Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila sesuatu telah sempurna akan mulalah kelihatan cacat celanya.

-- Saidina Abu Bakar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 5 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Kenapa tayangan video Sajak Kematian dipersoalkan?


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Kenapa tayangan video Sajak Kematian dipersoalkan?

Please Mendaftar To Post


Oleh Kenapa tayangan video Sajak Kematian dipersoalkan?

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 15:11


Assalamualaikum

Dengan nama Allah...

sahabat-sahabat sekalian ada dengar tak berita pasal isu sajak kematian hari tu? Maaf lah kalau isu ni sudah dikeutarakan sebelum ni.
Saya rasa ibu bapa tak perlu persoalkan hal tu. Banyak kebaikannya jika video itu ditayangkan untuk kita sejak daripada kanak-kanak lagi. Bagus untuk anak-anak kini yang dah jauh daripada agama.

Semalam saya tengok rating 'sms' kat Buletin Utama. Majoriti pengundi 'sms' mengatatakan setuju jika video tu ditayangkan untuk anak-anak yang berusia 7-8 tahun lagi. Bukan apa, di usia tu, anak-anak masih lagi ibarat kain putih. Bermula di usia ni lah kita nak didik anak-anak kita agar takut dengan siksaan allah. Dengan itu, kita akan takut dengan azab allah. Dan insyaallah, akan lahir lah generasi yang takut kepada allah dan akan berkuranglah segala masalah-masalah remaja masa kini. Arak, judi, zina, penculikan, penagihan dadah, mencuri, merompak dan sebagainya.
Dengan cara kita kembali semula dengan allah dan hukum-hukumNya insyaallah.

semoga Allah memberikan kita petunjuk dan hidayah dalam membimbing diri kita dan generasi masa kini (anak-anak kita) insyaallah.

Nak tanya juga, apa pendapat sahabat dan sahabiah...?

Wassalam. :-)


-----------------
TUHAN, terimalah aku...semoga Allah selamatkan kita daripada segala kejahatan yang berada di langit dan di bumi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 15:28


nampaknya saya tak tahu pasal sajak kematian tu..wah ketinggalan zamannye saya ye.. tapi apapn saya setujulah juga..sebab ia akan memberi input yang membina dan seterusnya memberi kesedaran kepada anak-anak yang masih muda..mereka akan cepat menerima walaupun belum mampu sangat untuk menilainya..namun ia akan tetap memberi pengajaran..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 15:30


Pada 10-11-08 15:28 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

nampaknya saya tak tahu pasal sajak kematian tu..wah ketinggalan zamannye saya ye.. tapi apapn saya setujulah juga..sebab ia akan memberi input yang membina dan seterusnya memberi kesedaran kepada anak-anak yang masih muda..mereka akan cepat menerima walaupun belum mampu sangat untuk menilainya..namun ia akan tetap memberi pengajaran..


ye, betul tu...saya sokong!

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

hid_uniten
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.09.2005
Ahli No: 18744
Posting: 252
Dari: :: bumi Allalh ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 15:32


hm..sajak kematian tu yang mana satu ya? yang ada org buat lakonan tu ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For hid_unitenProfil   Hantar PM kepada hid_uniten   Pergi ke hid_uniten's Website   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 15:33


insyaallah...diharapkan begitulah. Kita kenalah menerapkan rasa takut pada allah sejak daripada awal lagi.kalau anak dah besar, solat pun tak buat sebab dah tak takut dengan allah.

yang saya geram sangat, kalau anak-anak terlibat dengan gejala sosial, tengok vcd lucah dan bercumbuan dengan bukan muhrim, tak solat, tak marah pulak. kat tv tu berapa banyak sangat tayangan yang senonoh, bersifat keagamaan? yang banyaknya dedah dada saja. tu tak nak marah pula. pening betul.huh...geram dan nak marah sangat dengan mak bapak yang macam tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 15:39


Pada 10-11-08 15:32 , hid_uniten posting:

!!! QUOTE !!!

hm..sajak kematian tu yang mana satu ya? yang ada org buat lakonan tu ke?



a ah...yang ada org duduk dalam kubur, ada ular. tu baru saja gambaran lebih ekstreme lagi kalau yang allah buat. kalau yang allah buat, Kenapa mak bapak tu tak persoalkan? cakap saja lah yang allah buat tu ekstreme.!!! bapak pulak name org putih. sebab masih ada lagi name org putih tu. maybe org putih yang masuk islam agaknya. mak pulak ada gelaran doktor lagi. entah apa-apa lah mak bapak itu.

saya tengok time kat kampus dulu. CD kawan punya. mak bapak tu siap nak suruh cari lagi siapa yang keluarkan CD macam tu.teruk betul.


-----------------
TUHAN, terimalah aku...semoga Allah selamatkan kita daripada segala kejahatan yang berada di langit dan di bumi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 15:43


Salam,

Pada saya Kalau setakat dibacakan sajak pasal kematian untuk pengajaran tak mengapa. Tapi ditayangkan visual yang mengambarkan orang dalam kubur saya rasa tak sesuai pada murid seusia muda bergitu. Kanak-kanak sukar untuk memahami perkara yang abstrak.

Lebih-lebih lagi bila visual itu hanya merupakan lakonan terhadap perkara yang gaib yang realiti sebenarnya tiada siapa yang tahu. Dikhuatiri apa yang dilakonkan bersalahan dengan hakikat yang sebenar.

Lagi satu itu bukannya cara yang tepat untuk menguatkan keyakinan terhadap perkara yang ghaib.

Wasalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 15:50


ala mana nak nampak ye sajak ni?? nak juga tengok....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 15:53


kalau macam tu juga, ikut suka lah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 15:54


Pada 10-11-08 15:50 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

ala mana nak nampak ye sajak ni?? nak juga tengok....


Kena masuk darjah satu semula...hehehe!

Gurau saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 16:12


Pada 10-11-08 15:54 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-11-08 15:50 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

ala mana nak nampak ye sajak ni?? nak juga tengok....


Kena masuk darjah satu semula...hehehe!

Gurau saja.


:berfikir: ehhmmmm boleh juga kan...tak salah kan..rindu juga nak masuk sekolah lagi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 10-11-08 16:25


!!! QUOTE !!!

kalau macam tu juga, ikut suka lah.


salam..mana boleh ikut suka...saya setuju dengan pendapat fikrul_mustanir tu...
kita malah sesiapa pun tidak tahu azab kubur bagaimana melainkan Allah swt..
Allahu'alam


-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 16:26


Izinkan saya ingin mencelah, pada pendapat saya kanak-kanak mempunyai orientasi pemikiran yang abstrak (Percanggahan pendapat dengan fikrul_mustanir). Pemikiran abstrak di sini boleh definisikan dari konteks pemahaman saya ialah pemikiran berkonsep yang tidak melibatkan aktiviti berfikir secara berfokus dan spesifik. Contoh mudahnya kita boleh lihat dari kelakuan kanak-kanak ketika melukis. Kita akan lihat kanak-kanak melukis dengan ‘Perspektifnya Sendiri’. Adakalanya kita tidak tahu apakah yang dilukisnya kerana terlampau abstrak.

Bila menyebut dengan ‘Perspektif Sendiri’ suka saya petik kenyatan: “…pemikiran kanak-kanak adalah egosentrik di mana dunia keseluruhannya dilihat hanya dari perspektif mereka sahaja…” (Asmawati Desa, 2004).

Kanak-kanak seawal umur 4 hingga 7 tahun tiada upaya untuk berfikir secara kepelbagaian dimensi, mudah katanya tiada kemampuan yang jitu dalam mentafsir dan membuat kesimpulan. Jadi sebarang apa yang di ‘Dengar’, di ‘Lihat’, dan di ‘rasa’ akan ditakrifkan mengikut pandangan sekeliling dan takrifan diri sendiri berdasarkan sikap ingin tahu dan kehendak diri.

Kanak-kanak seusia begini seharusnya sentiasa mendapat imput-imput yang segar dari Ibu bapa dan sekelilingnya. Ibarat kata lama, ’Kanak-kanak ibarat kain putih, jadi kitalah yang mencoraknya’. Jangan biarkan kanak-kanak tengelam dengan dunia egosentriknya dan jauh dari dunia realiti.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 16:34


Pada 10-11-08 16:26 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Izinkan saya ingin mencelah, pada pendapat saya kanak-kanak mempunyai orientasi pemikiran yang abstrak (Percanggahan pendapat dengan fikrul_mustanir). Pemikiran abstrak di sini boleh definisikan dari konteks pemahaman saya ialah pemikiran berkonsep yang tidak melibatkan aktiviti berfikir secara berfokus dan spesifik. Contoh mudahnya kita boleh lihat dari kelakuan kanak-kanak ketika melukis. Kita akan lihat kanak-kanak melukis dengan ‘Perspektifnya Sendiri’. Adakalanya kita tidak tahu apakah yang dilukisnya kerana terlampau abstrak.

Bila menyebut dengan ‘Perspektif Sendiri’ suka saya petik kenyatan: “…pemikiran kanak-kanak adalah egosentrik di mana dunia keseluruhannya dilihat hanya dari perspektif mereka sahaja…” (Asmawati Desa, 2004).

Kanak-kanak seawal umur 4 hingga 7 tahun tiada upaya untuk berfikir secara kepelbagaian dimensi, mudah katanya tiada kemampuan yang jitu dalam mentafsir dan membuat kesimpulan. Jadi sebarang apa yang di ‘Dengar’, di ‘Lihat’, dan di ‘rasa’ akan ditakrifkan mengikut pandangan sekeliling dan takrifan diri sendiri berdasarkan sikap ingin tahu dan kehendak diri.

Kanak-kanak seusia begini seharusnya sentiasa mendapat imput-imput yang segar dari Ibu bapa dan sekelilingnya. Ibarat kata lama, ’Kanak-kanak ibarat kain putih, jadi kitalah yang mencoraknya’. Jangan biarkan kanak-kanak tengelam dengan dunia egosentriknya dan jauh dari dunia realiti.



setuju dengan en.daeng..kanak-kanak seusia 4-7thn punya daya ingin tahu yang kuat..setiap benda yang di lihat akan mereka tanya kat org lebih dewasa..selagi tak dapat jawapan yang memuaskan dia akan terus bertanya(dari pengalaman saya sendirilah sebab anak sedara macam tu). So dengan ada pendedahan seperti ini atleast mereka mempunyai input dan tahu akan balasan Tuhan sekiranya melakukan apa yang telah di larang.
*sekadar pendapat dari saya..maaf sekiranya ia bercanggah dengan pendapat sahabat yang lain.

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 16:49


!!! QUOTE !!!

Izinkan saya ingin mencelah, pada pendapat saya kanak-kanak mempunyai orientasi pemikiran yang abstrak (Percanggahan pendapat dengan fikrul_mustanir). Pemikiran abstrak di sini boleh definisikan dari konteks pemahaman saya ialah pemikiran berkonsep yang tidak melibatkan aktiviti berfikir secara berfokus dan spesifik. Contoh mudahnya kita boleh lihat dari kelakuan kanak-kanak ketika melukis. Kita akan lihat kanak-kanak melukis dengan ‘Perspektifnya Sendiri’. Adakalanya kita tidak tahu apakah yang dilukisnya kerana terlampau abstrak.

Bila menyebut dengan ‘Perspektif Sendiri’ suka saya petik kenyatan: “…pemikiran kanak-kanak adalah egosentrik di mana dunia keseluruhannya dilihat hanya dari perspektif mereka sahaja…” (Asmawati Desa, 2004).

Kanak-kanak seawal umur 4 hingga 7 tahun tiada upaya untuk berfikir secara kepelbagaian dimensi, mudah katanya tiada kemampuan yang jitu dalam mentafsir dan membuat kesimpulan. Jadi sebarang apa yang di ‘Dengar’, di ‘Lihat’, dan di ‘rasa’ akan ditakrifkan mengikut pandangan sekeliling dan takrifan diri sendiri berdasarkan sikap ingin tahu dan kehendak diri.

Kanak-kanak seusia begini seharusnya sentiasa mendapat imput-imput yang segar dari Ibu bapa dan sekelilingnya. Ibarat kata lama, ’Kanak-kanak ibarat kain putih, jadi kitalah yang mencoraknya’. Jangan biarkan kanak-kanak tengelam dengan dunia egosentriknya dan jauh dari dunia realiti.


dengan perkataan yang mudah..menentur buluh biar dari rebongnya...



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

carbuqem
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.11.2006
Ahli No: 27181
Posting: 59
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 16:57


Pada 10-11-08 16:26 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Izinkan saya ingin mencelah, pada pendapat saya kanak-kanak mempunyai orientasi pemikiran yang abstrak (Percanggahan pendapat dengan fikrul_mustanir). Pemikiran abstrak di sini boleh definisikan dari konteks pemahaman saya ialah pemikiran berkonsep yang tidak melibatkan aktiviti berfikir secara berfokus dan spesifik. Contoh mudahnya kita boleh lihat dari kelakuan kanak-kanak ketika melukis. Kita akan lihat kanak-kanak melukis dengan ‘Perspektifnya Sendiri’. Adakalanya kita tidak tahu apakah yang dilukisnya kerana terlampau abstrak.

Bila menyebut dengan ‘Perspektif Sendiri’ suka saya petik kenyatan: “…pemikiran kanak-kanak adalah egosentrik di mana dunia keseluruhannya dilihat hanya dari perspektif mereka sahaja…” (Asmawati Desa, 2004).

Kanak-kanak seawal umur 4 hingga 7 tahun tiada upaya untuk berfikir secara kepelbagaian dimensi, mudah katanya tiada kemampuan yang jitu dalam mentafsir dan membuat kesimpulan. Jadi sebarang apa yang di ‘Dengar’, di ‘Lihat’, dan di ‘rasa’ akan ditakrifkan mengikut pandangan sekeliling dan takrifan diri sendiri berdasarkan sikap ingin tahu dan kehendak diri.

Kanak-kanak seusia begini seharusnya sentiasa mendapat imput-imput yang segar dari Ibu bapa dan sekelilingnya. Ibarat kata lama, ’Kanak-kanak ibarat kain putih, jadi kitalah yang mencoraknya’. Jangan biarkan kanak-kanak tengelam dengan dunia egosentriknya dan jauh dari dunia realiti.



apa bendalah niii???? u faham ke apa yang u tulis atau copy ni?

persoalannya disini: mengapa dipertikaikan tayangan video tersebut...... boleh atau tak boleh tayangan tersebut????

Bookmark and Share

    


  Member Information For carbuqemProfil   Hantar PM kepada carbuqem   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 16:58


mmmmm..
entah lah...
tengok jangan PANDANG BELAKANG tak mengapa...
tengok transfomer pun bagus..
hehhe..
nampak dunia dah jadi lain...
lain bila org islam sendiri dah memandai berkata itu dan ini..
tapi tak pernah fikir tentang itu dan ini..
atau dah terlebih fikir hingga taknak terima itu dan ini..

p/s.. harap DR perempuan tu paham maksud itu dan ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 18:51


Pada pendapat saya, saya faham apa yang dimaksudkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 08:13


Assalamualaikum

saya juga nak beri pendapatla..video tu ada positif dan negatifnya..negatifnya mungkin kanak-kanak yang tak faham tu, mereka jadi takut dan membayangkan yang bukan-bukan..yang positifnya, video tu memang mendidik mereka..dari rasa takut tu, dapat mendidik mereka agar buat perkara yang baik..mereka mesti fikir dan bayangkan bila buat dosa, kena seksa di kubur..so sebabkan takut, mereka fikir perlu buat baik sahaja..tu dah mendidik mereka untuk berbuat baik..kalau buat jahat dapat dosa..tapi kanak-kanak zaman sekarang ni dah cepat belajar dan mudah memahami sesuatu perkara..dah tahu makna kematian tu..dah tahu tentang dosa..jadi rasanya tak ada masalah sangat tentang tayangan video tu..banyak impak positifnya dalam pendidikan awal kanak-kanak..awal-awal lagi dah didedahkan dengan kematian, sekurang-kurangnya meningkatkan usaha mereka buat yang terbaik..kadang kalau nak harapkan ibu bapa mendidik di rumah tentang semua tu, dah jarang sangat..tambah kalau ibu bapa jenis sibuk bekerja..anak-anak terbiar..kepada ibu bapa yang pertikaikan tu, fikir-fikirkanlah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 11-11-08 11:10


biasalahs anda ibubapa lebih suka anak-anak dia tengok AF, gengstar dan sewaktu. video ni bagus untuk didikan awal-awal anak-anak yang jiwa dia masih kosong lagi.. tapi elok juga buat video bagi org beriman pula jangan asyik yang kena seksa saja.. bagi yang nak tengok video tu tengok ni addrs nya

http://www.youtube.com/watch?v=L9eVrmMdo5Y

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 13:27


Alhamdulillah,nampaknya ini salah satu bentuk dakwah untuk menarik anak-anak muda kita..

Bagi saya tak perlu lah ibu bapa pertikaikan tentang tayangan tersebut. Bagus dan elok diteruskan. Budak-budak sekarang tak macam zaman kita kecik-kecik. lebih 'advance' so dari segi pemantapan rohani juga perlu lebih 'advance'...

kalau melentur buluh biarlah dari rebungnya. Ya,saya setuju dengan sebahagian pendapat sahabat-sahabat di sini. Bila kita dedahkan tentang azab tuhan tentang manusia yang lalai tentunya sedikit sebanyak memberi kesan.

Sebenarnya ini satu peringatan bukan sahaja untuk anak-anak tetapi ibu bapa juga. saya yakin,bila anak-anak seusia muda ni menonton pastinya bila membuat sesuatu akan berfikir semula segala tindak tanduknya..

Mahu lagi kah sejarah Tanggang dicipta? tidak cukup lagi kah gelaja sosial menular dan terus merebak dan tidak mampu dibendung?
:jangan: :jangan: :jangan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 17:24


teringin nak tengok.. kat mana boleh tengok ye.. kat youtube ada tak? apapun saya sokong video ni jika ia boleh bawa kebaikan bukan sahaja kepada anak-anak..tetapi kita ni dan juga golongan tua..
teringat lagu selimut putih yang pernah digam suatu masa dulu...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 18:17


salam... setuju dengan Firdaus_Azmi... di akhir zaman ni... segala bentuk hiburan diterima tanpa batasan dan limit... tapi kalau nak berdakwah ada pulak limitnye...tak sedar ke kita... pelajar 8 tahun pun dah tahu apa itu seks dan mereka sudah terdedah dengan perkara berkaitan seks ini... fikir2kn lah... sebelum masalah anak-anak kita menjadi lebih melarat... kembalilah kepada ajaran alQuran dan hadis Nabi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 12-11-08 09:13


malam tadi dengan rasmi dan bangganya menteri pelajaran mharamkan tygn video bkenaan di sekolah.... may be betul juga kata beliau ianya tak sesuai di tyg kan untuk umur yang sedemikian. may kita patut tygkan video program realiti yang berbntuk hiburan, biar anak-anak terlompat sana sini,biar mereka di isi dengan dunia. video sajak kematian tu sesuai untuk yang dewasa saja yang hati dah keras yang dah tak ada jiwa dan perasaan saja..... syabas menteri pelajaran keputusan yang bijak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

TheSaint
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5229
Posting: 203
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 12-11-08 10:33


Pada 12-11-08 09:13 , izdham posting:

!!! QUOTE !!!

malam tadi dengan rasmi dan bangganya menteri pelajaran mharamkan tygn video bkenaan di sekolah.... may be betul juga kata beliau ianya tak sesuai di tyg kan untuk umur yang sedemikian. may kita patut tygkan video program realiti yang berbntuk hiburan, biar anak-anak terlompat sana sini,biar mereka di isi dengan dunia. video sajak kematian tu sesuai untuk yang dewasa saja yang hati dah keras yang dah tak ada jiwa dan perasaan saja..... syabas menteri pelajaran keputusan yang bijak.


Tumpang tanya... apa sebenarnya yang melayakkan Hishamuddin menjadi menteri pelajaran? "Meletakkan sesuatu bukan pada tempatnya, tunggulah kehancurannya."

Bookmark and Share

    


  Member Information For TheSaintProfil   Hantar PM kepada TheSaint   Quote dan BalasQuote

zahratul_wardah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9470
Posting: 283
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-11-08 10:45


salam..

saya setuju dengan penayangan tersebut, bukan apa apabila dari kecil lagi kanak-kanak telah melihat perkara yang bakal terjadi kepada manusia kelak bila di alam barzakh, dia akan sentiasa mengingati nya..dalam setiap perbuatan dan tingkah laku dia akan sentiasa kembali kepada ajaran yang sebenar nya. INSAYA ALLAH.. :kelip: :kelip:


-----------------
ilmu itu penyuluh hidup


Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_wardahProfil   Hantar PM kepada zahratul_wardah   Quote dan BalasQuote

nazliahnazeer
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2008
Ahli No: 34872
Posting: 56
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-11-08 11:07


hmm..kalian yang dihormati..

saya rasa video tu tak sesuai untuk tayangan budak-budak belum mumayyiz seusia 7tahun. Perkara ni akan menakutkan mereka. Belum sampai lagi tahap akal mereka dengan perkara yang ditayangkan tu.
----------------------------------------------------------------

"Kanak-kanak menggarap idea tentang kematian itu sebagai perpisahan dirinya dengan ibu dan bapa! Ini merupakan sesuatu yang amat menakutkan mereka, dan ia menyebabkan si anak berterusan di dalam keadaan resah dan gelisah bimbangkan kehilangan insan yang disayanginya.

Malah sebaliknya, jika kanak-kanak itu membenci ibu dan bapanya atas faktor yang pelbagai, idea ‘membunuh’ ibu dan bapa sebagai penamat kepada tekanan dan penderitaan yang dihadapinya, adalah risiko yang amat menakutkan.

Ia melontarkan idea suicidal dan keinginan untuk mati kepada kanak-kanak, khususnya yang belum mumayyiz, iaitu belum berkeupayaan membezakan di antara yang baik dengan yang buruk."

Mereka sedang belajar untuk melihat dunia. Jiwa mereka penuh harapan dan cita-cita.

Menjadi suatu jenayah apabila segala potensi ini dibunuh oleh kesalahan kita memperkenalkan silibus manusia tua yang degil seperti kita, kepada kanak-kanak yang fitrah dan luhur itu.

Pepatah Arab menyebut:

“Setiap tempat itu ada topik bicara (yang sesuai dengannya)”

Meletakkan sesuatu bukan pada tempatnya adalah suatu kezaliman.

Justeru ibu bapa dan guru, jangan zalimi anak-anak kita, biar pun pada soal sebaik Zikr al-Maut!

http://saifulislam.com/?p=2757

Bookmark and Share

    


  Member Information For nazliahnazeerProfil   Hantar PM kepada nazliahnazeer   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-11-08 11:21


aa... kalau saya cakap jangan lah hentam saya pulak ye... hihihi...

pada pandangan saya tayangan video ni patut diteruskan...tapi bukan pada budak darjah satu... mungkin lebih sesuai bagi darjah 3 ke atas..

kalau kita semua perasan kanak-kanak zaman sekarang ... nampak lebih bijak dari segi belajar,pandai membaca tapi manja tak tentu hala dan very baby like...
yelah.. dulu-dulu kita.. setahun lebih dah tak pakai lampin... budak-budak sekarang.. sampai 5 tahun masih ada yang ber pampers..
6 tahun masih nyonyot botol susu.... baca dan pandai..tapi botol susu tak lepas2 lagi...
kanak-kanak zaman sekarang banyak yang dilayan seperti bayi kecil ..bijak budaknya memang bijak.. tapi cara hidup masih seperti bayi...

darjah satu @ 7 tahun... adalah sangat awal bagi setengah kanak-kanak... tapi tak di nafikan.. bagi setengah kanak-kanak 7 tahun.. dah boleh ditayangkan sajak kematian ini :)

ps:cuma pendapat dari saya

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

TheSaint
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5229
Posting: 203
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 12-11-08 13:34


Pada 12-11-08 11:07 , nazliahnazeer posting:

!!! QUOTE !!!

hmm..kalian yang dihormati..

saya rasa video tu tak sesuai untuk tayangan budak-budak belum mumayyiz seusia 7tahun. Perkara ni akan menakutkan mereka. Belum sampai lagi tahap akal mereka dengan perkara yang ditayangkan tu.
----------------------------------------------------------------

"Kanak-kanak menggarap idea tentang kematian itu sebagai perpisahan dirinya dengan ibu dan bapa! Ini merupakan sesuatu yang amat menakutkan mereka, dan ia menyebabkan si anak berterusan di dalam keadaan resah dan gelisah bimbangkan kehilangan insan yang disayanginya.

Malah sebaliknya, jika kanak-kanak itu membenci ibu dan bapanya atas faktor yang pelbagai, idea ‘membunuh’ ibu dan bapa sebagai penamat kepada tekanan dan penderitaan yang dihadapinya, adalah risiko yang amat menakutkan.

Ia melontarkan idea suicidal dan keinginan untuk mati kepada kanak-kanak, khususnya yang belum mumayyiz, iaitu belum berkeupayaan membezakan di antara yang baik dengan yang buruk."

Mereka sedang belajar untuk melihat dunia. Jiwa mereka penuh harapan dan cita-cita.

Menjadi suatu jenayah apabila segala potensi ini dibunuh oleh kesalahan kita memperkenalkan silibus manusia tua yang degil seperti kita, kepada kanak-kanak yang fitrah dan luhur itu.

Pepatah Arab menyebut:

“Setiap tempat itu ada topik bicara (yang sesuai dengannya)”

Meletakkan sesuatu bukan pada tempatnya adalah suatu kezaliman.

Justeru ibu bapa dan guru, jangan zalimi anak-anak kita, biar pun pada soal sebaik Zikr al-Maut!

http://saifulislam.com/?p=2757


Ana agak ragu2 dengan saifulislam ini.....Ini fatwa dirinya sendiri yang tidak semestinya betul belaka. Meragukan!

Bagaimana pula jikalau kanak-kanak belum mumayiz itu menonton tayangan maksiat setiap hari dari TV negara Islam Hadhari? Adakah dikira ibu bapa tidak menzalimi kanak-kanak kerana sejak kecil lagi sudah diasak dengan tontonan maksiat? Bukankah ia juga "meletakkan sesuatu bukan pada tempatnya adalah kezaliman"... meletakkan hiburan melampau dan maksiat di hati kanak-kanak adalah kezaliman.

Bookmark and Share

    


  Member Information For TheSaintProfil   Hantar PM kepada TheSaint   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-11-08 13:36


Kenapa APABILA ISU BERKAITAN AGAMA saja NAK DIPERTIKAIKAN....
TETAPI BILA BUAT TAYANGAN SEPERTI CERITA2 SYIRIK SEPERTI CERITA2 HANTU MALAYSIA TIDAK MENGAPA PULA!....

SO, APA DAH JADI DENGAN INDUSTRI PERFILEMAN DI NEGARA NI!....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

nazliahnazeer
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2008
Ahli No: 34872
Posting: 56
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-11-08 15:21


hmm setiap orang ada pandangan dan pendapat masing-masing.terpulang lah..tidak semestinya seluruh umat perlu bersetuju..kalau tak setuju pun siapa yang marah? LOL

Saya cuma tidak setuju bila ia ditayangkan kepada yang berusia 7tahun, lebih sesuai bagi yang berusia 10 tahun kerana waktu ini kita perlu tegas menyuruh sesuatu yang wajib seperti solat. Soal kematian adalah isu yang agak berat untuk sesetengah anak-anak, cuba lah bayangkan kita diusia mereka.

Siapa yang tayangkan maksiat kepada anak-anak?bukankah anak-anak menonton apa yang ditonton oleh ibu bapa?jadi siapa yang perlu bendung kegiatan menonton siaran TV yang tidak berfaedah ni?tentu lah ibu bapa/penjaga mereka. Soal TV di negara Islam Hadhari, boleh lah dibawak berungding dengan Pemimpin Hadhariah yang bertanggungjawab dalam masalah ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nazliahnazeerProfil   Hantar PM kepada nazliahnazeer   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 12-11-08 15:23


Pada 12-11-08 13:36 , muhamad_azrul86 posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa APABILA ISU BERKAITAN AGAMA saja NAK DIPERTIKAIKAN....
TETAPI BILA BUAT TAYANGAN SEPERTI CERITA2 SYIRIK SEPERTI CERITA2 HANTU MALAYSIA TIDAK MENGAPA PULA!....

SO, APA DAH JADI DENGAN INDUSTRI PERFILEMAN DI NEGARA NI!....


inilah tanda-tanda akhir zaman...



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-11-08 16:36


Pada 12-11-08 15:23 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-11-08 13:36 , muhamad_azrul86 posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa APABILA ISU BERKAITAN AGAMA saja NAK DIPERTIKAIKAN....
TETAPI BILA BUAT TAYANGAN SEPERTI CERITA2 SYIRIK SEPERTI CERITA2 HANTU MALAYSIA TIDAK MENGAPA PULA!....

SO, APA DAH JADI DENGAN INDUSTRI PERFILEMAN DI NEGARA NI!....


inilah tanda-tanda akhir zaman...



:berfikir: sebab masyarakat sekarang lebih suka cerita-cerita macam tu..So penerbit2 drama dan filem berlumba-lumba buat cerita yang di gemari oleh penonton.Target mereka adalah audien dan rating yang tinggi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 12-11-08 17:48


hehhee..mlm tadi kan datuk hisamudin dah larang tayangannya..
tapi memang berkesan tayangan tu..
untuk mendidik generasi muda supaya takutkan ALLAH..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-11-08 22:14


Pada 10-11-08 16:25 , ann_1 posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

kalau macam tu juga, ikut suka lah.


salam..mana boleh ikut suka...saya setuju dengan pendapat fikrul_mustanir tu...
kita malah sesiapa pun tidak tahu azab kubur bagaimana melainkan Allah swt..
Allahu'alam



Assalamualaikum wbt…

Astaghfirullah hal adzim…

Sahabat tak tahu ke seksa alam kubur macam mana? Memang lah belum real seksaan kubur kat depan mata kita…kalau nak tengok, tunggu mati dulu lah baru tahu...Tapi Nabi sudah gambarkan.
Nabi s.a.w telah menjelaskan seksaan kubur kepada sahabat. Pernah suatu ketika Nabi s.a.w memacak pelepah tamar di atas kubur. Tiba-tiba sahabat bertanya Kenapa. Lalu Rasulullah menjawab bahawasanya hamba di dalam kubur itu sedang diseksa. Sahabat bertanya lagi apakah dosanya? Lalu Baginda bersabda bahawa di pakaiannya ada sedikit najis air kencing sewaktu hidup dulu tetapi solat dalam keadaan tidak suci.
Kesimpulannya Nabi tahu dan nampak seksaan kubur.

Maaflah sahabat, saya bukan nak menghentam atau memalukan sahabat. Tapi saya pelik dengan kenyataan sahabat tadi. Tidak sama sekali untuk saya berniat demikian.. Tidak terniat sedikitpun untuk saya melakukan hal sedemikian buat saudara saya. Saya cuma ingin berkongsi dengan apa yang saya tahu sedikit sebanyak sebab saya nak sebarkan apa yang saya tahu walaupun hanya sekecil zarah. Itu niat saya. Kalau saya tidak bagitahu, berdosa besar pula saya.

kat rumah saya ni, bertimbun bahan-bahan bab cerita seksaan kubur ni. Sehinggakan bab soal jawab padang mahsyar pun ada. Kaset “ Kisah Ular di Dalam Kubur “ yang disampaikan oleh Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat yang diterbit dan diedarkan oleh Pustaka An-Nadwah di alamat 753, Jalan Sultan Mahmud, 20400 Kuala Terengganu. Di dalam kaset ni, sudah jelas seksaan kubur.

Ada lagi sumber iaitu Buku “ Alam Kubur ( Alam Barzakh ) “ yang sumbernya digali daripada Al-Quran dan Hadith dan ditulis oleh M. Ali Chasan Umar. Ia dicetak dengan izin C.V. Toha Putra. Cetakan II Singapore 1980. Buku ni time saya tak ada lagi ia dah dibeli oleh ibu. Ibu saya gemar membaca. Kami berdua gemar buat discussion mengenai hal-hal yang saya tak tahu. Kami saling bertukar-tukar idea, pendapat dan sebagainya sehinggakan apa yang saya tulis dan kongsikan ini adalah daripada ibu saya sendiri bersumberkan apa yang dia baca ; al-quran, hadith, kitab-kitab dan sebagainya.

Dan banyak lagi sumber-sumber yang ada di rumah saya ni. Sumber-sumber ini telah menjelaskan dengan jelas keadaannya.

Kita telah digambarkan dengan seksaan kubur yang mana adanya ular yang besarnya tidak dapat digambarkan. Saya dan ibu saya selalu mendengar kuliah Tuan Guru Haji Abdul Hadi Haji Awang mengenai kisah ular, alam barzakh, siksaan neraka. Pokoknya, baca dan dengarlah buku, tafsir al-quran, hadith nabi dan kuliah agama banyak-banyak, insyaAllah anda akan menemui kisah-kisah seperti yang saya nyatakan tadi.

Saya sendiri, sejak berumur 7 tahun telah didedahkan oleh ibu saya dengan hal-hal seperti ini. Memanglah, tak adalah tayangan video sebab dulu mana ada kecanggihan seperti sekarang, laptop, LCD sound speaker dan yang sewaktu dengannya. Tapi dengar cerita-cerita lisan oleh ibu. Kalau ada agaknya, nescaya ibu akan suruh saya tengok. Hal-hal siksaan kubur selalu meniti dibibir ibu saya sehinggakan saya amat takut sekali dan mendorong saya untuk berbuat baik. Hutang 10 sen pun saya bayar sebab takut orang tak halal. Takut dengan siksaan kubur kelak sebab takut dengan siksaan kubur yang ibu saya ceritakan. Apatah lagi bila tengok video tu. Bertambah takut lah jadinya ( takut berbuat jahat ).

Contohnya, saya ada 2 adik beradik saja. Saya dan abang saya. Seawal 7 tahun lagi ibu saya tidak jemu mengingatkan benda-benda macam ni. Jangan buat jahat. Kalau kita buat baik, insyaAllah kita tidak akan berjumpa dengan benda-benda macam ni. Budak-budak sekarang lainlah, semua kemudahan ada. Otak mereka pun lebih ‘advance’.

Budak-budak sekarang ni, umur 7/8 tahun pun dah tahu pasal seks. Tapi Kenapa kalau hal tu kita tak risau pula? Baiklah, kita ketepikan kanak-kanak umur 7 tahun. Tapi, takkan umur 8, 9 tahun tak boleh start lagi? Takkan nak tunggu 18 tahun? Remaja yang umur macam tu, kalau saya perhati remaja-remaja di kampung saya lah, tak ada maknanya dia nak tengok benda macam tu. Solat pun tak buat. Puasa? Jauh sekali. Time puasa baru ni, remaja ( anak jiran ) masuk kebun jagung sebab nak racun serangga, bawa masuk air masak dalam botol beb...bukan main-main...ni betul-betul...” Kalau nak melentur buluh, biar dari rebungnya “. Umur 7 tahun, kita telah disuruh solat, umur 10 tahun kalau tak solat, kena rotan.

Time remaja umur 18 tahun ni, banyak loya buruk saja dengan cikgu. Saya ingat lagi time sekolah menengah, bila cikgu tegur elok-elok, loya buruk dengan cikgu. Mana tak bengangnya hati cikgu. Terdetik dalam hati saya tika tu, “ Kurang ajar betul “ dengan cikgu. Kalau nak suruh remaja macam tu tengok? Errmm lupakanlah...Bazirkan elektrik saja. Mereka akan buat endah tak endah saja dengan video tu. Kalau ada pun, seorang dua saja...Jangan nak diharaplah semua remaja tu akan sedar. Mereka sudah tak akan percaya. Itu berdasarkan pemerhatian yang telah saya buat secara tidak formal sejak sekolah rendah, sekolah menengah hinggalah ke IPT dan sekarang ni tamat belajar. Sampai kinilah saya perhatikan. Kalau tak percaya lagi, maka terserah!

Kalau tak percaya, kita tunggu mati deh. Kita tunggu. Nanti kita taubat balik. agaknya lah boleh kelik ke dunia semula...ikut suko demo lah. kita royak hok benar, seksok Kalau tuhe tanyo, boleh jawab kito royak doh...Maaflah Kalau kasar, sayo ni Kalau dalam bab gini memang tegas. “ No compromise “.

Kesimpulannya, banyakkanlah membaca.
Wassalam.

Maafkan saya jika terkasar bahasa. Saya hanyalah insan yang hina.


-----------------
TUHAN, terimalah aku...semoga Allah selamatkan kita daripada segala kejahatan yang berada di langit dan di bumi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 12-11-08 22:20


Pada 12-11-08 09:13 , izdham posting:

!!! QUOTE !!!

malam tadi dengan rasmi dan bangganya menteri pelajaran mharamkan tygn video bkenaan di sekolah.... may be betul juga kata beliau ianya tak sesuai di tyg kan untuk umur yang sedemikian. may kita patut tygkan video program realiti yang berbntuk hiburan, biar anak-anak terlompat sana sini,biar mereka di isi dengan dunia. video sajak kematian tu sesuai untuk yang dewasa saja yang hati dah keras yang dah tak ada jiwa dan perasaan saja..... syabas menteri pelajaran keputusan yang bijak.


dude...sebelum hishamuddin membuat kenyataan,dia dah mesyuarat...mesyuarat pulak,bukan ikut kepala dia seorang saja...ikut suara majoriti...

yang perlu dipersalahkan ialah mak bapak pelajar yang mula membuka isu ni...


-----------------
Manchester United Truly Fans


Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 12-11-08 22:33


Assalamualaikum...

hhmmm.... dengan kerdilnya.... ana setuju dengan tajuk kat atas tu.

Kenapa nak persoalkan?.

dan...ambil juga kata-kata akhi muhammad_azrul86,

Kenapa cerita2 syirik, tahyul dan hantu....di biarkan sahaja. tanpa ada pihak yang mempersoalkan.

hhmm... pelik dan ganjil sangat dah ini....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-11-08 22:38


memang pelik
cerita tahyul macam " Kekasihku seru " Boleh pula masuk.
" Puaka Niyang Rapit " lah...
tapi saya suka juga tengok cerita tu.
suka tengok cerita seram.huhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

carbuqem
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.11.2006
Ahli No: 27181
Posting: 59
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 12-11-08 22:46


Pada 12-11-08 22:20 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-11-08 09:13 , izdham posting:

!!! QUOTE !!!

malam tadi dengan rasmi dan bangganya menteri pelajaran mharamkan tygn video bkenaan di sekolah.... may be betul juga kata beliau ianya tak sesuai di tyg kan untuk umur yang sedemikian. may kita patut tygkan video program realiti yang berbntuk hiburan, biar anak-anak terlompat sana sini,biar mereka di isi dengan dunia. video sajak kematian tu sesuai untuk yang dewasa saja yang hati dah keras yang dah tak ada jiwa dan perasaan saja..... syabas menteri pelajaran keputusan yang bijak.


dude...sebelum hishamuddin membuat kenyataan,dia dah mesyuarat...mesyuarat pulak,bukan ikut kepala dia seorang saja...ikut suara majoriti...

yang perlu dipersalahkan ialah mak bapak pelajar yang mula membuka isu ni...



j e rk, how do you know?are you there, with 'em? Kenapa kalau nerd macam solskjaer posting akan melambangkan kebebalannya sendiri....???

Bookmark and Share

    


  Member Information For carbuqemProfil   Hantar PM kepada carbuqem   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 12-11-08 22:47


Pada 12-11-08 22:38 , zubaidah posting:

!!! QUOTE !!!

memang pelik
cerita tahyul macam " Kekasihku seru " Boleh pula masuk.
" Puaka Niyang Rapit " lah...
tapi saya suka juga tengok cerita tu.
suka tengok cerita seram.huhuhu

hhmm.... bukan nak halang orang tengok cerita2 begitu,

tapi.....

cerita2 begitu lah, lagi "sepatut-patutnya" di komen habis-habisan.


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-11-08 23:42


Saya rasa bukan anak dia tu yang takut sangat..mak bapak dia yang lebih takut.hehehe..sebab tu repot kat tv3.ngeh3..

ada pro kontra, ada positif dan negatifnya..pada pandangan saya yang sangat lemah ilmunya, tidak berapa sesuai video2 ini ditayangkan kepada kanak-kanak terlalu muda, terutamanya tahap satu (darjah 1-3) sekolah rendah..maybe tahap dua (darjah 4-6) lebih sesuai..peringkat pertama pendidikan ialah mengenalkan anak tentang pencipta dan penciptaan, tentang keluasan rahmat Allah, tentang ganjaran2 melakukan kebaikan dan lain-lain ganjaran positif, tetapi diselangi dengan unsur2 'punishment' yang tidak terlalu berat dihadam oleh fikiran kanak-kanak..selanjutnya jika telah mencapai peringkat umur yang sesuai, barulah elemen2 seperti diatas didedahkan..tapi saya menyokong bahawa zaman sekarang, kita perlu didik anak-anak sesuai dengan zamannya, iaitu menggunakan teknologi IT..barulah kesannya lebih hebat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

bintanghati2008
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.07.2008
Ahli No: 34147
Posting: 217
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-11-08 10:24


assalammualaikum

saya setuju jika tayangan tersebut di tayangkan kepada pelajar sekolah menengah. biar terbuka pintu hati mereka.

terlalu awal untuk mendedahkan perkara-perkara sedemikian kepada mereka tetapi tak salah jika mereka mengetahuinya. jika di beri kesempatan saya pun nak tengok tayangan sedemikian agar dapat menguatkan keimanan pada yang satu

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintanghati2008Profil   Hantar PM kepada bintanghati2008   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-11-08 15:52


Pada 13-11-08 10:24 , bintanghati2008 posting:

!!! QUOTE !!!

assalammualaikum

saya setuju jika tayangan tersebut di tayangkan kepada pelajar sekolah menengah. biar terbuka pintu hati mereka.

terlalu awal untuk mendedahkan perkara-perkara sedemikian kepada mereka tetapi tak salah jika mereka mengetahuinya. jika di beri kesempatan saya pun nak tengok tayangan sedemikian agar dapat menguatkan keimanan pada yang satu


kalau terbukak...kalau tak...??? macam mana? jangan lah di umur sekolah menengah....time mereka dah nak mengorat, tacklae awek, cari pakwe....dah tak ada masa dah nak tengok benda-benda macam tu... naik main game, lepak2...jangan harap nak tengok...

start sekolah rendah lah lebih baik....


-----------------
TUHAN, terimalah aku...semoga Allah selamatkan kita daripada segala kejahatan yang berada di langit dan di bumi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-11-08 16:08


Pada 12-11-08 22:38 , zubaidah posting:

!!! QUOTE !!!

memang pelik
cerita tahyul macam " Kekasihku seru " Boleh pula masuk.
" Puaka Niyang Rapit " lah...
tapi saya suka juga tengok cerita tu.
suka tengok cerita seram.huhuhu



kekasihku seru tu nampak entah apa-apa..
puaka niyang rapit tu nampak real sikit walaupun hakikatnya tipu..


zubaidah berposting lagi...:

!!! QUOTE !!!


kalau terbukak...kalau tak...??? macam mana? jangan lah di umur sekolah menengah....time mereka dah nak mengorat, tacklae awek, cari pakwe....dah tak ada masa dah nak tengok benda-benda macam tu... naik main game, lepak2...jangan harap nak tengok...
start sekolah rendah lah lebih baik....

!!! QUOTE !!!




yang ni saya sokong.. memang kena terap dari sekolah rendah.. bila sekolah menengah..mula-mula bolehlah dilentur bila dah bergaul sana sini..faham-faham sajalah..




Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: Terengganu+Selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-11-08 17:05


Mungkinkah kerana ramai manusia sekarang yang takutkan kematian? Orang yang beriman mereka tidak takutkan kematian kerana kematian itu pasti, tapi apa yang mereka takutkan hanya Allah dan juga takut jika amal mereka masih lagi tidak cukup sebelum tiba saat mata terpejam untuk selamanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 13-11-08 18:23


Orang Melayu(atau Islam?), banyak sangat bercakap, itu salah ini salah, yang betulnya macam mana? Jarang yang beri pandangan untuk membuat yang lebih baik, lebih berkesan dan sebagainya...yang tau buat komen...komen...komen...tak kiralah Melayu yang kurang intelek atau Melayu yang intelek sama saja perangai dan sikap.....berilah teguran yang membina yang boleh membaiki lagi perkara berkenaan.....itulah sikap Melayu sejak dulu....


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Maaflah tadi diletakkan di tempat yang salah...di sini baru betul.....


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-11-08 08:57


Pada 12-11-08 22:38 , zubaidah posting:

!!! QUOTE !!!

memang pelik
cerita tahyul macam " Kekasihku seru " Boleh pula masuk.
" Puaka Niyang Rapit " lah...
tapi saya suka juga tengok cerita tu.
suka tengok cerita seram.huhuhu


ooo, cik zubaidah ni layan juga ye cerita seram..hehe.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-11-08 08:57


Pada 12-11-08 22:38 , zubaidah posting:

!!! QUOTE !!!

memang pelik
cerita tahyul macam " Kekasihku seru " Boleh pula masuk.
" Puaka Niyang Rapit " lah...
tapi saya suka juga tengok cerita tu.
suka tengok cerita seram.huhuhu


ooo, cik zubaidah ni layan juga ye cerita seram..hehe.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-11-08 09:22


Pada 12-11-08 22:33 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...

hhmmm.... dengan kerdilnya.... ana setuju dengan tajuk kat atas tu.

Kenapa nak persoalkan?.

dan...ambil juga kata-kata akhi muhammad_azrul86,

Kenapa cerita2 syirik, tahyul dan hantu....di biarkan sahaja. tanpa ada pihak yang mempersoalkan.

hhmm... pelik dan ganjil sangat dah ini....


sebab filem tahyul dan syirik lagi khurafat tu da smemangnye bisnes,,,boleh buat duit,,dalam keadaan dunia yang mementingkan meterialistik,,begitu lah keadaannye,,,

pagi tadi,,sempat tengok discusion kat nasi lemak kopi O di tv 9 dekat dihati,,dmana pengacara dan panel jemputannye menyetujui tygan tersebut...rata-rata memang ramai setuju dengan tayangan tersebut,,pak menteri yang cepat melatah dan terus tarik semula tygkan tersebut,,,para ibu bapa memang memandang perkara itu dengan jangka masa pendek,,,tapi kalau di ikutkan jangka masa panjang,,,,hal ini berguna juga...apa yang di tayangkan dalam video tersebut,,mengikut perkara betul yang disebut dalam alquran dan sunnah....

lagi satu,,kalau di ikutkan dengan keadaan sekarang,,anak-anak,,remaja2 malah ibu bapa sendiri pun memang dalam zon yang selesa..kat kan keluar dr zon tersebut.....rasul pun ada bagitahu..manusia yang paling cerdik,adalah manusia yang mengingati mati....kita kan ingat,,,diri kita ni seperti di dalam TV,dan Allah sebagai penontonnya..sesaat pun tak terlepas pandang,itu lah sifat Allah yang kaya dengan asma'nya....sekurang2nya anak-anak tau natijah sesuatu perkara tu jk buat tak betul semasa hidupnya...

kat sini saya tertarik dengan cerita ihsan..cerita yang menang anugerah skrin baru-baru ni,,diman seorang anak yang dahulunya taat kepada ibu,,dan boleh menjadi derhaka...ok,,,,di plot klimak cerita,,,tengok apa natijahnya,,,,dengan keadaan dia yang tak betul,,dan mati tanpa keampunan ibu dan ayah,,,,so soal "alah kubur lain-lain" boleh dibidas,,tengok lah,,memang kubur lain-lain,,tapi natijahnya da menyusahkan org lain nak mnguruskan mayat tu...dan filem itu mmaparkan akibat anak derhaka apabila mati...so cerita2 yang brunsur nasihat begitu wajar dipertghkan....boleh juga kan keluar tayangan tv,,,sebab tak haevy agaknya...


ok balik semula dalam hal tygn sajak kematian tu...tadi dalam nasi lemak kopi O...ada seorang penonton memberi contoh kesan tentang cucunya yang murung,,jadi penakut,dll lah selepas tengok tygn tu..tapi bila di soal semula,,,kekuatn cucunya dalam mendirikan solat,,mengaji,,berdoa...bertambah baik..so..bukan ke ini kesan yang positif?

so,,saya harap,,hal ini,,,ibu bapa kena pandang dr sudut positif,,,sebab dalam alquran dan sunnah da terang lagi nyata menceritakan seksa kubur,,seksa di neraka...bukan nak menakut2kan,,tapi nak bagi kita yang bergelar manusia ni sentiasa berjaga dan bersedia dalam menghadapi kematian....persolannya..SUDAHKAN KITA DIJEMPUT ILAHI?....

HANYA ALLAH YANG TAU........SEKIAN,,,,



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 14-11-08 10:20


Pada 10-11-08 15:43 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!

Salam,

Pada saya Kalau setakat dibacakan sajak pasal kematian untuk pengajaran tak mengapa. Tapi ditayangkan visual yang mengambarkan orang dalam kubur saya rasa tak sesuai pada murid seusia muda bergitu. Kanak-kanak sukar untuk memahami perkara yang abstrak.

Lebih-lebih lagi bila visual itu hanya merupakan lakonan terhadap perkara yang gaib yang realiti sebenarnya tiada siapa yang tahu. Dikhuatiri apa yang dilakonkan bersalahan dengan hakikat yang sebenar.

Lagi satu itu bukannya cara yang tepat untuk menguatkan keyakinan terhadap perkara yang ghaib.

Wasalam.


Bila bab visual tentang cerita hantu, hiburan melampau semua bagus untuk pemikiran budak-budak. Tapi bila bab islam bab penghayatan semua cakap xbagus lah tak elok lah. Pelik betul zaman sekarang ini. Mestila cikgu yang tayang bagitahu ini hanya gambaran hakikatnya dalam kubur still tak ada siapa yang tau.

Ketika umur saya 7tahun saya pernah dibacakn dan dipertonton kan seakan2 neraka dan syurga dari majalah. Sampi sekarang masih ingat. Takkan lah bodoh sangat nak percaya gambar tu neraka and syurga. Masa kecik dipertontonkan. Bila dah besar baru mampu beri andaian yang baik.

Kesimpulan nya, nabi sendiri bergaul dengan kanak-kanak. tengok sahaja anak angkat nabi. Nabi ajak berbincang menceritakan dosa dan syurga dan sebagainya serta mampu membuatkn mereka berfikir. sebab itu mereka cepat matang dan mampu menguruskan diri serta beriman ketika masih muda. Ini zaman sekarang asyik bagi tengok ultraman,spiderman,cicakman,anime...bagaimana lah nak matang budak kecik ini?anda fikir lah sendiri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

amancalledboy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.07.2008
Ahli No: 33940
Posting: 128
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-11-08 12:53


salam,

setuju2..kenapa nak di persoalkan? kan?

saya pun pelik kenapa lah DR perempuan tu persoalkan...katanya anak dia dah berubah..saya nak tau juga anak dia berubah bagaimana...huhuh..
berubah ke arah islamik ke? sebab tu DR tu persoal? huhu..aduhh...

apa-apa pun saya setuju lah video tu di pertonton di peringkat awal.. :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For amancalledboyProfil   Hantar PM kepada amancalledboy   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-11-08 15:04


Dengan nama Allah lagi maha penyayang...

Secara jujurnya ana tidak setuju atas tayangan ini bagi kanak-kanak TAHAP-TAHAP tertentu....

1.Sebab anak-anak ini ibaratkan kain putih,daya imaging dia sangat tinggi..ini akan menyebabkan pemikiran akan dirosakkan,bagi ana kita tampilkan keindahan ISLAM itu sendiri...akhalak islam syokan

2. Iman anak-anak kecil baru nak bertatih,dalam proses dalam membentuk iman...andaikata tayangan dipamerkan akan menyebab kerosakan iman tentang alam ghaib dan ana khuatir lagi masalah aqidah

3.kalau betul nak anak-anak kita jadi takut akan azab kubur..ana syorkan bercerita tentang dose dan pahala...

Sekadar pandangan..andaikata sahabat nak mencatas pandangan ana silakan..ana alu-alu kan..ana mencari yang haq

Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 14-11-08 16:49


Assalamualaikum
bersetuju dengan jubah_hijau..ada tahap tertentu di mana tayangan begini boleh dibuat terhadap kanak-kanak...tapi, saya jugak tidak bersetuju bahawa ia dibanned terus dari dikeluarkan..

pendapat saya, jugak sama macam jubah_hijau...sebab konsep Islam ini didatangkan dalam dua perkara yang saling melengkapi iaitu, amal makruf nahi mungkar...jika amal makruf tak mampu dijalankan, boleh ditukar dengan nahi mungkar...seperti mana halnya kita boleh bercerita tentang keindahan syurga untuk menaikkan iman kita, dan bilamana "taktik" tersebut tidak berjalan, boleh pula diceritakan tetang azab neraka..bagi setiapnya mempunyai tempat yang sesuai untuk dilaksanakan..
hujah jubah_hijau jugak dipersetujui oleh saya...

P/S : apapun, ia adalah pendapat..dan khilaf..tak perlu terus bertelagah sesama kita dalam perkara ini, apatah lagi kerana perbuatan dan tindakan orang lain...dakwah bukan hanya berdiri di atas satu perkara..pelbagai cara boleh digunakan untuk memnangi hati kanak²..jika dah Sajak Kematian ni tak boleh ditayangkan, tak bermakna dakwah itu perlu mati..go on with the other way around...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-11-08 17:25


Pada 10-11-08 18:51 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada pendapat saya, saya faham apa yang dimaksudkan.


macam skemata tampak kanak-kanak, perkembangan kognitif kanak-kanak yang abstrak... saya faham apa yang Daeng bincangkan.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 15-11-08 17:04


Ada impak ke? rasanya tak ada impak langsung...anda tau ke sapa yang komen agar video ini tidak disiarkan? seorang Dr perempuan yang berkahwin dengan lelaki mat saleh. Nama mereka Dr Intan Sabrina Muhammad dan suaminya Michael O'Lary Abdullah. dengan penuh bangga mereka komen kata video ini patut ditayangkan pada umur 18thn. MasyaALLAH. nak melentru buluh biarlah dr rebungnya. Dah keras sampai 18tahun nak tunjuk video macam ini pun kena gelak saja. Boleh tengok komen Doktor ni kat sini

http://www.youtube.com/watch?v=G1eiDck73qo

memang worst lah, Doktor hampeh, Menteri pun hampeh. Kecewa betul bila benda baik saja semua kena tentang.

anda tengok lah dulu before komen. kalau tak tengok lagi video klip ini baik jangan komen.
ini link dia..

http://www.youtube.com/watch?v=L9eVrmMdo5Y

p/s: credit pada komen-komen dalam youtube. walaupun rata-rata user semua otak gila2 tapi tetapi dengan hak yang klip ini tak ada unsur yang bahaya langsung.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

adeq3101
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.07.2008
Ahli No: 34183
Posting: 45
Dari: S.T.P

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-11-08 17:58


Pada 10-11-08 16:58 , Firdaus_Azimi posting:

!!! QUOTE !!!

mmmmm..
entah lah...
tengok jangan PANDANG BELAKANG tak mengapa...
tengok transfomer pun bagus..
hehhe..
nampak dunia dah jadi lain...
lain bila org islam sendiri dah memandai berkata itu dan ini..
tapi tak pernah fikir tentang itu dan ini..
atau dah terlebih fikir hingga taknak terima itu dan ini..

p/s.. harap DR perempuan tu paham maksud itu dan ini..


setuju...ni lah dunia sekarang..pening memikirkannya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adeq3101Profil   Hantar PM kepada adeq3101   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 15-11-08 22:35


saya rasa kat sini pak menteri yang kecoh 2 sbenar eh yang takut..
yelaa takut sangat pada kematian..memang kita takut, tapi jgan lah sampai lrg pendedahan kepada anak-anak..
melentur buluh biarlah dr rebung..
kalau dah jadi buluh macam pak menteri 2 memang susah lah..
dia takut tak dapat kaut semua masuk kocek dia :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 15-11-08 22:36


2 lah traf pemikiran pak menteri 2..
hanya fikir dunia semata-mata..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-11-08 10:34


Pada 15-11-08 17:04 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

Ada impak ke? rasanya tak ada impak langsung...anda tau ke sapa yang komen agar video ini tidak disiarkan? seorang Dr perempuan yang berkahwin dengan lelaki mat saleh. Nama mereka Dr Intan Sabrina Muhammad dan suaminya Michael O'Lary Abdullah. dengan penuh bangga mereka komen kata video ini patut ditayangkan pada umur 18thn. MasyaALLAH. nak melentru buluh biarlah dr rebungnya. Dah keras sampai 18tahun nak tunjuk video macam ini pun kena gelak saja. Boleh tengok komen Doktor ni kat sini

http://www.youtube.com/watch?v=G1eiDck73qo

memang worst lah, Doktor hampeh, Menteri pun hampeh. Kecewa betul bila benda baik saja semua kena tentang.

anda tengok lah dulu before komen. kalau tak tengok lagi video klip ini baik jangan komen.
ini link dia..

http://www.youtube.com/watch?v=L9eVrmMdo5Y

p/s: credit pada komen-komen dalam youtube. walaupun rata-rata user semua otak gila2 tapi tetapi dengan hak yang klip ini tak ada unsur yang bahaya langsung.


Assalamualaikum

Cayalah hafeezzul…saya jugak sokong pendapat awak. Bagus2…huhu...awaklah kawan saya...terima kasih tak terhingga...
Sebenarnya DR perempuan and suaminya tu serta bapak2 menteri tu takut dengan ISI KANDUNGAN SAJAK tu yang mengatakan lebih kurang macam ni lah intipatinya…
- “aku telah merosakkan ekonomi islam…and apa-apa yang berkenaan islam..” lepas itu macam mana ek saya nak terangkan. Nak kena dengar balik and ambil satu-persatu ayat-ayat tu and taip balik kat ukhwah.com ni. Tapi da malas dah nak buka youtube. Tak pun sahabat-sahabiah dengar lah semula and cuba perhatikan dan hayati setiap bait-bait sajak dia. Penuh dengan kenyataan apa yang berlaku kini, apa yang selama ni pembangkang duduk berusaha untuk memperbetulkannya semula selaras dengan al-quran dan hadis. Kerajaan takut kalau bila rakyat takut dengan kematian, allah, adanya hari pembalasan di kemudian hari dan sewaktu dengannya nanti semua orang akan sedar. Nanti tiada orang lah nak undi dan sokong mereka dalam pilihanraya akan datang. lepas itu, duit dalam kocek tak penuh lah...tak boleh beli helikopter, kereta mewah, rumah macam istana sedangkan rakyat masih ada lagi yang mandi dan membasuh dengan menggunakan air parit tepi jalan raya. Kalau kat kelantan boleh lah tahan, miskin2 demo pun boleh lagi mandi air sungai yang keruh kerana tanah bukit yang di tarah sana sini. Ni tengoklah kat perak, lagi teruk yang mandi dengan air parit. Kotoran apa yang tak ada dalam air parit?...mungkin air tahi manusia , kumbahan, longkang, air kencing, bangkai, tahi lembu, kambing, pampers budak dan macam-macam lagi. Complete set lah boleh dikatakan. Tu sejak daripada taklukan BN/UMNO lagi. Bila pembangkan takluk baru lah keluar agaknya Bersamamu... Pikirlah...Allah bagi kita akal dan mata duduk bahagian atas sekali. Tengok dan fikirlah baik-baik Kenapa kerajaan takut sangat dengan sajak kematian tu.
Kesannya mendalam sekali kalau rakyat sedar dan takut dengan dosa. Pembangkang akan naik dan goverment akan gulung tikar.

Tapi, kalau lah goverment sekarang ni betul-betul ikut islam, hal-hal macam ni takkan timbul...alangkah bahagianya kalau goverment ikut islam...indahnya...:-) mmm...
Ya Allah, berilah kemenangan kepada islam sebelum Engkau gulung tikar dunia ni...
Ameeennn...

Wassalam.



P/s : Kalau kesalahan dan keaiban orang lain didedah-dedahkan, dibongkar-bongkarkan...tapi kesalahan dan kejelekan diri sendiri disorot habis-habisan. Tengoklah bila di akhirat kelak, Allah akan dedahkan semua keaiban orang tu...


:-D :-D :kelip: :kelip: :kelip: :kelip: :kelip:


-----------------
TUHAN, terimalah aku...semoga Allah selamatkan kita daripada segala kejahatan yang berada di langit dan di bumi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 16-11-08 12:28


apa yang tak benarnye dalam klip tu? ok saja? drama kekasihku seru lagi seram..anak-anak murid aku siap tau nama watak2 cerita tu..aku ajar waris dalam keluarga masa isi satu form..kiranya parent depa lah tapi yang mereka sebut waris jari hantu ke..atau waris dengan mastura tu??huh..letih aku nak jawab..!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

panahpena
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2008
Ahli No: 35854
Posting: 160
Dari: Johor Bharu

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-11-08 15:23


Anak saya yang berumur 11 tahun diarah menonton klip itu oleh Ustazahnya. Saya setuju tetapi apa yang saya tak setuju ialah caranya salah. Penilaian kanak-kanak terhadap perkara seumpama ini tidak sama seperti orang dewasa. Ustazah yang menayangkan klip tersebut perlu lebih proaktif dalam memberi sedikit usrah kepada pelajarnya. Bukan mainkan video dan biarkan kanak-kanak itu memikirkan sendiri mesejnya. Tentulah perspektif kanak-kanak itu hanya 'hantu'. Bukan seksaan yang bakal dihadapi. Saya pula terpaksa menggunakan 'reverse psycology' untuk mententeramkan anak saya yang ketakutan di rumah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For panahpenaProfil   Hantar PM kepada panahpena   Quote dan BalasQuote

Meshaal
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.10.2008
Ahli No: 35602
Posting: 40
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-11-08 07:19


Berita Harian: Ahad

'Bekas ahli al-Arqam terbit video mayat'
Oleh Anwar Hussin
[email protected]

Sajak Kematian didakwa propaganda ajaran Aurat Muhammadiah

KUALA LUMPUR: Klip video Sajak Kematian yang ditayangkan pada sesi pengajaran murid Tahun Satu dan Dua sehingga menimbulkan kontroversi, didakwa diterbitkan bekas pengikut al-Arqam.

Bekas Penasihat Undang-Undang al-Arqam, Zabidi Mohamed mendedahkan klip video itu diterbitkan sebuah syarikat diusahakan bekas pengikut al-Arqam yang bertujuan menyebarkan propaganda ajaran kumpulan itu.

"Klip video berkenaan adalah himpunan koleksi lakonan bekas pengikut al-Arqam mengenai kematian yang dibuat di beberapa tempat," katanya ketika dihubungi Berita Minggu di sini, semalam.

Sebelum ini, Menteri Pelajaran, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata kementeriannya akan menyiasat penggunaan klip video Sajak Kematian pada sesi pengajaran bagi murid Tahun Satu dan Dua, sebelum sebarang tindakan mengenainya diambil.

Beliau yang tidak bersetuju dengan pendekatan menakut-nakutkan pelajar sebagai satu kaedah pembelajaran berkata, ia tidak akan membawa sebarang manfaat kepada pelajar.

Klip video 10 minit 48 saat yang diterbitkan pada 2000 itu antara lain memaparkan babak mayat yang sudah dikafankan berdepan dengan seekor ular.

Berikutan itu, ibu bapa bimbang klip video itu akan menimbulkan ketakutan atau menjejaskan akidah anak mereka apabila menyaksikan gambaran mengenai perkara alam ghaib.

Tayangan klip video itu juga mendapat bantahan daripada Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin.

Zabidi berkata, Kementerian Dalam Negeri harus menyiasat klip video itu kerana sebelum ini kerajaan ada mewartakan larangan terhadap orang ramai daripada mengeluarkan sebarang penerbitan yang bertujuan menyampaikan atau menghidupkan semula ajaran al-Arqam.


-----------------
Jana Wang USD dengan blog anda di http://pakej-jana-wang-adsense.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeshaalProfil   Hantar PM kepada Meshaal   Pergi ke Meshaal's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 21-11-08 22:07


hmm.. tak habis-habis tuan peguam zabidi tu mendakwa dakwi ia berkiatan dengan al-arqam..sikit-sikit al-arqam...so..nampak sangat dia tak setuju dengan tayangan tu..sama macam pihak2 'atasan' yang melatah dengan tayangan video tu..hmm..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 22:36


kalau dah tak bagi tengok,jom kita pakat tayangkan video ni pula kat sekolah....

http://www.youtube.com/watch?v=7IILr6YhBLo

Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

unanjaga
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.08.2008
Ahli No: 34507
Posting: 190
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-12-08 10:21


Yang tak pernah dibantah atau pun yang dilarang bilamana ada tayangan berbentuk hiburan seperti konsert atau pun nyanyian...malah budaya itu semakin dihidupkan subur diamana mana(termasuk disekolah)

Bookmark and Share

    


  Member Information For unanjagaProfil   Hantar PM kepada unanjaga   Pergi ke unanjaga's Website   Quote dan BalasQuote

ansarullah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2004
Ahli No: 10247
Posting: 110
Dari: Rusila

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-12-08 20:26


Loh, benda macam ni pun menteri pelajaran nak kecoh.

Belum benda ini kecoh lagi. Aku dengan adik-adik aku yang berjumlah 13 orang dah tonton Sajak Kematian ini.

aku dapat dari sahabat aku. Aku pun bawa balik rumah-dengan niat didik adik-adik aku jadi orang baik.

kitaorang tengok ramai-ramai dalam bilik dari sebesar-besar yang masuk universiti sehinggalah yang umur 2 tahun.

lepas tengok saja, adik-adik aku jadi insaf. bila suruh solat saja, automatik tinggalkan TV, terus solat terutamanya yang umur 4 tahun, 6 tahun, 8 tahun yang baru nak lekat solat.

tengok, apa impaknya?! ada impak beb!

Aku dok membebel 24 jam pun, mereka susah nak patuh. bagi tengok video yang berguna macam ini, terus insaf. kata orang melihat dan merasai itu lebih berkesan dari mendengar (dengar orang membebel).


adik aku balik sekolah rendah, dia cerita Ustaz dia tayang video itu. ramai kawan-kawan dia yang umur 8 tahun menangis dan insaf. pendekatan yang baik, uSTAZ! syabas!


Menteri ini dia fobia dengan perkataan "agama" untuk didik akhlak pelajar. yang dia tahu pendidikan moral yang tiada tiang dan paksinya..

Pendapat aku yang ada adik-adik kecil....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ansarullahProfil   Hantar PM kepada ansarullah   Quote dan BalasQuote

ansarullah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2004
Ahli No: 10247
Posting: 110
Dari: Rusila

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-12-08 20:26


Loh, benda macam ni pun menteri pelajaran nak kecoh.

Belum benda ini kecoh lagi. Aku dengan adik-adik aku yang berjumlah 13 orang dah tonton Sajak Kematian ini.

aku dapat dari sahabat aku. Aku pun bawa balik rumah-dengan niat didik adik-adik aku jadi orang baik.

kitaorang tengok ramai-ramai dalam bilik dari sebesar-besar yang masuk universiti sehinggalah yang umur 2 tahun.

lepas tengok saja, adik-adik aku jadi insaf. bila suruh solat saja, automatik tinggalkan TV, terus solat terutamanya yang umur 4 tahun, 6 tahun, 8 tahun yang baru nak lekat solat.

tengok, apa impaknya?! ada impak beb!

Aku dok membebel 24 jam pun, mereka susah nak patuh. bagi tengok video yang berguna macam ini, terus insaf. kata orang melihat dan merasai itu lebih berkesan dari mendengar (dengar orang membebel).


adik aku balik sekolah rendah, dia cerita Ustaz dia tayang video itu. ramai kawan-kawan dia yang umur 8 tahun menangis dan insaf. pendekatan yang baik, uSTAZ! syabas!


Menteri ini dia fobia dengan perkataan "agama" untuk didik akhlak pelajar. yang dia tahu pendidikan moral yang tiada tiang dan paksinya..

Pendapat aku yang ada adik-adik kecil....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ansarullahProfil   Hantar PM kepada ansarullah   Quote dan BalasQuote

ansarullah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2004
Ahli No: 10247
Posting: 110
Dari: Rusila

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-12-08 20:33


Tapi terpulanglah pada pendapat masing-masing

Adik-adik aku ini dah terbiasa dengan pendidikan agama dan lebih matang berbanding umur mereka.

Mungkin sebab doktor itu dan suaminya masih " baru" dengan cara pendekatan macam ini. Tu lah yang jadi kecoh.

Aku think positif. Tak boleh lah nak marah kat doktor itu...mereka mungkin tak biasa dengan pendidikan macam ini.

Everything has their own pro and contras.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ansarullahProfil   Hantar PM kepada ansarullah   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 16-12-08 20:57


Erm .. tapi Wawa teringat masa Wawa sekolah rendah dulu, Wawa ada buat pentomin tajuknya "Sajak Sakaratul maut " -Based on Kaset Kelahiran (tak silap Wawa tu kaset kluarn org arqam)

tak ada pula ibu bapa yang complaint macam-macam .. even kami masyarakat org kampung tapi ALHAMDULILLAH, Pentomin tu disambut baik.. tak ada pula kata tak sesuai ETC.

Apa yang sajak kematian tu tunjukkan jauh lagi "lembut" dari alam kmatian sebenar ..
Cuma, memang kurang sesuai lah bagi kanak-kanak 7-9 tahun menontonnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.173134 saat. Lajunya....