Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 07-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Courage is like love; it must have hope for nourishment."
-- Napoleon Bonaparte

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 69
Ahli: 0
Jumlah: 69




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 3 hari yang lalu
Muslim1987: 10 hari yang lalu


Petua Warisan
Topik: melicinkan tumit kaki


Carian Forum

Moderator: Administrator, anis_zulaikha
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Petua Warisan
    »» melicinkan tumit kaki

Please Mendaftar To Post


Oleh melicinkan tumit kaki

haryana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2008
Ahli No: 36356
Posting: 74
Dari: Jaybee

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-01-09 11:21


Assalamualaikum ..

Bagaimana cara nak melembutkan tumit kaki yang pecah2 atau kering?..
:kelip:



-----------------
~~winter cool~~
@@permulaan sabar pahit tapi manis akhirnya~~~


Bookmark and Share

    


  Member Information For haryanaProfil   Hantar PM kepada haryana   Quote dan BalasQuote

istisafa

Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5723
Posting: 626
Dari: Kelana Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-01-09 10:23


Salam, sekarang ni banyak produk penjagaan kaki khususnya untuk tumit kaki. Masalah kulit kaki mengelupas terjadi akibat penghawa dingin dan kasut yang kurang sesuai dan tidak 'mesra alam'.

Amalkan sapu krim sebelum tidur dan sebelum berjalan jauh.

Lepas penat berjalan jauh atau terasa kaki lenguh amalkan merendam kaki dalam air panas suam yang dibubuh 2 sudu kecil garam.

Kalau kaki menghadapi masalah yang teruk, mula-mula kikis dulu tumit kaki dengan span khas untuk kaki yang boleh didapati dikedai kecantikan seperti sinma dan sebagainya. Span khas ni agak keras sedikit berbanding dengan span biasa. Tujuannya ialah untuk membuang kulit-kulit mati. Sebaiknya rendam dulu kaki dengan air suam bercampur garam supaya kulit mati dikaki lembut sedikit.

Selepas dikikis bolehlah kaki disapu dengan krim. Selain dari krim, minyak zaitun juga boleh digunakan bagi menggantikan krim.

Selain dari petua diatas, untuk amalan seharian, jangan suka berkaki ayam ketika keluar dari rumah.

Selamat mencuba

Bookmark and Share

    


  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Quote dan BalasQuote

Addin_Shah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.01.2009
Ahli No: 36668
Posting: 25
Dari: selangor

thailand   avatar


posticon Posting pada: 16-01-09 12:10


OHO... ada jugak yang rajin jaga kaki.......... Makcik saya tak guna Apa pun... Dia gosok tumit pada batu saja (batu licin lah tapi)... Tak pun pada simen pun boleh... :-o


-----------------
Hancur2, hancur Yahudi!
Musnah2, musnah Kuffar!
Bangun2, bangun Islam!!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For Addin_ShahProfil   Hantar PM kepada Addin_Shah   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-01-09 12:35


kalau slau pijak simen yang sejuk.. kadang-kadang tumit pun boleh jadi pecah or kering2..
banyakkan makan sayur.. buah.. minum air sokmo.. hehe



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-01-09 15:02


orang kata letak getah buah betik pada tumit kaki..insyaALLAH lama2 tumit akan ok..

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

are_dik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.11.2004
Ahli No: 12567
Posting: 93
Dari: student

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-01-09 15:09


tumit kaki pecah...
bagi ana lah, maybe keluar tak pakai stokin agaknya..terdedah pada habuk2...stokin ni juger menutup aurat bagi wanita...ini dikira penjagaan kaki juga... :-D :-D
so, pakailah stokin kalau nak kaki lembut dan tak pecah... ;-)


-----------------
intanz'9


Bookmark and Share

    


  Member Information For are_dikProfil   Hantar PM kepada are_dik   Pergi ke are_dik's Website   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 19-01-09 14:14


Pada 16-01-09 15:09 , are_dik posting:

!!! QUOTE !!!

tumit kaki pecah...
bagi ana lah, maybe keluar tak pakai stokin agaknya..terdedah pada habuk2...stokin ni juger menutup aurat bagi wanita...ini dikira penjagaan kaki juga... :-D :-D
so, pakailah stokin kalau nak kaki lembut dan tak pecah... ;-)



betul betul betull...selain menutup aurat, kaki kita akan terpelihara dari kotoran2...amalkan minum air suam, bagun dari tidur...untuk awet muda juga, insyaAllah...



Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 20-01-09 10:29


berus hari2, masa ambik wudu' tu. lama-lama hilang lah kulit kering.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 09:11


!!! QUOTE !!!

tumit kaki pecah...
bagi ana lah, maybe keluar tak pakai stokin agaknya..terdedah pada habuk2...stokin ni juger menutup aurat bagi wanita...ini dikira penjagaan kaki juga...
so, pakailah stokin kalau nak kaki lembut dan tak pecah...
selain menutup aurat, kaki kita akan terpelihara dari kotoran2...amalkan minum air suam, bagun dari tidur...untuk awet muda juga, insyaAllah...



yeszaa....
betul itu.
Lindungila kaki anda.. :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.085227 saat. Lajunya....