Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 08-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
5,000 tahun dulu Confusius berkata, "Belajar!"; 1,500 tahun dahulu ayat Quran pertama ialah, "Baca!"
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 55
Ahli: 0
Jumlah: 55




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 8 hari yang lalu
muslimiman: 13 hari yang lalu
tornado: 33 hari yang lalu


Copy & Paste
Topik: Salah SIAPA?????


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» Salah SIAPA?????

Please Mendaftar To Post


Oleh Salah SIAPA?????

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 10:20


Salah kita!
Oleh Ridzuan Ahmad
[email protected]

ALOR STAR: Akibat tertekan dengan cemuhan segelintir masyarakat Islam kerana memiliki tatu, seorang mualaf mengelar lengan kanannya untuk menghilangkan tatu warisan keluarganya itu lebih lima kali dengan menggunakan pisau cukur, semalam.

Perbuatan Anas Phoon Abdulllah, 30, mengelar lengannya nyaris membawa maut apabila dia kehilangan banyak darah.

Difahamkan, tatu terbabit dimilikinya lebih 10 tahun lalu sebelum dia memeluk Islam.

Apa yang menyedihkan Anas, kehadirannya untuk menghayati ajaran Islam bukan saja kurang disenangi segelintir masyarakat, malah turut disisih keluarganya sendiri.

Dalam kejadian jam 12.30 tengah malam itu, Anas, seorang peniaga minyak wangi nekad mengelar lengannya di belakang tandas sebuah masjid di Telok Kechai, Kuala Kedah, selepas berputus asa dengan penghinaan masyarakat serta nasib menimpa dirinya
Menurut rakannya, Mohd Firdaus Razali, 22, Anas pernah beberapa kali mengelar lengannya untuk membuang tatu itu yang menjadi punca tindakan segelintir masyarakat menghinanya.

“Malah, dia sering menangis setiap kali menceritakan pengalamannya kepada saya yang dicerca masyarakat.

“Tidak cukup dengan itu, Anas sedih apabila kembali daripada menziarahi keluarganya di Pulau Pinang sempena Tahun Baru Cina, empat hari lalu. Ini disebabkan dia tidak disenangi anggota keluarganya,” katanya yang mula mengenali Anas sejak setahun lalu.

Mohd Firdaus berkata, tindakan Anas pada malam kejadian menggambarkan kekecewaannya memuncak akibat memendam perasaan sejak sekian lama menanggung masalah menimpa dirinya.

Bagaimanapun, keprihatinan Mohd Firdaus menyelamatkan Anas apabila menyedari dia tidak muncul di gerai mereka seperti biasa.

Katanya, dia menghubungi Anas beberapa kali dan sebaik panggilannya dijawab, rakannya itu memohon maaf seolah-olah sudah melakukan kesilapan besar.

“Dia (Anas) berulang kali mendakwa melakukan kesalahan dalam nada terputus-putus seperti seorang sedang menahan kesakitan. Selepas didesak, Anas kemudian memberitahu saya tempat dia berada sebelum mematikan talian telefon.

“Saya segera bergegas ke sana dan mendapati Anas sudah terkulai layu di belakang tandas masjid itu selain lengan dan pakaiannya dipenuhi darah,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Taman Desa Chengai, dekat sini, semalam.

Dia segera menghubungi rakan lain sebelum berlari memasuki bilik Anas bagi mendapatkan kain.

Sekembali semula kepada Anas, dia mendapati mangsa seperti nyawa ikan dan mulutnya tidak putus-putus menyebut Allah.

“Saya segera membalut tangannya bagi menghentikan pendarahan itu sebelum rakan lain datang dan mengusung Anas masuk ke bilik,” katanya.

Anas segera dibawa dengan ambulans ke Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) akibat mengalami pendarahan dan luka serius.

Mohd Firdaus berkata, Anas pernah memberitahunya bahawa tatu pada lengan kanannya itu dibuat ketika dia berumur belasan tahun yang menjadi tradisi keluarganya.

Mangsa memeluk Islam ketika berusia 20 tahun selepas tertarik dengan cara hidup Islam.

Dia hairan simbol tatu itu menjadi isu besar sehingga memberi tekanan kepada kehidupan harian Anas.

“Sepatutnya masyarakat memberi panduan kepadanya yang memilih Islam sebagai jalan hidupnya. Memang ada orang memberi sumbangan kepada Anas yang menerimanya sebagai rakan baru dalam Islam,” katanya.

Menurutnya, pihak pengurusan masjid turut membantu Anas dengan memberi sebuah bilik tidur selepas melihat kesungguhan Anas mendalami cara hidup Islam.

Justeru, dia berharap tiada pihak lagi mencemuh Anas hanya kerana tatu itu, sebaliknya memberi sokongan serta bimbingan untuk menghayati ajaran Islam sebenar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 10:21


Orang ISLAM apa ni???

Orang telah masuk islam bukan sahaja tak dibimbing, tapi di cemuh hanya kerana tatu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 10:36


pengalaman sama yang diterima oleh salah seorang sahabat jue, malu selalu dicaci kerana tatunya, akhirnya dia memencilkan diri dr masyarakat....dan saya sendiri amat sedih kerana tidak dapat membantunya....tapi tetap berusaha....

Allah SWT berfirman :

" Bertolong-tolonglah kamu berbuat kebaikan dan taqwa dan janganlah kamu bertolong-tolong membuat dosa dan aniaya..."

                                                                                     ( Al Maidah : 2 )

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 10:41


adohai... kadang kala orang-orang islam sendiri yang memberi gambaran buruk terhadap agamanya sendiri...seharusnya ia harus ditangani secara hikmah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Luqiem
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2008
Ahli No: 34587
Posting: 155
Dari: Jerantut Ke Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 10:41


Assalamualaikum

Sepatutnya orang Islam lebih prihatin terhadap keislaman saudara tersebut, bukan mempersoalkan tentang tatu...

Nampak sangat kelemahan ilmu agama dalam diri segelintir masyarakat orang Islam untuk membimbing saudara Islam yang baru....


-----------------
Dunia Hanya Sementara, Akhirat Kekal Selama-Lamanya
http://www.luqiem.my-ads4bucks.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For LuqiemProfil   Hantar PM kepada Luqiem   Pergi ke Luqiem's Website   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 30-01-09 10:42


.. Hm .. sesama muslim pun tak sedia nak membantu .. :-( .. sama-sama ar kita do'a semoga Anas diberikan hidayah dan kekuatan untuk menjadi Muslim sejati .. Amin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

arrantaui
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.12.2008
Ahli No: 36246
Posting: 99

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 10:45


Kerja nak hukum atau tidak fasal tatu; itu bukan kerja kita. Itu kerja Allah.Kerja kita adalah membimbing saudara-saudara, bukan menghukum. Tapi bila masuk Islam seorang semua dosanya terhapus, tetapi kebaikkanya diterima sebagai kebaikkan oleh Allah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For arrantauiProfil   Hantar PM kepada arrantaui   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 10:49


kasihan sungguh nasib yang menimpa Anas, kita sebagai Muslim sepatutnya membimbing bukannya mencaci..sama-sama lah kita memperbaiki kesilapan kita...


-----------------
http://www.dapatwang.com/?id=laila82


Bookmark and Share

    


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 30-01-09 10:52


ketika saya ke Alor STAR,..saya bertemu dengan seorang muallaf..dia telah masuk islam selama 12 tahun...dia lari dari rumahnya setelah dia dipukul oleh abgnya.bahagian bahu dan lengan serta belakangnya luka..
saat di ALOR STAR tu, dia hanya memiliki wang 60 sen..dan dia bertahan di sana selama 3 hari sebelum bertemu saya..selama 3 hari tu juga dia xmakan...padahal saya tahu yang jual nasi dan makanan di sekitar tu ramainya orang islam..

begitulah keadaan kita saat ni...begitulah keadaan umat ni sekarang..
sapa yang mahu disalahkan...JANGAN SALAHKAN ORANG LAIN...tak perlu menyalahkan...kalau kita ada kekurangan..bersama kita perbaiki diri...cuba kita selamatkan sahabat-sahabat kita yang lain..sbelum hal-hal macam tu terulang lagi..tanamkan jiwa islam tu pada diri kita dan keluarga kita..
wallahu'alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 10:58


!!! QUOTE !!!


sapa yang mahu disalahkan...JANGAN SALAHKAN ORANG LAIN...tak perlu menyalahkan...kalau kita ada kekurangan..bersama kita perbaiki diri...cuba kita selamatkan sahabat-sahabat kita yang lain..sbelum hal-hal macam tu terulang lagi..tanamkan jiwa islam tu pada diri kita dan keluarga kita..
wallahu'alam..


betul itu Mulya...
sama kita memperbaiki kelemahan yang ada untuk membentuk jiwa yang perkasa memperjuangkan Islam di Mata Dunia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 30-01-09 11:03


Pada 30-01-09 10:58 , as-syafie posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!


sapa yang mahu disalahkan...JANGAN SALAHKAN ORANG LAIN...tak perlu menyalahkan...kalau kita ada kekurangan..bersama kita perbaiki diri...cuba kita selamatkan sahabat-sahabat kita yang lain..sbelum hal-hal macam tu terulang lagi..tanamkan jiwa islam tu pada diri kita dan keluarga kita..
wallahu'alam..


betul itu Mulya...
sama kita memperbaiki kelemahan yang ada untuk membentuk jiwa yang perkasa memperjuangkan Islam di Mata Dunia...
yang terjadi jadikan pengajaran..buka mata kita...perhatikanlah...perhatikanlah...kalau kita gunakan mata kita ni untuk melihat dan memperhatikan kebesaran ALLAH...insyaallah..kita akan dapatkan pengajaran2 yang baik..

cerita tadi tu dah pun terjadi dan berlalu..sekarang ni..,persiapkan diri kita untuk hadapai dan perhatikan hal-hal macam tu lagi..sapa lah tau kan..,tanpa kita sadarai ada jiran kita yang muallaf..,tapi kita xsedari selama ni dan biarkan macam tu saja..hmm..


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 30-01-09 11:13


sedih juga dengan sikap org islam sekarang ni, bukannya nak membantu tapi sebaliknya lagi.. kadang-kadang yang duduk hina org tu belum tentu islamnya tu sempurna dr org yang dihina...perkara macam ni bukan melibatkan org awam saja ada juga jbtn2 kerajaan yang berperanggai sedemikian. saya pernah tbaca bagaimana seorang muallaf susahnya nak dapatkan haknya dipusat zakat setelah beliau dihalau keluarga. akhirnya dia kembali ke agama asal setelah sekian lama bertahan.. salah siapa??? kalau betul kita fikirkan bagaimana pusat zakat boleh mengadakan majlis dihotel mewah untuk bagi sumbangan pada anak yatim yang bilangannya kurang dr tetamu lain yang di jemput........salah siapa???

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 11:28


!!! QUOTE !!!

sedih juga dengan sikap org islam sekarang ni, bukannya nak membantu tapi sebaliknya lagi.. kadang-kadang yang duduk hina org tu belum tentu islamnya tu sempurna dr org yang dihina...


betul itu... org yang kita kutuk dan hina belum lagi tentunye betul kan..
tapi perbuatan mengutuk dan menghina..
sudah pasti salah...
ngata org dia yang tak betul sebenarnya...
jangan lah kutuk-kutuk org dan hina ini...
kita siapa???
Salah siapa???

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 30-01-09 11:44


Pada 30-01-09 11:28 , as-syafie posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

sedih juga dengan sikap org islam sekarang ni, bukannya nak membantu tapi sebaliknya lagi.. kadang-kadang yang duduk hina org tu belum tentu islamnya tu sempurna dr org yang dihina...


betul itu... org yang kita kutuk dan hina belum lagi tentunye betul kan..
tapi perbuatan mengutuk dan menghina..
sudah pasti salah...
ngata org dia yang tak betul sebenarnya...
jangan lah kutuk-kutuk org dan hina ini...
kita siapa???
Salah siapa???
hhmm..bukankah orang islam yang dimaksudkan adalah kita..??kenapa nak sedih..??sudah saatnya kita perbaiki diri dan keluarga kita...xperlula menyalahkan..sebab tak ada yang suka disalahkan..

kalau dikatakan badan zakat..mungkin mereka akan kata.."tak ada k yang mengurus masalah orang2 masuk islam ni..??bukankah banyak da'itu..??"hhm...tak ada yang nak disalahkan..kita umat islam.kita yang salah..kita perbaiki diri untuk kedepan..semua kita..


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

NizamYangBiasa
Warga Rasmi
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36818
Posting: 4

Selangor  


posticon Posting pada: 30-01-09 17:56


Orang yang tak betul adalah orang yang berasa hanya diri dia sahaja yang betul

Bookmark and Share

    


  Member Information For NizamYangBiasaProfil   Hantar PM kepada NizamYangBiasa   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 18:10


Pada 30-01-09 10:21 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

Orang ISLAM apa ni???

Orang telah masuk islam bukan sahaja tak dibimbing, tapi di cemuh hanya kerana tatu...


saya pun tak paham sikap orang islam sekarang ini,,,patutlah ramai yang takut masuk islam


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 18:12


insafnya...dugaan bagi mereka..pengajaran bagi kita..mudah-mudahan Allah cekalkan hati mereka dijln ini..insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 02-02-09 11:21


Pada 30-01-09 18:10 , wafie posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-01-09 10:21 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

Orang ISLAM apa ni???

Orang telah masuk islam bukan sahaja tak dibimbing, tapi di cemuh hanya kerana tatu...


saya pun tak paham sikap orang islam sekarang ini,,,patutlah ramai yang takut masuk islam

HU..HU..HU..:D
anda orang islam zaman bila..??


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.109531 saat. Lajunya....