Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-05-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Usah merungut bila gelap; pasang lampu teranglah ia
-- Peribahasa Jawa

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 84
Ahli: 0
Jumlah: 84




  Yang Masuk Ke Sini
MTMKi: 1 hari, 11 jam, 10 minit yang lalu
Kang: 1 hari, 15 jam, 39 minit yang lalu
muslimiman: 8 hari yang lalu
ucu_nuriman: 12 hari yang lalu


Copy & Paste
Topik: ..SiaPa 'TUAN' d MaLaYSia..??


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» ..SiaPa 'TUAN' d MaLaYSia..??

Please Mendaftar To Post


Oleh ..SiaPa 'TUAN' d MaLaYSia..??

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 00:42


Kekuasaan politik dalam sesebuah negara diumpamakan pagar
yang kukuh untuk menjaga khazanah berharga negara
- dalam konteks Malaysia, kuasa politiknya di tangan org Melayu…

Bermakna org Melayu menjadi pagar kepada semua rakyat Malaysia
sama ada Melayu dan bukan Melayu..

TETAPI..khazanah yang dipagari Melayu tu siapa yang punya?
Semua tahu jawabannya….
Kebanyakannya bukan-Melayu yang punya,
itupun orang2 bangsa lain masih belum
cukup puas hati dengan aset2 yang ada.

PELIK… orang Melayu bangga betul menjadi pagar..
Apalah ertinya bermegah jika menjadi pagar kepada khazanah orang lain?
pagar lama kelamaan akan runtuh,
sedangkan harta berharga kekal di tempatnya.

Adakah orang Melayu hanya setakat berbangga menjadi pagar?
Pagar kepada harta bukan Melayu?

cukup kah berjuang menjadi pagar sahaja dan
berbangga dengannya?!

Juga sudah menjadi trend org Melayu sekarang ni amat ghairah berpolitik…
konon2nya nak membela bangsa Melayu dan menegakkan keadilan
di tengah kehidupan…

Tetapi apa yang dah jadi..dulu mereka miskin, bila sudah berkuasa menjadi kaya raya,
jadi wakil rakyat biasa pun boleh kaya-raya,
bila dah jadi menteri
bermacam2 projek besar dia dapat.
kadang-kadang lebih suka joint-venture dengan org Cina
daripada bangsa Melayu sendiri..

Bukankah berpolitik tu ertinya berjuang?
syarat berjuang mestilah terkorban..

tetapi apa yang sudah terjadi?
org Melayu yang berjuang melalui politik bukannya
empunya diri yang terkorban.
tetapi yang terkorban adalah BANGSANYA

yakni orang-orang Melayu lah yang terkorban..

Bila sipembesar mendapat negara..
seolah-olah mereka mendapat lombong emas..
bermaharajalelalah dia dengan lombong emas rakyat..

Sedangkan rakyat bukannya tak sedar..

Namun ….. hakikatnya hati rakyat sudah melupakan Allah..
maka Allah datangkanlah pemimpin-pemimpin yang jahat..
untuk menghukum rakyat2 yang jahat..

Dengan kata lain..
jika dalam sesebuah negara itu pemimpinnya jahat2,
maka ia menggambarkan majoriti rakyatnya yang jahat2 juga

.................................................................................................
maaf..bukan nak bikin kontroversi..ia dipetik dari ungkapan kata-kata seorang mua


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 05:16


Selagi Melayu mengutamakan 'bangsa' melebihi agama,

Bgitulah akan jadi sampai akhirnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.094569 saat. Lajunya....