Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 27-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila kita terlalu sibuk memikirkan kedudukan diri; kita lupa tanggung jawab kita yang sebenar
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 98
Ahli: 0
Jumlah: 98




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 6 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: pengurusan jenazah dan kita.


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» pengurusan jenazah dan kita.

Please Mendaftar To Post


Oleh pengurusan jenazah dan kita.

en_poligami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.12.2008
Ahli No: 36486
Posting: 67
Dari: tok bali,kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-01-09 09:33


setiap yang bernyawa pasti merasai mati...

saudara muslimin sekelian ... di saat ini dan di masa ini berapa ramai antara kita di ukhwah ini yang tahu dan pandai menguruskan jenazah dengan betul?

pernah urusankan jenazah umat islam yang mati?

tahu apa yang perlu di lakukan bila sesorg dari kita umat islam mati?

apa perlu dibuat kepada mayat setalah mati...

macamana nak mandikan jenazah...

macamana nak kafankan jenazah..

macamana nak solatkan jenazah..

macamana nak kebumikan jenazah..


jika sekarang dah makin ramai tak tahu dah hanya serahkan orang-orang tua atau ajk masjid yang buat.. macam mana tahun lagi..

mungkin tidak kita bila mati ditanam macam bangkai haiwan saja?

saya ingin berkongsi dan mendengar pendapat dari semua......


-----------------
ilmu adalah hak milik org islam yang tercicir,mana jua kau jumpai maka kutiplah

_____________________________________________
mr_poligami


Bookmark and Share

    


  Member Information For en_poligamiProfil   Hantar PM kepada en_poligami   Pergi ke en_poligami's Website   Quote dan BalasQuote

ladylolida_aina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2008
Ahli No: 34562
Posting: 162
Dari: Johor

malaysia  


posticon Posting pada: 08-01-09 10:32


Betul tu... aina sendiri tak pernah uruskan jenazah. masa sek. agama dulu adalah diajar secara teori dan praktikal tapi tak pernah lagi amalkan.


-----------------
About Me Myspace Comments


Bookmark and Share

    


  Member Information For ladylolida_ainaProfil   Hantar PM kepada ladylolida_aina   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-01-09 10:51


Secara jujurnya,saya sendiri pun ingat-ingat lupa tentang cara pengurusan jenazah..
pernah juga terlintas di fikiran saya,sekiranya ada antara ahli keluarga yang meninggal dunia,tentunya agak kelamkabut juga untuk diuruskan. Patutkah mengharap pada orang lain untuk menguuruskannya?
Saat moyang saya mninggal beberapa tahun dulu,itu lah kali terakhir saya melihat jenazah secara berdepan.. saat terakhir dia nazak, hembuskan nafas terakhir sehingga lah dia dikafankan..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

lat-terang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2008
Ahli No: 32894
Posting: 156
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 08-01-09 11:23


Rasanya sekarang ni memang banyak kursus untuk mandikan uruskan jenazah..tapi yang penting keterlibatan kita dalam sesuatu majlis...dah kita tahu sikit teori dah pergi kursus semua apa salahnya kita join golongan tua ni untuk uruskan jenazah..ambik pengalaman..

kan bagus macam adik beradik ustaz harun din, hasan dian...mereka semua yang uruskan jenazah mak mereka masa meninggal..tapi mungkin sikap org muda sekrang tak berapa nak campur dengan org tua...dan org tua yang payah nak lepas kan jawatn pada org muda yang jadi payah tu nak hand over kerja ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For lat-terangProfil   Hantar PM kepada lat-terang   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-01-09 11:28


Pada 08-01-09 10:32 , ladylolida_aina posting:

!!! QUOTE !!!

Betul tu... aina sendiri tak pernah uruskan jenazah. masa sek. agama dulu adalah diajar secara teori dan praktikal tapi tak pernah lagi amalkan.



sama macam ladylolida, hanya belajar kat sekolah tapi tak pernah di amalkan....selama ni pun jue tak pernah lagi tengok jenazah depan mata jue sendiri.....


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-01-09 11:33


pernah belajar kat sekolah.. mandi jenazah...

dan bertanya-tanya..
tapi setakat ni tak pernah mandikan mayat lagi...
cuma hari tu tolong kafankan sahaja...tu pun dah nak siap baru sempat tolong...

mudahnya tak ada pengalaman yang solid lagi lah bab jenazah management ni..


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

ladylolida_aina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2008
Ahli No: 34562
Posting: 162
Dari: Johor

malaysia  


posticon Posting pada: 08-01-09 11:38


Pada 08-01-09 11:23 , lat-terang posting:

!!! QUOTE !!!

org tua yang payah nak lepas kan jawatn pada org muda yang jadi payah tu nak hand over kerja ni


ini antara satu sebab Kenapa org muda susah nak handover kerja ni... melainkan kalau jenazah tu adalah ahli keluarga kita barulah mereka bagi join sekali.


-----------------
About Me Myspace Comments


Bookmark and Share

    


  Member Information For ladylolida_ainaProfil   Hantar PM kepada ladylolida_aina   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 08-01-09 14:53


saya dah praktikkan.saya pernah kebumikan arwah nenek saya pada tahun 2004 lepas.memang sayu sebab menghantar sendiri bersama saudara mara dan sendiri2 memberi khidmat akhir dengan memasukkan arwah nenek ke liang lahad dan menutup arwah nenek dengan papan.


hingga kini saya sayu sangat bila diingat peristiwa itu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

en_poligami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.12.2008
Ahli No: 36486
Posting: 67
Dari: tok bali,kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-01-09 15:56


terima kasih pada yang merespon kepada persoalan ini...

pengalaman saya sendiri adalah menguruskan arwah ayah saya sendiri masa tu form saya form 3.. ayah saya meninggal kerana kemalangan semasa menebang pokok(ditimpa pokok).

sewaktu jenazahnya sampai dari tempat kemalangan (di gua musang) kerumah (jerteh)waktu malam,selepas jenazah di letakkan di dalam bilik saya tidur di samping jenazah sehingga kepagi.

kenangan terakhir bersama arwah itu banyak memberikan motivasi agar saya menjadi muslim yang sebaik mungkin. walaupun waktu itu masih remaja ilmu pun tak banyak saya membantu org yang menguruskan jenazah di dalam memandikan, dan mengkafankan jenazah.

cuma sedih waktu itu walau tahu cara solat jenazah tapi tak dapat nak solatkan jenazah kerana tak ingat doa2 yang perlu dibaca dalam solat jenazah..

setahun selepas itu pada raya haji hari ke3.. mak tiri pula meninggal kerana kemalangan,kejadian berlaku di jalan besar dekat dengan sekolah tempat saya belajar.

dari pengalaman menguruskan kedua insan tersayang ini sedikit demi sedikit perbaiki kelemahan diri.. banyak juga sertai kursu2 pengurusan jenazah.. di samping itu terlibat di dalam memandikan jenazah bapa kawan-kawan dan org kg baik tempat belajar atau berkerja.

kurang keterlibatan kita muda mudi sebenarnya bukan kerana org tua tak hendak handover tetapi kita muda-mudi takut nak berdepan dengan jenazah atau org yang mati..

kerana dalam pengalaman saya sendiri dari bicara org tua2 yang menguruskan jenazah kata mereka org muda2 ini takut nak dekat kerana mereka rasa diri tak pandai...dari kekok nak buat itu ini tak tahu jadi mereka duduk jauh2 terus.

sebenarnya mereka yang uruskan jenazah tu suka sangat jika org muda nak membantu mereka dan secara tak langsung org muda mendapat pendedahan bagaiman nak uruskan jenazah.

dan pastinya golongan muda-mudi yang liat dengan amalan agama pun jika rajin mendekati org mati pasti cara hidup mereka akan berubah..

tak adalah nak merempit ke apa ke jika mereka tahu bila dah mati tu tubuh kita ini hanya sekujur badan yang kaku.

tiada lagi keinginan untuk mengejar keseronokan dunia yang masa hidup amat di kejar2 sehingga mengabaikan kewajipan agama..

Bookmark and Share

    


  Member Information For en_poligamiProfil   Hantar PM kepada en_poligami   Pergi ke en_poligami's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 08-01-09 16:38


dulu kat uitm pernah sertai kursus pengurusan jenazah..
tapi ingat-ingat lupa lah step dia..aduhai..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

nisaulfadhilah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2006
Ahli No: 27084
Posting: 207
Dari: irbid

jordan  


posticon Posting pada: 08-01-09 17:11


ana ada pengalaman dalam menguruskan jenazah tapi bukan jenazah sebenar lah..hanya gunakan patung saja..ana mewakili sekolah dalam amal islami dr form 2 hgg form 6..insyaallah sedikit sebanyak ana boleh share..

1) sebelum mati :

-baca kan yaasin..
-ajar kalimah toyyibah iaitu lailahaillallah kat telinga kanannya..(org slalo pertikaikan kenapa kita cakap lailahaillallah saja?kenapa tak ada muhammadurrasullullah?sebenarnya kalimah ni da cukup bagi org yang sedang nazak lafazkn..dia takkan di kira tak beriman pada rasullullah pun..

2) selepas mati :

-tutup matanya..
-qiamkn tangan jenazah..
-urut slow2 sendi jenazah..
-letak something atas perut jenazah..basenye gunting..ni penting supaya perut jenazah tak masuk angin..

3) proses pemandian :

- tukar pakaian jenazah..(pastikan auratnye terjaga)..
- proses pembersihan kat bahagian kuku tangan dan kaki..hidung,mulut,mata,telinga..
- proses istinjakkn jenazah dlakukan..
- proses mwudhu'kan jenazah pula..
- proses pemandian air 9..(air sabun,air kapur barus dan air mutlak)..
- tukar kain basahan jenazah..

4) proses pengkafanan :

- kain kafan dan kapas d tabur serbuk cendana,air mawar dan kapur barus..
- jenazah d bawa k tempat pkafanan..
- masukkn kapas kat bahagian sendi dan bahagian sulit jenazah..
- d kafankan dr kiri k kanan dan kanan k kiri sehingga lapisan yang terakhir..
- muka jenazah tak d tutup dahulu bagi ahli waris cium buat kali terakhir..
- ikat jenazah pada bahagian hujung kaki,lutut,kemaluan,dada..
- sunat d tulis kalimah allah muhammad d dahi jenazah mgunakan air mawar...
- letakkn kapas d muka jenazah dan d lubangkn d bahagian mata dan hidung..
- kafankan mukanya..kiri k kanan dan kanan k kiri..
- ikat d hujung kepala jenazah..

5) proses penyembahyangan..

- jenazah d bawa k tempat sembahyang..
- kepala jenazah d sebelah kiri imam..
- imam bdiri stentang dengan pinggul jenazah jika jenazah tersebut perempuan..
- niat solat jnzh..4kali takbir..
- baca lah wirid2 dan doa untuk jenazah ps solat..

6) proses pengebumian :

- jenazah d angkat dan kepala tinggi sedikit daripada kaki..
- waris minta kat org ramai kalau jenazah ada hutang..boleh tuntut kat dia..

-tamat-

p/s : semua plakuan kita thadap jenazah..ada bacaan ttentu..
-
-

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisaulfadhilahProfil   Hantar PM kepada nisaulfadhilah   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 08-01-09 18:02


ighfir li ya rabb...

masa sekolah dulu memang pernah ikuti kelas/kurss pengurusan jenazah..siap join satu pertandingan..bukan setakat anatara rumah sukan ( saya bersekolah d sekolah yang mempunyai rumah sukan yang mmpertandingankan bukan saja acara2 sukan, bahkan acara2 kurikulum dan amal islami juga seperti nasiyd, marhaban, tajhiz mayyit, azan, pidato dll).. malah sehingga keperingakt zon dan negeri..namun malgnya..saya akui saya punya kefahaman mengenainya makin kurang.. maafkan aku tuhan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 08-01-09 19:28


nisaul fadhilah smpei peringkat mana tajhiz mayat masa amal islami dulu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

en_poligami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.12.2008
Ahli No: 36486
Posting: 67
Dari: tok bali,kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-01-09 16:25


ini antara laman web untuk dalami ilmu tentang jenazah..


http://dzulnain.tripod.com/syumul/jenazah/jenazah.htm

Bookmark and Share

    


  Member Information For en_poligamiProfil   Hantar PM kepada en_poligami   Pergi ke en_poligami's Website   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-01-09 17:04


masa form 6 dulu adalah dibuat kursus pengurusan jenazah..dari cara memandikan..mengkafankan jenazah..cara-cara potong kain kafan..semuala..masa kursus tu terasa macam buat betul-betul saja..meremang bulu roma..tapi tak pernah buat lagi yang realitinya.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

nisaulfadhilah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2006
Ahli No: 27084
Posting: 207
Dari: irbid

jordan  


posticon Posting pada: 09-01-09 17:23


shafiqah88..saudari ni jangan lah buat-buat tak kenal saya..=)
sampai peringkat negeri saja lah...kebangsaan mnede buat ptandingn ni..huhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisaulfadhilahProfil   Hantar PM kepada nisaulfadhilah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.119372 saat. Lajunya....