Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bukanlah kerja yang membunuh manusia, sebaliknya rasa risau, bimbang, khuatir.
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 52
Ahli: 0
Jumlah: 52




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 7 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: haih manusia!


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» haih manusia!

Please Mendaftar To Post


Oleh haih manusia!

darkside
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2008
Ahli No: 35022
Posting: 106

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 01:24


sakit hati, marah, tension, menyampah, meluat, bosan, benci dengan manusia2 sekarang ni....... yang hipokrit berlambak.... yang suka sebar fitnah berlambak..... yang perasan bagus berlambak..... yang tak jalankan tanggungjwab dengan sempurna berlambak.... yang salah guna kuasa berlambak..... yang sentiasa rasa dia saja betul pun berlambak.....

apa dah jadi dengan manusia sekarang.... apa dah jadi dengan MUSLIM sekarang... aku dah jelak berhadapan dengan manusia2 macam ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darksideProfil   Hantar PM kepada darkside   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 07:45


Pada 15-02-09 01:24 , darkside posting:

!!! QUOTE !!!

sakit hati, marah, tension, menyampah, meluat, bosan, benci dengan manusia2 sekarang ni....... yang hipokrit berlambak.... yang suka sebar fitnah berlambak..... yang perasan bagus berlambak..... yang tak jalankan tanggungjwab dengan sempurna berlambak.... yang salah guna kuasa berlambak..... yang sentiasa rasa dia saja betul pun berlambak.....

apa dah jadi dengan manusia sekarang.... apa dah jadi dengan MUSLIM sekarang... aku dah jelak berhadapan dengan manusia2 macam ni...
Err.. hang bukan manusia ke?


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 07:56


Pada 15-02-09 07:45 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-02-09 01:24 , darkside posting:

!!! QUOTE !!!

sakit hati, marah, tension, menyampah, meluat, bosan, benci dengan manusia2 sekarang ni....... yang hipokrit berlambak.... yang suka sebar fitnah berlambak..... yang perasan bagus berlambak..... yang tak jalankan tanggungjwab dengan sempurna berlambak.... yang salah guna kuasa berlambak..... yang sentiasa rasa dia saja betul pun berlambak.....

apa dah jadi dengan manusia sekarang.... apa dah jadi dengan MUSLIM sekarang... aku dah jelak berhadapan dengan manusia2 macam ni...
Err.. hang bukan manusia ke?



beliau malaikat agaknya... :-D


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

darkside
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2008
Ahli No: 35022
Posting: 106

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 20:17


manusia.. termasuk lah aku.... termasuk lah kita semua...... Kenapa kita semua makin lalai? makin jauh dari ISLAM sebenar??? tengok sajalah pertelingkahan yang ada dalam ukhwah ni...... portal islamik.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For darksideProfil   Hantar PM kepada darkside   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 21:31


setiap manusia tu kan tak sempurna..ada kelemahan masing-masing..sebab tu manusia diletakkan di dunia..sebab ad banyak cabaran yang datang dari Allah dan godaan dari syaitan..pemikiran seseorang tentang sesuatu perkara pun berbeza..kena banyakkan bersabar lah macam tu..:kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 15-02-09 21:33


Pada 15-02-09 20:17 , darkside posting:

!!! QUOTE !!!

manusia.. termasuk lah aku.... termasuk lah kita semua...... Kenapa kita semua makin lalai? makin jauh dari ISLAM sebenar??? tengok sajalah pertelingkahan yang ada dalam ukhwah ni...... portal islamik.....


Aik salahkan portal pulak. jangan macam ini saudara, memtempelak tidak akan berubah apa-apa. Sebaliknya hulurkan lah buah fikiran ke supaya kita boleh sama-sama memperbaiki diri. :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 00:04


Bismillah...

hmm..nak menyokong tidak...nak mmbangkang pun tidak...

tapi, jiwa kita ni tak boleh terlalu berlembut. kadang-kadang perlu digongcang, 'dihentak' dengan seribu persoalan yang menerjah fikiran..barulah kita tersedar..barulah mata kita melilau2 mencari arah...

macam tu jugak situasi sekarang..mungkin persoalan-persoalan yang ditanya tu nampak kasar..tapi cuba jawab secara berhikmah pada dari sendiri...

inilah namanya muhasabah....kadang kala kita tak sedar hari2 yang kita lalaui penuh dengan segala macam penipuan, fitnah...salah guna kuasa...dan macam-macam lagi lah...kita tak sedar, mungkin sebab dah terbiasa..bagai dah tak ada hijab dr kita sedar...

tapi Kenapa portal ukhwah yang disebut2..??
hmm..mungkin sebab ini lah yang paling dekat dengan kita sekarang....jangan pergi jauh..lihat sahaja sekitar dalam portal ni...kat luar pun sama, cuma situasi dalam portal ni yang 'dekat ' dengan kita sebagai contoh...jangan cepat melatah..
tapi ambik dr sudut positifnya....

ana sendiri pun sebagai manusia yang serba dhaif takkan trkecuali dengan semua tu...
tapi sm2 lah kita muhasabah...

wallahu'alam...
*andai silap...minta perbetulkan..:-)


-----------------
“muslimah sejati bukan dilihat dari sifat ramahnya dalam berbicara,tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam menutur kata”


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 00:34


Pada 15-02-09 20:17 , darkside posting:

!!! QUOTE !!!

manusia.. termasuk lah aku.... termasuk lah kita semua...... Kenapa kita semua makin lalai? makin jauh dari ISLAM sebenar??? tengok sajalah pertelingkahan yang ada dalam ukhwah ni...... portal islamik.....
lalai itu kadang-kadang membuatkan seseorang tau macam mana untuk menghadapi kelalaian tersebut, dalam erti kata untuk berusaha tidak akan menjadi lalai lagi. saya boleh perspektifkan tajuk yang dikemukakan sebagai konflik yakni dalam teori konflik menjelaskan, masyarakat atau manusia pastinya akan menghadapi saat konflik dalam hidup mereka sama ada konflik yang jenis kebaikan mahu pun yang jenis kejahatan.

akhirnya bila terjadi konflik akan menghasilkan kemajuan atau pun perubahan ke arah yang lebih baik but not for bad. begitu juga yang diperkatakan tentang ukhwah.com tentang pertelingkahan. pertelingkahan bukan bermaksud lalai or tersasar jauh but untuk mencari kebenaran tersebut dalam apa jua perbincangan yakni secara profesional atau ilmiah. melainkan pertelingkahan yang sengaja seumpamanya untuk provokasi or menjatuhkan org lain....

apa pun, kita juga manusia. sama-samalah untuk memuhasabah diri siapa kita sebenarnya di dunia ini..

p/s : sekadar pandangan, maaf kalau silap...


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 16-02-09 13:17


Pada 15-02-09 21:33 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-02-09 20:17 , darkside posting:

!!! QUOTE !!!

manusia.. termasuk lah aku.... termasuk lah kita semua...... Kenapa kita semua makin lalai? makin jauh dari ISLAM sebenar??? tengok sajalah pertelingkahan yang ada dalam ukhwah ni...... portal islamik.....


Aik salahkan portal pulak. jangan macam ini saudara, memtempelak tidak akan berubah apa-apa. Sebaliknya hulurkan lah buah fikiran ke supaya kita boleh sama-sama memperbaiki diri. :kelip:


mungkin darkside tak bermaksud nak menyalahkan portal ukhwah ni..
tapi apa yang saya lihat..
ada sahabat-sahabat disini (TAK SEMUA) macam bertelingkah tentang sesuatu isu...
takpelu lah begitu..
jangan kerana kita marahkan sesuatu...
sahabat-sahabat di sini pula yang bergaduh...
kadagkala saya tersenyum sendiri....kita ni terlalu emosional
kalau tak setuju pun....takpelula sampai kata-kata kita nanti memnimbulkan fitnah..saya pun geram juga bila tengok situasi di malaysia sekarang ni
setakat yang mampu berdoa saja, semoga Allah tunjukkan kebenaranNya...
Islam itu indah................


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

nizam_maniz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.02.2008
Ahli No: 32740
Posting: 65
Dari: S'gOr-terGaNu-M'kA

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 13:25


salam..

1)...Kalaulah kejahatan dan kebaikan itu dinilai dengan akal, seluruh kebaikan dan kejahatan tidak akan dapat dinilai dengan tepat, akan berlakulah sebahagian kebaikan dianggap kejahatan, dan sebahagian kejahatan dianggap kebaikan, dan berlakulah krisis nilai yang akan membawa krisis moral dan masyarakat. Oleh itu ukurlah dengan neraca iman dan syariat...

2)...Menjaga dan mengurus harimau, ular dan perkara atau makhluk yang merbahaya lebih selamat daripada menjaga dan mengurus dunia. Kerana orang sedar makhluk-makhluk tadi merbahaya, orang sentiasa berhati-hati dan berjaga-jaga agar tidak memudaratkannya tapi dunia hati manusia cenderung, mata senang melihat, nafsu suka dan kebanyakan manusia tidak terfikir merbahaya akibatnya dunia merosakkannya...

Wallahu a'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nizam_manizProfil   Hantar PM kepada nizam_maniz   Quote dan BalasQuote

Faizah_Azlan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.02.2009
Ahli No: 37142
Posting: 44
Dari: Kulai, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 16-02-09 14:49


salam...

selagi namanya manusia, selagi dikurniakan akal yang sihat...
xlari dr buat salah & silap... tapi manusia ni ego... kadang-kadang xb'syukur atas
nikmat yang ALLAH S.W.T bagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faizah_AzlanProfil   Hantar PM kepada Faizah_Azlan   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 15:16


Pada 16-02-09 14:49 , Faizah_Azlan posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

selagi namanya manusia, selagi dikurniakan akal yang sihat...
xlari dr buat salah & silap... tapi manusia ni ego... kadang-kadang xb'syukur atas
nikmat yang ALLAH S.W.T bagi...



-----------------
http://www.dapatwang.com/?id=laila82


Bookmark and Share

    


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 18-02-09 14:02


Pada 15-02-09 01:24 , darkside posting:

!!! QUOTE !!!

sakit hati, marah, tension, menyampah, meluat, bosan, benci dengan manusia2 sekarang ni....... yang hipokrit berlambak.... yang suka sebar fitnah berlambak..... yang perasan bagus berlambak..... yang tak jalankan tanggungjwab dengan sempurna berlambak.... yang salah guna kuasa berlambak..... yang sentiasa rasa dia saja betul pun berlambak.....

apa dah jadi dengan manusia sekarang.... apa dah jadi dengan MUSLIM sekarang... aku dah jelak berhadapan dengan manusia2 macam ni...
aslmkm..jadi..macam mana..??nak bergaul dengan manusia2 zaman dulu k..??or muslim2 zaman dulu..??hati-hati..melihat jangan gunakan perasaan dan mata saja...semua berjalan didalam takdir yang MAHA PENCIPTA...


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 16:10


Pada 15-02-09 21:31 , imni_1612 posting:

!!! QUOTE !!!

setiap manusia tu kan tak sempurna..ada kelemahan masing-masing..sebab tu manusia diletakkan di dunia..sebab ad banyak cabaran yang datang dari Allah dan godaan dari syaitan..pemikiran seseorang tentang sesuatu perkara pun berbeza..kena banyakkan bersabar lah macam tu..:kelip:


betul tu.. setiap manusia ada salah silapnya..
cuma bergantung pada kita untuk cuba memperbetulkan yang silap itu..dan cuba mempertingkatkan lagi yang baik itu

:. sekadar bagi pendapat..
imni dah balik kampus ke?


-----------------
ISLAM is my life, my life is for ISLAM.... takbir!!! ALLAHUAKBAR


Bookmark and Share

    


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 17:58


salam sebab tu lah ada perumpamaan

"sekarang ini barulah kita kenal siapa kaca, dan siapa permata'
"hanya jauhari mengenal manikam."

dunia ni cobaan , hanya yang berjaya menempuhnya akan berjaya di akhirat sana.


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-02-09 18:44


Pada 15-02-09 20:17 , darkside posting:

!!! QUOTE !!!

manusia.. termasuk lah aku.... termasuk lah kita semua...... Kenapa kita semua makin lalai? makin jauh dari ISLAM sebenar??? tengok sajalah pertelingkahan yang ada dalam ukhwah ni...... portal islamik.....


mungkin darkside maksudkan portal ukhwah ni portal islamik....tapi tak menunjukkan keislamikannya agaknya....becoz maybe lately banyak sangat isu yang dibincangkan tak kearah keagamaan..kadang-kadang pasal couple2...pasal diadmire and mengadmire....pasal cintan-cintun....pasal kemesraan husband and wife.Mungkin itu agaknya yang darkside maksudkan.... :-) :-) maybe banyak isu yang melalaikan menjadi topic perbincangan.....sebab tu agaknya darkside naik hantu... :-D :-D :-D kalau ana tersilap harap maaf lah.yee... :-D :-D...ana tak kisah nak setuju ke, nak marah ke dengan kenyataan ana ni....yang penting kalau ada salah silap sama-sama lah kita perbaiki....tak guna menunding jari sesama sendiri k. Peace no war!!! :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 22:41


Pada 15-02-09 01:24 , darkside posting:

!!! QUOTE !!!

sakit hati, marah, tension, menyampah, meluat, bosan, benci dengan manusia2 sekarang ni....... yang hipokrit berlambak.... yang suka sebar fitnah berlambak..... yang perasan bagus berlambak..... yang tak jalankan tanggungjwab dengan sempurna berlambak.... yang salah guna kuasa berlambak..... yang sentiasa rasa dia saja betul pun berlambak.....

apa dah jadi dengan manusia sekarang.... apa dah jadi dengan MUSLIM sekarang... aku dah jelak berhadapan dengan manusia2 macam ni...


salamun alaik..

sabar akhi..jangan cepat emosi..nanti tak psl2 anta yang sakit..sakit hati..huhu..memang tak dinafikan memang ramai manusia berperilaku sedemikian terutama yang muslim..banyak yang jadi macam itu sebab jadi muslim hanya pada nama dan kturunan bukan kerana agamanya..


-----------------
masih ku di dalam pencarian abadi..yang belum pasti kutemui jika mendamba cinta selain Illahi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

Dr_Iman4u
Warga Rasmi
Menyertai: 19.02.2009
Ahli No: 37232
Posting: 13

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-02-09 10:43


Salam,

saya ahli baru di portal ini tetapi telah mengikuti sedikit perkembangan yang ada.

saya faham apa saudara darkside maksudkan di sini,cuma tidak jelas mengenai isu dan punca sebenar mengapa saudara darkside tidak puas hati dengan sikap manusia dinihari.

berfikir sejenak,bagaimanakah kita ingin mengetahui bahawa kemanisan budi perkerti seorang penulis (sama ada penulis blog atau portal) ini 'semanis' tulisan dan ayat2 islaminya?

saudara darkside,jawapannya adalah pada hati manusia itu sendiri.dinihari,serban,bertudung labuh di dahi bukan lagi 'petunjuk' bahawa seseorang itu wara'.

malah,orang yang kita sendiri labelkan sebagai 'pendakwah' juga bebas melakukan maksiat.ini realiti.tidak terniat di hati untukenyinggung mana-mana ahli portal ini.

sebagai manusia,kita tidak lari dari melakukan salah tetapi sebagai orang yang sedar dan telah dinasihati (malah adakalanya kita sering menasihati orang lain)ada kebaikannya untuk kita sama-sama mengubah diri supaya menjadi yang lebih baik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Dr_Iman4uProfil   Hantar PM kepada Dr_Iman4u   Quote dan BalasQuote

Dr_Iman4u
Warga Rasmi
Menyertai: 19.02.2009
Ahli No: 37232
Posting: 13

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-02-09 10:47


Pada 15-02-09 01:24 , darkside posting:

!!! QUOTE !!!

sakit hati, marah, tension, menyampah, meluat, bosan, benci dengan manusia2 sekarang ni....... yang hipokrit berlambak.... yang suka sebar fitnah berlambak..... yang perasan bagus berlambak..... yang tak jalankan tanggungjwab dengan sempurna berlambak.... yang salah guna kuasa berlambak..... yang sentiasa rasa dia saja betul pun berlambak.....

apa dah jadi dengan manusia sekarang.... apa dah jadi dengan MUSLIM sekarang... aku dah jelak berhadapan dengan manusia2 macam ni...


saudara darkside,biarlah allah swt yang mengadilinya.saya percaya,kejahatan dan penipuan tidak akan bertahan lama.

lakonan adalah lumrah di pentas ini.tak perlu kita marah pada kepura2an seseorang kerana setiapa amal baik/buruk itu akan dihitung walau sebesar zarahpun.semoga sama-sama memperoleh petunjuk.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Dr_Iman4uProfil   Hantar PM kepada Dr_Iman4u   Quote dan BalasQuote

darkside
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2008
Ahli No: 35022
Posting: 106

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-02-09 11:46


!!! QUOTE !!!

mungkin darkside maksudkan portal ukhwah ni portal islamik....tapi tak menunjukkan keislamikannya agaknya....becoz maybe lately banyak sangat isu yang dibincangkan tak kearah keagamaan..kadang-kadang pasal couple2...pasal diadmire and mengadmire....pasal cintan-cintun....pasal kemesraan husband and wife.Mungkin itu agaknya yang darkside maksudkan....


betul....... tapi bila ditegur, ada saja tak puas hati.... hmmm.....

ye, memang aku bukan malaikat.. aku pun manusia.. aku pun melakukan dosa.... tapi aku sakit hati dengan keadaan muslim sekarang... sifat makin jauh dari islam yang makin melampau dan menyusahkan dan menindas org lain...

sifat menabur fitnah dan mencuri misalnya... bukan sahaja org yang melakukan tu berdosa, malah menyusahkan kehidupan org lain... dengar kata, kat sini pun dah ada yang fitnah-memfitnah.... hmmm.... (dengar kata lah...)

contoh kedua, tengok negara kita sekarang.. nama saja ISLAMIC COUNTRY tapi dimana islamnya Malaysia?? sekadar buat exhibition islam hadhari?? nonsense.... keadaan politik makin kucar kacir untuk kepentingan diri sendiri... yang merana, kita juga... rakyat.... BOHONG lah kalau anda semua sedar akan semua masalah ini tapi anda semua tak pernah merungut, tak pernah rasa marah dan geram... (kecuali kalau anda tak kisah langsung) kagum aku kalau hak anda atau barang anda kena curi, anda semua tak marah...

macam portal ukhwah ni, katanya portal islamik tapi islamnya makin jauh.... nampak macam portal biasa-biasa saja.....

back to Quran......

Bookmark and Share

    


  Member Information For darksideProfil   Hantar PM kepada darkside   Quote dan BalasQuote

aqil
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2005
Ahli No: 17966
Posting: 162
Dari: PAHANG

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-09-09 22:07


Pada 15-02-09 07:56 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-02-09 07:45 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-02-09 01:24 , darkside posting:

!!! QUOTE !!!

sakit hati, marah, tension, menyampah, meluat, bosan, benci dengan manusia2 sekarang ni....... yang hipokrit berlambak.... yang suka sebar fitnah berlambak..... yang perasan bagus berlambak..... yang tak jalankan tanggungjwab dengan sempurna berlambak.... yang salah guna kuasa berlambak..... yang sentiasa rasa dia saja betul pun berlambak.....

apa dah jadi dengan manusia sekarang.... apa dah jadi dengan MUSLIM sekarang... aku dah jelak berhadapan dengan manusia2 macam ni...
Err.. hang bukan manusia ke?



beliau malaikat agaknya... :-D



beliau mungkin seorang yang masih lagi mencari 'sesuatu' dalam kehidupan ni
nak cari dalam manusia tak jumpa 'sesuatu' itu
cuba cari 'sesuatu' tu dalam sudut lain pulak
:berfikir: :berfikir: :berfikir:

cari penyelesaian dengan berdamping dengan orang berilmu

Bookmark and Share

    


  Member Information For aqilProfil   Hantar PM kepada aqil   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 16-09-09 23:47


Pada 16-02-09 13:17 , Annursyam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-02-09 21:33 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-02-09 20:17 , darkside posting:

!!! QUOTE !!!

manusia.. termasuk lah aku.... termasuk lah kita semua...... Kenapa kita semua makin lalai? makin jauh dari ISLAM sebenar??? tengok sajalah pertelingkahan yang ada dalam ukhwah ni...... portal islamik.....


Aik salahkan portal pulak. jangan macam ini saudara, memtempelak tidak akan berubah apa-apa. Sebaliknya hulurkan lah buah fikiran ke supaya kita boleh sama-sama memperbaiki diri. :kelip:


mungkin darkside tak bermaksud nak menyalahkan portal ukhwah ni..
tapi apa yang saya lihat..
ada sahabat-sahabat disini (TAK SEMUA) macam bertelingkah tentang sesuatu isu...
takpelu lah begitu..
jangan kerana kita marahkan sesuatu...
sahabat-sahabat di sini pula yang bergaduh...
kadagkala saya tersenyum sendiri....kita ni terlalu emosional
kalau tak setuju pun....takpelula sampai kata-kata kita nanti memnimbulkan fitnah..saya pun geram juga bila tengok situasi di malaysia sekarang ni
setakat yang mampu berdoa saja, semoga Allah tunjukkan kebenaranNya...
Islam itu indah................



lah biasa lah tu kadang-kadang bincang lah usul2 lain, berbeza pendapat sekali sekala, tak sependapat..itu semu lumrah...

Apa yang penting, kurangkan mengeluh sebaliknya tambahkan buah fikiran membantu...

Aku pula hairan manusia yang suka mengeluh, tak habis-habis nak salahkan org itu org inimaksat sana maksiat sini..dah kita ditakdirkan hidup zaman yang banyak cubaan ini, sebab itulah kita kena share among kita untuk memperkasakn iman kita semu..bukan mengeluh...

Contohnya; Bagaimanakah nak mengharungi global akhir zaman ini?

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

tero_1809
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.10.2005
Ahli No: 19818
Posting: 56
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 18-02-10 15:30


alamak...
saya rasa lah kan..
darkside ini xtreem sangat lah..
nickname pun darkside....
cuba ubah sikit....
brightside...
dan berfikiran positif.............

huhuhuuhuhu


-----------------
berani kerana benar, takut kerana salah.. http://namaakusiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For tero_1809Profil   Hantar PM kepada tero_1809   Pergi ke tero_1809's Website   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-02-10 15:42


lama dah tak nampak darside ni..
luahan hati beliau ni pun sudah setahun yang lepas..
apa kabar darkside sekarang ya?


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-02-10 22:07


Kalau buka harian metro bahagian sms tu,

selalu nampak ada satu id darkside ni juga. cara pun lebih kurang sama.

orang yang sama? wallahua'alam...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

cruncing
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.02.2010
Ahli No: 39239
Posting: 29
Dari: Kuala Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-02-10 11:07


Pada 15-02-09 01:24 , darkside posting:

!!! QUOTE !!!

sakit hati, marah, tension, menyampah, meluat, bosan, benci dengan manusia2 sekarang ni....... yang hipokrit berlambak.... yang suka sebar fitnah berlambak..... yang perasan bagus berlambak..... yang tak jalankan tanggungjwab dengan sempurna berlambak.... yang salah guna kuasa berlambak..... yang sentiasa rasa dia saja betul pun berlambak.....

apa dah jadi dengan manusia sekarang.... apa dah jadi dengan MUSLIM sekarang... aku dah jelak berhadapan dengan manusia2 macam ni...


Salam......

Bukan semua manusia macam tu, mana ada yang sempurna. Memang dah dijadikan manusia ni dengan pelbagai perangai, supaya kita boleh jadikan sempadan dan tauladan....

Kita pun kenalah muhasabah diri, kita bukannya baik sangat pun. Kenalah fikir kat mana kita, kalau rasa kita bagus, dah jadi riak pula, munafik pun ada.... fikir lah kat mana kita.


-----------------
Kita adalah apa yang kita fikirkan.......


Bookmark and Share

    


  Member Information For cruncingProfil   Hantar PM kepada cruncing   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-02-10 17:59


salam,

kawan saya cakap

u are what u think u are

Husnuzzon ..... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

amna_liana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2005
Ahli No: 18062
Posting: 155
Dari: ipoh

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-02-10 00:48


di sinilah kita nak sama-sama nasihat-menasihati...kdgkl kita tak sedar akan kesilapan yang pernah or sedang kita lakukan...

tiada manusia yang sempurna..memang kita nak jadi baik,jadi sentiasa bermuhasabah diri sebab bak kata saudara/ri cruncing, kita bukan baik sangat pun...but kena lah ada rasa nak jadi baik...dan jadi lebih baik..

memang masalah umat islam kini adalah masalah kita juga...jk ada yang tidak betul,kita seharusnya cegah..kalau rasa tak mampu nak dakwah semua umat islam kat malaysia or dunia ni,dakwah diri, kmdian sahabat or saudara-mara...lepas itu kalau rasa boleh dakwah kumpulan2 lebih besar go on lah......

actually yang penting,diri dan family kena lah dakwah dulu...untuk apa kita beriya-iya nak mencegah kemungkaran ummat islam di malaysia or dunia kalau kita belum berjaya mencegah kemungkaran yang kita or family kita lakukan...

erm, tak salah kita di ukhwah.com ni bercanggah pendapat..sebanarnya bukan berkelahi macam saling bertukar pendapat..bukan bergaduh sampai nak perang-memerangi sesama islam pun...setakat ni masih lagi terkawal kan...

maaf jika kenyataan saya salah..harap boleh tegur jika ada yang tersalah.......peace!!



Bookmark and Share

    


  Member Information For amna_lianaProfil   Hantar PM kepada amna_liana   Quote dan BalasQuote

riniey
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22591
Posting: 292

botswana   avatar


posticon Posting pada: 20-02-10 15:24


assalamualaikum...
mana ada manusia yang perfect dalam dunia..
mesti ada jugak buat salah dan kadang kala alpa dengan nikmat dunia..
saya kamu dan sesiapa sahaja pasti akan melakukan kesalahan..
thats why makes you a human...
kita belajar daripada kesilapan yang telah kita lakukan..
atas diri sendiri bagaimana mahu mengatasinya..
dan cuba menjadi insan yang diredhai oleh ALLAH SWT...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For rinieyProfil   Hantar PM kepada riniey   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-02-10 21:10


Pada 15-02-09 01:24 , darkside posting:

!!! QUOTE !!!

sakit hati, marah, tension, menyampah, meluat, bosan, benci dengan manusia2 sekarang ni....... yang hipokrit berlambak.... yang suka sebar fitnah berlambak..... yang perasan bagus berlambak..... yang tak jalankan tanggungjwab dengan sempurna berlambak.... yang salah guna kuasa berlambak..... yang sentiasa rasa dia saja betul pun berlambak.....

apa dah jadi dengan manusia sekarang.... apa dah jadi dengan MUSLIM sekarang... aku dah jelak berhadapan dengan manusia2 macam ni...



Salam Sahabat Portal..:-)

ALHAMDULILLAH, bagus sahabat kita ni, sekurang2nya beliau mengeluarkan pendapat. Tapi tak semua begitu darkside, mereka yang diberi hidayah ALLAH, kita tak tahu siapa dan kita tidak dapat menilai sesiapa pun melainkan PENCIPTANYA sahaja. Dosa, Pahala, Syurga, Neraka, semua ini hanya DIA Lebih Mengetahui..

mungkin statement ini sedikit sebanyak mampu menyedarkan mereka yang berkenaan, memang terjadi perkara sebegini, tapi rakanku sekelian, dengan sakit hati, marah, tension, menyampah, meluat, bosan, benci dan lain-lain adakah ini yang dikatakan sifat mahmudah kita sebagai hambaNYA. Lebih baik jika ditegur dengan hikmah dan bijaksana.

Ingatlah semua yang dinyatakan itu adalah satu permainan syaitan untuk melagakan umat Islam. Bagaimana pula pada zaman nabi kita, pelbagai yang dirasai dalam menjalankan dakwah.. tapi pernahkan Baginda meluahkan kekecewaan dan terus berputus asa dalam membawa Agama Islam. Kita dan nabi jauh beza, tapi inilah ujian yang perlu dilalui.

mungkin niat darkside baik, marah kerana mempersendakan agama.,
ana sendiri pun kadang terlalu kecewa dan keliru dengan makna 'ISLAM' yang diamalkan oleh rakan-rakan seagama. kerana itu ada seorang muallaf pun pernah menyatakan 'Baik aku masuk islam setelah aku mengenal islam terlebih dahulu dari mengenal umat islam (orang islam)' lebih kurang begitulah..kata-katanya. macam mana kisah ni antum semua?:-?

Pada 19-02-09 10:47 , Dr_Iman4u posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-02-09 01:24 , darkside posting:

!!! QUOTE !!!

saudara darkside,biarlah allah swt yang mengadilinya.saya percaya,kejahatan dan penipuan tidak akan bertahan lama.

lakonan adalah lumrah di pentas ini.tak perlu kita marah pada kepura2an seseorang kerana setiapa amal baik/buruk itu akan dihitung walau sebesar zarahpun.semoga sama-sama memperoleh petunjuk.


Pada 19-02-09 11:46 , darkside posting:

!!! QUOTE !!!

mungkin darkside maksudkan portal ukhwah ni portal islamik....tapi tak menunjukkan keislamikannya agaknya....becoz maybe lately banyak sangat isu yang dibincangkan tak kearah keagamaan..kadang-kadang pasal couple2...pasal diadmire and mengadmire....pasal cintan-cintun....pasal kemesraan husband and wife.Mungkin itu agaknya yang darkside maksudkan....


betul....... tapi bila ditegur, ada saja tak puas hati.... hmmm.....

ye, memang aku bukan malaikat.. aku pun manusia.. aku pun melakukan dosa.... tapi aku sakit hati dengan keadaan muslim sekarang... sifat makin jauh dari islam yang makin melampau dan menyusahkan dan menindas org lain...

sifat menabur fitnah dan mencuri misalnya... bukan sahaja org yang melakukan tu berdosa, malah menyusahkan kehidupan org lain... dengar kata, kat sini pun dah ada yang fitnah-memfitnah.... hmmm.... (dengar kata lah...)

contoh kedua, tengok negara kita sekarang.. nama saja ISLAMIC COUNTRY tapi dimana islamnya Malaysia?? sekadar buat exhibition islam hadhari?? nonsense.... keadaan politik makin kucar kacir untuk kepentingan diri sendiri... yang merana, kita juga... rakyat.... BOHONG lah kalau anda semua sedar akan semua masalah ini tapi anda semua tak pernah merungut, tak pernah rasa marah dan geram... (kecuali kalau anda tak kisah langsung) kagum aku kalau hak anda atau barang anda kena curi, anda semua tak marah...

macam portal ukhwah ni, katanya portal islamik tapi islamnya makin jauh.... nampak macam portal biasa-biasa saja.....

back to Quran......


cara terbaik, kita seharusnya mendoakan kebaikan dan disamping itu, lahirkan kasih sayang dalam mentarbiyah masyarakat sekeliling dengan akhlak/peribadi yang unggul.

InsyaALLAH., segalanya akan menjadi baik.:-)

Wallahua'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.120613 saat. Lajunya....