Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 03-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Fungsi jangkaan bukanlah meramalkan masa depan, sebaliknya jangkaan mencipta masa depan itu sendiri
-- W W Wagar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 54
Ahli: 0
Jumlah: 54




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 6 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Bual bicara Bersama TokbatinSenoi


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Bual bicara Bersama TokbatinSenoi

Please Mendaftar To Post


Oleh Bual bicara Bersama TokbatinSenoi

unanjaga
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.08.2008
Ahli No: 34507
Posting: 190
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-01-09 21:23


Tulisan Tok Batin Senoi dari tajuk Hijab2 dari cahaya

Singkaplah hijab-hijab dari semua yang kamu lihat,

dan kamu akan menemukan dirimu menyendiri dengan Allah.

Jika kamu singkapkan hijab-hijab gemilang dari alam,

kamu akan melihat bahwa semua menyatu dengan ‘zat jiwamu yang azali’.

Jika kamu menyingkap hijab,

kamu akan memahami ‘ketiadaan’ (nonexistence),

dan kamu akan segera melihat arti ‘haqiqat’ dari maksud Tuhan.

Jika kamu telah menyingkap hijab,

kamu akan melihat zatMU.

Jika kamu menyingkap hijab dari Wajah Sang Tercinta,

segala yang tersembunyi akan terbongkar,

kamu ‘menyatu’ Tuhan,

maka kamu bersifat zat Ilahi.


lalu hamba ucap dengan kata ucapan ini.

selagimana mata hati kita masih lagi dibayangi dengan nafsu orang dunia,kita tiada terjumpa jalan untuk mengenal yang hak,malah untuk melihat pada hakikat kejadian diri pun kita masih lagi kabur dan samar...sebagai insan biasa kita hanya perlu menyadari yang kita ini hanya sebagai hamba Allah yang tetap wajib untuk selalu taat.


-----------------
Kebaikan hidup ini hanya akan ujud bilamana kita tetap dalam makna hamba nya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For unanjagaProfil   Hantar PM kepada unanjaga   Pergi ke unanjaga's Website   Quote dan BalasQuote

unanjaga
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.08.2008
Ahli No: 34507
Posting: 190
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-01-09 21:27


Tulisan TokBatinSenoi dalam tajuk Al-Quran "An Nur"

مِصْبَاحٌ الْمِصْبَاحُ فِي زُجَاجَةٍ الزُّجَاجَةُ كَأَنَّهَا كَوْكَبٌ دُرِّيٌّ يُوقَدُ مِن شَجَرَةٍ مُّبَارَكَةٍ زَيْتُونِةٍ لَّا شَرْقِيَّةٍ وَلَا غَرْبِيَّةٍ يَكَادُ زَيْتُهَا يُضِيءُ وَلَوْ لَمْ تَمْسَسْهُ نَارٌ نُّورٌ عَلَى نُورٍ يَهْدِي اللَّهُ لِنُورِهِ مَن يَشَاءُ وَيَضْرِبُ اللَّهُ الْأَمْثَالَ لِلنَّاسِ وَاللَّهُ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمٌ
Allah (Pemberi) cahaya (kepada) langit dan bumi. Perumpamaan cahaya Allah, adalah seperti sebuah lubang yang tak tembus, yang di dalamnya ada pelita besar. Pelita itu di dalam kaca (dan) kaca itu seakan-akan bintang (yang bercahaya) seperti mutiara, yang dinyalakan dengan minyak dari pohon yang berkahnya, (yaitu) pohon zaitun yang tumbuh tidak di sebelah timur (sesuatu) dan tidak pula di sebelah barat(nya), yang minyaknya (saja) hampir-hampir menerangi, walaupun tidak disentuh api. Cahaya di atas cahaya (berlapis-lapis), Allah membimbing kepada cahaya-Nya siapa yang dia kehendaki, dan Allah memperbuat perumpamaan-perumpamaan bagi manusia, dan Allah Maha Mengetahui segala sesuatu.


APAKAH SEBENARNYA YANG DIHAFAL, DIBACA, DIKAJI, DITELITI... SEKIRANYA ALQURAN CUMA "AN NUR"?



Lalu saya komen dengan kata ucap ini( dalam www.tokbatinsenoi.blogspot.com )
Yang jelas dan nyata kita ini hanya sebahagian makhluk yang diberi izin olih Allah untuk hidup dimuka bumi ini,dan ia ada saat tertentu sahaja untuk kita berada didunia yang sementara ini,dan mengenai Al-Quran itu sebagai kata ungkap An Nur...ia adalah merupakan jalan pertunjuk bagi kita semasa kehidupan ini untuk mengetahui jalan kebenaran sebagai hamba nya,jika kita egkar maka kita akan menjadikan hawa nafsu dan akal kita yang terbatas itu sebagai tuhan tuhan kita selain Allah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For unanjagaProfil   Hantar PM kepada unanjaga   Pergi ke unanjaga's Website   Quote dan BalasQuote

unanjaga
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.08.2008
Ahli No: 34507
Posting: 190
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-01-09 21:41


Tulisan TokBatinSenoi atas tajuk "Simbolik Allah"

Betul kah nama 'TUHAN YANG MAHA2 SEMPURNA SIFATNYA' itu bernama'ALLAH'? Konsep KeTuhanan ini diada2kan olih manusia, kalau tidak, siapa lagi?. Manusia yang mendewa2kan Ilmu sebagai satu-satunya kebenaran, biasanya tidak mengetahui haqiqat ilmu itu sendiri.
tolong ruju':
http://tokbatinsenoi.blogspot.com/2008/07/bayan-at-taslihin.html

Semestinya KeTuhanan itu dibiarkan sahaja tanpa ungkapan. Allah (Arab) Tuhan (Melayu) Pramatma (Sanskrik) Brahman (India) God (Inggeris) ….

Tiada satu spesis makhluk pun pernah melihat 'TUHAN': Darimanakah senikata nama 'ALLAH' ini datang? Bilakah dan bagaimana 'TUHAN' memberi tahu manusia namaNYA ALLAH.

Nabi Muhammad juga, ta' pernah bertemu dan melihat 'TUHAN'. Dan beiau juga tidak pernah melihat 'Jibrail' yang diceduk dari Injil ?

لن تراني * سورة الاعراف آية 143 * Engkau tidak akan dapat melihat Aku

* لا تدركه الابصار * سورة الانعام – لآية 103 Penglihatan tidak sampai (mencapai) kepadaNya – didunia.

Dan yang sahihnya Rasullulah s.a.w tidak melihat Allah pada malam mi’raj. Sila ruju’ Ihya’ Ulummiddin (naskhah Arab) m.s 287 bab, juzu’ 4 بيان السبب في زيادة في لذة الآخرة علي المعرفة الدنيا والصحيح أن رسول الله ص ع س ما رأى الله تعالى ليلة المعراج * حديث * Dan yang sahih sesungguhnya Rasullulah tidak melihat Zat Tuhan pada malam mi’raj/ perjalanan naik. ( maksud hadis sahih dari Aisyah .a)

Ianya mi’raj pada langit/ alam perasaan/ otak/ nurani sahaja.

Pada satu lagi hadis sahih bekata Aisyah: إنها قالت من حدثك أن محمدا رأى ربّه فقد كذب ertinya berkata Aisyah 'siapa menceritakan, Muhammad melihat Tuhannya, maka ia berbohong.

Satu lagi hadis sahih, bertanya Aisyah kepada Rasullulah s.a.w: هل رأيت ربّك قال نوراني أراه ertinya 'apakah engkau melihat 'TuhanMU? Berkata Muhammad 'NURANIKU MELIHATNYA'. Riwayat Muslim , hadis Abu Zarr.

Penyaksian ulama’/ nabi adakah lemah?, kerana penyaksian orang yang sedang tidur. Atau kerana telah pergilah kenabian yang tinggal hanya cerita2 kosong. Tidaklah ada cerita2 ini melainkan cerita/ rumusan orang yang sedang tidur (yang dijumpai dalam mimpi waktu tidur)
Posted by TokbatinSenoi at 12:09 AM 109 comments Links to this post
Sunday, December 21, 2008
ARUS KONSEP TRINITI.

1. Brahman, Visnu, Siva (Hindu).

2. Oris , Iris dan Horus (Mesir Purba)

3. Ormuzd, Ahriman, Mitras (Zaorastian Parsi)).

4. Ultimate Reality (God), Intelligent (Akal), World Soul (Ruh)…(Neo-Platonisme).

5. Tuhan-Bapa, Tuhan Anak, Ruh AlQudus (Kristian).

6. AlLatta, AlUzza, AlManat (Al-Latif, AlAziz, AlManan). (Arab Jahiliyah)

7. Poseidon, Hades, Zeus (Yunani)

8. Allah, Malikat, Muhammad (Islam).

• Sangat Jelas konsep ketuhanan ini, adalah evolusi yang kelihatan seolah-olah, ada persamaannya kerana peniruan. Hanya berbeza/ diubah pada nama2 dan acara pengabdian/ ritual supaya tidak kelihatan bahawa ia menyerupai yang terdahulu daripadanya. mungkin kah?


Komen saya tentang hujah tok batin senoi itu.

Akal keupayaan manusia begitu terbatas untuk memahami sesuatu tentang alam ghaib...benda yang hidup yang nyata ada dalam diri kita pun tiada dapat kita rungkai akan ujudnya....hal itu adalah roh kita...bagaimana ia berpungsi dan bagaimana mula ujud nya....pasti lah Allah(nama bagi Tuhan yang diberitahu).Dan apa jua makna kehidupan sesudah kita mati pun kita masih dalam kesamaran ilmu(sebab belum terjadi),hanya bila kita telah berada disana baru kita mengerti siapa kita dan siapa Allah yang maha penguasa

Bookmark and Share

    


  Member Information For unanjagaProfil   Hantar PM kepada unanjaga   Pergi ke unanjaga's Website   Quote dan BalasQuote

unanjaga
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.08.2008
Ahli No: 34507
Posting: 190
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-01-09 21:46


Tajuk tulisan.
Amaran !!! TINGGALKAN BLOG INI !!! JIKA TIADA BASIC HAQIQAT

Zali said...tak ada silap nya blog ni...blog ni bukan tempat belajar atau pun tok batin senoi mengajar...blog ni cuma untuk rujukan bagi mereka yang sudah ada basic kesufian/hakikat sahaja.

mereka yang tiada basic sudah tentu kata sesat...ini telah diperkatakan oleh seorang penceramah jemputan jakim dalam satu seminar anjuran jawi di auditorium parcel e putrajaya bulan lepas.

jadi kepada mereka-mereka yang tidak memahami/tiada basic, sila tinggalkan blog ni dengan cara yang paling hormat.

kepada yang berminat atau nak tahu(amaran : jangan belajar di sini!)maka teruslah meneliti ruang blog ni.

mekanik jua yang tahu membaiki kereta dan tiada lah tahu seorang nelayan tentang ilmu membaiki kereta itu melainkan nelayan itu pergi masuk ikm bidang automotive...


Komen saya atas tulisan TokBatinSenoi itu.

Dari tangan dan buah pemikiran yang mendalam mengenai ugama,terutama nya yang berkait rapat dalam menghuraikan masalah hakikat pada sesuatu yang ujud nyata atau pun yang tersembunyi...sewajarnya kita perlu lah membicarkan nya secara sederhana,agar tiada kekeliruan pada orang lain dalam memahaminya...sebab ilmu itu ada tikanya tidak dapat diterima olih akal manusia biasa yang tak mengerti pada kehalusan bahasa.
Sebaiknya kita jadikan diri kita ini sebagai diri yang membimbing untuk memberi pertunjuk pada pemahaman ugama yang murni(islam yang hak),tiada membawa kecelaruan dalam pemikiran manusia.
Seharusnya kita melihat pada masalah masyarakat yang kini telah jauh dari landasan kebenaran ugama...yang kita lihat manusia umat islam kini(pada hal kebanyakannya) telah menjadikan nafsu itu sebagai tuhan tuhan mereka selain Allah.

www.tokbatinsenoi.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For unanjagaProfil   Hantar PM kepada unanjaga   Pergi ke unanjaga's Website   Quote dan BalasQuote

unanjaga
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.08.2008
Ahli No: 34507
Posting: 190
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-01-09 21:02


Blog ini telah dipadam..maka isu ini tidak dapat dibicarakan lagi..cukup setakat ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For unanjagaProfil   Hantar PM kepada unanjaga   Pergi ke unanjaga's Website   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 07-01-09 00:07


owhh yang atas2 ni dah baca... kat blog pakcik unan pun ada ni, kan?? owhh.. bagi sikit biodata tok batin ni dia dulu belajar mana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

unanjaga
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.08.2008
Ahli No: 34507
Posting: 190
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-01-09 09:41


Maaf...saya tiada tahu siapa diri yang menulis dalam blog TokBatin Senoi itu juga dimana ia belajar...saya menemui blog itu pun dalam forum ukhwah ini.Terima kasih.

Bookmark and Share

    


  Member Information For unanjagaProfil   Hantar PM kepada unanjaga   Pergi ke unanjaga's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.107238 saat. Lajunya....