Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 09-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Nothing Last Forever
-- Sidney Sheldon

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 67
Ahli: 0
Jumlah: 67




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 5 hari yang lalu
Muslim1987: 12 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: Krisis identiti remaja..ap pendapat anda?


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» Krisis identiti remaja..ap pendapat anda?

Please Mendaftar To Post


Oleh Krisis identiti remaja..ap pendapat anda?

simi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2008
Ahli No: 34474
Posting: 119
Dari: bumi ciptaan Ilahi

bahrain  


posticon Posting pada: 02-02-09 22:31


Salam..
Ap pendapat anda mengenai kecelaruan/krisis identiti di kalangan remaja? Hampir semua golongan ini menghadapi dilema antara masa silam dan realiti di hadapan mata + cita-cita di masa hadapan lantas menyukarkan mereka untuk menjadi diri cdiri yang sebenar

Mari kita kongsi sama-sama..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simiProfil   Hantar PM kepada simi   Quote dan BalasQuote

yuhada
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26939
Posting: 130
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-02-09 08:08


APABILA ALLAH DIPISAHKAN DARI ZAMAN KANAK-KANAK

Kalau kanak-kanak dipisahkan daripada ibu dan bapanya, mereka diserahkan pada ibu angkatnya, cuma kanak-kanak itu merasa ibu dan ayah angkatnya, ibu bapanya.Dia pun mencurahkan kasih sayang dan takutnya kepada ibu dan ayah angkatnya.
Selepas berumur tiga puluh tahun, setelah dia dewasa, ibu dan ayah angkat, mengenalkan kepada ibu bapanya yang sebenarnya.Anak itu percaya, itulah ibu dan ayahnya yang baru dikenalnya, tetapi kasih sayangnya dan takutnya tiada kerana takut dan kasih sayangnya sudah ditumpahkan kepada ibu dan ayah angkatnya.

Begitulah seorang budak atau kanak-kanak, dizaman kanak-kanaknya hingga dewasa dipisahkan dengan Tuhannya, Tuhan tidak diperkenalkan kepadanya. Setelah dia dewasa baru diperkenalkan kepada Tuhannya.Itu pun mengikut kaedah sifat dua puluh, kaedah mujadid yang ketiga. Kaedah itu diwaktu itu sangatlah canggihnya,sangat berkesan kepada jiwa.Kaedah itu diajarkan asas. Mengenai Tuhannya, tidak mengapa, boleh juga tiada salahnya.Tetapi kaedah itu sudah terlalu lama,sudah expired untuk zaman kita.

Kita kenalkan kepada manusia mengikut kaedah tambahan yang sesuai dizaman kita, barulah berkesan kepada jiwa. Tetapi di hari ini setelah dewasa diperkenalkan kepada Tuhannya,setelah berpuluh tahun, setelah dipisahkan daripada Tuhannya.

Kaedah itu sudah lama pula, bagaimanakah orang itu hendak takut dan cinta kepada Tuhannya. Sebab itu kita sendiri sudah berpuluh-puluh tahun baru dikenalkan Tuhan, itu pun tidak takut dan cintai kepada-Nya, sekadar percaya Tuhan itu ada.

Kaedah yang dipelajari itu adalah aqidah cukup makan, sekadarkan mengesahkan iman kita,takut dan cinta kepada Tuhan tidak ada di dalam hati kita, kerana kita sudah terpisah daripada Tuhan berpuluh tahun,dah berpuluh tahun baru diperkenalkan kepada Tuhan. Itu pun mengikut kaedah yang lama. Sebab itulah mengenal Tuhan tidak berkesan pada jiwa.

Sebab itulah kalau adalah orang menyembah Tuhan, menyembah Tuhan itu secara terpaksa,bukan dengan takut, cinta, terhibur dan bahagia. Sebab itu nak kenalkan Tuhan daripada kanak-kanak lagi, itu pun ditabi-tubi, jangan setelah dewasa baru nak diperkenalkan kepada Tuhannya. Cara itu sekadarkan nak mengesahkan aqidah,takut dan cinta pada Tuhan tidak ada.

Kalau orang beragama, tidak takut dan cinta kepada Tuhan tidak ada indahnya, lebih-lebih lagi tidak rasa bahagia.Rata-rata orang Islam sekarang sekadar percaya ada Tuhan,dan aqidahnya setakat cukup makan di mana cinta dan takut pada Tuhan tidak ada.Sebab itu Umat Islam dizaman ini selalu dihanyutkan oleh keadaan, pengakuannya Islam, amalannya mengikut akal fikiran, sudah jauh tersimpang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For yuhadaProfil   Hantar PM kepada yuhada   Quote dan BalasQuote

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-02-09 12:36


Assalamualaikum........
khaifa haluka/ki kepada semua sahabat yang masih setia ......
ana setuju dengan pendapat ci yuhada.... bila kita tak ada rasa kasih sayang pada Allah dan Rasulullah, banyak berlaku perkara2 yang tidak diingini..
walaupun kita percaya adanya Tuhan, adanya hari Kiamat, Qada' dan Qadar, tapi kita tidak rasa takut dengan azab Allah, tidak cinta dan takut pada Allah, tidak beramal dengan perintah Allah, tidak ada gunanya..
iman yang ada tidak mampu melawan hawa nafsu..
sebab itulah zaman sekarang walaupun solat tapi tidak mencapai tahap di kehendaki Allah.. solat tidak di angkat ke langit, bila puasa hanya menahan haus dan lapar sahaja..
ini semua adalah kerana tidak ada keimanan yang mendalam dan keikhlasan dalam hati cintakan Allah..
sebab itulah dari kecil lagi kita di didik dalam bentuk agama, di ajar sayangkan Allah dan Rasulullah..
bila dah besar.. susah nak lembutkan hati yang sudah keras..

syor ana adalah kita bawa mereka yang lalai kepada Allah ke masjid.. buat program supaya mereka cintakan Allah, bersihkan semula hati mereka yang sedih kotor seperti belajar solat, banyakkan solat sunat. mengaji dan juga berzikir..
InsyaAllah akan akan bagi taufik dan hidayah kepada mereka..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

nadia_khalit
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.06.2008
Ahli No: 33692
Posting: 163
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-02-09 12:46


Pada 02-02-09 22:31 , simi posting:

!!! QUOTE !!!

Salam..
Ap pendapat anda mengenai kecelaruan/krisis identiti di kalangan remaja? Hampir semua golongan ini menghadapi dilema antara masa silam dan realiti di hadapan mata + cita-cita di masa hadapan lantas menyukarkan mereka untuk menjadi diri cdiri yang sebenar

Mari kita kongsi sama-sama..


actually krisis macam ni.apa-apa pun berbalik pada agamanya..
kalau kita berpegang pada agama tentu kita tak akan tersesat..
tapi kalau da berlaku sesutu yang pahit di masa lalu,kita sebagai manusia tak perlu nak putus asa..kita pandang hadapan..teruskan perjuanganmu..hehehe
dats mean ambil ikhtibar dr masa lalu dan pastikan tidak berlaku pada masa sekarang or masa hadapan..
INGTLAH, SESUNGGUHNYA ALLAH mengampuni dosa hamba2 nya yang bertaubat dengan sebenar benarnya...
dan memberi hadayah pada mereka yang meminta padaNYA...insyaALLAH

:kelip: :kelip:


-----------------
Setiap yang berlaku ada hikmahnyer..Fikirkanlah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For nadia_khalitProfil   Hantar PM kepada nadia_khalit   Quote dan BalasQuote

simi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2008
Ahli No: 34474
Posting: 119
Dari: bumi ciptaan Ilahi

bahrain  


posticon Posting pada: 03-02-09 14:05


Pada 03-02-09 12:46 , nadia_khalit posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-02-09 22:31 , simi posting:

!!! QUOTE !!!

Salam..
Ap pendapat anda mengenai kecelaruan/krisis identiti di kalangan remaja? Hampir semua golongan ini menghadapi dilema antara masa silam dan realiti di hadapan mata + cita-cita di masa hadapan lantas menyukarkan mereka untuk menjadi diri cdiri yang sebenar

Mari kita kongsi sama-sama..


actually krisis macam ni.apa-apa pun berbalik pada agamanya..
kalau kita berpegang pada agama tentu kita tak akan tersesat..
tapi kalau da berlaku sesutu yang pahit di masa lalu,kita sebagai manusia tak perlu nak putus asa..kita pandang hadapan..teruskan perjuanganmu..hehehe
dats mean ambil iktibar dr masa lalu dan pastikan tidak berlaku pada masa sekarang or masa hadapan..
INGTLAH, SESUNGGUHNYA ALLAH mengampuni dosa hamba2 nya yang bertaubat dengan sebenar benarnya...
dan memberi hadayah pada mereka yang meminta padaNYA...insyaALLAH

:kelip: :kelip:




betul-betul, ana sokong. tanpa pegangan agama yang teguh sudah tentu seseorang tu dah lama hanyut dibuai arus dunia. tapi tanpa dorongan dan sokongan membr2(slain keluarga yang jauh di mata), agak mustahil untuk remaja itu bertahan da brpegang teguh pada prinsipnya melainkan dia mempunyai kekuatan mental yang luar biasa. Pengisian rohaniahnya juga terhad-tiada usrah, tiada siapa yang boleh dijadikan tempat brgantung melainkan Allah sebagai tempat prgantungan. jadi macam mana agaknya dia nak selesaikan masalah tu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For simiProfil   Hantar PM kepada simi   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 03-02-09 14:42


salam..
ini juga yang saya bimbangkan trhadap keturunan saya dimasa depan..
kita didik anak dengan islam..belajar untuk jujur...
tapi lingkungan kita..???sekolah anak...universiti..semuanya bebas..kawan2nya..lingkungan hidupnya...tak ada yang mendukung kearah kebaikan akhlak islami...
risau sangat...ramai juga orang2 yang tau dan pandai ilmu agama ni bergaul bebas or bebas tersembunyi...lingkungan...ya ALLAH...selamatkan keturunan2 kami ya ALLAH...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Meshaal
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.10.2008
Ahli No: 35602
Posting: 40
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-02-09 15:00


Celaru identiti,

Begitulah perjalanan jiwa manusia, remaja.

Ana masih ingat lagi sewaktu ana di sekolah dahulu menengah dahulu, senior ana pernah menasihati. Malah ustaz2 pun. Semasa umur 15 tahun, menentukan sama ada seseorang itu menuju ke arah kebaikan atau sebaliknya. Tambahan dengan pengaruh rakan-rakan. Itu yang pertama. Namun manusia boleh berubah.

Kedua apabila masuk ke gerbang universiti.

Bagaimana hendak diterangkan. Seperti membaca novel Ramlee Awang Murshid pula (Mandatori). Kecelaruan Identiti.

Seakan-akan terdapat dua personaliti berbeza di dalam diri kita. Bila hari ini kita merasakan diri kita jahat, atau berbuat jahat. Terkadang berbisik di hati. Ish! ini bukan diri aku yang sebenar, dahulu aku tidak jahat seperti ini.

Bagaimana jalan keluar..

Kembalilah kepada Al-Quran dan Sunnah Rasulullah. Insya-Allah. Dapat pertunjuk... ;-)


-----------------
Jana Wang USD dengan blog anda di http://pakej-jana-wang-adsense.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeshaalProfil   Hantar PM kepada Meshaal   Pergi ke Meshaal's Website   Quote dan BalasQuote

paku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8497
Posting: 179
Dari: Bumi, Bima Sakti

Johor  


posticon Posting pada: 03-02-09 15:42


Remaja makhluk. Krisis juga makhluk. Semua adalah ciptaan ALLAH. Maka, semua makhluk tidak berkuasa kerana hanya ALLAH maha berkuasa.

ps: saya seorang remaja

Bookmark and Share

    


  Member Information For pakuProfil   Hantar PM kepada paku   Quote dan BalasQuote

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 08:42


sentiasalah kita mendampingi kanak-kanak supaya tidak terjebak dengan anasi2 luar yang boleh merosakkan akidah mereka..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

hanisahani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22928
Posting: 203
Dari: negeri aman damai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-10-10 21:24


Pada 03-02-09 15:42 , paku posting:

!!! QUOTE !!!

Remaja makhluk. Krisis juga makhluk. Semua adalah ciptaan ALLAH. Maka, semua makhluk tidak berkuasa kerana hanya ALLAH maha berkuasa.

ps: saya seorang remaja



persoalan...bagaimana nak memahami remaja??? remaja adakalanya menyatakan supaya fahami mereka..tapi ada tak remaja bgtahu cara2nya??

ana masih dalam percubaan untuk memahami dan mendekati remaja.. :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For hanisahaniProfil   Hantar PM kepada hanisahani   Quote dan BalasQuote

lily_mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2007
Ahli No: 31741
Posting: 125
Dari: Kebun bunga

singapore   avatar


posticon Posting pada: 01-01-11 22:01


Salam ...

Saya rasa remaja perlukan teman berbicara dari ibubapa mereka sendiri ... tapi sering kali, ibubapa menjadi tuan kepada anak-anak dan bukan teman untuk mereka meluahkan segala masalah yang mereka hadapi ... lebih-lebih lagi sekarang ini ibubapa terkejar2 mencari $$$$$ sehingga terlepas pandang akan perasaan anak-anak .... baru-baru ini saya ke Johor baru, semasa berada didalam bas saya terdengar seorang ibu memarahi anaknya dengan menggunakan perkataan 'bodoh' dengan nada yang bengis, perlukah seorang ibu menegur atau menerangkan sesuatu kepada anak dengan nada bengis? tanpa nada2 kasih sayang?

Jika keadaan ini sudah diujudkan sejak kecil, dapatkah sianak berbicara dengan ibubapa mereka jika mereka punya masalah apabila mereka remaja kelak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For lily_mawarProfil   Hantar PM kepada lily_mawar   Quote dan BalasQuote

ellina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12348
Posting: 129
Dari: bumi ijau

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-01-11 10:58


salam....

betul, bila dari kecil lagi selalu di tengking..dan bila si kecil itu makin membesar dan menjadi remaja, si anak tadi susah untuk berkongsi apa-apa dengan ibu bapanya. bila ini terjadi...maka timbullah bermacam masalah dan berbagai rahsia yang mereka simpan tanpa berkongsi dengan ibu bapanya.. inilah jiwa remaja bila makin jauh dr keluarga maka makin jauh dan susah untuk kita mendekati mereka.. melainkan dengan izin dariNYA...


-----------------
''jika asal benih baik gugur di sahara menjadi samudera...gugur di lautan pasti menjadi pulau...''


Bookmark and Share

    


  Member Information For ellinaProfil   Hantar PM kepada ellina   Pergi ke ellina's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.100029 saat. Lajunya....