Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 07-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kalau tak pernah bersiap sedia untuk memilikinya, pasti anda tidak mungkin memperolehi walaupun ia mendatang ke depan anda.
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 70
Ahli: 0
Jumlah: 70




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 3 hari yang lalu
Muslim1987: 10 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: mendengar kuliah di masjid vs pengajian kelas berbayar........


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» mendengar kuliah di masjid vs pengajian kelas berbayar........

Please Mendaftar To Post


Oleh mendengar kuliah di masjid vs pengajian kelas berbayar........

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 16:32


Assalamualaikum.........
salam ukhwah kepada semua sahabat...
ana telah terfikir mengenai pembelajaran agama di masjid2 atau surau2..
ramai datuk2 yang dah pencen, ayah ibu kakak dan abang belajar ilmu agama melalui kuliah maghrib, kuliah subuh atau waktu pagi di masjid atau surau ..secara free saja...
biasanya ada ustaz datang ada juga ustaz tidak dapat hadir..

ada jugak mereka yang belajar ilmu melalui masuk ke kelas pengajian yang berbayar di tempat yang ada kelas pengajian..
kebanyakannya pada waktu cuti umum di amsjid atau di ukm

soalan ana, apakah beza, hasil diperolehi dan juga pro & kontra antara mendengar kuliah di masjid dengan belajar ilmu agama di kelas pengajian yang berbayar..
boleh tuan puan bagi pendapat yang sesuai..

semoga kita sentiasa di pelihara Allah SWT...


-----------------
gunakanlah hidup ini ke jalan yang betul supaya mendapat keredhaan dan rahmat dari Allah...
sentiasa mencari ilmu Allah dan beramal dengannya...


Bookmark and Share

    


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 17:43


Kedua-duanya sama saja Nilainya...
tinggal lagi, ilmu yang disampaikan mungkin berbeza dari segi bentuk pengajian yang Formal...

kalau di masjid mungkin xformal cara penyampaian..
di pusat pengajian formal..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-02-09 09:50


salam..
imni sokong apa yang dikatakan oleh muhamad azrul tu..erm betul kadang-kadang imni ada juga ikut mak dengan ayah ke masjid atau surau dengar kuliah..erm beza nya bila kita pergi ke masjid tak berbayar kan..dengar kuliah subuh, maghrib kan..erm kalau yang berbayar pun imni pernah juga pergi ikut..tapi org yang joinY sikit, pulak tu tempat beraircond ad juga yang cari port nak bersembang..:-o erm..sumeY atas inisiatif masing-masing nak cari ilmu..tapi seronok sangat sebab kadang-kadang..ilmu dari kelas pengajian macam ni tak ad belajar kat ipt or sekolah..ad juga benda yang kita dah belajar, ini boleh mantapkan lagi pemahaman kita lah..kan...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

ibusoleha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.10.2008
Ahli No: 35512
Posting: 69
Dari: KL-JB-B.Mertajam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-02-09 10:42


Salam,

to me, pembelajaran secara formal or informal..kedua-duanya ok...yang penting kita luangkan masa dan berusaha menghadirkan diri kita dalam majlis2 ilmu itu.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibusolehaProfil   Hantar PM kepada ibusoleha   Quote dan BalasQuote

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-02-09 11:58


ye kedua-duanya sama dari segi pembelajaran dan pengajaran..

mungkin kita tak berapa nampak apa yang bezanya..
sebab pengalaman yang pernah dengar kuliah di masjid tak rasa apa-apa, ada setengah org pergi masjid niat hanya mahu solat berjemaah.. bila ada kuliah setengah org ada yang kusyuk mendengar dan ada juga yang duduk belakang bercakap..
ada jugak jemaah yang ingin niat nak belajar dengan membawa buku kecil dan mp4 untuk di record..
ada beberapa perkara yang perlu kita lihat
i) dari segi tajuk kuliah..
dalam kuliah tak formal, kebanyakan ustaz mengajar lebih kepada tajuk bebas, tak menumpukan kepada sesuatu tajuk.. ini akan memberi kekurangan pemahanan kepada jemaah masjid yang mendengarnya..
ada juga ustaz membawa tajuk politik.. Kalau yang mengajar tajuk berkaitan hadith/mana-mana kitab, mungkin jemaah hanya faham sekejap saja... bila dah habis akan lupa apa yang di dengar.. sebab kebanyakan jemaah hanya mendengar tanpa rujukan buku/nota...

ii) jemaah yang mendengar..
bila kuliah informal, sesetengah jemaah yang ada akan mendengar sambil lewa di sebabkan pengajaran tak berbayar...
maknanya tak bersungguh dalam mempelajari sesuatu ilmu agama..

tapi Alhamdulillah kuliah informal juga memberi banyak manfaat kepada kita semua kerana dapat mempelajari ilmu agama yang belum kita tahu..
malah org yang tak mampu juga boleh dengar..

bagi kuliah berbayar/formal, mereka yang belajar dalam kelas ini akan mendengar dengan khusyuk dan serius tentang sesuatu ilmu agama di sebabkan mereka fikir kelas bayaran..
jadi rugilah Kalau merekahanya mendengar sambil lewa..
kelas formal juga telah membuat jadual pengajian mengikut tajuk seperti kelas usuluddin, syariah, usul fiqh, tajwid Al-Quran dan banyak lagi...
yang petang mereka akan dapat ilmu yang bermanfaat kerna kuliah formal ini menyediakan nota dan juga rujukan kepada pelajar..

jadi kesimpulannya, kedua-dua jenis kuliah sama saja....
ilmu agama semua sempurna..
yang petang hati kita kena ikhlas.....hanya kita saja mahu tak mahu.. nak belajar..
ana harap kepada semua sahabat sentiasalah kita pergi ke majlis2 ilmu agama tak kira di mana saja s/ada di masjid,surau atau di padang ...mudaha2n ilmu yang kita pelajari di berkati Allah..
ajaklah kawan-kawan kita sama-sama untuk mendengar kuliah2 agama...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-02-09 16:26


tak ada sesiapa yang nak bagi pandangan ke

Bookmark and Share

    


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 24-02-09 11:12


dalam alquran dikatakann
"ikutilah orang yang tidak meminta upah kepadamu, dan mereka dalah orang2 yang mendapat petunjuk"(qs:yasin:21)

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-02-09 15:34


bila minta bayaran... tiada MUJAHADAH... org yang sampaikan Ilmu denfan Ikhlas, ada PENGORBANAN dan MUJAHADAH...

jANJI allah

"SESIAPA YANG BERMUJAHADAH (BERSUSAH PAYAH) DIJALAN ALLAH, ALLAH AKAN BUKA PINTU HIDAYAT"

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

srikandi_khaulah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.07.2007
Ahli No: 30520
Posting: 139
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 24-02-09 15:59


Erm? dengan meminta bayaran maka terus tersenarai kategori "tiada MUJAHADAH"? Benarkah begitu wahai penyampai2 kuliah semua?
Dan adakah dengan menerima sebarang bayaran maka keikhlasan itu serta merta hilang?

Apa kata kita pandang dari sudut hamba Allah yang datang menadah ilmu di majlis2 ilmu pula...

Terlalu murah rasanya bayaran atau upah yang dibayar kepada penyampai2 ilmu ini jika dicampur tolak dengan jerih mereka bermusafir, berjaga malam dan sebagainya sewaktu mereka sendiri menuntut pelbagai cabang ilmu itu....dan kita terus mendapat ilmu yang sudah siap diadun dengan baik....tanpa perlu melalui proses yang susah seperti mereka...

Bayangkan anda adalah penyampai majlis ilmu..bersusah payah berperjalanan menaiki kereta sendiri sejauh hampir 400km...dan anda dengan seikhlas mungkin menyampai kuliah di sebuah surau/masjid di situ....(katakanlah dari Perlis ke N9....)
dan anda pulang tanpa menerima sedikit upah dari pihak penganjur....tidakkah anda terfikir betapa hebatnya orang2 di situ berjimat?(kedekut, tidak menghormati dan tidak menghargai guru lebih tepat saya kira)...

Teringat luahan rasa(sunnatullah, bukan syariatullah..) seorang ustaz yang berkata " andalah yang menyebabkan hati-hati kami menjadi tidak ikhlas dalam menyampaikan ilmu..."

silap-silap; ilmu itu menjadi tidak berkat....

(Tak malu betul....)

* maaf jika terkasar bahasa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_khaulahProfil   Hantar PM kepada srikandi_khaulah   Pergi ke srikandi_khaulah's Website   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-02-09 16:07


ada pelbagai pendapat dalam hal ini.
tapi kalau nak cakap tentang ikhlas, biar ALLAH yang tentukan.
kaalu nak bayar pun, biarlah ikut kemampuan.

kalau macam saya, kat masjid dah banyak buat kuliah.
penceramah pun dari ahli qariah sendiri yang insyaallah ikhlas.

Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

faezah90
Warga Rasmi
Menyertai: 22.10.2008
Ahli No: 35513
Posting: 13
Dari: gomeh-->portdickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 24-02-09 17:23


yang pentingnya niat sesorg tu nak belajar dan tingkatkan dirinya sendiri.usul yang patut ditanamkan adalah hati tu nak belajar.so tak kira lah mananya.memang setiap perkara tu ada baik or buruknya..

kawan abang saya pernah cakap.masa tu dia baru balik dari al azhar.dia cakap ustaz-ustaz yang hebat bukan sebab belajar kat al azhar tu.tapi sebab rajinnya mereka ni bertalaqi kat masjid-masjid sekitar alazhar..kat al azhar belajar ikut silibus juga..cuma ada disiplin ilmunya.

kalau ikut dari segi bayaran memang ada yang tak patut.penyanyi nyanyi tak sampai sejam dalam dekat 2,3 rb..tapi pendakwah,,sejam kering air liur..dapat lah dekat seratus dua..mana nilainya pendakwah itu??bukan nak berkira dengan kerja amal..tapi pikirkan juga lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For faezah90Profil   Hantar PM kepada faezah90   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 26-02-09 10:58


terpulang pada siapa yang mengajar... pada saya, dua dua pun ok.. sebab saya masuk kedua-duanya class...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-02-09 11:12


Alhamdulillah........
terima kasih pada cik sayang.. sebab bagi pandangan..
ana pun rasa kedua-duanya ok..
tapi yang mana boleh bagi kepentingan pada kita..
anti ada masuk belajar kelas untuk org awam ke..
ambil pengajian apa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.108172 saat. Lajunya....