Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-06-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup . Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian
-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 57
Ahli: 0
Jumlah: 57




  Yang Masuk Ke Sini
isa777_musa: 2 jam, 22 minit yang lalu
zam_rizal: 9 hari yang lalu
wanja: 19 hari yang lalu
MTMKi: 27 hari yang lalu
Kang: 27 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: obama as 1st black US president


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» obama as 1st black US president

Please Mendaftar To Post


Oleh obama as 1st black US president

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 18:01


obama menang!
ana suka sangat. :-D

sebab ana suka one of his prposal untuk alihkan tentera us dari iraq.hehe..

what's your opinion?


-----------------
"the best and most beautiful things in the world cannot be seen, not touched..but are felt in the heart.."


Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 20:22


suka...

tapi...

mesti ada muslihat lain di sebalik kemenangan dia...

hmmmm...

any other opinion??

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 20:44


Pada 05-11-08 18:01 , futurama posting:

!!! QUOTE !!!

obama menang!
ana suka sangat. :-D

sebab ana suka one of his prposal untuk alihkan tentera us dari iraq.hehe..

what's your opinion?



tahniah,tapi kan dah ada topik yang saya buka dalam isu semasa ni.responlah di situ.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 21:33


tahniah......kenaikannya di kala kejatuhan ekonomi US, adakah secara kebetulan.....nanti bukan sahaja Obama tu kulit hitam nanti jadi kambing hitam pula......kadang-kadang permainan politik US ni kena hati-hati jugak tau.....
ada sesuatu yang lebih besar sedang dirancang oleh golongan2 manusia tetapi yang kita tak 'nampak'...........

tiada kebetulan apabila terlalu banyak kebetulan.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 21:37


pandangan TGNA tentang kemenangan Obama

Obama diharap bawa suasana baru politik dunia - Mursyidul Am PAS

Salmah Mat Husain
Wed | Nov 05, 08 | 5:32:58 pm MYT

KOTA BHARU, 5 Nov (Hrkh) - Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan kemenangan Barack Obama dalam pilihan raya Presiden Amerika Syarikat merupakan satu perkembangan baru politik dunia.

Beliau berkata, perkembangan itu membuktikan rakyat Amerika menolak cara agresif George W Bush yang sebelum ini menindas dengan rakus negara-negara umat Islam.

"Apa yang diharapkan semoga Obama membawa harapan baru rakyat di seluruh dunia, sesuai dengan imejnya yang merupakan orang kulit hitam pertama yang bakal menjadi Presiden Amerika," ujarnya sebagai reaksi pertama ekoran kemenangan Obama yang kini menghampiri White House.

Beliau memberitahu demikian ketika ditemui pemberita selepas mesyuarat Exco kerajaan negeri di Kota Darulnaim di sini, hari ini.

Di Washington hari ini Senator Barack Obama berjanji kepada rakyat Amerika Syarikat akan membawa negara itu ke era baru yang diharapkan semua pihak.

Beliau mencipta sejarah sebagai pemimpin pertama daripada masyarakat kulit hitam untuk mengetuai White House setelah ditunggu dalam tempoh begitu lama

"Pilihan raya itu merupakan satu detik yang bermakna ke arah perubahan Amerika," kata Obama ketika berucap di hadapan kira-kira 240,000 penyokongnya di Chicago hari ini.

Manakala lawannya Mc Cain mengaku kalah dalam pemilihan tersebut.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz yang Menteri Besar Kelantan berkata, sebelum ini Amerika telah meninggalkan kesan yang buruk kepada masyarakat dunia ekoran tindakan agresif yang akan diteruskan McCain dari Parti Republikan.

"Bush sebelum ini 'minum' darah dengan melancar peperangan di Afghanistan, Iraq, Palestin dengan menggunakan kuasa tenteranya," ujar beliau.

Beliau juga mencadangkan Obama menolak fahaman membezakan warna kulit seseorang, sebaliknya dilayan dengan sama rata.

Beliau berkata, semua bangsa di dunia ini sama ada mereka berkulit putih atau hitam sama di sisi Allah, dan apa yang membezakan antara mereka ialah ketaqwaan terhadapNya.

"Sekarang rakyat Amerika dapat menerima seorang pemimpin kulit hitam dan diharap selepas itu serangan terhadap umat Islam juga berakhir tidak sebagaimana dilakukan Bush," ujarnya.

Beliau juga berharap perubahan ke arah itu benar-benar berlaku dan tidak menjadikan Islam sebagai musuh .

Naib Presiden PAS, Dato' Husam Musa turut mengucapkan tahniah kepada Obama yang kini mendahului kemenangan dalam pilihan raya Amerika Syarikat.

Menurutnya, kemenangan Obama membuktikan rakyat Amerika sendiri menolak pemimpin yang angkuh serta tidak menerima pandangan rakyat sendirinya.

Katanya, sebelum ini Bush begitu angkuh dan mengenepikan pandangan orang lain terutamanya pemimpin di kalangan negara umat Islam.

"Jadi kita berharap Obama tidak meneruskan gaya berkenaan, sebaliknya lebih bersikap tolak ansur dan berperikemanusiaan," ujarnya. - mj _

http://www.harakahdaily.net/index.php?option=com_content&task=view&id=17751&Itemid=1

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-11-08 07:44


!!! QUOTE !!!

tahniah,tapi kan dah ada topik yang saya buka dalam isu semasa ni.responlah di situ.


owh..dah ada rupanya.
ingatkan ana org first yang buka posting ni.hehe :-D

maaflah.ana pun tak chek..

btw, kenapa ek antum semua kata mesti ada muslihat di sebalik kemenangan dia?
kongsilah pendapat..

ana masih tak nampak lagi Kenapa.
sebab kalau mereka nakkan kambing hitam, baik mereka semua pilih mcCain saja.
sebab dah terang lagi bersuluh dalam menifesto mccain tu, dia ni agak sama dengan bush.heheh..

lagipun, skag ni, obama bukan setakat memang undi popular. tapi juga undi senate..
um..maybe ada somethg fishy lah on part of senate. but not from people

um..posting rashdin on opinion on obama's victory tu ana tak sempat nak komen lagi.
lepas2 ni.
ana tengah banyak kerja


-----------------
"the best and most beautiful things in the world cannot be seen, not touched..but are felt in the heart.."


Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

gooku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.12.2006
Ahli No: 27562
Posting: 269

blank  


posticon Posting pada: 06-11-08 08:53


Amerika Tak akan Banyak Berubah

Banyak orang menyambut gembira kemenangan Barack Hussein Obama sebagai presiden Amerika Syarikat. Berbagai harapan digantungkan kepada presiden berkulit hitam pertama di Amerika itu. Namun akankah Obama boleh menjawab harapan itu? Atau sebaliknya justru dia akan lebih ganas memainkan dunia agar tetap dalam genggaman Amerika?

Berikut petikan wawancara dengan juru bicara Hizbut Tahrir Indonesia

Bagaimana tanggapan Anda terhadap kemenangan Barack Obama dalam pemilihan presiden Amerika Serikat?

Kita berharap Obama sebagai presiden boleh bersikap lebih ramah terhadap dunia Islam. Jangan sampai dia bersikap seperti presiden-presiden Amerika sebelumnya. Apalagi dalam pidato kemenanganannya yang baru saja disampaikannya, ia menegaskan ingin mewujudkan keamanan dunia yang lebih baik. Kita berharap komitmen itu dipenuhi. Wujud dari komitmen itu tentu harus konkrit seperti menarik pasukan dari Irak dan Afganistan. Dia juga harus menghentikan dukungannya atas Israel. Kalau itu tidak bisa dipenuhinya, ya sama saja. Kita tidak terlalu yakin itu dipenuhinya karena dia sudah bilang akan menarik pasukan dari Irak dan kemudian mengirimkannya ke Afganistan. Dan kita perlu ingat bahwa politik luar negeri Amerika dari segi haluan tidak akan berubah secara drastis.

Apa pengaruh kemenangan Obama terhadap Indonesia?

Pemerintah Amerika yang dikendalikan oleh Partai Demokrat tentu akan lebih cerewet terhadap HAM, kebebasan dan sebagainya. Kita bisa lihat fakta sebelumnya tentang surat dari para senator Amerika kepada Indonesia yang mempersoalkan penangkapan terhadap dua orang Papua yang telah divonis oleh pengadilan. Mayoritas senator itu kan dari Partai Demokrat. Itu berarti intervensi akan semakin banyak dilakukan Amerika terhadap Indonesia. Yang kedua, dari sisi moralitas, kita tahu bahwa Partai Demokrat merupakan pengusung paham kebebasan/liberalisme. Karena itu, Amerika akan memberikan dukungan kepada kelompok gay, lesbian, homoseksual, pornografi, serta pornoaksi dengan dalih kebebasan.

Mengapa orang Indonesia begitu gembira menyambut dan mengharapkan Obama menang?

Saya kira itu dipicu oleh dua hal. Pertama, faktor historisitas karena Obama pernah tinggal di Indonesia dan memiliki orang tua tiri orang Indonesia. Ada faktor nostalgia. Kedua, faktor harapan. Banyak orang berharap presiden baru Amerika bisa bersikap baik terhadap Indonesia. Ini adalah harapan yang wajar. Tapi yang perlu diingat, presiden Amerika tidak bekerja sendiri. Ada haluan politik, ada partai, ada pemerintahan. Jadi bukan hanya presiden saja yang menentukan. Menurut saya, politik luar negeri Amerika tetap mengacu pada politik dominatif. Amerika akan tetap berusaha mempertahankan posisinya selama ini sebagai negara kuasa dunia yang menguasai dunia. Dia tidak akan bergeser dari haluan politik dominasi ini sedikitpun. Ini tidak akan ditinggalkan.

Adakah manfaat kemenangan Obama bagi dunia Islam?

Memang ada harapan ke arah itu. Tapi realitasnya mesti kita tunggu. Sejauh ini kita meragukan itu terjadi. Sebab Amerika adalah negara yang ingin tetap mempertahankan politik luar negerinya. Islam tetap akan menjadi rival, khususnya kelompok Islam politik-ideologis. Amerika akan ramah terhadap kelompok Islam yang dianggap moderat, artinya yang mahu berkompromi dengan keinginan Amerika.

Kalau itu yang terjadi, maka Obama bisa jadi akan menggunakan politik belah bamboo untuk menekan dan melemahkan perjuangan kelompok Islam politik-ideologis.


-----------------
http://gooku1.fotopages.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For gookuProfil   Hantar PM kepada gooku   Pergi ke gooku's Website   Quote dan BalasQuote

haffiss86
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.10.2008
Ahli No: 35488
Posting: 24
Dari: pendang

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-11-08 15:38


salam sahabat-sahabat.....

obama menang ta hilary clinton kalah....

tahukah antum semua kalau salah seorang yang menang pun ia tetap mencatat sejarah?????

1 obama menang dia jadi president us yang berkulit hitam
2 kalau hilary cliton menang dialah wanita pertama yang jadi president
us kalau tak silap ana lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For haffiss86Profil   Hantar PM kepada haffiss86   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-11-08 17:37


!!! QUOTE !!!

obama menang ta hilary clinton kalah....

tahukah antum semua kalau salah seorang yang menang pun ia tetap mencatat sejarah?????

1 obama menang dia jadi president us yang berkulit hitam
2 kalau hilary cliton menang dialah wanita pertama yang jadi president
us kalau tak silap ana lah


obama lawan dengan hillary clinton ke?
hoho~masa awal-awal plh calon presiden tu ada jugak dengar nama hillary clinton keluar.
but then yang bertanding untuk jawatan presiden tu kan cuma barrack obama dan joh macCain saja..


-----------------
"the best and most beautiful things in the world cannot be seen, not touched..but are felt in the heart.."


Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 09:40


erm... obama oh obama....

sumber:http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?pub=Utusan_Malaysia&sec=Luar_Negara

Pemilihan Ketua Staf White House cetus kontroversi

WASHINGTON 7 Nov. - Langkah Barack Obama melantik anggota Dewan Perwakilan dari Illinois, Rahm Emanuel sebagai Ketua Staf White House mendapat kritikan daripada Parti Republikan.

Parti Republikan menyifatkan Emanuel sebagai orang dalam Washington dan anggota Parti Demokrat yang amat berat sebelah.

Beberapa anggota Parti Republikan mengkritik pelantikan Emanuel kerana Obama pernah berjanji untuk memperbaiki hubungan antara kedua-dua parti.

"Keputusan pertama Obama sebagai bakal Presiden melanggar janji beliau untuk 'memulihkan jurang'.

"Emanuel adalah orang dalam yang berat sebelah dan memainkan peranan penting dalam memusnahkan Washingon," kata jurucakap Jawatankuasa Republikan Kebangsaan, Alex Conant.

Obama mengumumkan pelantikan Emanuel itu semalam dan menegaskan bahawa ketua staf membayangkan kemampuan Presiden dan pentadbiran untuk mencapai agendanya.

"Bagi saya, tiada orang lain yang dapat membuat kerja dengan baik seperti Rahm Emanuel," kata Obama yang terpilih sebagai Presiden AS yang baru pada Selasa lalu, selepas berbulan-bulan berkempen menjanjikan perubahan dalam politik Washington.

Jawatan Ketua Staf adalah pelantikan tertinggi dan menjadi penasihat paling rapat kepada Presiden yang akan memutuskan siapa yang perlu mendapat akses kepada Presiden serta bertanggungjawab membangunkan polisi pentadbiran.

Emanuel yang mempunyai reputasi sebagai pengatur strategi yang baik, namun berat sebelah dalam politik Washington, memutuskan untuk melepaskan jawatan sebagai pemimpin Demokrat di Capitoll Hill untuk membawa perubahan kepada AS.

Sementara itu, media Israel semalam menyambut baik pelantikan Emanuel yang berdarah Yahudi dengan salah satu akhbarnya menyifatkannya sebagai "orang kita di White House."

Stesen radio dan akhbar Israel melaporkan bahawa bapa Emanuel adalah kelahiran Baitulmaqdis dan pernah menjadi anggota kumpulan ultranasionalis bawah tanah, Irgun, yang menentang askar Britain sebelum tertubuhnya negara Israel pada 1948.

Emanuel sendiri pernah menawarkan diri untuk berkhidmat dalam tentera Israel dan pernah menjalani latihan selama dua bulan di pangkalan tentera di utara negara Yahudi itu semasa Perang Teluk 1991.


"Jelas, dia akan memberi pengaruh kepada Presiden AS supaya menjadi pro-Israel," kata bapa Emanuel yang berpindah ke AS pada 1960-an, kepada akhbar Maariv.
isk... ni belum apa-apa lagi ni... nak kena banting ni :hammer:


jangan ada yang kata media perdana malaysia tak suka obama pula...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 09:48


mula-mula baca artikel ni...dah geleng kepala... israel ni... memang takut sangat AS nak buat baik dengan iran...
tapi bila baca paragraph terakhir... jadi macam ni pula :-o

Jangan berunding dengan Iran - Israel

BAITUL MAQDIS 7 Nov. - Menteri Luar Israel, Tzipi Livni meminta bakal Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama supaya tidak mengadakan sebarang rundingan dengan Iran.

Menteri rejim zionis itu dilihat sebagai isyarat jelas tidak sehaluan Israel secara terbuka terhadap pentadbiran baru AS itu.

Livni, bagaimanapun mengakui mengenai pandangan Obama sebelum ini yang tidak dapat menerima program nuklear Iran.

Namun dalam temuramah beliau dengan Radio Israel semalam, Livni berkata, dialog yang hendak diadakan dengan Iran pada masa ini lebih menampakkan kelemahan.

AS berharap melalui sekatan ekonomi akan memberi tekanan kepada Iran bagi menghentikan program nuklear mereka.

Obama sebelum ini telah menyatakan kesediaan beliau untuk mengadakan perbincangan dengan Iran.

Beliau memberikan alasan tindakan diplomasi secara berdepan dengan pemimpin Iran akan memberikan kredibiliti kepada AS untuk memberi tekanan yang lebih kuat kepada sekatan antarabangsa.

Obama juga berkata, beliau akan meningkatkan tekanan diplomatik terhadap Iran sebelum Israel merasa sudah bersedia untuk melancarkan serangan tentera terhadap kemudahan nuklear Iran.

obama... uiii obama...

sumber:utusan malaysia

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 11:19


teringat lgk 2 hari lalu masuk jumpa dengan lecturer..
semua lecturer bersorak dalam bilik gembira bila obama menang majoriti
then, lecturer iran memang nampak puas hati sangat :-)


-----------------
engkau selalu lupa
sedang hatimu tetap lalai
padahal umur kian tiada
namun dosamu makin bertambah


Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

lebai_y2k
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3792
Posting: 176
Dari: Pokok Sena

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 12:01


Assalamualaikum.hm...ana tak tau nak cerita macam mana,tengok saja lah link ini... http://anwaribrahimdotcom.blogspot.com/2008/11/hati-hatibarack-obama-boneka-israel.html


-----------------
Sesungguhnya solatku,amalku,hidup dan matiku adalah kerana ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For lebai_y2kProfil   Hantar PM kepada lebai_y2k   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 12:04


Pada 08-11-08 11:19 , smile_roses posting:

!!! QUOTE !!!

teringat lgk 2 hari lalu masuk jumpa dengan lecturer..
semua lecturer bersorak dalam bilik gembira bila obama menang majoriti
then, lecturer iran memang nampak puas hati sangat :-)




maklumlah,orang keturunan afrika jadi presiden hehehe


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.135628 saat. Lajunya....