Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 02-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Naikkan layar anda sekaki, anda akan mendapat angin sepuluh kaki
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 63
Ahli: 0
Jumlah: 63




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 4 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: siapa pandai menjahit?


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» siapa pandai menjahit?

Please Mendaftar To Post


Oleh siapa pandai menjahit?

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-01-09 13:40


mestilah menjahit baju..
best kan kalau pandai menjahit
boleh jahit baju kurung sendiri
mahal sangatlah upah menjahit sini
sepasang baju kurung upah RM40/RM50

kalau kat sabah dan kelantan sekitar RM20-25 saja
tak tahulah harga sekarang


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-01-09 13:41


oh ya saya tak pandai
jahit tudung pandailah

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

nur_kasih511
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2008
Ahli No: 32942
Posting: 108
Dari: MaRanG, GaNuUu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-01-09 14:30


Pada 22-01-09 13:40 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

mestilah menjahit baju..
best kan kalau pandai menjahit
boleh jahit baju kurung sendiri
mahal sangatlah upah menjahit sini
sepasang baju kurung upah RM40/RM50

kalau kat sabah dan kelantan sekitar RM20-25 saja
tak tahulah harga sekarang



betul-betul...satu kelebihan pada yang pandai jahit..kurang2 time nak raya dan nak naik sekolah dah boleh jimat duit kan..tak payah susah2 cari tukang jahit..dan siapa yang memang ada kelebihan jahit tu memang boleh buat duit...banyak income sekali dapat tu..tengok sekali upah dah rm40..tu baru baju kurung belum masuk yang sulam2..baju melayu apa lagi..tapi setakat ni kat Marang still murah lagi ah baju kurung.RM18 sepasang sekali upah.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_kasih511Profil   Hantar PM kepada nur_kasih511   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-01-09 15:32


masa kecik-kecik dulu mak yang jahitkan baju..
lepas itu bila dah besar,saya pula tolong dan belajar dr mak menjahit baju..
tak cekap mana pun..
time sekolah dulu,ada juga buat baju tidur.. skirt.. apron sendiri.. huhu
setakat jelujur,silang pangkah,sembat susup,insang pari tu boleh lah.. :sopan:
kalau jahit pakai mesin pun boleh juga..
tapi tak reti buat yang sulam2 tu..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Luqiem
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2008
Ahli No: 34587
Posting: 155
Dari: Jerantut Ke Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-01-09 15:35


Saya pun pandai juga menjahit-jahit ni... tapi yang koyak-koyak sikit saja lah... :-D :-D


Lagipun pakaian sendiri... sendiri kena jahit lah...
:-D :-D


-----------------
Dunia Hanya Sementara, Akhirat Kekal Selama-Lamanya
http://www.luqiem.my-ads4bucks.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For LuqiemProfil   Hantar PM kepada Luqiem   Pergi ke Luqiem's Website   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-01-09 15:54


Bismillah....

hmm..mnjahit?..minat jugak...
insyAllah...banyak kelebihannya kalau pandai..kan?..
jimat....boleh jahit sendiri...

pernah jugak ber'angan-angan nak buka kedai jahit...
hehe..insyAllah....
teringin nak bawa perubahan dalam perkembangkan busana muslimah...busana yang menepati ciri-ciri yang sebenar...sebab sekarang banyak sangat fesyen busana yang 'lari' dari konsep busana muslimah ..contohnya jubah yang sekarang banyak ikut bentuk badan..


hmm..
cepat..!! siapa nak join venture..
kita buka kedai jahit..and then...bantu org Islam..jual dengan harga yang agak murah....insyAllah..ni salah satu peluang dakwah..dakwah sambil bisnes
:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

adekuwan83
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.11.2007
Ahli No: 31792
Posting: 189
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 22-01-09 15:57


:kelip: :kelip: :kelip:

saya pulak, kalau bab jahit menjahit ni insyaallah lah pandai.. bukan nak kata apa kan .... hehe boleh lah sikit-sikit,
setakat jahit baju sendiri(baju kurung) tu boleh lah....
kengkadang tu pakai baju tak siap pun ada....
hendak2 masa sekolah dulu, buat mana yang sempat saja...
kengkadang tu sembat leher pun tak buat, org bknny nampak...
saya ni adik beradik ramai..
jadi cepat sikit berdikari hehe....

:-D :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For adekuwan83Profil   Hantar PM kepada adekuwan83   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-01-09 16:23


Pada 22-01-09 15:57 , adekuwan83 posting:

!!! QUOTE !!!

:kelip: :kelip: :kelip:

saya pulak, kalau bab jahit menjahit ni insyaallah lah pandai.. bukan nak kata apa kan .... hehe boleh lah sikit-sikit,
setakat jahit baju sendiri(baju kurung) tu boleh lah....
kengkadang tu pakai baju tak siap pun ada....
hendak2 masa sekolah dulu, buat mana yang sempat saja...
kengkadang tu sembat leher pun tak buat, org bknny nampak...
saya ni adik beradik ramai..
jadi cepat sikit berdikari hehe....

:-D :-D :-D


banyak kali cuba buat jahitan tulang belut kat leher tapi tak menjadik juga.. tak kemas dan takcantik. hehe.. penyudahnya jahit mesin saja.. :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

adekuwan83
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.11.2007
Ahli No: 31792
Posting: 189
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 22-01-09 16:29


Pada 22-01-09 16:23 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-01-09 15:57 , adekuwan83 posting:

!!! QUOTE !!!

:kelip: :kelip: :kelip:

saya pulak, kalau bab jahit menjahit ni insyaallah lah pandai.. bukan nak kata apa kan .... hehe boleh lah sikit-sikit,
setakat jahit baju sendiri(baju kurung) tu boleh lah....
kengkadang tu pakai baju tak siap pun ada....
hendak2 masa sekolah dulu, buat mana yang sempat saja...
kengkadang tu sembat leher pun tak buat, org bknny nampak...
saya ni adik beradik ramai..
jadi cepat sikit berdikari hehe....

:-D :-D :-D


banyak kali cuba buat jahitan tulang belut kat leher tapi tak menjadik juga.. tak kemas dan takcantik. hehe.. penyudahnya jahit mesin saja.. :-D



hehe
memang pun jahitan tulang belut... ulit sikit jahitannya dan lambat siap
tapi kalau masa tengah rajin dan tengok jugak jenis baju, kalau jenis sutera atau kain yang agak mahal, saya sanggup sengkang mata menjahit huhu.... kengkadang tu sehari pun boleh siap hehe

tapi biasanya saya sembat saja :) cepat siap dan cepat dapat pakai baju tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For adekuwan83Profil   Hantar PM kepada adekuwan83   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-01-09 16:47


kalau suruh jahit, memangla reti..tapi nak potong kain buat baju tu saja tak reti..tengah tengok-tengok tailor saya buat baju..dia ada juga ajar sikit-sikit..upah sekarang dah mahalla..lebih mahal dari kain pasang..adess...botak kepala macam ni.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-01-09 23:00


nanti saya pun nak belajar menjahit baju kurung dan sewaktu dengannya
yang paling best ----> air tangan seorang isteri/ibu

roommate saya dulu pakai buju kurung yang mak dia jahit
dia cakap memang ada "perasaan lain" bila pakai baju jahitan mak sendiri
hehe ada pula jahitan mak orang lain


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 23-01-09 00:40


minat jahit langsir..InsyaAllah nak buka kedai langsir bila ilmu design dah mantap...

Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-01-09 09:10


Alhamdulillah.. bagusnya..
ramai yang minat menjahit rupanya..

!!! QUOTE !!!

memang pun jahitan tulang belut... ulit sikit jahitannya dan lambat siap
tapi kalau masa tengah rajin dan tengok jugak jenis baju, kalau jenis sutera atau kain yang agak mahal, saya sanggup sengkang mata menjahit huhu.... kengkadang tu sehari pun boleh siap hehe

tapi biasanya saya sembat saja cepat siap dan cepat dapat pakai baju tu


rajinnya awak.. sanggup bersengkang mata.. saya memang tak bolehlah.. alamatnya jadi sakit pala pulak..hehe..

!!! QUOTE !!!

kalau suruh jahit, memangla reti..tapi nak potong kain buat baju tu saja tak reti..tengah tengok-tengok tailor saya buat baju..dia ada juga ajar sikit-sikit..upah sekarang dah mahalla..lebih mahal dari kain pasang..adess...botak kepala macam ni..



yup..kain pasang sekarang pun bukan mahal sangat lagi.. ada saja yang belasan ringgit.. hmm bergantung pada kualiti lah..
nak upah baju lebih dari kos beli baju.. baik beli yang dah siap.. tapi beli dah siap pun kadang-kadang tak selesa bila pakai..


!!! QUOTE !!!

nanti saya pun nak belajar menjahit baju kurung dan sewaktu dengannya
yang paling best ----> air tangan seorang isteri/ibu

roommate saya dulu pakai buju kurung yang mak dia jahit
dia cakap memang ada "perasaan lain" bila pakai baju jahitan mak sendiri
hehe ada pula jahitan mak orang lain


memang lain bila mak yang jahitkan baju..
saya pun selesa bila mak jahitkan baju kurung..


!!! QUOTE !!!

minat jahit langsir..InsyaAllah nak buka kedai langsir bila ilmu design dah mantap...



wah.. bagusnya.. :-o
semoga berjaya.. ;-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-01-09 09:24


Kalau bab jahit menjahit ok lah..reti juga tapi yang simpel2 saja..kalau jahit baju kurung tak dapat lah...cuma saya reti untuk design baju kurung yang dah siap...buat sulaman atau pasang manik2..itu saja bakat yang ada pada saya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 11:26


Pada 23-01-09 00:40 , maisarahlisa posting:

!!! QUOTE !!!

minat jahit langsir..InsyaAllah nak buka kedai langsir bila ilmu design dah mantap...


boleh lah saya tempah langsir nanti ye maisarahlisa... :-D


-----------------
http://www.dapatwang.com/?id=laila82


Bookmark and Share

    


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 27-01-09 11:41


Pada 27-01-09 11:26 , lailasuhaila posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-01-09 00:40 , maisarahlisa posting:

!!! QUOTE !!!

minat jahit langsir..InsyaAllah nak buka kedai langsir bila ilmu design dah mantap...


boleh lah saya tempah langsir nanti ye maisarahlisa... :-D



oooOO InsyaAllah.. doakan saja ye....


-----------------
Keep Moving Forward


Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 11:45


Pada 27-01-09 11:41 , maisarahlisa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-01-09 11:26 , lailasuhaila posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-01-09 00:40 , maisarahlisa posting:

!!! QUOTE !!!

minat jahit langsir..InsyaAllah nak buka kedai langsir bila ilmu design dah mantap...


boleh lah saya tempah langsir nanti ye maisarahlisa... :-D



oooOO InsyaAllah.. doakan saja ye....



semoga maisarahlisa berjaya dalam bidang yang diceburi....ameen...


-----------------
http://www.dapatwang.com/?id=laila82


Bookmark and Share

    


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 11:48


huu...bagusnya muslimat sekalian...hambe tumpang gumbire...doakan hambe pandai jugak satu hari nanti ye...nak jahit baju anak-anak...kalau boleh nak belajar menyulam...teringat gamba kecil-kecil..pakai sarung kaki,tangan dan sarung kepala yang mak sulamkan..so touching lah...sentimental value begitu...sayang mak....:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 12:45


Pada 22-01-09 16:47 , adieq85 posting:

!!! QUOTE !!!

kalau suruh jahit, memangla reti..tapi nak potong kain buat baju tu saja tak reti..tengah tengok-tengok tailor saya buat baju..dia ada juga ajar sikit-sikit..upah sekarang dah mahalla..lebih mahal dari kain pasang..adess...botak kepala macam ni.. :-D


a'aa betul itu..
nak potong kain tu yang xconfident itu hehe.. silap-silap; serong..
abisla kain yang mahal2..
tapi teringin nak belajar potong..once day insyaAllah...
siapa boleh ajar ye? kak S,boleh ajar tak?
kak S pandai jahit langsir...hehe..Sorry ye kak S.. :-D (cantik langsir kak S...) :bunga:


-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH



Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 12:51


Pada 27-01-09 12:45 , sutera_kasih85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-01-09 16:47 , adieq85 posting:

!!! QUOTE !!!

kalau suruh jahit, memangla reti..tapi nak potong kain buat baju tu saja tak reti..tengah tengok-tengok tailor saya buat baju..dia ada juga ajar sikit-sikit..upah sekarang dah mahalla..lebih mahal dari kain pasang..adess...botak kepala macam ni.. :-D


a'aa betul itu..
nak potong kain tu yang xconfident itu hehe.. silap-silap; serong..
abisla kain yang mahal2..
tapi teringin nak belajar potong..once day insyaAllah...
siapa boleh ajar ye? kak S,boleh ajar tak?
kak S pandai jahit langsir...hehe..Sorry ye kak S.. :-D (cantik langsir kak S...) :bunga:



kena yakin lah..
kenapa tak yakin..
ala, jahit ni macam masak juga..
try2 and cuba2..
hihi :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 13:00


Pada 27-01-09 12:51 , as-syafie posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-01-09 12:45 , sutera_kasih85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-01-09 16:47 , adieq85 posting:

!!! QUOTE !!!

kalau suruh jahit, memangla reti..tapi nak potong kain buat baju tu saja tak reti..tengah tengok-tengok tailor saya buat baju..dia ada juga ajar sikit-sikit..upah sekarang dah mahalla..lebih mahal dari kain pasang..adess...botak kepala macam ni.. :-D


a'aa betul itu..
nak potong kain tu yang xconfident itu hehe.. silap-silap; serong..
abisla kain yang mahal2..
tapi teringin nak belajar potong..once day insyaAllah...
siapa boleh ajar ye? kak S,boleh ajar tak?
kak S pandai jahit langsir...hehe..Sorry ye kak S.. :-D (cantik langsir kak S...) :bunga:



kena yakin lah..
Kenapa tak yakin..
ala, jahit ni macam masak juga..
try2 and cuba2..
hihi :sopan:

insyaAllah..
kena try and eror lah ye..
kena guna kain yang murah2 dulu lah.. tak pun guna pembaris(pembaris untuk tailor)
bestnya dapat jahit sendiri...boleh buka butik (sempat lagi bercita2 itu) :-D
success through endeavour... man jada wa jada .. :bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 13:06


yup..
macam itu lah sutera_kasih85..
tapi saya reti jahit sendiri lah..
macam seluar koyak ke,,
baju koyak ke..
tapi kalau kulit koyak..
tak reti lah jahit sendiri.
kena lah jumpa pakar nya.. :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 14:15


salamun alaik..

ana dengan merendah dirinya mngaku memang tak pandai menjahit..kalau setakat jahit bju,sluar yang koyak 2 bolehlah ckt2..kalau suruh jahit bju kurung dan lain memang surrender..huhu..cross-stich ana pandailah juga..duu-dulu masa sekolah rjin buat cros-stich..hehe..bgsnya antum pandai menjahit..jimat duit..tak payah upah org.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

doktor_kampung
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 505
Posting: 436
Dari: jelapang, ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 14:32


ana tak pandai jahit baju lah:) kalau jahit otot dan kulit tu ok lah:) lebih mencabar tau...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For doktor_kampungProfil   Hantar PM kepada doktor_kampung   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-01-09 07:57


Pada 27-01-09 14:32 , doktor_kampung posting:

!!! QUOTE !!!

ana tak pandai jahit baju lah:) kalau jahit otot dan kulit tu ok lah:) lebih mencabar tau...:)


ye,,
ye lah..
awak doktor kan..
kalau nak jahit saya kalau luka free boleh??? :sopan:
macam mana dr kampung??? :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 29-01-09 08:15


Pada 27-01-09 14:32 , doktor_kampung posting:

!!! QUOTE !!!

ana tak pandai jahit baju lah:) kalau jahit otot dan kulit tu ok lah:) lebih mencabar tau...:)

ahah hah hah ha. alaa lebih kurang jers.

saya tak pandai jahit menjahit ni. tapi kalau kecikkan baju seluar tu pandai lah jugak.


-----------------
pengalaman itu ibarat guru
yang mengajar di sekolah hidupmu


Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

miss_nuyu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.09.2008
Ahli No: 35045
Posting: 80
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 29-01-09 08:24


bolehlah jahit baju sendiri...
tapi tak pakar sangat lah...hehehehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_nuyuProfil   Hantar PM kepada miss_nuyu   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-01-09 08:32


Pada 29-01-09 08:24 , miss_nuyu posting:

!!! QUOTE !!!

bolehlah jahit baju sendiri...
tapi tak pakar sangat lah...hehehehe...


ye ke miss_nuyu..
ada bakat menjahit ini.
kalau belajar lagi.
boleh buka kedai ini...
cuba lah... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

Jaafar072286
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2008
Ahli No: 34934
Posting: 84
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-02-09 18:18


boleh minta tolong keratkan and jait seluar adidas saya ... ahaks!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jaafar072286Profil   Hantar PM kepada Jaafar072286   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-02-09 18:42


Pada 01-02-09 18:18 , Jaafar072286 posting:

!!! QUOTE !!!

boleh minta tolong keratkan and jait seluar adidas saya ... ahaks!!!


ala nak kerat dan jahit saja ke?? simpel saja tu...tak susah mana pun... :welcome:


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

ibusoleha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.10.2008
Ahli No: 35512
Posting: 69
Dari: KL-JB-B.Mertajam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-02-09 18:59


untungnyer orang yang pandai menjahit ini...nowadays upah baju kat KL ini memang lah mahal...it all depending on minat isn't it?...for me...saya lebih minat memasak dari menjahit baju....tapi kalau cross stich...suka pula...banyak cross stich yang saya buat...saya bagi present kat orang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibusolehaProfil   Hantar PM kepada ibusoleha   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 09:23


Pada 01-02-09 18:59 , ibusoleha posting:

!!! QUOTE !!!

untungnyer orang yang pandai menjahit ini...nowadays upah baju kat KL ini memang lah mahal...it all depending on minat isn't it?...for me...saya lebih minat memasak dari menjahit baju....tapi kalau cross stich...suka pula...banyak cross stich yang saya buat...saya bagi present kat orang...


wah ibusoleha siap bagi present kat org ye..bagi lah kat kita juga ek..nak juga..nak juga... :cry:


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

sadiqah

Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15800
Posting: 684
Dari: Tawau_KL_tawau_pjaya

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 09:37


a'aa betul itu..
nak potong kain tu yang xconfident itu hehe.. silap-silap; serong..
abisla kain yang mahal2..
tapi teringin nak belajar potong..once day insyaAllah...
siapa boleh ajar ye? kak S,boleh ajar tak?
kak S pandai jahit langsir...hehe..Sorry ye kak S.. :-D (cantik langsir kak S...) :bunga:





nak jahit langsir ke cik sk85?..boleh saja bagi kat kak s tu, nak fesyen macamana?..fesyen langsir baju kurung pun ada tau :lol:
ada juga yang nak kena dengan kak s ni.. :jangan: :sopan:


-----------------
hIdUP mEsTi TeRuS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 09:56


Pada 27-01-09 14:32 , doktor_kampung posting:

!!! QUOTE !!!

ana tak pandai jahit baju lah:) kalau jahit otot dan kulit tu ok lah:) lebih mencabar tau...:)


:-o :-o
saya teringat kisah apek yang jahit mayat kasim baba tu.. :sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-02-09 16:41


Pada 04-02-09 09:37 , sadiqah posting:

!!! QUOTE !!!







nak jahit langsir ke cik sk85?..boleh saja bagi kat kak s tu, nak fesyen macamana?..fesyen langsir baju kurung pun ada tau :lol:
ada juga yang nak kena dengan kak s ni.. :jangan: :sopan:



langsir color ijau.. cntik kan kak S?kak s ajar lah...
ada ke baju kurung versi langsir? ehem2... nak kena ini kak S.. ni nak mengamuk kat langsir kak S ini..hihi
jom cari kain langsir kat nilai 3...
sk85 boleh jadi guider..hihi :sopan:


-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH



Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

marsyalaila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.10.2004
Ahli No: 12102
Posting: 278
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-02-09 16:48


Pada 01-02-09 18:42 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-02-09 18:18 , Jaafar072286 posting:

!!! QUOTE !!!

boleh minta tolong keratkan and jait seluar adidas saya ... ahaks!!!


ala nak kerat dan jahit saja ke?? simpel saja tu...tak susah mana pun... :welcome:




jahit sendiri pun Boleh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For marsyalailaProfil   Hantar PM kepada marsyalaila   Quote dan BalasQuote

marsyalaila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.10.2004
Ahli No: 12102
Posting: 278
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-02-09 16:49


ada tak kat sini golongan muslimin yang pandai menjahit..angkat tangan sikit..

Bookmark and Share

    


  Member Information For marsyalailaProfil   Hantar PM kepada marsyalaila   Quote dan BalasQuote

Nur_Din
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2008
Ahli No: 33163
Posting: 81
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-02-09 19:10


Assalamualaikum wbt..
suka topik ini..
bukan apa, saya pun alhamdulillah pandai menjahit sikit-sikit
walaupun tak belajar secara formal tentang jahitan ni..
kat sekolah dulu pun, belajar yang asas saja..
syukur sebab mama saya pun minat dengan jahitan
jadi dia lah yang banyak bagi tunjuk ajar pada saya..
jahit sepasang baju belum pernah lagi lah..hehe
saya lebih suka pada jahitan sulaman manik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nur_DinProfil   Hantar PM kepada Nur_Din   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-02-09 19:46


Pada 27-01-09 14:32 , doktor_kampung posting:

!!! QUOTE !!!

ana tak pandai jahit baju lah:) kalau jahit otot dan kulit tu ok lah:) lebih mencabar tau...:)


pernah sekali buat buat T&S (toilet & suture) terketar2 tangan.....maklum lah first time'

tapi rasanya dah lupa terus ilmu menjahit2 ni.....dulu menjahit pun sebab nak lulus exam, masa SPM ambil rekaan fesyen.....


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-02-09 22:16


Pada 09-02-09 19:10 , Nur_Din posting:

!!! QUOTE !!!


saya lebih suka pada jahitan sulaman manik...


sulaman manik ni ok juga.. ada belajar dengan kawan ,seronok tapi lama2 nanti jadi rabun dekat pula.. duduk mnghadap manik2 itu :sopan: tapi bestlaa.. :welcome:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

Nur_Din
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2008
Ahli No: 33163
Posting: 81
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-02-09 15:41


hehe..betul kata sutera_kasih85 tu..
memang sakit mata kalau jahit lama-lama...
silap-silap; boleh rabun..
alhamdulillah belum lagi..huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nur_DinProfil   Hantar PM kepada Nur_Din   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.12889 saat. Lajunya....