Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 01-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kepuasan itu terletak pada usaha bukannya pada pencapaian. Usaha sempurna adalah kemenangan sempurna.
-- Mahatma Ghandi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 41
Ahli: 0
Jumlah: 41




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 4 hari yang lalu


Copy & Paste
Topik: Kalau Suami, Jika Suami


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» Kalau Suami, Jika Suami

Please Mendaftar To Post


Oleh Kalau Suami, Jika Suami

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-11-08 15:06


KALAU SUAMI

Kalau suami mula berahsia..
Itu tandanya dia tak setia

Kalau suami meninggi suara
Itu tandanya dia dah ada mak we

Kalau suami mengaku bujang tua
Itu tandanya dia nak ngurat anak dara

Kalau suami selera tak ada
Itu tandanya dia nak pasang dua

Kalau suami lambat balik saja
Itu tandanya dia dah syok kat deparment dia
tidur di ruang tamu
Itu tandanya dia dah jemu

Kalau suami malam jumaat buat tak tahu
Itu tandanya tak lama lagi hidupmu bermadu

Kalau suami garang macam singa
Itu tandanya hati dia dah tak cinta

Kalau suami asyik komplen saja
Itu tandanya dia dah tak suka

Kalau suami mula sepak terajang ke muka
Itu tandanya dia nak memberimu title JANDA..

~~~~~~~~~~~~~~~~~

JIKA SUAMI

Jika suami sayangkan isteri
Dapat gaji semua diberi

Jika suami sayangkan isteri
Kerja rumah rela dikongsi

Jika suami sayangkan isteri
Kereta diberi suami naik LRT

Jika suami sayangkan isteri
Duit poket diberi setiap hari

Jika suami sayangkan isteri
SMS dikirim tanda rindu dihati

Jika suami sayangkan isteri
Kongsi masalah nasihat dikasi

Jika suami sayangkan isteri
Diberi ciuman setiap pagi

Jika suami sayangkan isteri
I love U, I miss U katanya setiap hari

Jika suami sayangkan isteri
Isteri gemuk, dikatakan seksi

Jika suami sayangkan isteri
Sakit sikit selongkar laci ubat dicari

Jika suami sayangkan isteri
Kemana sahaja dibawa pergi

Jika suami sayangkan isteri
Sentiasa jujur perihal diri

Jika suami sayangkan isteri
Status berkahwin bangga sekali

Jika suami sayangkan isteri
Cintanya suci hingga ke mati

PESANAN KEPADA ISTERI2 :
Adakah suami2 kita tergolong dalam kategori JIKA SUAMI atau KALAU SUAMI ?
JIKA SUAMI ... lebih banyak dari KALAU SUAMI maka bersyukurlah kerana
rumahtangga anda umpama SYURGA.
TETAPI ...
KALAU SUAMI.... lebih banyak dari JIKA SUAMI... maka berhati-hatilah. ..
wahai kaum isteri jangan sampai rumahtangga mu umpama NERAKA.

CINTAI ISTERI..KERANA DIALAH
BIDADARIMU DI DUNIA INI..

http://al-fikrah.net/Forums/viewtopic/t=1884/postdays=0/postorder=asc/start=0.html


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-11-08 15:10


wah... thanks ye ummimq.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

aleyamaisara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2007
Ahli No: 30035
Posting: 186
Dari: skudai,johor

Sabah  


posticon Posting pada: 18-11-08 15:13


mantap ummimq....
boleh jadi panduan buat yang dah bersuami dan yang akan bersuami..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aleyamaisaraProfil   Hantar PM kepada aleyamaisara   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 18-11-08 15:21


sory ye umi...heheheeheh...nak backup para suami sat..

Kalau suami mula berahsia..
Itu tandanya dia tak setia
(tak ada lah..dia tak nak susahkn isteri dia)

Kalau suami meninggi suara
Itu tandanya dia dah ada mak we
(memang lah tinggi suara,,sebab isterinya jauh,tak dengar bila dipanggil)

Kalau suami mengaku bujang tua
Itu tandanya dia nak ngurat anak dara
(hhehe..bujang 3 agaknya)

Kalau suami selera tak ada
Itu tandanya dia nak pasang dua
(bukan...maybe suami tu demam,,tu tak ada slera)

Kalau suami lambat balik saja
Itu tandanya dia dah syok kat deparment dia
tidur di ruang tamu
Itu tandanya dia dah jemu
(bukan apa,,kj untuk cari nafkah,,tidur pula,,pnt,,balik kj tertidur kat ruang tamu)

Kalau suami malam jumaat buat tak tahu
Itu tandanya tak lama lagi hidupmu bermadu
(bukan tak tahu,,,lupa,,isteri tolong lah ingat kan)

Kalau suami garang macam singa
Itu tandanya hati dia dah tak cinta
(bukan garang tapi bertegas)

Kalau suami asyik komplen saja
Itu tandanya dia dah tak suka
(komplen membina tak apa)

Kalau suami mula sepak terajang ke muka
Itu tandanya dia nak memberimu title JANDA..
(ye lah,,,nak kejut org elok-elok lah,,xsengaja teterajang,,sebab terkejut..suami tidur,,dikejutnya dengan tarik bulu kaki)


apa-apa pun,,teks umiq,,saya suka...para zaujah,,para zauji,,,bertolak ansur lah dalam brumah tangga,,iskh........

p/s;ana belum kahwin....tak tahu lah macam mana akan datang,,takot den takot den..



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

bintanghati2008
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.07.2008
Ahli No: 34147
Posting: 217
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-11-08 15:38


assalammualaikum...

saya setuju dengan ummimq.

semoga pasangan hidup saya tergolong dalam 'jika suami'

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintanghati2008Profil   Hantar PM kepada bintanghati2008   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-11-08 15:49


Assalamualaikum wr wbt

Bertuahnye kalau 'Jika Suami'...harap bakal suami pun seperti itu juga lah..

Terima kasih ummimq atas artikel...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-11-08 15:54


Jzkllah atas respons. Apa yang umar tulis tu betul juga. InsyaAllah umar akan jadi seorang suami yang soleh. Ameen.

Wallahuta'ala a'lam bissawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-11-08 17:29


JZKK...menarik info yang umi bagi..rupanya lain maksud kalau dan jika tu ye.hehe..ameen..saya pun mendoakan seperti umi, agar umar jadi suami yang soleh..umi doakan saya juga ye :-)


-----------------
"Hujung FIKIR pangkal AGAMA"-Pak Hamka


Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 18-11-08 18:16


Ummiq .. tolong Do'akan bakal suami Wawa tak macam 'Kalau suami' tau .. :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 18-11-08 18:45


terima kasih ummiq..semoga dapat dijadikan panduan kita bersama....

Bookmark and Share

    


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-11-08 18:46


salam ummiq...semoga ana bertemu jodoh dengan suami seperti 'jika suami'.ameen ya rabbal alamin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-11-08 23:17


Sama-samalah kita berdoa ya. Bila wawa nak nikah? Jangan lupa jemput umi ya.

Wallahuta'ala a'lam bissawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-11-08 23:22


Thanks ummi..
suatu info yang amat bermakna..


Semoga dirinya menjadi "jika suami" sehingga ke akhir nafas kami... Aminn    :welcome:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-11-08 23:32


hehe saya baca jeq lah.....

kalau suami memang seorang yang panas baran macam mana ye??? huk huk

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-11-08 08:37


kalau suami jenis panas baran,simbah saja air kat dia....padamlah nanati

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-11-08 10:04


thanks ummimq..:-)
imni harap imni pun dapat bakal suami yang macam JIKA SUAMI..insyaallah..:welcome:

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

hid_uniten
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.09.2005
Ahli No: 18744
Posting: 252
Dari: :: bumi Allalh ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-11-08 10:34


thank ummimq 4 a good info!

beznye kalau dapat suami JIKA SUAMI..moga Allah pkenankan,amin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hid_unitenProfil   Hantar PM kepada hid_uniten   Pergi ke hid_uniten's Website   Quote dan BalasQuote

nithtah_hujannah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.08.2008
Ahli No: 34427
Posting: 89
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-11-08 10:37


assalammualaikum ya ummi..
thanks untuk pesanan tu.. mudah-mudahan ana pun dapat suami yang 'JIKA SUAMI" tu.. aminn..

to UMMAR...
mudah-mudahan jadi suami yang salleh... insyaAllah...
aminnn

Bookmark and Share

    


  Member Information For nithtah_hujannahProfil   Hantar PM kepada nithtah_hujannah   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-11-08 12:37


Pada 18-11-08 15:54 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Jzkllah atas respons. Apa yang umar tulis tu betul juga. InsyaAllah umar akan jadi seorang suami yang soleh. Ameen.

Wallahuta'ala a'lam bissawab


thanks umi doakan ana...



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

marsyitah_huda
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.05.2008
Ahli No: 33544
Posting: 40
Dari: sentul

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-11-08 17:08


umi doa huda sekali ye.. huhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For marsyitah_hudaProfil   Hantar PM kepada marsyitah_huda   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 19-11-08 17:13


Pada 18-11-08 23:32 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

hehe saya baca jeq lah.....

kalau suami memang seorang yang panas baran macam mana ye??? huk huk


bagi lah air sejuk banyak-banyak...tak pun jangan lah cari si panas baran... :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-11-08 20:19


salamun alaik..
bestnya artikel ummimq ini..ada kesinambungan ayatnya..cantik.. :-)

mudah-mudahan Allah kurniakan suami yang "JIKA SUAMI" untuk ana..ameenn..

p/s:setuju dengan akhi hafeezzul..jangan marah ye kak shye.. :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

Abdullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 261
Posting: 248
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 19-11-08 22:34


Assalamualaikum,

Jazakillah Ummi..realitinya sebagai seorang suami, Abdullah dapat rasakan bukan mudah nak tergolong dalam kategori "Jika suami".

Apa pun mudah-mudahan diberi taufiq-Nya Amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For AbdullahProfil   Hantar PM kepada Abdullah   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-11-08 08:53


Maaf ummiq.. sekadar nak tambah dan kurang...

KALAU SUAMI

Kalau suami mula berahsia..
Itu tandanya dia jaga keaiban org lain

Kalau suami meninggi suara
Itu tandanya dia dia nak mesej yang disampaikan tercapai

Kalau suami mengaku bujang tua
Itu tandanya dia dah berumur. org lain tak ada peluang dah..

Kalau suami selera tak ada
Itu tandanya dia kenyang atau isteri masak tak sedap

Kalau suami lambat balik saja
Itu tandanya traffic jem

tidur di ruang tamu
Itu tandanya dia minta istri kejutkan dengan kasih sayang

Kalau suami malam jumaat buat tak tahu
Itu tandanya dia nak istri pujuk dengan senyuman sinis

Kalau suami garang macam singa
Itu tandanya dia ada kepimpinan macam Umar .a

Kalau suami asyik komplen saja
Itu tandanya dia dah tak suka ( Ini benar )

Kalau suami mula sepak terajang ke muka
Itu tandanya dia nak memberimu title JANDA.. ( kerana isteri yang terajang dahulu)

~~~~~~~~~~~~~~~~~

JIKA SUAMI

Jika suami sayangkan isteri
Dapat gaji Mesyuarat dengan istri nak bayar zakat dengan siapa..

Jika suami sayangkan isteri
Kerja rumah suami buat kalau istri sakit

Jika suami sayangkan isteri
dia adakan ta'im di rumah

Jika suami sayangkan isteri
Dia ajak keluar buat dakwah

Jika suami sayangkan isteri
istri ditarbiyyah dengan yakin yang betul pada Allah.. "katakan bahawa "Allah berkuasa, makhluk tiada kuasa" Allah bagi rezeki bukan kerajaan dll"

Jika suami sayangkan isteri
Kongsi masalah nasihat dikasi

Jika suami sayangkan isteri
Diberi ciuman setiap pagi ( t/hari, petang, malam, subuh pun dibagi.. Nak lebih pun ok saja)

Jika suami sayangkan isteri
I love U, I miss U katanya setiap hari ( Ini suami otak tak betul ni. Sekali sekala katalah Ubahlah kepada Uhibbuki, me pyar kartihu, )

Jika suami sayangkan isteri
Isteri gemuk, dikatakan seksi ( Ini perli ni ) yang betul.. berisi pun abang tetap sayang.. barulah jujur..)

Jika suami sayangkan isteri
Sakit sikit selongkar laci ubat dicari ( bahaya) yang betul ialah suami suruh solat dua rakaat minta Allah sembuhkan) Buka ubat bagi sembuh..tapi Allah!!!

Jika suami sayangkan isteri
Kemana sahaja dibawa pergi ( takkan nak buang airpun kena bawa juga?)

Jika suami sayangkan isteri
Sentiasa jujur perihal diri ( Ini betul)

Jika suami sayangkan isteri
Status berkahwin bangga sekali ( mungkin)

Jika suami sayangkan isteri
Cintanya suci hingga ke mati ( bukan itu sahaja... bahakan ke Syurga)

PESANAN KEPADA ISTERI2 : Sangka baiklah pada suami... taskil atau ajak sumai buat kerja dakwah... barulah iman meningkat. Nasihat suami agar jangan solat 5 waktu di rumah tapi di Masjid atau Surau... Minta suami adakan taklim di rumah 30 minit setiap hari..istiqamah... Pesan pada suami agar jangan tinggal Tahajjud... Istripun sentiasalah muhasabah diri agar dan cuba cari apa yang disukai oleh suami... Wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 20-11-08 09:20


jangan bersangka buruk.. Kata-kata diatas tak boleh pakai.. Selalu lah bersangka baik.

Contoh.,
'Kalau suami selera tak ada
Itu tandanya dia kenyang atau isteri masak tak sedap'

Mana tau kot2 suami demam ke sakit ke....

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-11-08 11:45


Alangkah bahagia JIKA SUAMI..... :-)

tapi masalahnya saya belum ada SUAMI..... :-P :lol:



-----------------------

akuhambaALLAH


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 20-11-08 11:55


syukran...memang sesuatu yang patut dikongsi dan dibaca oleh para suami dan bakal suami...memang sangat berguna..semoga diri ini akan menjadi suami yang soleh kelak....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-11-08 11:55


Pada 20-11-08 09:20 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!

jangan bersangka buruk.. Kata-kata diatas tak boleh pakai.. Selalu lah bersangka baik.

Contoh.,
'Kalau suami selera tak ada
Itu tandanya dia kenyang atau isteri masak tak sedap'

Mana tau kot2 suami demam ke sakit ke....



kalau demam atau sakit pun bagi tau lah kat isteri takkan lah isteri nak berprasangka buruk kalau dah tahu suami sakit..... :kelip:
kalau kenyang pun, makanla sesuap atau dua saja....sekurang-kurangnya sejuk hati isteri tengok suami makan makanan yang dia masak, tak terasa dan hilang segala penatnya menyediakan makanan dan menjaga kebajikan anak-anak dan suaminya sepanjang hari.....isteri tak minta apa-apa balasan pun cuma sedikit perhatian dan kasih sayang dari suami, takkan itu pun payah....HARGAILAH ISTERI ANDA......SAYANGILAH MEREKA SEPERTI ANDA MULA MENGENALI HATI BUDINYA.....ISTERI DICIPTAKAN DARI TULANG RUSUK KIRI ANDA, SAKIT AKAN TERASA DALAM DIRI ANDA BILA ANDA MENYAKITI ATAU MENYINGGUNG HATI DAN PERASAANNYA...... :bunga:




-----------------------

akuhambaALLAH


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-11-08 14:27


bagusnyer....
laki tetap laki...
perempuan tetap perempuan....
:-D :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-11-08 13:37


Pada 20-11-08 08:53 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

Maaf ummiq.. sekadar nak tambah dan kurang...

KALAU SUAMI

Kalau suami mula berahsia..
Itu tandanya dia jaga keaiban org lain

Kalau suami meninggi suara
Itu tandanya dia dia nak mesej yang disampaikan tercapai

Kalau suami mengaku bujang tua
Itu tandanya dia dah berumur. org lain tak ada peluang dah..

Kalau suami selera tak ada
Itu tandanya dia kenyang atau isteri masak tak sedap

Kalau suami lambat balik saja
Itu tandanya traffic jem

tidur di ruang tamu
Itu tandanya dia minta istri kejutkan dengan kasih sayang

Kalau suami malam jumaat buat tak tahu
Itu tandanya dia nak istri pujuk dengan senyuman sinis

Kalau suami garang macam singa
Itu tandanya dia ada kepimpinan macam Umar .a

Kalau suami asyik komplen saja
Itu tandanya dia dah tak suka ( Ini benar )

Kalau suami mula sepak terajang ke muka
Itu tandanya dia nak memberimu title JANDA.. ( kerana isteri yang terajang dahulu)

~~~~~~~~~~~~~~~~~

JIKA SUAMI

Jika suami sayangkan isteri
Dapat gaji Mesyuarat dengan istri nak bayar zakat dengan siapa..

Jika suami sayangkan isteri
Kerja rumah suami buat kalau istri sakit

Jika suami sayangkan isteri
dia adakan ta'im di rumah

Jika suami sayangkan isteri
Dia ajak keluar buat dakwah

Jika suami sayangkan isteri
istri ditarbiyyah dengan yakin yang betul pada Allah.. "katakan bahawa "Allah berkuasa, makhluk tiada kuasa" Allah bagi rezeki bukan kerajaan dll"

Jika suami sayangkan isteri
Kongsi masalah nasihat dikasi

Jika suami sayangkan isteri
Diberi ciuman setiap pagi ( t/hari, petang, malam, subuh pun dibagi.. Nak lebih pun ok saja)

Jika suami sayangkan isteri
I love U, I miss U katanya setiap hari ( Ini suami otak tak betul ni. Sekali sekala katalah Ubahlah kepada Uhibbuki, me pyar kartihu, )

Jika suami sayangkan isteri
Isteri gemuk, dikatakan seksi ( Ini perli ni ) yang betul.. berisi pun abang tetap sayang.. barulah jujur..)

Jika suami sayangkan isteri
Sakit sikit selongkar laci ubat dicari ( bahaya) yang betul ialah suami suruh solat dua rakaat minta Allah sembuhkan) Buka ubat bagi sembuh..tapi Allah!!!

Jika suami sayangkan isteri
Kemana sahaja dibawa pergi ( takkan nak buang airpun kena bawa juga?)

Jika suami sayangkan isteri
Sentiasa jujur perihal diri ( Ini betul)

Jika suami sayangkan isteri
Status berkahwin bangga sekali ( mungkin)

Jika suami sayangkan isteri
Cintanya suci hingga ke mati ( bukan itu sahaja... bahakan ke Syurga)

PESANAN KEPADA ISTERI2 : Sangka baiklah pada suami... taskil atau ajak sumai buat kerja dakwah... barulah iman meningkat. Nasihat suami agar jangan solat 5 waktu di rumah tapi di Masjid atau Surau... Minta suami adakan taklim di rumah 30 minit setiap hari..istiqamah... Pesan pada suami agar jangan tinggal Tahajjud... Istripun sentiasalah muhasabah diri agar dan cuba cari apa yang disukai oleh suami... Wallahua'lam


ni macam org dah berpengalaman jak ini.. :berfikir:


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 26-11-08 13:53


jika..jika..dan jika... :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

nur_awatif174
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.03.2008
Ahli No: 32840
Posting: 62
Dari: bangi,selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-11-08 14:01


insyaAllah...semoga dikurniakan suami seperti jika suami.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_awatif174Profil   Hantar PM kepada nur_awatif174   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-11-08 01:32


Sekiranya belum bersuami doa lagi agar dijodohkan dengan yang soleh.

Sekiranya sudah bersuami copy paste ataupun fotostat dan beri pada suami paparan di atas tu ya. Minta pendapatnya.

Wallahuta'ala a'lam bissawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.124315 saat. Lajunya....