Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Ibnu al-Qayyim al-Jauziyah pernah berkata: Tidak dimungkiri bahawa hati itu dapat berkarat seperti berkaratnya besi dan perak. Alat yang dapat membersihkan hati berkarat adalah zikir. Zikir dapat membersihkan hati berkarat sehingga dapat berubah menjadi bening seperti cermin yang bersih. Apabila seseorang meninggalkan zikir, hatinya akan berkarat. Dan apabila ia berzikir, hatinya akan bersih.
--

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 68
Ahli: 0
Jumlah: 68




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 2 hari yang lalu
Muslim1987: 8 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: minta pendapat


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» minta pendapat

Please Mendaftar To Post


Oleh minta pendapat

bintanghati2008
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.07.2008
Ahli No: 34147
Posting: 217
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 11:16


assalammualaikum

saya ingin minta pendapat dari warga ukhwah.. harap dapat membantu insan yang memerlukan


1) mana yang lebih penting dalam berumahtangga
    
    a) cinta
    b) kasih sayang
    c) kejujuran
    d) pengorbanan
    e) keikhlasan dan sebagainya

2) bagaimana hidup bersama jika tiada perkara2 seperti di atas? boleh ke kita teruskan

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintanghati2008Profil   Hantar PM kepada bintanghati2008   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 11:35


Pada 31-12-08 11:16 , bintanghati2008 posting:

!!! QUOTE !!!

assalammualaikum

saya ingin minta pendapat dari warga ukhwah.. harap dapat membantu insan yang memerlukan


1) mana yang lebih penting dalam berumahtangga
    
    a) cinta
    b) kasih sayang
    c) kejujuran
    d) pengorbanan
    e) keikhlasan dan sebagainya

2) bagaimana hidup bersama jika tiada perkara2 seperti di atas? boleh ke kita teruskan



sekadar pandangan..semuanya ..

pada saya semuanya boleh di "develop" hendak tak hendak sahaja.

bak kata seorang kawan didalam blognya..apa yang sebenarnya yang kita cari....

jawapannya sebenarnya kita hanya perlu mencari redha Allah , itu sahaja.Justeru itui dalam rumahtangga juga begitu.semuanya hanya untuk redha Allah.
ingat betul-betul... hanya untuk redha Allah......


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 31-12-08 13:08


haa betul.. hidup hanya mencari redha Allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 31-12-08 14:31


Redha Allah itu semestinya,
semua ni pun penting dalam hidup berumahtangga
    
    a) cinta
    b) kasih sayang
    c) kejujuran
    d) pengorbanan
    e) keikhlasan dan sebagainya

Bayangkan kalau tiada keikhlasan dalam cinta apa akan terjadi,cinta tanpa kejujuran dan pengorbanan juga tak bermakna...cinta dan kasih sayang perlu datang seiring dengan kejujuran, pengorbanan dan keikhlasan...barulah bahagia hidup berkeluarga.

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

en_poligami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.12.2008
Ahli No: 36486
Posting: 67
Dari: tok bali,kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 31-12-08 15:24


Sesiapa yang keadaan usahanya semata-mata berkehendakkan kehidupan dunia dan perhiasannya (dengan tidak disaksikan sama oleh Al-Quran tentang sah batalnya), maka Kami akan sempurnakan hasil usaha mereka di dunia dan mereka tidak dikurangkan sedikitpun padanya. (15) Merekalah orang-orang yang tidak ada baginya pada hari akhirat kelak selain daripada azab Neraka dan pada hari itu gugurlah apa yang mereka lakukan di dunia dan batallah apa yang mereka telah kerjakan. (16) surah hud..

kesimpulannya dalam apa jua perkara yang kita lakukan baik dalam kehidupan secara individu mahupun berumahtangga hendaklah berlandaskan panduan al-quran.

    a) cinta
    b) kasih sayang
    c) kejujuran
    d) pengorbanan
    e) keikhlasan dan sebagainya

semuanya itu haruslah di dahulukan kepada Allah dan Rasulnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For en_poligamiProfil   Hantar PM kepada en_poligami   Pergi ke en_poligami's Website   Quote dan BalasQuote

zahratul_wardah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9470
Posting: 283
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 31-12-08 16:04


kesemua yang di atas adalah penting dalam kehidupan berumah tangga, cinta, kasih lah pasangan kita kerana Allah jikalau terjadinye perpisan itu jua kerana Allah. insya allah kekal abadi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_wardahProfil   Hantar PM kepada zahratul_wardah   Quote dan BalasQuote

istisafa

Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5723
Posting: 626
Dari: Kelana Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 16:19


Salam, kesemuanya penting tapi kalau ditanya mana lebih utama sebenarnya ialah kejujuran dan keikhlasan. Zaman dulu, mak abah kita tak pernah bercinta tapi bertahan sampai ke akhir hayat. Dari situ akan terbit rasa cinta dan kasih sayang dan juga pengorbanan yang tidak berbelah bahagi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 16:19


Pada 31-12-08 11:35 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-12-08 11:16 , bintanghati2008 posting:

!!! QUOTE !!!

assalammualaikum

saya ingin minta pendapat dari warga ukhwah.. harap dapat membantu insan yang memerlukan


1) mana yang lebih penting dalam berumahtangga
    
    a) cinta
    b) kasih sayang
    c) kejujuran
    d) pengorbanan
    e) keikhlasan dan sebagainya

2) bagaimana hidup bersama jika tiada perkara2 seperti di atas? boleh ke kita teruskan



sekadar pandangan..semuanya ..

pada saya semuanya boleh di "develop" hendak tak hendak sahaja.

bak kata seorang kawan didalam blognya..apa yang sebenarnya yang kita cari....

jawapannya sebenarnya kita hanya perlu mencari redha Allah , itu sahaja.Justeru itui dalam rumahtangga juga begitu.semuanya hanya untuk redha Allah.
ingat betul-betul... hanya untuk redha Allah......



.. terima kasih tuan penasihat.. nasihat berguna untuk aku juga ni..

Pada 31-12-08 16:04 , zahratul_wardah posting:

!!! QUOTE !!!

kesemua yang di atas adalah penting dalam kehidupan berumah tangga, cinta, kasih lah pasangan kita kerana Allah jikalau terjadinye perpisan itu jua kerana Allah. insya allah kekal abadi..


.. terima kasih juga puan penasihat.. :-D..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 16:46


Pada 31-12-08 11:16 , bintanghati2008 posting:

!!! QUOTE !!!

assalammualaikum

saya ingin minta pendapat dari warga ukhwah.. harap dapat membantu insan yang memerlukan


1) mana yang lebih penting dalam berumahtangga
    
    a) cinta
    b) kasih sayang
    c) kejujuran
    d) pengorbanan
    e) keikhlasan dan sebagainya

2) bagaimana hidup bersama jika tiada perkara2 seperti di atas? boleh ke kita teruskan



mengapa tak ada jawapan f) IMAN...bukan kah itu paling penting dalam kehidupan??

IMAN adalah asas bagi kehidupan dan ASAS KEBAHAGIAN BERUMAHTANGGA.........


-----------------
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 16:53


Pada 31-12-08 16:46 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-12-08 11:16 , bintanghati2008 posting:

!!! QUOTE !!!

assalammualaikum

saya ingin minta pendapat dari warga ukhwah.. harap dapat membantu insan yang memerlukan


mengapa tak ada jawapan f) IMAN...bukan kah itu paling penting dalam kehidupan??

IMAN adalah asas bagi kehidupan dan ASAS KEBAHAGIAN BERUMAHTANGGA.........



semua tu asasnya iman.... kalau tak ada iman takkan ada pengorbanan...takkan ada keikhlasan takkan ada kejujuran...
dan pasti ada kecacatan....walaupun harta dan wang bertimbun...



-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 18:28


Pada 31-12-08 16:19 , istisafa posting:

!!! QUOTE !!!

Salam, kesemuanya penting tapi kalau ditanya mana lebih utama sebenarnya ialah kejujuran dan keikhlasan. Zaman dulu, mak abah kita tak pernah bercinta tapi bertahan sampai ke akhir hayat. Dari situ akan terbit rasa cinta dan kasih sayang dan juga pengorbanan yang tidak berbelah bahagi..


betul itu.. semua penting.. bagi saya yang penting keikhlasan...
keikhlasan itu lah yang susah di terjemahkan.. Hanya Allah Yang Maha Mengetahui.. Wa Allahu taala A;lam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

asyiya_mizuki
Warga Rasmi
Menyertai: 31.12.2008
Ahli No: 36579
Posting: 13
Dari: pulau pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 01-01-09 04:07


salammmmmmmm...pada pendapat saya...semua yang dsebut tu adalah pentng ianya merupakan kunci membna keluarga bhgia di alam perkhawnn...sukr di ungkpkan dan di tfsirkan..hanya org berkhwn saja mampu mersai asam garm khdpn ni...sebagai pelngkap keharmonian rumahtngga ini adalah 1 fktor yanf sangat penting...tanpa cinta,kisah sayang,kjujuran dan keikhlasan pumhtngga takkan brkeklan...ibarat mennti belah...di samping 4 perkara tu doa dan tawaqal kepada ALLAH insyaallah kberkatan akan dapat d nkmati...

Bookmark and Share

    


  Member Information For asyiya_mizukiProfil   Hantar PM kepada asyiya_mizuki   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-01-09 10:57


bila dah berumah tangga tak sama seperti masa bercinta dahulu ia memerlukan kepercayaan kejujuran serta pengorbanan dan semua diatas sama penting.sikap ,tabiat kelakuan sebenar seseorang pasangan akan di ketahui selepas berkahwin

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

lat-terang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2008
Ahli No: 32894
Posting: 156
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-01-09 12:33


betulkan niat...bagi ikhlaskan ...nak kejar isteri solehah/suami yang soleh...yang penting redha ahllah dalam rumah tangga...insya allah kalau betul hala tuju rumah tangga tu maka semua yang disebutkan di atas akan datang sendiri..

Tapi kena ingat dalam hidup ni kita asyik fikir yang baik-baik saja...angankan yang bagus saja..kalau berumah tangga nak yang baik saja..payah kadang nak kita dok bayangkan bagaimana kalau gaduh or yang tak elok..tapi cuba bayangkan, mungkin kita MUHASABAH balik mungkkin perkara yang tak ada tu disebabkan sikap kita..dah ada anak layanan pada pasangan berkurang ke...yang penting communication antara suami isteri dan JUGA dengan ALLAH..

Allah dah kata jangan kamu kata kamu org yang beriman selagi belum diuji olehnya..jadi kalau rasa macam kurang semua ingatlah ianya ujian dr Allah...ujian susah ni sebenarnya lagi senang nak nampak dr ujian kesenangan..jadi berlapang dada lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lat-terangProfil   Hantar PM kepada lat-terang   Quote dan BalasQuote

wahidatulfarahah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32315
Posting: 328
Dari: malaysia

morocco   avatar


posticon Posting pada: 01-01-09 16:14


Pada 01-01-09 10:57 , wafie posting:

!!! QUOTE !!!

bila dah berumah tangga tak sama seperti masa bercinta dahulu ia memerlukan kepercayaan kejujuran serta pengorbanan dan semua diatas sama penting.sikap ,tabiat kelakuan sebenar seseorang pasangan akan di ketahui selepas berkahwin


adakah benar hanya lepas kahwin kita akan ketahui kelakuan pasangan kita yang sebenar? sebelum kahwin tak kenal ke? macam tak berapa tepat saja ..

lagi-lagi Kalau dah kenal pasangan bertahun2.segala buruk baik dah kenal..erm..


-----------------
~GELITA KERANA CINTA, BERDERANG KERANA KASIH~


Bookmark and Share

    


  Member Information For wahidatulfarahahProfil   Hantar PM kepada wahidatulfarahah   Quote dan BalasQuote

lat-terang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2008
Ahli No: 32894
Posting: 156
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-01-09 19:14


Pada 01-01-09 16:14 , wahidatulfarahah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-01-09 10:57 , wafie posting:

!!! QUOTE !!!

bila dah berumah tangga tak sama seperti masa bercinta dahulu ia memerlukan kepercayaan kejujuran serta pengorbanan dan semua diatas sama penting.sikap ,tabiat kelakuan sebenar seseorang pasangan akan di ketahui selepas berkahwin


adakah benar hanya lepas kahwin kita akan ketahui kelakuan pasangan kita yang sebenar? sebelum kahwin tak kenal ke? macam tak berapa tepat saja ..

lagi-lagi Kalau dah kenal pasangan bertahun2.segala buruk baik dah kenal..erm..



Tak jugak besenye lepas dah kawin dah dok sebumbung lagi nampak..dulu kalau jumpa nak tunjuk yang baik saja...sekarang mungkin dah dok sekali baru ternampak apa yang tak ternampak kan..tu lah maksudnya...mungkin yang laki tu dok cover saja barannya...


-----------------
kepada NYa kita kembali...


Bookmark and Share

    


  Member Information For lat-terangProfil   Hantar PM kepada lat-terang   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.100348 saat. Lajunya....