Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Wang bukan segala-galanya tetapi hampir segalanya memerlukan wang!
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 51
Ahli: 0
Jumlah: 51




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 1 hari, 10 jam, 23 minit yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Syarat berdakwah


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Syarat berdakwah

Please Mendaftar To Post


Oleh Syarat berdakwah

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-01-09 23:26


Abu Syua'ib menjawab soalan tentang syarat berdakwah

Berdakwah merupakan kewajipan setiap muslim, kewajipan disini sama ada ianya fardhu ain atau fardhu kifayah saya tidak bincangkan disini.
Bagi mereka yang hendak berdakwah maka dia mesti tahu (ilmu) tentang apa yang hendak di dakwahkan. Kerana pepatah Arab menyatakan

فاقد الشيء لا يعطي

Orang yang tiada apa-apa tidak boleh member apa-apa. Maka dakwah memerlukan kepada ilmu.
Tidak timbul persoalan seseorang itu belum mantap ilmu maka dia tidak boleh berdakwah. Dia mungkin sahaja boleh berdakwah apa yang dia tahu, kerana jika nak tunggu diri itu menjadi alim besar baru boleh berdakwah maka itu sesuatu yang tidak berpijak pada bumi yang nyata.
Semua mengetahui hadis Nabi yang diriwayatkan oleh al-Bukhari

بلّغوا عنّي ولو آية وحدّثوا عن بني إسرائيل ولا حرج ومن كذب عليّ مُتَعَمّدا فليتَبَوّأ مقعَدَه من النار

Sampaikan daripadaku walaupun 1 ayat, tidak mengapa ceritakan dari bani Israil dan barangsiapa yang berbohong ke atasku dengan sengaja maka siap tempat duduk di dalam neraka.

Maka sampaikanlah dakwah ini dengan syarat jangan berkata dan mendakwa sesuatu itu dari Nabi kecuali benar-benar yang ianya datang dari Nabi s.a.w.

Jika dia sendiri tidak faham contohnya masalah tauhid atau hadis maka jangan sampaikan topic tersebut, sampaikan apa yang dia ketahui. Sebab itu jahil atau tidak tahu merupakan suatu bentuk keuzuran. Kerana bimbang dia akan menyampaikan perkara yang salah.

Berkenaan berdakwah melalui friendster atau facebook, perkara ini sesuatu yang subjektif, mungkin ada yang berpendapat tidak sesuai, tapi mungkin sahaja ada yang berpendapat sesuai, maka ini semua terpulang kepada kemampuan diri sendiri dalam menggunakan method berdakwah. Ada orang berkemampuan untuk berdakwah di dalam situasi atau suasana yang kadang-kadang kita tidak melihatnya suatu kondisi yang sesuai, tetapi baginya itulah medan dakwah yang disukainya.

Maka medan dakwah ini luas, kewajipan kita untuk menanam benih yang baik dan menyiram tanah yang kering, untuk mendapat keredhaan Allah s.w.t. Dimana sahaja kita berada, maka di sanalah dakwah di sampaikan.
Cumanya saya melihat tidak ramailah yang berkemampuan termasuk diri saya untuk berdakwah melalui laman-laman seperti friendster dan seumpamanya.

Wallahu a’lam

http://al-ahkam.net/home/modules.php?op=modload&name=MDForum&file=viewtopic&t=37415


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-01-09 08:57


Bagaimana Nak betulkan Niat dalam berDakwah?

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-01-09 18:23


Niat tu adalah yang paling aula (utama) dalam apa jua pekerjaan kita terutama berdakwah.

Dan untuk tahu niat itu betul atau sebaliknya perlukan pada ilmu. Jadi anakanda hendaklah mencari ilmu agama dengan lebih serius dan istiqomah agar faham niat yang sebenarnya untuk berdakwah.

WA

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 08-01-09 18:46


ye.. dimana bumi kupijak.. distu islam kujunjung.. dakwah dimana2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-01-09 19:24


Pada 08-01-09 18:46 , shafiqah88 posting:

!!! QUOTE !!!

ye.. dimana bumi kupijak.. distu islam kujunjung.. dakwah dimana2..


ye..
betul..
dakwah islam perlu di tegakkan... ulama pewaris anbiya'...
oleh itu, kita hendaklah menuntut ilmu bersungguh2 untuk menjamin kebahagiaan umat akhir zaman ini....

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

NoZaBiZz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.10.2006
Ahli No: 27091
Posting: 268
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 08-01-09 20:13


hmmm... dakwah ini senang dimulut.. tapi nak buat itu susah (untuk ana lah)... banyak sangat alasannyer..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NoZaBiZzProfil   Hantar PM kepada NoZaBiZz   Pergi ke NoZaBiZz's Website   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 08-01-09 22:34


kan "unzur maa qoola walaa yanzur man qool"
lihat apa yang dikata, bukan siapa yang berkate..

saya pun same, huhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-01-09 00:00


Sekiranya rasa diri kurang ilmu maka carilah ilmu.

Sekiranya rasa diri tidak layak maka usahakan sampai layak.

Sekiranya kita tahu tapi tak sampaikan maka apa nak jawab kelak bila disoal.

Sampaikanlah walau satu ayat.

WA

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-01-09 09:33


Pada 10-01-09 00:00 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Sekiranya rasa diri kurang ilmu maka carilah ilmu.

Sekiranya rasa diri tidak layak maka usahakan sampai layak.

Sekiranya kita tahu tapi tak sampaikan maka apa nak jawab kelak bila disoal.

Sampaikanlah walau satu ayat.

WA

InsyaAllah Ummimq.

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

unanjaga
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.08.2008
Ahli No: 34507
Posting: 190
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-01-09 16:05


Dakwah yang terbaik adalah dengan akhlak diri yang tetap berpegang teguh pada lunas ugama,dan juga kita perlu melihat pada manusia yang ada pada persekitaran kita,andainya kita mampu dan ada asas ilmu maka buatlah nasihat secara hikmah dan penuh sopan.dalam sebuah hadis nabi ada menyatakan."tak sempurna iman seseorang bila ia tak kasih dan cinta saudara nya yang lain seperti mana ia kasih dan cinta pada diri nya sendiri"

Bookmark and Share

    


  Member Information For unanjagaProfil   Hantar PM kepada unanjaga   Pergi ke unanjaga's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.106396 saat. Lajunya....