Oleh |
otak-otak ikan |
TZM_Racing
Warga 2 Bintang Menyertai: 19.09.2004 Ahli No: 11240
Posting: 63
|
Posting pada: 14-01-09 12:29
assalamualaikum... salam ukhwah.... disini saya nak mentak tolong rakan-rakan semua.... saya baru start berniaga kecil2 lan untuk tambah pendapatan menjual popia otak-otak ikan...... alhamdulillah perniagaan berjalan lancar....cuma saya masih tidak berpuas hati dengan popia otak2 yang saya hasilkan.. kerana masih kurang sedap dan ada komplen juga kurang sedap... di bawah ini resepi otak2 yang saya gunakan: OTAK-OTAK IKAN Bahan-bahan ( 2 keping saiz 4"x6"x1" ) isi tenggiri 1 kg 2-3tbsp santan pekat 2 biji telur 100g tepung ubi lebih kurang 1/4 cwn minyak masak garam, aji,gula **bahan sambal** 3-4tbsp cili boh 4 biji bwg merah 1 biji bwg besar 4 biji bwg putih 1" halia 1" kunyit 1" lengkuas 4-5 batang serai 4 biji buah keras 1- 1 1/2 tsp belacan 3-4 tbsp rempah kari Cara-cara Bersihkan ikan macam biasa.Kikis isi tenggiri, asingkan kisar semua bahan sambal tumis dengan 1/4 cwn minyak. kalau time tumis rasa tak cukup minyak, boleh tambah minyak sikit masukkan bahan perisa dan tumis sampai agak pekat. ni lah end result sambal tu.. tutup api dan biar sejuk bila dah sejuk, ambil sambal dan masukkan dalam isi ikan tadi .(masukkan sikit-sikit dulu) masukkan juga tepung, santan dan telur. gaul sebati alaskan plastik dalam bekas tupperware 4 segi. masukkan otak2 tu,tututp balik dengan plastik, tekan-tekan sikit bagi mampat..dan keep frozen. ..... permasalahannya popia saya masih kurang sedap.... disini saya ingin meminta pendapat atau pun resepi2 lain dari kawan-kawan semua......mana lah tau ada resepi rahsia ke... boleh pm atau pun reply disini....sekian terima kasih.....
|
shezrin
Warga Rasmi Menyertai: 14.01.2009 Ahli No: 36753
Posting: 9
Dari: klumpur
|
Posting pada: 14-01-09 13:13
ce bagi resepi popia yang tidak sodap tu, boleh juga tolong tnyakan pada nenek bila balik kg nanti.....
|
halesolurun_84
Menyertai: 14.08.2008 Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut
|
Posting pada: 14-01-09 13:32
mari lah saya tolong jawab sesikit.. walaupun tak pernah pun buat otak-otak ni.. Hurmm kadang-kadang ikan yang kita gunakan memainkan peranan penting juga. saya tak pasti ikan tenggiri yang TZM gunakan. memang orang buat otak-otak guna ikan tenggiri ye? saya tak pasti.. saya lihat pada bahan yang lain tu ok saja.. maybe kurang 'umphh' bila bahan yang kita gunakan tak sama dengan kuantiti ikan tersebut.. maafla saya tak pernah buat otak2 so pengalaman membuat tu tak ada untuk dikongsi.. resepi nanti saya akan selongkar balik dalam note book saya.. maybe ada.. insyaAllah...
|
TZM_Racing
Warga 2 Bintang Menyertai: 19.09.2004 Ahli No: 11240
Posting: 63
|
Posting pada: 14-01-09 14:33
shezrin: call lah nenek...tanya...hehehehe...pepun nanti kalau dah dapat resepi nya bagi tau saya ye...thank you.... halesolurun:thanks atas pendapat itu....saya gunakan ikan kembung saja...almaklumlaahh ikan tenggiri ini mahal.... tapi saya pernah juga try guna ikan tenggiri dengan resepi yang sama....rasa lebih kurng dan tetap kurang power....mungkin ada bahan yang kurang.... nanti da jumpa resepi nya tolong bagi tau ye...thank you....
|
adieq85
Warga 5 Bintang Menyertai: 27.08.2008 Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi
|
Posting pada: 14-01-09 17:10
tak reti beri resepi untuk lagi sedap..tau makan saja otak2 ni.. apa kata guna cara yang paling senang..guna pak ajinomoto..
|
ardani
WARGA SETIA Menyertai: 24.06.2008 Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake
|
Posting pada: 14-01-09 18:10
jangan dengan ajinomoto..tak elok untuk kesihatan.. boleh botak tau.. da pengganti lain.. produk muslim lagi..
|
TZM_Racing
Warga 2 Bintang Menyertai: 19.09.2004 Ahli No: 11240
Posting: 63
|
Posting pada: 15-01-09 15:59
letak ajinamoto pun still masih kurang power lah...hehehhehehe.... plzzzzzz resepi plzzzzzzzzzzzzz
|
halesolurun_84
Menyertai: 14.08.2008 Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut
|
Posting pada: 16-01-09 15:39
Sian awak tzm.. tak mengapa lah saya tolong dapatkan resepi.. ni pun saya tak tahu sedap or tidak.. sebab saya sendiri pun tak pernah nak cuba buat.. ni bahan-bahannya: 600gm ikan tenggiri-cincang/hancurkan 200gm kelapa parut 1cawan pati santan(yang takmo campur air lagi) 2sudu kecik minyak masak untuk perencahnya: kunyit buah kemiri (taktahu bagaimana rupanya) serai lengkuas bawang merah cili daun limau purut garam gula method of cooking: blend semua perencah tu.. lepas itu campurkan dengan ikan tenggiri,santan,kelapa parut,minyak masak wrap bebaik dengan daun lepas itu kukus.. tryla cuba yang ini.. buat sikit saja.. nak tahu mana lebih sedap.. lepas itu bezakan ikan kembung dengan ikan tenggiri.. mana lebih sedap isinya..
|
TZM_Racing
Warga 2 Bintang Menyertai: 19.09.2004 Ahli No: 11240
Posting: 63
|
Posting pada: 16-01-09 16:17
Ok halesolurun... nanti malam saya cuba ye... thank you
|
amira_aqilah
WARGA SETIA Menyertai: 28.11.2005 Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi
|
Posting pada: 16-01-09 18:34
tzm_racing=masak... kena rasa dulu ni, macam mana yang dikatakan tak sedap tu...lain org, lain rasanya... nanti saya try buat dulu..tapi sekarang tengah sibuk, tak kesempatan...tunggu ada masa nanti...
|
halesolurun_84
Menyertai: 14.08.2008 Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut
|
Posting pada: 17-01-09 09:36
Ingatkan TZM_racing tau merempit saja.. rupanya tahu juga memasak.. apa pun syabas.. ada usaha tu.. lain kali hulur-hulur lah sini sikit.. uhuk.. tak malu.. tak malu..
|
TZM_Racing
Warga 2 Bintang Menyertai: 19.09.2004 Ahli No: 11240
Posting: 63
|
Posting pada: 21-01-09 17:06
amira_aqilah : ok, thank you halesolurun: memang tak tau pada asalnyer...tetapi....nak kena tau juga.... hihiihihihiii nanti kalau dah sedap saya bagi kamu free ye...huhuhuhuhu
|