Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 03-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
JANGAN sesekali memulakan jika tidak bersedia untuk menyudahkan

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 59
Ahli: 0
Jumlah: 59




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 6 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: mahram


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» mahram

Please Mendaftar To Post


Oleh mahram

intifada08
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.08.2008
Ahli No: 34648
Posting: 52
Dari: Kedah

armenia  


posticon Posting pada: 23-01-09 08:54


Assalamualaikum....saya nak minta penjelasan mengenai orang yang kita tidak boleh bersentuhan kulit seperti mana yang termaktub di dalam Islam..boleh tak sesiapa senaraikan...mungkin boleh memberi peringatan kepada orang yang lupa macam saya ni...


wsslam

Bookmark and Share

    


  Member Information For intifada08Profil   Hantar PM kepada intifada08   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 23-01-09 10:19


salam..
saya tak pasti nak senaraikan...tapi yang muhrim tu adalah orang2 yang diharamkan untuk kita nikahi...penyebabnya adalah hubungan darah or sesusuan..mungkin ada sahabat yang boleh senaraikan..saya lupa..tapi ni boleh dicari pada daftar siapa2 yang tak boleh dinikahi..wallahu'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

hidayatul
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.04.2005
Ahli No: 15840
Posting: 42
Dari: Kulim

Kedah  


posticon Posting pada: 23-01-09 12:46


Salam...
erm..boleh semak dalam maksud ayat 31 surah an-Nur....
dalam tu ada dsenaraikn....
harap membantu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hidayatulProfil   Hantar PM kepada hidayatul   Pergi ke hidayatul's Website   Quote dan BalasQuote

intifada08
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.08.2008
Ahli No: 34648
Posting: 52
Dari: Kedah

armenia  


posticon Posting pada: 28-01-09 12:10


selain dari surah an-Nur ada lagi tak yang disenaraikan dalam hadais ke?..maklumla orang tak cukup ilmu macam saya ni...maaf ye

Bookmark and Share

    


  Member Information For intifada08Profil   Hantar PM kepada intifada08   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 28-01-09 13:52


Sabda Baginda Rasulullah s.a.w : عَنْ عُقْبَةَ بْنِ عَامِرٍ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ إِيَّاكُمْ وَالدُّخُولَ عَلَى النِّسَاءِ فَقَالَ رَجُلٌ مِنَ الْأَنْصَارِ يَا رَسُولَ اللَّهِ أَفَرَأَيْتَ الْحَمْوَ قَالَ الْحَمْوُ الْمَوْتُ
Ertinya: daripada Saidina ‘Uqbah Bin ‘Amir .a, Baginda Rasulullah s.a.w pernah bersabda: (( “Jaga-jaga ! , Janganlah kamu bersunyi-sunyian ~ khalwat ~ dengan mana-mana wanita “ )), maka bangunlah seorang lelaki daripada Kaum Ansor bertanya: “Bagaimana pula dengan ipar-duai ? “ . Jawab Baginda s.a.w: “Ipar-duai itu sendiri adalah MAUT“ )). ~ Hadis sahih diriwayatkan oleh al-Imam al-Bukhari rh dan al-Imam Muslim rh

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 28-01-09 13:54


erm... basicly orang-orang yang tak boleh disentuh kulit berlawan jantina adalah seperti berikut:

mereka-mereka adalah orang-orang yang selain:

-ibu anda dan ke atas eg nenek,ibu punya nenek, nenek punya nenek, nenek punya nenek punya nenek.... begitu juga dengan jalur bapa dan keatas.

-adik beradik perempuan, seibubapa, seibu, sebapa dan ke bawah.. eg, anak2nya,cucucicitnya.. begitu juga dr jalur adik beradik lelaki.

-anak-anak sama ada lelaki/perempuan dan anak,cucu,cicit darinya dan kebwah..

-adik beradik ibu atau bapa yang laki or perempuan sahaja.. anak cucu mereka dan kbawah adalah bukan mahram.

- ibu susu dan suaminya dan ke atas serta anak-anak susu keatas dan kebawah..kiranya kita da jadi sbahagian drpada keluarga mereka lah.. (cuma dalam bab mawarith dikecualikan lah..)

-saudara sesusuan (bukan anak-anak kepada ibu susuan tu tau)..hanya pada individunya sahaja, bukan kluarganya yang lain.



:: namun ia hnyalah perkara asas sahaja..sumtimes ada khilaf pada boleh dan ketidakbolehan menyentuh org yang bukan mahram.. kadang-kadang bergantung kepada hukum2 feqh yang ikut suasa sekarang da cukup luas. apapun ini pun sudah cukup untuk dijadikan panduan.. anyway kau ada salah silap mohon diperbetulkan kerna saya sekarang tidak merujuk pada mana..Sekadar bergantung pada memori yang dipelajari semasa belajar dulu...maaf...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-01-09 15:57


hm..rsnye jwa syemarly sangat membantu...so tak payah lah saya senaraikan lagi kan...:P

Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-01-09 22:04


Maybe ada sedikit kekeliruan kecil di sini.. Intifada tanya senarai yang tidak boleh bersentuhan kulit.. bermakna dia bertanya tentang senarai bukan mahram bagi seseorang muslim.. sedang mahram adalah golongan yang haram dinikahi yakni yang boleh bersentuhan kulit..

Secara umumnya, yang mahram itu boleh bersentuhan kulit kecuali menimbulkan fitnah atau timbul rasa syahwat.. Sheikh al-Qardhawi berpendapat kalau sekiranya di kalangan yang mahram itu menghulurkan tangan, maka harus disambut huluran salam itu kecuali dibimbangi berlaku fitnah atau menimbulkan syahwat.. ada pun yang bukan mahram itu jelas sekali tak boleh bersentuhan kulit..

Bagi memudahkan sahabat, berikut adalah senarai wanita yang mahram bagi seorang lelaki:

Mahram selama-lamanya (Atas sebab keturunan):

Ibu

Nenek sebelah ibu mahupun bapa

Anak perempuan & keturunannya

Adik-beradik perempuan seibu sebapa atau sebapa atau seibu

Anak perempuan kepada adik-beradik lelaki mahupun perempuan, iaitu semua anak saudara perempuan

Emak saudara sebelah bapa (adik-beradik bapa)

Emak saudara sebelah ibu (adik-beradik ibu)

Mahram atas sebab susuan

Ibu susuan

Nenek dari sebelah ibu susuan

Adik-beradik perempuan susuan

Anak perempuan kepada adik-beradik susuan lelaki atau perempuan

Emak saudara sebelah ibu susuan atau bapa susuan

Mahram sementara (Atas sebab persemendaan)

Ibu mentua dan ke atas

Ibu tiri

Nenek tiri

Menantu perempuan

Anak tiri perempuan dan keturunannya

Adik ipar perempuan dan keturunannya

Emak saudara kepada isteri

Anak saudara perempuan kepada isteri dan keturunannya


Wallahua'lam.. mudah-mudahan membantu.. :-)


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 29-01-09 12:59


Pada 28-01-09 22:04 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Maybe ada sedikit kekeliruan kecil di sini.. Intifada tanya senarai yang tidak boleh bersentuhan kulit.. bermakna dia bertanya tentang senarai bukan mahram bagi seseorang muslim.. sedang mahram adalah golongan yang haram dinikahi yakni yang boleh bersentuhan kulit..

Secara umumnya, yang mahram itu boleh bersentuhan kulit kecuali menimbulkan fitnah atau timbul rasa syahwat.. Sheikh al-Qardhawi berpendapat kalau sekiranya di kalangan yang mahram itu menghulurkan tangan, maka harus disambut huluran salam itu kecuali dibimbangi berlaku fitnah atau menimbulkan syahwat.. ada pun yang bukan mahram itu jelas sekali tak boleh bersentuhan kulit..






hikk..hikk..tersilap ek..hihi.. ingatkan persoalan munakahat..hehe..

betul tu.. secara asasnya memang haram dan 'tak boleh' berlaku sentuhan kulit berlawanan jantina yang ajnabi.. tapi oleh kerana ilmu islam ni luas termasuk lah juga perkembangan sosial dan kehidupan masyarakat islam d seantero dunia maka telah dan akan wujud lah pelbagai pandangan,pendapat,idea,qaul yang pelbagai dr perlbagai tokoh ulamak dan cendiakawan musim dr zaman salaf, khalaf, kontemporari dan moden dan kadang-kadang bertentangan antara satu sama lain..ia tak lain tak bukan kerana suasana di mana situasi itu berlaku adalah berbeza antara satu sama lain..tapi itu tak bermakna islam tu tak syumul tapi ia menandakan islam tu bersifar 'thubut wal murunah'... :berfikir:


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

intifada08
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.08.2008
Ahli No: 34648
Posting: 52
Dari: Kedah

armenia  


posticon Posting pada: 11-02-09 17:37


kalau isteri kepada bapa saudara sebelah bapa boleh ke kita kulit...kadang-kadang perkara macam ni tak sure sebab tak cukup ilmu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For intifada08Profil   Hantar PM kepada intifada08   Quote dan BalasQuote

intifada08
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.08.2008
Ahli No: 34648
Posting: 52
Dari: Kedah

armenia  


posticon Posting pada: 16-02-09 08:49


kalau sepasang kekasih belum berkahwin telah terlanjur dan si perempuan tu pregnant, bolehkah mereka kahwin atau ada syarat2 lain yang melayakkan mereka kawin?

Bookmark and Share

    


  Member Information For intifada08Profil   Hantar PM kepada intifada08   Quote dan BalasQuote

Kaisi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9907
Posting: 233
Dari: KB - The Islamic City

japan   avatar


posticon Posting pada: 30-10-09 10:10


Salam,
sesiapa boleh tolong explain dengan detail tentang hukum kita dengan adik beradik tiri sebab saya ada baca kat ruangan soal jawab yang telah menyebabkan saya konfius...

soal jawab yang PERTAMA

S: Saya ingin bertanya mengenai batas aurat antara adik-beradik tiri yang bukan seibu sebapa .Adakah dikira aurat seperti dengan mahram,atau dengan ajnabi.
Dan adakah adik-beradik tiri bukan seibu sebapa itu boleh berkahwin?


J: Aurat diantara adik beradik tiri yang bukan seibu bapa adalah sama dengan aurat bukan mahram, kerana mereka boleh berkahwin di antara satu sama lain

Mahram bermaksud orang yang diharam nikah

Wallahu A'lam


soal jawan yang KEDUA

S: Bagaimana dengan hubungan antara anak tiri (perempuan/lelaki) dengan bapa tirinya dan juga dengan pihak bapa tirinya seperti datuk, nenek, abang/kakak/adik kepada bapa tirinya?

J: Hubungan seorang anak tiri kepada bapa tirinya yang telah bersatu dengan ibunya, adalah sama seperti hubungannya dengan keluarga bapa kandungnya. Maka tidak batal wuduk dan tidak boleh berkahwin dengan datuk/nenek/adik-beradik tiri. Bezanya ialah anak tiri dan bapa tiri tidak mewarisi antara satu sama lain.

SO, yang sebenarnya hukum dengan adik beradik tiri ni macam hubungan dengan ajnabi ke MAHRAM? boleh kahwin ke tak?


-----------------
moshi-moshi....
watashi wa kaisi desu...
from the sister city of kasaoka city okayama...hehee..
senegara dengan Doraemon,Ultraman etc


Bookmark and Share

    


  Member Information For KaisiProfil   Hantar PM kepada Kaisi   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-10-09 10:51


Yang betul muhrim kan? Bukan mahram
Bukan ke mahram itu yang pergi haji


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sutera_hijau
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.08.2004
Ahli No: 10780
Posting: 89
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-10-09 11:03


persemendaan tu apa ek?
dah lupa...lagi 1 Kalau perempuan dengan bekas bapa mertua boleh bersalam ke? saya sering keliru, nak bersalam takut haram...tapi bekas mak mertua cakap 'tak batal air sembahyang'...betul ke ek?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_hijauProfil   Hantar PM kepada sutera_hijau   Quote dan BalasQuote

Kaisi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9907
Posting: 233
Dari: KB - The Islamic City

japan   avatar


posticon Posting pada: 25-03-10 12:45


TO SAKINAH AZZAHRA : MUHRIM Ia membawa maksud orang yang sedang melakukan ihram haji ataupun umrah.

MAHRAM: bermaksud orang yang haram berkahwin dengan kita seperti adik kita, emak mertua kita dan lain-lain.


-----------------
moshi-moshi....
watashi wa kaisi desu...
from the sister city of kasaoka city okayama...hehee..
senegara dengan Doraemon,Ultraman etc


Bookmark and Share

    


  Member Information For KaisiProfil   Hantar PM kepada Kaisi   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 25-03-10 14:29


Pada 23-01-09 08:54 , intifada08 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum....saya nak minta penjelasan mengenai orang yang kita tidak boleh bersentuhan kulit seperti mana yang termaktub di dalam Islam..boleh tak sesiapa senaraikan...mungkin boleh memberi peringatan kepada orang yang lupa macam saya ni...


wsslam


Soalan yang baik ni :)

Manusia tiada yang sempurna kadang-kadang kita kena saling mengingatkan

Bolehkah wanita muslim bersalaman dengan lelaki bukan muslim?


-----------------








Bookmark and Share

    


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.109004 saat. Lajunya....