Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kayu yang bengkok tak dapat hasilkan bayang-bayang lurus
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 81
Ahli: 0
Jumlah: 81




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 22 jam, 49 minit yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Wawasan 2020 mungkin tidak tercapai - Dr. M


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Wawasan 2020 mungkin tidak tercapai - Dr. M

Please Mendaftar To Post


Oleh Wawasan 2020 mungkin tidak tercapai - Dr. M

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-12-08 10:13


PUTRAJAYA 11 Dis. - Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad hari ini menyuarakan rasa bimbang bahawa Malaysia tidak akan dapat mencapai matlamat Wawasan 2020 sebagai negara maju ekoran krisis kewangan dunia sekarang.

Menurut beliau, ketika wawasan itu dilancarkan, negara menikmati pertumbuhan sebanyak 8 peratus setahun tetapi kerajaan tidak menjangka berlakunya krisis mata wang Asia pada 1997 dan perubahan radikal dasar kerajaan selepas kepimpinannya.

Beliau menjelaskan lagi, selain itu, masalah ketidakstabilan politik dalam negara juga akan memberikan kesan terhadap hasrat negara ini untuk mencapai sasaran tersebut.

"Ada rasa (berfikir) kita tidak akan capai wawasan itu sekarang kerana ketidakstabilan politik dalam negara, ia sesuatu yang cukup asing, setelah 50 tahun sekarang ada sesuatu yang tidak biasa bagi rakyat.

"Kalau kita tidak boleh selesaikan masalah itu, kita tidak boleh memberikan fokus kepada pertumbuhan negara, maaf saya katakan kita tidak akan mencapainya (Wawasan 2020)," katanya selepas berucap pada program syarahan Bridges-Dialogues Towards a Culture of Peace di Auditorium Cempaka Sari, Kompleks Perbadanan Putrajaya di sini hari ini.


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 12-12-08 10:28


betul, saya bersetuju dengan Tun Dr. Mahathir...

tiba-tiba pula teman teringat dengan wasiat Tun Dr. Mahathir yang disimpan dulu dan hanya boleh dibuka selepas seratus tahun. ada lagi ke benda tu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 12-12-08 11:19


wasiat ?? wasiat apa ek ??? bila dia cakap ?? benda tu tersimpan di mana ??

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 12-12-08 11:23


dah lama dah dulu... Tun Dr. Mahathir ada menulis wasiatnya dan wasiat itu disimpan dalam satu bekas dan akan dibuka dan dibaca selepas 100 tahun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

gooku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.12.2006
Ahli No: 27562
Posting: 269

blank  


posticon Posting pada: 12-12-08 13:56


Wawasan 2020 Dr M..tinggal kenangan saja.
Memang ia gagal membaca sejarah dan menafsirkan
bahawa satu peradaban usang yang nak tumbang.
Ia ingat suatu peradaban (termasuk sistem digunapakai)
tiada penghujungnye..Lumrah makluk setiap satu ada
permulaan pasti ada saat akhirnya..begitu juga sistem
ekonomi dunia gunapakai sekarang..apa yang ada dimuatkan
hanya cumpang-camping sistem yang datang asalnye dari
akal manusia yang amat terbatas. Satu sistem ekonomi
yang sering jatuh merosot setiap 10 tahun dan penuh dengan
cerita kegamatan, kehancuran dan kebinasaan...

Apa yang gagal Dr M membaca dan kurang mengkaji
ialah satu peradaban yang standby untuk menegak
berdiri...ia ternyata kurang prihatin dengan peradaban
Islam semakin hari semakin menyerlah kebenarannya.

Ada fakta menyokong apa yang saya katakan ini:

Pada bulan Disember 2004, National Intelligence Council (NIC) milik CIA mengemukakan sebuah senario dimana Khilafah akan berdiri menjelang tahun 2020 Masehi. Hasil kajian berjodol Mapping the Global Future ini memberi masukan kepada pentadbiran Bush akan sejumlah cabaran (challenges) yang bakal terjadi di dunia apabila sebuah Khilafah baru “mengalahkan norma-norma dan nilai-nilai Barat”.
.

Ya...itulah wawasan yang patut anda sokong....
Sebuah Khilafah yang baru muncul....dan wawasan
ini pasti BENAR_BENAR terjadi


-----------------
http://gooku1.fotopages.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For gookuProfil   Hantar PM kepada gooku   Pergi ke gooku's Website   Quote dan BalasQuote

panahpena
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2008
Ahli No: 35854
Posting: 160
Dari: Johor Bharu

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-12-08 16:46


Saya rasa kerana salah Tun M sendiri yang asyik menumpukan pembangunan kebendaan di Malaysia ni. Maaf cakap. 1985 dalam Dasar Buku Negara telah dicadangkan agar kita membina wadah yang lebih jitu di bidang penerbitan bahan ilmiah di Malaysia. Hingga kini tiada usaha ke arah itu dilaksanakan dengan berkesan.
Bahan ilmiah dalam pelbagai bentuk perlu disediakan dalam Bahasa Malaysia. Mestilah diterbitkan oleh pengarang dari Malaysia dan prasarana yang setimpal mestilah disediakan.
Bahan ilmiah inilah yang membina jambatan kepada kemajuan. Pelbagai Yayasan diadakan tetapi tiada satupun yang menerbitkan bahan ilmiah yang berkesan.
Bagai mana hendak memartabatkan pemikiran bangsa jika mereka susah dan tidak mampu membeli bahan ilmiah? Akibatnya bangsa sentiasa berada ditakuk lama.
Yang paling menyedihkan, bahan ilmiah dalam bahasa Mandarin lebih banyak daripada Bahasa Malayu. Terbukti ketika saya menyertai PBAKL dan Pesta Buku Popular 2008.

Bagaimana hendak maju kalau banyak yang tak tahu!


-----------------
Sumbanglah kepada GERAKAN JIHAD MALAYSIA (MALAYSIAN MARTYR MOVEMENT). Hubungi 016 7156771


Bookmark and Share

    


  Member Information For panahpenaProfil   Hantar PM kepada panahpena   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-12-08 16:54


allah tu mengikut sangkaan hambanya.... benda dirancang belum pun jadi, tapi kita sendiri asyik menyebut yang bukan2.. memang bukan bukan lah jadi akhirnya nanti

** memang kita-kita ni rajin mendoa(menyebut) yang tak baik.... sebab kita selalu rasa kita lagi baik :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 12-12-08 21:50


tangkap saja orang tua ni.penjarakan dia di penjara abu ghuraib di baghdad sana dek kejahatan dia yang tak dapat dimaafkan

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Violet-8
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.12.2008
Ahli No: 36178
Posting: 74

malaysia  


posticon Posting pada: 12-12-08 23:19


Maaf! Saya tak nampak apa manfaatnya Wawasan 2020 ni. Selagi tiada lagi nilai norma, agama, budaya dan akhlaq di kalangan belia yang akan menjadi pemimpin suatu hari nanti. Tidak payah untuk mencari statistik. Rata-rata mengakui betapa ramai para remaja terjebak dengan penagihan dadah, arak , seks liar, murtad, hidup secara bebas.

Sekiranya dibandingkan pada zaman Ibn Sina, Imam Rusyd dan Imam Ghazali, kebanyakan para remaja pada masa itu berlumba-lumba menuntut ilmu. menghafaz Al-Quran, menjadi panglima perang, menjadi saintis yang berjaya. menjadi imam-imam yang hebat (sehingga dapat menulis 50-100 helai dalam 1 hari).

Agak-agaknya apakah wawasan mereka pada masa itu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Violet-8Profil   Hantar PM kepada Violet-8   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 13-12-08 07:04


cuba kita tengok Kenapa orang tua ni tiba-tiba bercakap bertentangan dengan apa yang dibuatnya semasa berkuasa dulu

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 13-12-08 12:34


Pada 13-12-08 07:04 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

cuba kita tengok Kenapa orang tua ni tiba-tiba bercakap bertentangan dengan apa yang dibuatnya semasa berkuasa dulu



a'ah ek..pelek betul.. :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-12-08 12:54


Pada 12-12-08 21:50 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

tangkap saja orang tua ni.penjarakan dia di penjara abu ghuraib di baghdad sana dek kejahatan dia yang tak dapat dimaafkan


Apa kejahatan dia yang tak dapat dimaafkan tu? Hina sangatkah manusia bernama Mahathir Mohamad tu? Memang betul dia ada melakukan kesilapan, tapi bukankah manusia memang selalu buat silap? Dia memimpin sebuah negara yang terdiri dari 27 juta rakyat.. adalah mustahil untuk dia puaskan hati semua 27 juta rakyatnya.. tapi jangan lupa juga pada jasanya kepada negara.. kalau tak kerana dia jadi Perdana Menteri yang memandang luas ke depan, dah tentu kita masih ditakuk lama.. Dia sudah membuka pintu perjalanan, kitalah yang bertanggungjawab untuk mengorak langkahnya.. bukan menunggu org lain tolong tolakkan kita atau menanti org lain mengusung kita untuk bergerak..

Kegagalan Wawasan 2020 itu bukan kerana salah Tun Dr Mahathir semata, tapi salah kita yang tidak menghargai peluang yang ada.. yang kita tahu adalah mengkritik org lain, sedangkan diri kita sendiri tidak melakukan apa-apa.. hanya sekadar mengkritik.. kata orang tua-tua dulu, kalau tak pandai menari, jangan salahkan lantai; kalau tak pandai berdayung, jangan salahkan rakitnya.. :-)

9 Cabaran Wawasan 2020:

1) Mewujudkan negara Malaysia bersatu yang mempunyai matlamat yang dikongsi bersama: Malaysia mesti menjadi sebuah negara yang aman, berintegrasi di peringkat wilayah dan kaum, hidup dalam keharmonian, bekerjasama sepenuhnya secara adil, dan terdiri daripada satu bangsa Malaysia yang mempunyai kesetiaan politik dan dedikasi kepada negara.

2) Mewujudkan sebuah masyarakat yang berjiwa bebas, tenteram dan maju, dengan keyakinan akan keupayaan sendiri, berbangga dengan apa yang ada, dengan apa yang telah dicapai, cukup gagah menghadapi pelbagai masalah. Masyarakat Malaysia ini mesti dapat dikenali melalui usaha mencapai kecemerlangan, amat sedar akan semua potensinya, tidak mengalah kepada sesiapa, dan dihormati oleh rakyat negara lain.

3) Mewujudkan dan membangunkan masyarakat demokratik yang matang, yang mengamalkan satu bentuk demokrasi Malaysia yang mempunyai persefahaman matang, berasaskan masyarakat yang boleh menjadi contoh kepada beberapa banyak negara membangun.

4) Mewujudkan masyarakat yang sepenuhnya bermoral dan beretika, dengan warganegaranya teguh dalam nilai agama dan kerohanian dan didukung oleh nilai etika paling tinggi.

5) Mewujudkan masyarakat liberal dan bertolak ansur, dengan rakyat Malaysia pelbagai kaum bebas mengamalkan adat, kebudayaan, dan kepercayaan agama mereka dan pada masa yang sama meletakkan kesetiaan mereka kepada satu negara.

6) Mewujudkan masyarakat saintifik dan progresif, masyarakat yang mempunyai daya perubahan tinggi dan berpandangan ke depan, yang bukan sahaja menjadi pengguna teknologi tetapi juga penyumbang kepada tamadun sains dan teknologi masa depan.

7) Mewujudkan masyarakat penyayang dan budaya menyayangi, iaitu sistem sosial yang mementingkan masyarakat lebih daripada diri sendiri, dengan kebajikan insan tidak berkisar pada negara atau orang perseorangan tetapi di sekeliling sistem keluarga yang kukuh.

8) Memastikan masyarakat yang adil dalam bidang ekonomi. Ini merupakan masyarakat yang melaksanakan pengagihan kekayaan negara secara adil dan saksama, dengan wujudnya perkongsian sepenuhnya bagi setiap rakyat dalam perkembangan ekonomi.

9) Mewujudkan masyarakat makmur yang mempunyai ekonomi bersaing, dinamik, giat dan kental.


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-12-08 18:39


Pada 12-12-08 11:23 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

dah lama dah dulu... Tun Dr. Mahathir ada menulis wasiatnya dan wasiat itu disimpan dalam satu bekas dan akan dibuka dan dibaca selepas 100 tahun...



buat orang tertanya-tanya.. entah sempat atau tidak kita mendengar wasiat tu..


-----------------
Surah Muhammad: 7


Bookmark and Share

    


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

naulofar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.05.2007
Ahli No: 30116
Posting: 79
Dari: muar

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-12-08 20:04


salam..........
fitrah manusia............ selalu menuding jari pada orang lain. Tak pernah nak menilai kelemahan diri sendiri.
nasihat saya pada diri saya sendiri dan sahabat-sahabat ukhwah yang lain.........belajarlah berterima kasih kepada mereka-mereka yang dah banyak bekorban untuk kebahagiaan kita. :bunga: :bunga: :bunga:


-----------------
andai kau rasa cinta itu buta......
biarkanlah imanmu menjadi penyuluh jalan cinta........


Bookmark and Share

    


  Member Information For naulofarProfil   Hantar PM kepada naulofar   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 13-12-08 21:14


Pada 12-12-08 16:54 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

allah tu mengikut sangkaan hambanya.... benda dirancang belum pun jadi, tapi kita sendiri asyik menyebut yang bukan2.. memang bukan bukan lah jadi akhirnya nanti

** memang kita-kita ni rajin mendoa(menyebut) yang tak baik.... sebab kita selalu rasa kita lagi baik :)


Assalamualaikum
setuju dengan akak kita ni... ;-)
pendirian yang sangat sederhana... :welcome:
betapa ramai di antara kita yang lebih sudu dari kuah, bertanam tebu di pinggir bibir, kuman di seberang nampak, gajah depan batang idung pun tak nampak... :jangan:

teringat tulisan Hassan al-Banna dalam Da'watunna, terdapat 4 golongan yang akan kita hadapi iaitu orang yang yakin, orang yang sangsi, orang yang berkepentingan dan orang yang berprasangka..dalam semua golongan tersebut, tiada satu pun golongan yang diketepikan oleh Hassan al-Banna, malah beliau mengambil contoh yang sangat mulia dalam melihat setiap orang itu seperti mana contoh daripada Baginda Rasulullah SAW...

"Ya Allah, ampunilah kaumku kerana mereka tidak tahu."

kita di mana???



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 07:41


ini adalah kehancuran yang dibawa oleh mahathir



1. Membuat Fitnah, pembohongan dan kezaliman kepada rakyat Malaysia

1.1 Membuat fitnah tuduhan zina, meliwat, membunuh, menghasut rakyat, membocorkan rahsia negara, rasuah dan segala kecurangan yang boleh difikirkan

Datuk Seri Anwar Ibrahim pada pandangan masyarakat merupakan seorang yang sangat dipercayai, istiqamah dengan perjuangan, kerja dan baik amal ibadatnya.

Tindakan serta perlakuan beliau tidak di ragui dan pembelaannya terhadap rakyat bukannya sedikit. Harta beliau terlalu sedikit berbanding dengan semua menteri termasuk timbalan menteri dan setiausaha parlimen. Beliau mempunyai keluarga yang bahagia dengan seorang isteri dan enam orang anak yang berperibadi baik. Fail beliau dalam BPR telah ditutup kerana tiada kes tetapi fail menteri yang lain termasuk Mahathir masih terbuka dan sukar untuk diselesaikan. Kes pekerti moral, perilaku buruk dan sebagainya tidak pernah timbul. Seandainya beliau ada salahlaku moral seperti yang didakwa, sudah tentu berpuluh bukti nya telah dikeluarkan oleh Mahathir sekarang ini jika memandangkan bertapa terdesaknya Mahathir dengan isu ini, lebih besar dari kegawatan ekonomi.

Menurut Dr Yusof Qardawi dalam fatwanya;

"Menuduh orang-orang yang bersih dengan tomahan-tomahan terutamanya tomahan-tomahan yang bersar seperti zina, liwat dan membunuh merupakan satu yang diharamkan secara tegas dalam Islam. Bahkan ia termasuk dalam dosa-dosa besar yang boleh mendatangkan kemurkaan Allah dan azabNya. Ini kerana tomahan-tomahan seperti itu berupaya untuk menyerang kemuliaan diri orang-orang yang beriman sama ada lelaki atau perempuan. Ia juga boleh menyebabkan orang ramai berburuk sangka terhadapnya."

Jesteru itu kita harus berhati-hati agar tidak terseret bersama Mahathir dan kuncu-kuncunya sebagai penyebar fitnah yang diumpamakan ‘memakan daging mentah manusia.’

1.2 Fitnah yang melanggar perundangan negara

Mahathir sekarang ini sedang menunggu tape video yang dilakonkan oleh pelakon-pelakon amerika di Amerika Syarikat yang bermirip Sdr. Anwar setelah dimekap, diedit untuk serangan seterusnya kerana tape yang beliau edarkan sekarang tidak meyakinkan kerana pembikinan palsu ini tidak meyakinkan kerana kualiti penyamaran rendah.

Jika kita membaca akhbar,filem sex menggunakan pelakon mirip Clinton dan Monica sedang diusahakan untuk pasaran komersial.

Sehubungan itu Mahathir adalah pengusaha dan pengedar filem lucah eksklusif Malaysia. Dalam usahanya menerbit filem kedua dan seterusnya, tidak hairanlah beliau akan menjadi Pemimpin Negara pertama yang mengusahakan industri filem lucah di Dunia.

‘Malaysia Boleh! Che Det Boleh!’

1.3 Memberikan laporan dan berita palsu kepada pemimpin, media, rakyat terutamanya pihak polis (dengan kerjasama Rahim Noor) dan ahli-ahli UMNO (melalui MKT)

Berita diputar belitkan agar masyarakat khususnya ahli UMNO mendapat gambaran yang salah tentang bekas Timbalan Perdana Menteri Malaysia yang juga merupakan bekan Presiden UMNO. Mereka cuba memburukkan namanya sedemikian rupa seolah-olah Sdr. Anwarlah sekeji-keji dan sejahat manusia di bumi ini. Perhimpunan 100,000 dikatakan 10,000, rakyat yang berhimpun secara aman dikatakan merusuh (pihak tertentu sengaja masuk kecelah barisan rakyat dan sengaja membuat huru-hara) dan lain-lain.

Ingatlah saudara-sauda sekelian, keadaan sebeginilah yang dilalui oleh nabi dan rasul, ulama' terdahulu, pejuang-pejuang Islam, pejuang-pejuang kebenaran di mana mereka diburukkan sehina-hinanya di mata masyarakat agar mereka yang zalim itu dilihat sebagai pemerintah yang baik. Fikirlah dan singkap kembali peribadi dan sejarah mereka yang yang sekarang ini mencerca Sdr. Anwar seolah-olah mereka itu Muslim yang taat pada Allah.

Firman Allah yang bermaksud:

"Apakah kamu mengira kamu akan masuk syurga, padahal belum datang kepadamu (cubaan) sebagaimana halnya orang-orang terdahulu sebelum kamu? Mereka ditimap oleh malapetaka dan kesengsaraan, serta digoncangkan (dengan bermacam-macam cubaan) sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang beriman bersamanay: Bilakah datangnya pertolongan Allah. Ingatlah sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat."

(Surah Al-Baqarah: 214)





2 Penyalahgunaan Akta Keselamatan Dalam Negeri

Menggunakan ISA atau Akta Keselamatan Dalam Negeri yang tidak berperi kemanusiaan sewenang-wenangnya kepada musuh politik beliau.

Ini termasuk kepada yang.B. Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang.B. Datuk Zahid Hamidi, Sdr. Ruslan Kasim, Tuan haji. Ahmad Azam Abd. Rahman, Us Mokhtar Ridzwan, haji. Abd Halim Ismail, haji. Shaharuddin Badaruddin, Dr. Sidek Baba, Dr. Zambry Abd. Kadir, En. Kamaruddin Jaffar, yang.B Kamaruddin Mohd. Nor, Sdr. Amidi Dato’ Abd. Manan, Sdr. Tamunif Mokhtar dan Sdr. Ahmad Shabrimi. Dato’ Nalla menjadi mangsa pertama dalam siri pemanasan konspirasi Mahathir bersaudara.

Lebih kurang sebulan sebelum penangkapan Dato’ Nalla, 4 orang rakyat Malaysia ditahan dibawah ISA dengan tuduhan menyebarkan maklumat palsu dalam internet. Penahanan tanpa bicara dengan tidak memberi peluang kepada yang dituduh membela diri adalah zalim kerana fitnah, penipuan dan hukuman boleh dilakukan tanpa pengadilan yang sah.

Merujuk kepada penerangan dari MIMOS, adalah sukar untuk mengesan mereka yang menggunakan internet untuk menyebarkan berita kerana terdapat berjuta e-mail, apatah lagi jika penyebar ini menggunakan alamat palsu yang boleh diubah melalui beribu program yang ada dalam internet. Penggunaan unix asas turut boleh menukar alamat pengirim ini. Sehubungan itu satu penipuan kepada masyarakat boleh berlaku dengan tujuan untuk menakut-nakutkan pengguna internet dalam persediaan satu konspirasi besar.

Penggunaan ISA turut digunakan dalam Operasi Lalang di mana pemimpin parti politik DAP dan PAS dikenakan. Di antara mereka yang di ISA dalam operasi ini termasuk En. Lim Kit Siang dan haji. Mohamad Sabu.




3 Menyalahgunakan media untuk kepentingan peribadi dan kroni

Menyalahgunakan media untuk kepentingan peribadi dan kepentingan politik pihak tertentu. Penyebaran maklumat palsu melalui radio, television dan akhbar menipu rakyat yang tidak ada sumber lain untuk mendapatkan maklumat. Ia adalah tempau utama fitnah disebarkan.

"Sesungguhnya orang-orang yang membawa berita bohong itu adalah daripada golongan kamu juga. Janganlah kamu mengira bahawa berita bohong itu buruk bagi kamu bahkan ia adalah baik bagi kamu. Tiap-tiap seseorang dari mereka mendapat balasan dari dosa yang dikerjakan nya. Dan sesiapa di antara mereka yang mengambil bahagian yang terbesar dalam penyiaran berita bohong itu baginya azab yang besar. Mengapa di waktu kamu mendengar berita bohong itu orang mukminin dan mukminat tidak berbaik sangka terhadap diri mereka sendiri dan (mengapa tidak) berkata ‘Ini adalah suatu berita yang bohong yang nyata.’ Mengapa mereka (yang menuduh itu) tidak mendatangkan empat orang saksi atas berita bohong itu? Oleh kerana mereka tidak mendatangkan saksi-saksi maka mereka itulah pada sisi Allah orang-orang yang dusta."

(Surah An-Nur 24:11-13)

Ia memutarbelitkan pandangan tokoh dengan suntingan yang mengelirukan, terutama dalam konspirasi menjatuhkan Anwar. Ia juga menjadi medan utama pihak pemerintah, menuduh dan mengadili Anwar dengan membawa saksi-saksi. Ini mempersendakan sistem perundangan dan perlembagaan negara.





4 Menyanggah sistem perundangan dan perlembagaan negara

4.1 Membatalkan keputusan mahkamah

Contohnya dalam keputusan mahkamah untuk menghentikan Projek Bakun (semasa ketiadaan PM, lawatan keluar negara) kerana mengganggu sistem ekologi. Sekembalinya PM, beliau membatalkan keputusan mahkamah.

Atas arahan PM juga, kes Rahim Thamby Chik ditutup. Mahkamah terpaksa menghentikan pendakwaan atas alasan tidak cukup bukti dan Rahim diisytiharkan bersih daripada perhubungan dengan gadis bawah umur dan berbelas-belas kes rasuah.

Ini beliau tidak menghormati kehakiman serta menunjukkan kuasa beliau mengatasi kuasa mahkamah.

4.2 Mencampuri urusan kehakiman sehingga ketidakadilan tidak dapat ditegakkan

Ini termasuk dalam kes Datuk Sri Anwar Ibrahim; afidavit peguam negara terhadap Dato’ Nalla dikeluarkan sebelum dibawa ke mahkamah.

Mencampuri urusan pengadilan Rahim Thamby Chik (Playboy UMNO)

Menghukum orang yang tidak bersalah; pelajar yang dirogol oleh Rahim Thamby Chik dan pembelanya Lim Guan Eng. Adakah logik seorang yang berumur belasan tahun memilih hidup dalam pusat tahan dari dibebaskan?

Telah diberitakan bahwa pelajar tersebut setelah mendakwa mempunyai hubungan dengan Rahim Thamby Chik telah dirogol oleh belasan saksi yang membuat pengakuan palsu mempunyai perhubungan dengan pelajar tersebut. Pelajar tersebut turut diculik oleh pihak polis selepas membuat pengaduan dan sukar untuk dia berjumpa dengan peguamnya.

4.3 Memalsukan, mengubah, menggelapkan dokumen dan bukti mahkamah

Dalam kes pendakwaan Rahim Thamby Chik, adalah tidak logik kes yang dikendalikan oleh Peguam Negara tidak cukup bukti mengenai kes rogol dan rasuah. Peguam Negara tersebut sama ada bodoh, bengap atau dipaksa menarik balik tuduhan atas arahan tertentu.

Kes yang dibawa oleh peguam negara adalah kes dengan bukti kukuh kerana jika bukti tidak kukuh dan keyakinan untuk pendakwa menang agak samar, beliau akan meminta pembantunya membuat pendakwaan kerana untuk menjaga status jawatan tersebut. Maka jelaslah peguam negara ini bermaruah rendah dan tiada harga diri.

Mengubah dokumen kerajaan dalam banyak perkara seperti pemilikan syarikat penerbit "Buku 50 dalil mengapa Anwar tidak boleh menjadi PM" dari Rahim Thamby Chik kepada individu lain, menukar maklumat pembayaran (backdated) untuk menebus bangkrapnya Tun Gaffar dan Tamrin Gaffar

4.4 Pemecatan ketua hakim negara dan menukar hakim yang enggan bersekongkol

Tun Salleh Abbas dipecat kerana menasihati Mahathir. Hakim yang memberi injuksi kepada kes buku 50 dalil turut ditukar. Hakim yang dilabelkan rapat dengan Datuk Sri Anwar juga ditukarkan.





5 Pemecatan pegawai tinggi kerajaan tanpa sebab yang kukuh

Belaiu banyak memecat pegawai tinggi kerajaan atau menukarkan mereka kerana tidak mengikut telunjuknya.

Misalnya; Pemecatan Tun Salleh Abbas, Tuan haji. Ishak Baharum, Johan Jaafar, Nazri Abdullah, Yunus Said, penukaran Setiausaha Khas Anwar ke ‘pool’ JPA, penukaran hakim-hakim dan lain-lain.

Perlucutan Sdr. Anwar Ibrahim dari jawatan Presiden UIA adalah tidak sah dan jelas tidak menghormati perlembagan. Cara melucutkan beliau dari Presiden UIA ialah dengan dua cara; 1, beliau boleh meletak jawatan atau 2, dipecat oleh lembaga yang dipengerusikan oleh Sultan Pahang.

Memberi tekanan kepada Gabenor Bank Negara meletakkan jawatan kerana tidak bersetuju dengan kaedah Mahathir.

Melantik pegawai di luar bank Negara menjadi Gabenor kerana Dato’ Zeti Akhtar Ungku Aziz Pemangku Gabenor kerana bersikap berkecuali dalam polimik Mahathir.

Hakim yang menegur dituduh membuat surat layang dan dipecat tanpa bicara.

Bekas ketua Hakim Negara yang menegur dituduh menghasut. Apakah Mahathir ini manusia yang sempurna ? (Insan kamil yang tidak berhak ditegur, cuma menunggu masa mencapai tahap maksum? Atau mungkin Nirvana kut)

Yang terbaru adalah Pengarah Special Branch dipaksa bersara awal 3 hari yang lalu.

Turut diberitakan ialah Timbalan Ketua Polis Negara turut dipecat kerana tidak mahu patuh dengan arahan-arahan yang diluar batas kemanusiaan.





6 Mengamalkan kronism dan nepotism secara berluasa serta berterusan

6.1 Rumah 200 juta di Putrajaya ( belian hiasan dari luar negara;Perancis)

6.2 Duit pada knoni; Vincent Tan ?RM300 juta, thing Pek Khing RM1.6 bilion, ada yang menyatakan 6 billion, Mirzan ?RM800 juta.

Kasihnya Mahathir dengan thing Pek Khing sehingga sanggup makan mee sepinggan dengan Pek Khing sewaktu beristirehat di Sarawak.

6.3 Hutang Perwaja Steel sebanyak 2 billion; Kemanakah Eric Cheah kesayangan Mahathir. Anwar telah diutuskan untuk memulih semula Perwaja Steel yang teruk berhutang. Dia bukannya dididik oleh Mahathir untuk menjadi PM tapi untuk membaik pulih kerosakan yang dilakukan oleh Mahathir si makhluk perosak.

6.4 Menggunakan wang petronas untuk membeli MISC dalam menyelamatkan KPB hak milik Mirzan.

6.5 Penutupan SIME Bank, pinjaman yang tidak dapat dijelaskan. Ia berkaitan dengan pinjaman Mirzan.

Kembali ke atas

7 Mengugut dan membuang kuasa raja untuk diambil kepada diri sendiri

Mengugut dan membuang kuasa raja untuk diambil kepada diri sendiri (shahan shah yang baru).

Sultan yang pada awalnya tidak bersetuju tidak dibenarkan mendapat iringan polis trafik dan lain-lain keistimewaan yang biasanya diberikan. Raja-raja tidak dilayan sebagai Raja Melayu yang perlu dihormati dan menyatukan orang Melayu. Mahathir adalah mamak keturunan pendatang yang merasakan perlu menaikkan kasta pariahnya ke taraf bangsawan dengan menundukkan raja-raja Melayu. Ini adalah penghinaan pada orang Melayu.

Beliau tidak ada bedzanya dari residen Inggeris yang menjajah Tanah Melayu dalam abad ke 19 belas. Memberi kita kehidupan tetapi dibawah takluk dan tekanannya.





8 Penghinaan dan merendah-rendahkan agama Islam

8.1 Mengutuk ulama', merasakan diri sebagai ulama' al kabir

Beliau menghina ulama’, menghina pandangan Tuan haji. Ishak Baharum bekas Mufti Selangor yang dipecat, menghina Dr. Harun Din seorang ulama’ yang disegani. Beliau menempelak pandangan ulama’ dalam isu menutup aurat, pertandingan ratu cantik dengan menyatakan ulama’ mentafsir AL Quran untuk kepentingan diri dan ianya bersalahan dari ajaran Islam. Selagi tafsir atau fatwa ulama’ menggugat Mahathir, selagi itulah fatwa tersebut kononnya bertentangan dengan ajaran Islam.

Apakah Mahathir itu layak memberi fatwa dan menjadikan dirinya bukan saja Diktator tetapi juga ulama’ Al Kabir.

8.2 Menghina hukum Islam serta memberi fatwa baru

Beliau mempermainkan hukum hudud dengan menempelak bahawa negara Islam yang mengamalkan hudud akan menyebabkan orang Islam semuanya kudung. Beliau juga mempermainkan hukum Allah ini dalam lawak jenakannya. Tidak berupaya melaksanakannya pada masa ini bolehlah dimaafkan tetapi menolak dan mempersendakan Hukum Allah ini adalah melampau dan wajib diperangi.

8.3 Menghina Nabi Muhammad sallalhu’alihi wassalam.

Beliau mempermainkan sunnah Rasulullah. Beliau membuat jenaka dengan janggut Nabi. Beliau mempermainkan pakaian ummat Islam yang dipakai Nabi dan para sahabat dengan menyatakan itu pakaian Arab dan bukan Islam.

Apakah tindakan Jabatan Perdana Menteri dengan isu menolak Sunnah Nabi oleh kumpulan Kasim Ahmad? Apakah ini tidak menempelak Nabi ?

Firman Allah yang bermaksud:

"Allah sekali-kali tidak akan membiarkan orang-orang yang beriman dalam keadaan kamu sekarang ini sehingga Dia menyisihkan yang buruk (munafik) dengan yang baik (mukmin)."

(Surah Al-Imran: 179)





9 Kedaulatan hak milik tanah Orang Melayu dicabul

9.1 Tanah rizab melayu dirampas

Tanah rizab Melayu di kawasan yang bernilai tinggi dirampas dan menyerahkannya kepada pihak tertentu di atas nama pembangunan dengan memberi gantian tanah di tengah hutan (tempat jin bertendang).

Pampasan yang diberi adalah jauh rendah dan tidak mengikut sekurang-kurangnya harga semasa. Ini akan memencilkan orang Melayu dari bandar. Beliau selepas itu akan menempelak orang Melayu kerana tidak pandai berniagan dan suka duduk membuat kerja yang kurang berfaedah di kampung.

Tindakan ini meragukan kita akan keikhlasannya membela nasib orang Melayu seperti yang beliau dakwa.

9.2 Menghapuskan konsep Tanah Rizab Melayu

Tanah Rizab Melayu adalah hak orang Melayu. Dengan tiadanya tanah rizab Melayu ia semua tanah boleh dijual beli oleh sesiapapun termasuk orang asing yang bukan rakyat Malaysia.

9.3 Menganiaya penduduk sempadan Perlis-Thai dengan persempadanan semula sehingga menghilangkan hak milik tanah saka mereka

Apakah kerajaan Perlis tidak menyedari hal ini? Atau sengaja buat tak tahu kerana mereka orang kampung yang mudah ditipu. Ianya boleh menjadi political mielage jika Shahidan Kassim bertindak sebagai hero penyelamat yang tidak memerlukan kos yang tinggi, cuma orang kampung yang dia anggap tidak penting menjadi korban penjara beberapa hari.





10 Mengambil kesempatan dan mengada-adakan isu perhubungan dengan Singapura

10.1 Menjual tanah Tanjung Pagar di Singapura dan menyalahkan Singapura

Ini adalah satu taktik kotor mencari publisiti murahan dan menagih sokongan rakyat untuk menghadapi musuh yang sama iaitu Singapura. Perancangan ini amat teliti untuk mengalih perhatian rakyat dari tekanan isu kronism, nepotism, korup dan kolusi yang dibawa oleh Datuk Zahid Hamidi.

Perjanjian penjualan telah dibuat seawal 1989 yang diwakilkan kepada Daim Zainuddin (seorang lagi pengkhianat negara). Perbincangan yang diadakan berkaitan perpindahan ini telah dijalankan tidak kurang dari 9 kali. Mahathir telah mengutuskan surat kepada Goh Chok Tong pada April 1991 mengatakan beliau menyetujui pemindahan fasiliti CIQ ke WLTC. Oleh itu, Mahathir enggan untuk mengikuti saranan Singapura untuk membawa kes ini ke mahkamah antarabangsa sebaliknya membakar sentimen rakyat agar bersatu untuk memusuhi Singapura.

10.2 Perjanjian air yang tidak seimbang dengan Singapura

Siapakah yang berjanji menjual air berlebihan dari yang diperlukan ke Singapura sedangkan pada masa itu negara mengalami masalah kekurangan air kalau tidak Mahathir!

10.3 Membenarkan jet Singapura menceroboh terbang di angkasa Malaysia

Perkara ini telah dibantah oleh rakyat seawal lapan-puluhan lagi tetapi mengapakah baru 3 minggu ini ianya diperbesarkan? Apakah lagi satu taktik kotor untuk mengalih perhatian rakyat dari isu itama iaitu pemecatan Sdr. Anwar Ibrahim?

Ini adalah kerana ruang udara Malaysia di atas 15,000 kaki telah disewakan kepada Singapura.

10.4 Membenarkan Singapura bertempat di Pulau Pisang, Johor

Adalah suatu yang tidak munasabah tentera Malaysia tidak mengetahui perihal ini kecuali Jabatan Perdana Menteri meminta pihak tentera membisu. Ia bocor selepas mendapat pengaduan awam yang terserempak kengan konspirasi ini secara tidak sengaja.

Maka tidak menghairanlah satu hari nanti terbongkar satu pakatan sulit antara Mahathir dengan Singapura.

Juga tidak hairanlah jika Mahathir dalam keadaan terdesak meminta Singapura menceroboh Malaysia dengan tentera untuk mengalih perhatian rakyat agar bersatu menentang musuh yang satu serta melupakan Konspirasi Politiknya menjatuhkan Sdr. Anwar Ibrahim dan Islam di Malaysia

Provokasi demi provokasi dilakukan oleh Jabatan Perdana Menteri. Untuk makluman umum, Daim Zaunuddin telah memberi satu komen pujian terhadap buku yang ditulis oleh Lee Kuan Yu sebelum dia menjadi alat baru propaganda mengalih penumpuan rakyat.





11 Berusaha mengadakan hubungan diplomatik dengan Israel dan menerima Yahudi

11.1 Membenarkan perniagaan microcip (Motorolla) dengan Israel secara berahsia

Ianya berlaku di awal 90’an dengan penglibatan tokoh korparat yang besar.

11.2 Membenarkan lawatan belia Israel ke Malaysia dan membuat lawatan ke Pusat Islam secara rahsia. Ia bertujuan agar Jabatan kerajaan terutamanya Pusat Islam berlembut dengan Yahudi dengan berkonsep kita perlu berdakwah dengan mereka.

Ia berlaku beberapa bulan sebelum datangnya pasukan kriket Israel ke Malaysia

11.3 Membenarkan pasukan kriket Israel ke Malaysia

Ia mendapat bantahan rakyat tetapi dibela oleh Mahathir. Ia bertujuan untuk menguji kesensitifan rakyat Malaysia disamping membiasakan rakyar agar menerima Yahudi.

11.4 Mengambil Solomon, Smith and Barnes menguruskan pemulihan ekonomi Negara

Mengambil Solomon, Smith and Barnes menguruskan pemulihan ekonomi Negara dengan secara tidak langsung membocorkan rahsia negara kepada Solomon and Co. yang merupakan Yahudi Amerika.

Perkara-perkara di atas menunjukkan perhubungan intim Mahathir dan penasihatnya dengan Yahudi. Kita mula meragui, apakah Mahathir ini selama ini berlakon membenci Yahudi kerana menjalankan ‘Grand Designnya’?

Beliau mendakwa Sdr. Anwar agen CIA, apakah itu adalah satu arahan CIA atau Mossad kepada beliau untuk menjatuhkan Sdr. Anwar yang berperibadi Islam yang baik.

Mahathir turut menjadikan ulama’ dan ABIM sebagai sasarannya, apakah konspirasi ini turut untuk melenyapkan pengaruh Islam di Dunia seperti jatuhnya Negara yang disifatkan oleh Richard Nixon sebagai pengancam orde baru dunia iaitu Turkey (Ebarkan digulingkan), Sudan (Hasan Turabbi; Sudan sudah lama gawat), Indonesia (ekonomi diranapkan kerana jumlah umat Islam teramai dan Habibie yang mirip kepada Islam), Pakistan (Presiden Zia ul Haq dibunuh dan Pakistan tidak stabil lagi) dan Mesir (Sudah gawat dan bertambah teruk dengan masalah Sheikh Al-Azhar). Ini kerana penangkapan yang dibuat oleh Mahathir banyak melibatkan pemimpin Islam dari kalangan ABIM, PKPIM dan tokoh Islam termasuk Timbalan Rektor Universiti Islam Antarabangsa.

Malaysia menjadi negara terakhir dengan imej Islam yang semua rakyat berbilang kaum dan agama dapat hidup aman damai dengan Sdr. Anwarlah sebagai pemimpin dan arkitek yang sebenar membentuk Malaysia maju melalui konsep Masyarakat Madani. Walaupun ranjaunya banyak dan pengiktirafan diberi kepada Mahathir sebagai Perdana Menteri, tetapi rakyat tidak buta dan tuli. Inilah yang menyebabkan rakyat terkejut, meratap, tergamam dan akhirnya marah yang amat sangat dengan tomahan ini sehingga membuatkan mereka bangun bersatu menuntut keadilan dan reformasi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 07:52


Pada 14-12-08 07:41 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

45 Pemecatan pegawai tinggi kerajaan tanpa sebab yang kukuh

Belaiu banyak memecat pegawai tinggi kerajaan atau menukarkan mereka kerana tidak mengikut telunjuknya.

Misalnya; Pemecatan Tun Salleh Abbas, Tuan haji. Ishak Baharum, Johan Jaafar, Nazri Abdullah, Yunus Said, penukaran Setiausaha Khas Anwar ke ‘pool’ JPA, penukaran hakim-hakim dan lain-lain.

Perlucutan Sdr. Anwar Ibrahim dari jawatan Presiden UIA adalah tidak sah dan jelas tidak menghormati perlembagan. Cara melucutkan beliau dari Presiden UIA ialah dengan dua cara; 1, beliau boleh meletak jawatan atau 2, dipecat oleh lembaga yang dipengerusikan oleh Sultan Pahang.

Memberi tekanan kepada Gabenor Bank Negara meletakkan jawatan kerana tidak bersetuju dengan kaedah Mahathir.

Melantik pegawai di luar bank Negara menjadi Gabenor kerana Dato’ Zeti Akhtar Ungku Aziz Pemangku Gabenor kerana bersikap berkecuali dalam polimik Mahathir.


engko ni tak serik-serik ke asyik copy & paste merata-rata tapi tak tau hal kedudukan sebenar. dah banyak kali anda sebarkan penipuan.

banyak perkara yang diperkatakan bersifat pandangan peribadi penulis dan tidak merujuk kepada keadaan sebenar.

saya nak sentuh satu perkara dulu.
apa yang saya quotekan ini adalah antara maklumat palsu dan pembohongan yang pada pandangan saya bersifat jahat untuk menfitnah orang-orang tertentu.

untuk pengetahuan semua, tan sri dato' dr. zeti akhtar aziz bukan "pegawai di luar bank Negara menjadi Gabenor" bank negara malaysia

ni antara pengalaman kerja tan sri:
1979-1984 - bertugas di pusat latihan dan kajian asia tenggara (seacen - south east asian research and training center). ini antara pusat latihan berkaitan dengan kakitangan bank pusat (termasuk kakitangan bank negara). pusat ini ada kat sebelah bangunan intan pj, jalan ilmu. sesiapa yang duduk um dan biasa keluar ikut pintu pj tu memang akan lalu depan bangunan seacen. bebudak uia pj pun tentu perasan sebab dekat saja banguna tu dengan mereka.

1985 - masuk jabatan ekonomi, bank negara malaysia.

1987 - dilantik sebagai setiausaha lembaga pengarah bank negara malaysia.

1989 - dihantar ke pejabat perwakilan bank negara malaysia (bank negara malaysia london representative office) di london sebagai ketua perwakilan (chief representative).

1994 - pulang ke malaysia dan dilantik sebagai ketua pakar ekonomi bnm dan ketua jabatan ekonomi (head of the economics department) - sekarang tahap pengarah jabatan.

1995 - dilantik sebagai penolong gabenor (assistant governor - ag) yang bertanggungjawab terhadap hal-ehwal ekonomi, pengurusan rizab, pengurusan operasi pasaran kewangan dan kawalan modal (economics, reserve management, foreign and money market operation and exchange control).

1998 - pemangku gabenor.

2000 - gabenor bank negara malaysia.

so, buktikan yang tan sri bukan seorang pegawai bank.

i'm waiting for the documentary evidences.


/


-----------------
I have my own id now.... :)


Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 08:05


saudara shinfay_de,saudara dan kawan mak saya adalah antara mangsa2 penjawat awam yang dipecat masa TDM sedang berkuasa dan tidak dapat peluang untuk membela diri sehingga sekarang ni masih lagi turun naik mahkamah kerana cuba mendakwa kroni2 mahathir manakala kawan mak saya terpaksa keluar dari negara ini untuk mencari perlindungan dan sekarang menetap di luar negara kerana mendapat pekerjaan yang lebih baik dari negara luar.


apa kata TDM ni dipenjarakan di penjara Abu Ghurayb di Iraq bagi dia rasa sikit seksa penjara.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 08:09


sekali engko menipu, walau apa pun yang engku katakan takkan dipercayai sampai mati.


-----------------
I have my own id now.... :)


Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 08:18


terpulang.sebab anda tak pernah kena seperti saudara dan kawan mak saya tu.cuba anda yang kena nanti boleh bagitahu macam mana perasaan bila dipecat.


berapa ramai orang yang dah kena cantas dengan TDM ni?.lepas tu ambil orang yang dah ada kes jadi menteri macam megat junid megat ayub tu sampai orang yang kena tu masuk penjara termasuk orang yang membela dia iaitu LGE

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 08:22


apa pun yang dilakukan oleh individu tertentu, tidak sepatutnya dijadikan justifikasi untuk engko menipu dan menyambung serta menyebarkan fitnah


-----------------
I have my own id now.... :)


Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 08:26


tak kisahlah anda nak cakap apa pun,saya bukan suruh anda percaya pun.saya dulu pun kagum dengan TDM tapi lepas dah tahu cerita sebenar,terus saya jadi menyampah dengan orang tua ni.


harap-harap lepas ni ada tribunal untuk bicarakan TDM.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 09:58


aduh...dah jadi begini pula topik yang saya postkan...

hm...sebenarnya saya hanya terpanggil untuk post topik ni kerana saya baru sahaja habis Kursus Induksi Sistem Saraan Malaysia (KISSM)...
dan serba-sedikit saya ada belajar mengenai Wawasan 2020 semasa kursus tersebut...
kemudian Dr. Mahathir pula mengeluarkan penyataan bahawa Wawasan 2020 tidak akan tercapai walhal Tun sendiri yang membentangkan wawasan tersebut pada 28 Febuari 1991..

namun, saya tidaklah begitu terkejut kerana Tun sememangnya telah banyak kali buat kenyataan kontroversi sebelum ini...
lagipun manusia hanya mampu merancang, tapi Allah yang menentukan segalanya..

dan seperti yang sedia maklum, topik di atas merujuk kepada satu persoalan...akan tercapaikan Wawasan 2020 pada tahun 2020 nanti?
tak perlu kita menyentuh peribadi sesiapa pula...
lihat apa yang dikata bukan siapa yang berkata...
tidak perlu lah kita mencari aib sesiapa kerana kita sendiri tidak tahu bagaimana kesudahan kita nanti..
lihatlah Saidina Umar Al-Khattab ketika dia belum Islam....bahkan dia pernah membunuh anaknya sendiri!
adakah Nabi terus mengharap Saidina Umar dengan kekufurannya?
tidak..bahkan Nabi mendoakan "kuatkan Islam dengan Umar, ya Allah"..
alhamdulillah. doa Nabi dimakbulkan bahkan Umar menjadi orang yang sangat taat kepada Allah...hingga syaitan pun takut kepadanya.
apa yang saya maksudkan, seseorang yang tidak baik itu boleh berubah menjadi baik...begitu juga sebaliknya..
hanya Allah yang tahu segalanya...

berbalik kepada Wawasan 2020...secara ringkasnya..

PENDAHULUAN
-SATU KONSEP YANG TELAH DIBENTANGKAN OLEH YAB PERDANA MENTERI DI MESYUARAT MAJLIS PERDAGANGAN MALAYSIA PADA 28 FEBRUARI 1991.
-BELIAU MENEGASKAN BAHAWA MATLAMAT PEMBANGUNAN NEGARA IALAH MENJADIKAN MALAYSIA “.. SEBAGAI SEBUAH NEGARA INDUSTRI” DAN “... PEMBENTUKAN SEBUAH NEGARA MALAYSIA YANG BENAR-BENAR MAJU MENJELANG TAHUN 2020 ... MENURUT ACUAN KITA SENDIRI ...”.
-KEMAJUAN YANG DIMAKSUDKAN MELIPUTI ASPEK EKONOMI, POLITIK, SOSIAL, KEROHANIAN DAN SEKTOR KEBUDAYAAN.

APA ITU WAWASAN?
SATU WAWASAN (VISION) STRATEGIK JANGKA PANJANG SEBAGAI PANDUAN ARAH DASAR YANG LUAS MELIPUTI PELBAGAI ASPEK BERKAITAN PEMBANGUNAN NEGARA DALAM HUBUNGAN DENGAN PERKEMBANGAN EKONOMI DUNIA KESELURUHANNYA
•MEMBERI PANDUAN ARAH TUJUAN.
•MEMBERI PANDUAN SASARAN NEGARA (TAHAP NEGARA MAJU SEPENUHNYA).
•JANGKA MASA (30 TAHUN).

MENGAPA PERLUNYA SATU ‘VISION’?

1.MEMBERI ‘NATIONAL FOCUS’
•Wawasanyang jelas dan diterima umum berupaya memastikan bergerak ke hadapan dengan tumpuan yang lebih jelas, yakin dan serentak
•Contoh: PresidenKennedy menyatakan dalam masa 10 tahun AmerikaSyarikat akan berjaya sampai ke bulan. Setiap anggota NASA dengan sokongan kerajaan dan rakyat bersungguh-sungguh mencapai wawasan yang ditetapkan.

2.MENDAPATKAN KONSENSUS NASIONAL
•Penduduk berbilang kaum dan geografinya berasingan antara wilayah.
•Pandangan yang berbeza dan perselisihan mengenai masa depan negara

3.SATU PERJANJIAN SOSIO-POLITIK
•Menjadi satu panduan utama setiap rakyat membawa negara kepada satu tahap lebih maju di masa hadapan.
•Setiap rakyat ‘setuju-terima’ mempersetujui arah dan matlamat yang sama.

4.MENYEDIAKAN GARIS PANDUAN BAGI AGENDA PEMBANGUNAN NASIONAL
•Satu pandangan jauh ke hadapan.
•Wawasan merupakan garis panduan utama bagi:
i)Menetapkan arah tujuan;
ii)Menetapkan matlamat.
iii)Menetapkan strategi;
iv)Menetapkan jangka masa;
v)Menetapkan pencapaian.

MENGAPA TAHUN 2020 ?
•PEMBANGUNAN SATU GENERASI DALAM ERA TANPA SEMPADAN DAN PERSAINGAN YANG PESAT (30 tahun)
•SATU ERA PEMISAH PEMBANGUNAN PERINDUSTRIAN DUNIA (Berjaya/ tidak dalam pembangunan perindustrian).
•BERSAMA DALAM ‘MEGATREND’ (Ditentukan oleh pembangunan sains, teknologi dan komunikasi)
•JANGKA MASA YANG MUNASABAH DAN PRAKTIKAL (Berasaskan kemajuan dan pembangunan yang telah dicapai).

p/s: maaf ada tulisan berhuruf Besar, saya hanya copy paste dari slide yang yang ada.


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 12:00


salam.

bukan permusuhan yang dicari..... saya tak rugi apa-apa pun dengan kenyataan yang diberi... cumanya, kalau dah bukan berdasarkan kapasiti dan pengetahuan sendiri, tak perlulah seseorang tu buat tuduhan yang tak dapat disahkan sendiri (sekadar ambil cakap-cakap orang lain).. setiap orang ada kedudukan dan kapasiti sendiri dalam masyarakat. dalam perkara-perkara tertentu, ada yang terlibat secara langsung. rujukler dulu untuk pengesahan. bukan main hentam atas dasar kebencian dan dendam kesumat.

imho, tun buat kenyataan tu bukan saja-saja. bila buat penilaian, mesti dia dah tengok pert (sesiapa yang biasa dengan project management mesti tau komponen dan fungsi pert.). tercapai atau tidak sesuatu objektif bergantung kepada usaha dan tindakan kolektif, bukannya individu.

kita ambik contoh antara pelajar dengan guru. guru mengajar supaya tahap pengetahuan pelajar berada pada tahap tertentu dengan jangkaan masa tertentu yang diambil untuk mencapai tahap tersebut. kalaupun seorang guru tu bersungguh tapi si pelajar malas atau langsung tak berusaha dan bersikap acuh tak acuh, adakah objektif untuk menjadikan pelajar berkenaan sebagai seorang yang berilmu akan menjadikan kenyataan. begitu juga sebaliknya.

dalam kes yang melibatkan urusan timbal-balik, adalah sesuatu yang tidak adil untuk hanya menyalahkan satu pihak sahaja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 13:19


Pada 14-12-08 08:05 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

saudara dan kawan mak saya adalah antara mangsa2 penjawat awam yang dipecat masa TDM sedang berkuasa dan tidak dapat peluang untuk membela diri blablabla



dalam gomen TAK SEMUA penyokong gomen. malahan ramai yang BERANI menunjukkan ketidak sukaan mereka dengan gomen. JIKA BETUL YE seperti yang anda nyatakan, dah beratus ribu pekerja yang kena buang sekarang ni dan beratus ribu juga dah beratur kat sempadan untuk lari.

**cik adik, yang sakit sampai separuh nyawa pun SUSAH nak dibuang kerja.. inikan pula yang setakat bermasalah attitud begini


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 09:17


itu betul.lagi bagus cabut lari dari berkhidmat dengan orang yang menganggap kerajaan tu macam dia yang punya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 09:43


Pada 14-12-08 13:19 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-12-08 08:05 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

saudara dan kawan mak saya adalah antara mangsa2 penjawat awam yang dipecat masa TDM sedang berkuasa dan tidak dapat peluang untuk membela diri blablabla



dalam gomen TAK SEMUA penyokong gomen. malahan ramai yang BERANI menunjukkan ketidak sukaan mereka dengan gomen. JIKA BETUL YE seperti yang anda nyatakan, dah beratus ribu pekerja yang kena buang sekarang ni dan beratus ribu juga dah beratur kat sempadan untuk lari.

**cik adik, yang sakit sampai separuh nyawa pun SUSAH nak dibuang kerja.. inikan pula yang setakat bermasalah attitud begini



hahaha betul tu kak nurkamar
ana paling kenal dengan sahabat ana yang seorang tu....ala ramai juga yang kenal kan kan????? ala yang 007 tu huhuhuhu

p/s: Kenapa wawasan 2020 dijadikan landasan kayu ukur????bukan kah sebagai muslim amar ma`ruf nahi mungkar adalah keutamman serta kayu ukur bagi segala perbuatan, negara akan maju, diberkati dan adil saksama............


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 09:50


Pada 12-12-08 21:50 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

tangkap saja orang tua ni.penjarakan dia di penjara abu ghuraib di baghdad sana dek kejahatan dia yang tak dapat dimaafkan


rashdin.. tengok muka pun poyo saja... :-P :-D dah tak nampak apa yang Dr M buat kalau tak, kita ni masih di takuk yang lama.. jangan asyik fikir negatif saja.. patut lah poyo saja... :-D


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 15-12-08 10:08


Assalamualaikum
hmm..Kenapa ada percanggahan maklumat ye Rashdin???sebelum tu kata kena pecat..tiba-tiba cakap cabut lari??
yang kena pecat tu refer pada siapa??
yang cabut lari tu pulak siapa??
kebencian lagi ke???????? :jangan:
Kenapa kita beria² membenci sesama mukmin ye??pada masa yang sama begitu menyanjung bukan mukmin??hanya kerana dia ada perbuatan baik jahat ye??memanglah bagus, tapi layakkah kita menjadi penghukum??Allah suruh hidup di dunia ini untuk menghukum ke??kita dah sempurna ke??Rashdin tak ada buat salah ke??

bukan ke betul kata broshahir tu...

!!! QUOTE !!!

tak perlu kita menyentuh peribadi sesiapa pula...
lihat apa yang dikata bukan siapa yang berkata...
tidak perlu lah kita mencari aib sesiapa kerana kita sendiri tidak tahu bagaimana kesudahan kita nanti..
lihatlah Saidina Umar Al-Khattab ketika dia belum Islam....bahkan dia pernah membunuh anaknya sendiri!
adakah Nabi terus mengharap Saidina Umar dengan kekufurannya?
tidak..bahkan Nabi mendoakan "kuatkan Islam dengan Umar, ya Allah


tolong ingat semula kata² yang pernah dikeluarkan oleh seorang pemimpin Hamas.."Fatah umpama kudis pada badan kita, tapi Israel dan Zionis umpama musuh yang membawa kepada maut, walau bagaimana teruk sekalipun kudis di badan, lebih utama untuk menghapuskan 'maut' yang datang di depan kita."

lihat bagaimana orang yang benar² memahami jihad..walaupun mereka bersengketa, tapi musuh Islam terlebih didahulukan untuk diperangi!Kenapa kita ni asik sangat nak bermusuhan sesama Islam??!!

belum terbuka lagi ke minda kita ni??

inilah yang musuh Islam sangat sukai...orang Islam bermusuhan sesama sendiri..dan mereka ketawa melihat permusuhan kita!!

boleh tak kembali kepada topik?

jugak kepada mas_ayu..jaga setiap tuturkata kita..kita masih sesama muslim..sesama Islam..seharusnya bukan kebencian yang kita pupukkan, tapi kasih sayang..bersikaplah nasihat menasihati...

back to the topic please..

wassalam.



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 10:34


sayatetapsaya : terima kasih bagi nasihat.. saya ni cepat geram.. insyaallah saya slow2 ye... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 14:45


percanggahan?saya cakap tentang dua orang iaitu seorang kawan mak saya yang dipecat dan sehingga kini turun naik mahkamah nak menentang pemecatan dia manakala seorang lagi terpaksa lari keluar negara dan sekarang diambil bekerja oleh kerajaan brunei(saya tak berapa ingat apa jawatan dia masa berkhidmat dalam kerajaan)


saya cuma mengharapkan yang TDM dihadapkan ke mahkamah dan dibicaarakan atas segala kerosakan yang telah dia buat(merujuk kepada kata-kata ustaz fadzil noor kepada TDM).

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 15:00


Pada 15-12-08 14:45 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

......quote]
Pada 14-12-08 07:41 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

45 Pemecatan pegawai tinggi kerajaan tanpa sebab yang kukuh

Belaiu banyak memecat pegawai tinggi kerajaan atau menukarkan mereka kerana tidak mengikut telunjuknya.

Misalnya; Pemecatan Tun Salleh Abbas, Tuan haji. Ishak Baharum, Johan Jaafar, Nazri Abdullah, Yunus Said, penukaran Setiausaha Khas Anwar ke ‘pool’ JPA, penukaran hakim-hakim dan lain-lain.

Perlucutan Sdr. Anwar Ibrahim dari jawatan Presiden UIA adalah tidak sah dan jelas tidak menghormati perlembagan. Cara melucutkan beliau dari Presiden UIA ialah dengan dua cara; 1, beliau boleh meletak jawatan atau 2, dipecat oleh lembaga yang dipengerusikan oleh Sultan Pahang.

Memberi tekanan kepada Gabenor Bank Negara meletakkan jawatan kerana tidak bersetuju dengan kaedah Mahathir.

Melantik pegawai di luar bank Negara menjadi Gabenor kerana Dato’ Zeti Akhtar Ungku Aziz Pemangku Gabenor kerana bersikap berkecuali dalam polimik Mahathir.


engko ni tak serik-serik ke asyik copy & paste merata-rata tapi tak tau hal kedudukan sebenar. dah banyak kali anda sebarkan penipuan.

banyak perkara yang diperkatakan bersifat pandangan peribadi penulis dan tidak merujuk kepada keadaan sebenar.

saya nak sentuh satu perkara dulu.
apa yang saya quotekan ini adalah antara maklumat palsu dan pembohongan yang pada pandangan saya bersifat jahat untuk menfitnah orang-orang tertentu.

untuk pengetahuan semua, tan sri dato' dr. zeti akhtar aziz bukan "pegawai di luar bank Negara menjadi Gabenor" bank negara malaysia

ni antara pengalaman kerja tan sri:
1979-1984 - bertugas di pusat latihan dan kajian asia tenggara (seacen - south east asian research and training center). ini antara pusat latihan berkaitan dengan kakitangan bank pusat (termasuk kakitangan bank negara). pusat ini ada kat sebelah bangunan intan pj, jalan ilmu. sesiapa yang duduk um dan biasa keluar ikut pintu pj tu memang akan lalu depan bangunan seacen. bebudak uia pj pun tentu perasan sebab dekat saja banguna tu dengan mereka.

1985 - masuk jabatan ekonomi, bank negara malaysia.

1987 - dilantik sebagai setiausaha lembaga pengarah bank negara malaysia.

1989 - dihantar ke pejabat perwakilan bank negara malaysia (bank negara malaysia london representative office) di london sebagai ketua perwakilan (chief representative).

1994 - pulang ke malaysia dan dilantik sebagai ketua pakar ekonomi bnm dan ketua jabatan ekonomi (head of the economics department) - sekarang tahap pengarah jabatan.

1995 - dilantik sebagai penolong gabenor (assistant governor - ag) yang bertanggungjawab terhadap hal-ehwal ekonomi, pengurusan rizab, pengurusan operasi pasaran kewangan dan kawalan modal (economics, reserve management, foreign and money market operation and exchange control).

1998 - pemangku gabenor.

2000 - gabenor bank negara malaysia.

so, buktikan yang tan sri bukan seorang pegawai bank.

i'm waiting for the documentary evidences.


jawab bender kat atas ini dulu.

kalau betul masih tengah turun naik mahkamah, mesti ada nombor kes. mahkamah kat mana? kasikler untuk kitaorang buat cross-referrence.


-----------------
I have my own id now.... :)


Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 15:36


Pada 15-12-08 09:17 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

itu betul.lagi bagus cabut lari dari berkhidmat dengan orang yang menganggap kerajaan tu macam dia yang punya.


ha... ni apa pula?
jadi.. tak ada lah istilah DIPECAT dari jawatan bebenonye ye?

** jangan jadi seperti kisah pengembala dengan serigala... :roll:

-stop here-


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

amancalledboy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.07.2008
Ahli No: 33940
Posting: 128
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 15:39


setiap kali saya buka dan baca topic yang ada percanggahan pendapat dan seterusnya mengudang 'pergaduhan'..mesti saya tunggu dan cari en sayatetapsaya bagi komen dan nasihat...en sayatetapsaya akan bertindak sebagai balancer dan meneutralkan keadaan..huhu..respect sama en sayatetapsaya..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For amancalledboyProfil   Hantar PM kepada amancalledboy   Quote dan BalasQuote

amancalledboy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.07.2008
Ahli No: 33940
Posting: 128
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 15:40


tambah sikit lagi..saya setuju dengan en sayatetapsaya!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For amancalledboyProfil   Hantar PM kepada amancalledboy   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 15:53


Pada 12-12-08 21:50 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

tangkap saja orang tua ni.penjarakan dia di penjara abu ghuraib di baghdad sana dek kejahatan dia yang tak dapat dimaafkan



betul tu ,sangat setuju. dia dah itu dah nyanyuk .allah bagi umur panjang masih tak sedar lagi bawa-bawa lah beribadah.asyik nak kuarkan statement tu statement ni.entahlah apa nak jadi pada seorang ini hmm :berfikir: :berfikir:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

panahpena
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2008
Ahli No: 35854
Posting: 160
Dari: Johor Bharu

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-12-08 12:10


Hentikan api kemarahan, hentikan keji mengeji. masing-masing ada benarnya. TDM banyak membawa perubahan kebendaan ke atas Malaysia. Dan banyak juga membawa celaka jiwa kepada rakyat. Sebagai pemimpin TDM harus memastikan rakyat terbela naluri dan sahsiahnya. Jika ingin menjual nama Malaysia di mata dunia tetapi sebahagian besar rakyat masih berpendapatan perkapitanya bawah USD1500.00 dia tidak berjaya sebagai pemimpin yang patut dipuji.

Kayu ukur yang patut dijadikan panduan semua ialah pendapatan perkapita rakyat. Kenapa terjadinya pendapatan bawah RM4000 (Melayu 80% Cina 30% dan India 40 %0 tetapi atas RM4000 Melayu cuma 20% (Kroni lah tu) Cina 70 % dan India 60 %)

Anda semua Melayu di sinikan? Beranikah anda mengaku bahawa kamu malas maka berpendapatan rendah? Saya juga Melayu yang berniaga sendiri, Kenapa saya tidak mempunyai peluang sebesar orang Cina? Kerajaan kata mereka mengutamakan Bumiputera, adakah badan kerajaan yang bertindak membuat pemantauan sejauh manakah keutamaan itu dilaksanakan? Ada kerajaan memantau secara serius "ali baba" yang berleluasa?

Kerana kerajaan TDM dan seterusnya gagal melaksanakan amanah yang sepatutnya, maka wang rakyat dibelanjakan melulu. KLCC untuk siapa? Putrajaya untuk berapa ramai berbanding 27 juta rakyat?

TDM patut diadili oleh mahkamah rakyat. Setuju atau tidak. Sila undi.

p/s TS Dr Zeti tu ada penyakit ketar2 ke? Setiapkali dia berucap nada gemuruh saja, tak steady langsung. "As a Governor of Central Bank of Malaysia, she does not seem confident in voicing out the government principal. Her appearence dan creditbility upon giving speech is too soft. Whilst stern advice is heard as swan song?" wartawan luar lah yang cakap kat mana pun saya dah lupa dah. Tapi ada betulnya agaknya!!!


-----------------
Sumbanglah kepada GERAKAN JIHAD MALAYSIA (MALAYSIAN MARTYR MOVEMENT). Hubungi 016 7156771


Bookmark and Share

    


  Member Information For panahpenaProfil   Hantar PM kepada panahpena   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 18-12-08 15:03


Pada 15-12-08 15:53 , wafie posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-08 21:50 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

tangkap saja orang tua ni.penjarakan dia di penjara abu ghuraib di baghdad sana dek kejahatan dia yang tak dapat dimaafkan



betul tu ,sangat setuju. dia dah itu dah nyanyuk .allah bagi umur panjang masih tak sedar lagi bawa-bawa lah beribadah.asyik nak kuarkan statement tu statement ni.entahlah apa nak jadi pada seorang ini hmm :berfikir: :berfikir:




teringat saya doa ustaz DFN yang pernah cakap pada TDM dia doakan supaya TDM dipanjangkan umur dan tengok segala kehancuran yang dia dah buat.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-12-08 23:36


Pada 18-12-08 12:10 , panahpena posting:

!!! QUOTE !!!

Setiapkali dia berucap nada gemuruh saja, tak steady langsung. "As a Governor of Central Bank of Malaysia, she does not seem confident in voicing out the government principal. Her appearence dan creditbility upon giving speech is too soft. Whilst stern advice is heard as swan song?" wartawan luar lah yang cakap kat mana pun saya dah lupa dah. Tapi ada betulnya agaknya!!!



dari post diatas, tak salah jika saya katakan BUSH adalah orang yang anda kagumi kata katanya, bukan? kerana dia antara yang CUKUP YAKIN bila BERUCAP (siap senyum lagi)

**siapa diri kita nak mempertikaikan semua ciptaan ALLAH?(meski ia cukup buruk di mata anda)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Violet-8
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.12.2008
Ahli No: 36178
Posting: 74

malaysia  


posticon Posting pada: 19-12-08 00:15


Salam,


         Saya ni ahli baru berdaftar.Errr....cuma nak tanya, ini Forum Ukhwah ke, atau Forum nak cari gaduh? Terkejut juga ahli-ahli senior macam ni pula rupanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Violet-8Profil   Hantar PM kepada Violet-8   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 19-12-08 08:04


Pada 18-12-08 23:36 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!


dari post diatas, tak salah jika saya katakan BUSH adalah orang yang anda kagumi kata katanya, bukan? kerana dia antara yang CUKUP YAKIN bila BERUCAP (siap senyum lagi)

**siapa diri kita nak mempertikaikan semua ciptaan ALLAH?(meski ia cukup buruk di mata anda)



BUSH?hmm,kurang2 dia tu presiden dan termasuk dalam senarai orang yang memegang jawatan paling berkuasa sebab tu dia kena yakin dengan apa yang dia buat tu yang dia sempat bergurau dalam ucapan dia.


p/s---------->DSAI pun termasuk dalam senarai orang yang paling berkuasa walaupun tiada kuasa.sila rujuk majalah TIMES.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-12-08 10:16


ish...ish...ish...lamanya dia nak simpan wasiat.tak sempat lah nak tau apa isi kandungannya ye...heh!heh!

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

panahpena
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2008
Ahli No: 35854
Posting: 160
Dari: Johor Bharu

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-12-08 16:09


dari post diatas, tak salah jika saya katakan BUSH adalah orang yang anda kagumi kata katanya, bukan? kerana dia antara yang CUKUP YAKIN bila BERUCAP (siap senyum lagi)

**siapa diri kita nak mempertikaikan semua ciptaan ALLAH?(meski ia cukup buruk di mata anda)



Maaflah nurakmar... Bush pun tidak cukup menyakinkan sama dengan bapanya. Antara pembahas yang baik dikalangan US President ialah Clinton, Kennedy. PM British M Tatcher, PM Malaysia TDM punya nahu dan nada yang baik bila berucap. Penggunaan ayat yang betul untuk nada yang tepat.

Saya bukanlah nak merendah-rendahkan ketrampilan TS Dr Zeti, dah lumrahnya begitu apa nak buat tapi dia mencerminkan sebuah institusi yang penting di Malaysia. Dia patut lebih berkeyakinan dengan apa yang diucapkannya. Tidaklah macam "kena suruh" saja lagaknya.

Jika anda disuruh mengucapkan sesuatu fakta yang bertentangan dengan pengetahuan anda, anda pasti tidak mampu mengucapkannya dengan baik.

Yang layak saya kagumi hanya Rasullullah.


-----------------
Sumbanglah kepada GERAKAN JIHAD MALAYSIA (MALAYSIAN MARTYR MOVEMENT). Hubungi 016 7156771


Bookmark and Share

    


  Member Information For panahpenaProfil   Hantar PM kepada panahpena   Quote dan BalasQuote

kirin84
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.04.2007
Ahli No: 29764
Posting: 37
Dari: Setapak, Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 21-12-08 01:14


Orang boleh bagi fakta..fakta boleh diputar belit..sedgkan sejarah boleh diputar belit apeth lagi fakta..bagi syla..saya buat perbandingan masa sekarang dan masa TDM memerintah..saya rasa zaman beliau,kita hidup senang..harga barang pun tak ketare naiknya..kita boleh bermegah dengan adanya putrajaya,klcc,menare kl dll..sampaikan seluruh dunia kenal kita..sebelum ni Kalau kita tanya omputih..do u know about malaysia?dia mesti cakap i never heard of it..ataupn ingat kita ddk kat atas pokok lagi..ada ke patut mereka ingat kita macam tu??jadi dengan adanya vision beliau seperti klcc dll telah mengubah malaysia sedikit sebanyak..kita sebagai rakyat malaysia kenela bangge dan berterima kasih kepada beliau..janganlah kita jadi kufur nikmat..

pasal apa yang dia buat..hanya dia dan Tuhan saja yang tau..jangan fikir org yang kita ingat baik tu memang baik..one single man can come with many faces..depan kita baik..tapi belakang kita..Tuhan saja yang tau..Kalau nak buat judgement jangan dengar dr satu pihak saja..dengar kedua-dua belah pihak dulu..baru buat judgement..Tuhan bagi kita akal yang waras untuk berfikir..jadi gunekanlah..jangan judge pakai perasaan..sebab perasaan itu sifatnye membabi bute..lagi satu..kita bukannya org yang berade dalam politik pun..kita ni org luar..dan isu-isu macam ni boleh digunakan oleh org yang berkepentingan..jangan sampai kita dipengaruhi dan dipergunakan oleh orang-orang ini..saya bukanlah seorang yang arif tentang politik..tapi saya cakap atas pemerhatian saya..

Kadangkala benda yang kamu suka itula yang terburk bagi kamu..dan benda yang kamu tak suka itula yang terbaik bagi kamu..Sesungguhnye Allah Maha Mengetahui dan Maha Besar..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For kirin84Profil   Hantar PM kepada kirin84   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 21-12-08 12:15


Pada 19-12-08 10:16 , erwina posting:

!!! QUOTE !!!

ish...ish...ish...lamanya dia nak simpan wasiat.tak sempat lah nak tau apa isi kandungannya ye...heh!heh!



wasiat yang dia dah zalimi polan bin si polan.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-12-08 14:41


Pada 21-12-08 12:15 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 19-12-08 10:16 , erwina posting:

!!! QUOTE !!!

ish...ish...ish...lamanya dia nak simpan wasiat.tak sempat lah nak tau apa isi kandungannya ye...heh!heh!


wasiat yang dia dah zalimi polan bin si polan.



berbohong dan menuduh lah lagi...
awak dah tengok ke benda tu? dah baca sendiri? tak tau isi kandungan main hentam keromo......


times dah lama promot anwar.... dalam tahun 1990-an, hampir setiap bulan ada artikel pasal anwar? Kenapa amerika terlalu beriya promote anwar? tak ada udang di sebalik batu ke? rekod amerika memang akan sokong orang-orang yang ada kaitan dengan kepentingan mereka. ni gambar nurul nuha anwar ibrahim dalam times.......
/

Pada 15-12-08 14:45 , Rashdin posting:!!! QUOTE !!!
......
Pada 14-12-08 07:41 , Rashdin posting:!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!


45 Pemecatan pegawai tinggi kerajaan tanpa sebab yang kukuh

Belaiu banyak memecat pegawai tinggi kerajaan atau menukarkan mereka kerana tidak mengikut telunjuknya.

Misalnya; Pemecatan Tun Salleh Abbas, Tuan haji. Ishak Baharum, Johan Jaafar, Nazri Abdullah, Yunus Said, penukaran Setiausaha Khas Anwar ke ‘pool’ JPA, penukaran hakim-hakim dan lain-lain.

Perlucutan Sdr. Anwar Ibrahim dari jawatan Presiden UIA adalah tidak sah dan jelas tidak menghormati perlembagan. Cara melucutkan beliau dari Presiden UIA ialah dengan dua cara; 1, beliau boleh meletak jawatan atau 2, dipecat oleh lembaga yang dipengerusikan oleh Sultan Pahang.

Memberi tekanan kepada Gabenor Bank Negara meletakkan jawatan kerana tidak bersetuju dengan kaedah Mahathir.

Melantik pegawai di luar bank Negara menjadi Gabenor kerana Dato’ Zeti Akhtar Ungku Aziz Pemangku Gabenor kerana bersikap berkecuali dalam polimik Mahathir.


engko ni tak serik-serik ke asyik copy & paste merata-rata tapi tak tau hal kedudukan sebenar. dah banyak kali anda sebarkan penipuan.

banyak perkara yang diperkatakan bersifat pandangan peribadi penulis dan tidak merujuk kepada keadaan sebenar.

saya nak sentuh satu perkara dulu.
apa yang saya quotekan ini adalah antara maklumat palsu dan pembohongan yang pada pandangan saya bersifat jahat untuk menfitnah orang-orang tertentu.

untuk pengetahuan semua, tan sri dato' dr. zeti akhtar aziz bukan "pegawai di luar bank Negara menjadi Gabenor" bank negara malaysia

ni antara pengalaman kerja tan sri:
1979-1984 - bertugas di pusat latihan dan kajian asia tenggara (seacen - south east asian research and training center). ini antara pusat latihan berkaitan dengan kakitangan bank pusat (termasuk kakitangan bank negara). pusat ini ada kat sebelah bangunan intan pj, jalan ilmu. sesiapa yang duduk um dan biasa keluar ikut pintu pj tu memang akan lalu depan bangunan seacen. bebudak uia pj pun tentu perasan sebab dekat saja banguna tu dengan mereka.

1985 - masuk jabatan ekonomi, bank negara malaysia.

1987 - dilantik sebagai setiausaha lembaga pengarah bank negara malaysia.

1989 - dihantar ke pejabat perwakilan bank negara malaysia (bank negara malaysia london representative office) di london sebagai ketua perwakilan (chief representative).

1994 - pulang ke malaysia dan dilantik sebagai ketua pakar ekonomi bnm dan ketua jabatan ekonomi (head of the economics department) - sekarang tahap pengarah jabatan.

1995 - dilantik sebagai penolong gabenor (assistant governor - ag) yang bertanggungjawab terhadap hal-ehwal ekonomi, pengurusan rizab, pengurusan operasi pasaran kewangan dan kawalan modal (economics, reserve management, foreign and money market operation and exchange control).

1998 - pemangku gabenor.

2000 - gabenor bank negara malaysia.

so, buktikan yang tan sri bukan seorang pegawai bank.

i'm waiting for the documentary evidences.


jawab bender kat atas ini dulu.

kalau betul masih tengah turun naik mahkamah, mesti ada nombor kes. mahkamah kat mana? kasikler untuk kitaorang buat cross-referrence.

Kenapa tak jawab lagi benda-benda ni, penipu?

pandai buat statement tapi tak pandai nak bertanggungjawab.


-----------------
I have my own id now.... :)


Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.143789 saat. Lajunya....