Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila sesuatu telah sempurna akan mulalah kelihatan cacat celanya.

-- Saidina Abu Bakar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 54
Ahli: 0
Jumlah: 54




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 1 hari, 10 jam, 13 minit yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: Apa kata anda: Usia pasangan anda lebih tua atau lebih muda daripada usia anda!


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» Apa kata anda: Usia pasangan anda lebih tua atau lebih muda daripada usia anda!

Please Mendaftar To Post


Oleh Apa kata anda: Usia pasangan anda lebih tua atau lebih muda daripada usia anda!

sidin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4251
Posting: 96
Dari: BANDAR BARU BANGI

australia  


posticon Posting pada: 23-10-03 13:10


Assalamualaikum,

Sahabat-sahabat ukhwah.com,
Kaum Adam, lelaki, teruna, siswa, bapa, dan abang sekalian, apakah pandangan dan perasaan anda sekiranya pasangan anda adalah lebih tua daripada anda?

Sahabat-sahabat ukhwah.com,
Kaum Hawa, wanita, dara, siswi, ibu, dan kakak sekalian, apakah pandangan atau perasaan anda sekiranya pasangan atau jodoh anda lebih muda daripada anda?

Please berikan komen anda, O.K. Bersama-samalah kita berkongsi pendapat dalam ukhwah.com.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sidinProfil   Hantar PM kepada sidin   Quote dan BalasQuote

amiela_8687
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.10.2003
Ahli No: 4524
Posting: 40
Dari: mountain seri garden

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 23-10-03 17:30


akum.......
bg amiela laakan......tak kisah laa pasangan kita tue tua atau muda ....itukan jodoh namer nyer! lagepun biler kita dapat pasangan yg lebih tue daripada kita leh laaa....pasangan kita mengajar kita skit agar lebih matang lageee!kalo muda...terpaksa laaa kita mengajar pasangan kita tue agar matang skit!! betul tak???seboleh-bolehnyerr biarlaaa pasangan kita tue tua daripada kita..tape kalo dah jodoh nak wat camna?

Bookmark and Share

    


  Member Information For amiela_8687Profil   Hantar PM kepada amiela_8687   Pergi ke amiela_8687's Website   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 23-10-03 18:47


muda ok kot..kalau tua..ermm kena fikir jugak..tapi kalau dah jodoh mcm tu terimalah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

are_rule1981
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3442
Posting: 293
Dari: Ampang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-10-03 22:46


ok ape..tp x kisah la tua ke muda ke asalkan beriman dan berakhlaq mulia

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_rule1981Profil   Hantar PM kepada are_rule1981   Quote dan BalasQuote

aza
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 27
Posting: 834
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-10-03 23:30


kalau dah jodoh macam tu nak buat macam mana?
tapai kalau boleh...biarlah lelaki tu lagi matang dari perempuan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azaProfil   Hantar PM kepada aza   Quote dan BalasQuote

dinulhuda1422h
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2447
Posting: 793
Dari: Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-10-03 09:54


Assaalamualaikum..
ana nak mencelah skit...kalau ana..tak der masalah...apa yang pasti...Islam mesti diuatamakan...kalau jumpa wanita solehah tu..On jer..jgn tunggu lagi...ana pernah dengar ceramah perkahwinan dari Tuan GuRu Nik Aziz..dia kata..jika ada seorang lelaki masuk meminang anak kamu..dan kamu selidiki baik budi perkertinya...bagus agamanya....jangan tunggu lagi...on saja...bukan apa takut nanti kalau kamu tolak dan lepasni jumpa yang lebih teruk...nescaya kamu telah menzalimi agama anak kamu....tulaa lebih kurang cebisan ceramahnya....

wassalam..

-----------------
Keikhlasan teramat penting dalam mengatur kehidupan yang menyakinkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dinulhuda1422hProfil   Hantar PM kepada dinulhuda1422h   Quote dan BalasQuote

shahirah_huda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1982
Posting: 335
Dari: AS

japan  


posticon Posting pada: 25-10-03 10:53


Assalamualaikum..
Bg ana, ana nakkan psgan yg . tua drp ana sbb dianya . mtg drp ana..dan mampu menguruskan dirinya dgn baik...dan paling pemting dpt memimbing ana ye..wslm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shahirah_hudaProfil   Hantar PM kepada shahirah_huda   Quote dan BalasQuote

asrul_safwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 213
Posting: 154
Dari: Shah Alam....

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-10-03 11:01


Assalamualaikum.....
Maaflah kalau apa yang ana cakap ni buat antum semua terasa atau terguris....
Antum semua ni masih muda,apakah antum, sudah terpikir semua perkara tentang jodoh ni.....
Kalau boleh jangan banyak berbicara tentang jodoh.....
Nampak sangat pemikiran kite ini tidak fokus kepada perkara yang lebih au'la......
Banyak lagi perkaralain yang perlu dipikirkan sahabatku....
Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For asrul_safwanProfil   Hantar PM kepada asrul_safwan   Quote dan BalasQuote

odySsey
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3678
Posting: 35
Dari: Pahang, Terengganu

Pahang  


posticon Posting pada: 25-10-03 13:01


soal jodoh di tangan Tuhan...muda atau tua..yg penting..bahagia...

-----------------
The beauty of life, doesn't depend on,
how happy u are, but on how,
others can be, because of u

Bookmark and Share

    


  Member Information For odySseyProfil   Hantar PM kepada odySsey   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 259
Posting: 306
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-10-03 15:06


usia??

kl ana..ana prefer yg lbh tua la...ustaz pun pesan...biarlah yg lbh tua..tp penah jugak b'kwn dgn org muda sethn dr ana..tp fikirannya matang..tp ana rs ana prefer yg lbh tua la..

jodoh tu kan di tangan Tuhan..tp kita sbg hambaNya kena berusaha utk m'dptkan jodoh...

-----------------
"jadilah spt pohon kayu yg lebat buahnya,tumbuh di tepi jalan, dilempar dgn batu,tetapi dibalas dgn buah"---Saidina Abu Bakar

Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

asmo
Warga Rasmi
Menyertai: 16.07.2003
Ahli No: 2367
Posting: 3
Dari: Terengaanu

Terengganu  


posticon Posting pada: 30-10-03 13:06


assalamualaikum!!!
bagi saya perbezaan usia tidak menjadi halangan. Kerana pengalaman telah mengajar saya bahawa yang membawa kebahagian sesebuah rumah tangga adalah kefahaman pasangan atas tugas masing-masing berdasarkan ajaran ugama.

Bookmark and Share

    


  Member Information For asmoProfil   Hantar PM kepada asmo   Quote dan BalasQuote

shamosha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.09.2003
Ahli No: 3576
Posting: 99
Dari: cheras

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 31-10-03 13:28


assalamualaikum....
sha pun sependapat dengan semua,bergantung kepada jodoh....
tapi bagi sha,pasangan biarlah lebih tua dari sha...
dan lebih matang dari sha.....
barulah sha lebih menghormati pasangan sha tu....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shamoshaProfil   Hantar PM kepada shamosha   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 31-10-03 14:20


Tak kisah... janji pompuan yg leh dibuat BINI..!!

-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...



Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

sidin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4251
Posting: 96
Dari: BANDAR BARU BANGI

australia  


posticon Posting pada: 31-10-03 21:53


Sebenarnya saya pun tak kisah sangat kalau jodoh saya itu lebih tua daripada saya. Tapi ada orang berpendapat, terutamanya golongan lelaki apabila pasangan atau isterinya lebih tua daripadanya, dia akan rasa malu....Perempuan mudah kelihatan matang daripada lelaki, jadi mereka merasakan bahawa mereka tidak secocok.
Sebab itulah mereka ini lebih suka memilih pasangan hidup yang sekurang-kurangnya 4 tahun lebih muda daripada mereka.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sidinProfil   Hantar PM kepada sidin   Quote dan BalasQuote

isa-VR4
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 20
Posting: 571
Dari: Kemaman Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 31-10-03 22:48


tak kesah...yg penting ngam

[ Posting ini telah di edit oleh: isa-VR4 pada 2003-10-31 22:56 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For isa-VR4Profil   Hantar PM kepada isa-VR4   Pergi ke isa-VR4's Website   Quote dan BalasQuote

GenG-BaNgI
Warga Rasmi
Menyertai: 20.10.2003
Ahli No: 4517
Posting: 18
Dari: Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 01-11-03 12:30


kadang2 macam malu, tapi kalau fikir2 tak kisahlah. Mungkin dia akan membantu kita...TQ

-----------------
Hancurkan Zalim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For GenG-BaNgIProfil   Hantar PM kepada GenG-BaNgI   Quote dan BalasQuote

nawra_albahira
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.08.2003
Ahli No: 3005
Posting: 141
Dari: taman tun dr ismail

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 01-11-03 13:09


hmm..tak mahu la...minta-minta,pasangan saya lebih tua dr saya..sebaya pun,...bole la..

tp..klau dah jodoh...it's ok...

-----------------
jadikan pengalaman itu sebuah kenderaan yg memandu dlm kehidupan agar kita menjadi lebih berhati-hati

Bookmark and Share

    


  Member Information For nawra_albahiraProfil   Hantar PM kepada nawra_albahira   Pergi ke nawra_albahira's Website   Quote dan BalasQuote

muslimahsejati
WARGA SETIA
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1091
Posting: 1009
Dari: kota tinggi,johor

Johor  


posticon Posting pada: 01-11-03 16:04


Kalau boleh biar umurnya sama baru best tapi yang lebih baik biarlah dia tue lebih tua tapi jaraknya tak jauhlah sangatkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

poqya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.09.2003
Ahli No: 3840
Posting: 208
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-11-03 00:56


erm...ok je kot...heeheh...tapi poqya prefer yg muda...

Bookmark and Share

    


  Member Information For poqyaProfil   Hantar PM kepada poqya   Quote dan BalasQuote

indah_hati84
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 76
Posting: 136
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 06-11-03 00:21


assalamualaikum...

hhmm,okla...pikir2kan jugaklakann,x semestinya yg lebih tua dr kita tu matang sebenarnya,ini kerana makna 'kematangan' tu luas dr pelbagai aspek...matang dr usia tu satu,matang pd wajah,matang dr segi pemikiran,matang pd pengalaman,matang pd ilmu...dan matang yg paling penting ialah matang dr segi tanggungjawab..haa,kalau yg tua pun x matang dr segi tgjwb,hhmm...agak2nya susah juge kalau nk buat suami nii..btul x??jadi kalau yg muda lebih matang dr si tua walaupun bknnya matang dr segi usia,jadi x salah kalau dipilih yg lebih muda...
itu pendapat ana,usia bukan penghalang kebahagiaan...asalkan dipilih dr segi agamanya dan ilmu pengetahuannya,InsyaAllah bahagia selamanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For indah_hati84Profil   Hantar PM kepada indah_hati84   Pergi ke indah_hati84's Website   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 17-11-03 03:15


assalamualaikum....
biasanya orang akan beranggapan normal kalau suami lebih tua daripada isteri. tetapi berlainan pula kalau isteri lebih tua daripada suami...
hmmm....walau apa pun... pada pandangan saya..yang penting suami isteri saling memahami...saling sayang, menyayangi... kesefahaman dalam berumahtangga adalah penting.
waallahu'alam bissawab...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

pLatipus
WARGA SETIA
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5915
Posting: 863
Dari:

Bumi Allah Yg Suci

saudiarabia  


posticon Posting pada: 05-01-04 15:48




Bagi ana....... ana lebih suka beristerikan yg lebih tua kerana.......emm... ntah ana pun tak tahu la apa sebabnya...
tapi yg paling penting asalkan dia mempunyai iman dan taat perintah suami.....(wanita yg ana idamkan)

:: AIRMATA LELAKI UMPAMA MUTIARA YANG TERBENAM DIDASAR LAUTAN DALAM BEGITU SUKAR UNTUK DIKELUARKAN ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For pLatipusProfil   Hantar PM kepada pLatipus   Pergi ke pLatipus's Website   Quote dan BalasQuote

ma_N
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3948
Posting: 85
Dari: No 49 Persiaran Temenggong,Taman Koskam,13220 Kepala Batas,Pulau Pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 05-01-04 15:58


akum...wbt...
ermm...ape salah nyer kalau isteri lebih tua...lagi tua lagi banyak pengalaman...hehehhe...baru ngam....

-----------------
-=TakE iT oR LEavE iT=--=bE sErioUS oR jusT quiT=-

Bookmark and Share

    


  Member Information For ma_NProfil   Hantar PM kepada ma_N   Pergi ke ma_N's Website   Quote dan BalasQuote

i_shahdamaii
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 931
Posting: 243
Dari: iium,gombak

egypt  


posticon Posting pada: 05-01-04 16:15


Isk kalo muda ni rasa cam adik la plak...tapi nak buat camne kalo dah jodoh terima je la.tak semestinya yang tua tu matang dan yang muda tu tak matang kan??Kadang2 yang lebih muda tu lebih matang dan rasional dari yang tua.

Bookmark and Share

    


  Member Information For i_shahdamaiiProfil   Hantar PM kepada i_shahdamaii   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-02-04 02:12




ermm.. pada pendapat ana la kan.. muda atau tua tak menjanjikan kematangan sama ada dari segi mental atau fizikal..

ape yang penting dalam pemilihan jodoh ni adalah agamanya, insyaAllah kalo elok pegangan agamanya...yang lain tu sumer akan ikut elok jugak dan juga persefahaman dan rasa saling menghormati antara pasangan..

walaupun kengkadang usia juga mempengaruhi perasaan, terasa cam adik je.. tapi tu minor aje.. akan tenggelam bila kita menyukainya..

p/s: asrul_safwan terlebih dulu ana nak mintak maaf kalo terasa ngan ana.. tapi rasa tak salah topik begini dibincangkan biarpun kita nih masih muda.. bukannye kita tak fokus, tapi kengkadang perlu juga pk kan perkara2 begini..

sekadar pandangan...

wallahu'alam....



[ Posting ini telah di edit oleh: ismi_atikah pada 2004-02-09 02:21 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 09-02-04 02:25


kalau dah jodoh.....
terima saja lah.....

jodoh kita merupakan anugerah ALLAH kepada kita..................

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

norhanan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4218
Posting: 116
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-02-04 08:55



Kalau boleh lebih tua..tapi tak kisah kalau dah jodoh apo nak dikato..tua muda sama jea asalkan orang tu matang dan menerima kita dengan seadanya...

wassalam


Bookmark and Share

    


  Member Information For norhananProfil   Hantar PM kepada norhanan   Quote dan BalasQuote

suhaizza
Warga Rasmi
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7200
Posting: 10
Dari: kuala lumpur

Kelantan  


posticon Posting pada: 13-02-04 16:07




pada pandangan saya.. usia tidak membezakan ape2... dalam sebuah perhubungan kesefahaman dan keserasian yang penting.... kematangan dalam menangani sesuatu permasaalahn yang dihadapi adalah penting.... dari sini usia tak ada bezanye.... yang utama kena pandai tackle perasaan dan perlakuan pasangan masing2..... itu pandangan saya.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaizzaProfil   Hantar PM kepada suhaizza   Pergi ke suhaizza's Website   Quote dan BalasQuote

amirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1533
Posting: 185
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-02-04 16:01


, bagu saya, saya nak teman hidup yang lebih tua, tapi tak terlalu jarak umur sgtlah tp kalau dah jodoh tu, InsyaAllah saya terima....apapaun yg penting biar masjid yg dibina tu atas dasar inginkan REDHA ALLAH, insyaAllah , tak akan ada apa yg perlu dipertikaikan kan???
HANYA ALLAH SEBAIK2 & PENOLONG DAN SANDARAN

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirahProfil   Hantar PM kepada amirah   Quote dan BalasQuote

syodel
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3679
Posting: 49
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-03-04 16:58


Wslm.Huh....ade jugak yag bukak topik ni ek!,baguslah sbb ana pun ade sikit sangkut paut ngan topik ni.Camni,ana ade knal lah ngan sorang pompuan ni,die ni dah jadi taraf kakak lah ni.umur die lebih tua dari ana 2 tahun.Antara ana ngan die tu hanya hubungan adik ngan kakak angkat saje,sbb ari tu die ade mintak satu permintaan kat ana ni untuk jadikan ana ni adik angkat die sbb die takde adik laki-laki.Ana pun stuju je.Entah camane tiba2 ana rase ana ade minat kat die plak!,anan tak tau lah nape.Nak kasi tau kat die ni yang ana ade minat kat die ni takut2 die takleh terima plak,takkkan ana nak pendam perasaan camni je!.tp ana ni suke terus terang-kalu nak ckp sesuatu.Ana ade ckp kat die yg ana nak kasi tau die sesuatu kat die ni,die kate ckplah ape nak ckp tu?,ana kate nantilah dulu,tp ana kene fikirkan jugak effect die tu,samaade baik atau buruk!.Aik terlanjur cerita plak,x pelah,bagi ana umur tak penting asalkan kedua-dua matang dlm islam dari semua hal.ok.Salam ukhwah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syodelProfil   Hantar PM kepada syodel   Pergi ke syodel's Website   Quote dan BalasQuote

ahsanisya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6382
Posting: 84
Dari: bandar ikan patin

Pahang  


posticon Posting pada: 11-03-04 17:35


...

kalau hati dah suka go on je lah.....

[*]ooo tuhan di depan ujian terasa diri ini memerlukanmu...[/LIST]

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahsanisyaProfil   Hantar PM kepada ahsanisya   Quote dan BalasQuote

Ju
Warga Rasmi
Menyertai: 14.07.2005
Ahli No: 17296
Posting: 15
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-08-05 18:43


Assalamualaikum...
Soal jodoh itu di tangan Tuhan.Bagi ana, tak kisah kalau pasangan kita itu > tua @ > muda.Rasulullah pun berkahwin dengan Khadijah yang > tua daripadanya dan Baginda juga berkahwin dengan Aisyah, lebih muda daripadanya. Setiap sesuatu itu ada hikmahnya, dan kita perlu mencarinya dan memahaminya.
Yang paling penting, lelaki yang baik itu adalah untuk perempuan yang baik dan begitu juga sebaliknya.

"TIDAKLAH ENGKAU MENDAPAT SEORANG SUAMI SEBAIK SAIDINNA ALI SEKIRANYA AKHLAKMU TIDAK SEINDAH SAIDATINA FATIMAH"

Bookmark and Share

    


  Member Information For JuProfil   Hantar PM kepada Ju   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-08-05 22:04


assalamualaikum...bagi ana...Kalau boleh ana ingin pasangan yang lebih tua sedikit dari ana..3-5 taun ke...matang menghadapi rumahtangga sedikit..tu pendapat ana lah...Tapi Kalau dah jodoh..ana terima walaupun bukan itu yang kita pinta...Mungkin ada hikmah di sebaliknya...

Asal boleh menerima antara satu sama lain dahla...ana lebih tua dari dia..adalah dekat sebulan..hehe.....tapi tak jauh bezakan..

okla..sekadar pendapat..wallhua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

IlyaFarhan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.10.2004
Ahli No: 11686
Posting: 149
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 19-08-05 22:27


assalamualaikum semua....
bagi ana tiada masalah sekiranya pasangan kita 2 lebih tua @ lebih muda @ sama umur.tapi kalau tua sangat pun tak elok juga kan...semua 2 terletak pada qada dan qadar tuhan.kalau dia tentukan kita dengan sesiapa pun kena terima lah nak buat bagaimana lagi...apa pendapat anda semua tentang pasangan DATUK NAZIM & DATIN NORJUMA??????Adakah sepadan atau sebaliknya????

sekian wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For IlyaFarhanProfil   Hantar PM kepada IlyaFarhan   Pergi ke IlyaFarhan's Website   Quote dan BalasQuote

laila_qaisy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17496
Posting: 74
Dari: punck perdana,u10

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-08-05 15:06


????kalau hati dah berkenan................................................................lautan api sanggup direnangi.................gunung tinggi snggup didaki...inikan pun cinta separuh mati..........tepuk dada tanya jiwa nurani..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For laila_qaisyProfil   Hantar PM kepada laila_qaisy   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-08-05 15:30


kalau lebih muda tak mengapa... alhamdulillah.. kalau lebih tua tu janganlah sampai tua 10 tahun dari saya... setakat 2-3 tahun lebih tua tu boleh lagi lah... dan yang penting dia mestilah hormatkan saya sebagai suami... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

arienaLubis309
Warga Rasmi
Menyertai: 19.08.2005
Ahli No: 18246
Posting: 8
Dari: Terachi...

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-08-05 11:45


bab jodoh ni satu aspek yang penting jugak..
tapi Kalau nak pilih biar berkenan dihati ..
kalau pakai kebas saja.. alamat..rumah tangga pun taka tau lah..
bab usia .. pnting bagi seorang wanita..
kalau boleh biar bakal suami ..tua 4/5 tahun dari mereka..
baru ada kematangan..
tapi..kalau aspek mndidik tak ada tak boleh jugak..
biar mereka yang bimbing kita bukan si isteri yang bimbing.. tu dunia nak tebalik lah..
maksud saya ..
QUEEN CONTROL.
akan berlaku..
perempuan ni.. pun satu..nak pilih jodoh fikir..dulu..
ini soal masa depan..
tapi baba umur saya paling..kurang berkenan yang sebaya..
masing2 tunjuk kebudakan mereka..

kalau boleh si peremuan ni cari lah yang paling tua dari anda..
cari suami yang matang..
berkepimpinan..
dapat mendidik kita kearah kebenaran..

wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For arienaLubis309Profil   Hantar PM kepada arienaLubis309   Quote dan BalasQuote

Kaisi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9907
Posting: 233
Dari: KB - The Islamic City

japan   avatar


posticon Posting pada: 23-08-05 12:32


tak reti nak komenla sebab tak prnh melaluinya..tapi orang-orang disekeliling saya ramai juga yang kawin dengan orang yang lebih tua daripada dia..i mean..c suami tu muda dan wife dia lebih tua daripada dia..jarak dalam 2,3 tahun juga..contoh terdekat adalah abang saya dan yang terbaru adik saya..dan yang semua orang dah tahu ialah fitri unic...i pun hairan juga..kenapa pilihan mereka adalah pasangan yang lebih tua daripada mereka..konfius juga tu..better than tny pada mereka yang dah melaluinyala..mungkin ada sbbnya yang tersendiri yang kita tak th.

Bookmark and Share

    


  Member Information For KaisiProfil   Hantar PM kepada Kaisi   Quote dan BalasQuote

srikandi_impian
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.09.2004
Ahli No: 10903
Posting: 52
Dari: UTM

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-08-05 12:42


ana pun tak kisah kalau bakal suami ana lebih muda pada ana..tapi takdelah sampai 5 tahun kan...jodoh pertemuan tu di tangan TUHAN... ana terima takdir ALLAH...asalkan si suami boleh mendidik ana dan keluarga ke arah KEBAIKAN dah lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_impianProfil   Hantar PM kepada srikandi_impian   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-08-05 12:54


kalau itu lah yang terbaik..
pasrah segalanya..

ps: tapi Kalau boleh biala lebih tua...
     wallahua'lam..sekadar pndgn peribadi.. ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

khuwailid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.11.2003
Ahli No: 5241
Posting: 139
Dari: marakka, mareisha

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 23-08-05 15:26


mmmmm.... tanya diri lerrr=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For khuwailidProfil   Hantar PM kepada khuwailid   Pergi ke khuwailid's Website   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 23-08-05 15:50


ana nak suami ana jauh lebih tua dari ana supaya dia lebih matang dalam segala hal... then, ana prefer yang lebih tua sebab ana suka lelaki matured... wassalam... :)
anna, tak ada lah risau sangat tentang jodoh... kalau dah sampai seru kahwinlah... cuma, taknak bercinta saakan... biarlah berwasatiah dalam segala hal...

benda yang baik, tidak memerlukan kata-kata yang hebat

aku tetap aku...
[ Telah diedit oleh: farhanna pada 23-08-05 16:17 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

musafirsepi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2005
Ahli No: 17831
Posting: 110
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-08-05 15:55


Assalamualaikum..

Usia?tua?muda?
kita berpatah balik pada hukum ketentuan Allah.Seandainya lebih muda,bersyukurlah kerna dia akan menjadi pasangan kita yang akan memimpin kita,andai lebih tua,sama sahaja.Doa pada Allah agar jodoh itu yang paling penting dalah yang terbaik buat diri kita dan yang dapat pimpin kita menuju Allah..ok?jangan risau...yang terbaik untuk yang terbaik juga...

so?redha pada qada qadar Allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafirsepiProfil   Hantar PM kepada musafirsepi   Quote dan BalasQuote

akidah
Warga Rasmi
Menyertai: 10.08.2005
Ahli No: 18011
Posting: 8
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 24-08-05 14:56


rasanya pasangan yang lebih tua is better..bukan apa..lelaki kalau lebih tua lebih matang agaknya dan lebih bertanggungjawab..tapi kalau dah ditemukan dengan lelaki yang lebih muda...on saja lah..yang paling penting serasi..umur tak jadi masalah sangat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akidahProfil   Hantar PM kepada akidah   Quote dan BalasQuote

mslina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2005
Ahli No: 17798
Posting: 174
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 24-08-05 15:05


lagi tua

Bookmark and Share

    


  Member Information For mslinaProfil   Hantar PM kepada mslina   Quote dan BalasQuote

sitishuhada
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11861
Posting: 132
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-08-05 15:13


tak tau..tak tau lagi jodoh mcmmana..kalau boleh jangan terlalu tua dan jangan terlalu muda..ku serahkan urusn cinta pdNya..Dia Maha Mengetahui apa terbaik buatku..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishuhadaProfil   Hantar PM kepada sitishuhada   Quote dan BalasQuote

nur_sheela
Warga Rasmi
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10654
Posting: 20
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 24-08-05 15:14


betul 2 akidah...
umur tak menjadi masalah kan.. yang penting kita boleh hidup dengan dia... dan saling sayang menyayangi... ;-)
saya ada seorang kawan yang ada kes macam ni... stakat ni mereka termamatla bahagia nya... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_sheelaProfil   Hantar PM kepada nur_sheela   Quote dan BalasQuote

amanassiq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.10.2004
Ahli No: 12124
Posting: 89
Dari: al arddi kholifah

Pahang  


posticon Posting pada: 24-08-05 15:24


tak kisah tentang umur..yang penting sekali ialah keimanan dan ketaqwaan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amanassiqProfil   Hantar PM kepada amanassiq   Quote dan BalasQuote

Irshadianz_Boyz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13291
Posting: 139
Dari: Bumi Al-Irshad

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 24-08-05 15:26


heheh..ana nak isteri yang sama atau lebih muda dari ana....tamau lebih tua

Bookmark and Share

    


  Member Information For Irshadianz_BoyzProfil   Hantar PM kepada Irshadianz_Boyz   Quote dan BalasQuote

srikandi_syahadah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2005
Ahli No: 14660
Posting: 202
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-09-05 22:34


kalau dah jodoh tak kemana,usia bukan penghalang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_syahadahProfil   Hantar PM kepada srikandi_syahadah   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 28-09-05 21:49


4 me its ok ....... usia bukan ukuran yang penting hati

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-09-05 22:04


umur atau usia hanya sekadar angka...so, tak ada masalah agaknya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

bocah_anom
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.08.2003
Ahli No: 3021
Posting: 112
Dari: uniten

Johor  


posticon Posting pada: 28-09-05 22:08


em...tah ek, nak juga yang lebih muda...bila dah tua kang ada layang jaga...tapi Kalau dah 2 2 tua...susah juga itu...hihi :lol:...

tak kisah pun..asal beriman dan bertaqwa serta dihiasi dengan akhlak yang mulia

Bookmark and Share

    


  Member Information For bocah_anomProfil   Hantar PM kepada bocah_anom   Quote dan BalasQuote

MoFaT
Warga Rasmi
Menyertai: 27.08.2005
Ahli No: 18484
Posting: 18
Dari: shah alam

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-09-05 11:27


Muda atau Tua tidak menjadi persoalan,
asal kita kenal hati dan budi
sudah memadai untuk
membina jalinan ikatan yang
Sejati...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MoFaTProfil   Hantar PM kepada MoFaT   Quote dan BalasQuote

ina_irdyna85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.09.2005
Ahli No: 18932
Posting: 268
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-09-05 11:56


yang penting bersifat matang dan dapat mendidik anak dan isteri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ina_irdyna85Profil   Hantar PM kepada ina_irdyna85   Pergi ke ina_irdyna85's Website   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 29-09-05 11:59


mesti lah lebih tua...
laki2 ni kan lambat matang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 29-09-05 11:59


mesti lah lebih tua...
laki2 ni kan lambat matang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.144251 saat. Lajunya....