Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Courage is like love; it must have hope for nourishment."
-- Napoleon Bonaparte

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 55
Ahli: 0
Jumlah: 55




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 1 hari, 10 jam, 7 minit yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: SEHATI BERDANSA adakah gini mcari dana derma..


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» SEHATI BERDANSA adakah gini mcari dana derma..

Please Mendaftar To Post


Oleh SEHATI BERDANSA adakah gini mcari dana derma..

ZuLLgp
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.06.2008
Ahli No: 33592
Posting: 45
Dari: B.M

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 24-11-08 18:17


Assalamualaikum

Rancangan sehati berdansa yang mencari dana untuk di sumbangkan kepada badan2 kebajikan seperti penyakit kanser,buah pingang dan sebagainya adakah begini mencari dana dengan menari,terlompat2 dan pakaian yang seksi....apa pdapat sahabat/shbiah ? rncangan ini di minati oleh budak-budak dan ibu bapa.. :jangan: 8-) 8-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ZuLLgpProfil   Hantar PM kepada ZuLLgp   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 24-11-08 19:09


Apa salahnya, kan niat mereka baik,
dapat bantu golongan yang susah.

Kih kih kih

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

mazri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.07.2008
Ahli No: 34011
Posting: 118
Dari: Bumi Darul Sunnah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-11-08 19:50


Salam..

Bagi saya, memang sangat-sangat tak perlulah program buruk macam ini dianjurkan walaupun tujuannya tampak murni. Ini bukan senjata yang terbaik untuk membantu golongan yang memerlukan. Lagipun inikan program hiburan yang tampak jelas menyalahi hukum syarak. Jadi duit yang disumbangkan melalui program tersebut sudah tentu duit haram. Matlamat tidak menghalalkan cara.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mazriProfil   Hantar PM kepada mazri   Pergi ke mazri's Website   Quote dan BalasQuote

nima
Warga Rasmi
Menyertai: 24.11.2008
Ahli No: 36054
Posting: 13
Dari: Shah Alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-11-08 20:32


salam...
kalau dilihat dari sudut positif.... program ini nampak berkesan kerana dapat menarik ramai penyumbang berbanding cara convensional seperti mengutip derma dan sebagainya.. mungkin dah menjadi budaya masyarakat sekarang agaknya perlukan hiburan dulu untuk menderma...

dari segi hukum syarak...seperti yang saudara mazri katakan,matlamat tak menhalalkan cara.. apa yang dilakukan seharusnya perlu selari dengan ajaran islam..
fikir2lah sendiri apa yang anda mahu.. redha tuhan atau keseronokan yang fana
pendapat sekupang dari saya budak baru kat sini.. hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For nimaProfil   Hantar PM kepada nima   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-11-08 09:18


buat remaja yang belum kahwin ...fikir nak kahwin cepat...ye lah dah berpeluk di khalayak ramai...


tak percaya cuba bertanya remaja yang usia 20an ayang belum kahwin....


tak syar'ie...dari sudut perlaksanaan...


Niat tak menghalalkan cara

pandangan ana yang dhaif...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

Abdullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 261
Posting: 248
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 25-11-08 09:21


Assalamualaikum,

Matlamat tak menghalalkan cara.
By the way, jom brainstorm apa cara lain yang catchy untuk menarik ramai orang menderma.

Ideas? Silakan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AbdullahProfil   Hantar PM kepada Abdullah   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-11-08 09:34


bila derma boleh lepas dari cukai pendapatan...

mean dapat pelepasan seperti zakat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-11-08 11:17


Jika fatwa dikeluarkan..saya yakin, jawapannya mestila haram kan.nak dibuktikan apa lagi..mengutip derma melalui tarian2 yang menggalakkan pelbagai maksiat..yang peliknya MELAYU yang MENGAKU beragama ISLAM..hai, apo nak buek..lepas itu tak payah lah pelik Kenapa Melayu menjuarai masalah2 sosial..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-11-08 11:21


mungkin kata sesetengah pihak perkara ini baik..:-)tapi bagi sesetengah pihak yang lain tidak..:jangan:erm kalau pendapat imni mungkin baik sebab bukan orang lain, suami isteri yang memang halal untuk dipeluk-peluk..tapi kalau difikirkan mungkin tak elok..:-(nak tunjuk..kat orang..erm macam kata akhi abdullah fikir cara lain yang boleh ajak org menderma..:berfikir:tapi orang zaman sekarang ni susah nak derma kalau tak dapat publisiti..tambah kalau nak derma ribu2 ni..:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

MatBoo
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.11.2008
Ahli No: 36066
Posting: 98

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-11-08 17:46


bagaimana pun huraian yang org duduk kata, yang penting "matlamat tak menghalalkan cara"...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MatBooProfil   Hantar PM kepada MatBoo   Quote dan BalasQuote

adeq3101
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.07.2008
Ahli No: 34183
Posting: 45
Dari: S.T.P

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-11-08 18:44


Yang menyokong lebih ramai dari yang menolak...mind masyarakat kita ni kena ada perubahan sebenarnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adeq3101Profil   Hantar PM kepada adeq3101   Quote dan BalasQuote

mujahadah_solehah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.10.2008
Ahli No: 35601
Posting: 49
Dari: UKM, Bangi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-11-08 21:50


Pada 25-11-08 09:21 , Abdullah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum,

Matlamat tak menghalalkan cara.
By the way, jom brainstorm apa cara lain yang catchy untuk menarik ramai orang menderma.

Ideas? Silakan...



Salamualaikum.

Pada pendapat saya....banyak sebenarnya cara nak kutip derma. Walaupon saya tak pernah menguti derma tapi,...

Saya rasa, sebagai org yang terlibat dengan persatuan ataupon join apa-apa pgram2 kat sekolah, matrik lagi-lagi kat U mesti tau. If kita anjurkan program and kita nak dapatkan dana untuk pgram kita. So, kita nak cari sponsor .Selalunya, Kita akan buat marketing kan??takkan hanya nak mengharap sumbangan dr fakulti o HEP semata-mata.

So, marketing sendiri boleh dibahagikan kepada 2 iaitu:
a) Corprate marktg
- dana yang dicari melalui syarikat2 untuk beri sumbangan wang, barang-barang, atau hamper o else.ikutla syarikat tu nak kasi apa.
-lebih pada sponsor untuk dapat pelepasan cukai

b)mass-marketg
- dana yang diperolehi dengan usaha jawatankuasa2 mengerah tenaga.contoh:
- cuci kereta, buat khdimat sosial, kutip barang-barang terbuang untuk recycle, buat dedication, enumerator( tolong buat soal selidik kat company2), dll- selalunya kat U2 saja.

So, actually banyak cari kita boleh dapat sumbangan/dana/derma/...sambil cari dana sambil dapat pahala. If cari dana/derma...tapi, dengan cari yang tak dapat keredhaan Allah..kan buat rugi saja..think about that. Mungkin ada sesetengah contoh yang saya beri tak sesuai untuk apply kat luar. tapi, sekurg2 nya kita kena ada usaha..ada cara..yang kedua2 pihak dapat 'faedah'

wallahua'lam...
sekadar pendapat dan pandangan peribadi..

http://mylifeis4islam.wordpress.com


-----------------
"ku akui..kelemahan diri, ku insafi kekurangan ini, ku kesali kejahilan ini, terimalah..terimalah...terimalah...taubatku ini.."


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadah_solehahProfil   Hantar PM kepada mujahadah_solehah   Pergi ke mujahadah_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-11-08 10:20


walaupun suami isteri...tetapi aksi peluk tersebut ditonton oleh remaja yang mana masa tu remaja mungkin terpengaruh dan nak cuba apply walaupun belum nikah kahwin...


matlamat tak menghalalkan cara.


pak cik yang tua syok jua menonton peluk-peluk...cuma pakcik ada isteri...
remaja tak ada isteri...habis bagaimana tu...nak nikah belanja perlu RM yang banyak...

nak puasa eden tak larat sebab eden kerja buat bangunan tengah panas...

otot lengan eden ni besar jua sebab selalu angkat batu bangunan...pagi pukul 8 dah start kerja di tapak pembinaan... inilah kata-kata pekerja binaan yang berkerja bina banguan di bandar.


eden fikir nak nikah kalau cukup budget...
eden tak suka tonton mari berdansa sebab eden kalau terangsang...eden tak do bini...kasihan eden... luahan perasan seorang pekerja binaan berusia 24 tahun yang masih tak cukup belanja nak nikah kahwin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 27-11-08 10:28


apaa saja program realiti yang macam tu bukannya salah penerbit atau stesen tv, yang salahnya penonton tu sendiri, kalau kita tau rncng tu tak ada faedah buat tengok, kita yang buat stesen2 tv ketagih buat realiti show. yang untung depa jugak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-11-08 11:09


Pada 27-11-08 10:20 , Saifuddin posting:

!!! QUOTE !!!

luahan perasan seorang pekerja binaan berusia 24 tahun yang masih tak cukup belanja nak nikah kahwin...


Hm.betul ti saifuddin..walaupun ni dialog rekaan, tapi realitinya macam tu lah..(pandai buat dialog.hehe)..nak mengutip derma dengan cara ni, perlukah fatwa baru dikeluarkan ye?sekarang ni musim fatwa di keluarkan.hehe..baru lah masyarakat Islam dapat panduan berguna..sebab macam-macam kemusykilan yang dihadapi memerlukan penjelasan dari yang pakar..


-----------------
"Hujung FIKIR pangkal AGAMA"-Pak Hamka


Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: Terengganu+Selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-11-08 15:12


Niat mereka memang betul, nak tolong golongan yang susah dan memerlukan bantuan. Tapi caranya tu yang tak kena. Dari mana datangnye duit sumbangan tu? Dari penonton sendiri yang selalu hantar SMS undi pasangan tu. Jadi, hentikan mengundi dan kalau betul-betul nak menderma guna sms, hantar saja kat Tabung Bersamamu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 30-11-08 18:50


matlamat tidak menghalalkan cara...pegangan terbaik untuk umat Islam dalam beribadat....
allahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

syah_apium
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1424
Posting: 415
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-11-08 23:44


Assalamualaikum


bagi ana, ana merasakan itulah cara bagi golongan artis memberikan sumbangan mereka dengan menari.

lepas itu penonton pula memberi sumbangan melalui sms kepada artis yang mereka minati.

ini samalah seperti berhibur sambil beramal. berhibur itu adalah haram dah. inilah masalahnya bercampur antara perkara ibadat dan adat, perkara batil.

masalahnya ahli agama tak ada pun nak bagi komen tentang program ini, menteri yang jaga bahagian agama pun tak ada pendidikan agama yang mantap.

inilah Islam Hadhari.


-----------------
ukhwah itu indah bila dihubungkan melalui silaturrahim

layari http://ibnusyah.blogspot.



    


  Member Information For syah_apiumProfil   Hantar PM kepada syah_apium   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 01-12-08 09:27


Pada 30-11-08 23:44 , syah_apium posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum


ini samalah seperti berhibur sambil beramal. berhibur itu adalah haram dah.


berhibur haram ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

mie05
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.11.2005
Ahli No: 20348
Posting: 318
Dari: melaka

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-12-08 09:37


Pada 01-12-08 09:27 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-11-08 23:44 , syah_apium posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum


ini samalah seperti berhibur sambil beramal. berhibur itu adalah haram dah.


berhibur haram ke?


hiburan tak haram, tapi cara tu yang haram...
dari segi pakaian... niat memang lah baik..
cadangan kalau buat rancangan memasak bersama ke.. orait lah juga ek..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mie05Profil   Hantar PM kepada mie05   Quote dan BalasQuote

syah_apium
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1424
Posting: 415
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-12-08 12:21


Pada 01-12-08 09:27 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-11-08 23:44 , syah_apium posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum


ini samalah seperti berhibur sambil beramal. berhibur itu adalah haram dah.


berhibur haram ke?



maafkan ana

berhibur tu tidaklah haram
tapi adakalanya waimma nasyid pun jadi haram jugak
jika ia menjadi seseorang itu alpa @ leka
sehinggakan perkara yang wajib ditunaikan tidak dilakukan
oleh itu, berpada-padalah
semoga kita mendapat berkat

insya Allah


-----------------
ukhwah itu indah bila dihubungkan melalui silaturrahim

layari http://ibnusyah.blogspot.



    


  Member Information For syah_apiumProfil   Hantar PM kepada syah_apium   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-12-08 12:39


mula-mula akademi fantasial,
kemudian sehati berdosa,
Lepas tu apa pulak agaknya ya yang akan diperkenal?
Untuk terus memeningkan umat Islam malaysia?

Menari bersama dikatakan halal,
Sebab kedua penari suami isteri,
Walaupun sampai terangkat skirt dan ternampak bonjol yang tak halal,
Eh, suami dia tak rasa apa-apa ke?

Semua menari penuh semangat,
Membawa pengikut dan menghiburkan peminat,
Walaupun semua nak kutip derma pakat-pakat,
Tapi semua tahu cara tak dihalalkan oleh niat!

Sehati berdansa diberi nama,
Program realiti baru yang semaikn naik tingginya,
Tapi malangnya tak kira bertudung bertopi berkopiah tuda dan muda,
Semua support tanpa fikir apa akibatnya...


Allahualam. Aku komen saja
Ye lah. Aku kan HambaNYe

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 01-12-08 12:45


kiranya ramai jugak ye ahli ukhwah yang menonton rancangan tu.
menonton pun menonton bagi komen pun bagi ye..
begini lah kalau tak suka jangan lah tengok.
biarkan lah mereka dengan cara mereka.
maybe dengan cara tu saja meraka tahu untuk buat kebajikan.


sebagai kesimpulannya jangan tengok kalau tak suka... :kelip:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 01-12-08 12:50


tak pernah tengok pun...tak pernah teringin nak tengok..cuma faham dari posting posting diatas pasal apa...tapi dari tajuk pun da boleh agak kan...tak semestinya orang yang tengok saja boleh komen....

p/s:boring dengan kesimpulan mudah orang

Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.120932 saat. Lajunya....