Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 63
Ahli: 0
Jumlah: 63




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 7 jam, 10 minit yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: pandangan anda tentang lelaki @perempuan yang merokok..


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» pandangan anda tentang lelaki @perempuan yang merokok..

Please Mendaftar To Post


Oleh pandangan anda tentang lelaki @perempuan yang merokok..

nur_kasih511
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2008
Ahli No: 32942
Posting: 108
Dari: MaRanG, GaNuUu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-12-08 11:11


Assalamulaikum...
pandangan anda tentang lelaki @ perempuan yang merokok..suka @ tak?? :oops:ada yang kata lelaki merokok nampak macho..betul ke??? pandangan saya...tak suka langsung...bazir duit saja dan bau asap rokok pun dah boleh pengsan.. :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_kasih511Profil   Hantar PM kepada nur_kasih511   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-12-08 11:31


.. serius tak macho.. aku pun hisap rokok juga.. memang merugikan duit.. tapi nak buat macam mana dah terjebak.. menyesal memang menyesal.. tapi dah terjebak.. niat 2 ada nak berhenti.. dah banyak kali berhenti tapi hisap balik.. kena betul-betul nekad lah.. kalau nak 2 memang boleh.. insyaALLAH..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

nie_nadia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8745
Posting: 133
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 30-12-08 11:47


rokok tu haram. memang lah jenis spesies yang tak faham bahasa kalau nak merokok jugak. tapi kalau yang dah terjebak, fikir2 lah balik segala keburukan dia. lagipun, sekarang ni dah ada ubat yang boleh hilangkan ketagih rokok tu. kuatkan azam & bulatkan tekad lah untuk berhenti.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nie_nadiaProfil   Hantar PM kepada nie_nadia   Quote dan BalasQuote

bintanghati2008
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.07.2008
Ahli No: 34147
Posting: 217
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-12-08 11:49


assalammualaikum

tak macho langsung kali lelaki merokok.. macam perasan best saja... eeee... membazir saja beli rokok.... dari husband pun yang tak merokok... hehehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintanghati2008Profil   Hantar PM kepada bintanghati2008   Quote dan BalasQuote

NoZaBiZz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.10.2006
Ahli No: 27091
Posting: 268
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 30-12-08 11:51


macam macho saja laki hisap rokok. macho ini tak mengambil kira hukum, kerugian etc. just pandangan mata huhuhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NoZaBiZzProfil   Hantar PM kepada NoZaBiZz   Pergi ke NoZaBiZz's Website   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-12-08 11:52


lelaki merokok?? biasalah....
tapi bila perempuan merokok, pelik bunyinya tapi memang ada golongan wanita yang merokok ni, nak kata merokok untuk tunjuk macho, tak merokok pun lagi macho...betul tak??
merokok memang memudaratkan kesihatan, hindarkan dari jadi perokok, bagi yang dah terjebak, usahakan untuk mengurangkan hisap rokok ini...lepas tu kalau boleh berhentilah......

P/S : tak suka berbual/ dekat dengan orang kaki rokok sebab bau rokok buat jue rasa nak termuntah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-12-08 12:15


Tak pelik dah perempuan merokok ini Jue.. kat sini boleh jumpa memana pun perempuan merokok.. Bersepah.. tak ada rasa malu.. tak ada rasa nak cover2 lagi.. Erm.. memula kita yang tengok ini rasa pelik,lama2 dah tak pelik dah.. maybe da lali tengok mereka(perempuan) ini merokok.



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-12-08 12:25


Pada 30-12-08 12:15 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Tak pelik dah perempuan merokok ini Jue.. kat sini boleh jumpa memana pun perempuan merokok.. Bersepah.. tak ada rasa malu.. tak ada rasa nak cover2 lagi.. Erm.. memula kita yang tengok ini rasa pelik,lama2 dah tak pelik dah.. maybe da lali tengok mereka(perempuan) ini merokok.


Hm.betul tu..kat KL ni, dah banyak wanita merokok..saya pun dah biasa tengok..hisap rokok dalam kereta pun ada..mula-mula rasa pelik tengok..sekarang dah tak pelik..gejala merokok dan menular di kalangan wanita pula..bila dah mula payah nak berhenti..


-----------------
"Hujung FIKIR pangkal AGAMA"-Pak Hamka


Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-12-08 12:33


.. opah ngah aku pun dulu merokok.. tapi org dulu-dulu tak lah "show off".. ni dah macam bangga pula aku tengok.. disebabkan aku pun merokok jadi aku langsung tak hairan lah dunia akhir zaman ni.. macam-macam.. anda punya duit.. anda punya badan.. sendiri mahu fikir lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

nur_kasih511
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2008
Ahli No: 32942
Posting: 108
Dari: MaRanG, GaNuUu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-12-08 13:29


Pada 30-12-08 11:31 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. serius tak macho.. aku pun hisap rokok juga.. memang merugikan duit.. tapi nak buat macam mana dah terjebak.. menyesal memang menyesal.. tapi dah terjebak.. niat 2 ada nak berhenti.. dah banyak kali berhenti tapi hisap balik.. kena betul-betul nekad lah.. kalau nak 2 memang boleh.. insyaALLAH..


inyaallah...kalau nak berubah tu boleh saja...kena betul-betul nekad lah..jangan hangat2tahi ayam..macam along saya sendiri...dah berenti merokok sebab bakal nak kawin tahun depan.. dia pun ketagih jugak tu..cara dia gantikan dengan gula2..insyaallah boleh berhenti agaknya..huhu..ye lah siapa yang suka pasangannya merokok kan??hm lagi satu yang perempuan merokok, bukan sahaja yang muda, tapi warga tua lagi ramai yang merokok..apa cerita tu...huhu..apa pun katakan tak nak kat rokok!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_kasih511Profil   Hantar PM kepada nur_kasih511   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-12-08 13:38


Bukan senang nak suruh orang berenti merokok ini... lagi-lagi perokok tegar.. Tempat kerja saya dulu,kawan-kawan perempuan memang ramai yang merokok.. mereka dah start dr sekolah menengah lagi.. dan masing-masing simpan tekad nak berubah,takmo merokok lagi bila dah kawin nanti.. But sampai sekarang,mana yang kawin pun still merokok lagi.. uhuk.. takmo cakap lagi lah.. :roll:



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 30-12-08 14:48


:-| katakan tidak pada rokok.TAK NAAAAAAAAAAk!!!!!!
tak kira laki saja prempuan..yang pasti rokok membahayakan kesihatan....kalau betul rokok tu berfaedah cuba bagi 10 kebaikan merokok... :berfikir: apa lagi ek...ha!kalau perempuan merokok :-o masyaAllah..buruk bebenow.Tak tau lah mana hilang sifat kewanitaan :kelip: dan keibuannya..

Kalau nak carik husband pula ana prefer yang tak merokok lah :-P sebab ana ni alahan kronik pada asap rokok :-D.tapi kalau dah takdir dapat perokok :cry: :cry: :cry: nak buek camno....sabau saja lerrrrrrr....
apa-apa pun katakan TAK NAK kepada rokok.Jangan fikirkan diri anda saja, cubalah renung2kan wajah disekeliling anda sebab risiko mereka lebih tinggi dari perokok itu sendiri...renung2kan dan selamat beramal :bye: :bye:

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

neoryzer
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.12.2008
Ahli No: 36407
Posting: 74
Dari: kelantan

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-12-08 15:04


Masa kecil dulu selalu lepak rumah tok hisap rokok daun tapi tak letak tembakau lagi-lagi musim hujan heeee.. tapi alhamdulillah tak ketagih...

member pun ramai yang hisap rokok.. kat rumah sewa seorang saja saya tak merokok.. 2 lagi merokok... kadang-kadang tention juga dengan mereka ni tapi sabar saja lah...

katakan TAK NAK merokok..... saya lihat dan pengalaman dari kawan-kawan anda mampu mengubahnya.. ada yang bila dah kahwin berhenti merokok... ada yang dulu merokok lepas itu berhenti.. so tiada masalah andai anda betul-betul nekad untuk mengubah dan berhenti... suatu perubahan itu memerlukan pengorbanan dan masa.... jangan anda katakan nanti dah kahwin baru nak berhenti.. itu dan ini baru nak stop... jangan... anda perlu mula hari ini... saat ini... detik ini... banyak langkah2 untuk berhenti merokok... saya tahu memang sukar nak berhenti.. saya tanya kawan-kawan pun mereka cakap susah nak stop... TAPI tidak mustahil!!!!!!!!!!!!! ramai dan terbukti anda mampu mengubahnya..............

syukurlah saya tak merokok....

Bookmark and Share

    


  Member Information For neoryzerProfil   Hantar PM kepada neoryzer   Pergi ke neoryzer's Website   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-12-08 15:59


Kalau nak carik husband pula ana prefer yang tak merokok lah :-P sebab ana ni alahan kronik pada asap rokok :-D.tapi kalau dah takdir dapat perokok :cry: :cry: :cry: nak buek camno....sabau saja lerrrrrrr....
:bye: :bye:

saya tak merokok.. so ada chan lah ni ehehehe just kidding

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 30-12-08 16:57


:berfikir: chan mali chan oi...chan mali chan oi....just joking.. :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 30-12-08 17:02


Pada 30-12-08 15:59 , sasuke-kun posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau nak carik husband pula ana prefer yang tak merokok lah :-P sebab ana ni alahan kronik pada asap rokok :-D.tapi kalau dah takdir dapat perokok :cry: :cry: :cry: nak buek camno....sabau saja lerrrrrrr....
:bye: :bye:

saya tak merokok.. so ada chan lah ni ehehehe just kidding



:berfikir: .. aikkk.. boleh pulak taqdim anak org kat sini... :jangan: ... :-?


-----------------
chayo!


Bookmark and Share

    


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-12-08 17:08


chan mali chan ketipong...payung.... :-D

nak join juga... :-P


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 30-12-08 17:13


sapa boleh bagi reason Kenapa merokok itu best....

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-12-08 17:14


Pada 30-12-08 16:57 , erwina posting:

!!! QUOTE !!!

:berfikir: chan mali chan oi...chan mali chan oi....just joking.. :-D :-D



chan mari chan....
so ada chan lah ni eheheheheh

p/s merokok merbahaya kesihatan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 30-12-08 17:24


ye.. shin chan juga...ahakssss...

merokok.. nak brhenti, sedarkn org tu.. "weh anda sedut arang...".."weh anda sedut tar, sedut pencuci tandas"... yerkssss...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 30-12-08 19:49


:kelip: :kelip: :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 05-01-09 15:35


ada kawan-kawan yang jawab saat ditanya kenapa merokok...

"kita harus musnahkan rokok ni..tapi kalau kita hancurkan kilangnya..tentu banyak yang jadi menganggurkan....??kasian kat pekerjanya..sebab tu lah saya bakar rokok ni satu persatu..."ni lah satu perjuangan saya untuk memusnahkan rokok..ish..ish..ish..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-01-09 16:58


Pada 30-12-08 11:11 , nur_kasih511 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamulaikum...
pandangan anda tentang lelaki @ perempuan yang merokok..suka @ tak?? :oops:ada yang kata lelaki merokok nampak macho..betul ke??? pandangan saya...tak suka langsung...bazir duit saja dan bau asap rokok pun dah boleh pengsan.. :sopan:


ha..betul betul betul..tak suka lah..boleh sesak nafas saya bau asap rokok..maaf lah kalau tiba-tiba saya tutup hidung kalau ada yang hisap rokok dekat saya..tak tahan lah..semput jadinya..makin lama makin mahal harga..lelaki kata perempuan suka membazir shopping tapi lelaki lagi membazir duit beli rokok..

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-01-09 16:59


Pada 05-01-09 15:35 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

ada kawan-kawan yang jawab saat ditanya Kenapa merokok...

"kita harus musnahkan rokok ni..tapi kalau kita hancurkan kilangnya..tentu banyak yang jadi menganggurkan....??kasian kat pekerjanya..sebab tu lah saya bakar rokok ni satu persatu..."ni lah satu perjuangan saya untuk memusnahkan rokok..ish..ish..ish..


rajinnya membakar..pencemaran alam tu..nanti karang kena belanja aiskrim lagi.. :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-01-09 17:10


nak hapuskan tabiat merokok sonang ajo....
mula-mula hapuskan tempat pembiakan rokok iaitu kilang
ke-2 goverment yang ada perlu menhentikan apa jua benda, material yang boleh menhasilkan rokok...
then dengan cara itu secara gradually nya tabiat rokok boleh di kurang kan
disebabkan ketiadaan sumber....

tapi semua itu kan hanyalah mimpi yang tidak bisa jadi kenyataan nya..
hahaha so fikir2 kan lah....
hope2 gov yang bakal memerintah (next lah ) boleh berbuat sesuatu..amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

wahidatulfarahah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32315
Posting: 328
Dari: malaysia

morocco   avatar


posticon Posting pada: 06-01-09 01:08


LELAKI MEROKOK = BUSUK, GIGI akan KOTOR DAN KUNING, KAWAN
                                     dengan SYAITAN (sebab MEMBAZIR), ada POTENSI
                                     untuk JADI IMPOTENT ( MANDUL), DAN banyak LAGI

PEREMPUAN MEROKOK= MEMBERI IMPRESSION sangat NEGATIF tapi DEPENDS kat yang tengok.KALAU yang tak tengok TERLALU OPEN. memang tak rasa
apa-apa.tapi memang nampak macam perempuan JAHAT..HUHU.. perempuan juga boleh MENGALAMI KEPAYAHAN NGNDUNG ATAU PUN BABY PRA MATANG, CACAT dan SBAGAINYE..

Bookmark and Share

    


  Member Information For wahidatulfarahahProfil   Hantar PM kepada wahidatulfarahah   Quote dan BalasQuote

wahidatulfarahah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32315
Posting: 328
Dari: malaysia

morocco   avatar


posticon Posting pada: 06-01-09 01:09


LELAKI MEROKOK = BUSUK, GIGI akan KOTOR DAN KUNING, KAWAN
                                     dengan SYAITAN (sebab MEMBAZIR), ada POTENSI
                                     untuk JADI IMPOTENT ( MANDUL), DAN banyak LAGI

PEREMPUAN MEROKOK= MEMBERI IMPRESSION sangat NEGATIF tapi
                                             DEPENDS kat yang tengok.KALAU yang tak tengok
                                             TERLALU OPEN. memang tak rasa
                                             apa-apa.tapi memang nampak macam perempuan
                                             JAHAT..HUHU.. perempuan juga boleh
                                             MENGALAMI KEPAYAHAN NGNDUNG ATAU
                                             PUN BABY PRA MATANG, CACAT dan
                                             SBAGAINYE..

Bookmark and Share

    


  Member Information For wahidatulfarahahProfil   Hantar PM kepada wahidatulfarahah   Quote dan BalasQuote

Luqiem
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2008
Ahli No: 34587
Posting: 155
Dari: Jerantut Ke Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-01-09 09:22


Assalamualaikum

Merokok ini langsung tak ada faedahnya... tak kira lah laki ke perempuan, tapi jika tengok perempuan tu merokok... sedih juga, huduh bebenorrr :jangan: :jangan:


-----------------
Dunia Hanya Sementara, Akhirat Kekal Selama-Lamanya
http://www.luqiem.my-ads4bucks.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For LuqiemProfil   Hantar PM kepada Luqiem   Pergi ke Luqiem's Website   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-01-09 09:57


lagi satu..merokok ni menyumbang kepada ekonomi musuh islam....ISRAEL...

Ni dah kira hukumnya haram...yang hisap rokok masih mnyumbang kepada ekonomi Israel!!!! anda sedar tak...atau tutup mata???

Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-01-09 22:59


Cukup tak suka orang merokok terutama kalau kat kedai2 makan. Hilang selera nak makan. Paling tak tahan kalau orang baru lepas merokok bercakap dengan kita. rasa sakit dada saja. Kalau perempuan merokok lagilah tak berkenan.


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

Violet-8
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.12.2008
Ahli No: 36178
Posting: 74

malaysia  


posticon Posting pada: 10-01-09 23:15


Saya ada seorang kawan perempuan yang kuat merokok. Lagipun dia bekerja stewardess. Dia memang cantik tapi masalahnya mulutnya dah hampir hitam kerana merokok..Oleh kerana dia ni kuat merokok, nak berhenti pun susah..

Saya juga ada pernah merokok masa remaja dulu..Tapi dah berhenti sekarang. Maklumlah masa remaja dulu, boleh tahan juga jahatnya....

Seorang kawan saya juga dah arwah kerana kuat merokok. Dia ni masih muda lagi, umurnya 24 tahun..Kena kanser paru-paru...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Violet-8Profil   Hantar PM kepada Violet-8   Quote dan BalasQuote

cahaya_hearty
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.01.2009
Ahli No: 36619
Posting: 72
Dari: nEgeri adAt pErpatih

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-01-09 23:24


tak suka rokok dan asap rokok..!!
eee..tak suka..tak sukeeee...!!!
pening kepala dibuatnya..
huhuhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_heartyProfil   Hantar PM kepada cahaya_hearty   Quote dan BalasQuote

wirrna
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.12.2008
Ahli No: 36544
Posting: 31

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 18:41


semalam wirrna shopping kat IKEA, alahai seorang gadis berbaju kurung merokok di khalayak ramai.., terkedu seketika...melihat situasi sebegini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wirrnaProfil   Hantar PM kepada wirrna   Quote dan BalasQuote

miss_nuyu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.09.2008
Ahli No: 35045
Posting: 80
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-01-09 15:38


tak suka lah lelaki yang mrokok...asap 2 membahayakan..
saya selalu saja lelah Kalau terhidu asap rokok..
tapi...rokok 2 kegemaran lelaki..nak buat macam mana..

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_nuyuProfil   Hantar PM kepada miss_nuyu   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-01-09 15:47


Pada 30-12-08 11:47 , nie_nadia posting:

!!! QUOTE !!!

rokok tu haram. memang lah jenis spesies yang tak faham bahasa kalau nak merokok jugak. tapi kalau yang dah terjebak, fikir2 lah balik segala keburukan dia. lagipun, sekarang ni dah ada ubat yang boleh hilangkan ketagih rokok tu. kuatkan azam & bulatkan tekad lah untuk berhenti.


saya kurang bersetuju...rokok haram??? boleh jelaskan dengan nas dan dalil2....setau saya tak ada pengharaman rokok oleh mazhab syafie :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-01-09 00:48


Pada 25-01-09 15:38 , miss_nuyu posting:

!!! QUOTE !!!

tak suka lah lelaki yang mrokok...asap 2 membahayakan..
saya selalu saja lelah Kalau terhidu asap rokok..
tapi...rokok 2 kegemaran lelaki..nak buat macam mana..


betul tu miss_nuyu...
kita pun tahu asap tu bahaya..
bukan org yang isap saja..
malah org yang sekeliling nya pun merasai nya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-01-09 00:51


Pada 10-01-09 22:59 , Hanan posting:

!!! QUOTE !!!

Cukup tak suka orang merokok terutama kalau kat kedai2 makan. Hilang selera nak makan. Paling tak tahan kalau orang baru lepas merokok bercakap dengan kita. rasa sakit dada saja. Kalau perempuan merokok lagilah tak berkenan.



erm..
memang benar kata kak Hanan...
banyak keburukan nya...
kebaikan nya sikit saja... iaitu halai nyamuk agaknya... tapi, panggil jin..
jin suka asap.. .. :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

kierah
Warga Rasmi
Menyertai: 25.01.2009
Ahli No: 36895
Posting: 1
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-01-09 09:28


salam
pada diri saya, lelaki merokok itu biasa..
bukan saya cakap ok tapi kita biasa tengok
tapi bila seorang perempuan merokok,
itu telah menunjukkan yang seseorang
perempuan itu tidak menjaga adab dan tatatertibnya
sebagai seorang perempuan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kierahProfil   Hantar PM kepada kierah   Quote dan BalasQuote

ikrimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.12.2008
Ahli No: 36514
Posting: 154
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-01-09 09:56


salam..

bagi anala,sama ada lelaki atau perampuan kita balikla pada hukum agama kita,jumhur ulama' adse yang kata makruh dan haram...
jangan fk macho ke apa ke..jelas dah kan merokok tu memudaratkan kesihatan..
sama-samalah berusaha meninggalkan rokok tu..macam mana kita nak perjuangkan Islam sedangkan sumber yang menjadi pendapatan utama musuh islam iaitu yahudi laknatullah menjadi teman karib kita..seolah kita bersahabat dengan musuh Allah yang sentiasa mencari jalan untuk memusnahkan agama kita...
fikir2kanla dan bertindakla sekarang

wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikrimahProfil   Hantar PM kepada ikrimah   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-01-09 12:28


Apalah faedahnya merokok....memusnahkan diri sendiri dan orang lain adalah.Tak kira lah lelaki ke perempuan ke....berenti2 lah merokok.

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

Syairadhan
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.02.2009
Ahli No: 37067
Posting: 39
Dari: Malaysia

Selangor  


posticon Posting pada: 08-02-09 10:27


Saya sangat tertekan bila berhadapan dengan peroko yang menayangkan batang rokok sambil menghembuskan asapnya yang sangat menyesakkan dada saya yang memang sedia ada normal asmanya. Benci perokok. Tidak mahu Perokok jadi bakal suamiku.(nauzumillahhimingzalik). Dah nya, barangan boikot. Saya tak kata apa, tapi.. Perokok juga menyebabkan anak lahir tak cukup bulan. Baru 5 bulan, dah bersalin, jadi bayi pra-matang... Perokok, hentilah membeli rokok.. Kasihan pada bayi pra-matang dan bayi tak cukup sifat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyairadhanProfil   Hantar PM kepada Syairadhan   Quote dan BalasQuote

ibusoleha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.10.2008
Ahli No: 35512
Posting: 69
Dari: KL-JB-B.Mertajam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-02-09 15:30


Kalau lelaki merokok kat public....kira normal..orang tak kata apa...

Tapi, kalau perempuan merokok kat public....really mencerminkan akhlaknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibusolehaProfil   Hantar PM kepada ibusoleha   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-02-09 18:30


tak suka lelaki merokok..entah lah..member tempat kerja yang merokok pun boleh jadi anti..erm..perempuan pun kalau merokok buruk rupanya..tak ada adab langsung..lagi pun merokok tu kan boleh membahayakan kesihatan..tak sukanya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

nur_muslimin
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.12.2008
Ahli No: 36366
Posting: 49
Dari: matahari terbit

slovenia   avatar


posticon Posting pada: 09-02-09 15:49


yang saya tau lelaki merokok mana normal lah dari pandangan masyarakat tapi sesetengah masyarakat tidak suka.tetapi kalau perempuan yang hisap rokok masyarakat pandang hina dan kita boleh tau peribadi mereka

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_musliminProfil   Hantar PM kepada nur_muslimin   Quote dan BalasQuote

nur_kasih511
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2008
Ahli No: 32942
Posting: 108
Dari: MaRanG, GaNuUu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-09-09 10:06


salam..
waaa...tensennya bila duduk makan kat kedai dan kat depan kita pula orang hisap rokok...nak pengsan rasanya...terbantut selera makan...buat lah apa-apa kempen kesedran pun tapi mereka tetap tak kisah...tak tahu lah nak buat macam mana da...

teringat iklan kat tv untuk hentikan rikok itu...kita pula yang takut..huhu...mereka yang merokok ini tak ada perasaan ke?? :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_kasih511Profil   Hantar PM kepada nur_kasih511   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-09-09 15:48


tak suka..tak suka..tak suka...baik laki mahu perempuan...housemate saya pun merokok...mengucap panjang saya....xtahula apa nak jadi....bulan puasa pun hisap rokok juga....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-09-09 17:17


Pada 06-01-09 09:57 , marul posting:

!!! QUOTE !!!

lagi satu..merokok ni menyumbang kepada ekonomi musuh islam....ISRAEL...

Ni dah kira hukumnya haram...yang hisap rokok masih mnyumbang kepada ekonomi Israel!!!! anda sedar tak...atau tutup mata???


ala...kawan baik kau merokok juga...hehhee :lol:



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-10-09 07:57


Pada 30-09-09 17:17 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-01-09 09:57 , marul posting:

!!! QUOTE !!!

lagi satu..merokok ni menyumbang kepada ekonomi musuh islam....ISRAEL...

Ni dah kira hukumnya haram...yang hisap rokok masih mnyumbang kepada ekonomi Israel!!!! anda sedar tak...atau tutup mata???


ala...kawan baik kau merokok juga...hehhee :lol:



bunuh diri sendiri ke waghih? :lol:

sapo lah kawan baik den tu..hihi :-D


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-10-09 18:20


payah nak cakap isu merokok ini... sebenarnya orang laki-laki ini bukan tak hendak berhenti rokok.. mereka pun tau rokok tak baik untuk kesihatan.. tapi mereka ini dah terjebak dah susah nak keluar dr gejala merokok ini.... tanya lah kaum lelaki Kenapa susah nak berhenti rokok.. mesti ada sebabnya.... sebagai orang sekeliling.. knalan kita yang merokok tu nasihat-nasihat lah.. bagi sokongan dan galakan... jangan mencemuh2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-10-09 18:25


ps: jangan lah memandang hina sangat pada perokok.... beri lah mereka galakkan dan dorongan untuk berhenti... cuba kita fikir kalau perokok itu ayah kita, saudara kita, abang kita... kita pandang hina tak pada mereka??

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-10-09 20:19


Saya langsung tak suka dengan laki merokok ni...sangat tak suka!!!

Tapi tu lah,orang yang di sekeliling saya ni ramai pula yang merokok.saya benci bau asap rokok.sangat benci!!!

huhu...tak boleh terima bila mybos suruh belikan rokok.eii,tolong lah.rasa macam nak marah saja mybos tu.


-----------------
ANDAI kota itu peradaban,rumah kami adalah budaya,dan menurut ibu,tiang serinya adalah agama (FT, Tuhan Manusia)


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 13-10-09 15:51


sampai bila-bila perbincangan tentang rokok ni tak pernah slesai..sebab memang TIDAK ADA dalil yang kuat yang mengatakan bahwa rokok haram...

-menyumbang pada israel..?tu kalau beli yang bungkus2 tu,..kalau beli yang tembakau yang ditanam orang-orang kita..?boleh?


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-10-09 22:09


salamun alaik,

bukankah telah disepakati haram hukumnya?
2 yang ana tau lah..
sebab benda yang merosakkan diri sendiri ibarat mmbunuh diri sendiri..
wallahuallam..

ana anti rokok..bnci perokok..sebab mereka sebabkan ramai org jadi pasif smoker..pasif smoker lebih trk ksannya dari smoker sendiri..
lelaki merokok xmacho langsung..perempuan yang merokok lebih nampak seperti perempuan jalang..lelaki dan prempuan yang baik takkan rosakkn diri sendiri dan org sekitarnya..


-----------------
masih ku di dalam pencarian abadi..yang belum pasti kutemui jika mendamba cinta selain Illahi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 14-10-09 19:59


perempuan atau lelaki yang terjebak dalam rokok, memang langsung tak glamor atau macho.. selain ia adalah satu pembaziran, ia boleh menjejas kan kesihatan kita.. orang boleh hilang suara pasal rokok.. paru paru boleh rosak pasal rokok... orang susah nak dapat anak pun pasal rokok


-----------------
Setiap yang hidup pasti akan pergi.. Sentiasa lah bermuhasabah diri setiap hari


Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

fiqasaila
Warga Rasmi
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37707
Posting: 19
Dari: tapah,perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-10-09 22:03


saya kurang bersetuju...rokok haram??? boleh jelaskan dengan nas dan dalil2....setau saya tak ada pengharaman rokok oleh mazhab syafie :berfikir:

Assalamualaikum

saya sebagai insan yang serba serbi kurang pengetahuan agama....tapi,saya tetap nak tegaskn kat sini...

actually,memang tak dinyatakan dalam al-Quran mahupun hadis yang merokok 2 haram....memang tak ditulis pun dengan terang tang tang yang merokok 2 haram....memang tak ada dalam al-Quran atau hadis pun yang ayat dia cmnie..."sesungguhnya merokok itu hukummya haram..."

tapi....sebagai umat islam...kena faham...ad dinyatakan dalam sebuah hadis yang bermksud lebih kurang cmnie .... "sesungguhnya apa-apa perbuatan yang merosakkan tubuh badan kita hukumnya haram...."

so....the question is....bukan ke merokok 2 mmbahayakn kesihatan...??? kalau tak cye....tengok kat kotak rokok 2 snirik...amaran oleh kerajaan malaysia...merokok itu mmbahayakn kesihatan...

so....salah ke kalau merokok 2 diklasifikasikan sebagai haram....???

wallahu 'alam...sama-sama kita fikir kan....

andai ad salah dan clap...ad trkasar bahasa ke...spuluh jari saya susun tanda mohon kemaafan.....


-----------------
AKU adalah aku....


Bookmark and Share

    


  Member Information For fiqasailaProfil   Hantar PM kepada fiqasaila   Quote dan BalasQuote

fullhouse
Warga Rasmi
Menyertai: 15.10.2009
Ahli No: 37675
Posting: 20
Dari: IPGM Kampus Sultan Abdul Halim,Sg Petani

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-11-09 21:13


salam...
meme rokok xmolek tok ksihatan...
da terang tang tang kat kotak yang beritahu ROKOK MEMBAHAYAKAN KESIHATAN...
tapi awat yang xpham2 lagi...
berhenti lah merokok 2..takkan tunggu jntong trbkar..leher menanah..
baru nak menyesal...
fakta mengatakan yang 70% lelaki sekarang mati pucuk...
so,tak rasa sedih ke boleh ALLAH bagi nikmat..hdup harmoni.sht tapi kita yang buat benda 2 jadi burukk....
lu pkir lah sendiri...
paper pun...tahniah kat my beloved father,sebab da berhenti rokok stlah sekian lama mencuba...
semoga istqamah ep...love you dad!!!!!



Bookmark and Share

    


  Member Information For fullhouseProfil   Hantar PM kepada fullhouse   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.146364 saat. Lajunya....