Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Matinya anak muda itu bukan kerana tergelincir kakinya, tetapi kerana tergelincir lidahnya.
-- Ilham Pujangga

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 88
Ahli: 0
Jumlah: 88




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 3 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: ikhtilat,berdua-dua lelaki dan perempuan


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» ikhtilat,berdua-dua lelaki dan perempuan

Please Mendaftar To Post


Oleh ikhtilat,berdua-dua lelaki dan perempuan

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 13-12-08 22:22


Assalamualaikum
:bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga:

apakah yang dimaksutkan dengan ikhtilat/berdua-dua lelaki dan perempuan??

apakah hanya berjalan berdua2,duduk berdua2 ditempat sunyi...

ternyata ikhtilat bukan hanya itu, bahkan dalam sebuah pertemuan besar, dan sepasang lelaki dan perempuan tengah berbincang hal pribadi/bukan hal yang sama dengan hal yang dibincangkan oleh orang2 dalam pertemuan tu pun termasuk berdua2...

SMS,PM,YM,EMAIL, juga termasuk berdua2...
ikhtilat dimaksudkan ialah lelaki dan perempuan yang sunyi or terasing oleh orang lain...or lelaki dan perempuan berdua2,walau pun ditmpt ramai,tapi mereka berdua berbincang hal mereka dan yang lain bincang lain...

SMS,YM,PM,EMAIL, termasuk bahagian ikhtilat..
lelaki dan perempuan yang melakukan SMS,YM,PM,EMAIL,berbincang berdua tanpa ada orang lain...bebas untuk mengungkapkan perasaan...ini juga digolongkan berdua2an...


hhmm...setelah tau..sebaiknya kita jauhi segala jenis berdua2 lelaki dan perempuan kalau kita nak selamat dari ranjau2 iblis...
selamat berjuang...


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-12-08 23:05


Minta maaf menyibuk.. :-D

Dalam pergaulan lelaki dan wanita mengikut Islam.. ada dua istilah yang nampak serupa tetapi tak sama.. iaitu konsep KHALWAT dan konsep IKHTILAT..

KHALWAT adalah berasal dari kata asal Khalaa-Yakhluu-Khalwah.. yang bermaksud menyendiri atau pun bersendirian.. Secara istilah, khalwat digunakan untuk hubungan antara dua orang di mana mereka menyepi dari pengetahuan atau campur tangan pihak lain, kecuali hanya mereka berdua.

Orang yang menyendiri di waktu malam dan bersolat malam juga dipanggil berkhalwat yakni dengan Allah swt.. Dalam hubungan pergaulan antara lelaki dan perempuan, ketika mereka asyik dengan urusan mereka berdua saja, atau berbicara hanya empat mata berdua, tanpa menghendaki ada orang lain disebut berkhalwat.

Berkhalwatnya lelaki dan wanita yang bukan mahram adalah hal yang diharamkan di dalam syariat Islam. Dan Rasulullah SAW telah bersabda:

Jangan sekali-kali seorang pula-laki menyendiri (khalwat) dengan wanita kecuali ada mahramnya. Dan janganlah seorang wanita bepergian kecuali bersama mahramnya. (hari Bukhari, Muslim, Ahmad, Ibnu Majah, Thabrani, Baihaqi dan lain-lain).

Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka jangan sekali-kali dia bersendirian dengan seorang perempuan yang tidak bersama mahramnya, kerana yang ketiganya ialah syaitan. (Riwayat Ahmad)

IKHTILAT

Adapun Ikhtilat itu berasal dari kata akar Ikhtalataa-yakhtalitu-Ikhtilaah.. yang bermaksud bersama-sama atau bercampur baur.. yakni dalam hal hubungan sesama insan, bercampur lelaki-lelaki dan perempuan-perempuan dalam satu majlis atau suasana dsbnya..

Maka yang diperbincangkan oleh ulama adalah hukum ikhtilat.. bukan hukum khalwat.. kerana khalwat itu jelas haram.. tetapi ikhtilat ini adalah khilaf di kalangan ulama.. ada yang kata mesti ada dinding yang memisahkan antara lelaki dan perempuan, ada yang kata memadai dengan sehelai kain sahaja dan ada juga yang berpendapat memadai dengan jarak sahaja.. Hukum ikhtilat adalah harus dengan tujuan yang tidak menyalahi syara'..

Wallahua'lam..

:-)


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 16-12-08 20:28


perlu juga kita perhatikan perkataan.."wala taqrobu zina.."perhatikan kata "lah taqrobu"=jangan kamu dekati....berduaan dengan menggunakan sms, ini juga termasuk..coba perhatikan...bukankah sms juga sunyi dari yang lain...
diharapkan ini bukan sekadar pengetahuan..tapi di amalkan..jauhi segala larangan ALLAH tanpa berkata"tapi.."

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-12-08 20:33


terima kasih atas ilmu dan peringatan yang di berikan :-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 20-12-08 11:15


cuba lah untuk memahami apa yang ALLAH larang dan yang ALLAH perintahkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 12:14


Pada 20-12-08 11:15 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

cuba lah untuk memahami apa yang ALLAH larang dan yang ALLAH perintahkan...


telah ku cuba sedayanya..namun siapalah diriku ini terlalu lemah menghadapi segalanya..Ku harap sinar kasihMu Tuhan agar terus di bawah KeredahanMu...aminnnn


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 12:19


Pada 20-12-08 12:14 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!


telah ku cuba sedayanya..namun siapalah diriku ini terlalu lemah menghadapi segalanya..Ku harap sinar kasihMu Tuhan agar terus di bawah KeredahanMu...aminnnn



betul tu shimaku....
siapalah kita ini, hamba-hamba ALLAH yang lemah dan sentiasa leka serta lalai atas perintahNYA.....


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

cikgu84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2008
Ahli No: 34057
Posting: 186
Dari: Bumi ALLAH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 13:19


Pada 13-12-08 22:22 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
:bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga:

apakah yang dimaksutkan dengan ikhtilat/berdua-dua lelaki dan perempuan??

apakah hanya berjalan berdua2,duduk berdua2 ditempat sunyi...

ternyata ikhtilat bukan hanya itu, bahkan dalam sebuah pertemuan besar, dan sepasang lelaki dan perempuan tengah berbincang hal pribadi/bukan hal yang sama dengan hal yang dibincangkan oleh orang2 dalam pertemuan tu pun termasuk berdua2...

SMS,PM,YM,EMAIL, juga termasuk berdua2...
ikhtilat dimaksudkan ialah lelaki dan perempuan yang sunyi or terasing oleh orang lain...or lelaki dan perempuan berdua2,walau pun ditmpt ramai,tapi mereka berdua berbincang hal mereka dan yang lain bincang lain...

SMS,YM,PM,EMAIL, termasuk bahagian ikhtilat..
lelaki dan perempuan yang melakukan SMS,YM,PM,EMAIL,berbincang berdua tanpa ada orang lain...bebas untuk mengungkapkan perasaan...ini juga digolongkan berdua2an...


hhmm...setelah tau..sebaiknya kita jauhi segala jenis berdua2 lelaki dan perempuan kalau kita nak selamat dari ranjau2 iblis...
selamat berjuang...



nak tanya tentang trend yang menjengkelkan...
iaitu angkat2.... :berfikir:

yang si lelaki..ada kakak angkat...adik angkat perempuan..
yang si perempuan ...ada abang angkat..adik angkat lelaki...

apa motif ada angkat2 ni? :berfikir:
adakah islam membenarkan angkat2 berlainan jantina?
apa motifnye??? :berfikir:


-----------------
diriku...hamba ALLAH
banyak kekurangan & kelemahan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For cikgu84Profil   Hantar PM kepada cikgu84   Quote dan BalasQuote

hosni_mubarak
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.11.2005
Ahli No: 20411
Posting: 104
Dari: kelana jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 14:11


tidak perlu nak mengangkat-angkat...
kalau ada yang hendak mengangkat...
sudah pasti ada agenda sendiri... (nak bercinta ke apa)
wallahu a'lam


(maaf kalau tersalah)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hosni_mubarakProfil   Hantar PM kepada hosni_mubarak   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 22-12-08 09:54


Pada 20-12-08 12:19 , Jue_Effendy posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-12-08 12:14 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!


telah ku cuba sedayanya..namun siapalah diriku ini terlalu lemah menghadapi segalanya..Ku harap sinar kasihMu Tuhan agar terus di bawah KeredahanMu...aminnnn



betul tu shimaku....
siapalah kita ini, hamba-hamba ALLAH yang lemah dan sentiasa leka serta lalai atas perintahNYA.....

  • memangla susah...tapi kita ni manusia...ALLAH tak uji kita melebihi kemampuan kita...memang lah susah..,sebab syurga tu mahal..dan perjuangan tu tak ada yang mudah...memang susah sangat-sangat kalau kita dah terikat dengan hubungan lelaki dan perempuan..kita lebih sayang pada pasangan kita berbanding ALLAH..kita lebih takot ditinggal pasangan berbanding ditinggalkan ALLAH..LEBIH TAHOT kehilangan pasangan berbanding kehilangan ALLAH...mohonlah bantuan ALLAH...dan bersikap tegaslah...insyaallah..


    -----------------
    ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


    Bookmark and Share

  •     


      Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

    Mulya
    WARGA SETIA
    Menyertai: 10.09.2007
    Ahli No: 31000
    Posting: 1015
    Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

    indonesia  


    posticon Posting pada: 22-12-08 10:03


    Pada 20-12-08 13:19 , cikgu84 posting:

    !!! QUOTE !!!

    Pada 13-12-08 22:22 , Mulya posting:

    !!! QUOTE !!!

    Assalamualaikum
    :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga:

    apakah yang dimaksutkan dengan ikhtilat/berdua-dua lelaki dan perempuan??

    apakah hanya berjalan berdua2,duduk berdua2 ditempat sunyi...

    ternyata ikhtilat bukan hanya itu, bahkan dalam sebuah pertemuan besar, dan sepasang lelaki dan perempuan tengah berbincang hal pribadi/bukan hal yang sama dengan hal yang dibincangkan oleh orang2 dalam pertemuan tu pun termasuk berdua2...

    SMS,PM,YM,EMAIL, juga termasuk berdua2...
    ikhtilat dimaksudkan ialah lelaki dan perempuan yang sunyi or terasing oleh orang lain...or lelaki dan perempuan berdua2,walau pun ditmpt ramai,tapi mereka berdua berbincang hal mereka dan yang lain bincang lain...

    SMS,YM,PM,EMAIL, termasuk bahagian ikhtilat..
    lelaki dan perempuan yang melakukan SMS,YM,PM,EMAIL,berbincang berdua tanpa ada orang lain...bebas untuk mengungkapkan perasaan...ini juga digolongkan berdua2an...


    hhmm...setelah tau..sebaiknya kita jauhi segala jenis berdua2 lelaki dan perempuan kalau kita nak selamat dari ranjau2 iblis...
    selamat berjuang...



    nak tanya tentang trend yang menjengkelkan...
    iaitu angkat2.... :berfikir:

    yang si lelaki..ada kakak angkat...adik angkat perempuan..
    yang si perempuan ...ada abang angkat..adik angkat lelaki...

    apa motif ada angkat2 ni? :berfikir:
    adakah islam membenarkan angkat2 berlainan jantina?
    apa motifnye??? :berfikir:

    saya tak pernah tau rasul berbuat demikian..memang ada saudara angkat..,tapi lelaki dan lelaki..perempuan dan perempuan...saudara angkat ni xlebih hanyalah satu alasan saja...macam TEMAN TAPI MESRA...
    wallahu'alam..


    -----------------
    ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


    Bookmark and Share

        


      Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

    Member Messages

    Forum Search & Navigation

     

    Log in to check your private messages

    Silakan Login atau Mendaftar





      


     

    [ Carian Advance ]

    Jum ke Forum 




    Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

    Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
    yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
    Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
    dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


    Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
    atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
    hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
    kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

    Portal Ukhwah
    © Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
    Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
    Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
    Dibina oleh Team Walasri




    Loading: 0.134803 saat. Lajunya....