Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-05-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Burung yang akan mati hanya berjalan, tidak lagi terbang
-- Peribahasa Red Indian

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 145
Ahli: 0
Jumlah: 145




  Yang Masuk Ke Sini
nasiruddin: 34 hari yang lalu
Kang: 53 hari yang lalu
lidah-penghunus: 55 hari yang lalu
muslimin23: 63 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Produk NUTRILITE...halal ke?


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Produk NUTRILITE...halal ke?

Please Mendaftar To Post


Oleh Produk NUTRILITE...halal ke?

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 20:35


Assalamu'alaykum wbt,
disini ana ingin bertanya pada sesiapa yang tahu.
Seorang sahabat ana ingin membeli "MULTI CAROTENE" dr product NUTRILITE ni dimana di malaysia AMWAY Sdn Bhd yang menjadi pengedar. Melalui amatan ana dr segi ingredients nya, ana dapati selain daripada tumbuh2an, ada juga terdapat gelatin haiwan dimana ana was2 sikit memandangkan product ini di buat di USA. Setelah dirisik, didapati product ini telah mendapat sijil HALAL daripada IFANCA, dimana ada disebutkan:

"All NUTRiLiTE products (including softgel products) are certified haial byjIslamic Food and Nutrition council of America (IFANCA). IFANCA isrecognised by Majlis Ugama Islam Singapura (MUIS) as an Islamic bojthat issues Halal certification for meat and products for export intoSingapore. Besides Singapore, Halal certification issued by IFANCA isrecognised in other Muslim countries"

Oleh itu, boleh ke diterima pakai HALAL certification ini di Malaysia? Bila dinyatakan "singapore" pun ana dah ragu2... Kalau ana check under JAKIM, memang tiada.

Jadi, minta pandangan kalian..

WaAllhualam...


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

mrad
Warga Rasmi
Menyertai: 07.12.2008
Ahli No: 36217
Posting: 19
Dari: perlis

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 23:57


Pasal sijil halal tu kena tanya sahabat-sahabat yang menuntut di usa, tetapi kalau boleh elak produk Amway sebab ia salah satu syarikat yahudi

Bookmark and Share

    


  Member Information For mradProfil   Hantar PM kepada mrad   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3086
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 03:49


INI ana jumpa dari soalan kepada JAKIM

ADUAN..

assalamualaikum.
adakah produk kesihatan daripada amway malaysia halal contohnya produk2 nutrilite dan amnya barangan2 amway malaysia.
adakah produk daripada syarikat MLM Biospray mendapat kelulusan JAKIM?


JAWAPAN..

w'salam. Saudara/i yang dihormati, Tidak semua produk yang diedarkan oleh syarikat tersebut mempunyai pengesahan halal, anda bolehlah mendapatkan pengesahan dengan memberikan nama produk secara spesifik beserta nama & alamat pengeluar kepada kami. Sila berhubung terus dengan pegawai kami untuk pengesahan lanjut. Terima kasih kerana menghubungi pihak kami. SITI AMINAH


So...tepuk dada tanya iman..harap dapat membantu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 13:44


semalam ana dah check direct dengan IFANCA, kalau diikutkan..memang masih ada sijil halal sampai hujung bulan feb 2009... kawan ana ada masalah mata yang agak dasyat... dan mengikut kata abang ana yang pernah makan "multi carolene" ni kata alhamdulillah bagus... So, ana fikir, kalau dah halal , wlp keluaran yahudi, untuk kesihatan tak salah. Itu kalau HALAL.... apapun, tx sebab memberi pendapat.. Ana akan try kol JAKIM direct pula untuk ty. :malu:


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1099
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 15-12-08 16:44


Pada 15-12-08 03:49 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

INI ana jumpa dari soalan kepada JAKIM

ADUAN..

assalamualaikum.
adakah produk kesihatan daripada amway malaysia halal contohnya produk2 nutrilite dan amnya barangan2 amway malaysia.
adakah produk daripada syarikat MLM Biospray mendapat kelulusan JAKIM?


JAWAPAN..

w'salam. Saudara/i yang dihormati, Tidak semua produk yang diedarkan oleh syarikat tersebut mempunyai pengesahan halal, anda bolehlah mendapatkan pengesahan dengan memberikan nama produk secara spesifik beserta nama & alamat pengeluar kepada kami. Sila berhubung terus dengan pegawai kami untuk pengesahan lanjut. Terima kasih kerana menghubungi pihak kami. SITI AMINAH


So...tepuk dada tanya iman..harap dapat membantu..


nak ulas juga. halal jakim ni.

salah satu 100 gummy, gula gula getah. di nutrition fact di nyatakan gelation asal dari bovine pun ada jugak tanda halal JAKIM.??????? bahkan hampir semua yang di selidik ada gelatin semuanya dinyatakan dari bovine source. :roll:


-----------------




    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-12-08 13:20


Dah, ni sijil halalnye

/
Sijil Halal

/

Senarai Barang


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-12-08 14:50


umat islam perlu lebih peka dan berhati-hati soal makanan. Ada kes makcik indon jual nasi lemak berlaukkan rendang bab*...masyaAllah.Geli geleman teman di buatnya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.103153 saat. Lajunya....