Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 1 hari, 9 jam, 52 minit yang lalu


Bincang Agama
Topik: Lembutkan hati suami


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Lembutkan hati suami

Please Mendaftar To Post


Oleh Lembutkan hati suami

haryana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2008
Ahli No: 36356
Posting: 74
Dari: Jaybee

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-01-09 15:44


Salam....

Ada tak ayat2 al-Quran atau petua2 untuk lembutkan hati suami yang mudah naik angin,..
kalau boleh, bila timbul masalah sikit saja, dia terus tak jadi marah..
ada Idea tak.. :kelip:


-----------------
~~winter cool~~
@@permulaan sabar pahit tapi manis akhirnya~~~


Bookmark and Share

    


  Member Information For haryanaProfil   Hantar PM kepada haryana   Quote dan BalasQuote

akmalnajwa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.01.2008
Ahli No: 32188
Posting: 99

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-01-09 16:12


ada satu ayat tu..Qul na ya na rukuni bardan wasalaman 'ala ibrahim lah ilahailla anta subhanaka inni kuntu mina dzalimin fasubhana lahu wanajjainahu minalghammi wakazalika nunjilmukminin wazakariyya iz nada bihi rabbi lah tazarni fardan wa anta khairul warithin bibarakati lah ila ha illallah muhammadurrasulullah...baca 9 kali lepas itu tiup ke tengkuk suami...amal ketika suami sedang tidur awal pagi....masa baca tu niat lah supaya lembut hatinya dan tak mudah marah...insya Allah berkesan....selamat beramal..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akmalnajwaProfil   Hantar PM kepada akmalnajwa   Pergi ke akmalnajwa's Website   Quote dan BalasQuote

neoryzer
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.12.2008
Ahli No: 36407
Posting: 74
Dari: kelantan

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-01-09 16:39


ada dalam bahasa arab tak??? sebab bacaan lebih tepat.. saya pun nak hafal jugak :).....

Bookmark and Share

    


  Member Information For neoryzerProfil   Hantar PM kepada neoryzer   Pergi ke neoryzer's Website   Quote dan BalasQuote

haryana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2008
Ahli No: 36356
Posting: 74
Dari: Jaybee

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-01-09 15:53


yealah..
dalam surah apa tu ya?..
kkadang kalau baca dalam tulisan rumi ni tak pasti panjang pendek bacaannya, nanti lain pulak
maksudnya..


-----------------
~~winter cool~~
@@permulaan sabar pahit tapi manis akhirnya~~~


Bookmark and Share

    


  Member Information For haryanaProfil   Hantar PM kepada haryana   Quote dan BalasQuote

unanjaga
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.08.2008
Ahli No: 34507
Posting: 190
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-01-09 16:09


Asas pada hati yang lembut dan ada sifat kepatuhan itu hanya lah pada diri yang tetap mengharagi ugama,yakni ia tetap menjaga solat 5 waktu,insyAllah ia akan termasuk dalam lingkungan hati hati yang bersifat lembut dan pemaaf.

Bookmark and Share

    


  Member Information For unanjagaProfil   Hantar PM kepada unanjaga   Pergi ke unanjaga's Website   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-01-09 16:30


Pada 09-01-09 15:44 , haryana posting:

!!! QUOTE !!!

Salam....

Ada tak ayat2 al-Quran atau petua2 untuk lembutkan hati suami yang mudah naik angin,..
kalau boleh, bila timbul masalah sikit saja, dia terus tak jadi marah..
ada Idea tak.. :kelip:


memang ada ayat pelembut hati tu..ayat dari al-quran..saya pernah diajar ayat pelembut hati bila nak jumpa bos.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

arrantaui
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.12.2008
Ahli No: 36246
Posting: 99

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-01-09 00:16


Ayat yang di bincang, cuba tengok dalam surah Al Anbiya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For arrantauiProfil   Hantar PM kepada arrantaui   Quote dan BalasQuote

miss_zai
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.01.2009
Ahli No: 36672
Posting: 62
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-01-09 01:41


Assalamualaikum..

Saya baru mendapat amalan dari seorang guru agama di kelantan .. namanya memang dikenali di forum Bicarasufi .. dizinkan amalan ini untuk digunakan pabila kita takut kepada seseorang..,jin ke..,nampak hantu ke..,binatang buas atau penjahat ...

Surah Maryam ayat 1 - Kaaf..Haa..Yaa..Ain..Saad
Surah As-Syura ayat 1&2 - Haa..Miim..Ain..Siin..Qaaf

Mula dengan ibu jari kanan.. baca dan genggam tangan kanan satu-satu sambil sebut dalam hati .. KAAF..HAA..YAA..AIN..SAAD... genggam,jangan buka lagi

Sambung ibu jari kiri.. sambil genggam tangan kiri satu-satu sambil sebut dalam hati
HAA,MIM,AIN,SIN,QOOF..

Bila berhadapan dengan mereka-mereka..baru buka serentak semua 10 jari2 ..

Kaedah ini di ajar oleh Imam Ghazali dalam kitabnye AL AHZAB AL IBRIZ FI ASRAR KHAWAS KITABILLAH AL AZIZ.

Insya Allah..sepenuh pergantungan pada Allah SWT.. mana yang garang akan lembut.. jin nampak kita cabut lari...binantang buas lari ... dengan izin Allah

Actually ada kitab untuk ayat2 pelembut hati ni..mostly untuk pasangan suami isteri.. 65 Amalan Pelembut Hati ..tulisan Ustaz Hanif haji. Ghazali.. tiada dijual di kedai2 buku..buku ni dikeluarkan untuk cari dana bagi Madrasah Zubaidiyah bagi membiayai pengajian anak-anak yatim.. Zai beli di Darus salam, Gombak .. tapi selalunye ada dijual kalau IQ Insan anjurkan seminar perubatan Islam.. Insya Allah satu kursus akan mereka adakan di APIUM bulan Februari ini..

Amalan untuk melembutkan hati pasangan amat panjang dan terdapat doa..kena beli buku ni gamaknye..ehehe..amalkan Tasbih Yunus selalu .. insya Allah .. Allah akan mempermudahkan kehidupan kita dan disayangi manusia sekeliling .. Wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_zaiProfil   Hantar PM kepada miss_zai   Pergi ke miss_zai's Website   Quote dan BalasQuote

haryana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2008
Ahli No: 36356
Posting: 74
Dari: Jaybee

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 11:17


Salam.. miss_zai,

genggam tangan satu-satu tu maksud awak 5 kali genggam lah ya sebab 5 huruf??
:kelip:


-----------------
~~winter cool~~
@@permulaan sabar pahit tapi manis akhirnya~~~


Bookmark and Share

    


  Member Information For haryanaProfil   Hantar PM kepada haryana   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 14-01-09 11:33


...

Wawa pernah kcewakan hati suami tahap kritikal ..
tapi Wawa percaya pada ALLAH SWT. Perkahwinan adalah jodoh yang ALLAH SWT tentukan.pastinya ia bukan perkara main-main..

Wawa percaya do'a adalah snjata paling kuat dan air mata bukan senjata terbaik isteri ..

Lembutkn hati suami.. dengar perintah dia.. kalau kita dah bagi dia marah sebab langgar perintah dia, minta maaf balik .. gunakan selembut2 suara/bahasa .. janji dengan dia yang kita tak ulang lagi kesalahan kita .. maybe kita boleh 'tutup' kesalahan kita dengan cara yang lain ...?? cntohnya .. memasak, bersenam DLL?

Suami mana tak sayang isteri .. renungkan saja pengorbanan suami pada kita .. pastinya kita akan > bersemangat untuk 'menyejukkan; balik hati suami ..

Wawa percaya ...suami pasti maafkan kita jika kita tunjukkan usaha kita ..:-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

haryana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2008
Ahli No: 36356
Posting: 74
Dari: Jaybee

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 11:41


mmm... cerita Wawa tu lebih kurang macam cerita saya saja..
saya rasa dah banyak kali minta maaf tapi kadang-kadang dia masih ungkit kisah lama..
sekarang ni suami saya macam merajuk pulak, entahlah mungkin sebab ego dia ke,. kadang-kadang dia tak bercakap langsung dengan saya, disebabkan saya dah lama kenal perangai dia saya pun diam saja lah, jika ditegur pun takut kena marah pulak..
agak-agak apa yang perlu saya buat selain saya mendiamkan diri untuk mengembalikan kemesraan suami isteri ye?
:-?


-----------------
~~winter cool~~
@@permulaan sabar pahit tapi manis akhirnya~~~


Bookmark and Share

    


  Member Information For haryanaProfil   Hantar PM kepada haryana   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 14-01-09 12:49


Awak masak makanan kgemaran dia ... buat surprised..??

Wawa pernah derhaka pada suami sampai suami menangis ... teruk kan..?? tapi .. dengan selambanya Wawa minta maaf dengan cara .. Wawa pergi beli mangkuk tingkat .., beli nasi dan lauk Tempe .. letak dalam mangkuk tingkat tu, hantar ke asrama suami Wawa d UIA .. Pergi time tengah lunch .. memang berhasil ..! Sebelum tu do'a .. ye, memang lah dosa kita pada suami tu besar tapi prcayalah .. rahmat ALLAH SWT > BESAR DARI DOSA KITA TU kalau KITA IKHLAS nak minta MAAF .. .. :-)

ALLAH SWT pstio tolong .. Bayangkan dengan 'Tempe' saja Wawa pujuk suami Wawa .. Mudah kan? Semua datang dari prtolongan ALLAH SWT .. Rajin2 doa ye Haryana..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

haryana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2008
Ahli No: 36356
Posting: 74
Dari: Jaybee

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-01-09 09:13


Ye lah Wawa, tak ada apa yang kita boleh buat selain berdoa dan bertawakal.
Saat sedih itulah bertambah2 cinta dan rindu saya pada Allah, pada Dia lah tempat mengadu..
Baik buruk yang berlaku saya tetap kena terima..


-----------------
~~winter cool~~
@@permulaan sabar pahit tapi manis akhirnya~~~


Bookmark and Share

    


  Member Information For haryanaProfil   Hantar PM kepada haryana   Quote dan BalasQuote

miss_zai
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.01.2009
Ahli No: 36672
Posting: 62
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-01-09 18:59


Pada 14-01-09 11:17 , haryana posting:

!!! QUOTE !!!

Salam.. miss_zai,

genggam tangan satu-satu tu maksud awak 5 kali genggam lah ya sebab 5 huruf??
:kelip:



A ah.. 5 huruf..genggam satu-satu ... tangan kanan..then tangan kiri ... bila berdepan buka.. buat dengan niat yang baik..insya Allah,Allah akan bantu kita..mudah-mudahan suami akan berlemah lembut dengan kita... nanti zai postkan amalan bagi lembut hati yang dalam buku Ustaz Hanif ye.. insya Allah..zai akan kongsikan ..kalau untuk kebaikan ..mudah-mudahan ustaz hanif izinkan ye ustaz ..nak telefon ustaz,zai malu lah.. :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_zaiProfil   Hantar PM kepada miss_zai   Pergi ke miss_zai's Website   Quote dan BalasQuote

miss_zai
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.01.2009
Ahli No: 36672
Posting: 62
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-01-09 19:03


Best nya dah ada suami..doakan zai ye ditemukan jodoh..ehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_zaiProfil   Hantar PM kepada miss_zai   Pergi ke miss_zai's Website   Quote dan BalasQuote

nilam3_6
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.04.2007
Ahli No: 29649
Posting: 53

blank  


posticon Posting pada: 16-01-09 14:49


Pada 14-01-09 11:41 , haryana posting:

!!! QUOTE !!!

mmm... cerita Wawa tu lebih kurang macam cerita saya saja..
saya rasa dah banyak kali minta maaf tapi kadang-kadang dia masih ungkit kisah lama..
sekarang ni suami saya macam merajuk pulak, entahlah mungkin sebab ego dia ke,. kadang-kadang dia tak bercakap langsung dengan saya, disebabkan saya dah lama kenal perangai dia saya pun diam saja lah, jika ditegur pun takut kena marah pulak..
agak-agak apa yang perlu saya buat selain saya mendiamkan diri untuk mengembalikan kemesraan suami isteri ye?
:-?



salam

cubalah pula guna emel (kalau panjang mendenya) atau mesej beritahu perkara yang nak disampaikan. beritahu secara terus terang dan ikhlas apa yang dirasakan dan jika boleh elakkan sama sekali menyalahkan suami walaupun mungkin dia bersalah, sebab lebih manis lagi jika kita lebih fokus kepada salah kita bukan salah orang...kita ni hanya insan biasa,biasanya jika terjadi something yang kurang best, kekurangan diri kita adalah juga penyebabnya...fikirlah secara positif,sebab maybe suami tidak tahu dan tidak sedar dia sedang menyakiti hati kita.
~just sharing~


-----------------
indahnya hidup ini jika semuanya kerana ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For nilam3_6Profil   Hantar PM kepada nilam3_6   Quote dan BalasQuote

haryana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2008
Ahli No: 36356
Posting: 74
Dari: Jaybee

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-01-09 17:13


memang salah saya, tapi bukan kerelaan saya, saya terkena buatan org,saya tahu org tu memang dengki tengok kebahagian kami..dah lama dah perkara tu berlaku, lebih kurang 8 bulan yang lepas, suami saya spti tak percaya padahl sama-sama pergi berubat..
sekarang ni dia macam teringat2 kisah tu, seolah-olah dia tak pernah buat salah yang dia nampak kesalahan saya saja.
sekarang ni suami saya diam tak hendak bercakap, just yang penting saja, kadang-kadang time tengah marah dia cakap dia dah tak ada hati.. adakah kerana ego dia.
mmm, entah lah, saya tak henti2 berdoa ni..
:-?


-----------------
~~winter cool~~
@@permulaan sabar pahit tapi manis akhirnya~~~


Bookmark and Share

    


  Member Information For haryanaProfil   Hantar PM kepada haryana   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-01-09 18:18


maaf lah mencelah.. saya tak arif...
selain dari bersungguh2 berdoa..
apa kata kali ni... akak .. mendiamkan diri buat seketika..
layan keperluannya... macam biasa..
lebih berkesan kalau akak sebelum ni selalu cuba untuk berbual..
apa kata akak senyap saja..
kadang-kadang..kadang-kadang lah.. ada lelaki yang tak senang duduk bila isteri diam...
bila dia mula datang berdepan nak berbicara.. bagi dia cakap puas2.. lepas akak pula.. take turn.. cakap.. sebaik mungkin..
tapi jangan lama2 mendiamkan diri.. dua tiga hari cukup lah. takut kes lain pulak nanti

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

miss_zai
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.01.2009
Ahli No: 36672
Posting: 62
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-01-09 00:47


Pada 16-01-09 17:13 , haryana posting:

!!! QUOTE !!!

memang salah saya, tapi bukan kerelaan saya, saya terkena buatan org,saya tahu org tu memang dengki tengok kebahagian kami..dah lama dah perkara tu berlaku, lebih kurang 8 bulan yang lepas, suami saya spti tak percaya padahl sama-sama pergi berubat..
sekarang ni dia macam teringat2 kisah tu, seolah-olah dia tak pernah buat salah yang dia nampak kesalahan saya saja.
sekarang ni suami saya diam tak hendak bercakap, just yang penting saja, kadang-kadang time tengah marah dia cakap dia dah tak ada hati.. adakah kerana ego dia.
mmm, entah lah, saya tak henti2 berdoa ni..
:-?



Dah habis berubat ke?
Pergi sekali saja ke berubat atau macam mana ..bukan nak sangka yang buruk2...andai perubatan puan berterusan dan disertakan dengan amalan untuk membenteng diri dan memutuskan sihir ..alhamdulillah..mungkin permasalahan biasa suami isteri..tapi andai just sekali saja pergi berubat dan tak berterusan..ditakuti masih lagi ada campur tangan jin dalam hubungan suami isteri.. jumpala perawat puan.. just scan through saja..niat yang baik-baik untuk selamatkan rumahtangga ni Allah akan bantu dan dorongkan jalannya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_zaiProfil   Hantar PM kepada miss_zai   Pergi ke miss_zai's Website   Quote dan BalasQuote

haryana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2008
Ahli No: 36356
Posting: 74
Dari: Jaybee

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-01-09 15:03


memang ada jin dah buang pun masa buat rawatan tu..
tapi suami ni yang tak percaya dan masih teringat kisah pahit dulu tu, macam mana ye nak suruh dia lupakan kisah lama tu?seolah-olah tak berpuas hati


-----------------
~~winter cool~~
@@permulaan sabar pahit tapi manis akhirnya~~~


Bookmark and Share

    


  Member Information For haryanaProfil   Hantar PM kepada haryana   Quote dan BalasQuote

miss_zai
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.01.2009
Ahli No: 36672
Posting: 62
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-01-09 16:12


Alhamdulillah kalau dah ok .. selalu2 lah pasang surah Al-Baqarah dalam rumah .. mana yang nak menempel itu di suruh keluar dulu ... kasi clear rumah.. lepas itu baru datang approach dr haryana ... saya tak pandai mana tapi kita bgtahu apa yang kita tahu ek.. baca ayat ke 200 dari Surah Al-Imran ..tiup kat dada suami masa dia tidur .. ada guru agama yang ajor.. cuba lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_zaiProfil   Hantar PM kepada miss_zai   Pergi ke miss_zai's Website   Quote dan BalasQuote

haryana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2008
Ahli No: 36356
Posting: 74
Dari: Jaybee

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-01-09 14:34


oo ye ke..
ana pasti nak cuba,..
syukran ye


-----------------
~~winter cool~~
@@permulaan sabar pahit tapi manis akhirnya~~~


Bookmark and Share

    


  Member Information For haryanaProfil   Hantar PM kepada haryana   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 21-01-09 17:13


kasihan haryana .. Wawa do'akan awak sabar dan berusaha selalu tau .. jangan putus asa pada ALLAH SWT ok ..?

Wawa tak pernah rasa suami merajuk macam mana tapi dapat bayangkan btapa seksanya hati kita ni kalau suami buat endah tak endah saja.. Ya ALLAH .. semoga ALLAH SWT melembutkn hati suami awak .. Amin .

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 22-01-09 00:06


Pada 16-01-09 17:13 , haryana posting:

!!! QUOTE !!!

memang salah saya, tapi bukan kerelaan saya, saya terkena buatan org,saya tahu org tu memang dengki tengok kebahagian kami..dah lama dah perkara tu berlaku, lebih kurang 8 bulan yang lepas, suami saya spti tak percaya padahl sama-sama pergi berubat..
sekarang ni dia macam teringat2 kisah tu, seolah-olah dia tak pernah buat salah yang dia nampak kesalahan saya saja.
sekarang ni suami saya diam tak hendak bercakap, just yang penting saja, kadang-kadang time tengah marah dia cakap dia dah tak ada hati.. adakah kerana ego dia.
mmm, entah lah, saya tak henti2 berdoa ni..
:-?

demi ALLAH...jangan katakan bahwa ada orang yang buat..orang jngn fikirkan bahwa orang tu yang buat..kasihan dia..kadang orang memang benci,tapi tak buat pun..tapi jin buat kerja tu or memang dah ALLAH takdirkan...tapi orang tu yang kita tuduh..habislah pahala kita..habis sudah amalan kita...sebaiknya tetaplah berbaik sangka untuk membersihkan hati kita...

bersabarlah....mohonlah pada bantuan ALLAH..
JANGAN LUPA..
-kalau masak or sediakan makanan untuk suami dan keluarga, jangn lupa bacakan surat2 pendek yang anda hafal..mohonlah perlindungan ALLAH dengan sungguh-sungguh;..mohonlah dengan hati..mohonlah agar ALLAH tetapkan anda didalam kesabaran...

-kalau nak tidur..baca alfatiha,surat alfalaq,al ikhlas, an nas, mohonlah bantuan sera perlindungan ALLAH..tiupkan ketangan anda..dan usapkan keseluruh tubuh suami anda...dengan izin ALLAH..,jin takkan ganggu suami anda..insyaallah...mohonlah perlindungan ALLAH...

-jangan gunakan tangkal..,dan cuba bersihkan diri dari buruk sangka dan syirik...
wallahu'alam...


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

haryana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2008
Ahli No: 36356
Posting: 74
Dari: Jaybee

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-01-09 09:46


ya, saya tahu itu semua..saya memang tak putus-putus berdoa..
Alhamdulillah buat masa sekarang ni suami saya dah lembut sikit hati dia slow2 lah..
saya hanya perlukan kesabaran..
:bunga:


-----------------
~~winter cool~~
@@permulaan sabar pahit tapi manis akhirnya~~~


Bookmark and Share

    


  Member Information For haryanaProfil   Hantar PM kepada haryana   Quote dan BalasQuote

haryana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2008
Ahli No: 36356
Posting: 74
Dari: Jaybee

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-01-09 16:58


hmm.. memang tak baik nak menuduh org tapi mengikut kata ustaz yang merawat tu cara org yang disyaki hantar jin tu lebih kurang sama cara dia nak kacau saya..sebab dulu dia pernah berkata walau apa pun dia tetapi akan dapatkan saya..saya rasa niat tak baik tu,
entah lah wallahua'lam.... saya harap Allah dapat membalasnya..yelah, saya tak berdaya nak berbuat apa-apa, sama-sama manusia.
Buat masa ni suami ok, cuma timbul pula rasa dendam dia pada org yang mengganggu tuu.. huhuhu
:cry:


-----------------
~~winter cool~~
@@permulaan sabar pahit tapi manis akhirnya~~~


Bookmark and Share

    


  Member Information For haryanaProfil   Hantar PM kepada haryana   Quote dan BalasQuote

miss_zai
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.01.2009
Ahli No: 36672
Posting: 62
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 11:48


Pada 22-01-09 16:58 , haryana posting:

!!! QUOTE !!!

hmm.. memang tak baik nak menuduh org tapi mengikut kata ustaz yang merawat tu cara org yang disyaki hantar jin tu lebih kurang sama cara dia nak kacau saya..sebab dulu dia pernah berkata walau apa pun dia tetapi akan dapatkan saya..saya rasa niat tak baik tu,
entah lah wallahua'lam.... saya harap Allah dapat membalasnya..yelah, saya tak berdaya nak berbuat apa-apa, sama-sama manusia.
Buat masa ni suami ok, cuma timbul pula rasa dendam dia pada org yang mengganggu tuu.. huhuhu
:cry:



Salam haryana..Alhamdulillah suami makin berlembut ..berkat doa Haryana agaknya itu...juga berkat kesabaran awak... bersabar lah... seperti dalam ayat 200 Al-Imran tu..awak pasti akan berjaya ... yang penting sekarang hubungan awak suami isteri ... bila bahagia dah dicapai ..insya Allah suami akan lupa dendam nya tu ... bacakan ayat2 pengasih dan lembut hati buat suami ... mudah-mudahan bahagia Haryana suami isteri .... :kelip:


-----------------
"Kira tiada cinta insani untukku..Cukuplah cinta Allah penyuluh hidupku..Moga kelak akan ada CINTA untukku daripada insan yang mencintai ALLAH sebagaimana


Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_zaiProfil   Hantar PM kepada miss_zai   Pergi ke miss_zai's Website   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 12:42


Pada 27-01-09 11:48 , miss_zai posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-01-09 16:58 , haryana posting:

!!! QUOTE !!!

hmm.. memang tak baik nak menuduh org tapi mengikut kata ustaz yang merawat tu cara org yang disyaki hantar jin tu lebih kurang sama cara dia nak kacau saya..sebab dulu dia pernah berkata walau apa pun dia tetapi akan dapatkan saya..saya rasa niat tak baik tu,
entah lah wallahua'lam.... saya harap Allah dapat membalasnya..yelah, saya tak berdaya nak berbuat apa-apa, sama-sama manusia.
Buat masa ni suami ok, cuma timbul pula rasa dendam dia pada org yang mengganggu tuu.. huhuhu
:cry:



Salam haryana..Alhamdulillah suami makin berlembut ..berkat doa Haryana agaknya itu...juga berkat kesabaran awak... bersabar lah... seperti dalam ayat 200 Al-Imran tu..awak pasti akan berjaya ... yang penting sekarang hubungan awak suami isteri ... bila bahagia dah dicapai ..insya Allah suami akan lupa dendam nya tu ... bacakan ayat2 pengasih dan lembut hati buat suami ... mudah-mudahan bahagia Haryana suami isteri .... :kelip:



ameen Ya Rabb..
mudah-mudahan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 13:04


Assalamualaikum

Amalankan Surah Al-insyirah boleh juga...
:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 13:08


Pada 27-01-09 13:04 , sutera_kasih85 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

Amalankan Surah Al-insyirah boleh juga...
:-D


ye.. syukran..
insya Allah.. mudah-mudahan..
Ayat2 Al-quran adalah mukzijat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 14:09


salamun alaik..

ana belum kawin lagi tapi ini berdasarkan pngalaman kak ipar ana..abang ana memang selalu marah-marah walopun benda kecil-kecil..masa 2 ana tinggal dengan abang dan kak ipar..selalu saja kak ipar ana mngadu pada ana..kasihan kat dia..tapi alhamdulillah dia memang jnis yang kuat brsabar..doala yang jadi snjata yang paling ampuh..perbykkan doa dan lakukan amalan sunat..agk2 kalau ada unsur2 gngguan org p lah jumpa ustaz2..alhamdulillah sekarang abang ana da ok sikit..tambah-tambah pula da ada baby sekarang..mudah-mudahan akak berjaya lembutkan hati suami akak..insyaAllah..anggapla ini salah satu ujian dari Allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

haryana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2008
Ahli No: 36356
Posting: 74
Dari: Jaybee

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-01-09 09:56


Aaminn..
Alhamdulillah.. yang penting ingat Allah sentiasa


-----------------
~~winter cool~~
@@permulaan sabar pahit tapi manis akhirnya~~~


Bookmark and Share

    


  Member Information For haryanaProfil   Hantar PM kepada haryana   Quote dan BalasQuote

PuteraAlamMaya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.01.2009
Ahli No: 36871
Posting: 51
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 29-01-09 12:28


biasanya sesetengah suami bila marah, dia akan diam saja....
kkadang tak bertegur sapa dan buat tak tau saja..
adalah 2-3 hari bawa ke seminggu.
para isteri pun rasa tak dipeduli & tak dihiraukan bila suami buat begitu...
tapi janganlah khuatir, bila dah reda masalah & amarah tu, suami akan ok balik,
para isteri pun janganlah menambahkan lagi merajuk ke dan lain-lain...
para suami masih sayang lagi sebenarnya..

tapi bila yang suka marah2, maki hamun, pukul2 tu
cuba suruh anak yang sekolah rendah bacakan watikah lafaz taklik masa nikah dulu...
mungkin ada keinsafan yang mengharukan agaknya..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For PuteraAlamMayaProfil   Hantar PM kepada PuteraAlamMaya   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.131122 saat. Lajunya....