Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 09-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Aku bersama sangkaan hambaKu padaKu, jika sangkaannya baik maka baiklah baginya, dan jika sangkaannya buruk maka buruklah baginya.
-- Hadis Qudsi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 68
Ahli: 0
Jumlah: 68




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 5 hari yang lalu
Muslim1987: 12 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Budaya


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Budaya

Please Mendaftar To Post


Oleh Budaya

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 21-11-08 16:10


assalamualaikum

Adakah tarian shuffle yang popular di kalangn remaja sekarang ini bagus kepada mereka...?.

Sebabnya...saya melihat..lebih banyak keburukan dari kebaikan tarian ini kepada kita......berpecah belah,berpuak-puak,berlagak dan lain-lain.

Ada juga 1 group shuffle ni prinsip mereka ialah 10% god 90% shuffle.Nauzubillah.....

Mari bincang sejauh mana isu shuffle ini menular di kalangan remaja masa kini?

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-11-08 16:14


ni pendapat eni lah ye...
kalau setakat nak angkat kaki.. juget2.. dalam rumah tak ada sapa nampak...
itu senaman namanya...
kalau nak siap pakai2 prinsip bagai... itu hampeh namanya...
hihihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-11-08 16:57


em tapi gejala ni imni tengok semakin teruk..:berfikir:
bukan apa..budak-budak kecik yang baru umor 4 - 5 tahun pun dah pandai nak tiru..belum lagi gaya pemakaian..:-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

syah_apium
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1424
Posting: 415
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-11-08 17:46


Assalamualaikum


budaya shuffle ini semakin teruk dan menular bukan setakat remaja tapi budak sek rendah lagi

budaya ini menjadi popular selepas iklan kfc yang terbaru


smpaikan budak sek ren jika tiada guru mngajar, mulalah mereka buat tarian shuffle


-----------------
ukhwah itu indah bila dihubungkan melalui silaturrahim

layari http://ibnusyah.blogspot.



    


  Member Information For syah_apiumProfil   Hantar PM kepada syah_apium   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-11-08 17:52


Pada 21-11-08 16:14 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

ni pendapat eni lah ye...
kalau setakat nak angkat kaki.. juget2.. dalam rumah tak ada sapa nampak...
itu senaman namanya...
kalau nak siap pakai2 prinsip bagai... itu hampeh namanya...
hihihi


betul eni.. buat apalah pula nak ada prinsip2 ni..
tak faham eden.. ada sapa boleh beritahu. dari mana datangnya benda shuffle2 ni?
macam senaman kaki saja.. :-)


-----------------
Surah Muhammad: 7


Bookmark and Share

    


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

lemochi_adachi
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2008
Ahli No: 35332
Posting: 420
Dari: SABAK BERNAM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-11-08 17:56


tau tak apa...shuffle...budaya barat yang dibawa ke malaysia...menyusahkan saja...angkat2 kaki...terkinja2..ish ish ish

Bookmark and Share

    


  Member Information For lemochi_adachiProfil   Hantar PM kepada lemochi_adachi   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-11-08 18:19


pernah tengok bebudak melayu menari..
tergedik-gedik, melompat sana sini...
memalukan kaum melayu saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

lemochi_adachi
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2008
Ahli No: 35332
Posting: 420
Dari: SABAK BERNAM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-11-08 18:20


Pada 21-11-08 18:19 , sasuke-kun posting:

!!! QUOTE !!!

pernah tengok bebudak melayu menari..
tergedik-gedik, melompat sana sini...
memalukan kaum melayu saja


tau tak apa..sokong...ini lah islam hadari


-----------------
"Hari ini adalah realiti impian kelmarin, impian hari ini adalah reliti besok hari..."


Bookmark and Share

    


  Member Information For lemochi_adachiProfil   Hantar PM kepada lemochi_adachi   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 21-11-08 19:51


bagi saya budak-budak shuffel ni macam orang kurang akal saja..terkinja2 macam takut kat lipas....hmmm..masyarakat semakin maju tetapi manusia semakin "tidak pandai"

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-11-08 19:55


tu pasal agak-agak nya mereka fikir guna kepala lutut agaknya...
haii..kasihan mak bapak mereka...
so nak salah kan siapa????

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 21-11-08 19:56


Shuffle!
From Wikipedia, the free encyclopedia



Shuffle! is the first computer game made by the visual novel company Navel. While the PC version was created as an eroge, or erotic game, it was also released for the PlayStation 2 as the all-ages, enhanced remake Shuffle! On the Stage. The game has started a small media franchise for Navel and has been adapted into series of anime, manga, and light novels. Along with this, Shuffle! is followed by its sequels Tick! Tack! and Really? Really!

Shuffle! consists of a typical harem romance set-up, where the main character is liked by a number of attractive girls, and he must choose which girl he wishes to be with. The game is fully voiced (except for the main character) and offers approximately six hours worth of gameplay for each path.

Story
The basic storyline of Shuffle! follows the romantic life of Rin Tsuchimi, a normal human, Japanese high schooler, who finds himself being sought after by a variety of girls. The world of Shuffle! consists of humans living in harmony with gods, resembling humans with slightly pointed ears and devils, who have more prominent pointed ears. Despite their respective positive and negative connotations, both races are equally kind and good-natured. Rin soon finds himself as the potential marriage candidate for both Lisianthus and Nerine, the two daughters of the kings of the god and devil worlds who recently transferred to Rin's school. In addition to them, he is also liked by his childhood friend Kaede, his senior Asa, and the mysterious, reserved Primula. Through the course of the game, Rin will end up with one of those five girls and fall into mutual love.

Depending on how the player plays the game, the story beyond this basic set-up can differ greatly. The storyline of the adaptations of Shuffle! generally try to incorporate the stories from all of the paths in the visual novel, but still vary greatly in which events occur and the order of those that do, not to mention which girl Rin falls in love with.


p/s: tak ada kena mengena maksud shuffle dengan terkinja-kinja macam lipas

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

fathiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.11.2005
Ahli No: 20306
Posting: 178
Dari: penang+perak+melaka+n9

Perak  


posticon Posting pada: 21-11-08 20:23


pasal shuffle ni ana pernah tengok kat satu shopping complex ni..Ya Allah..masa tu pnyela ramai umat kat situ..masa tu ada program kesedaran ICT kununnya.so mereka nak tarik minat manusia dengan ICT dengan adakan shuffle competition. Rata-ratanya anak melayu saja dengan macam-macam gaya rambut, tergedik2 macam kena gigit binatang..haih..orang melayu sekarang hiburan begitu yang kununnya memberikan ketenangan jiwa..ades..apa nak jadi

Bookmark and Share

    


  Member Information For fathihaProfil   Hantar PM kepada fathiha   Pergi ke fathiha's Website   Quote dan BalasQuote

faizatul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.02.2007
Ahli No: 28760
Posting: 122
Dari: KL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-11-08 21:39


haa...kalau sesiapa berhajat nak tengok shuffle cnme,boleh lah trun kat bukit bintang depan mcd masa hari minggu....bsepah budak-budak shuffle melayu kat sana...rimas tengok mereka ni tkinja2 tak ada hala tujuan,huhuhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizatulProfil   Hantar PM kepada faizatul   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 21-11-08 21:51


bagaimana ek nak ngatasi budaya shuffle ni...?... banyak ngumpat pasal saudara2 seIslam kita adalah...erk..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 22-11-08 03:16


Pada 21-11-08 21:51 , azzak posting:

!!! QUOTE !!!

bagaimana ek nak ngatasi budaya shuffle ni...?... banyak ngumpat pasal saudara2 seIslam kita adalah...erk..


budaya shuffle tu apa?


-----------------
Manchester United Truly Fans


Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-11-08 04:09


Pada 21-11-08 19:51 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

bagi saya budak-budak shuffel ni macam orang kurang akal saja..terkinja2 macam takut kat lipas....hmmm..masyarakat semakin maju tetapi manusia semakin "tidak pandai"



da lah,,,kutuk member,,anta pun tergelak sakan tengok video kawan kita shuflekan???,,hehehehe,,,,,langsung tak jadi shuflenye,,hehehe

anak buah ana yang nak masuk 2 tahun pun,,,beria-ia angkat kaki tengok budak-budak shufle,,bhy pengaruhnye,,huhuhu....

peringatan!jangan makan KFC,,,,kalau tak,,secara otomatiknya anda semua boleh shufling,,,hehhehe.....tengok iklan kfc tu tak?huhuhu,,,pengaruh2x..



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 22-11-08 04:42


!!! QUOTE !!!

da lah,,,kutuk member,,anta pun tergelak sakan tengok video kawan kita shuflekan???,,hehehehe,,,,,langsung tak jadi shuflenye,,hehehe


HIKHIK...memang vedio paling lawak pernah ana tengok..kalau letak kat Amarican Funiest Home vedio konperm menang tempat pertama..



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 22-11-08 11:15


Pada 21-11-08 21:51 , azzak posting:

!!! QUOTE !!!

bagaimana ek nak ngatasi budaya shuffle ni...?... banyak ngumpat pasal saudara2 seIslam kita adalah...erk..


bukan nak ngumpat saudara, tapi rata rata antara kita pun tak tahu apa budaya shuffle tu..ana sendiri pun tak tahu..last month pergi kl baru tau...ya ALLAH punya ramai kat bukit bintang...terrpaksa naik kereta tutup tingkat..macam rusuhan ramainya...tapi pelik nya semua budak-budak melayu dan islam berumur dari 7-18tahun.

sangat-sangat menggerunkan sehingga memaksa ana mencari asal usuh sejarah shuffle ini yang semakin menular.

jangan lupa kita semakin meniti usia dan suatu hari nanti kita juga akan memiliki anak dan keluarga. Jika kita tidak mampu berbuat apa pada keadaan yang telah berlaku at least kita mampu berbuat sesuatu kepada keadaan yang bakal mendatang.

wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 13:43


salam ana pun tak paham Kenapa budaya seumpama ini yang gemar diikuti oleh budak-budak kita sekarang ini.(terutamanya di kl)hasil pemerhatian saya ,meluat saya tengok,entahlah nak jadi apa lah budak-budak sekarang ini,dunia ni dah akhir zaman .....kalau lelaki itu boleh tahan lagi lah.ini budak perempuan pun sama juga lagaknye mengalahkan lelaki,bercampur antara laki dan perempuan ,perlu ada pihak yang berwajib memainkan peranan untuk mencengah budaya ini dari menjadi lebih parah lagi.ibu bapa ,guru semua memainkan peranan .apa nak jadi pada pelapis kita di di hari akan datang...risau ana dibuatnya kepada yang telah mempunyai anak harapan agar mengawal anak-anak dari terdedah dan terpengaruh dengan budaya ni (shuffle) dan seumpamanya.....

p/s anak belum ada lagi hehehe ,belum kawin pun



.



...................................


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

MatBoo
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.11.2008
Ahli No: 36066
Posting: 98

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-11-08 18:13


shuffle? kah kah kah...

ni tarian pop yeh yeh sebenarnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MatBooProfil   Hantar PM kepada MatBoo   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-11-08 11:32


budaya adalah dari dua kalimah yang digabungkan bersama
kalimah BUDI digabungkan dengan daya


Budi mean akhlak ADab

Daya mean energy

bila kita ada adab amalakan akhlak baik InsyaAllah kita dikurniakan daya...energy untuk cemerlang



shuffle adalah tarian dari luar negara yang di actionkan oleh remaja yang memiliki energy yang banyak...

seharusnya energy yang banyak di salurkan dengan memasukki pasukan yang bermanafaat...mencari kerja untuk membantu famili...


cuma shuffle ini lebih baik dari puak yang masuk disko berkepit dengan GRO...


lesen disko dikeluarkan oleh majlis perbandaran...dosa masuk disko...



bilalah aku nak lihat disko di hapuskan di negara ini

nowaday ditukar nama disko dengan panggilan...clubbing...walhal benda yang saya
clubbing mean masuk disko...
saya fikir tak perlu dah nak dakwah di disko...sebab masa saya Usrah 12 tahun lalu di england..sahabat usrah beritahu dia dapat info di ikhwanul muslimin...tak dibenarkan masuk disko untuk,dakwah...
saya cuba fikir...mungking yang buat maksiat di dalam dosko tu jenis dah tak ada harapan nak Insaf...


sampai nowaday saya masuk nak cari jawapan...mengapa sahabat usrah saya mengapatakan tak perlu dakwah di disko....

nak dakwah di gelanggan shuffle...rasanya masih boleh serta digalakkan...seperti kalau kawan kita masih belum solat boleh kita nasihat dia supaya menunaikan solat selepas solat boleh sambung aktiviti shuffle...

nak shuffle mestu tahu batas...hadnya...


pergaualan bebas boleh menjebakkan kita ke arah maksiat...


wanita adalah cubaan yang sangat hebat bagi insan lelaki maksud hadis..sebab itu lah islam cuba mengawal pergaulan bebas

saya bawakan satu kisah seorang bani israil yang sudah beribadah di mihrab selapa 60 tahun hingga 70 tahun sejak zaman kanak-kanak sehingga sekitar kawasan ibadatnya di mihrab telah subur dengan asjar...mean pohon.


suatu hari dia ada intention untuk melihat dunia luar ...dia bawa bekal dua ketul roti


tiba di suatu tempat dia telah bertemu seorang wanita...mungkin menarik hatinya...ye lah sejak 60 tahun beribadat tak pernah bertemu wanita ...zaman dulu umat manusia tak ramai...ini kisah zaman nabi Musa umat lalu yang kira baik...kira bani israil yang mana nabi banyak datang dari bani israil...



setelah berbual maka dia terlanjur melakukan dosa besar...


dia amat menyesal atas keterlanjuran...dia pergi ke kawasan air untuk mandi...

tiba tiba muncul peminta sedekah yang lapar...minta roti bekal yang dibawa abid tersebut

abid tersebut sedekahkan roti yang pertama..lalu dimakan oleh peminta sedekah..
selesai menyuap roti pertama maka dia minta roti kedua yang terakhir...lalu adib yang pemurah berikan roti yang kedua...

selesai abid yang Insaf ingin bertaubat mandi...dia jatuh lalu meninggal dunia....



malaikat bawa dia masuk ke jannah sebab sawaaban...pahala sedekahnya telah diterima Allah...

pahala dia beribadat 60 tahun habis dengan dosa yang dia terlanjur lakukan dengan wanita yang ditemui semasa kembaranya...

Abid ini diselamatkan asbab sedekahnya kepada peminta sedekah .


Maka banyakkan sedekah kepada fakir miskin.


Saya bawakan kisah ini supaya aktiviti shuffle tidak harus menyebabkan pergaualan bebas lelaki dengan wanita...khuatir.


mudah-mudahan kita diberuikan Rahmat dari Allah.


saya fikir masuk martial art aseni bela diri lebih Ok dari shuffle seperti menyertai gayung malaysia, Cekak ustaz hanafi,

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.118525 saat. Lajunya....