Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 03-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
If we don't succeed, we run the risk of failure
-- Dan Quayle

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 55
Ahli: 0
Jumlah: 55
  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 6 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Kesan Radioaktif Kepada Manusia


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Kesan Radioaktif Kepada Manusia

Please Mendaftar To Post


Oleh Kesan Radioaktif Kepada Manusia

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 16:02


Kesan Radioaktif Kepada Manusia

LOGO bentuk bilah kipas berlatar belakang warna kuning dan gambar api yang tertera pada belakang lori membawa muatan bahan kimia cecair memberi amaran kepada kita bahawa ia adalah bahan berbahaya. Setiap kali ternampak objek ini, terlintas di fikiran kemungkinan berlaku letupan dahsyat sekiranya berlaku kesilapan teknikal atau kenderaan berkenaan terbabit dalam kemalangan. Uranium Information Centre Limited (UIC), organisasi yang membekalkan panduan mengenai bahan radioaktif dalam rencananya menyebut, bahan radioaktif terbentuk melalui proses penguraian elemen-elemen kimia dari satu bentuk ke bentuk yang lain. Contohnya kalium (K), dari K40 ke K39 (kedua-duanya adalah isotop). Walaupun radioaktif terdiri daripada isotop, tetapi bukan semua isotop adalah radioaktif kerana kebanyakannya adalah elemen biasa. Contohnya, K39 adalah mineral yang diperlukan badan sedangkan K40 pula adalah bahan radioaktif.

Ada empat jenis radiasi yang perlu diberi perhatian iaitu alfa, beta, gamma dan neutron. Setiap jenis radiasi memerlukan bentuk perlindungan yang tidak serupa kerana ia menunjukkan sifat dan kesan berbeza seperti berikut: Radiasi alfa - Ia tidak dapat menembusi kulit dan mampu disekat dengan hanya menggunakan sehelai kertas, bagaimanapun, ia sangat sensitif dan mampu mengundang bahaya kepada paru-paru. Radiasi beta - Radiasi ini dapat menembusi badan manusia tetapi tidak mampu menembusi lapisan kertas aluminium. Radiasi gamma - Juga dapat menembusi badan manusia. Sinarannya yang lebih kuat memerlukan beberapa meter plumbum atau konkrit untuk menyekat penembusannya. Radiasi neutron - Biasanya berlaku di dalam reaktor nuklear dan mampu menembusi plumbum dan konkrit. Radiasi alfa, beta dan gamma pada kadar yang rendah secara semulajadinya adalah sebahagian daripada alam sekitar dan mungkin wujud dalam beberapa klasifikasi sisa. Berdasarkan panduan UIC Limited, sisa radioaktif terdiri dari pelbagai jenis elemen yang memerlukan cara pengendalian dan pengurusan berbeza. Biasanya, sisa radioaktif diklasifikasi kepada tiga iaitu sisa tahap rendah (sisa dari hospital, makmal dan industri seperti industri tenaga nuklear) dan sisa tahap sederhana (mengandungi lumpur kimia, komponen reaktor dan resin). Manakala sisa tahap tinggi pula terdiri daripada sisa bahan api yang telah digunakan dan elemen berat yang mempunyai tahap radioaktif yang tinggi. Jenis sisa ini bergantung kepada jumlah dan jenis bahan radioaktif yang terkandung di dalamnya.

Faktor lain yang perlu diberi perhatian untuk menguruskan sisa radioaktif adalah berdasarkan tempoh masa ia kekal sebagai bahan berbahaya sehingga menemui satu jangka waktu yang dipanggil separuh hayat. Dalam tempoh berkenaan, bahan radioaktif akan mengurai sedikit demi sedikit untuk mengurangkan tahap bahaya sehingga keadaannya stabil dan tidak membahayakan; dan proses ini memakan masa dari beberapa saat ke berjuta-juta tahun tertakluk kepada jenis isotopnya. Menurut John Cooper di dalam bukunya; Radioactive Releases in the Environment : Impact and Assessment, beberapa industri moden terutama yang membabitkan penghasilan tenaga dan perubatan, mempunyai potensi pembebasan sisa bahan radioaktif ke persekitaran yang sangat tinggi berbanding industri lain. Keadaan ini mengambil kira faktor produk yang kebanyakannya perlu melalui proses radiasi selain sifat semula jadi bahan utama yang membahayakan. Kita terdedah kepada bahaya bahan radioaktif setiap hari namun kesannya yang tidak ketara pada tempoh permulaan tidak memberi peluang kepada pencegahan dan rawatan awal. Mungkin kita tidak sedar ketika berdepan dan menggunakan produk berasaskan bahan yang dikategorikan sebagai radioaktif, malah kita juga mungkin tidak pernah tahu, bahan radioaktif ini digunakan sebagai salah satu bahan utama.

Ada banyak produk yang mengandungi bahan radioaktif seperti jangka suhu, bateri, minyak berplumbum, tali pinggang dan bahan kosmetik seperti krim muka. Pendedahan kepada bahan radioaktif untuk tempoh yang panjang boleh memberi kesan maut terhadap pengguna. Begitu juga dengan sinar-tak yang perlu kita jalani semasa membuat pemeriksaan kesihatan. Sinar-tak adalah sinar gamma yang menunjukkan kesan lebih ketara berbanding sinaran lainnya. Atas sebab itulah, pakar perubatan sering mencadangkan, ujian sinar-tak hanya boleh dilakukan enam bulan sekali dan tidak dibenarkan sama sekali dijalankan ke atas wanita mengandung. Sinar-tak mampu membunuh sel dalam badan terutama sel yang baru terbentuk dan keadaan ini dikhuatiri akan menjejaskan struktur bayi di dalam kandungan. Begitupun, ada juga radioaktif yang digunakan sebagai bahan perubahan. Contohnya radium digunakan untuk merawat kanser yang pejal (radiasi radium secara kerap mampu memusnahkan tisu tumor dalam badan pesakit). Fungsi asasnya sebagai pemusnah sel digunakan untuk kebaikan dan kemajuan sejagat.

Malah, rencana keluaran Wikipedia, The Free Encyclopedia pernah mengisahkan kesengsaraan rakyat negara Jepun berdepan dengan pencemaran bahan radioaktif yang bermula pada 1950. Toyama, sebuah bandar kecil di Pulau Honshu, di Chubu, menyimpan sejarah hitam apabila diserang sejenis penyakit ganjil akibat pencemaran kadmium dalam sistem perairan. Kadmium yang sering digunakan sebagai bahan saduran dan bahan utama pembuatan bateri, adalah sisa sampingan toksik berpunca dari aktiviti perlombongan sebuah syarikat yang melombong perak, plumbum, zink dan kuprum untuk kegunaan industri. Namun, sikap tidak bertanggungjawab Kamioka Mines, syarikat yang membekalkan bahan mentah berkenaan meninggalkan kesan amat menyedihkan kepada masyarakat desa ini. Penyakit ‘Itai-Itai’, sejenis penyakit yang menyebabkan badan pesakit menjadi lemah akibat keracunan kadmium yang menyerang sendi dan tulang belakang selain membantutkan fungsi buah pinggang sebagai penapis bahan asing dan asid sebelum masuk ke dalam saluran darah. Itai adalah perkataan Jepun yang bermaksud sakit, digunakan untuk menamakan penyakit ganjil ini kerana pesakitnya sering menyebut perkataan ini bagi menggambarkan kesengsaraan mereka. Bukan itu saja, penyakit Minamata, sejenis sindrom neurologi yang disebabkan keracunan raksa turut menyebabkan simptom seperti ketidakstabilan pergerakan akibat kegagalan sistem serebelum otak untuk berfungsi dengan baik, gangguan deria rasa pada tangan dan kaki, pengurangan daya penglihatan dan pendengaran. Dalam kes teruk, ia boleh menyebabkan pesakit lumpuh dan maut.

Penyakit Minamata dikesan pada Mei 1956 di sebuah bandar yang terletak di pantai barat bahagian selatan Pulau Kyushu, Jepun. Bermula dari empat orang yang menunjukkan simptom Minamata yang berakhir dengan kematian. Simptom yang sama turut meragut nyawa tiga belas orang nelayan di pulau berkenaan. Haiwan dan burung yang mempunyai habitat berhampiran kawasan berkenaan turut menerima nasib sama. Penyelidik dari Universiti Kumamoto mengunjungi daerah berkenaan untuk menyelidik dan mendapati penyakit ini berpunca daripada kandungan raksa yang tinggi dalam ikan. Hal ini adalah tanggungjawab syarikat Chisso Corporation yang menghasilkan produk seperti ethanal dan plastik PVC (dan raksa digunakan sebagai pemangkin untuk membuat PVC).

Kajian menunjukkan, makanan laut seperti ikan dan kerang boleh mengumpulkan raksa dalam badan tanpa menjejaskan kehidupannya. Memburukkan keadaan, masyarakat di situ amat bergantung kepada hasil laut sebagai sumber makanan dan punca pendapatan. Sisa bahan radioaktif perlu dirawat sebelum dibebaskan ke alam sekitar untuk banyak tujuan terutama menjaga kesihatan dan pengekalan sistem alam sekitar. Ini termasuklah pengendalian di dalam makmal.

Mengendalikan bahan radioaktif perlulah dilakukan dengan hati-hati dan cermat. Pastikan segala arahan dan panduan yang disediakan dipatuhi kerana sebarang keengkaran dan kecuaian akan membawa padah. Panduan disediakan Occupational Safety and Health, University of Delaware menegaskan, bahan radioaktif yang ingin digunakan perlulah dikendalikan di kawasan yang ditetapkan selepas diluluskan Pegawai Keselamatan Radiasi. Makmal juga perlu diklasifikasikan mengikut jenis dan tujuan bahan yang digunakan. Peralatan yang digunakan juga perlu di pantau dari semasa ke semasa bagi memastikan kelancaran dan sebarang kerosakan yang mungkin berlaku. Selain itu, pengendali bahan radioaktif perlu melengkapkan diri dengan peralatan tertentu seperti penghadang, sarung tangan dan peralatan amaran bagi mengelakkan kemungkinan radiasi. Begitu juga dengan sisa radioaktif perlu dikumpulkan dalam bekas yang ditetapkan sebelum dihantar untuk menjalani rawatan sisa oleh badan yang telah mendapat pengiktirafan Jabatan Kesihatan dan Keselamatan Pekerjaan. Pastikan juga tangan dicuci bersih sebelum meninggalkan makmal bahan radioaktif.

p/s

Maaf kerana sumber asal saya telah lupa. Sekadar koleksi perpustakaan saya.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 16:53


percaya atau tidak...tapi ni adalah benar...kawan niza kena minum radiaktif ni... Selama beberapa bulan... sekarang dah stop dah...


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 18:34


minum radioaktif? bahan apa yang dia minum tu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 19:20


salam...ana tambah siket ek...

Radiation Effects on Humans

Radiation occurs when unstable nuclei of atoms decay and release particles. There are many different types of radiation. When these particles touch various organic material such as tissue, damage may, and probably will, be done. Radiation can cause burns, cancers, and death.

Units of Measurement

The unit used to measure radiation dosage is the rem, which stands for roentgen equivalent in man. It represents the amount of radiation needed to produce a particular amount of damage to living tissue. The total dose of rems determines how much harm a person suffers. At Hiroshima and Nagasaki, people received a dose of rems at the instant of the explosions, then more from the surroundings and, in limited areas, from fallout. Fallout is composed of radioactive particles that are carried into the upper atmosphere by a nuclear explosion and that eventually fall back to the earth's surface.

Effects of Radiation Exposure on Human Health

Although a dose of just 25 rems causes some detectable changes in blood, doses to near 100 rems usually have no immediate harmful effects. Doses above 100 rems cause the first signs of radiation sickness including:
         o nausea
         o vomiting
         o headache
         o some loss of white blood cells

Doses of 300 rems or more cause temporary hair loss, but also more significant internal harm, including damage to nerve cells and the cells that line the digestive tract. Severe loss of white blood cells, which are the body's main defense against infection, makes radiation victims highly vulnerable to disease. Radiation also reduces production of blood platelets, which aid blood clotting, so victims of radiation sickness are also vulnerable to hemorrhaging. Half of all people exposed to 450 rems dia, and doses of 800 rems or more are always fatal. Besides the symptoms mentioned above, these people also suffer from fever and diarrhea. As of yet, there is no effective treatment--so death occurs within two to fourteen days.

In time, for survivors, diseases such as leukemia (cancer of the blood), lung cancer, thyroid cancer, breast cancer, and cancers of other organs can appear due to the radiation received.


Major Radiation Exposure in Real Life Events

Hiroshima and Nagasaki
Many people at Hiroshima and Nagasaki died not directly from the actual explosion, but from the radiation released as a result of the explosion. For example, a fourteen-year-old boy was admitted to a Hiroshima hospital two days after the explosion, suffering from a high fever and nausea. Nine days later his hair began to fall out. His supply of white blood cells dropped lower and lower. On the seventeenth day he began to bleed from his nose, and on the twenty-first day he died.

At Hiroshima and Nagasaki, the few surviving doctors observed symptoms of radiation sickness for the first time. In his book Nagasaki 1945, Dr. Tatsuichiro Akizuki wrote of the puzzling, unknown disease, of symptoms that "suddenly appeared in certain patients with no apparent injuries." Several days after the bombs exploded, doctors learned that they were treating the effects of radiation exposure. "We were now able to label our unknown adversary 'atomic disease' or 'radioactive contamination' among other names. But they were only labels: we knew nothing about its cause or cure... Within seven to ten days after the A-bomb explosion, people began to dia in swift succession. They died of the burns that covered their bodies and of acute atomic disease. Innumerable people who had been burnt turned a mulberry color, like worms, and died... The disease," wrote Dr. Akizuki, "destroyed them little by little. As a doctor, I was forced to face the slow and certain deaths of my patients."

Doctors and nurses had no idea of how their own bodies had been affected by radioactivity. Dr. Akizuki wrote, "All of us suffered from diarrhea and a discharge of blood from the gums, but we kept this to ourselves. Each of us thought: tomorrow it might be me... We became stricken with fear of the future." Dr. Akizuki survived, as did several hundred thousand others in or near Hiroshima and Nagasaki. In fact, at least ten people who had fled from Hiroshima to Nagasaki survived both bombs.

The survivors have suffered physically from cataracts, leukemia and other cancers, malformed offspring, and premature aging, and also emotionally, from social discrimination. Within a few months of the nuclear explosions, leukemia began to appear among the survivors at an abnormally high rate. Some leukemia victims were fetuses within their mothers' wombs when exposed to radiation. One child who was born two days after the Hiroshima explosion eventually died of acute leukemia at the age of eighteen. The number of leukemia cases has declined with time, but the incidence of lung cancer, thyroid cancer, breast cancer, and cancers of other organs has increased among the survivors.

Three Mile Island
On a Wednesday morning, maintenance workers cleaning sludge from a small pipe blocked the flow of water in the main feedwater system of a reactor at Three Mile Island near Harrisburg, Pennsylvania. The sift foreman heard "loud, thunderous noises, like a couple of freight trains," coming. Since the reactor was still producing heat, it heated the blocked cooling water around its core hot enough to create enough pressure to have popped a relief valve. Some 220 gallons of water apa minute began flowing out of the reactor vessel. Within five minutes after the main feedwater system failed, the reactor, deprived of all normal and emergency sources of cooling water, and no longer able to use its enormous energy to generate electricity, gradually started to tear itself apart.

The loss of coolant at the reactor continued for some 16 hours. Abort a third of the core melted down. Radioactive water flowed through the stuck relief valve into an auxiliary building, where it pooled on the floor. Radioactive gas was released into the atmosphere. An estimated 140,000 people were evacuated from the area. It took a month to stabilize the malfunctioning unit and safely shut it down. The reactor was a total loss and the cleanup required years of repair and hundreds of millions of dollars.

No one was reported injured and the little radiation that leaked out was quickly dispersed. Although this accident did cost lots of money and time, no one was hurt.

Chernobyl
A far more serious accident occured at Chernobyl, in what was then still the Soviet Union. At the time of the accident, the Chernobyl nuclear power station consisted of four operating 1,000 megawatt power reactors. Without question, the accident at Chernobyl was the result of a fatal combination of ignorance and complacency. "As members of a select scientific panel convened immediately after the... accident," writes Nobel laureate Hans Bethe, "my colleagues and I established that the Chernobyl disaster tells us about the deficiencies of the Soviet political and administrative system rather than about problems with nuclear power."

Although the problem at Chernobyl was relatively complex, it can basically be summarized as a mismanaged electrical engineering experiment which resulted in the reactor exploding. The explosion was chemical, driven by gases and steam generated by the core runaway, not by nuclear reactions. Flames, sparks, and chunks of burning material were flying into the air above the unit. These were red-hot pieces of nuclear fuel and graphite. About 50 tons of nuclear fuel evaporated and were released by the explosion into the atmosphere. In addition, about 70 tons were ejected sideways from the periphery of the core. Some 50 tons of nuclear fuel and 800 tons of reactor graphite remained in the reactor vault, where it formed a pit reminiscent of a volcanic crater as the graphite still in the reactor had turned up completely in a few days after the explosion.

The resulting radioactive release was equivalent to ten Hiroshimas. In fact, since the Hiroshima bomb was air-burst--no part of the fireball touched the ground--the Chernobyl release polluted the countryside much more than ten Hiroshimas would have done. Many people died from the explosion and even more from the effects of the radiation later. Still today, people are dying from the radiation caused by the Chernobyl accident. The estimated total number of deaths will be 16,000.

Medical Treatment

There is currently no effective medical treatment available for potentially fatal radiation doses. The case of the Japanese boy mentioned above illustrates an important fact about radiation sickness. The boy had probably received a dose of 450 rems or more, yet his symptoms were about the same as those of a person who received about 300 rems. Medical science has no way of telling the difference between people who have received fatal doses and will dia despite all efforts and others who received less radiation and can be saved. Treatment for the ones that can be saved includes blood transfusions and bone-marrow transplants. Bone-marrow transplants rejuvenate the supply of white blood cells which was affected by the radiation.Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 21:54


tak pasti pulak...tapi memang radioaktif lah... sebabnya dia kena apa entah..dia kena minum tu lepas dia buat pembedahan... lepas itu selama beberapa bulan kena minum...


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

biohazard
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31483
Posting: 163
Dari: bumi

Perak  


posticon Posting pada: 05-12-08 23:53


Pada 05-12-08 16:53 , niza_ati posting:

!!! QUOTE !!!

percaya atau tidak...tapi ni adalah benar...kawan niza kena minum radiaktif ni... Selama beberapa bulan... sekarang dah stop dah...percaya....cthny pesakin kanser disuruh minum radioaktif supaya radioaktif yang ada dalam tubuh dia akan membebaskan zarah2 yang akan menyerang sel2 kanser.....tapi dia bukan suka-suka bagi minum....ad had dosnye.....awak pasti ke dia minum radioaktif atau media kontras...???kalau media kontras lain dengan radioaktif tau....

Pada 05-12-08 21:54 , niza_ati posting:

!!! QUOTE !!!

tak pasti pulak...tapi memang radioaktif lah... sebabnya dia kena apa entah..dia kena minum tu lepas dia buat pembedahan... lepas itu selama beberapa bulan kena minum...kalau radioaktif saya tak pasti sebab saya ambil radiography....kalau nak tau cuba tanya sesiapa yang ambil radiotherapy....tetapi dalam dalam radiography media kontras digunakan untuk dalam mencari punca penaykit....contohnya bayi neonatal yang tiada anus....doc akan suntik pada bahagian tertentu bagi mengenal pasti kedudukan sebenar usus bagi memudahkan doc untuk menanda kawasan yang terlibat....paham ke ayat saya ni...???macam tebalik saja....tak apa kan....???

kalau angiografi pulak media kontras akan di suntik dalam salur darah untuk mengenalpasti kedudukan salur darah yang tersumbat.....

adakah saya membantu...???

maaf sekiranya ada yang kurang tepat atau tak jelas....ada sesiapa yang boleh tambah atau betulkan silakan....

yang baik datang dari Allah yang buruk juga dari Allah...tetapi kedua-duanya melalui perantaraan antara saya dan anda sekalian....

Bookmark and Share

    


  Member Information For biohazardProfil   Hantar PM kepada biohazard   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 06-12-08 12:38


Kenapa ya bila kena radioaktif kita tak jadi ultra kuat macam dalam cerita Xmen tu hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 06-12-08 15:29


Selain membuat bom, manusia juga menggunakan bahan radioaktif untuk menambahkan kuasa penembusan peluru...Benda ni di panggil Depleted Uranium (DU)...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 06-12-08 18:13


terima kasih kepada rakan-rakan yang sudi berkongsi. Saya amat berminat dan ingin tahu lebih mengenai chemotherapy, boleh saudara dan saudari terangkan lebih lanjut?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 06-12-08 21:35


Pada 06-12-08 15:29 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Selain membuat bom, manusia juga menggunakan bahan radioaktif untuk menambahkan kuasa penembusan peluru...Benda ni di panggil Depleted Uranium (DU)...memanglah dari DU.mana boleh dari AU atau active uranium.ada berani ka buat peluru dari AU?.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 10:32


buat peluru dengan Uranium aktif? mungkin ianya sebagai bahan ledakan saja agaknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 18:47


Pada 23-12-08 10:32 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

buat peluru dengan Uranium aktif? mungkin ianya sebagai bahan ledakan saja agaknya...selalunya UA ni kan amat berbahaya jika dipegang.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

biohazard
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31483
Posting: 163
Dari: bumi

Perak  


posticon Posting pada: 03-01-09 13:14


Pada 06-12-08 12:38 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa ya bila kena radioaktif kita tak jadi ultra kuat macam dalam cerita Xmen tu hehehehe


kalau begitu lepas kena xray sumeorg jdk otoman....

Bookmark and Share

    


  Member Information For biohazardProfil   Hantar PM kepada biohazard   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 03-01-09 13:23


Pada 03-01-09 13:14 , biohazard posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-12-08 12:38 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa ya bila kena radioaktif kita tak jadi ultra kuat macam dalam cerita Xmen tu hehehehe


kalau begitu lepas kena xray sumeorg jdk otoman....otromen tu kena ada alat dia macam handphone,pensel dan etc hehehehe


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar

  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 
Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri
Loading: 0.106213 saat. Lajunya....