Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bangkai akan menarik pemakan bangkai, tong sampah akan menarik sampah. Kebaikan akan menarik kebaikan; keburukan akan menarik keburukan
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 46
Ahli: 0
Jumlah: 46




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 15 jam, 32 minit yang lalu


Bincang Agama
Topik: Puasa hari Jumaat


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Puasa hari Jumaat

Please Mendaftar To Post


Oleh Puasa hari Jumaat

haryana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2008
Ahli No: 36356
Posting: 74
Dari: Jaybee

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-01-09 09:36


Assalamualaikum
:bye:
Selamat berpuasa pada hari ini 10 Muharam..


-----------------
~~winter cool~~
@@permulaan sabar pahit tapi manis akhirnya~~~


Bookmark and Share

    


  Member Information For haryanaProfil   Hantar PM kepada haryana   Quote dan BalasQuote

haryana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2008
Ahli No: 36356
Posting: 74
Dari: Jaybee

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-01-09 09:37


Saya nak tanya lah.. puasa pada hari Jumaat tak berapa elok ke?


-----------------
~~winter cool~~
@@permulaan sabar pahit tapi manis akhirnya~~~


Bookmark and Share

    


  Member Information For haryanaProfil   Hantar PM kepada haryana   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-01-09 11:46


hari disunatkan berpuasa
ialah pada hari isnin, khamis dan jumaat pun boleh...
tapi nak tak hendak saja,..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 31-01-09 14:44


http://akhisalman.blogspot.com/

bila diexplore postings yeah.. jumpa info puasa

Berpuasa hanya pada hari jumaat.

Makruh berpuasa hanya pada hari jumaat melainkan jika dia biasa selang2,

puasa sehari dan tak puasa sehari (puasa Nabi Daud a.s), lalu bertepatan hari berpuasa pada hari jumaat atau dia biasa puasa awal , tengah dan hujong bulan . kebetulan terkena pada hari jumaat.

Nabi s.a.w bersabda:

“Janganlah kamu berpuasa pada hari Jumaat melainkan dia berpuasa sehari sebelum atau selepasnya.” (Bukhari dan Muslim)

Nabi s.a.w bersabda:

“Janganlah kamu khususkan hari jumaat dengan puasa melainkan puasa yang dia berpuasa sebelum itu.” (hari Tirmizi)

Hikmahnya: Hari jumaat adalah dari perayaan orang islam dan tidak mahu umat Islam hanya menumpukan ibadah pada hari tertentu sahaja.

Puasa hanya hari sabtu sahaja.

Makruh berpuasa pada hari sabtu sahaja tanpa digandingkan dengan hari sebelum atau selepasnya.

Nabi s.a.w bersabda:

“Jangalah kamu berpuasa pada hari sabtu melainkan puasa yang wajib.” (hari Muslim)

Ini kerana hari sabtu adalah hari kebesaran bagi Yahudi. Jadi kita dilarang mengkhususkan hari sabtu dengan puasa.

Rujukan: http://qaradawi.net/


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

haryana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2008
Ahli No: 36356
Posting: 74
Dari: Jaybee

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 31-01-09 15:49


ya, saya pernah dengar hadis tu,.
cuma kurang kepastian


-----------------
~~winter cool~~
@@permulaan sabar pahit tapi manis akhirnya~~~


Bookmark and Share

    


  Member Information For haryanaProfil   Hantar PM kepada haryana   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-01-09 17:05


thank you untuk info ni...dulu pernah dengar...tapi tak pulak disertekan dengan hadith...sekarang da yakin...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

fairouz84
Warga Rasmi
Menyertai: 31.12.2008
Ahli No: 36578
Posting: 7
Dari: shah alam

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-01-09 17:56


kalau tidak silap, kita digalakkan untuk berpuasa khamis serta jumaat, bagi mengelakkan dari samanya penganut agama lain yang juga berpuasa pada hari jumaat. Minta kepastian.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fairouz84Profil   Hantar PM kepada fairouz84   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-01-09 20:06


Pada 31-01-09 17:56 , fairouz84 posting:

!!! QUOTE !!!

kalau tidak silap, kita digalakkan untuk berpuasa khamis serta jumaat, bagi mengelakkan dari samanya penganut agama lain yang juga berpuasa pada hari jumaat. Minta kepastian.
Err... bukan isnin dan khamis ke?


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

ikrimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.12.2008
Ahli No: 36514
Posting: 154
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-02-09 02:13


salam..

ana no komen..
tapi ati2la dalam komenan anda semua..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikrimahProfil   Hantar PM kepada ikrimah   Quote dan BalasQuote

hyekal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21857
Posting: 235
Dari: bndar diRaja

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-02-09 07:51


Assalamualaikum..
erm, puasa isnin dan khamis dan puasa khamis dan jumaat adalah dua perkara yang berbeza..

isnin dan khamis = disunatkan
jumaat adalah lebih baik disertakan dengan hari khamis supaya tidak menyamai puasa anutan lain yang berpuasa khusus pada hari jumaat..

faham kan?

wallahua'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 02-02-09 12:41


setahu saya..dari apa yang saya baca..yang tak boleh tu "puasa jum'at"..mengkususkan..or menamakan puasa jum'at...kalau puasa sunnat secara kebetulan waktunya tu pada hari jum'at..,tu tak jadi masalah...

ada beberapa waktu yang silarang berpuasa..
-yang dilarang"puasa jum'at"
-hari2 tasrik
-pada dua hari raya
-sehari/2 hari sebelum ramadhan..

kalau ada yang tau yang lainnya..sila tambahkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 02-02-09 13:04


Pada 31-01-09 14:44 , simpLe_sHida posting:

!!! QUOTE !!!

http://akhisalman.blogspot.com/

bila diexplore postings yeah.. jumpa info puasa

Berpuasa hanya pada hari jumaat.

Makruh berpuasa hanya pada hari jumaat melainkan jika dia biasa selang2,

puasa sehari dan tak puasa sehari (puasa Nabi Daud a.s), lalu bertepatan hari berpuasa pada hari jumaat atau dia biasa puasa awal , tengah dan hujong bulan . kebetulan terkena pada hari jumaat.

Nabi s.a.w bersabda:

“Janganlah kamu berpuasa pada hari Jumaat melainkan dia berpuasa sehari sebelum atau selepasnya.” (Bukhari dan Muslim)

Nabi s.a.w bersabda:

“Janganlah kamu khususkan hari jumaat dengan puasa melainkan puasa yang dia berpuasa sebelum itu.” (hari Tirmizi)

Hikmahnya: Hari jumaat adalah dari perayaan orang islam dan tidak mahu umat Islam hanya menumpukan ibadah pada hari tertentu sahaja.

Puasa hanya hari sabtu sahaja.

Makruh berpuasa pada hari sabtu sahaja tanpa digandingkan dengan hari sebelum atau selepasnya.

Nabi s.a.w bersabda:

“Jangalah kamu berpuasa pada hari sabtu melainkan puasa yang wajib.” (hari Muslim)

Ini kerana hari sabtu adalah hari kebesaran bagi Yahudi. Jadi kita dilarang mengkhususkan hari sabtu dengan puasa.

Rujukan: http://qaradawi.net/



Salam Alaik

maknanya, kalau hendak puasa pada hari jumaat...maka kita kena puasa pada hari khamis (hari sebelumnya) atau hari sabtu (hari selepasnya).

begitu juga dengan puasa hari sabtu...digandingkan puasa pada hari jumaat (hari sebelumnya) atau hari ahad (hari selepasnya).

errr...adakah betul pemahaman ana? Sila betulkan sekiranya salah. Syukran...



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

hyekal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21857
Posting: 235
Dari: bndar diRaja

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-02-09 13:51


salam.
erm,insyaAllh btullh pmhaman cik syira tu..
selmat berpuasa sunat semua!

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 02-02-09 14:18


Pada 02-02-09 13:04 , syira_qistina posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-01-09 14:44 , simpLe_sHida posting:

!!! QUOTE !!!

http://akhisalman.blogspot.com/

bila diexplore postings yeah.. jumpa info puasa

Berpuasa hanya pada hari jumaat.

Makruh berpuasa hanya pada hari jumaat melainkan jika dia biasa selang2,

puasa sehari dan tak puasa sehari (puasa Nabi Daud a.s), lalu bertepatan hari berpuasa pada hari jumaat atau dia biasa puasa awal , tengah dan hujong bulan . kebetulan terkena pada hari jumaat.

Nabi s.a.w bersabda:

“Janganlah kamu berpuasa pada hari Jumaat melainkan dia berpuasa sehari sebelum atau selepasnya.” (Bukhari dan Muslim)

Nabi s.a.w bersabda:

“Janganlah kamu khususkan hari jumaat dengan puasa melainkan puasa yang dia berpuasa sebelum itu.” (hari Tirmizi)

Hikmahnya: Hari jumaat adalah dari perayaan orang islam dan tidak mahu umat Islam hanya menumpukan ibadah pada hari tertentu sahaja.

Puasa hanya hari sabtu sahaja.

Makruh berpuasa pada hari sabtu sahaja tanpa digandingkan dengan hari sebelum atau selepasnya.

Nabi s.a.w bersabda:

“Jangalah kamu berpuasa pada hari sabtu melainkan puasa yang wajib.” (hari Muslim)

Ini kerana hari sabtu adalah hari kebesaran bagi Yahudi. Jadi kita dilarang mengkhususkan hari sabtu dengan puasa.

Rujukan: http://qaradawi.net/



Salam Alaik

maknanya, kalau hendak puasa pada hari jumaat...maka kita kena puasa pada hari khamis (hari sebelumnya) atau hari sabtu (hari selepasnya).

begitu juga dengan puasa hari sabtu...digandingkan puasa pada hari jumaat (hari sebelumnya) atau hari ahad (hari selepasnya).

errr...adakah betul pemahaman ana? Sila betulkan sekiranya salah. Syukran...

rasanya taklah macam tu...yang tak boleh tu anda berpuasa khusus jum'at..kalau nak puasa sunat yang kebetulan pada hari jum'at..misalnya puasa muharram yang tepat pada hari jum'at..anda tak perlu puasa pada hari sblmnya...
wallahu'alam..


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 02-02-09 16:26


!!! QUOTE !!!

Salam Alaik

maknanya, kalau hendak puasa pada hari jumaat...maka kita kena puasa pada hari khamis (hari sebelumnya) atau hari sabtu (hari selepasnya).

begitu juga dengan puasa hari sabtu...digandingkan puasa pada hari jumaat (hari sebelumnya) atau hari ahad (hari selepasnya).

errr...adakah betul pemahaman ana? Sila betulkan sekiranya salah. Syukran...




salam ya syira.
lama kita tak berhiwar.hehe
ok dik.. betul.. dik faham begitu bagi yang hari jumaat gnding dengan khamis.
bagi sabtu.. dan ahad.. elakkan nak puasa sunat.
kita imarahkan hari isnin & khamis

mulya.. kalau nak puasa sunat yang kebetulan pada hari jum'at..misalnya puasa muharram yang tepat pada hari jum'at..
anda tak perlu puasa pada hari sblmnya...
wallahu'alam..

begini.
kita listkan hari-hari yang haram untuk berpuasa.
-eid fitri. eid adha.
11.12.13 hari tasyrik yakni bulan zulhijah.

ok..ana copy paste sikit info.
selanjutnye antum boleh explore link di bawah.

Berpuasa pada Hari Jumat secara Khusus

Hari Jumat merupakan hari raya mingguan bagi umat Islam. Oleh sebab itu, agama melarang berpuasa pada hari itu. Akan tetapi, jumhur (sebagian besar ulama) berpendapat bahwa larangan itu berarti makruh,bukan menunjukkan haram, kecuali jika seseorang berpuasa sehari sebelum atau sesudahnya atau sesuai dengan kebiasaannya atau secara kebetulan bertepatan pada hari Arafah (9 Dzulhijah) atau hari Asyura (10 Muharam), maka tidaklah makruh berpuasa pada hari Jumat itu.

Dari Abdullah bin Amr bahwa Rasulullah saw masuk ke rumah Juwairiyah binti Harits pada hari Jumat sedang ia sedang berpuasa. Lalu Nabi bertanya kepadanya, "Apakah engkau berpuasa kemarin?" Dia menjawab, "Tidak", dan besok apakah engkau bermaksud ingin berpuasa? "Tidak," jawabnya. Kemudian Nabi bertanya lagi, dia menjawab tidak pula. "Kalau begitu, berbukalah sekarang!" (hari Ahmad dan Nasa'i dengan sanad yang jayyid).

Diriwayatkan pula dai Amir al-Asy'hari, dia berkata. Aku mendengar Rasulullah saw bersabda: "Sesungguhnya hari Jumat itu merupakan hari rayamu, karena itu janganlah kamu berpuasa pada hari itu, kecuali jika kamu berpuasa sebelum atau sesudahnya!" (hari al-Bazar dengan sanad yang hasan).

Ali ra berpesan: "Siapa yang hendak melakukan perbuatan sunnah di antaramu, hendaklah ia berpuasa pada hari Kamis dan jangan berpuasa pada hari Jumat, karena ia merupakan hari makan dan minum serta zikir." hari Ibnu Abi Syaibah dengan sanad yang hasan.

Menurut riwayat Bukhari dan Muslim yang diterima dari Jabir ra bahwa Nabi saw bersabda, "Janganlah kamu berpuasa pada hari Jumat, kecuali jika disertai oleh satu hari sebelumnya atau satu hari sesudahnya." Dan menurut lafal Muslim: "Janganlah kamu mengkhususkan malam Jumat di antara malam-malam itu buat bangun beribadah, dan jangan kamu khususkan hari Jumat itu di antara hari-hari lain untuk berpuasa, kecuali bila bertepatan dengan puasa yang dilakukan oleh salah seorang di antaramu!"

4. Berpuasa pada Hari Sabtu secara Khusus

Larangan berpuasa pada hari ini didasarkan pada dalil yang telah dipadukan (al-Jam'u Bainal Adillah) dari dalil-dalil yang membolehkan puasa pada hari Sabtu dan dalil-dalil yang melarang puasa pada hari itu.

Di antara dalil itu adalah hadis Busr seperti di bawah ini:

Dari Busr as-Sulami dari saudara perempuannya, ash-Shamma' bahwa Rasulullah saw bersabda, "Janganlah kamu berpuasa pada hari Sabtu, kecuali karena diwajibkan kepada kamu. Dan seandainya seseorang di antaramu tidak menemukan kecuali kulit anggur atau bungkal kayu, hendaklah dimamahnya makanan itu!" (hari Ahmad, Ashhaabus Sunan, dan Hakim seraya mengatakan, hadis tesebut shahih menurut syarat Muslim).

Turmudzi mengatakan, hadis tersebut Hasan, seraya berkata: "imakruhkan di sini maksudnya ialah jika seseorang mengkhususkan hari Sabtu untuk berpuasa, karena orang-orang Yahudi membesarkan hari Sabtu."

Dari Ummu Salamah dia berkata, "Nabi saw lebih banyak melakukan puasa pada hari-hari Sabtu dan Minggu daripada hari-hari yang lainnya dan beliau bersabda: 'Kedua hari itu merupakan hari besar orang-orang musyrik, maka saya ingin berbeda dengan mereka'." (hari Ahmad, Baihaqi, Hakim dan Ibnu Khuzaimah seraya keduanya yang terakhir ini menyatakan sah.

Berdasarkan bermacam-macam hadis ini, Syekh Albani berpendapat: "hari sini, maka tampaklah dengan jelas bahwa kedua macam ini membolehkan (puasa hari Sabtu). Maka, jika dilakukan kompromi antara hadis-hadis yang membolehkan dengan hadis ini (hadis yang melarang puasa hari Sabtu), bisa ditarik kesimpulan bahwa hadis ini (yang melarang) lebih didahulukan daripada hadis-hadis yang membolehkan. Demikian juga, sabda Nabi saw kepada Juwairiyah: "Apakah kamu akan berpuasa besok?" dan yang semakna dengan sabda ini adalah dalil yang membolehkan juga, maka tetap lebih mendahulukan hadis yang melarang daripada Sabda Nabi saw kepada Juwairiyah ini."




http://www.darulnuman.com/cgi-bin/forum/YaBB.pl?board=2&action=display&num=1595

http://alislamu.com/index.php?option=com_content&task=view&id=89&Itemid=29

http://www.geocities.com/abu_amman/TarjihFikih.htm


jangan pening-pening..
make it simple saja. andai nak puasa sunat ..
berpuasa lah antum di hari ISNIN & Khamis.

kalau puasa sunat untuk khas bulan tertentu..kena pada hari sabtu or ahad... afdal ke tak afdal? afdal lah puasa yang sunat itu contoh
isra' mikraj.maulid nabi.nisfu syaaban. awal muharram…
terpulang, kalau nak puasa tambah pahala..go on.
Andai ada kekangan.. dll
maka tidak berpuasa lah pada hari tersebut..

sahabat di atas no 2..yana bertanya tentang puasa sunat yang biasa..
jadi, kita hightlite untuk hari ISNIN.Khamis afdal


mohon betulkan pandangan ana andai
ana menyebarkan ajaran yang sesat..
huhu.. wallahu'alam.


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 03-02-09 12:46


akak..dalil2 yang akak keluarkan tu memang betul..tapi perlu diperhatikan tentang asbabul wurud..sebab2 adanya hadis tu..

perhatikan hadis ni.."puasa yang paling dicintai ALLAH adalah puasa nabi daud,sehari berpuasa dan sehari berbuka,......"

puasa nabi daud,..jika berbuasa pada hari rabu, maka xpuasa hari kamis,puasa hari jum'at...hari sabtu xpuasa..hari ahad baru puasa...setiap 2 minggu sekali yang melakukan puasa daud akan berpuasa pada hari jum'at..dan xpuasa sehari sebelum or sesudah...

sahabat yang dilarang tu kemungkinan sebab dia nak puasa satu hari tu saja(jum'at)..tak ada sebab2 lain...tu memang tak boleh...puasa sunat jum'at memang tak ada dan tak boleh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 03-02-09 12:48


rasanya tak jauh beza dengan masa solat yang dilarang..contohnya setelah solat asar..tak ada solat sunnat...tapi ketika orang masuk mesjid,maka orang tu boleh melakukan solat sunnat tahyatulmesjid...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 03:16


Pada 31-01-09 14:44 , simpLe_sHida posting:

!!! QUOTE !!!

http://akhisalman.blogspot.com/

bila diexplore postings yeah.. jumpa info puasa

Berpuasa hanya pada hari jumaat.

Makruh berpuasa hanya pada hari jumaat melainkan jika dia biasa selang2,

puasa sehari dan tak puasa sehari (puasa Nabi Daud a.s), lalu bertepatan hari berpuasa pada hari jumaat atau dia biasa puasa awal , tengah dan hujong bulan . kebetulan terkena pada hari jumaat.


Nabi s.a.w bersabda:

“Janganlah kamu berpuasa pada hari Jumaat melainkan dia berpuasa sehari sebelum atau selepasnya.” (Bukhari dan Muslim)

Nabi s.a.w bersabda:

“Janganlah kamu khususkan hari jumaat dengan puasa melainkan puasa yang dia berpuasa sebelum itu.” (hari Tirmizi)

Hikmahnya: Hari jumaat adalah dari perayaan orang islam dan tidak mahu umat Islam hanya menumpukan ibadah pada hari tertentu sahaja.

Puasa hanya hari sabtu sahaja.

Makruh berpuasa pada hari sabtu sahaja tanpa digandingkan dengan hari sebelum atau selepasnya.

Nabi s.a.w bersabda:

“Jangalah kamu berpuasa pada hari sabtu melainkan puasa yang wajib.” (hari Muslim)

Ini kerana hari sabtu adalah hari kebesaran bagi Yahudi. Jadi kita dilarang mengkhususkan hari sabtu dengan puasa.

Rujukan: http://qaradawi.net/


tahniah kepada ustazah ss, jawapan yang mant0p :sopan:

mulya, sila perhatikan, ss ada terangkan tentang puasa selang2 juga di atas, sudah diperjelaskan.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 03:27


Pada 02-02-09 12:41 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

setahu saya..dari apa yang saya baca..yang tak boleh tu "puasa jum'at"..mengkususkan..or menamakan puasa jum'at...kalau puasa sunnat secara kebetulan waktunya tu pada hari jum'at..,tu tak jadi masalah...

ada beberapa waktu yang silarang berpuasa..
-yang dilarang"puasa jum'at"
-hari2 tasrik
-pada dua hari raya
-sehari/2 hari sebelum ramadhan..

kalau ada yang tau yang lainnya..sila tambahkan..

yang dimakruhkan, bukan cipta satu puasa baru iaitu "puasa jumaat", tapi berpuasa pada hari jumaat "munfaridan", iaitu hari jumaat saja, hari sebelum tidak, selepas pun tidak... sama juga dengan hari sabtu.

benda ni ada hadith, jelas, macam apa yang ustaz. ss terangkan kat atas, kalau nak puasa juga boleh, tapi lebih baik puasa juga sebelum atau selepas, atau kedua-dua sekali. tapi kalau buat juga tak salah, sah puasa, cuma makruh saja.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 17-02-09 12:22


Pada 16-02-09 03:27 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-02-09 12:41 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

setahu saya..dari apa yang saya baca..yang tak boleh tu "puasa jum'at"..mengkususkan..or menamakan puasa jum'at...kalau puasa sunnat secara kebetulan waktunya tu pada hari jum'at..,tu tak jadi masalah...

ada beberapa waktu yang silarang berpuasa..
-yang dilarang"puasa jum'at"
-hari2 tasrik
-pada dua hari raya
-sehari/2 hari sebelum ramadhan..

kalau ada yang tau yang lainnya..sila tambahkan..

yang dimakruhkan, bukan cipta satu puasa baru iaitu "puasa jumaat", tapi berpuasa pada hari jumaat "munfaridan", iaitu hari jumaat saja, hari sebelum tidak, selepas pun tidak... sama juga dengan hari sabtu.

benda ni ada hadith, jelas, macam apa yang ustaz. ss terangkan kat atas, kalau nak puasa juga boleh, tapi lebih baik puasa juga sebelum atau selepas, atau kedua-dua sekali. tapi kalau buat juga tak salah, sah puasa, cuma makruh saja.

wassalam.

macam mana dengan orang yang berpuasa daud..??kalau hari rabu puasa,maka kamis tak,jum'at puasa,hari sabtu tak..
macam mana..??


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-02-09 09:36


Pada 31-01-09 14:44 , simpLe_sHida posting:

!!! QUOTE !!!

http://akhisalman.blogspot.com/

bila diexplore postings yeah.. jumpa info puasa

Berpuasa hanya pada hari jumaat.

Makruh berpuasa hanya pada hari jumaat melainkan jika dia biasa selang2,

puasa sehari dan tak puasa sehari (puasa Nabi Daud a.s), lalu bertepatan hari berpuasa pada hari jumaat atau dia biasa puasa awal , tengah dan hujong bulan . kebetulan terkena pada hari jumaat.


Nabi s.a.w bersabda:

“Janganlah kamu berpuasa pada hari Jumaat melainkan dia berpuasa sehari sebelum atau selepasnya.” (Bukhari dan Muslim)

mulya faham tak apa yang simple shida paste kat atas tu, saya dah siap bold lagi.

benda yang dah ada hadith sahih pun tak puas hati lagi ke? kalau anda puasa tak ikut sunnah, nak ikut apa ye?

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 23-02-09 09:48


saya hanya bertanya..macam mana dengan puasa
daud..
puasa daud adalah puasa yang paling dicintai ALLAH..trtulis dalam hadis soheh..
macam mana..??saya faham apa yang ss sampaikan..tapi anda juga kena faham hadis tu dengan baik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

hanif
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4144
Posting: 300
Dari: muar

Johor  


posticon Posting pada: 23-02-09 10:40


Pada 16-02-09 03:27 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-02-09 12:41 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

setahu saya..dari apa yang saya baca..yang tak boleh tu "puasa jum'at"..mengkususkan..or menamakan puasa jum'at...kalau puasa sunnat secara kebetulan waktunya tu pada hari jum'at..,tu tak jadi masalah...

ada beberapa waktu yang silarang berpuasa..
-yang dilarang"puasa jum'at"
-hari2 tasrik
-pada dua hari raya
-sehari/2 hari sebelum ramadhan..

kalau ada yang tau yang lainnya..sila tambahkan..

yang dimakruhkan, bukan cipta satu puasa baru iaitu "puasa jumaat", tapi berpuasa pada hari jumaat "munfaridan", iaitu hari jumaat saja, hari sebelum tidak, selepas pun tidak... sama juga dengan hari sabtu.

benda ni ada hadith, jelas, macam apa yang ustaz. ss terangkan kat atas, kalau nak puasa juga boleh, tapi lebih baik puasa juga sebelum atau selepas, atau kedua-dua sekali. tapi kalau buat juga tak salah, sah puasa, cuma makruh saja.

wassalam.



nak tambah, boleh puasa melainkan hari yang diharamkan puasa, ada 5 hari sahaja yang betul-betul diharamkan dalam islam iaitu:
2 hari raya, raya syawal gan korban, dan 3 hari tasrik..
yang ibnu_musa sampaikan itu..
tapi yang ni ada info sedikit.
-sehari/2 hari sebelum ramadhan jika puasa sebulan penuh bulan syaaban atau pun puasa ganti atau nazar saja ianya tidak dihukumkan haram

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanifProfil   Hantar PM kepada hanif   Quote dan BalasQuote

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-02-09 14:18


sepatutnya cik mulya tak perlu pertikai lagi hadith yang di beri oleh ss..
Puasa pada hari Isnin dan Khamis

                        Daripada Abi Hurairah .a. daripada Rasullullah s.a.w. sabdanya: "Diperlihatkan (kehadrat Allah s.w.t.) segala amalan itu pada hari Isnin dan Khamis, justeru saya suka ketika diperlihatkan amalan-amalanku itu sedang aku berpuasa." (Riwayat al-Turmuzi)

                        Menurut riwayat Muslim diterima daripada Abu Qatadah, pernah ditanyakan kepada Rasullullah sa.w. tentang puasa pada hari Isnin, maka Baginda s.a.w. menjawab dengan sabdanya yang bermaksud: Itulah hari yang padanya aku dilahirkan, padanya aku dibangkitkan menajdi Rasul dan padanya Al-Quran diturunkan kepadaku." (Subul al-Salam)

Bookmark and Share

    


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 24-02-09 11:03


saya xpertikaikan..tapi apa jawaban untuk puasa daud..ramai orang yang mengamalkan puasa daud..cuba nada baca tentang betap banyaknya pahala untuk puasa daud ni..

"puasa yang paling dicintai ALLAH adalah puasa daud..puasa sehari dan berbuka sehari......"
dan hadis ni adalah soheh..

saya xpertikaikan hadis yang disampaikan SS..tapi bagaimana dengan puasa daud..??adakah diharamkn untuk puasa daud yang bertepatan pada hari jum'at setiap 2 minggu sekali..??

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

lebai_y2k
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3792
Posting: 176
Dari: Pokok Sena

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-02-09 00:35


Assalamualaikum.. Kan SS dah terangkan.. saya quote sikit

"Makruh berpuasa hanya pada hari jumaat melainkan jika dia biasa selang2,
puasa sehari dan tak puasa sehari (puasa Nabi Daud a.s), lalu bertepatan hari berpuasa pada hari jumaat atau dia biasa puasa awal , tengah dan hujong bulan . kebetulan terkena pada hari jumaat."

maka jawapannya boleh lah..kan ke mudah tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lebai_y2kProfil   Hantar PM kepada lebai_y2k   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 01-03-09 15:58


Pada 27-02-09 00:35 , lebai_y2k posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum.. Kan SS dah terangkan.. saya quote sikit

"Makruh berpuasa hanya pada hari jumaat melainkan jika dia biasa selang2,
puasa sehari dan tak puasa sehari (puasa Nabi Daud a.s), lalu bertepatan hari berpuasa pada hari jumaat atau dia biasa puasa awal , tengah dan hujong bulan . kebetulan terkena pada hari jumaat."

maka jawapannya boleh lah..kan ke mudah tu..
ha'..kan...tu baru jawaban orang yang membaca soalan..he..he..terimakasih sahabat..semoga semuanya boleh difahami..


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

lebai_y2k
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3792
Posting: 176
Dari: Pokok Sena

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-03-09 22:19


huhu..akhi mulya nak jadi cikgu bahasa melayu eh?

Bookmark and Share

    


  Member Information For lebai_y2kProfil   Hantar PM kepada lebai_y2k   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.131129 saat. Lajunya....