Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Allah don't give us what we want, instead He gives us what we need
-- Spaghetigoreng (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 55
Ahli: 0
Jumlah: 55




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 7 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Emotional,Spiritual, Quotient (ESQ)


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Emotional,Spiritual, Quotient (ESQ)

Please Mendaftar To Post


Oleh Emotional,Spiritual, Quotient (ESQ)

nasrun_qalbi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2007
Ahli No: 31989
Posting: 103
Dari: baiti jannati

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-11-08 22:11


SALAM...
warga ukhwah, sapa yang pernah pergi seminar esq?
apa pendapat antum..
bagi ana, esq adalah jawapan kepada budaya cintakan dunia yang meluap2 sekarang...
self-actualization..
dapat mengembalikan manusia kepada fitrah dan tujuan asal ia diciptakan...ana cuma berpeluang pergi preview, lebih dari tu, hanya sempat berpeluang mengikuti satu sub slot kecil dalam modul pembangunan esq tu...
ANTUM macam mana?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nasrun_qalbiProfil   Hantar PM kepada nasrun_qalbi   Quote dan BalasQuote

syah_apium
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1424
Posting: 415
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-11-08 22:15


salam

ana teringin nak join
tapi bila fikirkan yurannya yang agak mahal
terbantutla sedikit


-----------------
ukhwah itu indah bila dihubungkan melalui silaturrahim

layari http://ibnusyah.blogspot.



    


  Member Information For syah_apiumProfil   Hantar PM kepada syah_apium   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-11-08 22:50


saya pun teringin nak join... harap-harap berpeluang suatu hari nanti.... tunggu dah kaya raya sikit boleh lah... dan sekiranya ada peluang terbuka.

dengar macam bagus jeq ESQ ni... bukan macam, dengarnye memang bagus. huhu... so teringin nak merasainya juga. :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-11-08 23:20


Pada 16-11-08 22:50 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

saya pun teringin nak join... harap-harap berpeluang suatu hari nanti.... tunggu dah kaya raya sikit boleh lah... dan sekiranya ada peluang terbuka.

dengar macam bagus jeq ESQ ni... bukan macam, dengarnye memang bagus. huhu... so teringin nak merasainya juga. :sopan:


takkan nak tunggu kaya dulu agaknya???
kembali pada AlQuran dan Assunnah kan sudah memadai.......
dengan memahami AlQuran dan Assunah kan dapat mengembalikan manusia kepada fitrah dan tujuan asal ia diciptakan...
kan kan????

p/s: ekonomi dunia jatuh sebab tiada ESQ lah kan.....


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

nasrun_qalbi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2007
Ahli No: 31989
Posting: 103
Dari: baiti jannati

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-11-08 23:27


ye..memang yuran nya mahal.. tapi insya Allah, dengan hidayahnya, it worths ..semoga Allah sentiasa memberikan inayahnya dalam mengharungi kehidupan kita ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nasrun_qalbiProfil   Hantar PM kepada nasrun_qalbi   Quote dan BalasQuote

nuzra_awatif
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14676
Posting: 99
Dari: Bumi Allah

Perak  


posticon Posting pada: 17-11-08 00:03


salam..
yurannya memang agak mhl.tapi rasanya berbaloi sebab apabila kita ikut program yang seterusnya,kita boleh join free2 saja.sebab once kita dah masuk,kita dikira macam ahli.so, boleh saja join bila-bila tanpa sebarang byrn.kalau tak silap saya, begitu lah ummi naqibah saya beritahu.maaf kalau salah info.tapi yang pasti memang kita takkan dikenakan bayaran semahal mle2 kita join ESQ tu.. :-)


-----------------
hanya DIA yang mengetahui diriku lebih dr diriku sendiri..


Bookmark and Share

    


  Member Information For nuzra_awatifProfil   Hantar PM kepada nuzra_awatif   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-11-08 07:20


As salamualaikum wbt dan salam ukhwahfillah,

Boleh sesiapa takrifkan ESQ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Hasrulllah92
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.08.2006
Ahli No: 25933
Posting: 49
Dari: ATAS BUMIE

Pahang  


posticon Posting pada: 17-11-08 10:10


Pada 17-11-08 07:20 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

As salamualaikum wbt dan salam ukhwahfillah,

Boleh sesiapa takrifkan ESQ?



ESQ, maksudnya Emotional,spiritual quotient.

accualy it's esq 165,
1=ihsan
6=rukun iman
5=rukun islam

kursus pembersihan jiwa dimana menyedarkan kehebatan tentang Islam,tuhan dan keajaiban alam serta kepentingan SPIRITUAL... Assalamualaikum


-----------------
cari lah ALLAH bila bermasalah dan jangan lupa ALLAH bila dah selesai..


Bookmark and Share

    


  Member Information For Hasrulllah92Profil   Hantar PM kepada Hasrulllah92   Quote dan BalasQuote

nasrun_qalbi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2007
Ahli No: 31989
Posting: 103
Dari: baiti jannati

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-11-08 11:57


KECERDASASAN EMOSI DAN SPIRITUAL diasaskan oleh Pak Ary Ginanjar Agustian dari Indonesia

Bookmark and Share

    


  Member Information For nasrun_qalbiProfil   Hantar PM kepada nasrun_qalbi   Quote dan BalasQuote

nur_kesucian
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16988
Posting: 68
Dari: uKm bAnGi

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-11-08 12:15


Assalamualaikum

saya tak pernah join esq tapi abah saya pernah...
itu pun dihantar oleh syarikat....
program di kelantan...

apa yang abah saya bagi tau...
memang esq ini menerapkan unsur2 kerohanian....
banyak company2 kat malaysia anta pekerja2 p ke bengkel esq ini...
dan axtiviti2 dia pun sempoi saja...
itu sebab kategori orang tua...
kalau remaja tak tau lah pula.... :-D
memang yuran mahal tapi bayar sekali saja...
ikut kategori umur....

abah saya dapat sms dr esq...
bulan nov dan dis ini ada lagi seminar itu....
tapi tak ingat bilee...
dalam satu majalah ada artikel pasal esq ini....
majalah apa ek... pun tak igtt... huhuu... :sopan:
nanti balek tanya abang sebab itu majalah dia punya...
yupp...pengasas dia dari indonesia...

teringin jugak nak join....
tapi tak berksmptn...


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us



Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_kesucianProfil   Hantar PM kepada nur_kesucian   Pergi ke nur_kesucian's Website   Quote dan BalasQuote

NoZaBiZz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.10.2006
Ahli No: 27091
Posting: 268
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 17-11-08 14:01


Ana dah pergi dah ESQ ini. Oklah... sebenarnya terpulang pada individu. kalau hebat mana pun motivation, tapi tak nak buka hati dan minda, no point.

Antara kesimpulan yang dapat ana buat tentag kelebihan2 ESQ ini... bagaimana kita nak rasa taqwa kepada ALLAH? bagaimana kita nak rasa bertuhan, dimana setiap nafas kita dalam kekuasaan ALLAH. sebagai manusia kekadang kita lupa... Dalam ESQ ini, macam kita duduk dalam panggung wayang melihat kebesaran ALLAH, dengan sound effect nya boleh menggetarkan jantung... Bila kita lihat kebesaran ALLAH, akan timbul rasa insaf dihati kita. "Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang ingin kamu dustakan." Macam kat sini, ana dengar nama ALLAH dan Rasulullah saja rasa dah menggigil2 badan, rasa takut, rasa berdosa etc...

k, lepas itu ESQ ini actually management motivation. macamana kita nak bangunkan kecerdasan emosi dan spiritual kita dengan bersandarkan alQuran dan asSunnah. kecerdasan minda (IQ) memang penting tapi kita lihat robohnya sesebuah tamadun kerana mengenepikan aspek2 spiritual.

Bagsulah kursus ini. Ada seorang kawan ana... dia memang budak first class kat utm skudai ini. pernah ajak dia, tapi dia kata, motivation ini hanya untuk orang-orang yang perlukan motivasi dan hilang semangat. itu terpulang. tapi untuk ana yang baru nak merangkak2 kenal dunia ini, ESQ training ini boleh membuka hati dan minda. Wallahu'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NoZaBiZzProfil   Hantar PM kepada NoZaBiZz   Pergi ke NoZaBiZz's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 17-11-08 14:10


ye ke?mm macam best juga training ini ye... kat mana selalu buat? berapa kos dia?

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

Linn
WARGA SETIA
Menyertai: 14.04.2004
Ahli No: 8388
Posting: 447
Dari: Serdang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-11-08 14:19


saya pun dah pergi ESQ ni.. Angkatan ke-9 Malaysia..
pada saya bagus kalau kita dapat pergi program ni.. insaf!!
lepas jadi ahli, kita dah diiktiraf sebagai alumni dan ada sebahagian dpd program percuma untuk alumni.. info tentang jadual diberitahu melalui sms..

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinnProfil   Hantar PM kepada Linn   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 17-11-08 14:20


berapa yuran nya?beritahu lah..macam best saja.nak jugak tahu dan mengalami kursus2 seperti ini..rasanya program esq ni perlu di perluaskan di kalangan kakitangan kerajaan, mungkin setahun sekali mungkin memadai bagi menyedarkan dan mempertingkatkan kekuatan spiritual terutama di kalangan kakitangan awam yang beragama Islam

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

nur_kesucian
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16988
Posting: 68
Dari: uKm bAnGi

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-11-08 14:29


Assalamualaikum

http://esq.com.my/v1/

ini laman web pasal esq...
aktiviti terkini, yuran semua adee.. ;-)


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us



Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_kesucianProfil   Hantar PM kepada nur_kesucian   Pergi ke nur_kesucian's Website   Quote dan BalasQuote

advastrade
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.11.2008
Ahli No: 35882
Posting: 55

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-11-08 14:39


salam..persoalannya adalah tentang al fatehah ayat 6..tunjukilah kami jalan yang lurus..maka ada bagus dan manfaatnya ESQ..tetapi bila ada yang menyatakan masalah wang dan sebagainya maka adakah kita kurang ilmuNya..buka pintu hati dan nur cahaya Allah akan sampai kepada kita..cuma renungkan surah 1/6 itu tadi, di mana dan bagaimana untuk berada di jalan yang lurus itu..masih tercari-cari?

Bookmark and Share

    


  Member Information For advastradeProfil   Hantar PM kepada advastrade   Quote dan BalasQuote

advastrade
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.11.2008
Ahli No: 35882
Posting: 55

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-11-08 14:39


salam..persoalannya adalah tentang al fatehah ayat 6..tunjukilah kami jalan yang lurus..maka ada bagus dan manfaatnya ESQ..tetapi bila ada yang menyatakan masalah wang dan sebagainya maka adakah kita kurang ilmuNya..buka pintu hati dan nur cahaya Allah akan sampai kepada kita..cuma renungkan surah 1/6 itu tadi, di mana dan bagaimana untuk berada di jalan yang lurus itu..masih tercari-cari?

Bookmark and Share

    


  Member Information For advastradeProfil   Hantar PM kepada advastrade   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 17-11-08 15:16


advastrade kata-kata anda ni agak pedih juga tapi matang dan berpengetahuan juga tersirat...bukan berkaitan kurang ilmu atau lebih ilmu bila menyatakan mengenai masalah wang..mungkin advastrade terlalu emosional, masalah wang mungkin bukan keutamaan bila berkaitan dengan menuntut ilmu ALLAH tapi itu cuma sebagai soalan yang tanpa niat apa-apa (mungkin saya terasa tapi mungkin tak apa kan)

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

Hasrulllah92
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.08.2006
Ahli No: 25933
Posting: 49
Dari: ATAS BUMIE

Pahang  


posticon Posting pada: 17-11-08 15:35


ada sesiapa yang alumni kat sini??ESQ for teens?? angkatan berapa??kongsi lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hasrulllah92Profil   Hantar PM kepada Hasrulllah92   Quote dan BalasQuote

nasrun_qalbi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2007
Ahli No: 31989
Posting: 103
Dari: baiti jannati

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-11-08 09:18


Pada 17-11-08 15:16 , islamic_gil posting:

!!! QUOTE !!!

advastrade kata-kata anda ni agak pedih juga tapi matang dan berpengetahuan juga tersirat...bukan berkaitan kurang ilmu atau lebih ilmu bila menyatakan mengenai masalah wang..mungkin advastrade terlalu emosional, masalah wang mungkin bukan keutamaan bila berkaitan dengan menuntut ilmu ALLAH tapi itu cuma sebagai soalan yang tanpa niat apa-apa (mungkin saya terasa tapi mungkin tak apa kan)



tak semestinya, dengan ESQ saja kita dapatkan hidayah dan kesedaran dari Allah...insya Allah, hati yang bersih tempat turunnya hidayah dan inayah nya selalu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nasrun_qalbiProfil   Hantar PM kepada nasrun_qalbi   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-11-08 09:37


Pada 17-11-08 14:39 , advastrade posting:

!!! QUOTE !!!

salam..persoalannya adalah tentang al fatehah ayat 6..tunjukilah kami jalan yang lurus..maka ada bagus dan manfaatnya ESQ..tetapi bila ada yang menyatakan masalah wang dan sebagainya maka adakah kita kurang ilmuNya..buka pintu hati dan nur cahaya Allah akan sampai kepada kita..cuma renungkan surah 1/6 itu tadi, di mana dan bagaimana untuk berada di jalan yang lurus itu..masih tercari-cari?
banyak program lain lagi boleh menginsafkan.kalau join program ni pun tak insaf2 juga, sama saja.semuanya pada diri yang nak ubah. sepakar mana pun motivator tu tapi kalau diri sekadar mendengar...baik buat motivator sendiri. cari2 ayat motivasi dalam Al-Quran dan Hadis...lagi menginsafkan.....


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 18-11-08 12:23


kalau progaram ni,,,dianjurkan kat masjid2 pun ok juga,,,sebab ni benda baik ni membangun insan..so yang not boleh di ketengahkan di masjid2 kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

Hasrulllah92
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.08.2006
Ahli No: 25933
Posting: 49
Dari: ATAS BUMIE

Pahang  


posticon Posting pada: 18-11-08 20:20


macam ni lah.....ESQ tu satu pergerakan macam exclusive...ummi ana nak jemput ESQ kena bayar mahal,,,,,tapi ana cadangkan siapa yang dah pernah pergi sana.....baik kongsi dengan rakan yang lain,,,,kerana Ana pasti siapa yang pernah pergi lepas itu tidak akan pernah dapat lupakan pengalaman di sana

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hasrulllah92Profil   Hantar PM kepada Hasrulllah92   Quote dan BalasQuote

mfirdaus
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.06.2006
Ahli No: 24950
Posting: 198
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 25-11-08 21:43


Assalamualaikum,
Ana tengah ada training ESQ 24-26 Nov 2008. ini company ana yang hantar. untuk makluman training Public ESQ juga akan di adakan di SUMMIT USJ 19-21 Dec dan ada preview mengenai ESQ bagi sesiapa yang nak tahu tentang ESQ ni boleh lah pergi ke USJ SUMMIT pada 19-21 Dec 2008, bawa mak ayah, makcik2, anak-anak dan sewaktu dengannya.. ana recommend antum semua pergi.. wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For mfirdausProfil   Hantar PM kepada mfirdaus   Pergi ke mfirdaus's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.153208 saat. Lajunya....