Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kadangkala kita boleh menang dengan mengurangkan kekalahan kita
-- Dari Drama"Phily"

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 67
Ahli: 0
Jumlah: 67




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 20 jam, 38 minit yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Beli Kereta Selain Proton TIDAK PATRIOTIK???


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Beli Kereta Selain Proton TIDAK PATRIOTIK???

Please Mendaftar To Post


Oleh Beli Kereta Selain Proton TIDAK PATRIOTIK???

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 16-12-08 22:21


Assalamualaikum

Beberapa hari lepas....malaysia digemparkan dengan keputusan kerajaan Perak yang menukar kereta rasmi kerajaan negeri proton perdana v6 kepada toyota camry.....kerajaan kedah juga dikatakan bakal mengikut jejak langkah kerajaan perak.

sebelum ini....kerajaan terengganu juga menggemparkan negara apabila membeli 14 buah mercedes benz model E-class bagi menggantikan perdana v6 yang dikatakan tinggi kos membaikinya....yang seterusnya pembongkaran pusat2 service proton yang mengenakan charge yang tinggi kepada kerajaan negeri.

hhmm....apa pendapat ahli ukhwah sekelian dalam isu ini???...adakah membeli kereta selain proton menggambarkan kita tidak patriotik???
______________________________________________________________________________________

pendapat naruto-san:
1. naruto-san setuju sangat-sangat dengan keputusan kerajaan negeri Perak bahkan menyokongnya 100%.

2. tidak patriotik??.....keluarkan dulu bukti yang menunjukkan kereta proton (especially proton perdana) adalah kereta nasional???

Proton Perdana
Mitsubishi Galant 7th Generation

3. cukuplah selama ini menipu rakyat malaysia bulat2 dengan mengatakan proton adalah kereta nasional....it's time for proton to stop conning malaysians.

4. selama ini....proton membuli rakyat malaysia dengan memonopoli perniagaan menjual kenderaan di malaysia apabila kerajaan mengenakan cukai kepada kereta import (40% - 300% taxes).....harga kereta proton sepatutnya bawah dari RM 20 ribu saja....kereta proton pasang di malaysia, kebanyakkan parts adalah dari malaysia....then Kenapa harga just murah lebih kurang 10 ribu saja berbanding kereta yang diimport yang dikenakan cukai yang tinggi???.....dalam erti kata lain.....proton ambik untung hampir 100% dengan membuli rakyat malaysia gara-gara kerajaan MEMAKSA rakyat membeli proton (since harga proton paling murah berbanding yang lain....of course sebab kereta nasional tak dikenakan cukai.....bodohlah kerajaan itu kalau kenakan cukai pada product sendiri)

5. kereta yang kurang berkualiti tapi harganya hampir sama dengan kereta yang berkualiti tinggi dari luar???....hhmmm

6. proton mempunyai service after sales yang paling teruk di malaysia. JD Powers & Associates survey

7. sepatutnya....proton tidak perlu diwujudkan dari awal....malaysia sepatutnya menjadi pusat assembly-plants di rantau asia...bukan sahaja ianya mencipta peluang pekerjaan bertaraf mahir untuk rakyat malaysia....tapi kereta2 yang dipasang itu sudah pasti akan dieksport keluar negara....pendapatan negara semakin bertambah.....pemindahan teknologi berlaku secara serentak.....tapi....disebabkan ego seorang bekas perdana menteri....menyebabkan rakyat malaysia terpaksa membayar harga ego tersebut dengan harga yang sangat-sangat mahal.

wallahua'lam


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-12-08 07:06


saya setuju pendapat saudara naruto-san,tidak semestinya beli kereta selain proton di anggap tidak patriotik,lihat saja pemimpin kita sendiri macam-macam jenis keeta depa pakai..hmm entahlah


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 17-12-08 09:11


Sama dengan Wafie :-D

Erm .. Wawa mungkin kurang bernasib baik sebab deliver keyta Proton Gen2 dengan beberapa masalah ... Aduh, fragile sungguh ...!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-12-08 10:35


patriotik?????kejadahnyer tu???

masa proton buat kereta yang penuh masalah untuk kegunaan rakyat Malaysia......
adakah mereka fikir pasal patriotik?????

patutnya proton mesti di'patriotik'kan dulu baru lah rakyat boleh patriotik untuk membeli kereta buatan proton.........

Sokong kerajaan negeri Perak (negeri teman kena lah sokong)

p/s: tapi teman lagi suka kalau Perak tukar pakai kereta Honda....hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 17-12-08 12:07


Pengalaman pakai perdana , 2 tahun saya pakai kena tukar kotak gear 3 kali, kali ketiga saya pergi gaduh dengan bos servis proton di kelantan , dengan selamba dia kata saya tak pandai bawa kereta , saya kata awak tak pandai buat kereta , tak tahu dimana silapnya ,tapi orang EON servis kata saya gasak kereta sesuka hati , aksesori lain hanya power window dan aircond yang sering buat hal , yang lain semuanya ok . kos selenggara ok , tapi kalau repair kat luar lagi ok , kadang-kadang repair bawah pokok lagi ok dari repair di proton servis , saya jual dengan kerugian 60 peratus harga asal.

Hampir setahun saya bertukar ke camry 2.0G , satu masalah pun tak timbul , saya berulangalik dari Butterwoth ke KB dalam 8 kali sebulan ,perjalanan lancar rasa lebih selamat , keselesan memang tak boleh nak samakan dengan perdana , camry lagi selesa , berbaloi beza harga 40 ribu . dalam ladang kelapa sawit pun saya dah redah , saya gasak camry sesuka hati ,tak jadi masalah ,

perkara pertama kalau saya beli kereta, saya nak selamat lasak selesa boleh kejar masa dan harga , perdana selesa dan agak selamat berbanding jenama proton lain tapi harga memang mahal , tapi camry memenuhi kreteria yang saya inginkan kecuali harga .

tak timbul masalah patriotik , sayangkan nyawa pun patriotik juga. kalau kerajaan perak nak tukar kepada camry itu adalah hak mereka , kalau mereka rasa perdana merugikan mereka berhak bertukar kepada kereta lain , menjaga harta rakyat juga adalah patriotik. kerajaan kelantan pun dah ada ura-ura nak tambah camry. proton serta kerajaan malaysia kena cermin diri.



Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-12-08 12:19


tak pakai proton... pakai perodua saja.. tu saja yang mampu... jimat pun jimat.. selesa pun selesa.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 17-12-08 12:33


kereta nasional?keh3,kualiti pun hancur lagi bagus beli aston martin DBs james bond tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-12-08 13:10


Pada 17-12-08 12:19 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

tak pakai proton... pakai perodua saja.. tu saja yang mampu... jimat pun jimat.. selesa pun selesa.....


sama lah kita kak mas_ayu.. :-D :-D ulang alik balik kampung pun dah jimat.. topup 30 saja untuk minyak...



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 17-12-08 13:16


pakai kereta nasional saja dah kira patriotik ke, pelik juga ni.. bagaimana pula bahasa ? tengok ramai saja yang tak cakap guna bahasa kebangsaan termasuk yang orang-orang diatas tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 17-12-08 13:18


Pada 17-12-08 13:16 , izdham posting:

!!! QUOTE !!!

pakai kereta nasional saja dah kira patriotik ke, pelik juga ni.. bagaimana pula bahasa ? tengok ramai saja yang tak cakap guna bahasa kebangsaan termasuk yang orang-orang diatas tu.



tu sudah pasti.saya ni pun kadang-kadang speaking english juga.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 18-12-08 09:42


maaf lah kalau menguruk kereta buatan malaysia ni..tetapi kereta malaysia ni memang tak ada standart..piawaian keselamatan kereta pun agak lemah....enjin masalah lah...dan macam-macam lagi...patut pun kos penyelengaraan mahal...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 18-12-08 10:47


memang pun tak ada standard.tak ingin pun nak pandu kereta nasional ini.baik simpan duit beli aston martin james bond itu.


sokong apa yang dikomen oleh jeremy clarkson yang kereta nasional adalah kereta yang paling jahanam pernah diciptakan manusia.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-12-08 11:15


kereta james bond,rashdin? haa... bagus2.. simpan duit beli ye..
jangan guna duit rakyat...mahupun duit parents..

camry... yep kereta yang bagus.. cuma.. er.. beli kereta baru? erm.. duit rakyat juga tu..

saya lebih tertarik dengan honda dan ford..lebih ekonomi tapi best...
tapi entah macam mana... i end up now with hyundai :)

but sorry to say... masih belum ada kereta nasional yang betul-betul menarik hati...
(agak tertarik dengan saga baru as an economy car.. tapi belum ada peluang nak test)
masa mula-mula lepas grad ambil kancil.. ok lah maintanance murah.. tapi penat pakai travel.. so ambil hyundai elantra coupe.. sedap sikit meluncur.. cuma sakit lah kalau kalau nak ganti sparepart... coupe ni kurang sparepart kecuali in kl...

baru-baru ni..ambil sebiji viva .. buat kereta unofficial... @ langkah jimat minyak
tapi ... huu frust saja kalau ketuk2 body dia bunyi macam ketuk tin biskut...keletangg..keletungg... :lucu:
rompong...dan sangat lembut... bagi tumbukan padu sebijik pun dah kemik..hehehe
nasib baik memang betul-betul jimat... so far belum ada apa-apa rosak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 18-12-08 11:20


haa,kan dah cakap.rasanya camry tu bagus juga sebab save minyak juga

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-12-08 11:32


dalam tak berkenan dan tak suka pun... dah 4 bijik kenderaan nasional di beli...
1 viva
2 kancil..
1 moto jaguh...dan kesemuanya masih belum jual...

kira saya patrioritik lah agaknya ? :lucu: hihihihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

intifada08
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.08.2008
Ahli No: 34648
Posting: 52
Dari: Kedah

armenia  


posticon Posting pada: 18-12-08 12:45


samola den...moto modenas dan myvi..patriotik oh patriotik ...kalau nak patriotik so tak payah guna kereta lah ye. kan kereta tu bukan orang Malaysia yang cipta kan...hehehehe...

"Ilmu adalah khazanah umat Islam yang hilang, jadi kutiplah ilmu walaupun di negeri orang lain"

Bookmark and Share

    


  Member Information For intifada08Profil   Hantar PM kepada intifada08   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 18-12-08 13:17


dulu memandu uji beberapa kereta terbaru proton, rasa agak kekok, bila suis untuk signal di sebelah kiri.kebiasannya di sebelah kanan, senang nak bagi signal sambil change gear.harga pun lebih kurang kereta import, harga waja pun sama dengan vios version J

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-12-08 11:02


sekali terlanggar confirm berkecai....macam besi buruk pun ada.

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

syah_apium
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1424
Posting: 415
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-12-08 11:16


Assalamualaikum


beli kereta selain nasional tidak boleh dikatakan tidak patriotik

bagaimana nak beli kereta proton
kl xberkualiti

pakai sthun dua dah ada masalah

kl kereta luar, pakai sthun dua tak ada masalah pun

lagipun interest kereta nasional ni mahal berbanding kereta luar

bagaimana nak sokong kereta proton

kereta proton banyak kelemahan


-----------------
ukhwah itu indah bila dihubungkan melalui silaturrahim

layari http://ibnusyah.blogspot.



    


  Member Information For syah_apiumProfil   Hantar PM kepada syah_apium   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 19-12-08 11:25


bukan kira sebab patriotik...tapi sebab murah....

rule of thumb.... kita kena terima hakikatnya....

buat sekadar yang kita termampu

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-12-08 13:14


Pada 19-12-08 11:25 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

bukan kira sebab patriotik...tapi sebab murah....

rule of thumb.... kita kena terima hakikatnya....

buat sekadar yang kita termampu


yup sebab murah..
kereta saya tu tingkapnye asyik problem saja.. nak buka boleh.. nak tutup takmo pulak.. tension-tension.. lagi-lagi bila time ujan..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-12-08 15:23


hahaha...sama lah macam kereta kancil encik rdwira tu...bila nak tutup kena tolak dengan tangan naik ke atas...
hihihi...lawak saja... lebih dari manual dah tu...
nasib baik my kancil belum kedengaran sebarang masalah dari akak akaun opis saya yang sedang menggunakannya

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 19-12-08 16:01


Pada 18-12-08 12:45 , intifada08 posting:

!!! QUOTE !!!

samola den...moto modenas dan myvi..patriotik oh patriotik ...kalau nak patriotik so tak payah guna kereta lah ye. kan kereta tu bukan orang Malaysia yang cipta kan...hehehehe...

"Ilmu adalah khazanah umat Islam yang hilang, jadi kutiplah ilmu walaupun di negeri orang lain"


satu stetment yang cukup bagus..ana setuju...kadang-kadang ada jugak kereta nasional ni letak enjen toyota lah..enjen nissan lah...



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 19-12-08 19:50


teringat kata-kata sinis tun mahathir.....kilang proton diwujudkan untuk memudahkan geng pas pergi dengar ceramah pas........


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 19-12-08 21:38


Pada 19-12-08 11:02 , erwina posting:

!!! QUOTE !!!

sekali terlanggar confirm berkecai....macam besi buruk pun ada.



teringat satu kemalangan antara sebuah kereta nasional dengan sebuah volvo.kereta volvo rosak sedikit tapi kereta nasional musnah macam kena bom.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 19-12-08 23:03


Pada 19-12-08 19:50 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

teringat kata-kata sinis tun mahathir.....kilang proton diwujudkan untuk memudahkan geng pas pergi dengar ceramah pas...


mahathir sememangnya seorang yang ego dan suka merendah-rendah dan mempeleceh orang lain demi menutup kelemahan sendiri (idea penubuhan proton adalah idea mahathir walaupun ramai pakar2 ekonomi bantah).

kalau proton tak pernah wujud....geng pas akan pergi ke ceramah2 pas naik suzuki swift, naik honda jazz, naik honda city, naik toyota vios and altis, naik honda civic

bayangkan kereta2 di atas ini harganya sama seperti harga proton sekarang or maybe lebih murah (sebab tak dikenekan cukai).

pengajaran....janganlah ikut perangai buruk mahathir iaitu ego tak bertempat...jauhilah daripada mencontohi perangai mahahtir yang suka merendah-rendahkan orang lain (di samping sifat2 buruk dia yang lain - yang tak releven diberitahu di sini)


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

lebai_y2k
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3792
Posting: 176
Dari: Pokok Sena

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 02:27


hm..baru balik dari ceramah Datuk Seri Ir Nizar di Kulai tadi..Dia bagitau, kerajaan perak yang sebelum ni,sewaktu tajol rosli jadi MB dah memang buat keputusan nak beli kereta baru,dah kondem sangat dah kereta exco tu (perdana v6 tu lah)..so,alang-alang nak beli,takkan lah nak beli v6 lagi,pakai 4 tahun lebih dah kondem teruk..so cadang lah beli camry yang katanya ada warranty 7 tahun..tentang warranty ni ana tak tau lah,mungkin orang yang berkaitan boleh sahkan [email protected] kerajaan negeri perak saja yang dapat begitu, Wallahu A'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lebai_y2kProfil   Hantar PM kepada lebai_y2k   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 03:21


!!! QUOTE !!!

bayangkan kereta2 di atas ini harganya sama seperti harga proton sekarang or maybe lebih murah (sebab tak dikenekan cukai).


benar tu...kalaulah tak ada proton ni..harga kereta honda..toyota..dan sebagainya mesti murah...kerajaan kenakan cukai yang tinggi kepada kereta import kerana nak rakyat malaysia membeli kereta buatan malaysia yang agak murah...so kalau lah kerajaan tak kenakan cukai kepada kereta import..confirm mesti tak laku kereta proton...di indonesia pun kereta toyota vios dalam lingkungan harga 40k kat sini berapa..kurang2 pun 60k ...



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 10:27


kereta mana mana pun Kalau berlanggar kuat kompem tak kereta remuk, orang dalam mati katak(benda ni orang fizik boleh explain penuh). agak terbaru, depan opis suami saya, camry langgar kelisa, camry yang jatuh enjin ;)

macam ayah kata, pergi kedai honda, carila kulit sawo matang hidung penyek, ramai ke tak banding kedai jual proton dan perodua.

ayah- 2 biji wira(dah selamat) dan sekarang waja,mpv proton(coming soon, inya allah)
adik perempuan - wira
abang- myvi
adik lelaki- kancil, belum, wira aeroback
saya- persona
suami- motor naza

**kalau tak patriotik.. mesti riot, kan? ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 10:40


Pada 20-12-08 10:27 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

kereta mana mana pun Kalau berlanggar kuat kompem tak kereta remuk, orang dalam mati katak(benda ni orang fizik boleh explain penuh). agak terbaru, depan opis suami saya, camry langgar kelisa, camry yang jatuh enjin ;)

macam ayah kata, pergi kedai honda, carila kulit sawo matang hidung penyek, ramai ke tak banding kedai jual proton dan perodua.

ayah- 2 biji wira(dah selamat) dan sekarang waja,mpv proton(coming soon, inya allah)
adik perempuan - wira
abang- myvi
adik lelaki- kancil, belum, wira aeroback
saya- persona
suami- motor naza

**kalau tak patriotik.. mesti riot, kan? ;)



mestilah,sebab kereta proton ni macam tin sardin


baik beli kereta ni


.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 10:48


Pada 20-12-08 10:40 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!




mestilah,sebab kereta proton ni macam tin sardin


baik beli kereta ni


setakat model beli kat shell,kedai mainan, jangan cerita.

tin sardin tin sardin pun.... sedap di makan isinya dari tin kosong.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 10:51


buat apa nak beli model.baik simpan duit dari sekarang nanti boleh beli yang betul-betul punya tak begitu kan3?


lagipun feature dia menarik juga kerana mengutamakan keselamatan.


ada sebabnya saya cakap kereta nasional ni umpana tin sardin sebab saya dah pandu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 10:55


Erk nak promote kereta tu ke rashdin? Hurmm tujuh keturunan pun belum mampu nak bayo harga kereta itu..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 10:58


Pada 20-12-08 10:55 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Erk nak promote kereta tu ke rashdin? Hurmm tujuh keturunan pun belum mampu nak bayo harga kereta itu..




sebabnya pada pendapat saya,di sini kena ada AP baru boleh bawa masuk.prosedur AP pula agak leceh sedangkan di negara pengeluar tu tak adalah mahal sangat pun.


contohnya,di sana(saya merujuk pada UK) dengan duit sebanyak 35000 pound saja boleh membeli kerete mercedes kompressor sedangkan di sini kereta yang sama tapi harga dia dalam 430000


jadi mana satu pilihan kalbu?.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 21:05


betul tu,mahathir memang ego tak bertempat.kalau tak, malaysia ni dah dipandang rendah oleh negara lain pun.dia memang gila kuasa sampai menyebabkan bangsa melayu pakat ramai yang berjaya sambung belajar ke luar negara.

lagipun disebabkan ego mahathir lah ramai orang melayu pakat dapat kerja kat proton,jadi engineer kat sana,kat petronas dan sebagainya.pakat boleh bagi anak bini makan tak merempat sana sini.

ada juga orang melayu yang mempunyai ilmu pengetahuan dalam membuat kereta dan carigali minyak disamping teknologi lain.banyak ilmu berkembang termasuk lah it,engineering dan sebagainya.

berbanding daripada orang yang menerima sedekah "seks" amoi cina lepas tu bila kena tangkap terus tuduh kata konspirasi oleh BN,tak pula geng yang ikut "tarbiyah" marah.boleh pula kata terima sedekah kan.

Dulu cakap lain…

"Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat juga ditanya wartawan tentang kereta rasmi tetapi dijawab tidak ada keperluan untuk tukar kereta manakala Menteri Besar Perak, Dato' Seri Mohammad Nizar Jamaludin pula berkata perbelanjaan penyelengaraan kereta rasmi kerajaan Perak tidak setinggi Terengganu malah peruntukan untuk penyelenggaraan kereta yang tidak digunakan boleh dibawa masuk ke perbelanjaan rakyat."

Sumber: "MB Terengganu 'sibuk' hal kereta mewah, lupa rakyat miskin", Harakah, 29 Julai 2008

Sekarang dah ubah nada…lain pula ceritanya...

“kos membaiki serta menyelenggara Proton Perdana V6 yang tinggi mendorong Kerajaan Perak hari ini meluluskan pembelian 16 kereta Toyota Camry 2.4 sebagai kenderaan rasmi anggota exco kerajaan negeri dan pegawai kanannya.”

Sumber: "Perak ganti Perdana V6 dengan Toyota Camry", Harakah, 12 Disember 2008

mungkin sebab nak bagi sedap bontot duduk kat kereta mewah agaknya.rakyat biarkan saja lah...

:sopan:


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 21:13


dan kehancuran yang dibawanya lebih teruk sehingga akhirnya dia mengakyu juga menzalimi orang kan3?


p/s----->penjarakan dia di penjara JTF guantanamo.trouver jangan marah ya,nanti kena jual :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 21:16


betul ke dia mengaku menzalimi orang.boleh letak kat sini berbanding orang yang kata "siapa liwat siapa" bila ditanya oleh pemberita.....

ist ist ist.....malaysia pakat hancur belaka kan.tak boleh dah keluar pergi pasar malam beli murtabak.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 21:21


boleh cari saja.bukan ke sekarang maklumat dihujung jari kan?.taip2 terus saja dapat.sekarang ni anak murid pula nak melingkupkan negara yang sudah sedia lingkup bersama barisan2 kabinet yang tak reti bercakap.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 21:49


by: Rashdin

!!! QUOTE !!!


boleh cari saja.bukan ke sekarang maklumat dihujung jari kan?.taip2
terus saja dapat.sekarang ni anak murid pula nak melingkupkan negara
yang sudah sedia lingkup bersama barisan2 kabinet yang tak reti bercakap.

HUEEHHUUE!! Actually kaat atas tuue trouver sedang reply dan online di rumah
saya... EERMM... kejap... EH Rashdin, niie saya nak pesan niie. Memanglah maklumat
di hujung jari... Yaa, itu saya akui... Tetapi dengan bersepahnya blog-blog di
luar sana dengan sumber-sumber yang jauh dari primer, sekunder ataupun tertiary
bolehkah dikatakan itulah kenyataan, itulah kebenaran atau itulah yang betuuullll
sekali? Bahaya tuue Rashdin...

Firman Allah dalam surah An-Nur (ayat 15): "Iaitu semasa kamu bertanya atau
menceritakan berita dusta itu dengan lidah kamu, dan memperkatakan dengan mulut
kamu akan sesuatu yang kamu tidak mempunyai pengetahuan yang sah mengenainya;
dan kamu pula menyangkanya perkara kecil, padahal ia pada sisi hukum Allah adalah
perkara yang besar dosanya." Cuma... Kalau dengan fakta yang sah ataupun diakui,
bolehlah posting kerana yang membacanya bukan seorang dua, beribu-ribu orang pula
tuue... Dan kesannya juga besar terhadap perspektif masyarakat.

Saya sendiri pun boleh, register new mail, new blog and new nickname dan
kemudian memburuk-burukkan mana-mana pemimpin ataupun individu... Namun, bukankah
ia sesuatu perbuatan yang bacul dan keji? Tambahan pula yang diblogkan adalah
sesuatu yang tidak bersandarkan fakta dan cuma sekadar berita angin yang didengar
dan di luar pengetahuan kita... Ini sekadar pandangan dan tidak tertumpu pada
mana-mana entiti. Tak kisahlah Harakah ke... Berita Harian ke... Utusan ke...
Malay Mail ke... Dan lain-lain lagi...

p/s: Muslims are expected to treat each other like brothers, deriving from Islam's
concept of brotherhood amongst its believers and non believers...

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 22:19


wakakakakak... tin sardin ke ...tin coke ke...tin nespray ke..... janji aku dah harta beli kereta tu.... kereta nasional..tu yang aku termampu....

mak aku guna waja, adik aku seorang waja..seorang wira...seorang persona... abang aku guna kancil..aku guna kancil... ha tu semua kereta nasional..yang dikatakan tin sardin tu..kekekkekek.. bapak aku saja guna kereta import...kekkeke ford....ford econovan..dia guna buat masuk kebun..

tu semua usaha sendiri.. tak kisah lah janji ada kenderaan sendiri..

ni berangan nak beli austin martin.... lawak antarabangsa sungguh.... kerja pun tak.. bro..cari lah kerja dulu..baru boleh sembang ....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 20-12-08 23:58


Pada 20-12-08 21:05 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!


lagipun disebabkan ego mahathir lah ramai orang melayu pakat dapat kerja kat proton,jadi engineer kat sana,kat petronas dan sebagainya.pakat boleh bagi anak bini makan tak merempat sana sini.

ada juga orang melayu yang mempunyai ilmu pengetahuan dalam membuat kereta dan carigali minyak disamping teknologi lain.banyak ilmu berkembang termasuk lah it,engineering dan sebagainya.


Kenapa sampai begitu sempit pemikiran dan pandangan??? :berfikir:

adakah engineers di kilang motorola, intel dan agilent di malaysia semuanya orang putih dan tak ada engineer melayu-Islam???.....jawapannya ada engineer melayu-Islam bekerja kat kilang2 berkenaan.

adakah di kilang samsung malaysia engineers semuanya orang korea selatan dan tak ada engineer melayu-Islam???....jawapannya ada.

adakah di kilang braun, bosch dan osram malaysia engineers semuanya orang jerman dan tak ada engineer melayu-Islam???...jawapannya ada engineers melayu-Islam.

adakah di kilang hitachi malaysia engineer semuanya orang jepun???.....tidak, ada engineer melayu-Islam bekerja kat sana.

kat pusat assembly plants milik automakers di malaysia seperti di shah alam (toyota, daihatsu & volvo), di pekan (merz benz, ssangyong, suzuki), di pegoh melaka (honda), di rawang (nissan)....ada ramai saja engineers melayu-Islam bekerja kat tempat2 di atas...sebagai tester engineers, quality control engineers dan sebagainya.

semua kat atas ini adalah kesinambungan syarat2 dalam perjanjian antara MITI dan syarikat2 pelabur asing yang ingin melabur di malaysia.....iaitu mengambil pekerja2 mahir dari kalangan rakyat tempatan malaysia ....dan seterusnya berlaku pemindahan teknologi ke malaysia.....prinsip ini bukan sahaja diaplikasi di malaysia, tapi juga diguna pakai di negara2 lain yang membuka pintu kepada pelabur2 asing.

sila rujuk MITI: ministry of international trade and industry

!!! QUOTE !!!

betul ke dia mengaku menzalimi orang.boleh letak kat sini...


yup...mahathir memang mengaku "menzalimi" polan bin polan....nak details sila baca sendiri kat blog mahathir....kalau tak silap....artikel2 dia pertengahan tahun ini or dekat-dekat pilihanraya umum lalu.

che det

!!! QUOTE !!!

...berbanding orang yang kata "siapa liwat siapa" bila ditanya oleh pemberita...


adakah kenyataan di atas bermaksud satu tuduhan terhadap seseorang???....kalau bermaksud satu tuduhan....adakah trouver_99 mempunyai bukti kukuh yang membolehkan trouver_99 terlepas dari pertuduhan qazaf??? :jangan:


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

BrotherMon
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.07.2003
Ahli No: 2708
Posting: 1087
Dari: Kuala Lumpur

congo   avatar


posticon Posting pada: 21-12-08 09:16


Sampai sekarang Malaysia tak ada identiti diri dalam Kereta Nasional. Semuanya adalah model yang diambil dari Jepun dan rebranding sebagai Kereta Nasional.


Proton = Boleh dikatakan kebanyakan model adalah dari Mitsubishi, Japan. Cuma nama dan rupa paras sedikit di ubah dan di downgrad kualiti. contoh WIRA = MITSUBISHI GSR LANCER / PERDANA = MITSUBISHI ETERNA

Perodua : Joint venture dengan DAIHATSU/TOYOTA untuk model mereka. Contoh KANCIL : DAIHATSU MIRA / KELISA : DAIHATSU CUORE / KEMBARA : DAIHATSU TERIOS KID / MYVI : DAIHATSU BOON & TOYOTA PASSO / VIVA : DAIHATSU MIRA AVY / KENARI : DAIHATSU MOVE

Naza : Ini juga telah diistihar kereta nasional buatan malaysia. Hakikatnya Naza adalah rebranding tempatan untuk model Kia dari Korea.

Lepas ni apa pula ya model yang dah bertahun di Negara Jepun akan dibawa masuk ke Malaysia sebagai model tempatan? hehehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For BrotherMonProfil   Hantar PM kepada BrotherMon   Pergi ke BrotherMon's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 21-12-08 09:18


Pada 21-12-08 09:16 , BrotherMon posting:

!!! QUOTE !!!

Sampai sekarang Malaysia tak ada identiti diri dalam Kereta Nasional. Semuanya adalah model yang diambil dari Jepun dan rebranding sebagai Kereta Nasional.


Proton = Boleh dikatakan kebanyakan model adalah dari Mitsubishi, Japan. Cuma nama dan rupa paras sedikit di ubah dan di downgrad kualiti. contoh WIRA = MITSUBISHI GSR LANCER / PERDANA = MITSUBISHI ETERNA

Perodua : Joint venture dengan DAIHATSU/TOYOTA untuk model mereka. Contoh KANCIL : DAIHATSU MIRA / KELISA : DAIHATSU CUORE / KEMBARA : DAIHATSU TERIOS KID / MYVI : DAIHATSU BOON & TOYOTA PASSO / VIVA : DAIHATSU MIRA AVY / KENARI : DAIHATSU MOVE

Naza : Ini juga telah diistihar kereta nasional buatan malaysia. Hakikatnya Naza adalah rebranding tempatan untuk model Kia dari Korea.

Lepas ni apa pula ya model yang dah bertahun di Negara Jepun akan dibawa masuk ke Malaysia sebagai model tempatan? hehehe..


bagaimana dengan Gen 2 dan Persona(Gen2 Sedan)?


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 21-12-08 12:11


Pada 20-12-08 22:19 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

wakakakakak... tin sardin ke ...tin coke ke...tin nespray ke..... janji aku dah harta beli kereta tu.... kereta nasional..tu yang aku termampu....

mak aku guna waja, adik aku seorang waja..seorang wira...seorang persona... abang aku guna kancil..aku guna kancil... ha tu semua kereta nasional..yang dikatakan tin sardin tu..kekekkekek.. bapak aku saja guna kereta import...kekkeke ford....ford econovan..dia guna buat masuk kebun..

tu semua usaha sendiri.. tak kisah lah janji ada kenderaan sendiri..

ni berangan nak beli austin martin.... lawak antarabangsa sungguh.... kerja pun tak.. bro..cari lah kerja dulu..baru boleh sembang ....


keh3,sebut pun dah salah.aston martin bukan austin martin


IA,walaupun belum bekerja tapi kurang2 simpanan sudah ada. :-)

jadi bolehlah tunggu masa nak beli.ingat saya ni tak pakai ke kereta nasional?kalau saya tak pakai taklah saya komen pasal kereta nasional ni.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-12-08 13:06


Masalahnya kerete Proton dijual lebih murah di luar negara. Penjual sendiri pun tak patriotik. :jangan: :jangan: :jangan:


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 21-12-08 13:09


Pada 21-12-08 13:06 , Hanan posting:

!!! QUOTE !!!

Masalahnya kerete Proton dijual lebih murah di luar negara. Penjual sendiri pun tak patriotik. :jangan: :jangan: :jangan:



ya buktinya disini


sumber harga: http://www.savemoneyoncars.co.uk/cheap_new_cars_display/Proton/


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-12-08 14:28


Pada 21-12-08 13:09 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-12-08 13:06 , Hanan posting:

!!! QUOTE !!!

Masalahnya kerete Proton dijual lebih murah di luar negara. Penjual sendiri pun tak patriotik. :jangan: :jangan: :jangan:



ya buktinya disini


sumber harga: http://www.savemoneyoncars.co.uk/cheap_new_cars_display/Proton/



tak sudah-sudah nak menipu tak bertempat...

website tu untuk kereta terpakai lah.......

ini senarai harga kereta gen2 (baru) di uk. darabkan harga tersebut dengan +-5.6. adakah harga yang ditawarkan diluar lebih murah berbanding dengan apa yang ada di malaysia? tengok struktur cukai kat sana bagaimana? kita masuk bandar kena bayar tak? kat sana masuk london kena bayar antara 7-8 pound sterling untuk sekali masuk. parking saja dah cecah 1.5 pound sterling untuk sejam.
/


bandingkan dengan harga tempatan:
GEN 2 1.6

GEN 2 STANDARD I.A.F.M 1.6 MANUAL
On The Road = RM 53,488
Downpayment = RM 1,749
MONTHLY(9yrs) = RM655.84
MONTHLY(7yrs) = RM655.84
MONTHLY(9yrs) = RM1039.09


GEN 2 STANDARD I.A.F.M 1.6 AUTO
On The Road =RM 56,488
LOAN = RM54,439.20
Downpayment = RM2,048.80
MONTHLY(9yrs) = RMRM690.07
MONTHLY(7yrs) = RMRM834.09
MONTHLY(5yrs) = RMRM1093.32


GEN 2 1.6 MANUAL (High line) CPS
On The Road =RM 57,488
Loan = RM51,739.20
Down payment = RM5,596.33
MONTHLY(9yrs) = RM655.84
MONTHLY(7yrs) = RM792.72
MONTHLY(5yrs) = RM1039.10

GEN 2 1.6 AUTO(High line) CPS
On The Road =RM 60,488
Loan = RM54,439.20
Downpayment = RM6,048.80
MONTHLY(9yrs) = RM690.07
MONTHLY(7yrs) = RM834.09
MONTHLY(5yrs) = RM1,093.02


-----------------
I have my own id now.... :)


Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 21-12-08 17:49


Pada 21-12-08 13:06 , Hanan posting:

!!! QUOTE !!!

Masalahnya kerete Proton dijual lebih murah di luar negara. Penjual sendiri pun tak patriotik. :jangan: :jangan: :jangan:


betul itu!!!

GEN2 1.6 ML manual Malaysia: RM 53,488.00
GEN2 1.6 ML auto Malaysia: RM 56,488.00
GEN2 1.6 L Line manual Australia: $ 16,990 (RM 40,445.45)
GEN2 1.6 L line auto Australia: $ 18,990 (RM 45,206.53)

Persona 1.6 B line manual Malaysia: RM 45,499.00
Persona 1.6 B Line auto Malaysia: RM 48,499.00
Persona 1.6 Manual Australia: $ 16,990 (RM 40,445.45)
Persona 1.6 auto Australia: $ 18,990 (RM 45,206.53)

Satria Neo 1.6 manual Malaysia: RM 43,900
Satrio Neo 1.6 auto malaysia: RM 46,900
Satria Neo 1.6 Manual Australia: $14,990 (RM 35,684.35)
Satria Neo 1.6 auto Australia: $ 16,990 (RM 40,445.45)

*perbandingan model2 di atas adalah mengikut spesifikasi model masing-masing...dan TIDAK dipilih secara rawak.

Rujukan:
Proton Edar Malaysia
Proton Australia
Wikipedia: Proton GEN 2
Wikipedia: Proton Persona
Wikipedia: Proton Satria Neo

p/s: kepada yang berkenaan....feel free untuk check sendiri maklumat di atas....pokok tidak akan bergoyang kalau tak ada angin....thankz kepada students malaysia dan keluarga malaysia yang menetap di australia kerana prihatin tentang isu "ketidakadilan, kezaliman & pembulian" terhadap rakyat malaysia.


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-12-08 18:38


Pada 21-12-08 17:49 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-12-08 13:06 , Hanan posting:

!!! QUOTE !!!

Masalahnya kerete Proton dijual lebih murah di luar negara. Penjual sendiri pun tak patriotik. :jangan: :jangan: :jangan:


betul itu!!!

GEN2 1.6 ML manual Malaysia: RM 53,488.00
GEN2 1.6 ML auto Malaysia: RM 56,488.00
GEN2 1.6 L Line manual Australia: $ 16,990 (RM 40,445.45)
GEN2 1.6 L line auto Australia: $ 18,990 (RM 45,206.53)

Persona 1.6 B line manual Malaysia: RM 45,499.00
Persona 1.6 B Line auto Malaysia: RM 48,499.00
Persona 1.6 Manual Australia: $ 16,990 (RM 40,445.45)
Persona 1.6 auto Australia: $ 18,990 (RM 45,206.53)

Satria Neo 1.6 manual Malaysia: RM 43,900
Satrio Neo 1.6 auto malaysia: RM 46,900
Satria Neo 1.6 Manual Australia: $14,990 (RM 35,684.35)
Satria Neo 1.6 auto Australia: $ 16,990 (RM 40,445.45)

*perbandingan model2 di atas adalah mengikut spesifikasi model masing-masing...dan TIDAK dipilih secara rawak.

Rujukan:
Proton Edar Malaysia
Proton Australia
Wikipedia: Proton GEN 2
Wikipedia: Proton Persona
Wikipedia: Proton Satria Neo

p/s: kepada yang berkenaan....feel free untuk check sendiri maklumat di atas....pokok tidak akan bergoyang kalau tak ada angin....thankz kepada students malaysia dan keluarga malaysia yang menetap di australia kerana prihatin tentang isu "ketidakadilan, kezaliman & pembulian" terhadap rakyat malaysia.


saya baru menulis kepada wakil proton australia.......

model persona yang dikatakan bermula dari harga AUD16, 990* adalah harga yang dicadangkan, bukannya harga hakiki pemilikan - belum termasuk sebarang percukaian atau bayaran-bayaran tambahan. in shorts, harga yang dinyatakan bukannya on the road price. kadar tukaran semsa AUD 1 = MYR 2.46. Bila dah ambil kira semua sekali dan relatifnya sama saja dengan harga di malaysia. (OTR - on the road price - sekurang-kurangnya AUD19,490 atau MYR47,945.4 )

* All prices are recommended retail and exclude dealer delivery and government statutory charges, Metallic paint extra $350.00. Please see your local Dealer for current retail offers.
The specifications listed are accurate at the time of printing. Proton Cars Australia reserves the right to make changes to models without prior notification.

sekali lagi hujahan dengan melindungi fakta keadaan sebenar.


-----------------
I have my own id now.... :)


Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 21-12-08 20:50


tak habis-habis tuduh saya.tak ada kerja lain?oops nanti ada orang marah.


saya bagi link pun kata menipu ya?keh3,typical malay.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-12-08 21:05


Pada 21-12-08 20:50 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

tak habis-habis tuduh saya.tak ada kerja lain?oops nanti ada orang marah.


saya bagi link pun kata menipu ya?keh3,typical malay.


the interpretation of the situation is simple since there is no explainantion given... thou should says that the link is referred to the used-cars, hence the price is very cheap..... your comparison is not done properly.... imho, misleading... misleading info. = lying.


-----------------
I have my own id now.... :)


Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 21-12-08 22:22


Assalamualaikum
beza orang yang berilmu dengan orang yang bertaklid secara buta...segala yang diterima dipercayai buta˛ lebih˛ lagi yang mana terasa "dekat di hati" dan kena dengan pendiriannya...
orang yang berilmu, dapat data dan maklumat, saring dahulu, buat kajian terperinci, tanya guru itu, guru ini..dapat pandangan pelbagai pihak, bukan menyebelahi pihak tertentu jeq..

hmm..apapun, saya memang hampa dengan Proton...dengan kualiti yang tak seberapa nak baguih..aduih...saya mencadangkan agar yang mampu nak keluarkan duit lebih sikit agar membeli kereta selain dari Proton..huhu..walaupun saya sendiri memakai Proton..sebab saya tahu apa masalah Proton..uhuk.. :cry:

apapun, saya respect dengan trouver_99, naruto_san, dan shinfay_de...walaupun adakalanya saya tak sekepala dengan mereka..hujah mereka adalah melalui bukti dan kajian terperinci..inilah baru dikatakan ilmu...supaya minda kita terbuka..

tapi, saya nak ingatkan agar kembali kepada topik kita...
"Beli Kereta Selain Proton TIDAK PATRIOTIK???"
teruskan berdiskusi.. ;-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 21-12-08 22:50


!!! QUOTE !!!

"Beli Kereta Selain Proton TIDAK PATRIOTIK???"


erkk..nak tanya sekali lagi ni...produa dengan naza ni bukan dari malaysia jugak ke???



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 22-12-08 00:33


Pada 21-12-08 22:50 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

"Beli Kereta Selain Proton TIDAK PATRIOTIK???"


erkk..nak tanya sekali lagi ni...produa dengan naza ni bukan dari malaysia jugak ke???




naza?tu kan milik Allahyarham syed nasimuddin ke?.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 22-12-08 01:15


maafkan ana kalau mencelah...bukan nak tunjuk pandai ataupun tergarang...

dalam hal seperti perbincangan ini semestinya ada sebahagian pihak kadang-kadang tersasul dan tersilap beri info serta ada jugak ahli yang terkadang salah mentafsir posting...so tak perlulah nak kita semua ni terus kondem si pesalah ataupun mengutuk..itu bukan cara islam sebenar...cukup atau memadai perbetulkan info itu dan tegur secara berhemah....ana nasihatkan diri ana sendiri dan semua rakan-rakan ukhwah.com silalah bermuzakarah seperti yang dituntut islam....


nak campur pasal topik dalam ni sikit...

kalau nak dibandingkan pendapatan perkapita rakyat australia dengan oang malaysia ni jauh berganda2 tingginya pendapatan perkapita orang australia ni...walaupun dah diconvertkan nilai mata wang dengan negara malaysia memang orang australia tetap mudah membeli...persoalnya di sini..ialah..adakah ia benar-benar dapat membantu orang malaysia memiliki kereta supa mudah untuk melakukan aktiviti harian...jelas..yang ada kereta pun terpaksa menangung hutang yang banyak selama bertahun2...pokoknya sekiranya benar dikatakan proton ini diilhamkan adalah untuk membantu orang2 malaysia yang taraf hidupnya rendah saya rasa kurant tepat...

sekadar pandangan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 22-12-08 09:44


lagi kereta yang menjadi idaman semua hehehehehe


.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-12-08 14:41


Pada 22-12-08 01:15 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

dalam hal seperti perbincangan ini semestinya ada sebahagian pihak kadang-kadang tersasul dan tersilap beri info serta ada jugak ahli yang terkadang salah mentafsir posting...so tak perlulah nak kita semua ni terus kondem si pesalah ataupun mengutuk..itu bukan cara islam sebenar...cukup atau memadai perbetulkan info itu dan tegur secara berhemah....ana nasihatkan diri ana sendiri dan semua rakan-rakan ukhwah.com silalah bermuzakarah seperti yang dituntut islam....


Assalamualaikum
alhamdulillah..baguslah jika begitu..kita cuba aplikasikan bukan sahaja dalam UC tapi terhadap semua makhluk terutama sekali umat Islam..jangan terus kondem si pesalah atau mengutuk..sebab banyak perkara perlu diconsider untuk meletakkan kesalahan semata˛ kepada pesalah yang tertentu..sebab kita tak tahu bagaimana pengakhiran hidup kita kelak, dan bagaimana pengakhiran hidup si pesalah kelak..yang baik belum tentu mati dalam keadaan husnul khatimah dan yang jahat belum pasti mati dalam keadaan suul khatimah..hak kita bukan sebagai penghukum tapi sebagai pemberi nasihat, amaran dan peringatan..

niway, Naza memang milik allahyarham Tan Sri sama Nasimudin tapi kenderaan dalam Naza bukanlah datang dari rekaan Malaysia sendiri..ia diambil dari syarikat Korea iaitu Kia..tak patriotikkah Tan Sri Nasimudin?? :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 19:35


salinan penuh e-mail jawapan daripada wakil proton australia:

fromSamantha O'Brien
to***********@gmail.com

dateMon, Dec 22, 2008 at 5:59 AM
subjectProton Cars Australia

hide details Dec 22 (2 days ago) Reply


FULL OF CONFIDENCE


Dear Mr. **********,

Thank you for your enquiry of the Proton GEN.2. I have enclosed a brochure for you.

The Proton GEN.2 also comes with Protons factory backed three (3) year, unlimited kilometer warranty and a seven (7) year anti corrosion warranty. This is all backed up by Protons free three (3) year Roadside Assistance which is covered for the duration of the vehicles warranty.

Wherever you go, you’ll always look fabulous in a GEN.2. It has a unique design unlike any other Proton. It’s chic, sporty and stylish. When you’re behind the wheel of the GEN.2, you’re experiencing superior ride and handling, engineered by Lotus, the world renowned sports car manufacturer. The Proton GEN.2 is a perfect package well-suited to the lifestyle you’re living.

The Proton GEN.2 starts at $16,990 excl. on road costs for the L-Line manual.

I have enclosed a brochure, price list and national dealership list for your information. To arrange a test drive, please contact your nearest dealership.

Kind regards,

Samantha O'Brien
Sales and Operations Assistant
PROTON CARS AUSTRALIA Pty LIMITED
PH : +61-2-8707 2707
FAX : +61-2-8707 2722
E-MAIL: [email protected]
ADDRESS: Unit 1, 25-33 Alfred Road
CHIPPING NORTON NSW 2170
PO BOX 4785, MILPERRA NSW 1891
WEB: www.proton.com.au


-----------------
I have my own id now.... :)


Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 25-12-08 20:50


Di Malaysia ada Kemudahan Pinjaman option

3-tahun ???
5-tahun ???
7-tahun ???
9-tahun ???

sampai mati pun ada...


kah..kah..kah..

lawak...lawak...


ADA OPTION untuk majukan Public Transport Tak Nak !!!
Sebaliknya Buat banyak-banyak Lebuhraya Bertol...

bodoh betullah...keh3 :lucu: :lucu: :lucu: :lucu:


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 28-12-08 20:11


RRP (recommended retail price) adalah sistem harga yang diguna pakai di australia....dan ianya adalah harga selepas mengambil kira keuntungan yang diperolehi oleh sesebuah syarikat perniagaan...bukan sahaja proton australia mengguna pakai sistem harga seperti ini, tapi hampir semua syarikat menjual kenderaan di australia menggunakan sistem harga ini.

selalunya negara2 yang menggunakan sistem RRP ini adalah negara2 yang mempunyai kawasan geografi yang luas seperti australia, US dan canada.

urusan pembelian kenderaan selepas itu...tiada kaitan dengan syarikat kenderaan seperti proton australia....mereka sudah kaut keuntungan dalam urusan pembelian tersebut.....urusan selepas itu adalah antara pembeli dan pihak bank (pihak bank beli daripada syraikat kenderaan, selepas itu jualkannya kenderaan tersebut kepada pembeli), pembeli dan syarikat insuran, pembeli dan kerajaan dalam konteks pendaftaran kenderaan (urusan cukai & etc)

sistem yang hampir sama juga diaplikasi di malaysia.....urusan pembelian antara pembeli dan pihak bank tiada kaitan dengan pihak yang menjual kenderaan....syarikat menjual kenderaan hanya concern tentang keuntungan dalam sesuatu jual beli.

dalam erti kata lain....tanda harga RRP atau MSRP (manufacturer's suggested retail price) itulah harga untuk pembeli di australia selepas mengambil kira keuntungan (juga di US dan canada).....di malaysia harga yang ditawarkan oleh proton malaysia adalah harga untuk pembeli di malaysia selepas mereka mengambil kira keuntungan proton malaysia hasil jual beli.

ertinya...sememangnya kereta proton di australia dijual dengan harga yang lebih murah berbanding di malaysia.

wallahua'lam

MSRP and a real value of a car
Suggested Retail Price
What is MSRP?


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 28-12-08 20:40


tapikan cuba kita tengok pendapatan perkapita negara australia dulu baru cakap tentang harga kereta proton di sana.saya dah pun pastekan pendapatan perkapita rakyat UK dan harga kereta proton di UK tapi ada juga suara2 sumbang kata menipu ya kah3 retard.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

al-kandahlawi
Warga Rasmi
Menyertai: 14.10.2008
Ahli No: 35385
Posting: 8
Dari: Kyoto

japan   avatar


posticon Posting pada: 21-01-09 03:15


asalamualaikum..

saya rasa terpanggil untuk bagi sikit pandangan.

saya pernah berada di melbourne untuk kerja research study..

pernah terserempak dengan kereta proton satria,proton arena..maybe boleh share sikit apa yang saya lihat d sana...

bab patriotik ke apa ke..dalam Islam tak diwajibkan sampai tahap beli kereta pun mesti kononnya kereta nasional..yang penting it's serve the purpose..tapi,kalau beli kereta nasional,niat untuk bangunkan negara dengan hasil proton,dan tambahkan bayaran zakat (tak pasti proton bayar zakat ke tak,rasanya bayar),insyaAllah ada pahalanya..

kalau diikutkan pendapatan apa kapita rakyat australia...dan juga kos2 lain..sbnrya saya bersetuju..kereta proton d sana di jual lebih murah..dengan spec2 yang saya kira lebih baik dr dalam negara sendiri ini~

kalau nak tengok perbandingan,bandingkan purchasing power rakyat australia,dan harga kereta tu.contohnya,dengan gaji seorang eksekutif di aussie,berapa banyak kereta proton dia mampu miliki,dan bandingkan dengan gaji seorang eksekutif di malaysia,berapa banyak kereta proton dia mampu beli..atau bayar ansur-ansuran..baru nampak beza dia..

dalam bab ni,orang-orang ekonomi atau dalam bidang akaun mungkin boleh faham dengan lebih jelas.

kalau nak bandingkan harga dengan convertkan nilai ke RM atau apa jenis matawang sekalipun..ianya sangat volatile,dan tak reliable sangat..not an accurate source for comparison.

lagipun,kereta proton sangat-sangat lah low quality,tak sepadan dengan harganya.safety yang sangat kurang.kalau benar-benar ikut hukum,dalam ayat quran ada bagitahu mafhumnya,janganlah kamu mencampakkan dirimu dalam kebinasaan.

guna kereta proton ni macam nak bunuh diri pun ada jugak sebenarnya..sebab2 safety yang teruk.seorang eksekutif yang saya kenal,telah beli kereta toyora camry sebaik saja kereta proton perdana yang disediakan pihak syarikat,telah mengalami kemalangan,sampai sudah airbag tak keluar2.ayah angkt saya,guna proton wira,cermin belakang tiba-tiba pecah berderai,bukan pecah sikit-sikit punya.kemungkinan kena batu2 kecil.hu...fikir-fikir balik..naik proton ni memang macam sengaja merendahkan tahap keselamatan kita sebenarnya.

cermin kereta saya..dah berpuluh2 kali asyik jatuh,dan problem nak naik slow sangat.

sekali repair kena puluh ringgit.semalam cermin rosak lagi.tension sungguh.bahagian siling kereta proton,tak dibuat dengan material yang baik.lama2 akan tercabut/lekang.tak masuk masalah enjin lagi.

kesimpulannya : memang kos maintain kereta proton diakui,TINGGI.saya mengalaminya-buat malu org Islam saja,produce benda-benda low quality.selepas itu jual mahal(dibandingkan dengan kualiti yang sepatutnya diberi).

p/s : ada org cakap kena patriotik guna proton,tapi bnyknya ada agenda politik lah kut..



sikit teguran ::jangan:

kepada org yang membetulkan info ke apa ke..jangan lah susah payah nak cari hujah nak kalahkan si pemberi info..biar berhemah sikit..masing-masing cuba be as a muslim..meraikan pandangan saudara2 kita yang lain..:bunga:

kita dalam ukhwah.com betul?mari berkongsi pandangan..


-----------------
"sesungguhnya dunia itu tak lebih dari senda gurau dan jenaka yang sia-sia"


Bookmark and Share

    


  Member Information For al-kandahlawiProfil   Hantar PM kepada al-kandahlawi   Pergi ke al-kandahlawi's Website   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-02-09 23:02


saya pakai kereta yang dlaam geran saja tercatat ia adalah kereta malaysia.. pasai saya da tukar jadi spesifikasi asal dari negara asal iaitu jepon..huhuh.. JDM lah kata kan... bodypart, enjin semua da tukar jadi jepon...kira patriotik jugak lah kan.. menaiktarafkan kereta malaysia..hidup proton putra @ mitsubishi mirage asti

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-02-09 23:02


Pada 18-12-08 11:15 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

kereta james bond,rashdin? haa... bagus2.. simpan duit beli ye..
jangan guna duit rakyat...mahupun duit parents..

camry... yep kereta yang bagus.. cuma.. er.. beli kereta baru? erm.. duit rakyat juga tu..

saya lebih tertarik dengan honda dan ford..lebih ekonomi tapi best...
tapi entah macam mana... i end up now with hyundai :)

but sorry to say... masih belum ada kereta nasional yang betul-betul menarik hati...
(agak tertarik dengan saga baru as an economy car.. tapi belum ada peluang nak test)
masa mula-mula lepas grad ambil kancil.. ok lah maintanance murah.. tapi penat pakai travel.. so ambil hyundai elantra coupe.. sedap sikit meluncur.. cuma sakit lah kalau kalau nak ganti sparepart... coupe ni kurang sparepart kecuali in kl...

baru-baru ni..ambil sebiji viva .. buat kereta unofficial... @ langkah jimat minyak
tapi ... huu frust saja kalau ketuk2 body dia bunyi macam ketuk tin biskut...keletangg..keletungg... :lucu:
rompong...dan sangat lembut... bagi tumbukan padu sebijik pun dah kemik..hehehe
nasib baik memang betul-betul jimat... so far belum ada apa-apa rosak..


wah pakai coupe? boleh geng ni..hehe


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 09-02-09 23:48


Pada 19-12-08 21:38 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 19-12-08 11:02 , erwina posting:

!!! QUOTE !!!

sekali terlanggar confirm berkecai....macam besi buruk pun ada.



teringat satu kemalangan antara sebuah kereta nasional dengan sebuah volvo.kereta volvo rosak sedikit tapi kereta nasional musnah macam kena bom.



rashdin ni...memperkecikkan kereta buatan nasional...silake...anda tu ada kereta ke?kereta pun menumpang...kerja pun tidak lagi,cakap banyak...ni,nak bagitau kat hang ni rashdin,kereta yang hang tunjuk tu,harganya,boleh beli 3 biji rumah hang...

p/s: entah-entah rumah rashdin hutang tak habis bayar lagi paa.... :sopan: kerja dok kondem orang saja...


-----------------
Manchester United Truly Fans


Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 19-02-09 23:22


kerajaan negeri sabah membuat keputusan akan menggantikan proton perdana milik kerajaan negeri dengan kereta VOLVO.

ianya satu berita yang menggempar & mengejutkan dari sebuah negeri yang tersenarai antara negeri yang miskin di malaysia.

sumber:
The Star online: Sabah government to preplace Perdana cars with Volvos


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 24-02-09 10:43


haa,ni ada siapa2 mahu komen pasal volvo ni????komen jangan tak komen

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 24-02-09 13:27


Pada 21-12-08 17:49 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-12-08 13:06 , Hanan posting:

!!! QUOTE !!!

Masalahnya kerete Proton dijual lebih murah di luar negara. Penjual sendiri pun tak patriotik. :jangan: :jangan: :jangan:


betul itu!!!

GEN2 1.6 ML manual Malaysia: RM 53,488.00
GEN2 1.6 ML auto Malaysia: RM 56,488.00
GEN2 1.6 L Line manual Australia: $ 16,990 (RM 40,445.45)
GEN2 1.6 L line auto Australia: $ 18,990 (RM 45,206.53)

Persona 1.6 B line manual Malaysia: RM 45,499.00
Persona 1.6 B Line auto Malaysia: RM 48,499.00
Persona 1.6 Manual Australia: $ 16,990 (RM 40,445.45)
Persona 1.6 auto Australia: $ 18,990 (RM 45,206.53)

Satria Neo 1.6 manual Malaysia: RM 43,900
Satrio Neo 1.6 auto malaysia: RM 46,900
Satria Neo 1.6 Manual Australia: $14,990 (RM 35,684.35)
Satria Neo 1.6 auto Australia: $ 16,990 (RM 40,445.45)

*perbandingan model2 di atas adalah mengikut spesifikasi model masing-masing...dan TIDAK dipilih secara rawak.

Rujukan:
Proton Edar Malaysia
Proton Australia
Wikipedia: Proton GEN 2
Wikipedia: Proton Persona
Wikipedia: Proton Satria Neo

p/s: kepada yang berkenaan....feel free untuk check sendiri maklumat di atas....pokok tidak akan bergoyang kalau tak ada angin....thankz kepada students malaysia dan keluarga malaysia yang menetap di australia kerana prihatin tentang isu "ketidakadilan, kezaliman & pembulian" terhadap rakyat malaysia.


memang kereta proton di luar negara lebih murah berbanding dengan harga di malaysia, kualiti pun lagi elok dr yang dijual di malaysia. so rakyat malaysia yang tanggung semua kos2 tu. sebenarnya bukan proton saja banyak saja brgn malaysia yang di ekdport kita yang dibebani kos nbrngn tak bkualiti. Studen isteri saya ada jual biskut reject yang untuk di eksport, memang kualiti tinggi dengan krim didalam nya penuh.kena reject pun pasal ada yang pecah2 saja. tapi bila beli jenama yang sama dpasaraya, krim sekadar nak bagi ada rasa saja...macam tu juga dengan kereta proton yang d gunakan d malaysia dan juga yang d import.

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

Laskar_Allah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2008
Ahli No: 33470
Posting: 928
Dari: Medan Operasi Asia Pasifik

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 24-02-09 18:00


Nak tahu SIAPA PALING PATRIOTIK dalam soal "MENGGUNAKAN" Kereta Nasional ni? Mari klik dibawah:

-->Malaysia Bulehh!!!

:-D :-D :-D


-----------------
WAMAKARU WAMAKARULLAH WALLAHU KHAIRUL MAKIRIIN!
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Laskar_AllahProfil   Hantar PM kepada Laskar_Allah   Quote dan BalasQuote

imannoraina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.08.2004
Ahli No: 10752
Posting: 226
Dari: Bumi ALLAH

Kedah  


posticon Posting pada: 24-02-09 18:59


setakat ni...toyotala kereta faveret ana.. :-) berbaloi rasanya walaupun perah keringat nak memilikinya..


-----------------
Tiada yang lebih bahagia dan bernilai selain mendapat keberkatan dan keredhaan ALLAH S.W.T


Bookmark and Share

    


  Member Information For imannorainaProfil   Hantar PM kepada imannoraina   Quote dan BalasQuote

Keris
Warga Rasmi
Menyertai: 24.12.2008
Ahli No: 36487
Posting: 1
Dari: Ipoh,Perak

Perak  


posticon Posting pada: 27-02-09 00:30


ana pakai perodua,tak ada masalah berbanding proton sebelum ini,tapi produk tin sardin tetap cacatkan maruah kereta malaysia...dari dulu sampai sekarang,macam tak ada material lain nak buat kereta

Bookmark and Share

    


  Member Information For KerisProfil   Hantar PM kepada Keris   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.174381 saat. Lajunya....