Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 27-09-2023  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kecantikan tidak terletak pada wajah seseorang tapi pada mata yang memandang
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 75
Ahli: 0
Jumlah: 75
  Yang Masuk Ke Sini
hajime_kindaichi: 11 hari yang lalu
fayyzah: 13 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Bila Yang Nyata Dibiar, Yang Tersembunyi Dicari


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Bila Yang Nyata Dibiar, Yang Tersembunyi Dicari

Please Mendaftar To Post


Oleh Bila Yang Nyata Dibiar, Yang Tersembunyi Dicari

darkside
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2008
Ahli No: 35022
Posting: 106

blank   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 12:12


Beberapa hari lalu apabila saya membaca muka depan sebuah akhbar yang mendedahkan tangkapan khalwat ke atas individu tertentu yang dilakukan oleh jabatan agama dan disiarkan secara �promosi maruah� oleh akhbar tertentu saya teringat kepada kenyataan saya pada peringkat awal saya menjadi mufti dua tahun lepas yang membantah tajassus atau mengintip.

Masa itu saya baru sahaja hendak dikenali oleh sesetengah masyarakat negara ini. Sesetengah pihak mengambil kesempatan untuk mengkritik saya dan menganggap itu pandangan yang �menghalalkan� maksiat. Demikian segelintir kelompok manusia yang cepat menghukum tanpa berfikir dan menilai.

Hari ini saya hanya tinggal sebulan lagi berada atas jawatan mufti, isu khalwat kembali menjadi tajuk besar media. Saya sudah banyak kali mengulas, namun biarlah saya sentuh lagi sebagai tazkirah isu ini untuk kali yang akhir ketika masih memegang jawatan.

Dalam hadis Muslim, seorang lelaki datang kepada Nabi saw dan berkata:

�Wahai Rasulullah. Aku mengubati seorang wanita di hujung bandar. Aku telah melakukan kepadanya (seks), cuma aku tidak menyetubuhinya. Inilah aku, maka hukumlah aku apa yang engkau mahu.�

Lalu �Umar (Ibn Khattab) berkata kepadanya:

�Allah telah tutupi keaibanmu jika engkau menutupi dirimu�.

Nabi saw tidak berkata apa-apa. Lalu lelaki itu bangun dan pergi. Nabi saw menyuruh seorang lelaki memanggilnya dan membaca kepadanya firman Allah (maksudnya)

�Dan dirikanlah sembahyang pada dua bahagian siang (pagi dan petang), dan pada waktu-waktu yang berhampiran dengannya dari malam. Sesungguhnya kebaikan itu menghapuskan kejahatan. Perintah-perintah Allah yang demikian adalah menjadi peringatan bagi orang-orang yang mahu beringat� (Surah Hud ayat 114).

Maka ada seorang bertanya:

�Wahai Nabi Allah, ini khas untuknya sahajakah?

Jawab Nabi saw:

�Bahkan untuk manusia keseluruhannya�.

Demikianlah hadis ini menggambarkan Nabi SAW tidak mendedahkan keaiban orang lain selagi keburukan itu tidak dilakukan secara terang-terang. Juga, amalan soleh seperti solat boleh menghapuskan keburukan yang dilakukan. Ya, Islam memang mengharamkan zina dan maksiat seks. Namun, Islam juga mengharamkan mendedahkan aib orang lain yang bersifat peribadi dan tidak mengancam keselamatan awam dan empunya berusaha menutupinya.

Dahulu saya sudah sebut hal ini. Ada yang enggan mendengarnya kerana mereka merasakan mungkar mesti didedahkan sebagai pengajaran. Padahal Islam mempunyai pendirian yang berbeza. Akhirnya, hasil daripada sikap suka mengintai dan mendedahkan perkara dalam �kain orang lain� sekalipun pelakunya cuba menyembunyikannya, maka kita lihat penyakit ini merebak ke dalam berbagai sektor kehidupan. Politik kita pun, politik lawan selak kain. Ekonomi pun demikian. Akhirnya, harga maruah menjadi murah dalam masyarakat kita.

Sesetengah media, memang suka berita sensasi tentang maruah �orang lain� untuk dilelong. Namun Islam menentang cara yang demikian. Maksiat yang dibanteras secara keras oleh Islam adalah maksiat yang berlaku secara terbuka kerana ia menggalakkan aktiviti mungkar dan mencemarkan iklim masyarakat Muslim. Adapun maksiat berlaku secara sembunyi dan hanya membabitkan soal peribadi insan, bukan keselamatan awam, maka ia tidak didedahkan.

Al-Imam al-Ghazali (meninggal 505H) dalam kitabnya Ihya �Ulum al-Din. telah menyebut mengenai rukun-rukun pelaksanaan Hisbah. Hisbah bermaksud pelaksanaan al-Amr bi al-Ma�ruf (menyuruh kepada kebaikan) apabila jelas ia ditinggalkan, dan al-Nahy �An al-Munkar (pencegahan kemungkaran) apabila jelas ia dilakukan. Rukun ketiga yang disebut oleh al-Imam al-Ghazali ialah:

�Hendaklah kemungkaran tersebut zahir (jelas) kepada ahli hisbah tanpa perlu melakukan intipan. Sesiapa yang menutup sesuatu kemaksiatan di dalam rumahnya, dan mengunci pintunya maka tidak harus untuk kita mengintipnya. Allah Ta�ala telah melarang hal ini. Kisah �Umar dan �Abd al-Rahman bin �Auf mengenai perkara ini sangat masyhur. Kami telah menyebutnya dalam kitab Adab al-Suhbah (Adab-Adab Persahabatan). Begitu juga apa yang diriwayatkan bahawa �Umar .a. telah memanjat rumah seorang lelaki dan mendapatinya dalam keadaan yang tidak wajar. Lelaki tersebut telah membantah �Umar dan berkata: �Jika aku menderhakai Allah pada satu perkara, sesungguhnya engkau telah menderhakai-Nya pada tiga perkara. �Umar bertanya: �Apa dia?�. Dia berkata: Allah Taala telah berfirman (maksudnya: Jangan kamu mengintip mencari kesalahan orang lain). Sesungguhnya engkau telah melakukannya. Allah berfirman: (Maksudnya: Masukilah rumah melalui pintu-pintunya). Sesungguhnya engkau telah memanjat dari bumbung. Allah berfirman: (maksudnya: janganlah kamu masuk ke dalam manamana rumah yang bukan rumah kamu, sehingga kamu lebih dahulu meminta izin serta memberi salam kepada penduduknya). Sesungguhnya engkau tidak memberi salam. Maka �Umar pun meninggalkannya�Maka ketahuilah bahawa sesiapa yang mengunci pintu rumahnya dan bersembunyi di sebalik dindingnya, maka tidak harus seseorang memasuki tanpa izin daripadanya hanya kerana ingin mengetahui perbuatan maksiat. Kecuali jika ia nyata sehingga diketahui oleh sesiapa yang berada di luar rumah tersebut..� (Al-Ghazali, Ihya �Ulum al-Din, 3/28, Beirut: Dar al-Khair 1990).

Tokoh ulama semasa seperti al-Qaradawi telah menyebut perkara yang hampir sama. Beliau dalam bukunya Min Fiqh al-Daulah fi al-Islam telah menyatakan:

�Kemungkaran itu mesti nyata dan dilihat. Adapun jika pelakunya melakukannya secara sembunyian dari pandangan manusia dan menutup pintu rumahnya, maka tidak seorang pun boleh mengintip atau merakamnya secara diam-diam dengan menggunakan alat elektronik atau kamera video atau menyerbu rumahnya untuk memastikan kemungkarannya. Inilah yang ditunjukkan pada lafaz hadis �barangsiapa yang melihat kemungkaran, maka hendaklah dia mengubahnya�.� Dikaitkan kewajipan mengubah itu dengan melihat atau menyaksikan kemungkaran. Tidak dikaitkan dengan mendengar tentang kemungkaran dari orang lain. Ini kerana Islam tidak menjatuhkan hukuman kepada orang yang mengerjakan kemungkaran secara bersembunyi dan tidak menampakkannya. Diserahkan hanya kepada Allah untuk menghisabnya pada hari kiamat. Hisab ini bukan menjadi wewenang seseorang di dunia. Sehinggalah dia melakukannya secara terang-terangan dan menyingkap keaibannya. Bahkan hukuman Ilahi itu lebih ringan bagi orang menutupi kemungkarannya dengan menggunakan tabir Allah dan tidak menampakkan kederhakaannya sebagaimana yang disebutkan dalam hadis sahih: (bermaksud):�Setiap umatku diberikan keampunan kecuali orang-orang yang menampakkan (dosanya)� (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

Justeru, tiada seorang pun mempunyai wewenang untuk menjatuhkan hukuman terhadap kemungkaran-kemungkaran yang dilakukan secara sembunyi. Terutamanya maksiat hati seperti riyak, kemunafikan, kesombongan, dengki, kikir dan lain-lainnya. Sekalipun agama menganggapnya sebagai dosa besar, namun tidak dibantah-selagi tidak zahir dalam bentuk amalan. Sebabnya ialah kita diperintahkan untuk menghakimi manusia apa yang kita nampak. Adapun hal-hal yang tersembunyi kita serahkan kepada Allah�. Lalu al-Qaradawi menyebut kisah Saidina �Umar tadi. (Al-Qaradawi, Min Fiqh al-Daulah fi al-Islam, m.s. 124, Kaherah: Dar al-Syuruq).

Dalam tafsir Fi Zilal al-Quran, ketika menafsirkan firman Allah (maksudnya)

�Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa; dan janganlah kamu mengintip mencari-cari kesalahan orang; dan janganlah setengah kamu mengumpat antara satu sama lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertakwalah kamu kepada Allah; Sesungguhnya Allah penerima taubat, lagi Maha mengasihani�, Sayyid Qutb menyebut: �Namun perkara ini kesannya lebih jauh dari itu. Ia adalah prinsip Islam yang utama dalam sistem kemasyarakatannya, juga dalam urusan perundangan dan pelaksanaannya. Sesungguhnya bagi manusia itu kebebasan, kehormatan, kemuliaan yang tidak boleh dicerobohi dalam apa bentuk sekalipun. Tidak boleh disentuh dalam apa keadaan sekalipun. Dalam masyarakat Islami yang tinggi dan mulia, manusia hidup dalam keadaan aman pada diri mereka, aman pada rumah mereka, aman pada rahsia mereka dan aman pada keaiban mereka. Tiada sebarang justifikasi � atas apa alasan sekali pun � untuk mencerobohi kehormatan diri, rumah, rahsia dan keaiban. Sekalipun atas pendekatan mencari jenayah atau memastikannya, tetap tidak diterima dalam Islam pendekatan mengintip orang ramai. Hukum manusia berasaskan apa yang zahir. Tiada hak sesiapa untuk mencari-cari rahsia orang lain. Seseorang tidak akan diambil tindakan melainkan atas kesalahan dan jenayah yang nyata dari mereka�.demikianlah nas ini (larangan tajassus) menempatkan dirinya dalam sistem pelaksanaan dalam masyarakat Islami. Ia bukan sekadar mendidik jiwa dan membersihkan hati, bahkan ia telah menjadi dinding yang memagari kehormatan, hak dan kebebasan manusia. Tidak boleh disentuh dari dekat atau jauh, atau atas sebarang pendekatan atau nama�. (Sayyid Qutb, Fi Zilal al-Quran, 6/3346, Kaherah: Dar al- Syuruq).

Amat dukacita bagi masyarakat kita, jika kita sibuk mendedahkan maksiat yang tertutup yang disuruh oleh prinsip Islam agar kita tidak membukanya, dalam masa yang sama kita membiarkan berleluasa maksiat yang terbuka yang dilakukan atas pentas, dalam filem dan dijual dengan harga yang mahal.

Amatlah dukacita jika penguat kuasa agama ada masa yang cukup untuk pergi mengintip, memecah pintu milik peribadi orang lain bagi memastikan maksiat wujud ataupun tidak, namun dalam masa yang sama tiada masa untuk menghenti suami yang zalim memukul isteri yang sudah berulang kali membuat aduan, tidak cukup masa untuk menyelesaikan kes-kes kezaliman rumah tangga dan seumpamanya.

Aduhai dukacita, jika mereka bersemangat sampai sanggup tunggu pukul 2, 3 pagi untuk mengintip pasangan berkhalwat tetapi tiada cukup tenaga untuk membantah majalah-majalah yang terang-terang siang dan malam dijual yang mempamerkan aksi-aksi panas pasangan yang tidak berkahwin. Kita cari yang tersembunyi, kita biarkan yang nyata.

Dalam satu riwayat daripada Zaid bin Wahb, katanya:

Dibawa seorang lelaki kepada �Abd Allah bin Mas�ud, lalu diberitahu kepadanya: Lelaki ini menitis arak dari janggutnya. Kata �Abd Allah bin Mas�ud: �Kita dilarang untuk mengintip, namun apabila jelas kepada kita maka kita bertindak�. (Riwayat Abu Daud. Sanadnya sahih).

Saya termenung mengenang fatwa kebangsaan pengharaman pengkid. Cara kebetulan saya tidak hadir dalam mesyuarat tersebut atas beberapa sebab. Saya terfikir, adakah perlunya satu persidangan fatwa untuk membahaskan hukum wanita menyerupai lelaki, haram atau halal? Sejak setengah tahun yang lepas saya sudah bercakap hal pengkid dalam sebuah majalah terkenal dalam negara ini.

Hadis Nabi SAW jelas dalam hal ini. Dalam riwayat al-Bukhari daripada Ibn �Abbas menyatakan:

�Rasulullah melaknat lelaki yang menyerupai wanita, dan wanita yang menyerupai lelaki�.

Ini adalah pengetahuan am yang diketahui umum, sekalipun orang mereka yang tidak mendalam agama dan tidak membaca keputusan fatwa. Namun persoalannya adalah pelaksanaan. Memang wujud wanita yang hidup �bergaya� lelaki. Namun, maksiat terbuka yang banyak kelihatan jika penguat kuasa agama ingin mencegahnya adalah lelaki yang menyerupai wanita. Entah berapa ramai selebriti lelaki negara kita yang berwatak seperti perempuan. Entah berapa banyak pula drama, pertunjukan dan filem kita yang seakan mengiktiraf �wanita jadi-jadian�. Sehingga seakan kita ada tiga spesis; saudara, saudari dan �saudarai�. Inilah maksiat terbuka yang lebih patut dibantah daripada mencari-cari �kemungkinan� maksiat di belakang pintu yang berkunci.

Saya tahu sebahagian penguat kuasa itu ikhlas. Namun, bak kata Syeikh al-Islam Ibn Taimiyyah (meninggal 728H):

�Oleh kerana ini menjadi batasan setiap amalan soleh, maka penyuruh kepada makruf dan pencegah daripada munkar itu sendiri wajib memenuhi tuntutan tersebut. Justeru tidak menjadi amalan soleh jika tidak dengan ilmu dan fiqh. Ini seperti kata �Umar bin �Abd al-Aziz: Sesiapa yang mengabdikan diri kepada Allah tanpa ilmu, maka apa yang dia rosakkan lebih banyak daripada apa yang dia baik� Ini suatu yang jelas. Sesungguhnya tujuan dan amalan jika tidak dengan ilmu maka ia adalah kejahilan, kesesatan dan mengikut hawa nafsu -seperti yang dijelaskan sebelum ini-. Inilah perbezaan antara golongan jahiliah dan golongan Islam. Pelaksana Al-Amr bi al- Ma�ruf Dan al-Nahy �An al-Munkar mestilah mempunyai ilmu mengenai makruf dan munkar, serta membezakan keduanya. Mestilah juga memiliki ilmu mengenai keadaan orang yang disuruh atau dicegah tersebut�. (rujukan: Ibn Taimiyyah, Majmu�at al-Fatawa, 14/344-345, Riyadh: Maktabah al-�Abikan)Nukilan DR.MAZA

Bookmark and Share

    


  Member Information For darksideProfil   Hantar PM kepada darkside   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 07-11-08 12:28


!!! QUOTE !!!

saya teringat kepada kenyataan saya pada peringkat awal saya menjadi mufti dua tahun lepas yang membantah tajassus atau mengintip


masa mebaca statmnt ni..terkejut saya..darkside ni mufti ke..lepas da baca ke bawah baru lah terpandang yang ini pula

!!! QUOTE !!!

Nukilan DR.MAZA


terkejut sebab hebat juga ukhwah ni..ada mufti join..hehe :-P

hmm..ekteli saya suka baca topik ni..:welcome:
tajuk yang di pilih pun bess..membuatkan kita inigin mengetahui kandungannya.. :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

darkside
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2008
Ahli No: 35022
Posting: 106

blank   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 14:04


hmm... memang best dan betul pun... macam yang mufti tu cakap, org kalau tak reti nak fikir senang saja nak kata mufti suruh halalkan maksiat.... sedangkan maksud dia lain... hmmm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darksideProfil   Hantar PM kepada darkside   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 14:16


Pada 07-11-08 12:12 , darkside posting:

!!! QUOTE !!!

Dalam satu riwayat daripada Zaid bin Wahb, katanya:

Dibawa seorang lelaki kepada �Abd Allah bin Mas�ud, lalu diberitahu kepadanya: Lelaki ini menitis arak dari janggutnya. Kata �Abd Allah bin Mas�ud: �Kita dilarang untuk mengintip, namun apabila jelas kepada kita maka kita bertindak�. (Riwayat Abu Daud. Sanadnya sahih).

ni tentu isu norman hakim baru-baru ni... :sopan:

persoalannya: kalau sesuatu maksiat itu telah terbongkar dan dilaporkan oleh orang awam, salahkah kalau bertindak?

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 14:39


mufti ni juga yang suruh jangan taqlid kepada ulama terdahulu dan tok guru.atas alasan ulama dan ilmuwan dulu tak maksum.Nabi saja yang maksum.lantas,Kenapa suruh taqlid terima pendapat bulat-bulat mufti ni saja.lepas tu salahkan konon orang lain tak reti berfikir semata-mata takut ada kritikan.kenapa ambil Qardhawi pula.tu kan dah taqlid kat qardhawi?sepatutnya terima hadis sahih dan Al-Quran saja kan?

ibnu taimiyah pun bukannya maksum Kenapa nak pakai pendapat dia pula.mana pergi ketelitian dan kesarjanaan suruh balik kepada Al-Quran dan As-Sunnah yang dilaung-laungkan oleh majalah yang "terkenal" dalam negara ni?

13 mufti di serata negeri boleh terima kesepakatan tiba-tiba seorang encik mufti ni bangkang.13 mufti yang lain tu lekeh dan tak reti berfikir ke?

hebatnya mufti ni.....


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-11-08 23:57


Assalamualaikum semua... hmmm, bagus juga topik ini dibuka, lebih-lebih lagi dalam hal yang berkaitan dengan kes norman- abby... persoalan utama... apa yang di balahkan ini hanyalah isu furu' atau khilafiah... jadi takkan sebab ini kita nak bermusuhan dan mengatakan kita yang betul manakala org lain semua salah... perkongsian pendapat dengan hujah amat digalakkan... tapi janganlah sampai ilihat meringankan 2 atau mengambil mudah dalam urusan agama... Wallahua'lam... sekadar pendapat ana yang dhaif ini... nanti takut ada yang bertepuk tangan kalau kuasa untuk menangkap org yang melakukan maksiat ditarik semula... ini baru kes tangkap khalwat... belum perlaksanaan undang-undang hudud... bagi ana pendapat Dr MAZA ini sesuai apabila negara kita telah mengamalkan hukum islam sepenuhnya dan juga bila syiar islam itu dijadikan perlembagaan dalam negara kita... Apa komen sahabat dan sahabiah?

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

darkside
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2008
Ahli No: 35022
Posting: 106

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 08:33


!!! QUOTE !!!

13 mufti di serata negeri boleh terima kesepakatan tiba-tiba seorang encik mufti ni bangkang.13 mufti yang lain tu lekeh dan tak reti berfikir ke?


yang ni memang jadi masalah orang melayu kan? tak boleh terima perubahan langsung.... iye memang 13 mufti serata negeri boleh terima sepakat dan yang saorang ni tidak... tapi adakah dia yang seorang ni sentiasa salah hanya disebabkan dia keseorangan?? adakah kita pasti segala kata yang keluar dari mulut yang seorang ini salah dan lagi 13 tu betul belaka?

pemikiran melayu lama *bila orang tua bercakap, budak-budak jangan menyampuk*... so bila org yang lagi tua or lagi senior buat salah pun kita kena buat-buat tak nampak just because kita ni muda & tak cukup ilmunya? mungkin ilmu yang banyak itu banyak salahnya dan yang sedikit itu banyak betulnya....... *dengar & berfikir dahulu*

Bookmark and Share

    


  Member Information For darksideProfil   Hantar PM kepada darkside   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 13:38


Pada 10-11-08 08:33 , darkside posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

13 mufti di serata negeri boleh terima kesepakatan tiba-tiba seorang encik mufti ni bangkang.13 mufti yang lain tu lekeh dan tak reti berfikir ke?


yang ni memang jadi masalah orang melayu kan? tak boleh terima perubahan langsung.... iye memang 13 mufti serata negeri boleh terima sepakat dan yang saorang ni tidak... tapi adakah dia yang seorang ni sentiasa salah hanya disebabkan dia keseorangan?? adakah kita pasti segala kata yang keluar dari mulut yang seorang ini salah dan lagi 13 tu betul belaka?

pemikiran melayu lama *bila orang tua bercakap, budak-budak jangan menyampuk*... so bila org yang lagi tua or lagi senior buat salah pun kita kena buat-buat tak nampak just because kita ni muda & tak cukup ilmunya? mungkin ilmu yang banyak itu banyak salahnya dan yang sedikit itu banyak betulnya....... *dengar & berfikir dahulu*

saudara/i darkside yang dihormati,

isunya di sini: bukannya 13 mufti tu tolak dan tuduh mufti yang seorang tu salah... tapi baca betul-betul, yang mempertikaikan adalah mufti yang seorang tu, dan yang dipertikaikan adalah mufti yang 13 orang tu...

jelas perkara ni khilaf kan, so tak perlu lah diperbesar2kan... jangan lepas ni anda pula yang jadi orang kedua yang menimbulkan pertikaian.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

darkside
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2008
Ahli No: 35022
Posting: 106

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 13:49


bukan mempertikai... cuma bercakap tentang fahaman *bila orang tua bercakap, budak-budak jangan menyampuk* tu saja... banyak dipraktikkan sesama kita & dalam family... tapi tak betul cara tu.... not in every situation lah... kan?

peace no war...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darksideProfil   Hantar PM kepada darkside   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar

  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 
Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
� Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri
Loading: 0.118502 saat. Lajunya....