Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Manusia akan mati sekali sahaja, tetapi orang yang berhutang akan mati berkali-kali
-- Peribahasa India

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 85
Ahli: 0
Jumlah: 85




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 60 hari yang lalu
the_brOtherz: 87 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Dipatuk Ular


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Dipatuk Ular

Please Mendaftar To Post


Oleh Dipatuk Ular

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 24-11-08 18:18


As salamualaikum wbt dan salam ukhwahfillah,

Disini saya ingin lontarkan satu persoalan dan senario yang memerlukan kalian bertindak.

Pada suatu hari di sebuah taman bunga, sedang anda berehat sambil menghirup udara segar petang, tiba-tiba anda mendengar jeritan seorang wanita. Anda bergegas ke tempat kejadian dan mendapat tahu dari orang sekeliling yang mangsa telah dipatuk ular. Dan tika itu ada seorang lelaki yang berani telah memukul ular berkenaan hingga mati.

Sementara itu, si mangsa masih kesakitan dek sebabkan dipatuk ular. Masing-masing disitu tergamam dan panik, hanya anda yang ada di sana yang tenang.

Soalannya:

Bagaimana anda hendak lakukan?


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

merpati
Warga Rasmi
Menyertai: 21.11.2008
Ahli No: 36005
Posting: 16
Dari: selangor, malaysia

Perak  


posticon Posting pada: 24-11-08 18:42


yang pasti jangan buat CPR

:) kuang kuang kuang ..

jgan marah ye..joke only

Bookmark and Share

    


  Member Information For merpatiProfil   Hantar PM kepada merpati   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-11-08 19:53


kena buat apa?? wah saspen ni..memang tak tahu nak buat apa..rasanya kena ikat kat bahagian atas dari bekas patukan ular untuk menyekat daripada bisa tu merebak dalam darah...seterusnya kena segera bawa mangsa ke klinik atau hospital berdekatan untuk tindakan susulan..


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-11-08 19:53


bawa ulo tu & mangsa tu pergi hospital...

ye agaknya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 25-11-08 08:18


Ada sesiapa yang ingin berkongsi lagi? marilah berkongsi sama... Kita tengok apa yang kita buat bila jumpa situasi begini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-11-08 08:24


Pada 24-11-08 19:53 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

kena buat apa?? wah saspen ni..memang tak tahu nak buat apa..rasanya kena ikat kat bahagian atas dari bekas patukan ular untuk menyekat daripada bisa tu merebak dalam darah...seterusnya kena segera bawa mangsa ke klinik atau hospital berdekatan untuk tindakan susulan..



rasanya buat tindakan yang sama dengan shimaku ni.... :berfikir:


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

merpati
Warga Rasmi
Menyertai: 21.11.2008
Ahli No: 36005
Posting: 16
Dari: selangor, malaysia

Perak  


posticon Posting pada: 25-11-08 13:47


Pada 25-11-08 08:24 , Jue_Effendy posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-11-08 19:53 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

kena buat apa?? wah saspen ni..memang tak tahu nak buat apa..rasanya kena ikat kat bahagian atas dari bekas patukan ular untuk menyekat daripada bisa tu merebak dalam darah...seterusnya kena segera bawa mangsa ke klinik atau hospital berdekatan untuk tindakan susulan..



rasanya buat tindakan yang sama dengan shimaku ni.... :berfikir:




yup..rasanya tndakan yang sama cuma nak tambah sikit...
maybe kalau berani boleh buang bisa ular tu telebih dahulu guna mulut...
tak pun kalau ada yang pro boleh lah penyek2 kan daun buat ubat :berfikir:

agak nya lah


-----------------
if u want more u must give more :)


Bookmark and Share

    


  Member Information For merpatiProfil   Hantar PM kepada merpati   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 25-11-08 16:08


talipon pendekar untuk selamatkan dia... :-D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 25-11-08 18:41


erm..payah ni..biasanya saya ni jenis tergamam jugak lah..Kalau tenang pun akan mati akal..tak tahu nak buat apa..dulu-dulu join pbsm sekerat jalan..:D

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-11-08 19:02


Pada 25-11-08 13:47 , merpati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-11-08 08:24 , Jue_Effendy posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-11-08 19:53 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

kena buat apa?? wah saspen ni..memang tak tahu nak buat apa..rasanya kena ikat kat bahagian atas dari bekas patukan ular untuk menyekat daripada bisa tu merebak dalam darah...seterusnya kena segera bawa mangsa ke klinik atau hospital berdekatan untuk tindakan susulan..



rasanya buat tindakan yang sama dengan shimaku ni.... :berfikir:




yup..rasanya tndakan yang sama cuma nak tambah sikit...
maybe kalau berani boleh buang bisa ular tu telebih dahulu guna mulut...
tak pun kalau ada yang pro boleh lah penyek2 kan daun buat ubat :berfikir:

agak nya lah



memang boleh hisap keluar bias ular tu tapi agak bahaya kepada yang mengeluarkan bisa tersebut.. so untuk tak membahayakan diri cukuplah rasanya buat seperti yang dah saya nyatakan.. sapa yang lebih arif pasal kes ni silalah posting.. :sopan:


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 25-11-08 19:38


mari kawan-kawan kita beri pendapat, apa kita akan buat kalau terlibat dalam situasi begini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

TheSaint
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5229
Posting: 203
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-11-08 20:39


Pada 25-11-08 16:08 , kasih_kekasih posting:

!!! QUOTE !!!

talipon pendekar untuk selamatkan dia... :-D



pendekar? pendikar amin mulia atau pendekar yang wayar otaknya putus??? :lucu: :lucu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For TheSaintProfil   Hantar PM kepada TheSaint   Quote dan BalasQuote

qing_er
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.01.2004
Ahli No: 6711
Posting: 45
Dari: Pontian,Johor D.Takzim

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-11-08 21:56


kalau mimpi di patuk ular nak buat macam mana pula ye? .. hehe.. gurau saja


apa yang perlu kita buat kita kena pergi hanta orang tu ke hospital... dan kalau nak bawa ular tu..takut juga tak dapat tangkap ular atau takut juga time nak tangkap ular ada seorang lagi pula kena patuk... so, at least ingatkan warna ular tu.. bentuknya... kalau tahu ular jenis apa lagi elok... sebab bila pergi hospital mereka boleh bagi jenis ubat yang mana lebih elok sebab lain ular.. lain bisanya.. jadi lain ubatnya...

p/s :Saya dulu PBSM masa zaman muda.. tapi masa saya join pandu puteri dan puteri islam di sekolah ada juga belajar sikit-sikit tapi tak macam PBSM.. mari semua masuk PBSM walaupun tak habis... (macam saya..hehe) .. kebaikannya memasuki PBSM adalah anda boleh tau untuk perkara2 macam ni (at least tau lah even tak berani buat..so tak panik sangat bila terjadi apa-apa) dan juga boleh juga aktif dalam kawat kaki dan lasak di hutan... camping2 ma... rindunya nak camping... huahuahua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qing_erProfil   Hantar PM kepada qing_er   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 09:26


Pendapat rakan semuanya menarik. Apa yang saya setuju ialah, dalam situasi di atas, bawa lah ular tu ke hospital untuk keperluan doktor mengenalpasti antivenom yang sesuai dan dos yang sesuai.

Bagi saya, perbuatan menghisap bisa ular itu amatlah merbahaya dan tidak patut diaplikasikan.

Saya juga bersetuju dengan pendapat yang menyatakan bahawa ikat bahagian yang terkena patukan ular bagi menglambatkan pengaliran bisa itu keseluruh badan.

Saya ada tengok satu situasi rawatan yang mana kawasan yang dipatuk ular itu ditoreh supaya darah mengalir keluar bersama-sama bisa tersebut. Apa pendapat kalian?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 09:27


!!! QUOTE !!!

kalau mimpi di patuk ular nak buat macam mana pula ye? .. hehe.. gurau saja


Qing er, kalau mimpi tu alamatnya alamat rumah meke hehehehe. gurau saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-12-08 11:18


kalau bahaya hisap pakai mulut,sentiasa bawa alat bekam yang banyak ada dijual di pasaran...rm10 saja 1 set....

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 13:09


Pada 02-12-08 11:18 , pejuang_terakhir posting:

!!! QUOTE !!!

kalau bahaya hisap pakai mulut,sentiasa bawa alat bekam yang banyak ada dijual di pasaran...rm10 saja 1 set....


rasanya kalau buat macmni sempat ka?.. :berfikir:


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 13:57


Erk bukan ke kita patut ikat bahagian yang terkena patuk tu. bila kita ikat bahagian yang terkena patuk tu,bisa ular tidak akan terus masuk ke seluruh badan kita. Then baru lah bawa pergi hospital.. bukan macam tu ke? :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

nur_awatif174
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.03.2008
Ahli No: 32840
Posting: 62
Dari: bangi,selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 14:06


Pada 02-12-08 13:57 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Erk bukan ke kita patut ikat bahagian yang terkena patuk tu. bila kita ikat bahagian yang terkena patuk tu,bisa ular tidak akan terus masuk ke seluruh badan kita. Then baru lah bawa pergi hospital.. bukan macam tu ke? :berfikir:


saya rasa pun begitu jugak...langkah-langkah keselamatan...cuma kalau nak hisap bisa tersebut,,tak ramai yang berani lakukan...takut diri sendiri yang kena...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_awatif174Profil   Hantar PM kepada nur_awatif174   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 06-12-08 18:25


ye, patut diikat kawasan yang kena patuk tu. Nak menghisap amatlah merbahaya...

Tadi saya tengok satu filem US yang mengisahkan satu penerbangan yang dihantui dengan ancaman ular2 yang berbisa. Amat menarik ceritanya dan saya terpaut dengan satu adegan menghisap bisa. Yang menariknya si penghisap itu memerlukan minyak zaitun sebagai penawar... agak menarik

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-12-08 14:46


Pada 25-11-08 08:24 , Jue_Effendy posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-11-08 19:53 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

kena buat apa?? wah saspen ni..memang tak tahu nak buat apa..rasanya kena ikat kat bahagian atas dari bekas patukan ular untuk menyekat daripada bisa tu merebak dalam darah...seterusnya kena segera bawa mangsa ke klinik atau hospital berdekatan untuk tindakan susulan..



rasanya buat tindakan yang sama dengan shimaku ni.... :berfikir:



sama juga kalau boleh kita dokong mangsa atas angkat .kalau boleh jangan bagi mangsa bergerak untuk mengurangkan merebaknya bisa pada badan mangsa

kalau dapat bunuh ular tu bawa sekali ular itu untuk mengenal pasti jenis ular yang mematuk... :-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-12-08 11:33


Walaupun tidak semua ular itu berbisa, adalah dinasihatkan setiap kes gigitan ular merupakan kes kecemasan dan mangsa hendaklah dibawa ke hospital dengan segera.

Jangan tunggu sehingga tanda-tanda keracunan bisa ular kelihatan. Rawatan dengan menyuntik antivenin kepada mangsa gigitan ular telah terbukti berkesan.

Perlu diingat penggunaannya mungkin mendatangkan kesan sampingan yang boleh membahayakan nyawa mangsa. Oleh yang demikian ia mesti dilakukan oleh pegawai perubatan dan seeloknya dirawat di hospital.

Pastikan mangsa berkeadaan tenang. Mangsa gigitan ular biasanya terkejut dan takut. Ini akan menyebabkan mangsa menjadi pucat dan lemah selepas dipatuk ular. Berlainan ilengan kesan bisa ular yang hanya nyata selepas 15 minit ataupun beberapa jam selepas dipatuk ular.

Oleh itu mangsa hendaklah sentiasa tenang dan diberitahu bahawa:

Tujuan rawatan ialah untuk memastikan ia sembuh sepenuhnya.
Ular tersebut mungkin tidak berbisa.
Tidak semua ular yang berbisa berjaya menyuntikkan bisanya. Pengesahan keracunan bisa ular hanya boleh dibuat apabila terdapat tanda seperti disebut di atas.


Baringkan mangsa dan elak pada bergerak.
Pastikan bahagian yang digigit tidak digerakkan, ia akan mencegah racun daripada disebarkan dengan lebih meluas lagi.
Balut kawasan yang digigit dengan pembalut (gunakan splint).
Salur intravenous hendaklah dipasang pada bahagian anggota yang sihat, ini bagi memudahkan proses memasukkan antivenin.
Bawa mangsa-ke hospital terdekat.


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-12-08 16:58


Pada 02-12-08 13:57 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Erk bukan ke kita patut ikat bahagian yang terkena patuk tu. bila kita ikat bahagian yang terkena patuk tu,bisa ular tidak akan terus masuk ke seluruh badan kita. Then baru lah bawa pergi hospital.. bukan macam tu ke? :berfikir:



memang betul lah tu..kena ikat utuk mengelakkan bisa ular tu terus merebak dalam darah...dan jangan bertangguh..hantar si mangsa ke hospital dan macam kata sahabat-sahabat lain kena kenal pasti akan jenis ular tersebut bagi memudahkan rawatan...


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 10:36


wah, terima kasih shimaku dan Jue atas penjelasan... macam doktor bertauliah


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.119856 saat. Lajunya....