Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang yang takut ditakluki pasti akan kalah
-- Napoleon Bonarpate

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 68
Ahli: 0
Jumlah: 68




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 2 hari yang lalu
Muslim1987: 8 hari yang lalu


Cerpen
Topik: rindu ini


Carian Forum

Moderator: Administrator, NaZa_FirmaN
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Cerpen
    »» rindu ini

Please Mendaftar To Post


Oleh rindu ini

inshirah_91
Warga Rasmi
Menyertai: 29.11.2008
Ahli No: 36116
Posting: 12
Dari: tanah merah,qlate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-02-09 10:55


Suasana di tanah perkuburan begitu tenang sekali.haruman bunga kemboja menyambut kedatangan Iman.tikar di tangannya dibentangkan."Assalamualaikum.umi..along datang ni.."Iman mengucapkan salam.dengan lafaz bismillah,dia memulakan bacaan surah Yasin.air mata cuba ditahan dari gugur.Di tangannya,sli keputusan digenggam erat.dia gagahkan diri menghabiskan bacaannya.
Masih segar dalam ingatannya,hasrat ibunya yang ingin melihatnya mendapat keputusan cemerlang,walaupun ibunya tahu yang dia tidaklah sepintar sepupunya,tidak juga serajin adiknya.Namun,Iman tetap berusaha,pesanan ibunya sentiasa dipegang,sentiasalah sujud kepada ALLAH,berdoalah setulus hati kepada-Nya,kerna Dia Maha Mengetahui.
Selesai menghabiskan bacaan Yasin,Iman bermonolog sendiri.
Walaupun dia tahu uminya tiada di hadapan dirinya,dia mahu luahkan perasaannya hari ini."Ummi,Alhamdulillah,along dapat 9 A..
ayah gembira sangat,adik-adik pun..along pun gembira.Kalau ummi ada tentu ummi pun gembira kan?along rindu ummi,along rindu nak peluk ummi..rindu nak cium tangan ummi yang lembut..along rindu ummi..terlalu rindu.."Iman menangis teresak-esak.Benar dia terlalu rindukan bondanya.Hampir setiap malam,dia menangis dan hampir setiap malam dia cuba bangun untuk mengaji Al Quran kerana dia tahu hanya itu yang mampu diberi kepada ibunya..

INSYAALLAH akan DISAMBUNG
p/s cuma stu luahan perasaan,izinkan ana berkongsi rasa..thank you.

Bookmark and Share

    


  Member Information For inshirah_91Profil   Hantar PM kepada inshirah_91   Quote dan BalasQuote

khalifah

Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 204
Posting: 485
Dari: kg batu muda,sentul, KuaLa LUmpUr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-02-09 10:59


kasih bonda tiada tandingan.....
wajah lembut sentiasa bermain di fikiran....
alangkah gembira hidup bersama mu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifahProfil   Hantar PM kepada khalifah   Pergi ke khalifah's Website   Quote dan BalasQuote

yina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2005
Ahli No: 17978
Posting: 152
Dari: bumi ALLAH

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-02-09 11:02


salam
cerita ni kisah betul ke atau rekaan..
tapi sedih ceritanya.. saya teringin nak tau kisah selanjutnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For yinaProfil   Hantar PM kepada yina   Quote dan BalasQuote

inshirah_91
Warga Rasmi
Menyertai: 29.11.2008
Ahli No: 36116
Posting: 12
Dari: tanah merah,qlate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-02-09 12:03


waalaikumussalam..
jujurnya,kisah ini bukan rekaan tapi pengalaman..
saja ana nukilkan di ruangan ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For inshirah_91Profil   Hantar PM kepada inshirah_91   Quote dan BalasQuote

yina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2005
Ahli No: 17978
Posting: 152
Dari: bumi ALLAH

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-02-09 12:26


oo..iyakah..
kasih sayang seorang ibu..memang kekal terpahat dihati
saya tak perasan tadi.. inshirah_91 dr tanah merah ek..
saya ada kakak kat situ... kat taman persiaran ilmu

Bookmark and Share

    


  Member Information For yinaProfil   Hantar PM kepada yina   Quote dan BalasQuote

nadia_khalit
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.06.2008
Ahli No: 33692
Posting: 163
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-02-09 12:38


Pada 03-02-09 10:59 , khalifah posting:

!!! QUOTE !!!

kasih bonda tiada tandingan.....
wajah lembut sentiasa bermain di fikiran....
alangkah gembira hidup bersama mu...


yup..betul,betul,betul..
kasih ibu tiada tandingan..
sesungguh nya...sayangilah ayah bonda kita dr sekarang..nanti suatu masa mereka akan meninggalkn kita buat selamenyer..
tika itu..kita akan menyesal..
fikirkan lah


-----------------
Setiap yang berlaku ada hikmahnyer..Fikirkanlah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For nadia_khalitProfil   Hantar PM kepada nadia_khalit   Quote dan BalasQuote

Meshaal
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.10.2008
Ahli No: 35602
Posting: 40
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-02-09 15:08


Satu
Kasih nan abadi
Tiada tandingi
Dia yang satu

Dua
Sayang berpanjangan
Membawa ke syurga
Kasihnya ibu

Tiga
Lapar dan dahaga
Rela berpayahan
Setianya ayah

Empat
Mudah kau ketemu
Berhati selalu
Beza antara
Kasih dan kekasih

Ibu
Ku ingat dahulu
Menyisir rambutku
Kemas selalu

Ayah
Menghantar ke sekolah
Bergunalah ilmu
Bila dewasa

Sayang
Dengar lagu ini
Untuk kau sandarkan
Buat pedoman

Jangan
Manis terus ditelan
Pahit terus dibuang
Itu bidalan
Harus kau renungkan

Andai
Kau beroleh bahagia
Ingat itu bukan
Untuk selamanya

Andai
Kau dalam sengsara
Ingat itu bukan
Untuk selamanya
Hidup ini sementara..

:-)


-----------------
Jana Wang USD dengan blog anda di http://pakej-jana-wang-adsense.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeshaalProfil   Hantar PM kepada Meshaal   Pergi ke Meshaal's Website   Quote dan BalasQuote

inshirah_91
Warga Rasmi
Menyertai: 29.11.2008
Ahli No: 36116
Posting: 12
Dari: tanah merah,qlate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-02-09 18:48


Perlahan-lahan dia bangun,meninggalkan tanah perkuburan itu.
Sambil berjalan menuju ke kereta,fikiran Iman melayang mengingati peristiwa dua hari lalu,hari di mana keputusan SPM diumumkan.
Dari jauh kelihatan sebuah kereta Kancil memasuki perkarangan SMKAL.Iman keluar dari perut kereta,langkahnya diatur menuju ke Dewan Khalid Al Walid,di mana semua teman2nya menunggu untuk mengambil slip peperiksaan.Suasana dewan sedikit bising dengan suara teman2nya,bertukar-tukar cerita."Perhatian kepada semua calon SPM 2008,anda boleh beratur mengikut angka giliran untuk mengambil keputusan anda.Terima kasih."Pengumuman yang dibuat Puan Kartini,membuat Iman dan teman2nya bergerak mengikut arahan.
Iman beratur dengan penuh debaran.Dia berdoa dalam hati,agar mendapat keputusan yang cemerlang.Agar impian umminya untuk melihat dia berjaya,tercapai.Sesudah memberitahu no.giliran dan no.ic,kini di tangannya sudah berada slip keputusan SPM nya...

BERSAMBUNG LAGI..

Bookmark and Share

    


  Member Information For inshirah_91Profil   Hantar PM kepada inshirah_91   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.086645 saat. Lajunya....