Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-06-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Dengan siapa anda bergaul, itulah ganmbaran masa depan anda
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 65
Ahli: 0
Jumlah: 65




  Yang Masuk Ke Sini
hajime_kindaichi: 16 jam, 41 minit yang lalu
isa777_musa: 21 jam, 24 minit yang lalu
zam_rizal: 10 hari yang lalu
wanja: 20 hari yang lalu
MTMKi: 27 hari yang lalu
Kang: 28 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Rajin atau Berpengetahuan?


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Rajin atau Berpengetahuan?

Please Mendaftar To Post


Oleh Rajin atau Berpengetahuan?

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 15-01-09 12:44


Assalamualaikum

Sapa ada idea antara rajin dan berpengetahuan manakah yang lebih baik?

Ada orang begitu rajin sekali sikapnya namun kurang ilmu pengetahuannya.

Ada org begitu malas sekali tetapi begitu tinggi ilmu pengetahuannya.

Namun jika ada dua-dua itulah yang terbaik. Tetapi berbalik kepada persoalan diatas antara rajin dan berpengetahuan, anda pilih mana?

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-01-09 13:00


bagi ana...ana pilih rajin...

sebab..dari kerajinan itulah akan menjadikan seseorang itu berpengetahuan...

ada ke org tiba-tiba berpengetahuan tanpa usaha dan kerajinan dulu??? :berfikir: rasanya tak ada dan kalau berpengetahuan,tapi malas gila...langsung tak berguna...
:jangan:


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 15-01-09 13:36


kenapa tak guna pula? Uish ada banyak kes macam ini. contohnya masa kita belajar, ada org yang begitu tekun sekali ulangkaji tetapi bila time exam result mendukacitakan walhal ada org yang memang malas langsung ulangkaji tapi memang result gempak2. Tidak dinafikan ianya semua ujian dari ALLAH. Bab ujian itu memang tidak boleh disangkal sama sekali.

Namun jika berlaku antara dua ini. Mana yang lebih baik?

Dan jika dianalisa dari sudut agama, ALLAH menyatakan hamba yang lebih dikasihi ialah yang tinggi taqwa nya yakni berusaha gigih mencari keredhaan ALLAH dan pada masa yang sama umat ISLAM juga dianjurkan untuk berusaha keras dan gigih mempertabatkan ilmu pengetahuan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-01-09 13:44


erk...owh..konsp macam tu... :-o

itu ujian dari Allah...maksud ana tadi kalau malas dibuat-buat en hafeezul....

dalam exam tu..mungkin seorang yang fast learner...pergi kuliah sahaja dah mampu ingat semua dan dapat jawab soalan dengan baik...

tapi memang ada insan yang dapat kurniaan Allah...ada pengetahuan yang banyak..kecil2 lagi dah tau banyak hal agama...macam yang berlaku di negara Arab...


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

Addin_Shah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.01.2009
Ahli No: 36668
Posting: 25
Dari: selangor

thailand   avatar


posticon Posting pada: 15-01-09 14:01


Yup2...betul cakap encik mirul... Hanya orang yang rajin akan dapat pengetahuan.. Tapi sepatutnya orang yang berpengetahuan, perlu lebih rajin..

Sebab... bila kita tahu lebih banyak, kita akan sedar sebenarnya lebih banyak yang kita tak tahu........ so, kena discover lebih sikit, jadi kena rajin lebih sikit.... dan bila dah discover.... kita akan lebih tahu apa yang kita tak tahu.. dan discover lagi..... dan seterusnya................... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Addin_ShahProfil   Hantar PM kepada Addin_Shah   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-01-09 14:23


Pada 15-01-09 14:01 , Addin_Shah posting:

!!! QUOTE !!!

Yup2...betul cakap encik mirul... Hanya orang yang rajin akan dapat pengetahuan.. Tapi sepatutnya orang yang berpengetahuan, perlu lebih rajin..
:)


bila ana tukar nama... :berfikir:

heh..betul juga cakap addin...org yang lebih berpengetahuan perlulah lebih rajin..

Menuntut ilmu hingga ke liang lahad...barulah betul...


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 15-01-09 14:36


saya lebih memilih...berilmu pengetahuan.iblis pun takot dengan orang berilmu ni berbanding orang yang rajin ibadah tapi xberilmu..hhmm..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-01-09 14:42


Saya pilih rajin.. andai rajin,segala kerja menjadi walaupun lambat dan susah nak dapat.. Orang rajin ni sifatnya lebih pada sabar dan berdikari..

Berpengetahuan? lebih kurang genius tak maksudnya dalam topik ni.. betul tak pembuka topik? bagi saya orang yang genius ni hanya satu keistimewaan dari tuhan.. andai disalahertikan, rosak lah ia.. sekali lagi saya membetulkan,genius ni bukan bererti bijak.. dia hanya cepat tangkap dan mempelajari apa yang dia belajar.. itu sekadar pendapat saya yang kerdil..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Addin_Shah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.01.2009
Ahli No: 36668
Posting: 25
Dari: selangor

thailand   avatar


posticon Posting pada: 15-01-09 14:58


Pada 15-01-09 14:36 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

saya lebih memilih...berilmu pengetahuan.iblis pun takot dengan orang berilmu ni berbanding orang yang rajin ibadah tapi xberilmu..hhmm..


Tapi.................

kalau nak ilmu tu, kenalah rajin kan??? Imam Syafie pun mengembara jauh untuk dapatkan ilmu... so.. kalau tak rajin, mestilah tak dapat ilmu tu.... :jangan:

Sbelum tu.... Sorry ye en.marul.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Addin_ShahProfil   Hantar PM kepada Addin_Shah   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-01-09 15:09


baca posting halesolorun..ingatkan hafeezul yang posting..

tiba-tiba teringat..siapa yang posting tajuk ni...huhu...confuse ana...

rupanya hafeezul...anda adik beradik ke... :berfikir:


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-01-09 15:41


Alamak.. adik beradik? uhuk.. tengok bendera lah mirul eh marul.. hehe.. :sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 15-01-09 15:43


Adik beradik? mm saya pun confuse dah ini...halesolorun adik beradik ke kita ye?

Tu lah pasal...seorang utara seorang pantai timur...adik beradik kat mana tak tau lah.... :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 15-01-09 15:59


!!! QUOTE !!!

Kenapa tak guna pula? Uish ada banyak kes macam ini. contohnya masa kita belajar, ada org yang begitu tekun sekali ulangkaji tetapi bila time exam result mendukacitakan walhal ada org yang memang malas langsung ulangkaji tapi memang result gempak2. Tidak dinafikan ianya semua ujian dari ALLAH. Bab ujian itu memang tidak boleh disangkal sama sekali.

Bila membicara soal ini, saya terkenangkan peristiwa semasa saya di Universiti Putra Malaysia dulu. Saya mengulang satu (1) subjek sebanyak tiga (3) kali. Waduh sedihnya, terpaksa menambah setahun (dua (2) semester) sedangkan kawan-kawan saya sudah bergraduat.

Saya rasa simptom ini berlaku kerana kesilapan memahami apa yang dikehendaki oleh pensyarah. Yelah, kawan-kawan saya kebanyakannya mendapat A dan B+ tetapi saya mendapat F. Namun begitu, pada semester terakhir saya di Universiti Putra Malaysia, saya mendapat A, wah 4 Flat. Alhamdulillah, dapat juga saya bergraduat.

Namun begitu konsep menginterpretasi, mempostulat, menganalisis, mengaplikasi dan menghurai merupakan elemen penting dalam memahami sesuatu perkara. Dengan itu kita dapat memahami dengan lebih mendalam.

Maaf kerana terkeluar dari landasan topik.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-01-09 16:41


its ok daeng...

hehe..bukan adik beradik ke???starting nickname dah sama dah..huruf h...eksekutif pun sama.. :berfikir:

bendera saja lain...pakat budak duorang ini...tak nak org tau... :-D :-P


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-01-09 17:45


ada seorang kwnku itu, masuk kelas suka dok belakang sekali dan sometimes lebih suka tidur masa lecture..tapi A saja scorenye...maybe he is a genius person..gifted..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-01-09 17:56


orang rajin akan selalu bertambah pengetahuannya...

nak berpengetahuan tinggi...kenalah rajin..

saling berkaitan...

pandai macam mana pun...dia pasti ada usaha nya yang tersndiri..

:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

putri_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.11.2008
Ahli No: 35705
Posting: 116
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-01-09 18:03


bagi saya, saya pilih rajin. walaupun kurang berpengetahuan tapi jika kita rajin.. kita akan dapat menambah pengetahuan itu. sebaliknya jika kita berpengetahuan tetapi pemalas, ilmu yang ada tu takkan bertambah. ia hanya kekal sebanyak itu jika kita malas mencarinya. tapi jika rajin, ilmu yang sedikit akan sentiasa bertambah kerana kita berusaha mencarinya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For putri_imanProfil   Hantar PM kepada putri_iman   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 19-01-09 07:15


Rajin sebenar banyak membantu...yang paling penting rajin menunjukkan effort seseorang...maybe ada person gifted..tapi rasa nya lebih puas bila usaha dan dapat hasilnya...daripada tidak usaha dan dapat hasilnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-01-09 12:56


Biar kurang berpengetahuan asalkan rajin,lama-lama akan berpengetahuan banyak juga..
Bila berpengetahuan tetapi kurang rajin risau nanti suka memandai saja.



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.115338 saat. Lajunya....