Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Aku bersama sangkaan hambaKu padaKu, jika sangkaannya baik maka baiklah baginya, dan jika sangkaannya buruk maka buruklah baginya.
-- Hadis Qudsi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 80
Ahli: 0
Jumlah: 80




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 60 hari yang lalu
the_brOtherz: 87 hari yang lalu


Jejak Dapur
Topik: ...cara mudah licinkan stok kuih raya...


Carian Forum

Moderator: Administrator, anis_zulaikha
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Dapur
    »» ...cara mudah licinkan stok kuih raya...

Please Mendaftar To Post


Oleh ...cara mudah licinkan stok kuih raya...

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 09-11-08 21:09


salam..

kali ni saya nak kongsikan satu cara yang boleh dikatakan mudah dan tidak membazir..

saya tahu kat rumah anda masih berbalang2 kuih raya ada atas meja tu..Kalau tak letak atas meja pun ada kat kabinet.. Kalau tak pun agaknya ada yang letak kat peti ais..tak pun kat store agaknya!

tu lah.. masa tunjuk2 dengan jari tak ingat dunia..ni da habis raya kuih masih berbaki..time raya masa tu pula bukan org pandang dengan kuih kita sangat pun..p sana p sini sama saja kuihnye..so yang berbeza menu utama yang kita serve tu lah jadi keutmaan..

k..serius..

untuk mengabiskan stok biskut dan kuih raya (yang dibajar tau) - tak dapat saya sebut nama pasal tak arif pasal nama kuih..huhu.. caranya, pecahkan kuih2 raya tu dalam magkuk, kemudian gaulkan dengan aiskrim berperisa vanilla..ala..macam kita buat coleslow tu lah..sayur campur mayonis...hehe..sedap tau..

kalau kerepek dan keropok raya pula..macam kerepek bawang, tumpi dll, apekate anda masa lunch dan dinner makan dengan nasi.. ala..macam makan nasi kerabu dengan keropik tu lah.. atau macam makan nasi dengan pepedem tu..sama saja raya..sedap..

Kalau kekacang pula (kacang tanah, kacang kuda, kacang hazel dll)..lagi snnag..masa anda makan nasi lemak tu apekate anda makan dengan kekacang ni..sama saja kan macam kita makan nasi lemah dengan kacang tanah tu..sama saja..sedap jugak..

so..tu lah caranya..pasti tak membazir..tak percaya..try it urself !!

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-11-08 21:26


Pada 09-11-08 21:09 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

salam..


untuk mengabiskan stok biskut dan kuih raya (yang dibajar tau) - tak dapat saya sebut nama pasal tak arif pasal nama kuih..huhu.. caranya, pecahkan kuih2 raya tu dalam magkuk, kemudian gaulkan dengan aiskrim berperisa vanilla..ala..macam kita buat coleslow tu lah..sayur campur mayonis...hehe..sedap tau..

kalau kerepek dan keropok raya pula..macam kerepek bawang, tumpi dll, apekate anda masa lunch dan dinner makan dengan nasi.. ala..macam makan nasi kerabu dengan keropik tu lah.. atau macam makan nasi dengan pepedem tu..sama saja raya..sedap..

Kalau kekacang pula (kacang tanah, kacang kuda, kacang hazel dll)..lagi snnag..masa anda makan nasi lemak tu apekate anda makan dengan kekacang ni..sama saja kan macam kita makan nasi lemah dengan kacang tanah tu..sama saja..sedap jugak..

so..tu lah caranya..pasti tak membazir..tak percaya..try it urself !!


:-o lah...macam tu ke caranya??wah cikgu kita seorang ni bukan saja pandai mengajar tapi pandai juga ye mengajar cara untuk menghabiskan kuih raya..tapi kan macam pelik saja lah :oops:

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

areyien
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34006
Posting: 168
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-11-08 21:38


Hehe..ok jugak itu.. :-D
yelah, daripada membazir, kan tak elok..
so next raya, jangan buat kueh banyak-banyak..hehe


-----------------
Insan yang mulia ialah insan yang selalu mengakui kelemahannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For areyienProfil   Hantar PM kepada areyien   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 09-11-08 22:48


Pada 09-11-08 21:26 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-11-08 21:09 , syemarly posting:
:-o lah...macam tu ke caranya??wah cikgu kita seorang ni bukan saja pandai mengajar tapi pandai juga ye mengajar cara untuk menghabiskan kuih raya..tapi kan macam pelik saja lah :oops:




hehe..macam tu saja..so simple..iyalah..Kalau tak dihabiskan nanti tengik pulak bau..da makin tak sedap..yang da masuk angin tu lagi lah haru..so Kalau makan dengan aiskrim kuih2 tu nanti akan kembali 'beku'..iyalah..da gaul dengan aiskrim yang sjuk tu..

anyway tu hanya idea yang saya cedok dari anak buah yang berumur 7 tahun.. sejarahnye..dia berebutkan biskut 'aiskrim' (ala..anda mesti tau kan bagaimana design biskut tu) dengan kakak dia..tapi dia kalah..last2 mak dia ambil biskut lain (tak tau pula namanya, tapi bukan tat tau), lepas itu pecah2kan gaul dengan aiskrim..maka jadilah biskut aiskrim..huhu...



(Kalau ada idea lain boleh kongsi sama k..)

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

BDK_SEMPOI85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.11.2007
Ahli No: 31867
Posting: 115
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 09:17


kueh raya dan kerepek yang tak habis kat rumah itu...saya bwa pergi ofis...yang mana kueh yang tak berapa minat itu...bwa saja pergi ofis...time ptg2 kekdang perut lapar...konform kawan-kawan dalam ofis bedal kueh raya saya...dalam masa 1mggu...semua okey telah habis..:-D....

Bookmark and Share

    


  Member Information For BDK_SEMPOI85Profil   Hantar PM kepada BDK_SEMPOI85   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.084857 saat. Lajunya....