Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-06-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak ada sahabat yang setia melainkan kepentingan yang berpanjangan

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 329
Ahli: 0
Jumlah: 329




  Yang Masuk Ke Sini
Rashdin: 1 hari, 16 jam, 47 minit yang lalu
khalifah: 7 hari yang lalu
hajime_kindaichi: 24 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: teddy bear


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» teddy bear

Please Mendaftar To Post


Oleh teddy bear

kasihmu-amanahku
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4140
Posting: 709
Dari: rahsia

PulauPinang  


posticon Posting pada: 22-10-03 17:38


kalau ikut hukum......haram simpan patung dlm rumah. camne ngn teddy bear? sama gak ker?

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasihmu-amanahkuProfil   Hantar PM kepada kasihmu-amanahku   Quote dan BalasQuote

azvina
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3365
Posting: 47
Dari: negara di bawah langit

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-10-03 04:39


ermm.........haram tu mmglah haram tapi waktu kak/ipar saye tinggal kat jordan dulu, kwn arab dier cakap takper beli teddybear dan yg sewaktu dgnnya TAPI kite kene gune bende tu spt kite peluk waktu tidur ker,buat main ker & yg sewaktu dgnnye lah. SEKIRENYE kita buat bende tu sbg p'hiasan, hukumnye haram.vina sendiri pun x pasti betol ker tidak....

Bookmark and Share

    


  Member Information For azvinaProfil   Hantar PM kepada azvina   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1308
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-10-03 18:28


assalamualaikum.

saya ada baca penjelasan tentang isu ni dari soal jawab agama. diriwayatkan bagaimana siti aishah RA semasa kecilnya ada bermain2 dgn anak patung sbg teman utk bermanja dan bermain. jadi berdasarkan kisah ini, tdk salah menyimpan anak patung bnagi tujuan permainan anak2 khususnya anak2 perempuan.

cuma disini saya juga tertanya bagaimana pula patung2 permainan spt batman, power rangers, yg kita tau patung2 ni bukan lagi menjadi teman utk bermanja kanak2 tetapi menjadi sanjungan mrk khususnya kanak2 lelaki, jadi seolah2 mrk akan mendewa2kan patung ini. jadi apa pendapat antum/antunna yg lebih arif?

-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

muslimahsejati_unicgirlz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 653
Posting: 83
Dari: balik pulau

PulauPinang  


posticon Posting pada: 23-10-03 20:57


assalamualaikum
terima kasih kerana memberi info..

-----------------
engkau wanita terbaik sebaik manusia
namamu tetap menjadi sejarah
engkaulah sumayyah
hanya Tuhan yg tahu

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahsejati_unicgirlzProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati_unicgirlz   Pergi ke muslimahsejati_unicgirlz's Website   Quote dan BalasQuote

UsTaZaH_CuTe
Warga 5 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 962
Posting: 389
Dari: siNtOk

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-10-03 02:28


alamak...ana ada satu teddy bear setinggi lebih 1 meter...ada kat atas almari...dah berhabuk pun...camner ni?? nak peluk pun...ana ni alergi...

-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Pergi ke UsTaZaH_CuTe's Website   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1308
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-10-03 13:03


seelok2nya teddybear/cat/ant/snake/ jgn ditegakkan kalau disimpan, simpan je kat te,oat tertutup spt dlm almari kalau tak digunakan lagi.

-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: Terengganu+Selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-10-03 14:57


Assalamualaikum warakhmatullah....

ana sependapat dengan lidah-penghunus...kalau teddy bear itu digunakan hanya untuk dijadikan sebagai barang mainan buat kanak2, tak salah. Tapi, kalau ianya digunakan sebagai barang perhiasan, hukumnya adalah haram. Perkara ini sendiri dijelaskan oleh ustaz ana semasa ana bersekolah dulu...selagi teddy bear itu cukup sifatnya dan dijadikan sebagai barang perhiasan, ianya boleh dianggap sebagai berhala...

jadi, berhati-hati selalu...
wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

ummuluqman
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4162
Posting: 54
Dari: Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-10-03 21:56


Assalamualaikum...
Ana ada teddy bear hadiah kenangan masa kat sekolah asrama dulu.Bila ana tidur takde la peluk bear tu.Tapi kedudukan bear tu memang tak tentu arah kadang2 bawah katil,kadang2 atas almari..tu tak kira perhiasan la kan?Sebab kedudukannya mambuatkan mata nie semak memandang.
Janganla fikir ana ni pemalas nak kemas rumah atau tak reti menghargai pemberian orang..tapi adik ana suka main sepak2 bear tu bila ana takde..
Kira takpe kan kalau camtu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummuluqmanProfil   Hantar PM kepada ummuluqman   Quote dan BalasQuote

Maricella

Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 198
Posting: 275
Dari: gemas

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-10-03 22:32


hmmm..hmmm jelah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MaricellaProfil   Hantar PM kepada Maricella   Quote dan BalasQuote

Riyadhfannil
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 214
Posting: 487
Dari: fi ardillah

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 05-11-03 14:03


(Harta yg paling berharga SABAR, Teman yg paling akrab AMAL, Pengawal peribadi yg paling waspada DIAM, Bahasa yg paling manis SENYUM, Ibadah yg paling indah KHUSYUK)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RiyadhfannilProfil   Hantar PM kepada Riyadhfannil   Pergi ke Riyadhfannil's Website   Quote dan BalasQuote

ada_syuhada
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.06.2003
Ahli No: 1685
Posting: 81
Dari: bumi allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-01-04 08:38


hmm...saya pun sama gak ngan ummuluqman..ade orang kasi bear kat asrama...nak dibuang nnti dikatakan tak menghargai pemberian,so saya wakafkanlah sesape yang nak pegang bear tu...bila dah akhir sem...diaorang wat mai balik la kat saya!saya selalu gak letak bear tu merata...skejap kat bawah katil...siap ganyang-gangang lagi...sampai dah lunyai....so tak dikira perhiasan la tu kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ada_syuhadaProfil   Hantar PM kepada ada_syuhada   Quote dan BalasQuote

aziqah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6390
Posting: 76
Dari: teluk intan

Perak  


posticon Posting pada: 20-01-04 09:17



ana suka peluk bantal busuk dari teddy bear..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aziqahProfil   Hantar PM kepada aziqah   Quote dan BalasQuote

nurnisri
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.10.2003
Ahli No: 4613
Posting: 48
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 20-01-04 13:42




sama ngan aziqah... bantal busuk lg best dr teddy bear..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurnisriProfil   Hantar PM kepada nurnisri   Quote dan BalasQuote

anakhasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.02.2004
Ahli No: 7077
Posting: 259

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-02-04 22:04


Benda ni dibolehkan untuk menjadi permainan kanak2.Kalau di jadikan perhiasan,macam orang aper yer luper dah.Tapi bukan islamlahIngatlah teman barang siapa yang mengikuti cara sesuatu kaum,maka dia tu pengikut kaum tersebut.(bukti sahih)

Bookmark and Share

    


  Member Information For anakhasanahProfil   Hantar PM kepada anakhasanah   Pergi ke anakhasanah's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.117002 saat. Lajunya....