Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika orang lain boleh melakukan, kita boleh belajar melakukan
-- Prinsip NLP

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 57
Ahli: 0
Jumlah: 57




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 12 hari yang lalu
lidah-penghunus: 15 hari yang lalu
muslimin23: 23 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Single or Double ?


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Single or Double ?

Please Mendaftar To Post


Oleh Single or Double ?

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-01-09 02:04


Nak jadi seorang yang baik memang impian semua orang dalam dunia ni. Nak jadi jahat juga bukan impian sesetengah orang tapi ada faktor penyebabnya. Siapa pun kita pasti merasa sesuatu itu jahat atau tidak elok bagi diri namun kadang-kadang ianya terlewat untuk dikenal pasti. Lantas baru terfikir kejahatan atau dosa yang telah dilakukan dan kemudiannya terus bertaubat. Itu pun jika ada perasaan takut kepada Allah. Bagi yang tak takut, akan terus menerus mengulangi kejahatan itu dan pastinya akan menjadi faktor kepada berlakunya kejahatan dalam diri.

Siapa pun kita menginginkan yang terbaik dalam hidup dan disekeliling kita. Setiap perubahan dalam diri pasti memberikan sinar hidup yang akan bergemerlapan di masa mendatang jika disulami rasa ketaqwaan yang mendalam ketika perubahan diri itu berlaku. Mungkin kejahatan juga akan berdolak dalik menguasai kita. Ketaqwaan yang kuat jadi benteng hidup agar selamat dari godaan kejahatan. Namun setakat mana ianya akan bertahan?

Nak jadi baik memang payah, nak jadi jahat mudah sahaja. Bilakah kita akan mendapatkan kebaikan yang hakiki ? Yakni tidak terjebak ke arah kejahatan. Bukan tidak berusaha, tapi mungkin dugaan yang diterima. Tabah dan kuatnya ketaqwaan kepada Allah adalah jalan untuk ke arah hidup yang disirami bait-bait kebaikan.


p/s : aku tak mahu jadi jahat dan nak jauh dari kejahatan ini.


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-01-09 00:17


urm, syaryn, jadi apa itu single? apa itu double? nggak paham bah. huu~

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-01-09 01:16


Pada 05-01-09 00:17 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

urm, syaryn, jadi apa itu single? apa itu double? nggak paham bah. huu~
single mungkin baik saja yang ada dalam diri or jahat saja dalam diri. manakala double baik dan jahat ada dua2nya dalam diri.so pilihlah...ada ke macam tu ye???


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

humaira13
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.12.2008
Ahli No: 36484
Posting: 31
Dari: Klang,selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 05-01-09 06:21


Ooo.. ingat kan.. apa..tadi single.. or double..

saya setuju.. bukan senang nak jadi baik.. tapi nak buat jahat senang.. saja..

saya pun.. tengah.. bekerja.. keras.. hmm susah juga nak kata...

Bookmark and Share

    


  Member Information For humaira13Profil   Hantar PM kepada humaira13   Quote dan BalasQuote

are_dik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.11.2004
Ahli No: 12567
Posting: 93
Dari: student

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-01-09 09:48


single? double?
em, membawa maksod yang tersirat dan tersurat tu..

bukan senang nak jadi baik..
sama-samalah berdoa untuk diri kita dan semua sekali...mudah2 an kita capai mardhatillah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_dikProfil   Hantar PM kepada are_dik   Pergi ke are_dik's Website   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 05-01-09 11:54


Pada 05-01-09 09:48 , are_dik posting:

!!! QUOTE !!!

single? double?
em, membawa maksod yang tersirat dan tersurat tu..

bukan senang nak jadi baik..
sama-samalah berdoa untuk diri kita dan semua sekali...mudah2 an kita capai mardhatillah...

Ana fikir prosperity burger.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 05-01-09 11:54


Pada 05-01-09 09:48 , are_dik posting:

!!! QUOTE !!!

single? double?
em, membawa maksod yang tersirat dan tersurat tu..

bukan senang nak jadi baik..
sama-samalah berdoa untuk diri kita dan semua sekali...mudah2 an kita capai mardhatillah...

Ana fikir prosperity burger.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

fulan
Warga Rasmi
Menyertai: 14.01.2009
Ahli No: 36751
Posting: 2
Dari: atah langit bowoh bumi

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-01-09 16:08


Salam ukhwah..
Single? double?
tapi nak single bukan senang...kadang-kadang baik..soleh/solehah.. tapi ad ketikanya buat jahat juga. Jhat pun bukan teruk sangat..dengar lagu ke, chatting ke hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For fulanProfil   Hantar PM kepada fulan   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 21-01-09 17:01


Try hard lah .. semua ada kesilapan .. jangan putus asa baiki diri .. percaya pada rahmat ALLAH SWT .. kadang-kadang kita sedih manusia pandang hina pada kesilapan/kesalahan kita tapi jangan putus asa pada rahmat ALLAH SWT ok..??

Kita sama-sama baiki diri .. Wawa pun tengah baiki diri .. Wawa dah tulis kat 'Note pad' dan tampal kat cermin "Solat tepat waktu dan ..belajar memaafkan org lain".. supaya Wawa beringat yang Wawa dalam proses baiki diri .. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 22-01-09 20:17


oh, ingatkan katil tadi, single bed. ahah ahah ahah ahah. ahah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

sabrina_elZehra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8793
Posting: 105
Dari: t.malim,perak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-01-09 11:10


salam
nak jadi jahat pun susah juga.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sabrina_elZehraProfil   Hantar PM kepada sabrina_elZehra   Pergi ke sabrina_elZehra's Website   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-01-09 11:16


" Dalam hati ada dua bisikan. Satu bisikan dari Malaikat mengajak kebaikan dan mempercayai akan kebenaran. Siapa merasakannya, ketahuilah dari Allah dan hendaklah memuji kepada-Nya. Yang lainnya bisikan dari musuh ( Syaitan ) mengajak kepada kejahatan dan mendustakan kebenaran, bahkan melarang kebaikan. Siapa menemukannya, hendaklah segera memohon perlindungan kepada Allah dari bisikan syaitan yang terkutuk....."

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

wiwie
Warga Rasmi
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6963
Posting: 11
Dari: pasirmas

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-01-09 16:34


salam
kita neh kan manusia rasanya tak lepas daripada dosa..
single agak susah lah.. tapi, if ada double sekalipun..
berpada2la.. biarlah yang baik timbangannya lebih berat daripada yang jahat.. erm.. wallahu'alam.. soal hati neh susah nya lah hai...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wiwieProfil   Hantar PM kepada wiwie   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-03-10 12:21


ni mesti masalah remaja lah ni.. umur masih muda, darah muda..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 25-03-10 14:32


Pada 04-01-09 02:04 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

Nak jadi seorang yang baik memang impian semua orang dalam dunia ni. Nak jadi jahat juga bukan impian sesetengah orang tapi ada faktor penyebabnya. Siapa pun kita pasti merasa sesuatu itu jahat atau tidak elok bagi diri namun kadang-kadang ianya terlewat untuk dikenal pasti. Lantas baru terfikir kejahatan atau dosa yang telah dilakukan dan kemudiannya terus bertaubat. Itu pun jika ada perasaan takut kepada Allah. Bagi yang tak takut, akan terus menerus mengulangi kejahatan itu dan pastinya akan menjadi faktor kepada berlakunya kejahatan dalam diri.

Siapa pun kita menginginkan yang terbaik dalam hidup dan disekeliling kita. Setiap perubahan dalam diri pasti memberikan sinar hidup yang akan bergemerlapan di masa mendatang jika disulami rasa ketaqwaan yang mendalam ketika perubahan diri itu berlaku. Mungkin kejahatan juga akan berdolak dalik menguasai kita. Ketaqwaan yang kuat jadi benteng hidup agar selamat dari godaan kejahatan. Namun setakat mana ianya akan bertahan?

Nak jadi baik memang payah, nak jadi jahat mudah sahaja. Bilakah kita akan mendapatkan kebaikan yang hakiki ? Yakni tidak terjebak ke arah kejahatan. Bukan tidak berusaha, tapi mungkin dugaan yang diterima. Tabah dan kuatnya ketaqwaan kepada Allah adalah jalan untuk ke arah hidup yang disirami bait-bait kebaikan.


p/s : aku tak mahu jadi jahat dan nak jauh dari kejahatan ini.



Ana doakan saudara sentiasa dipelihara dan terhindar daripada kejahatan. Amin :)

Sama² lah kita berdoa agar semua umat Islam dan yang lain akan sentiasa dipelihara daripada godaan syaitan.

Insyaallah :)


-----------------








Bookmark and Share

    


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.123147 saat. Lajunya....