Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kepuasan itu terletak pada usaha bukannya pada pencapaian. Usaha sempurna adalah kemenangan sempurna.
-- Mahatma Ghandi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 69
Ahli: 0
Jumlah: 69




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 2 hari yang lalu
Muslim1987: 8 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: NIKAH BATIN...


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» NIKAH BATIN...

Please Mendaftar To Post


Oleh NIKAH BATIN...

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-12-08 09:07


Assalamualaikum

1. siapa-siapa ada maklumat tentang perkara ini


2. Ada satu kisah hamba Allah ni yang saya rasa telah menyalahi konsep istikharah.dalam istikharahnya dia bermimpi jodohnya dengan seorang lelaki ...walhal si lelaki tu dah berkahwin! dia bagi tau lelaki tu tentang mimpinya .lelaki menolak dan cakap cakap jangan ikut sangat tanda mimpi tu... mungkin dia bias (sebab hamba Allah ni memang suka kat lelaki tu). leaps tu ingatkan oklah... tetapi hamba Allah ni mula psiko...dia anggap lelaki tu memang jodoh dia..siap anggap lelaki tu dah bernikah dengannya secara batin (atau mimpi disiang hari sebenarnya) saya pun tak tahulah.Siap gelarkan lelaki tu "abi" lagi tu..kemudian hamba Allah ni mula hidup di alam "mimpi"..mula mengejar lelaki tu dan tak mahu terima hakikat...sampai rimas dan bengang mamat ni...huhuhu saya bila dengar pengakuan kawan saya ni..takut juga..sampai tahap tu pun ada.

any komen...


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-12-08 09:44


bagi pandangan ana, si hamba ALLAH ini memang ada masalah kecelaruan fikiran....
mungkin sebab dia dah suka sangat dengan lelaki itu sampaikan terbawa-bawa ke mimpi....dan mentafsirkan bahawa lelaki itulah yang dijodohkan oleh ALLAH untuknya walaupun dia tahu bahawa si lelaki tadi dah bekeluarga dan menolak maksud mimpi si hamba ALLAH tadi....
rasanya eloklah si lelaki ini menjauhkan dirinya dari dia....
jangan gunakan kekerasan terhadap hamba Allah ini kerana dikhuatiri dia akan memberontak dan akan melakukan sesuatu di luar akal warasnya....itu sajalah cara yang terbaik buat masa ini.....
pendapat ana yang daif.....sama-samalah kita fikir-fikirkan masalah ini....ada sesiapa yang lebih arif???
bolehlah dihuraikan sedikit tentang hal ini....


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-12-08 09:46


adakah istilah bernikah secara batin :berfikir:
pelik saja bunyinya.... :berfikir: :berfikir:


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

neoryzer
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.12.2008
Ahli No: 36407
Posting: 74
Dari: kelantan

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-12-08 10:31


sentiasa memberi nasihat dan teguran secara hikmah... jangan biarkan dia dan salahkan dia nanti dia menjauhkan diri dia dengan anta so tak ada lah peluang anta untuk nasihat dan betulkan kesilapan dia... banyakkan menggunakan hikmah...

p/s: anta boleh memberi cadangan supaya tanya ustaz yang boleh memberi nasihat pasal mimpi tersebut.. dan memberi nasihat kepada tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For neoryzerProfil   Hantar PM kepada neoryzer   Pergi ke neoryzer's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-12-08 10:44


Pada 30-12-08 10:31 , neoryzer posting:

!!! QUOTE !!!

sentiasa memberi nasihat dan teguran secara hikmah... jangan biarkan dia dan salahkan dia nanti dia menjauhkan diri dia dengan anta so tak ada lah peluang anta untuk nasihat dan betulkan kesilapan dia... banyakkan menggunakan hikmah...

p/s: anta boleh memberi cadangan supaya tanya ustaz yang boleh memberi nasihat pasal mimpi tersebut.. dan memberi nasihat kepada tu...


pembetulan....ni bukan kesah saya...ni kesah sahabat saya , seorang ustaz...kawan saya dah cakap bebaik dah..tapi tak berubah...tapi saya akan bagitau ustaz ni supaya jauhkan diri... dan jangan layan hamba Allah ni, tapi jangan berkasar pulak...nanti lagi haru dibuatnya.

peluang nak nasehat?kesilapan? kalau nak nasihat orang jadi baik agak mudah, tapi kalau psiko macam ni ..sukar tu..tak ada kepakaran...baik ustaz tu jauhkan diri..


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

fiq2901
Warga Rasmi
Menyertai: 24.11.2008
Ahli No: 36056
Posting: 20
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-12-08 10:46


gua rasa cara terbaik ialah lu org yang rapat dengan dia banyakkan berdoa supaya terbuka hati nya untuk insaf dan mengingati ALLAH SWT...bukan apa, ni kerana hasutan syaitan supaya minah 2 makin sayang kat mamat 2....satu lagi kalau boleh bagi lah si minah air yang dibaca surah yasin dan berdoa lah agar si minah ni sedar akan kesilapan dan masalah yang dihadapi...daa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fiq2901Profil   Hantar PM kepada fiq2901   Pergi ke fiq2901's Website   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-12-08 10:55


Pada 30-12-08 10:46 , fiq2901 posting:

!!! QUOTE !!!

gua rasa cara terbaik ialah lu org yang rapat dengan dia banyakkan berdoa supaya terbuka hati nya untuk insaf dan mengingati ALLAH SWT...bukan apa, ni kerana hasutan syaitan supaya minah 2 makin sayang kat mamat 2....satu lagi kalau boleh bagi lah si minah air yang dibaca surah yasin dan berdoa lah agar si minah ni sedar akan kesilapan dan masalah yang dihadapi...daa..


saya setuju dengan pendapat incik ini...cuma tak berapa setuju dengan bahasa gua lu yang incik gunakan..

masa dia istikharah tu hati dia sentiasa ingat ustaz tu.. agaknya syaitan pun ambil kesempatan lah masa tu.
marilah kita doakan dia supaya dia sedar.



Bookmark and Share

    


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

marsyalaila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.10.2004
Ahli No: 12102
Posting: 278
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-12-08 11:07


nikah batin ni amalan pengikut ajaran sesat sebenarnya..ia adalah nikah yang tak pernah berlaku secara sah menurut syara' dan dibolehkan oleh pengamalnya untuk melakukan sebebas-bebasnya apa yang halal bagi pasangan yang sah berkahwin.

dalam cerita ini, yang dimaksudkan nikah batin adalah khayalan pesakit tersebut sahaja.bukan seperti amalan pengikut ajaran sesat tersebut..

pendapat saya..elok pesakit tersebut dirujuk kepada pakar kaunseling..mohon bantuan dr rakan-rakan atau keluarga..untuk menyelamatkan masa depannya sebelum bertukar menjadi lebih psiko..

Bookmark and Share

    


  Member Information For marsyalailaProfil   Hantar PM kepada marsyalaila   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-12-08 11:22


huhu.. Tak pasal-pasal dah salah anggap ni kisah akhi zulman.. :sopan: Baca dulu.. kendian paham then komen.. betul tak ?

soalan 1 : tiada pernah dengar pasal perkara ini? tak tahu lah kalau ada maklumla ilmu saya masih cetek lagi.. banyak nak kena topup lagi ini.. adehhh..

soalan 2 : saya pun tak pernah dengar lagi kisah ini.. tapi apa yang boleh saya simpulkan serta ikatkan adalah.. Betul ke itu mimpi hasil daripada istikharah? :berfikir: kompem hamba Allah ini da jatuh sayang sangat dengan lelaki tu kan? Biasanya bila selalu dok teringat kat seseorang tu boleh jadi dalam mimpi pun akan terbawa-bawa juga.. lepas itu dianggapnya ini tanda hasil daripada istikharahnya.. tak begitu? hurm nak komen lelebih tak ada ilmu dan pengalaman tentang itu..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-12-08 11:36


Takutnya dengar..huhu..harap-harap si wanita tu dapat pulih dr kecelaruan pemikiran ni..

p/s: macam pernah ku dengar kisah ini, tapi dimana ya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 30-12-08 13:07


Pada 30-12-08 09:07 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

1. siapa-siapa ada maklumat tentang perkara ini


2. Ada satu kisah hamba Allah ni yang saya rasa telah menyalahi konsep istikharah.dalam istikharahnya dia bermimpi jodohnya dengan seorang lelaki ...walhal si lelaki tu dah berkahwin! dia bagi tau lelaki tu tentang mimpinya .lelaki menolak dan cakap cakap jangan ikut sangat tanda mimpi tu... mungkin dia bias (sebab hamba Allah ni memang suka kat lelaki tu). leaps tu ingatkan oklah... tetapi hamba Allah ni mula psiko...dia anggap lelaki tu memang jodoh dia..siap anggap lelaki tu dah bernikah dengannya secara batin (atau mimpi disiang hari sebenarnya) saya pun tak tahulah.Siap gelarkan lelaki tu "abi" lagi tu..kemudian hamba Allah ni mula hidup di alam "mimpi"..mula mengejar lelaki tu dan tak mahu terima hakikat...sampai rimas dan bengang mamat ni...huhuhu saya bila dengar pengakuan kawan saya ni..takut juga..sampai tahap tu pun ada.

any komen...




cakap dengan dia, nikah tu mesti ada sighah ijab qabul, ada wali, ada saksi, mahar... kasihan pada diri sendiri yang berfikir begitu lah.. kahwin batin lah, apa lah, tak dapat nfqah.. ksiannye.. kalau betul pun dia yaqin sangat tu jodoh dia.. cakap dengan lelaki tu... kan boleh saja poligami, dari jadi tak betul begitu...


-----------------
chayo!


Bookmark and Share

    


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

bintanghati2008
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.07.2008
Ahli No: 34147
Posting: 217
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-12-08 14:12


assalammualaikum

ada ke nikah batin? tak pernah dengar pun.. ish...ish...ish...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintanghati2008Profil   Hantar PM kepada bintanghati2008   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 30-12-08 14:22


NAMPAK BENO dia ANGAU gila KA MAMAT TU. Apapun dia kena DISEDARKAN DENGAN ILMU2 MUNAKAHAT..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 30-12-08 16:03


macam-macam yang berlaku sekarang ni..sama-samalah kita tingkatkan amalan dalam kehidupan seharian kita....jauhkan kontroversi tingkatkan prestasi..... :berfikir:


-----------------
http://www.dapatwang.com/?id=laila82


Bookmark and Share

    


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 30-12-08 16:07


Pada 30-12-08 14:22 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

NAMPAK BENO dia ANGAU gila KA MAMAT TU. Apapun dia kena DISEDARKAN DENGAN ILMU2 MUNAKAHAT..


setuju yang ni... kena sedarkan diri dengan ilmu munakahat...


-----------------
chayo!


Bookmark and Share

    


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

Benevolent_girl
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3370
Posting: 22
Dari: alostaq

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-02-09 16:37


err...minx maaf lah anda berilmu dan malas sikit. hanya nak tanya.. ILMU MUNAKAHAT tu apa?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Benevolent_girlProfil   Hantar PM kepada Benevolent_girl   Quote dan BalasQuote

yina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2005
Ahli No: 17978
Posting: 152
Dari: bumi ALLAH

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-02-09 17:20


salam..sahabat semua..
pada pendapat ana.. istikharah ni..tak semesti nya sekali buat terus diberi jawapan... biasanya kita kena lah buat acap kali.. sebab mungkin sekali dua buat tu..kadang-kadang dikaburi oleh syaitan..mungkin..maaflah..saya pun tak begitu arif sangat...cuma bagi pendapat dr pengetahuan saya..

dan untuk ustaz tu..mungkin..kena acap2 kali ingatkan prempuan tu..sambil2 sentiasa berdoa agar Allah sedarkan dia.. tapi... kalau dah tak ada jalan lain hingga memudaratkan rumahtangga ustaz tu..lebih baik ustaz tu jauhkan diri dan elak dr prempuan tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For yinaProfil   Hantar PM kepada yina   Quote dan BalasQuote

hyekal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21857
Posting: 235
Dari: bndar diRaja

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-02-09 20:43


Pada 02-02-09 16:37 , Benevolent_girl posting:

!!! QUOTE !!!

err...minx maaf lah anda berilmu dan malas sikit. hanya nak tanya.. ILMU MUNAKAHAT tu apa?


ilmu munakahat ni ialah ilmu tentang perkahwinan :)


-----------------
Wallahua'lam.
isLam terbina atas lima perkara,tetapi
mujtamak terbina atas SATU kesepakatan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-02-09 21:12


huhu...seramnya...nikah batin lah pulak...kalau saya jadi mangse rasa nak datang kerja pakai topeng saja...bia perempuan tu tak kenal...hehe:-D

hm...macam mana ni ek...rsnye ni da tesongsang sangat ni...telampau obses dengan sesuatu sampai jadi gini...kalau da care lembut tak bekesan kena lah jugak gunekan kekerasan sikit...tegas dengan perempuan tu..suruh dia kembali ke alam nyata...bagi sikit tazkirah tentang ajaran sesat(tekankan pada nikah batin yang tak pernah wujud dalam islam)...jangan suka-suka nak mempersendakan agame yakni solat istikharah itu sendiri dengan melakukan perbuatan2 yang memalukan islam...nyatekan sekali hukum bagi mereka yang mempercayai pada perkara yang tak termaktub dalam ajaran al-quran dan as-sunah...masyaAllah..mungkin Boleh gunekan care hukuman untuk menyedarkan dia...ala2 stick approach

wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

Jaafar072286
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2008
Ahli No: 34934
Posting: 84
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-02-09 21:41


Sian perempuan tu. Patut laki tu kahwin saja lah dua. Daripada perempuan tu tersiksa zahir batin... Sian dia.. Kan dah ada jalan penyelesaian..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jaafar072286Profil   Hantar PM kepada Jaafar072286   Quote dan BalasQuote

srikandi_khaulah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.07.2007
Ahli No: 30520
Posting: 139
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 02-02-09 22:02


Pada 02-02-09 21:41 , Jaafar072286 posting:

!!! QUOTE !!!

Sian perempuan tu. Patut laki tu kahwin saja lah dua. Daripada perempuan tu tersiksa zahir batin... Sian dia.. Kan dah ada jalan penyelesaian..


kasihan juga ye..tapi...adakah itu saja jalan penyelesaian dia? dan adakah jalan itu jalan yang terBAIK?



Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_khaulahProfil   Hantar PM kepada srikandi_khaulah   Pergi ke srikandi_khaulah's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-02-09 23:59


Pada 02-02-09 22:02 , srikandi_khaulah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-02-09 21:41 , Jaafar072286 posting:

!!! QUOTE !!!

Sian perempuan tu. Patut laki tu kahwin saja lah dua. Daripada perempuan tu tersiksa zahir batin... Sian dia.. Kan dah ada jalan penyelesaian..


kasihan juga ye..tapi...adakah itu saja jalan penyelesaian dia? dan adakah jalan itu jalan yang terBAIK?

jalan terbaik aku tak dapat fikir. tapi kalau ajaran sesat tu aku ada idea.

memula kahwin, lepas itu cerai terus talak 3. lepas itu dah tak boleh nak kahwin balik dah. lepas itu selamat


ps:- ini ajaran sesat aku. jangan ikut dan percaya


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-02-09 09:16


Pada 30-12-08 11:22 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

huhu.. Tak pasal-pasal dah salah anggap ni kisah akhi zulman.. :sopan: Baca dulu.. kendian paham then komen.. betul tak ?

soalan 1 : tiada pernah dengar pasal perkara ini? tak tahu lah kalau ada maklumla ilmu saya masih cetek lagi.. banyak nak kena topup lagi ini.. adehhh..

soalan 2 : saya pun tak pernah dengar lagi kisah ini.. tapi apa yang boleh saya simpulkan serta ikatkan adalah.. Betul ke itu mimpi hasil daripada istikharah? :berfikir: kompem hamba Allah ini da jatuh sayang sangat dengan lelaki tu kan? Biasanya bila selalu dok teringat kat seseorang tu boleh jadi dalam mimpi pun akan terbawa-bawa juga.. lepas itu dianggapnya ini tanda hasil daripada istikharahnya.. tak begitu? hurm nak komen lelebih tak ada ilmu dan pengalaman tentang itu..



ada betulnye pendapat nursolehah ni...rasanya apa yang di alami oleh perempuan tersebut adalah gangguan dari perasaan dia sendiri.. NIKAH BATIN??? adakah dalam islam ye?? cukup ke syarat2 nikah nya..Pendapat saya perempuan tu mungkin menghadapi masalah tekanan perasaan (dia sukakan lelaki tersebut tapi tak di terima oleh lelaki tu..pasal tu lah di gunakan cara lain, sedangkan cara dia tu salah)...masalah mental agaknya perempuan tu... :kelip:


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.119102 saat. Lajunya....