Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
If we don't succeed, we run the risk of failure
-- Dan Quayle

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 87
Ahli: 0
Jumlah: 87




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Budak Kelantan


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Budak Kelantan

Please Mendaftar To Post


Oleh Budak Kelantan

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 12-11-08 17:45


di ambil dari sebuah forum

!!! QUOTE !!!

“Kehidupe jaoh bezo…”

Tagline hok ini pung buat Budiey raso nok pergi tengok filem ni untuk kali keduo. Meme tok puah. Raso mace jolo koh oghe Kelate ini jahat mace dalam filem ini. Jange cayo sangat sebab meme ceghito ini hanya ceghito semato-mato. Tapi Budiey dok segho… meme ado oghe Kelate kito hok jadi samseng kat KL.

uucp://www.fileden.com/files/2008/8/6/2038311/2977393085_eac7594350.jpg

Tulah, mace ceghito ini, mencalarkan imej oghe Kelate hok baik-baik. Tak semuo lah hok jahat nyo… ado hok baik pun ado.

Nok suko tengok Jaha bilo jupo dengan Buchek itu… habih takdok Amerika dio, siap suruh Bbong berhenti kat tepi jale nok kasi maso kat Buchek pergi semaye sejik. Huhu…

uucp://www.fileden.com/files/2008/8/6/2038311/2977394415_8554b95c52.jpg

Menate jahat lah Jaha ini siap jual tino… sebelung jual itu, dia baham dulu tino itu. Menate ni baso baik demo!

“Tujuh tahung aku duduk sini Chek, duo tahung mulo-mulo jah aku khijo… lepah tu aku segho malah aku begheti. Tapi jual tino sedap Chek. Rezeki aku mughoh nga tino. Aku keceh pulok sene boleh. Mulo-mulo aku pakai sendiri. Lepash tu lamo-lamo aku jual.”

uucp://www.fileden.com/files/2008/8/6/2038311/2977394695_4593b570aa.jpg

Lepas tu, budiey suko maso jaha oyak anda saing dio…

“Kito Kalau jahat pun Li, jangan sekat oghe buat baik.” Kiro ado lah jugok jiwa baik dalam hati Jaha ini.

Hok nakal sekali bilo Jaha keno sindir. Sebab bilo saing nga Buchek, jaha mace nok jadi baik sikit.

“Aaaah, tok amerika doh lah saing nga budok sejik (masjid)”

Budak Kelantan adalah filem yang dikatakan unik dan berani kerana menjadikan fenomena penghijrahan anak Kelantan ke ibu negara Kuala Lumpur sebagai latarbelakang ceritanya.

Sememangnya, Kelantan dari segi kebudayaan dan politiknya adalah sebuah negeri yang menarik dan sentiasa mencetuskan kontroversi. Budak Kelantan juga, sebagai suatu filem berunsurkan negeri tersebut, dijangka akan membangkitkan berbagai tanggapan yang kritis.


bagaimana? dengan anda terutama dari kelantan...ada apa-apa komen ke mengenai filem ni


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 12-11-08 17:54


tak berkesempatan nak tengok cerita ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-11-08 18:00


nanti dah tengok baru saya beri pandangan.


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-11-08 09:21


kenapa tak buat budak KL ke
budak kedah ke?
budak johor ke?
budak perlis ke?
ni mesti saja-saja nak bagi tanggapan buruk kat
budak kelantan..
worst!!!!
ehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

nahdatul_adawiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5697
Posting: 79

Selangor  


posticon Posting pada: 15-11-08 15:42


sebab apa tau.sebabnya kan kita tahu rmi org ktan kat slrh Malaysia.dan org ktan ni pengaruh kuat .kalau tak, xdenye org nak buat cerita budak ktan, walaupun ramai lagi negeri2 lain hok ada kat Malaysia ini.jadi, bangga lah menjadi anak ktan.dan take the positive from the movie,jangan ingat org buat cerita tu nak tnnjk yang negatif saja. yh penting kita ambl pengajaran dia.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nahdatul_adawiyahProfil   Hantar PM kepada nahdatul_adawiyah   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 15-11-08 21:10


harap tak ada yang beri pandangan negatif pasal orang-orang kelantan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

bahrin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5812
Posting: 33
Dari: bachok

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-11-08 00:43


Salam..tak tengok lagi cerita ni..tengok macam best saja...tahniah kpda pengarah yang buat cerita ni...yang juga berasal dari klate...sebagai penontan..tak fikir yang negatif saja,ambil sesuatu yang boleh dijadikan pengajaran dalam cerita ni...itu yang lebih penting...selamat menonton..he..he..

Bookmark and Share

    


  Member Information For bahrinProfil   Hantar PM kepada bahrin   Quote dan BalasQuote

daboyz8
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.02.2007
Ahli No: 28935
Posting: 37
Dari: Melaka.....JayBee(kerja kat sini....!!)

Melaka  


posticon Posting pada: 16-11-08 00:55


Pada 16-11-08 00:43 , bahrin posting:

!!! QUOTE !!!

Salam..tak tengok lagi cerita ni..tengok macam best saja...tahniah kpda pengarah yang buat cerita ni...yang juga berasal dari klate...sebagai penontan..tak fikir yang negatif saja,ambil sesuatu yang boleh dijadikan pengajaran dalam cerita ni...itu yang lebih penting...selamat menonton..he..he..


Assalamualaikum saya pun tak tengok lagi cerita ni, tapi dr trailer dia, nampak memang best, tapi tak pula jalan cerita macam mana..??
tapi betul ke realiti budak kelantan macam tu..??
jangan marah ye, saya just nak tanya saja.. :jangan:


-----------------
Salam Ukhwah untuk semua..


Bookmark and Share

    


  Member Information For daboyz8Profil   Hantar PM kepada daboyz8   Quote dan BalasQuote

nahdatul_adawiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5697
Posting: 79

Selangor  


posticon Posting pada: 16-11-08 22:02


kita tak dapat menolak yang semua org boleh saja jadi macam tu.bukan setakat org ktan saja. dr negeri lain pun same..apa-apa pun saya tetapi sokongg kelantan.hidup Kelate!! :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nahdatul_adawiyahProfil   Hantar PM kepada nahdatul_adawiyah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-11-08 22:56


ada sahabat saya yang berasal dari kelantan dah menonton cerita ni. dan dah pun memberi komen dalam satu artikel di blognya.

katanya ada banyak pengajaran. sampai dia nak tengok lagi sekali tu... huhu. dan memang dia pergi tengok lagi sekali.. semangat betul.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Salamat
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.08.2007
Ahli No: 30825
Posting: 91

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-11-08 02:58


Assalamualaikum ....
bila pula nak buat cerita anak perak???


-----------------
salamatsabtu.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For SalamatProfil   Hantar PM kepada Salamat   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-11-08 07:56


kalau pergi tengok kat wayang tu..tak agaknya..tak pernah tengok..beli VCD pun tak..tunggu siaran kat tv saja agaknya..entahlah..saya kalau bab-bab Kelantan ni, susah sikit..dapat kakak ipar pun orang kelantan..dah tau macammana..tu yang malas sikit..huhu..maaf ye orang-orang KELANTAN.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 17-11-08 10:00


Pada 17-11-08 02:58 , Salamat posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum ....
bila pula nak buat cerita anak perak???



cerita budak perak tak ada lagi.... tapi cerita pasal kat perak banyak dah...mamat khalid buat.... macam zombi kg pisang, man laksa .. tu cerita kat kat kuala kangsar... hehehhehe


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-11-08 10:25


orang kata cerita jangan pandang belakang pun asal negeri perak juga.. negeri perak ni banyak cerita unsur2 hantu ek.. tapi TainTurun Town pun best jugak.. teman suka beno tengok.. :-D

saya pun tak tengok lagi cerita ni so nak komen lebih-lebih tu takdapat lah.. tengok the making ada lah.. bagi saya,kelantan ni pengaruh dia kuat.. bila berhijrah ke mana-mana pun,akan bersama dengan saing dia jugok.. semangat kenegerian mereka kuat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Hasrulllah92
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.08.2006
Ahli No: 25933
Posting: 49
Dari: ATAS BUMIE

Pahang  


posticon Posting pada: 17-11-08 10:29


dengar macam best saja.....kan??
budak kelantan?
tapi ana tak boleh dengar bahasa kelantan,ana tak faham langsung,,..
sebab tu kawan ana dengan orang kelantan 2 orang saja setakat ni.. :lol:
tapi ana cuba lah nak faham sebab lambat laun ana kena jadi menantu budak kelantan juga.. :malu:

saja saja...nanti ana tengok dan beri pandangan ana... ;-)


-----------------
cari lah ALLAH bila bermasalah dan jangan lupa ALLAH bila dah selesai..


Bookmark and Share

    


  Member Information For Hasrulllah92Profil   Hantar PM kepada Hasrulllah92   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 17-11-08 10:45


saya belum tengok lagi filem ni...
tapi member saya kata...

sapa tak paham dialek kelantan.... ada subtitle melayu standard
sapa tak paham melayu standard..ada bahasa English...
kalau tak paham juga..tak payah tengok

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-11-08 11:16


Pada 17-11-08 02:58 , Salamat posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum ....
bila pula nak buat cerita anak perak???



erm..betul-betul..tengah tunggu siapa pula nak buat cerita ni..:berfikir:


-----------------
::teruskan kejayaan menuju keunggulan::



Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

Nil
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20136
Posting: 435
Dari: Temerloh

Pahang  


posticon Posting pada: 17-11-08 14:01


Pada 17-11-08 07:56 , adieq85 posting:

!!! QUOTE !!!

kalau pergi tengok kat wayang tu..tak agaknya..tak pernah tengok..beli VCD pun tak..tunggu siaran kat tv saja agaknya..entahlah..saya kalau bab-bab Kelantan ni, susah sikit..dapat kakak ipar pun orang kelantan..dah tau macammana..tu yang malas sikit..huhu..maaf ye orang-orang KELANTAN.. :-)


'Dah tau macamana..", macamana apa? adieq tak nak cari orang kelantan jugak ke..? Orang pahang pun ada ni... :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For NilProfil   Hantar PM kepada Nil   Quote dan BalasQuote

Detective_Alam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.01.2004
Ahli No: 6331
Posting: 103
Dari: Kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-11-08 00:03


Huhu..pilih tu pilih juga,jangan lupa pesan nabi,pilih yang bragama dulu..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Detective_AlamProfil   Hantar PM kepada Detective_Alam   Pergi ke Detective_Alam's Website   Quote dan BalasQuote

dR_Muslimah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.06.2008
Ahli No: 33752
Posting: 40
Dari: bumi ALLAH

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-11-08 00:32


salam..
hehe.. teringin sangat-sangat nak tengok cerita ni.. tapi kena tunggu sum1 upload kat youtube baru boleh tengok..
btw, cerita budak kelantan dibuat maybe sebab pengaruh kelantan sangat tgi.. di Malaysia sendiri.. ore2 klate boleh dijumpai di serata tempat.. dan paling best.. pergi lah mn2 negara yang ada manusia berasal dr malaysia.. akan ada org kltn... tempat saya sendiri.. dipenuhi rakyat2 kelantan.. :) kawan-kawan kat tempat lain pun kata tempat mereka rmi anak-anak klnt.. saya bangga dengan org kelanan yang beranak ramai-ramai.. meramaikan ummat nabi yang bakal menerajui kepimpinan.. insyaallah.. tapi org negeri lain jangan marah pula.. semua insan yang ada kat dunia ni sama sahaja.. yang membezakan kita hanyalah amalan dan ketakwaan kepada Allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For dR_MuslimahProfil   Hantar PM kepada dR_Muslimah   Pergi ke dR_Muslimah's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.112101 saat. Lajunya....