Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 01-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Ketahuilah kiranya kebahagiaan orang yang dikuasai oleh kemalasan, maka beratlah mereka untuk berjuang, berlatih dan bekerja untuk sucikan diri dan akhlak."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 47
Ahli: 0
Jumlah: 47




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 4 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: ~Tafsir Quran.sila bantu wahai umat akhir zaman~


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» ~Tafsir Quran.sila bantu wahai umat akhir zaman~

Please Mendaftar To Post


Oleh ~Tafsir Quran.sila bantu wahai umat akhir zaman~

farfenna
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35349
Posting: 153
Dari: melaka

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 00:26


Assalamualaikum..
saya ingin bertanya kepada muslimin muslimat akhir zaman.kiamat dah dekat abang2,kakak2ku,adik2ku,saudara2 islamku..

pernahkah anda merasai terdetik dari hati ayat al Quran? maksud saya ayat "itu" datang secara spontan.tiba-tiba berada di dalam hati dan ingatan?

pengalaman saya.secara tiba-tiba saya hafal satu ayat.
Bismillah,hirrahman,nir rahim..
Yaa Siin
ayat ke 6
"Supaya engkau memberi peringatan dan amaran kepada kaum yang datuk neneknya telah lama tidak diberikan peringatan dan amaran; sebab itulah mereka lalai."

mengapa ye secara tiba-tiba boleh "terhafal" ayat ini.tiba-tiba saya boleh hafal ayat ini.pada mulanya saya tercari cari ayat apa ini.saya mencari lalu terjumpa,rupanya ini ayat dari surah Ya Siin.

takut sebenarnya saya terhafal ayat ini,serupa satu ingatan bagi diri saya"Supaya engkau memberi peringatan dan amaran kepada kaum yang datuk neneknya telah lama tidak diberikan peringatan dan amaran; sebab itulah mereka lalai."
apa maksudNya ini,saya jahil lagi penuh dosa.saya bukan lah pendakwah,jauh sekali ilmuan.seringkali ayat ini bermain difikiran saya.siapalah saya untuk memberi ingatan dan amaran? pada umat akhir zaman.


sila kongsi pengalaman dan pendapat anda semua.

Bookmark and Share

    


  Member Information For farfennaProfil   Hantar PM kepada farfenna   Pergi ke farfenna's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 00:39


memang tidak dinafikan....ayat-ayat dari Allah memang tiada tolak bandingnya...ana bukanlah seorang yang selalu membaca tafsir Al-Quran.
jujur ana katakan apabila ana membaca terjemahan dari alquran..ana akan rasa begitu gementar..bukan kerana apa..tetapi kerana Ayat-ayat yang terdapat di dalamnya memang berbeza dari ayat-ayat yang dicipta oleh manusia..walaupun berupa amaran dan peringatan..ana kadang kala tak sanggup nak membaca terjemahan Al-quran..ana terlalu takut dengannya..Ana memang terlalu mengagumi kebesaran Allah..dengan ayat-ayatnya sahaja ana terlalu berasa takut dan gementar....benarlah kata-kata sebuah ungkapan.....Nikmat dan hikmah Al-quran akan dirasa oleh orang-orang yang berfikir...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

farfenna
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35349
Posting: 153
Dari: melaka

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 00:50


ye benar..ruginya saya kerana tidak tahu berbahasa arab..rugi2.sedang belajar kini.
memang takut apabila kita membaca Quran ini.tiada kuasa yang mampu mengubah ayat ayat Quran.
cuma,saya hairan ayat Yaa Siin ke6 ini secara tiba-tiba berada di dalam hati..
saya bukanlah tahfiz yang menghafaz Quran..

Bookmark and Share

    


  Member Information For farfennaProfil   Hantar PM kepada farfenna   Pergi ke farfenna's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 05-11-08 17:48


aslmkm..pernah baca yang disisi alqur'an tu tak..???
"tiada yang dapat menyentuhnya kecuali orang2 yang suci.."
saya pernah merasakan alqur'an berbicara kepada saya...ketika saya melakukan maksiat..saya berlari balek k musolla..saya tak boleh bernafas masa tu..saya buka alqur'an..saya lupa pastinya bunyi ayat tu..kira-kira macam ni..apakah kamu anggap sama orang2 yang menjadikan hawa nafsu mereka sebagai tuhan,.."
kemudian saya bertobat..tak lama kemuadian saya ulangi lagi..saya berlari lagi dan baca alqur'an..saya terbuka ayat.."orang2 yang kafir kemudian beriman..kemudian kafir dan kemudian beriman..kemudian kafir..lalu allah biarkan mereka didalam kekafiran.."

saya xmengatakan saat itu hati saya bersih...tapi saat itu hati saya betul-betul kosong dari berharap pada apa pun..selain ampunan allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 05-11-08 18:17


"Supaya engkau memberi peringatan dan amaran kepada kaum yang datuk neneknya telah lama tidak diberikan peringatan dan amaran; sebab itulah mereka lalai."
ayat itu memang diturunkan kepada rasul...tapi tugas rasul itu sekarang harus dipikul oleh kita...jika anda merasakan ayat tu menyentuh anda...cubalah untuk memohon bantuan allah..mohonlah agar allah memahamkan anda terhadap ayat tu..sebab dialah PEMILIK petunjuk itu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

farfenna
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35349
Posting: 153
Dari: melaka

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 06-11-08 00:13


wa'alaikumussalam W'Allah
tak pernah terbaca disisi Quran tu..maksudnya ditepi buku Quran?

saya tidak hafal ayat Yaa Siin ke enam tu..saya tidak buka Quran lalu baca..tiba-tiba saja berada dalam hati dan ingatan..sememangnya menyentuh hati saya..

begini,anda duduk diam.tiba-tiba saja anda hafal ayat ini,secara tiba tiba 'ada' 1 ayat Quran di dalam hati.bukannya sengaja mereka-mereka ayat.

ye,hanya Dia pemilik segala galanya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For farfennaProfil   Hantar PM kepada farfenna   Pergi ke farfenna's Website   Quote dan BalasQuote

farfenna
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35349
Posting: 153
Dari: melaka

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 06-11-08 00:44


Surah Yunos
Ayat 13 - 17


Dan sesungguhnya Kami telah membinasakan umat-umat yang terdahulu daripada kamu semasa mereka berlaku zalim padahal telah datang kepada mereka Rasul-rasul mereka membawa keterangan-keterangan, dan mereka masih juga tidak beriman. Demikianlah Kami membalas kaum yang melakukan kesalahan.

Kemudian Kami jadikan kamu (wahai umat Muhammad) khalifah-khalifah di bumi menggantikan mereka yang telah dibinasakan itu, supaya Kami melihat apa pula corak dan bentuk kelakuan yang kamu akan lakukan.

Dan apabila dibacakan kepada mereka ayat-ayat Kami yang jelas nyata, berkatalah orang-orang yang tidak menaruh ingatan menemui Kami (untuk menerima balasan): “Bawalah Quran yang lain daripada ini atau tukarkanlah dia “. Katakanlah (wahai Muhammad): “Aku tidak berhak menukarkannya dengan kemahuanku sendiri. Aku hanya tetap menurut apa yang diwahyukan kepadaku sahaja. Sesungguhnya aku takut, - jika aku menderhaka kepada Tuhanku, - akan azab hari yang besar (soal jawabnya)”.

Katakanlah (wahai Muhammad): “Jika Allah kehendaki (supaya aku tidak membacakan Al-Quran ini kepada kamu), tentulah aku tidak dapat membacakannya kepada kamu, dan tentulah Ia tidak memberitahu kamu akan Al-Quran ini (dengan perantaraanku); kerana sesungguhnya aku telah tinggal dalam kalangan kamu satu masa yang lanjut (dan kamu pula mengenal aku sebagai seorang yang amanah) sebelum turunnya Al-Quran ini; maka mengapa kamu tidak mahu memikirkannya?”

Dengan yang demikian, tidaklah ada yang lebih zalim daripada orang yang berdusta terhadap Allah, atau yang mendustakan ayat-ayatNya. Sesungguhnya orang-orang yang berdosa itu tidak akan berjaya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For farfennaProfil   Hantar PM kepada farfenna   Pergi ke farfenna's Website   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 06-11-08 01:27


Alhamdulillaah... Allahuakbar... bisa sahaja ukhti disuruh giat lagi mengaji dan menghafal Al-Qur'an. Kerja Malaikat sering tidak bisa kita duga.

Bookmark and Share

    


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

farfenna
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35349
Posting: 153
Dari: melaka

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 06-11-08 01:32


insyAllah..doakan saya..
cuma saya takut dan keliru..

Bookmark and Share

    


  Member Information For farfennaProfil   Hantar PM kepada farfenna   Pergi ke farfenna's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 06-11-08 01:50


syabas muliya.....selidiklah ayat2 al-Quran..kerana ayat2 itu hanya terdapat pada Al-Quran...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 06-11-08 11:20


ukhty...apa pun itu...jika ia memang ada dalam alqur'an..itu adalah perintah allah...wajib untuk ukhty taati...perintah itu di arahkan kepada setiap muslim..tapi ada yang mahu mendengar(mengikuti)ada juga yang hanya dengar2 saja..

hargailah kasih sayang allah yang menginginkan kesalamatan untuk ukhty...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 06-11-08 11:44


"Iaitu) orang-orang yang menjauhi dosa-dosa besar serta perbuatan-perbuatan yang keji, kecuali salah silap yang kecil-kecil (yang mereka terlanjur melakukannya, maka itu dimaafkan). Sesungguhnya Tuhanmu Maha Luas keampunanNya. Ia lebih mengetahui akan keadaan kamu semenjak Ia mencipta kamu (berasal) dari tanah, dan semasa kamu berupa anak yang sedang melalui berbagai peringkat kejadian dalam perut ibu kamu; maka janganlah kamu memuji-muji diri kamu (bahawa kamu suci bersih dari dosa). Dia lah sahaja yang lebih mengetahui akan orang-orang yang bertaqwa."
an-Najm : 32

Huwa a'lamu bikum iz an sha aqum min al ardhi wa iz antum ajinnatun fi butuni ummahatikum ... fala tuzakku anfusakum huwa a'lamu bi manittaqo ...

Dia lebih mengetahui akan keadaan kamu semenjak Ia mencipta kamu (berasal) dari tanah

sesetengah terjemaham ditulis "Dia lebih mengenali kamu ... " ayat tu seolah-2 berkata-kata kepada kita .. nak kata yang Allah kenal kita ... kita ni jahat ke, baik ke .. apa kita buat ... apa masalah kita .. jiwa kita kacau .. keluh kesah semua Dia tau sebab dah kenal kita ... kita tak boleh sorok perangai kita ... Innahu a'limun bi za tissudur ....

maka janganlah kamu memuji-muji diri kamu (bahawa kamu suci bersih dari dosa). Dia lah sahaja yang lebih mengetahui akan orang-orang yang bertaqwa


kadang-2 kita rasa kita betul dan org lain salah .. kita rasa kita betul berdasarkan dalil syarak .. kita rasa org lain salah berdasarkan dalil syarak .. tapi adakah itu bermaksud kita rasa yang kita lebih baik dari org yang salah tu ?



Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

farfenna
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35349
Posting: 153
Dari: melaka

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 02:41


terima kasih pada kalian..hanya Allah mampu membalasnya..



Pada 06-11-08 11:44 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!



kadang-2 kita rasa kita betul dan org lain salah .. kita rasa kita betul berdasarkan dalil syarak .. kita rasa org lain salah berdasarkan dalil syarak .. tapi adakah itu bermaksud kita rasa yang kita lebih baik dari org yang salah tu ?



da mati nanti baru kita tahu..maaf..

Bookmark and Share

    


  Member Information For farfennaProfil   Hantar PM kepada farfenna   Pergi ke farfenna's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.106247 saat. Lajunya....