Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Wang bukan segala-galanya tetapi hampir segalanya memerlukan wang!
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 38
Ahli: 0
Jumlah: 38




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 18 hari yang lalu
muslimiman: 23 hari yang lalu
tornado: 43 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: dah berapa kali kalian khatam quran?


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» dah berapa kali kalian khatam quran?

Please Mendaftar To Post


Oleh dah berapa kali kalian khatam quran?

nur_kasih511
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2008
Ahli No: 32942
Posting: 108
Dari: MaRanG, GaNuUu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 15:08


assalamualaikum..
agak-agak, seumur hidup kalian ini....dah berpa kali kalian khtam quran...?mak saya selalu pesan...sekurang-kurang khatam quran 2 kali setahun...tapi susah betul nak khtam ini...ada saja halangan...tapi apa pun...alhamdulillah setahun tu ada lah khatamnya.. :-) kalian pula bagaimana?? :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_kasih511Profil   Hantar PM kepada nur_kasih511   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 15:40


ayark... kena war warkan ke berapa kali khatam?
isk isk.. namo lah saya...
i malu...auuwww....
sebab tak hebat mana pun...
dan takmo lah tak pasal2 jatuh riak...kekekke

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

nur_kasih511
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2008
Ahli No: 32942
Posting: 108
Dari: MaRanG, GaNuUu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 15:50


Pada 15-02-09 15:40 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

ayark... kena war warkan ke berapa kali khatam?
isk isk.. namo lah saya...
i malu...auuwww....
sebab tak hebat mana pun...
dan takmo lah tak pasal2 jatuh riak...kekekke


he2 ye ke??ala sekadar berkongsi saja...kalau niat nak riak..riak lah ia..nauzubillah... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_kasih511Profil   Hantar PM kepada nur_kasih511   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 15:50


erm... try to istiqamah once a year.. lagi-lagi time ramadhan..rush bagi habis atleast 1 page apa solat..hari2 biasa susah sikit..

tapi bukan bmakna time hari biasa-biasa tak ngaji.. saya biasanya akan baca secara random.. main buka saja mana-mana page,mana-mana surah..

lagi pula tak ada nas yang menuntut agar kita khatam quran kan...patahlagi bertaranum semasa membaca alquran.. hanya pada mereka yang menhafaz alquran ada ganjarannya d akhirat kelak...tu sudah pasti..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

simi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2008
Ahli No: 34474
Posting: 119
Dari: bumi ciptaan Ilahi

bahrain  


posticon Posting pada: 15-02-09 16:08


Salam..
tapi berlagu quran 2 perlu kan sebab untuk menyedapkan lagi bacaan
Supaya tak nampak kita mempermankan bacaannya
Er..bagaimana ek nak terangkan..tak reti lah
Kalau salah tolong betulkan eh

Bookmark and Share

    


  Member Information For simiProfil   Hantar PM kepada simi   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 16:20


Pada 15-02-09 15:50 , nur_kasih511 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-02-09 15:40 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

ayark... kena war warkan ke berapa kali khatam?
isk isk.. namo lah saya...
i malu...auuwww....
sebab tak hebat mana pun...
dan takmo lah tak pasal2 jatuh riak...kekekke


he2 ye ke??ala sekadar berkongsi saja...kalau niat nak riak..riak lah ia..nauzubillah... :-)


IC.. kalau macam tu my answer is...
i never count... :-)
mengaji..mengaji..dan terus mengaji bila ada ruang... :-)
kebiasaannya selepas solat

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 17:43


tak pernah pula kira... Erm..bukan tak pernah tapi lupa...
Tapi biasanya target ana sekali setahun... By the end of year kena khatam... baca kena juga check bacaannye... Hurm... Nak tau ADAB MEMBACA AL-QURAN SEPERTI TAFSIR SURAH AL-A'RAF? Click HERE


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

shah_hidayah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.03.2008
Ahli No: 32774
Posting: 84
Dari: SHAH ALAM

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 18:36


salam
apa yang penting, kita mengamalkannya...

menenangkan minda, menyejukkan jiwa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_hidayah86Profil   Hantar PM kepada shah_hidayah86   Quote dan BalasQuote

arrantaui
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.12.2008
Ahli No: 36246
Posting: 99

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 23:57


alhamdulillah, Allah memberi saya kekuatan khatam AlQuran dalam tempoh kurang 3 bulan, selama sudah beberapa tahun.

Bookmark and Share

    


  Member Information For arrantauiProfil   Hantar PM kepada arrantaui   Quote dan BalasQuote

azzna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.04.2006
Ahli No: 24310
Posting: 46
Dari: jengka, pahang

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 13:07


salam...
alhamdulillah...saya dah banyak kali khatam....khatam baca banyak kali dan khatan hafal baru sekali....

Bookmark and Share

    


  Member Information For azznaProfil   Hantar PM kepada azzna   Quote dan BalasQuote

arrantaui
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.12.2008
Ahli No: 36246
Posting: 99

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 14:14


Mudah-mudahan ALQuran menjadi teman dalam kubur kita, dan pembela di Mahsyar. Membaca AlQuran adalah tahap kepedulian kita terhadap AlQuran yang paling asas. Belum lagi hafal, faham, amal,sampaikan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For arrantauiProfil   Hantar PM kepada arrantaui   Quote dan BalasQuote

shah_hidayah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.03.2008
Ahli No: 32774
Posting: 84
Dari: SHAH ALAM

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 02:03


SALAM>>>>>>>>>>

Al-quran panduan, penunjuk jalan...

Sunnah rasul penerang kegelapan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_hidayah86Profil   Hantar PM kepada shah_hidayah86   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 17-02-09 02:30


khatam ?
banyak kali jugak. dulu ada jugak dalam setahun 3 4 kali katam. lepas itu start tahun 1999 atau 2000 saya amalkan surah favorite. so khatam setahun sekali saja tiap-tiap ramadhan habiskan 1 hanya 1 hari. bila masuk hari raya, terus kembali kepade surah favourite.

tapi sekarang dah start baca dari awal semule.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 07:35


setakat ni dah 6 kali..first buat majlis kat sekolah..khatam ramai-ramai dengan bebudak hostel..lepas tu khatam sendiri saja..alhamdulillah dapatla sebulan sekali..tapi lepas tu stop kejap sebab sibuk dengan majlis walimah abang..sekarang ni dah tak dapat buat macam tu..dapat baca sikit-sikit saja.. :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

greeny_muslimah91
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.12.2007
Ahli No: 31950
Posting: 25
Dari: malaysia

pakistan  


posticon Posting pada: 17-02-09 11:05


WHY DO WE READ AL-QUR’AN..?
Why do we read Qur’an…??? Even if we don’t understand Arabic.
     Why do we read Qur’an, even we can’t understand a single Arabic? This is beautiful story. An old American Muslim lived o a farm in the mountains of eastern Kentucky with his young grandson. Each morning grandpa wake up early sitting at the kitchen table reading his Qur’an. His grandson wanted to be like him and tried to imitate him in every way he could. One day the grandson asked, “Grandpa, I try to read the Qur’an just like you but I don’t understand it, and what I do understand I forget as soon as I close the Qur’an. What good does reading the Qur’an do?
    The grandfather quietly turned from putting coal in the stove and replied, “Take this coal basket down to the river and bring me back a basket of water.” The boy did as he was told, but all the water leaked out before he got back to the house. The grandfather laughed and said “you’ll have to move a little faster next time,” and sent him back to the river with the basket to try again.
     This time the boy run faster, but again the basket was empty before he returned home, out of breathe told his grandfather that it was impossible to carry water in a basket, and he went to get a bucket instead. The old man said “I don’t want a bucket of water; I want a basket of water. You’re not trying hard enough,” and he went out the door to watch the boy try again. At this point, the boy knew it was impossible, but he wanted to show his grandfather that even if he ran as far as he could, the water would leak out before he got back to the house. The boy again dipped the basket into river and ran hard but when he reached his grandfather the basket was empty again. Out of breath, he said. “See grandpa, it’s useless!”
“So you think it’s useless?” the old man said, “look at the basket.”
The boy look at the basket and for the first time realized that the basket was different. It had been transformed from a dirty old coal basket and was now clean, inside and out.
“Son, that’s what happen when you read the Qur’an. You might not understand or remember everything, but when you read it, you will be changed, inside and out. That is the work of Allah in our lives.”

Bookmark and Share

    


  Member Information For greeny_muslimah91Profil   Hantar PM kepada greeny_muslimah91   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 17-02-09 12:12


saya ..sekarang saja xkatam alquran..hhmm..dulu kan.,sekali pun tak pernah..he..he..he..

katam tu artinya selesai..kalau dah selesai bermakna dah tak perlu baca dah..
saya selalu ulang or baca mana-mana yang saya nak..saya lebih suka baca terjemahnya..berusaha untuk lebih mempelajari islam dari sumbernya..bukan dari dengar2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 14:41


waktu sekolah dulu..selalu jugak khatam quran..tapi bila dah masuk ipt ni..astagfirullah..susahnya..walaupun saya mengamalkan baca quran setiap hari lepas solat maghrib tapi still tak dapat jugak..nak khatam dalam setahun tu..erm..tapi sekarang imni lebih suka baca tafsir..seronok dapat jugak tahu sikit-sikit pasal cerita-cerita dalam quran..:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.107749 saat. Lajunya....