Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-02-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bahkan orang yang ada penawar racun tak berani hendak minum racun
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 66
Ahli: 0
Jumlah: 66




  Yang Masuk Ke Sini
Rashdin: 3 hari yang lalu
ainunnadwah: 26 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: sungguh aku keliru...


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» sungguh aku keliru...

Please Mendaftar To Post


Oleh sungguh aku keliru...

muslimahkusza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.11.2004
Ahli No: 12373
Posting: 119
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 18:44


Salam...
Ana sangat keliru ntara JIM dan Pas...
Pas itu memang jemaah yang ingin menengakkan islam...
apa pulak JIM ni...boleh ke sertai JIM..
apa pula Ta'adud jemaah...
Pening-pening....tolong sahabat-sahabat
ukwah yang faham...


-----------------
Alangkah susahnya menjaga hati
kerana...
hati itu menjadi rebutan
antara...
syaitan dan amalan


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahkuszaProfil   Hantar PM kepada muslimahkusza   Quote dan BalasQuote

Dna
Warga Rasmi
Menyertai: 31.12.2008
Ahli No: 36574
Posting: 19

PulauPinang  


posticon Posting pada: 02-01-09 18:51


minta maap lah...
dna pun tak paham juga..
hukhuk

Bookmark and Share

    


  Member Information For DnaProfil   Hantar PM kepada Dna   Quote dan BalasQuote

muslimahkusza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.11.2004
Ahli No: 12373
Posting: 119
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-01-09 11:10


tak ada ke yang dapat tolong?huhuhuhuhuhuhuhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahkuszaProfil   Hantar PM kepada muslimahkusza   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-01-09 11:26


macam inilah ...masuk saja mana-mana yang cik selesa ....
tak perlu nak pening kepala...

saya dulu dan sekarang masuk banyak gerakan Islam ni...
tak ada masalah pun ..ok saja..


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-01-09 11:34


Bismillah...

hmm..betul..masuk lah apa pun...
jadikan jemaah sebagai 'tempat berpijak'...
yang boleh memudahkan diri untuk kita bergerak untuk Islam...

kalau nak teliti jemaah mana yang perlu join..hmm,sampai bila pun kita tak mampu nak pilih...masing-masing ada pro dan kontranya...
janji..matlamatnya jelas kearah kepentingan agama Islam..

wallahu'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

anmahar
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14615
Posting: 703
Dari: Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 08-01-09 12:10


Assalamualaikum... :-)

Ana harap dapat membantu serba sedikit... kalau salah mohon sahabat-sahabat betulkan insyaAllah.. :-)
Yang paling penting kena faham ialah....
memang kedua-duanya menegakkan Islam... :-)
cuma JIM tu salah satu pertubuhan... ia tak tertumpu pada politik... banyak lagi pertubuhan2 yang lain yang ada kat malaysia ni yang menegakkan Islam... masing-masing ada fokus masing-masing... masing-masing juga ada golongan2 sasaran tertentu... contohnya, satu pertubuhan yang golongan sasarannya adalah golongan profesional....
Tetapi Pas lebih tertumpu pada politik...
Kalau nak tahu lebih mendalam tentang kedua-dua tu.. kena org yang berhak terangkan... insyaAllah :-)
tak salah nak masuk kedua-duanya... boleh saja... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For anmaharProfil   Hantar PM kepada anmahar   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-01-09 12:20


dulu pun saya macam muslimahkusza juga ..tetapi faham apa itu platform dan apa itu tujuan... maka saya tak kisah ...dan tak taksub pun dengan mana-mana jemaah...
cumanya pastikan asas pertubuhan tu...betul dan lurus...dan kalau ada yang pelik-pelik mengenai pertubuhan tu sila tinggalkan serta merta! sebab ada yang merepek contohnya claimed pernah jumpa nabi secara live lah...lepas itu kalau nak berjumpa kena tutup mata lah(kononnya sirr)samopai tempat meting baru buka mata .....kena bayar duit "pengeras"lah..ni semuanya mengarut.


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

muslimahkusza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.11.2004
Ahli No: 12373
Posting: 119
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-01-09 20:09


tapi kan zaman Rasullullah dulu,Baginda tak bagi ta'addud jemaah yakni berbilang-bilang jemaah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahkuszaProfil   Hantar PM kepada muslimahkusza   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 11-01-09 20:32


memang zaman nabi dulu tak ada taaddud jemaah..yang ada hanya satu jemaah yang berlandas pada kitab allah dan sunnah nabi.. pasal masa tu semua masalah dan pesoalan d rujuk pada nabi.. dan selepas kwafatan nabi islam makin bkembang.. maka makin ramai lah penganutnya d mana islam telah merentasi zaman dan masa, merentas geografi dan warna kulit.. jadi disana kelihatan unsur2 dan budaya2 lama sesuatu tempat/bangsa/zaman akan meresap kedalam islam..itupon jika ia selari dengan syariat dan akidah..dan zaman makin lama makin berubah..maka ummah pula semakin bekmbang..makanya lagi akan ada pelbagai perbezaan dalam memperkatakan sesuatu isu..itu yang jadinya ada perbezaaan mazhab dan fikrah..dan d masa2 kini bukan saja berbeza hal-hal dalam isu-isu agama bahkan berkaitan dengan isu lain yang sebenarnya memang berkaitan dengan islam seperti isu negara, politik, ekonomi, sosial dan lain-lain yang mana ia juga sangat d tuntut oleh agama...

so..kesimpulannya........................................................................ (simpul sendiri lah ikut idea memasing :D)

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.167406 saat. Lajunya....