Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kalau tak pernah bersiap sedia untuk memilikinya, pasti anda tidak mungkin memperolehi walaupun ia mendatang ke depan anda.
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 81
Ahli: 0
Jumlah: 81
  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Kelantan bayar riba RM57.46 juta kepada kerajaan Pusat?


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Kelantan bayar riba RM57.46 juta kepada kerajaan Pusat?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:

Oleh Kelantan bayar riba RM57.46 juta kepada kerajaan Pusat?

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 17:59


Kelantan bayar riba RM57.46 juta kepada kerajaan Pusat?

KOTA BHARU 30 Okt - Mengikut laporan dari harakahdaily, jumlah hutang yang ditinggalkan kerajaan Barisan Nasional (BN) di Kelantan sehingga kini adalah sebanyak RM220.26 juta yang telah dibayar oleh kerajaan PAS. Berdasarkan kepada jumlah tersebut RM57.46 juta adalah kadar faedah (bunga) yang dikenakan, manakala jumlah pokok hutang yang dibayar adalah sebanyak RM162.8 juta .

Membayar hutang dengan kadar faedah (bunga) sudah menjadi lumrah di dalam sistem Kapitalis. Istilah ‘kadar faedah’ atau ‘bunga’ yang biasa digunakan dalam sistem perekonomian tidak lain dan tidak bukan adalah ‘riba’ yang telah diharamkan dengan jelas lagi nyata oleh Allah swt. Oleh sebab riba telah begitu sebati dengan sistem Kapitalis yang diamalkan, maka pembayaran riba ke atas hutang/pinjaman walaupun jutaan jumlahnya sekalipun, maka ia tidak lagi dilihat dari aspek halal dan haramnya ataupun dosa dan pahala, namun ia dilihat sebagai jumlah yang ‘wajib’ dibayar, walaupun si pemiutang dan si penghutang tahu bahawa jumlah itu adalah riba yang diharamkan. Kedua-dua mereka tidak lagi memandang bahawa jumlah tersebut sebenarnya ‘haram’ untuk diambil atau dibayar.

Malangnya berita sebegini tidak lagi menjadi satu isu sensitif di kalangan kebanyakan umat Islam kerana konsep riba, sama ada mengenakan atau membayar riba, ada di mana-mana dan telah menjadi darah daging masyarakat. Bahkan orang yang berstatus agamawan sendiri tidak sensitif dengan isu sebegini, kerana mereka memandang riba yang dikenakan itu sebagai sebahagian dari ‘hutang’, bukannya sebahagian dari ‘dosa’. Lihat sahajalah umat Islam di sekeliling kita pada hari ini yang membuat pembelian rumah atau pun kereta dengan pinjaman riba, seolah-olah langsung tidak ada kesalahan dan dosa di dalamnya. Walhal Allah SWT secara jelas telah mengharamkan riba dan ada mengancam pelakunya dengan perang. Firman Allah,

“Wahai orang-orang yang beriman! Bertaqwalah kamu kepada Allah dan tinggalkanlah sisa riba (yang belum dipungut), jika benar kamu orang- orang yang beriman. Maka, jika kalau kamu tidak mengerjakan (meninggalkan sisa riba), maka ketahuilah kamu bahawa Allah dan RasulNya akan memerangimu. Dan jika kamu bertaubat (dari pengambilan riba), maka bagimu hanyalah pokok hartamu. Kamu tidak menganiaya dan tidak (pula) dianiaya.”

Di dalam sebuah hadis riwayat Muslim dari Jabir ra,

“Rasululllah saw melaknat pemakan riba (yang mengambil riba), yang membayar riba, yang menjadi pencatat dan dua orang yang menjadi saksi dan baginda bersabda, ‘Mereka semua sama”.

Dalam ayat dan hadis di atas serta banyak lagi ayat dan hadis lainnya, haramnya riba itu teramatlah terang lagi bersuluh. Malangnya umat Islam kini sudah melihat riba umpama satu kebiasaan, bukan lagi keharaman. Oleh sebab sistem Kapitalis peninggalan penjajah ini telah mengajar bahawa riba adalah suatu yang ‘wajib’ dikenakan di dalam memberi pinjaman, malah ‘wajib’ pula membayarnya, maka persoalan haram dan jijiknya riba sudah tidak lagi dipandang atau diperhitungkan oleh kebanyakan umat Islam. Malah, sebuah negeri yang ingin menerapkan Islam sekalipun telah terjebak dan tunduk kepada sistem kufur Kapitalis ini.

Kenapa perlu membayar riba? Di manakah nas yang membolehkan kita membayar riba? Sedangkan perintah Allah dan perintah Rasulullah amat jelas memerintahkan umat Islam agar meninggalkan riba. Malah jika masih tidak mahu bertaubat dan meneruskan kerja-kerja maksiat ini, maka Allah dan Rasul telah ‘mengisytiharkan’ perang terhadap pelaku riba. Sesungguhnya di dalam keadaan apa sekalipun, riba tetap haram dan tidak ada ‘keadaan’ yang boleh menjadikan riba itu halal kecuali ada nas yang menyatakannya. Walaupun ada sesetengah golongan menyatakan ia termasuk di dalam ‘dharurat’, namun sebagai umat Islam, kita hendaklah jelas bahawa tidak akan wujud keadaan dharurat kecuali dalam keadaan di mana nyawa seseorang itu terancam jika tidak melakukan keharaman tersebut. Justeru, tepuk dada tanya iman, apakah terdapat ancaman kepada ‘nyawa’ jika tidak membayar riba tersebut?

Dilihat dari sisi yang lain, Kenapa boleh berlakunya hutang di antara kerajaan Pusat dan kerajaan Negeri, ia tidak lain adalah kerana sistem Federasi yang diamalkan di Malaysia hasil dari peninggalan penjajah kuffar. Malaysia, walaupun satu negara, namun sistem Federasi telah membezakan beberapa bidang kuasa di antara pusat dan negeri yang menyebabkan urusan menjaga kebajikan warganegara juga dipisahkan. Di dalam Islam, urusan menjaga kebajikan umat terletak di tangan Negara dan setiap perbelanjaan unit-unit kecil dalam Negara adalah satu, bukannya terpisah-pisah. Di dalam Daulah Islam, wilayah mana sekalipun yang memerlukan bantuan kewangan, maka Daulah akan membantu, malah wajib bagi pusat pemerintahan Daulah untuk membantu, dan jumlah ini bukanlah ‘hutang’, tetapi ‘kewajipan’ yang mesti dilaksanakan.

Uniknya sistem di Malaysia hasil peninggalan bekas penjajah Kapitalis ini adalah wujudnya entiti yang berbeza di antara pusat dan negeri. Bertambah malang apabila ramai di kalangan umat Islam sendiri yang, walaupun menginginkan Negara Islam, tetapi masih tidak tahu/sedar bahawa sistem Federasi ini bukan dari Islam, malah bertentangan dengan Islam. Pemikiran umat Islam seolah-olah sudah terkongkong dan mereka tidak lagi berupaya untuk berfikir di luar kotak (think out of the box). Islam cuba ‘dicampur gaulkan’ dengan sistem demokrasi yang sedia ada, tanpa mereka sedar bahawa Islam mempunyai sistem pemerintahannya yang tersendiri dan sempurna dan jauh berbeza dengan sistem demokrasi yang ada sekarang. Di bawah sistem demokrasi dan federasi ciptaan penjajah kuffar ini, medan perbalahan antara umat Islam semakin membesar apabila parti yang memerintah kerajaan Persekutuan berbeza dengan parti yang memerintah kerajaan negeri, walaupun hakikatnya mereka adalah bersaudara dan berada di bawah satu bumbung pemerintahan.

Justeru, kuasa dan kekayaan yang dimiliki oleh kerajaan Pusat yang jauh lebih besar dari kerajaan negeri menyebabkan mereka boleh ‘menindas’ kerajaan negeri sesuka hati, apatah lagi kerajaan negeri yang tidak separti dengan mereka. Apa yang kita harapkan adalah agar umat Islam dan kerajaan negeri yang inginkan Islam, sedar akan hakikat ini, bahawa sistem demokrasi dan sistem Federasi ini bukanlah dari Islam, malah bertentangan dengan sistem Islam yakni Sistem Khilafah. Kerajaan Negeri sepatutnya tegas mempertahankan hukum syarak bahawa riba adalah haram dan mereka sepatutnya tidak membayar satu sen riba kepada kerajaan Pusat kerana ianya haram di sisi Islam. Malah konsep ‘hutang’ antara kerajaan Pusat dan kerajaan negeri langsung tidak timbul kerana Islam hanya mengenal ‘satu negara/pemerintahan’ sahaja dan Islam tidak pernah membezakan di antara satu-satu wilayah atau kawasan-kawasan kecil di dalam pemerintahannya. Semuanya merupakan kawasan yang wajib dijaga oleh Khalifah di bawah sumber kewangan yang satu.

Oleh yang demikian, kerajaan Pusat dan juga kerajaan negeri mesti ingat dan takut kepada seksaan Allah terhadap pelaku riba dan mereka wajib menukar kerajaan yang sedia ada kepada bentuk Sistem Pemerintahan Khilafah yang akan menjalankan pemerintahan yang langsung tidak akan ada unsur-unsur riba di dalamnya. Firman Allah,

“Orang-orang yang memakan (mengambil) riba itu tidak dapat berdiri melainkan seperti berdirinya orang yang kemasukan syaitan lantaran (tekanan) penyakit gila. Keadaan mereka yang demikian adalah disebabkan mereka berkata: “Sesungguhnya jual beli itu sama dengan riba” padahal Allah telah menghalalkan jual-beli dan mengharamkan riba. Orang-orang yang telah sampai kepadanya larangan dari Tuhannya lalu ia berhenti (dari mengambil riba), maka apa yang telah diambilnya dahulu (sebelum pengharaman itu) dan urusannya terserah kepada Allah. Orang yang mengulangi (perbuatan mengambil riba itu) maka orang itulah adalah penghuni neraka, mereka kekal di dalamnya.”

www.mykhilafah.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 18:53


maka fikrul mustanir....marilah bersama-sama dengan pas menumbangkan kerajaan BN yang riba tu....kita gantikan dengan kerajaan Islam yang bersih dan seterusnya bergerak menegakkan khilafah dimukabumi ni....takkan nak menentang dengan mata pena saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

Laskar_Allah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2008
Ahli No: 33470
Posting: 928
Dari: Medan Operasi Asia Pasifik

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 20:05


HT mempunyai kekuatan idealisme Islam yang tuntas & kental, manakala PAS mengambil jalan sederhana tetapi dengan gerak kerja yang amat rapi & kemas serta terbukti dek masa dan ruang yang ada.

Mengenai isu ini, hamba yakin perkara riba ini telah diperhalusi oleh Majlis Syura PAS. Mungkin ada wakil mereka disini yang boleh memberi pencerahan. Kita nantikan. Benar, yang Haram tetap Haram.

Suatu keindahan jika kedua-dua entiti Islam terbabit pada suatu tika akhirnya berganding bahu bersama menegakkan Haq Allah & Syiar Islam dibawah panji warisan Rasulullah S.A.W...

Biiznillah...!


-----------------
WAMAKARU WAMAKARULLAH WALLAHU KHAIRUL MAKIRIIN!
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Laskar_AllahProfil   Hantar PM kepada Laskar_Allah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 11:42


Pada 04-11-08 17:59 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!

Kelantan bayar riba RM57.46 juta kepada kerajaan Pusat?

KOTA BHARU 30 Okt - Mengikut laporan dari harakahdaily, jumlah hutang yang ditinggalkan kerajaan Barisan Nasional (BN) di Kelantan sehingga kini adalah sebanyak RM220.26 juta yang telah dibayar oleh kerajaan PAS. Berdasarkan kepada jumlah tersebut RM57.46 juta adalah kadar faedah (bunga) yang dikenakan, manakala jumlah pokok hutang yang dibayar adalah sebanyak RM162.8 juta .

tiada siapa yang dapat menghalang perkara ini, sama ada Pas atau HT sendiri... sehinggalah kekuasaan diperoleh sepenuhnya... kalau tanya pun, orang Pas pun tak redha dengan riba, sama macam HT, orang Pas pun akan menulis begini...

Kenapa dihighlight "Kelantan"? sebab ia diterajui oleh Pas, begitu? negeri2 lain tak ada yang bayar hutang dengan faedah? negeri fikrul_mustanir sendiri, amalkan riba ke tak?

p/s: buanglah penyakit dalam hati tu ye, kasihan saya tengok kat anda2 ni :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 11:46


Pada 05-11-08 11:42 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-11-08 17:59 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!

Kelantan bayar riba RM57.46 juta kepada kerajaan Pusat?

KOTA BHARU 30 Okt - Mengikut laporan dari harakahdaily, jumlah hutang yang ditinggalkan kerajaan Barisan Nasional (BN) di Kelantan sehingga kini adalah sebanyak RM220.26 juta yang telah dibayar oleh kerajaan PAS. Berdasarkan kepada jumlah tersebut RM57.46 juta adalah kadar faedah (bunga) yang dikenakan, manakala jumlah pokok hutang yang dibayar adalah sebanyak RM162.8 juta .

tiada siapa yang dapat menghalang perkara ini, sama ada Pas atau HT sendiri... sehinggalah kekuasaan diperoleh sepenuhnya... kalau tanya pun, orang Pas pun tak redha dengan riba, sama macam HT, orang Pas pun akan menulis begini...

Kenapa dihighlight "Kelantan"? sebab ia diterajui oleh Pas, begitu? negeri2 lain tak ada yang bayar hutang dengan faedah? negeri fikrul_mustanir sendiri, amalkan riba ke tak?

p/s: buanglah penyakit dalam hati tu ye, kasihan saya tengok kat anda2 ni :sopan:
emmm....tu baru kelantan....kerajaan negeri lain usahkan nak bayar faedah..ada yang tak bayar lansung, bertapuk bertahun-tahun.....habis kalau budget defisit saja tiap-tiap tahun ..bila nak bayar hutang...sampai ada kerajaan negeri yang nak pinjam duit KWSP....nasib baik tak bagi..tapi bila federal nak pinjam untuk labur dalam valuecap...dengan paksa rela KWSP bagi...


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 11:49


Pada 04-11-08 18:53 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

maka fikrul mustanir....marilah bersama-sama dengan pas menumbangkan kerajaan BN yang riba tu....kita gantikan dengan kerajaan Islam yang bersih dan seterusnya bergerak menegakkan khilafah dimukabumi ni....takkan nak menentang dengan mata pena saja...

exactly correct! 8-)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

intifada08
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.08.2008
Ahli No: 34648
Posting: 52
Dari: Kedah

armenia  


posticon Posting pada: 05-11-08 12:18


bukti kelemahan sistem riba ni adalah seperti jatuhnya ekonomi amerika sekarang ini.,.

Bookmark and Share

    


  Member Information For intifada08Profil   Hantar PM kepada intifada08   Quote dan BalasQuote

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 13:03


Pada 05-11-08 11:42 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-11-08 17:59 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!

Kelantan bayar riba RM57.46 juta kepada kerajaan Pusat?

KOTA BHARU 30 Okt - Mengikut laporan dari harakahdaily, jumlah hutang yang ditinggalkan kerajaan Barisan Nasional (BN) di Kelantan sehingga kini adalah sebanyak RM220.26 juta yang telah dibayar oleh kerajaan PAS. Berdasarkan kepada jumlah tersebut RM57.46 juta adalah kadar faedah (bunga) yang dikenakan, manakala jumlah pokok hutang yang dibayar adalah sebanyak RM162.8 juta .

tiada siapa yang dapat menghalang perkara ini, sama ada Pas atau HT sendiri... sehinggalah kekuasaan diperoleh sepenuhnya... kalau tanya pun, orang Pas pun tak redha dengan riba, sama macam HT, orang Pas pun akan menulis begini...

Kenapa dihighlight "Kelantan"? sebab ia diterajui oleh Pas, begitu? negeri2 lain tak ada yang bayar hutang dengan faedah? negeri fikrul_mustanir sendiri, amalkan riba ke tak?

p/s: buanglah penyakit dalam hati tu ye, kasihan saya tengok kat anda2 ni :sopan:Salam,

Inilah padahnya bila perjuangan tidak mengikut tariqah Rasulullah. Bagaimana mungkin dakwah yang dibawa diterima dan difahami oleh umat sehingga membekas pada pemikiran seterusnya diperaktikkan dalam amal perbuatan mereka. Jika kita sendiri sebagai parti pembawa dakwah Islam melakukan perkara yang kontradik dengan apa yang kita war-warkan.

Tidak bermakna perkara yang haram yang dilakukan oleh negeri-negeri yang ditadbir BN apabila dilakukan oleh PAS menjadi halal. Tidak juga bermakna apabila ada pihak yang melakukan keharaman maka kita juga diperbolehkan untuk melakukan perkara yang sama. Mesti ada garis pemisah yang jelas antara Parti Islam dangan Parti Kafir.

Ini adalah teguran ikhlas kepada sesama Parti Islam. Buanglah mentaliti "bukan anak Mak Andeh sahaja yang mati" sebab ia akan hanya menyerlahkan kepandiran kita sendiri.

Wasalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 13:16


Pada 05-11-08 13:03 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!

Salam,

Inilah padahnya bila perjuangan tidak mengikut tariqah Rasulullah. Bagaimana mungkin dakwah yang dibawa diterima dan difahami oleh umat sehingga membekas pada pemikiran seterusnya diperaktikkan dalam amal perbuatan mereka. Jika kita sendiri sebagai parti pembawa dakwah Islam melakukan perkara yang kontradik dengan apa yang kita war-warkan.

Tidak bermakna perkara yang haram yang dilakukan oleh negeri-negeri yang ditadbir BN apabila dilakukan oleh PAS menjadi halal. Tidak juga bermakna apabila ada pihak yang melakukan keharaman maka kita juga diperbolehkan untuk melakukan perkara yang sama. Mesti ada garis pemisah yang jelas antara Parti Islam dangan Parti Kafir.

Ini adalah teguran ikhlas kepada sesama Parti Islam. Buanglah mentaliti "bukan anak Mak Andeh sahaja yang mati" sebab ia akan hanya menyerlahkan kepandiran kita sendiri.

Wasalam.

biasala, geng yang sentiasa claim mereka saja yang ikut tariqah Rasulullah, orang lain tak ikut... bila muncul saja perbahasan dengan puak2 ni, itu lah dia kata-kata yang mula-mula akan depa taip :sopan:

kalau betul Pas tak ikut tariqah Rasulullah jadi amalan riba belum dapat dihentikan, HT lagi lah tak ikut tariqah Rasulullah, sebab depa hanya mampu mengkritik, tak dapat selesaikan apa-apa pun...

tak ada siapa yang kata riba kalau Pas yang buat halal, kalau Umno haram, silalah kemukakan bukti ye yang orang2 Pas telah halalkan riba, kalau anda tak nak dicop sebagai penfitnah!

masa Nabi berdakwah dulu pun, bukannya terus dapat settle masalah... bukan terus dapat hentikan riba, hentikan arak, judi dan sebagainya... itu tercapai setelah umat Islam mendapat kekuasaan.

dalam hal ni, HT pun tak mampu nak buat apa-apa, sedarla sikit... kalau dah mentaliti suka cari gaduh dan suka cari salah orang tu, macam ni lah hasilnya... buanglah penyakit hati tu ye, jangan sampai kronik.

sekadar teguran dari saudara seIslam jua, wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-11-08 00:10


Salam,

!!! QUOTE !!!

kalau betul Pas tak ikut tariqah Rasulullah jadi amalan riba belum dapat dihentikan, HT lagi lah tak ikut tariqah Rasulullah, sebab depa hanya mampu mengkritik, tak dapat selesaikan apa-apa pun...


Mengkritik sesuatu kemungkaran dalam usaha untuk merubahnya itu adalah adalah tariqah Rasulullah..."man ra'a mungkaran fayughaiyiru bi yadihi fain lam yastatiq fabi lisanihi...ila akhir al hadis."

!!! QUOTE !!!

tak ada siapa yang kata riba kalau Pas yang buat halal, kalau Umno haram, silalah kemukakan bukti ye yang orang2 Pas telah halalkan riba, kalau anda tak nak dicop sebagai penfitnah!


Tiada siapa yang memfitnah PAS menghalalkan riba'. Perkara ini tiada disebutkan dalam tulisan saya.

Jika dah tahu riba' itu haram...Kenapa buat?

Tidakkah boleh kita menerima teguran dari orang lain? Mengapa harus menuduh orang tersebut 'ada penyakit dalam hati' atau saja nak cari gaduh?

!!! QUOTE !!!

masa Nabi berdakwah dulu pun, bukannya terus dapat settle masalah... bukan terus dapat hentikan riba, hentikan arak, judi dan sebagainya...


Tapi bukankah Nabi tidak terlibat dengan perkara yang haram itu...walaupun masa itu ianya tak dapat dihentikan? Jadi Kenapa PAS buat perkara yang Nabi tak pernah buat?

!!! QUOTE !!!

dalam hal ni, HT pun tak mampu nak buat apa-apa, sedarla sikit... kalau dah mentaliti suka cari gaduh dan suka cari salah orang tu, macam ni lah hasilnya... buanglah penyakit hati tu ye, jangan sampai kronik.


Walaupun belum mampu untuk menghapuskan riba' tapi HT bukanlah pihak yang membayar riba' dan mengenakan riba'.

Menegur orang yang melakukan kemungkaran tidaklah bermakna orang itu mempunyai penyakit dalam hati. Sesungguhnya menjadi 'syaitan bisu' yang mendiamkan diri dihadapan kemungkaran dan melakukan kemungkaran itulah tanda-tanda ada penyakit dalam hati.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-11-08 01:46


KOTA BHARU 30 Okt - Mengikut laporan dari harakahdaily, jumlah hutang yang ditinggalkan kerajaan Barisan Nasional (BN) di Kelantan sehingga kini adalah sebanyak RM220.26 juta yang telah dibayar oleh kerajaan PAS. Berdasarkan kepada jumlah tersebut RM57.46 juta adalah kadar faedah (bunga) yang dikenakan, manakala jumlah pokok hutang yang dibayar adalah sebanyak RM162.8 juta .

Fikrul Mustanir, saya faham hutang yang dibayar itu ialah hutang yang ditinggalkan oleh kerajaan BN dulu-dulu....bukan hutang yang baru dilonggok oleh kerajaan Pas yang memerintah Kelantan sejak beberapa penggal yang lalu..........saya pun naik hairan macamana anda boleh beranggapan 'bayaran riba' itu adalah tanda sokongan pas terhadap amalan riba, sedangkan kalau anda faham cara tok guru berfikir dan berkerja....beliau berhabis-habisan cuba menghapuskan riba di Kelantan. Bukti kecil yang boleh saja contohkan ialah idea Ar-Rahnu yang dibawa/perkenalkan oleh kerajaan pas kelantan yang akhirnya ditiru oleh negeri-negeri lain.

FM....kita perintah sebuah negeri....yakni kelantan.....kita ambil alih kerajaan yang dulunya mengambil riba....hutang itu adalah hutang negeri Kelantan...bukan hutang parti Pas....kalau PAS tidak jelaskan hutang itu, negeri kelantan akan selamanya berhutang....

cuma saya terfikir....kalaulah pas ni berkerja macam HT.... bercakap dan mengkritik saja riba tu haram ....hutang dan riba rakyat Kelantan lagilah besar jumlahnya....bahkan semakin lama akan bertambah besar .....

HT patut rasa macamana memerintah sebuah kerajaan....at least kerajaan negeri.....mungkin di situ boleh merasai perbezaan antara 'tindakan secara perbuatan' dengan 'tindakan secara lisan'.....

kalau anda tajam mata hati...anda akan nampak....Pas sedang menentang riba ... ....

Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 06-11-08 07:42


Salam...

Membayar riba' tu syar'ie ke?

Kalau syar'ie buat, kalau tidak tinggalkan.

Kalau kita mengambil thariqah tadarruj(penerapan islam secara bertahap2), maka banyaklah benda haram yang qath'ie sekalipun perlu kita halalkan.

Rasulullah saw MELAKNAT PEMAKAN RIBA', PEMBAYAR RIBA', PENCATIT RIBA' DAN SAKSI BAGI RIBA. BAGINDA MENGATAKAN" MEREKA SEMUA SAMA" (hADITH RIWAYAT IMAM MUSLIM)

wuzara
http://jemaah-islam.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-11-08 09:24


Pada 04-11-08 18:53 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

maka fikrul mustanir....marilah bersama-sama dengan pas menumbangkan kerajaan BN yang riba tu....kita gantikan dengan kerajaan Islam yang bersih dan seterusnya bergerak menegakkan khilafah dimukabumi ni....takkan nak menentang dengan mata pena saja...setuju dengan myhoney..:-)
SOKONGLAH ISLAM..PASTI ANDA SELAMAT..!!!


-----------------
::teruskan kejayaan menuju keunggulan::Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-11-08 09:28


innaddina'indallahilislam..
:bunga:sesungghnya agama di sisi allah itu adalah islam:bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 06-11-08 09:51


Pada 04-11-08 18:53 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

maka fikrul mustanir....marilah bersama-sama dengan pas menumbangkan kerajaan BN yang riba tu....kita gantikan dengan kerajaan Islam yang bersih dan seterusnya bergerak menegakkan khilafah dimukabumi ni....takkan nak menentang dengan mata pena saja...


Assalamualaikum,

Sebagai orang Islam kita sepatutnya lebih cerdik, bukan berfikir secara simplistik begini. Persoalannya bukan sekadar menumbangkan kerajaan BN. Saya lihat itulah yang dicanang oleh sesetengah pemimpin PAS apabila ada sesetengah pemimpin lain tidak bersetuju apabila Pakatan Rakyat lebih didominasi oleh PKR dan DAP yang jelas sekular.

Inilah juga yang disuarakan oleh Ustaz Nasruddin Tantawi bahawa kepimpinan tertinggi PAS sendiri tidak tahu bagaimana bentuk negara yang akan ditubuhkan sekiranya PR memerintah. Penyejuk hati yang diberikan adalah, yang penting BN mesti ditumbangkan.

Muslimin dan muslimat yang dikasihi,

BN adalah jelas agen barat dalam menerapkan ideologi kapitalisme di Malaysia. Pemikir2 barat banyak kali menekankan betapa pentingnya barat meletakkan agen meraka sebagai pseudo enemy(musuh olok-olok) untuk menyerapkan kebangkitan Islam. Mereka tahu ummat Islam akan bangkit, maka mereka menyediakan agen-agen mereka ini untuk menghadapi kebangkitan ummat Islam. Dan gerakan2 Islam yang tertipu dengan menyalakan api permusuhan kepada agen-agen barat ini tetapi tidak terus kepada kufar barat sendiri. Bagi kes di Malaysia, parti pemerintah BN adalah jelas agen mereka.
Politik barat ini adalah seni segala kemungkinan. Hari ini mungkin BN adalah kawan mereka, tetapi mungkin esok nbertukar menjadi musuh. Dan pihak yang dulu merupakan lawan sudah bertukar menjadi kawan. Sokongan yang diberikan US kepada DSAI jelas merupakan tekanan kepada BN dan juga persediaan untuk mereka menyediakan agen mereka yang baru.

Hakikatnya yang perlu dihancurkan adalah sistem kapitalisme yang merupakan ideologi yang membolehkan US menguasai dunia. PAS sebagai sebuah gerakan Islam yang bersetuju dengan demokrasi dan penerapan Islam secara bertahap-tahap, maka perlulah menerapkan hukum Islam dan hukum sekular dalam satu masa. Dan inilah yang terjadi di Kelantan, Kedah, Perak dan Selangor.

Seluruh dunia hari ini mengamalkan sistem matawang bersandarkan hutang(debt based money system) yang menjadikan riba’ sebagai asas ekonomi. Oleh itu, sebagai gerakan yang menerima konsep penerapan Islam secara bertahap2, banyak perkara yang konflik dengan hukum syara’, antaranya adalah riba’.


Pada 06-11-08 01:46 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

KOTA BHARU 30 Okt -
.
FM....kita perintah sebuah negeri....yakni kelantan.....kita ambil alih kerajaan yang dulunya mengambil riba....hutang itu adalah hutang negeri Kelantan...bukan hutang parti Pas....kalau PAS tidak jelaskan hutang itu, negeri kelantan akan selamanya berhutang....

cuma saya terfikir....kalaulah pas ni berkerja macam HT.... bercakap dan mengkritik saja riba tu haram ....hutang dan riba rakyat Kelantan lagilah besar jumlahnya....bahkan semakin lama akan bertambah besar .....

HT patut rasa macamana memerintah sebuah kerajaan....at least kerajaan negeri.....mungkin di situ boleh merasai perbezaan antara 'tindakan secara perbuatan' dengan 'tindakan secara lisan'.....

kalau anda tajam mata hati...anda akan nampak....Pas sedang menentang riba ... ....


Kak Maihani,

PAS terpaksa berbuat demikian kerana PAS masuk ke kancah demokrasi, mengambil konsep tadarruj dan perkongsian kuasa. Ye, untuk mengamalkan method2 tersebut banyak hukum syara’ yang perlu dikompromikan. Islam mengharamkan cukai, tetapi bagi sistem kapitalisme adalah suatu kewajipan. Islam mengharamkan riba, tetapi bagi kapitalisme riba’ adalah satu kemestian.

Dalam meniru metodologi Rasulullah, fasa antara kewujudan negara islam dengan sebelum kewujudan daulah adalah jelas. Sebelum ini saya telah jelaskan betapa banyak ayat2 quran yang turun semasa fasa Mekah sama ada soal ekonomi, sosial, adat budaya, pemerintahan, dll. Tetapi Rasulullah hanya menyampaikan dan mengkritik sistem jahiliah pada masa tersebut. Ada sesiapa yang nak saya postingkan kembali ayat2 tersebut? Tetapi ada tak rasulullah melaksanakan mana-mana sistem yang dikritik semasa fasa dakwah di Mekkah? Hatta para sahabat diseksa pun tidak pernah sekali rasulullah menolong membebaskannya. Yang ada adalah pertolongan dari sahabat seperti Abu Bakar.

Jadi dalam mengkritik HT hanya berdakwah melalui lisan bukan perlaksanaan, tidakkah kita ketahui itulah juga yang dilakukan oleh rasulullah semasa fasa di mekah dahulu? HT akan terus berdakwah sebagaimana rasulullah dan insyallah apabila khilafah dapat ditegakkan hukum Islam akan dilaksanakan secara inqilab bukan sikit demi sikit.

Kan jelas perbezaan metodologi PAS dan HT. Sebagaimana rasulullah yang hanya berdakwah secara lisan di Mekah dan kemudian menerapakan serta merta wahyu apabila wujud daulah madinah, itulah yang HT contohi. PAS? saya rasa ramai penyokong PAS yang boleh jawabkan.

Pada 05-11-08 13:16 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

biasala, geng yang sentiasa claim mereka saja yang ikut tariqah Rasulullah, orang lain tak ikut... bila muncul saja perbahasan dengan puak2 ni, itu lah dia kata-kata yang mula-mula akan depa taip :sopan:

kalau betul Pas tak ikut tariqah Rasulullah jadi amalan riba belum dapat dihentikan, HT lagi lah tak ikut tariqah Rasulullah, sebab depa hanya mampu mengkritik, tak dapat selesaikan apa-apa pun...


akhi ibnu musa,
Saya nak tanya, jika benar PAS mengikuti thariqah dakwah rasulullah, sekarang ni PAS di fasa yang mana?
Fasa mekah atau fasa madinah?

-----------------------------------------------------------------------

Persoalan sama ada tindakan kerajaan kelantan bayar riba' itu sebenarnya tidak akan jadi polemik berpanjangan sekiranya kita kembali kepada hukum Islam.Adakah Islam membenarkan kita membayar riba'? Jika haram, maka kita muhasabahlah, ulama bukannya ma'sum. Jika memang Islam suruh membayar riba', kita dermalah mana yang mampu tolong langsaikan.


TINGGALKAN RIBA,
Wuzara
http://jemaah-islam.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-11-08 09:53


Pada 06-11-08 00:10 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!

Salam,

!!! QUOTE !!!

kalau betul Pas tak ikut tariqah Rasulullah jadi amalan riba belum dapat dihentikan, HT lagi lah tak ikut tariqah Rasulullah, sebab depa hanya mampu mengkritik, tak dapat selesaikan apa-apa pun...


Mengkritik sesuatu kemungkaran dalam usaha untuk merubahnya itu adalah adalah tariqah Rasulullah..."man ra'a mungkaran fayughaiyiru bi yadihi fain lam yastatiq fabi lisanihi...ila akhir al hadis."

nampak gayanya topik ni akan semakin panjang, memang tak boleh nak dielakkan... sampailah golongan tersebut boleh dipuaskan hatinya :sopan:

memang senang nak ubah dengan mengkritik, sebab yang sedang menggunakan tangan itu bukan anda... anda sendiri hanya mampu mengkritik, ahli2 Pas juga sedang mengkritik kerajaan pusat, malah Pas sedang cuba mengubahnya dengan kekuasaan, bukan hanya dengan mengkritik saja, itu bukan tariqah Rasulullah ke? tang dengan kekuasaan tu, macam yang dah 2 atau 3 kali saya ulang, Pas malah HT masih belum mampu untuk mengubahnya selagi kuasa belum dicapai.

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

tak ada siapa yang kata riba kalau Pas yang buat halal, kalau Umno haram, silalah kemukakan bukti ye yang orang2 Pas telah halalkan riba, kalau anda tak nak dicop sebagai penfitnah!
Tiada siapa yang memfitnah PAS menghalalkan riba'. Perkara ini tiada disebutkan dalam tulisan saya.

Jika dah tahu riba' itu haram...Kenapa buat?

Tidakkah boleh kita menerima teguran dari orang lain? Mengapa harus menuduh orang tersebut 'ada penyakit dalam hati' atau saja nak cari gaduh?

tuduh orang "melakukan benda haram" dengan "menghalalkan benda yang haram" adalah perkara yang berlainan ye saudara... dalam contoh halalkan yang haram atau haramkan yang halal ni, isu solat lah ye, saya bagi yang mudah saja... kalau anda tinggal solat, itu fasiq... iaitu tak buat yang wajib dan buat yang haram... tapi kalau anda haramkan solat, haramkan yang wajib, atau anggap ia tak wajib, adakah sama hukumnya?

tuduhan anda itu, Pas halalkan riba! tak mengaku lagi anda dah fitnah Pas? melainkan kalau anda dapat mana-mana kenyataan dari Pas yang menghalalkan riba, baru anda bukan kaki fitnah ;-)

saya harap boleh jelas ye, saya nak komen komen dari wuzaraa pula, ada juga kaitan dengan komen anda :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-11-08 10:00


kepada HT saya juga ingin dengar kritikan bernas tuan kepada BN dan Umno..
hairan juga kerana teramatlah kurang...
boleh tak...saya teringinlah...
lagi satu negeri lain berapa faedah mereka bayar ....ada maklumat tak ..saja nak tau...lepas tu saya nak dengar ulasan dari pihak HT tentang perkara itu....


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-11-08 10:02


Pada 06-11-08 07:42 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Salam...

Membayar riba' tu syar'ie ke?

Kalau syar'ie buat, kalau tidak tinggalkan.

Kalau kita mengambil thariqah tadarruj(penerapan islam secara bertahap2), maka banyaklah benda haram yang qath'ie sekalipun perlu kita halalkan.

Rasulullah saw MELAKNAT PEMAKAN RIBA', PEMBAYAR RIBA', PENCATIT RIBA' DAN SAKSI BAGI RIBA. BAGINDA MENGATAKAN" MEREKA SEMUA SAMA" (hADITH RIWAYAT IMAM MUSLIM)

wuzara
http://jemaah-islam.blogspot.com

hutang tu bukan hutang parti Pas kepada parti Umno ye, sila faham sikit... itu hutang kerajaan Kelantan ketika diperintah oleh parti Umno kepada kerajaan pusat, hutang yang telah digunakan untuk membangunkan kelantan suatu ketika dahulu.

saya nak tau lah, HT nak suruh Pas buat apa ni? lepaskan kekuasaan pemerintahan di Kelantan, begitu? lepas itu jadi macam HT, mengkritik, mengkritik, mengkritik... adakah akan selesai masalah RIBA' yang anda bangkitkan itu?

apa yang berlaku adalah dibawah kekuasaan kerajaan pusat, kerajaan negeri hanya ada kuasa yang amat terhad, pinjaman berfaedah itu hanya boleh dihentikan jika berjaya mendapat kuasa di peringkat pusat saja... saya ulangi, dalam kes ini, jangan kata Pas saja yang tak berdaya, HT pun tak mampu nak buat apa-apa! :sopan:

harap-harap penyakit hati itu dapat disembuhkan, HT dan wuzaraa cubalah hentikan pembayaran beriba di Johor, tempat tinggal wuzaraa sendiri, kalau HT tu hebat sangat ;-)

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 06-11-08 10:19


Pada 06-11-08 10:02 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-11-08 07:42 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Salam...

Membayar riba' tu syar'ie ke?

Kalau syar'ie buat, kalau tidak tinggalkan.

Kalau kita mengambil thariqah tadarruj(penerapan islam secara bertahap2), maka banyaklah benda haram yang qath'ie sekalipun perlu kita halalkan.

Rasulullah saw MELAKNAT PEMAKAN RIBA', PEMBAYAR RIBA', PENCATIT RIBA' DAN SAKSI BAGI RIBA. BAGINDA MENGATAKAN" MEREKA SEMUA SAMA" (hADITH RIWAYAT IMAM MUSLIM)

wuzara
http://jemaah-islam.blogspot.com

hutang tu bukan hutang parti Pas kepada parti Umno ye, sila faham sikit... itu hutang kerajaan Kelantan ketika diperintah oleh parti Umno kepada kerajaan pusat, hutang yang telah digunakan untuk membangunkan kelantan suatu ketika dahulu.

saya nak tau lah, HT nak suruh Pas buat apa ni? lepaskan kekuasaan pemerintahan di Kelantan, begitu? lepas itu jadi macam HT, mengkritik, mengkritik, mengkritik... adakah akan selesai masalah RIBA' yang anda bangkitkan itu?

apa yang berlaku adalah dibawah kekuasaan kerajaan pusat, kerajaan negeri hanya ada kuasa yang amat terhad, pinjaman berfaedah itu hanya boleh dihentikan jika berjaya mendapat kuasa di peringkat pusat saja... saya ulangi, dalam kes ini, jangan kata Pas saja yang tak berdaya, HT pun tak mampu nak buat apa-apa! :sopan:

harap-harap penyakit hati itu dapat disembuhkan, HT dan wuzaraa cubalah hentikan pembayaran beriba di Johor, tempat tinggal wuzaraa sendiri, kalau HT tu hebat sangat ;-)

wassalam.akhi ibnu musa,
saya berhujah dengan ramai orang dari pelbagai aliran pemikiran Islam. bukan sekadar di alam maya, tetapi pertemuan di alam nyata.

Ada diantara mereka yang benar-benar membuatkan saya perlu membuat pengkajian yang cukup mendalam. Saya cukup suka kalau penghujahan bermula dengan ushool fiqh sebelum pergi membahaskan fiqh yang diistinbath.

Saudara sebagai seorang yang mempelajari bidang agama di universiti, saya lebih suka jika kita dapat berhujah dengan kaedah yang sama. Kerana apa yang saya observe, setiap kali berhujah dengan saudara ia sekadar memancing emosi saja, bukan pemikiran. Tulisan diatas adalah contohnya.

Saudara lari dari pembahasan. Sepatutnya saudara keluarkan dalil2 syar'ie yang membenarkan membayar riba', bukan ambil realiti johor dsbnya sebagai dalil menggantikan alquran dan sunnah. Sebagai seoarang yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, kita bahaskan hukum membayar riba'. kalau allah benarkan kita ikut, kalau tak benarkan buat apa kita nak mempertahankan ulama tersebut.

Apa lagi, jom kita hujahkan secara syar'ie.

wuzara
http://jemaah-islam.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-11-08 10:19


Pada 06-11-08 10:00 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

kepada HT saya juga ingin dengar kritikan bernas tuan kepada BN dan Umno..
hairan juga kerana teramatlah kurang...
boleh tak...saya teringinlah...
lagi satu negeri lain berapa faedah mereka bayar ....ada maklumat tak ..saja nak tau...lepas tu saya nak dengar ulasan dari pihak HT tentang perkara itu....

dalam hal ni, saya menyokong usul yang dibangkitkan oleh YB Zulman untuk dijawab oleh mana-mana YB dari HT ;-)

takkan hanya tau isu di Kelantan saja, negeri2 lain macam mana? Johor? Pahang? Melaka? N9? takkan kat Kelantan saja agaknya yang ada riba'... :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-11-08 10:25


Pada 06-11-08 10:19 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-11-08 10:02 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-11-08 07:42 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Salam...

Membayar riba' tu syar'ie ke?

Kalau syar'ie buat, kalau tidak tinggalkan.

Kalau kita mengambil thariqah tadarruj(penerapan islam secara bertahap2), maka banyaklah benda haram yang qath'ie sekalipun perlu kita halalkan.

Rasulullah saw MELAKNAT PEMAKAN RIBA', PEMBAYAR RIBA', PENCATIT RIBA' DAN SAKSI BAGI RIBA. BAGINDA MENGATAKAN" MEREKA SEMUA SAMA" (hADITH RIWAYAT IMAM MUSLIM)

wuzara
http://jemaah-islam.blogspot.com

hutang tu bukan hutang parti Pas kepada parti Umno ye, sila faham sikit... itu hutang kerajaan Kelantan ketika diperintah oleh parti Umno kepada kerajaan pusat, hutang yang telah digunakan untuk membangunkan kelantan suatu ketika dahulu.

saya nak tau lah, HT nak suruh Pas buat apa ni? lepaskan kekuasaan pemerintahan di Kelantan, begitu? lepas itu jadi macam HT, mengkritik, mengkritik, mengkritik... adakah akan selesai masalah RIBA' yang anda bangkitkan itu?

apa yang berlaku adalah dibawah kekuasaan kerajaan pusat, kerajaan negeri hanya ada kuasa yang amat terhad, pinjaman berfaedah itu hanya boleh dihentikan jika berjaya mendapat kuasa di peringkat pusat saja... saya ulangi, dalam kes ini, jangan kata Pas saja yang tak berdaya, HT pun tak mampu nak buat apa-apa! :sopan:

harap-harap penyakit hati itu dapat disembuhkan, HT dan wuzaraa cubalah hentikan pembayaran beriba di Johor, tempat tinggal wuzaraa sendiri, kalau HT tu hebat sangat ;-)

wassalam.akhi ibnu musa,
saya berhujah dengan ramai orang dari pelbagai aliran pemikiran Islam. bukan sekadar di alam maya, tetapi pertemuan di alam nyata.

Ada diantara mereka yang benar-benar membuatkan saya perlu membuat pengkajian yang cukup mendalam. Saya cukup suka kalau penghujahan bermula dengan ushool fiqh sebelum pergi membahaskan fiqh yang diistinbath.

Saudara sebagai seorang yang mempelajari bidang agama di universiti, saya lebih suka jika kita dapat berhujah dengan kaedah yang sama. Kerana apa yang saya observe, setiap kali berhujah dengan saudara ia sekadar memancing emosi saja, bukan pemikiran. Tulisan diatas adalah contohnya.

Saudara lari dari pembahasan. Sepatutnya saudara keluarkan dalil2 syar'ie yang membenarkan membayar riba', bukan ambil realiti johor dsbnya sebagai dalil menggantikan alquran dan sunnah. Sebagai seoarang yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, kita bahaskan hukum membayar riba'. kalau allah benarkan kita ikut, kalau tak benarkan buat apa kita nak mempertahankan ulama tersebut.

Apa lagi, jom kita hujahkan secara syar'ie.

wuzara
http://jemaah-islam.blogspot.com

posting saya itu dah menjawab soalan anda, jangan jadi macam sahabat anda yang seorang lagi tu yang menuduh Pas halalkan riba', itu jelas satu fitnah yang jahat kepada sebuah jemaah Islam.

saya tak ingin nak panjangkan isu ini, tapi kalau anda masih tak puas hati juga, saya macam biasa saja, boleh saja... saya tak suka bergaduh, tapi jangan cari gaduh dengan saya, hehehe

silala jawab soalan dari zulman, takkan orang HT hanya buat kajian di Kelantan saja???


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 06-11-08 10:27


Pada 06-11-08 10:00 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

kepada HT saya juga ingin dengar kritikan bernas tuan kepada BN dan Umno..
hairan juga kerana teramatlah kurang...
boleh tak...saya teringinlah...
lagi satu negeri lain berapa faedah mereka bayar ....ada maklumat tak ..saja nak tau...lepas tu saya nak dengar ulasan dari pihak HT tentang perkara itu....zulman, banyak sangat. kalau enta baca SN dan mykhilafah, hampir setiap edisi adalah kritikan terhadap pemerintah. Muhasabah terhadap PAS sikit sekali, tetapi apabila dimuahasabah meraka tak boleh terima. Ini contohnya, membayar riba' pun mereka nak pertahankan kesyar'iannya.

baca SN terbaru : ISA HARAM DISISI ISLAM, itu kritik PAS atau BN?

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-11-08 10:34


Pada 06-11-08 07:42 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Salam...

Membayar riba' tu syar'ie ke?


dah tu tak bayar hutang tu syari'e lah ya....malah pemerintah yang membiarkan sebuah negeri 'teruk' dibebani hutang tu pun lagi syari'e ke ??

wuzara, perjanjian hutang itu dibuat oleh kerajaan lama...masa mula-mula memerintah dulu Pas dah sebut tentang sejumlah hutang yang Kelantan tanggung.....Pas berjanji akan melunaskan hutang kerajaan negeri terhadap pusat. Sekuat manapun kebencian terhadap riba dari Pas, sekadar rasa benci saja ia tidak melunaskan hutang kerajaan lama yang tercatat dalam dokumen perjanjian....hutang akan ada malah riba akan bertambah jika tidak dijelaskan...

!!! QUOTE !!!

Kalau syar'ie buat, kalau tidak tinggalkan.


waah kalau 'melaksanakan' semudah ABC atau semudah kata-kata wuzara ini ....tak payah wuzara ingatkan....pas pasti dah lama akan TINGGALKAN...kalau bolehlah semudah itu....

!!! QUOTE !!!


Kalau kita mengambil thariqah tadarruj(penerapan islam secara bertahap2), maka banyaklah benda haram yang qath'ie sekalipun perlu kita halalkan..kita tu sapa ???....ish..ish...saya nampak macam banyak benda haram yang pas cuba kikiskan, anda pula nampak banyak benda haram yang pas telah halalkan....alangkah berbezanya pandangan kita...


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-11-08 10:39


Pada 06-11-08 01:46 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!


FM....kita perintah sebuah negeri....yakni kelantan.....kita ambil alih kerajaan yang dulunya mengambil riba....hutang itu adalah hutang negeri Kelantan...bukan hutang parti Pas....kalau PAS tidak jelaskan hutang itu, negeri kelantan akan selamanya berhutang....

cuma saya terfikir....kalaulah pas ni berkerja macam HT.... bercakap dan mengkritik saja riba tu haram ....hutang dan riba rakyat Kelantan lagilah besar jumlahnya....bahkan semakin lama akan bertambah besar .....

HT patut rasa macamana memerintah sebuah kerajaan....at least kerajaan negeri.....mungkin di situ boleh merasai perbezaan antara 'tindakan secara perbuatan' dengan 'tindakan secara lisan'.....

kalau anda tajam mata hati...anda akan nampak....Pas sedang menentang riba ... ....

kak myhoney dah jelaskan perkara ni, saya pun dah jelaskan, itu bukan hutang Pas kepada Umno, tapi hutang sebuah kerajaan negeri kepada kerajaan pusat, dan ia tertakluk di bawah kekuasaan kerajaan pusat.

isu ni tak perlu diperbesar2kan, HT pun tak mampu nak buat apa-apa juga buat masa ni sama macam Pas... (selain mengkritik, mengkritik...) mereka-mereka ni sama ada memang tak faham, atau sengaja buat-buat tak faham dan terus menghentam dan menghentam.

harap masing-masing dapat bertenang ye, insyaAllah semoga Pas dan HT sama-sama berjaya dalam membanteras amalan riba' ini suatu hari nanti...

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-11-08 10:46


Pada 06-11-08 10:27 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-11-08 10:00 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

kepada HT saya juga ingin dengar kritikan bernas tuan kepada BN dan Umno..
hairan juga kerana teramatlah kurang...
boleh tak...saya teringinlah...
lagi satu negeri lain berapa faedah mereka bayar ....ada maklumat tak ..saja nak tau...lepas tu saya nak dengar ulasan dari pihak HT tentang perkara itu....zulman, banyak sangat. kalau enta baca SN dan mykhilafah, hampir setiap edisi adalah kritikan terhadap pemerintah. Muhasabah terhadap PAS sikit sekali, tetapi apabila dimuahasabah meraka tak boleh terima. Ini contohnya, membayar riba' pun mereka nak pertahankan kesyar'iannya.

baca SN terbaru : ISA HARAM DISISI ISLAM, itu kritik PAS atau BN?


jadinya copy paste lah kat sini...mudahkan ....

sebenarnay root of the case ialah pada HT, PAs melakukan kesilapan dengan memasuki sistem demokrasi..iti taakulan saya

kerajaan PAS sekarang terpaksa membayar bunga hasil perjanjian pinjaman oleh kerajaan terdahulu dengan persekutuan.dan perjanjian itu terpaksa dihormati.dan tindakan menghormati perjanjian ini yang HT tak puas hati.

Soalnya apakah yang akan berlaku sekiranya kerajaan PAS tak hormati perjanjian ini.Pasti kerajaan PAs akan disaman dan ini akan memburukkan lagi keadaan dengan tekanan sedia ada dari federal.dan boleh mengakibatkan ketidakstabilan dalam kerajaan PAS kelantan sekarang. ya PAS boleh berkeras tak mahu bayar..yang pasti sekiranya tindakan itu dilakukan ia ibarat memberi peluru hidup kepada Federal untuk menganggu urusan pentadbiran kerajaan negeri.dan silap-silap boleh collapse...kena faham kuasa kerajaan negeri yang terhad

nombor wahid..jika HT ditempat kerajaan Pas sekarang apakah solusi yang akan dilakukan..
adakah..

1. Keluar dari persekutuan malaysia.
2. bersedia menghadapai saman dari federal
3. bersedia membubarkan dewan undangan negeri (sebab tak percaya sistem pilihaanraya)
4. buat rundingan semula untuk bayar ikut kaedah Islam(hopefully federal hendak)
5. Tidak memperakui perlembagaan (kira keluar malaysia lah tu)
6. buat rampasan kuasa


atau ada cadangan yang solid... say lebih suka dengar cadangan.benra teguran itu baik..dan beri cadangan itu yang lebih baik.


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-11-08 11:02


!!! QUOTE !!!


Sebagai orang Islam kita sepatutnya lebih cerdik, bukan berfikir secara simplistik begini. Persoalannya bukan sekadar menumbangkan kerajaan BN. Saya lihat itulah yang dicanang oleh sesetengah pemimpin PAS apabila ada sesetengah pemimpin lain tidak bersetuju apabila Pakatan Rakyat lebih didominasi oleh PKR dan DAP yang jelas sekular.

Inilah juga yang disuarakan oleh Ustaz Nasruddin Tantawi bahawa kepimpinan tertinggi PAS sendiri tidak tahu bagaimana bentuk negara yang akan ditubuhkan sekiranya PR memerintah. Penyejuk hati yang diberikan adalah, yang penting BN mesti ditumbangkan.Tapi ustaz. nasruddin tak pula suarakan ' maka yang dari HT itulah yang sebetul-betulnya, marilah kita tinggalkan pas dan ramai-ramai masuk HT'... ustaz nasruddin masih bersama Pas...

alah muhasabah dalaman parti adalah biasa....itu kasih sayang dan persaudaraan namanya....atas niat nak memperkuatkan...
tapi HT ibarat gunting dalam lipatan....menyebut menegur atas nama memberi peringatan tapi secara halus menimbulkan keraguan ahli - ahli pas terhadap pas....memberi pandangan seolah-olah pas sudah terpesong dari landasan....yang benar adalah HT satu-satunya....

wuzara ... kalau saya ni simplistik, maka anda pula adalah terlalu idealistik dan ideologistik ... saya tak tak tahu antara kita ni siapa sebenarnya yang plastik...ngeh3x....Sorry

salam... panjang umur...saya sambung bincang lagi....saya ada kelas...


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 06-11-08 11:43


Pada 06-11-08 11:02 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

wuzara ... kalau saya ni simplistik, maka anda pula adalah terlalu idealistik dan ideologistik ... saya tak tak tahu antara kita ni siapa sebenarnya yang plastik...ngeh3x....Sorry


Ye saya memang idealistik dan ideologistik dengan agama saya, Islam. Saya akan pertahankan walaupun nyawa saya sebagai taruhannya insyaAllah, ameen.

Kak Maihani pula bagaimana, sekadar simplistik dalam soal agama?" alah lebih kurang saja bab hukum hakam, asal niat kita baik nakkan Islam. Strict sangat bab agama ni pun susah." begitu ke?


Kak, for the clarification. Hutang asas tu tetap wajib bayar, tetapi bukan riba'nya ye. Memegang Islam diakhir zaman ini seperti yang dikhabarkan nabi umpama memegang bara api. Walaupun susah tetap kita kena pertahankan. Saya tidak menafikan banyak sumbangan PAS dalam perkembangan Islam di Malaysia, tetapi mana yang jelas bertentangan dengan Islam ini kita wajib muhasabah. Riba' ni kan hukum qath'ie, terimalah muhasabah itu.

Cuba akak fikir dengan tenang dan dengan neraca dalil syara', apakah syar'ie kita bayar riba'. Renung dalam2 lagi, inilah akibat dari terjebak dengan demokrasi, tadarruj dan perkongsian kuasa dengan kerajaan kufar. sebenarnya bukan riba' sahaja.

Zulman,

banyak artikel HT yang telah dicopypastekan disini, kalau nak tengok semua sekali sila ke www.mykhilafah.com , www.hizbut-tahrir.or.id , www.khilafah.com , tengok ada bapa persen HT muhasabah PAS berbanding muhasabah kepada kerajaan pemerintah.

SN terbaru tu sejak ahad lepas saya dah postkan ke sini dalam tajuk SN kembali lagi: ISA haram disisi ISLAM, cuba cari. Selamat membaca.

Zul, case study yang enta bawakan tu tak sesuai itu dijawab. Kerana jelas HT meniru thariqah rasulullah tiada perkongsian kuasa dengan kerajaan kufur. Apa yang terjadi dengan Ini adalah natijah dari perkongsian kuasa dengan kerajaan kufur, demokrasi dan tadarruj.

Ibnu Musa,
Adakah pada enta, kerana ia hutang yang dibuat oleh kerajaan terhadulu BN, maka syara' membenarkan PAS membayarkan riba'nya? Apakah hukum Islamnya memang begitu?


wuzara
http://jemaah-islam.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-11-08 11:53


Pada 06-11-08 11:43 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-11-08 11:02 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

wuzara ...
Zul, case study yang enta bawakan tu tak sesuai itu dijawab. Kerana jelas HT meniru thariqah rasulullah tiada perkongsian kuasa dengan kerajaan kufur. Apa yang terjadi dengan Ini adalah natijah dari perkongsian kuasa dengan kerajaan kufur, demokrasi dan tadarruj.


wuzara
http://jemaah-islam.blogspot.com


emm akhirnya.... tiada solusi dari HT....tak mengapalah...
dalam konteks malaysia yang tejebak dengan demokrasi pada pandangan HT..adakah HT berpandangan untuk meruntuhkan demokarsi berparlimen..jalan yang terbaik adalah merampas kuasa...
cepat dan mudah(disebut), tanpa melalui proses bertahap.tanpa ada ada PRU.tanpa kompromi dengan kerajaan kufur..adakah begitu..
atau bagaimana..-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 06-11-08 12:04


Bagaimana nak bagi solusi kalau masalah tu memang tak ada. Solusinya adalah PAS kena kembali kepada 3 fasa dakwah Rasulullah saw.

Maaf ye zulman, penulisan saudara menunjukkan saudara belum metodologi dakwah Hizbut Tahrir.

Sebelum itu, jika saudara faham bagaimana Rasulullah saw berdakwah hingga mendapat kuasa, lebih mudah untuk saya jelaskan thariqah dakwah HT. Sama saja, cuma uslub dan wasilah yang berbeza.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-11-08 12:06


Pada 06-11-08 11:43 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Ibnu Musa,
Adakah pada enta, kerana ia hutang yang dibuat oleh kerajaan terhadulu BN, maka syara' membenarkan PAS membayarkan riba'nya? Apakah hukum Islamnya memang begitu?


wuzara
http://jemaah-islam.blogspot.com

kalau Pas diberi kuasa membuat pilihan, pasti dan insyaAllah mereka hanya akan membayar kadar pinjaman itu tanpa faedahnya.

itulah apa yang diperjuangkan oleh Pas selama ni, alhamduliLlah judi dah berjaya dihapuskan di Kelantan, sebab itu memang mampu dilaksanakan... arak diharamkan, alhamduliLlah...

tapi setakat ini kuasa terhad, riba insyaAllah akan dapat dihapuskan bila diaplikasikan di peringkat pusat, sebab pinjaman berfaedah itu dah termaktub dalam perjanjian ketika Umno memerintah, seperti yang saya cakap berkali2 dah, ia di bawah kekuasaan kerajaan pusat bukan negeri :jangan:

insyaAllah jika diperkenankan oleh Allah suatu hari nanti, jika kerajaan Islam tertegak tak kira oleh siapa, Pas ke atau Umno ke atau HT sendiri, apa yang dibayar itu boleh disemak semula, apa yang dikira faedah oleh pusat boleh ditopup kepada baki hutang kerajaan negeri semula, sebab kelantan belum habis berhutang pun...

haramnya riba sebab ia merampas hak orang lain, betul tak? cara penyelesaiannya macam mana? pulangkan hak itu kepada yang empunya... dan insyaAllah perkara ini pasti dapat direalisasikan apabila hukum Islam dapat diterapkan sepenuhnya oleh Pas (insyaAllah)

Pas dan HT sama-sama perjuangkan hukum Islam, sama-sama perjuangkan pengharaman riba, saya nampak di situ tiada masalah... yang menjadi point utamanya di sini adalah ini:

!!! QUOTE !!!


Cuba akak fikir dengan tenang dan dengan neraca dalil syara', apakah syar'ie kita bayar riba'. Renung dalam2 lagi, inilah akibat dari terjebak dengan demokrasi, tadarruj dan perkongsian kuasa dengan kerajaan kufar. sebenarnya bukan riba' sahaja.

itu saja pointnya kan, wuzaraa dan FM kan... "demokrasi" sebagai sistem kufur oleh HT... terima kasih di atas saranan itu, saya sendiri malah Pas tak anggap itu pandangan yang tepat, kami berpegang dengan keharusan penggunaan demokrasi dalam perjuangan.

tengok, Pas berjuang dalam demokrasi, belum selesai masalah... HT berjuang di luar demokrasi, tak selesai juga, HT masih jadi "pengkritik tetap" dalam akademi politik Malaysia dan dunia ni, tak berkesempatan lagi nak jadi peserta, masih "disqualified" :sopan:

so, apa kata teruskan usaha masing-masing, elakkan bergaduh sesama jemaah Islam, dan pupuk sikap tolong menolong... dan yang paling penting... BERLAPANG DADA DALAM PERKARA KHILAF!

harap jelas ye, penat juga saya taip panjang2 ni... ;-)

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-11-08 12:19


Pada 06-11-08 12:04 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Bagaimana nak bagi solusi kalau masalah tu memang tak ada. Solusinya adalah PAS kena kembali kepada 3 fasa dakwah Rasulullah saw.

Maaf ye zulman, penulisan saudara menunjukkan saudara belum metodologi dakwah Hizbut Tahrir.

Sebelum itu, jika saudara faham bagaimana Rasulullah saw berdakwah hingga mendapat kuasa, lebih mudah untuk saya jelaskan thariqah dakwah HT. Sama saja, cuma uslub dan wasilah yang berbeza.Alhamdulillah saya dah jumpa solusi tu berdasarkan jawapan dan berdasarkan tajuk topik ni...
dari awal lagi HT telah menetapkan apa-apa pun PAS kena keluar dari sistem demokrasi..tu sahaja..yang lain-lain tu cuma point HT sahaja untuk desak pas dan ahlinya keluar dari sistem demokrasi


PAS bayar riba lah, Pas itu lah inilah, Pas silapla dan macam-macam.....yang sebenarnya dan tersuratnya begini "wahai PAS anda tak betullah sebab follow sistem demokrasi, mari ikut kami(HT)"..tu saja...
saya fahamlah sesikit HT ni tapi tak sefahim tuan, cumanya saya nak jawapan realistik untuk selesaikan perkara diatas dalam kacamata HT..dan anda sudahpun menjawapnya...terima kasih..

Tariqah Rasulullah..benar dengan ilmu yang sedikit saya masih belajar bagaimana nak laksana kan Thariqah rasulullah secara parktikalnya...maaflah kalau saya dah lah kurang ilmu dan tapi nak berbicara tinggi dengan tuan..


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Laskar_Allah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2008
Ahli No: 33470
Posting: 928
Dari: Medan Operasi Asia Pasifik

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 06-11-08 12:21


Pada 06-11-08 12:06 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!


so, apa kata teruskan usaha masing-masing, elakkan bergaduh sesama jemaah Islam, dan pupuk sikap tolong menolong... dan yang paling penting... BERLAPANG DADA DALAM PERKARA KHILAF!

harap jelas ye, penat juga saya taip panjang2 ni... ;-)

wassalam.Konklusinya pun rasanya kita dah peroleh, jadi kesimpulannya "Kawan biar rapat, musuh biar dekat" insyaAllah Islam berjaya.


-----------------
WAMAKARU WAMAKARULLAH WALLAHU KHAIRUL MAKIRIIN!
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Laskar_AllahProfil   Hantar PM kepada Laskar_Allah   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 06-11-08 12:23


Ibnu Musa, Zulman ini bukan soal demokrasi, ini soal riba'. Kalau PAS tak ikut demokrasi, bayar riba' tetap haram.

Apa yang saya faham, PAS bayar riba' tu kerana terlibat dengan perkongsian kuasa dengan kerajaan pusat dalam sistem demokrasi. Satu lagi, PAS yang memegang konsep tadarruj, iaitu penerapan Islam bertahap2- maka tak salahlah menerapkan hukum selain Islam dalam rangka menuju Islam kaffah. Jadi riba' itu satu hukum lain. Cuma PAS terjebak kerana berjuang mengikut aliran sistem yang ada sekarang.

Pokok perbincangannya adalah riba'.Riba' hukum qathie. Qathie tsubut (sumber) dan dilalah(makna).

Tetapi kerana PAS terlibat dalam perkongsian kuasa dengan kerajaan pusat, bagi kes maka hukumnya telah jadi ijtihadiah. mungkin itu pandangan PAS.

Okaylah jika itu pendirian PAS saya nak buat bagaimana. Nak dipanjangkan pun tak guna. Sekadar sebuah muhasabah.

anyway it is something to ponder..

!!! QUOTE !!!

Konklusinya pun rasanya kita dah peroleh, jadi kesimpulannya "Kawan biar rapat, musuh biar dekat" insyaAllah Islam berjaya.


insyaAllah, Laskar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 06-11-08 17:47


Pada 06-11-08 10:00 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

kepada HT saya juga ingin dengar kritikan bernas tuan kepada BN dan Umno..
hairan juga kerana teramatlah kurang...
boleh tak...saya teringinlah...
lagi satu negeri lain berapa faedah mereka bayar ....ada maklumat tak ..saja nak tau...lepas tu saya nak dengar ulasan dari pihak HT tentang perkara itu....Dari apa yang saya cek di mykhilafah.com, cuma artikel ini saja yang merupakan teguran kepada PAS. teguran pasal riba' yang hukum qath'ie pun PAS taknak terima, apalah lagi yang boleh dilakukan.

Selainnya adalah kritikan kepada dasar2 dan tindakan kerajaan dan juga berita antarabangsa.

Saya sebagai pembaca tetap mykhilafah dan SN mendapati kebanyakan teguran HT adalah terhadap pemerintah.

Adakah kita tidak boleh ditegur?

-wuzara-

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

lebai_y2k
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3792
Posting: 176
Dari: Pokok Sena

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-11-08 18:34


Assalamualaikum.
1st,cuba kita ambik tau perjanjian kwangan antara kerajaan negeri dan pusat,apa syarat-syaratnya...Mana tau,memang kena bayar juga,kalau tak bayar ada tindakan yang kerajaan pusat boleh buat sehingga mungkin kerajaan Kelantan boleh dapat kat UMNO balik...
2nd,dalam artikel yang sama,baca biar habih,ada dibagitau juga yang Dato' Husam Musa ada minta supaya faedah (riba; lah tu) dihapuskan.
Ambik tahu semua yang berkaitan dulu,baru menghukum..memang mereka pun tak redha nak bayar riba' tu..

Ingat,sesuatu perkara itu tidak dipertanggungjawabkan kepada seseorang kerana 3 sebab,dan salah satunya termasuklah kalau kita ni dipaksa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lebai_y2kProfil   Hantar PM kepada lebai_y2k   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 09:20


Pada 06-11-08 12:19 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Alhamdulillah saya dah jumpa solusi tu berdasarkan jawapan dan berdasarkan tajuk topik ni...
dari awal lagi HT telah menetapkan apa-apa pun PAS kena keluar dari sistem demokrasi..tu sahaja..yang lain-lain tu cuma point HT sahaja untuk desak pas dan ahlinya keluar dari sistem demokrasi


PAS bayar riba lah, Pas itu lah inilah, Pas silapla dan macam-macam.....yang sebenarnya dan tersuratnya begini "wahai PAS anda tak betullah sebab follow sistem demokrasi, mari ikut kami(HT)"..tu saja...
saya fahamlah sesikit HT ni tapi tak sefahim tuan, cumanya saya nak jawapan realistik untuk selesaikan perkara diatas dalam kacamata HT..dan anda sudahpun menjawapnya...terima kasih..

Tariqah Rasulullah..benar dengan ilmu yang sedikit saya masih belajar bagaimana nak laksana kan Thariqah rasulullah secara parktikalnya...maaflah kalau saya dah lah kurang ilmu dan tapi nak berbicara tinggi dengan tuan..


betul tu saudara zulman, selama ni, itu saja point mereka, konklusinya: tinggalkan demokrasi, itu sistem kufur, tak ikut tariqah Nabi, ikutlah cara HT kerana hanya HT yang betul-betul ikut tariqah Nabi, bla bla bla...

sejak dulu sampai sekarang itu saja pointnya, itu saja solusinya bagi mereka, Pas kena lepaskan kelantan kepada Umno, biar Umno yang tadbir kelantan, jangan masuk pilihanraya di Malaysia ni... sebab haram!!!

cuma saya terfikir, apa yang orang2 Pas, tok2 guru tu nak buat bila dah serah kuasa kat Umno ye macam saranan HT? edar harakah di masjid2 setiap minggu, begitu? lepas itu mengkritik jemaah2 lain?

Pada 06-11-08 12:21 , Laskar_Allah posting:

!!! QUOTE !!!


Konklusinya pun rasanya kita dah peroleh, jadi kesimpulannya "Kawan biar rapat, musuh biar dekat" insyaAllah Islam berjaya.


terima kasih di atas conclution tersebut, itulah pendirian dan saranan saya selama ni. saya pun dah terang panjang lebar kat atas nak suruh mereka ni faham, kalau tak faham juga tak tau lah... :sopan:

"so, apa kata teruskan usaha masing-masing, elakkan bergaduh sesama jemaah Islam, dan pupuk sikap tolong menolong... dan yang paling penting... BERLAPANG DADA DALAM PERKARA KHILAF!"

saya harap perkara ni boleh selesai ye, wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 07-11-08 11:28


ibnu musa,

saya dah jelaskan beberapa kali, ini bukan soal demokrasi tapi soal riba'. sama ada PAS terlibat dengan demokrasi atau tidak, membayar riba' tetap hukumnya haram. Saudara tak setuju ke dengan statement tu.

Yang saja jelaskan, kerajaan Kelantan terpaksa menghalalkan membayar riba' akibat terjebak dalam perkongsian kuasa dengan kerajaan pusat.

Bahasa mudahnya, membayar riba' yang hukumnya haram telah jadi halal kerana ia dibuat oleh pihak lain dan tekanan dari kerajaan pusat. Begitu ke? Jika itu yang yang terjadi, nampaknya hukum syara' telah ditundukkan oleh realiti.


Muhasabah ini bukan untuk mencari gaduh, ia adalah teguran yang dibangun dari dalil syar'ie. Bagi mereka yang tak boleh menerima, barangkali merasakan ini nak cari gaduh.

Demi Masa, Manusia sesungguhnya benar-benar dalam kerugian. Kecuali yang berpesan-pesan dengan kebenaran.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 12:05


Pada 07-11-08 11:28 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

ibnu musa,

saya dah jelaskan beberapa kali, ini bukan soal demokrasi tapi soal riba'. sama ada PAS terlibat dengan demokrasi atau tidak, membayar riba' tetap hukumnya haram. Saudara tak setuju ke dengan statement tu.

Yang saja jelaskan, kerajaan Kelantan terpaksa menghalalkan membayar riba' akibat terjebak dalam perkongsian kuasa dengan kerajaan pusat. Tidakkah itu realitinya. Ada sesiapa yang tak setuju?Masakan kamu tidak bisa mengerti, wahai Murid Fazli?

ada orang terikut-ikut dengan pemburupokok di sini ye, bosnya dah lama tak online tapi masih ada konco2nya :sopan:

saya nampak satu lagi statement yang berbau fitnah, saya dah tegur fikrul_mustanir sebelum ni tapi maybe anda tak perasan (atau buat-buat tak perasan a.k.a. buat bodoh)... kerajaan Kelantan bayar ke tidak duit riba tu, ia tetap haram, tak timbul isu menghalalkan yang haram di sini.

riba memang haram, tapi pinjaman tetap wajib dibayar, tapi untuk menghapuskan riba tersebut kena ada kekuasaan di peringkat pusat dulu, dan itu yang sedang diusahakan... saya dan rakan-rakan dah berkali2 jelaskan hal ini, masakan kamu tidak bisa mengerti, wahai orang HT? (ayat ala2 indonesia pulak...) :sopan:

saya rasa pandangan dan penjelasan saya dah jelas di atas, saya rasa dah cukup dan saya sebenarnya tak ingin memanjangkan isu ini... HT berpandangan wajib tinggalkan demokrasi kerana ia sistem kufur (bagi HT), ok fine, saya terima cara anda, buatlah kerja anda betul-betul...

kalau tak ada apa-apa, saya rasa cukuplah dulu ye setakat ni, melainkan ada yang dah tertutup hati untuk menerima penjelasan orang, nak juga orang cakap "iye, HT betul, HT betul, Pas salah... Pas kena tinggalkan demokrasi, semua ini (termasuk riba) berpunca dari demokrasi!!!" :sopan:

itulah solusi yang HT nak kan? ke tak nak mengaku? nak saya quote kata-kata anda dah sabahat anda di atas kat bawah ni, baru nak ngaku?

sekian dahulu ye, cukup2lah tu... harap-harap yang tak puas hati tu boleh bertenang ye, jangan terlalu berdendam dengan jemaah lain.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 07-11-08 12:14


!!! QUOTE !!!

kerajaan Kelantan bayar ke tidak duit riba tu, ia tetap haram, tak timbul isu menghalalkan yang haram di sini.


Maka ibnu Musa setujulah kerajaan Kelantan telah membuat keharaman membayar riba' RM54 juta.

Jika begitu, alhamdulillah. Sampaikan muhasabah ini kepada mereka.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 12:35


Pada 07-11-08 12:14 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

kerajaan Kelantan bayar ke tidak duit riba tu, ia tetap haram, tak timbul isu menghalalkan yang haram di sini.


Maka ibnu Musa setujulah kerajaan Kelantan telah membuat keharaman membayar riba' RM54 juta.

Jika begitu, alhamdulillah. Sampaikan muhasabah ini kepada mereka.

saya tak pernah kata riba tu halal ye, riba tetap haram, dan tak perlu saya sampaikan muhasabah anda ini kepada Pas, saya pasti mereka pun berpegang dengan keharaman riba', itulah yang sedang diusahakan supaya Islam dapat diterapkan secara kaffah!

tak perlu saya ulas panjang2, saya dah hurai kat atas, baca elok-elok posting2 orang dan biar faham, lagi 1 cuba buang rasa dendam/dengki dengan jemaah lain ye, itu satu penyakit yang amat bahaya!

Pada 07-11-08 12:05 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!


saya nampak satu lagi statement yang berbau fitnah, saya dah tegur fikrul_mustanir sebelum ni tapi maybe anda tak perasan (atau buat-buat tak perasan a.k.a. buat bodoh)... kerajaan Kelantan bayar ke tidak duit riba tu, ia tetap haram, tak timbul isu menghalalkan yang haram di sini.

riba memang haram, tapi pinjaman tetap wajib dibayar, tapi untuk menghapuskan riba tersebut kena ada kekuasaan di peringkat pusat dulu, dan itu yang sedang diusahakan... saya dan rakan-rakan dah berkali2 jelaskan hal ini, masakan kamu tidak bisa mengerti, wahai orang HT? (ayat ala2 indonesia pulak...) :sopan:

saya rasa pandangan dan penjelasan saya dah jelas di atas, saya rasa dah cukup dan saya sebenarnya tak ingin memanjangkan isu ini... HT berpandangan wajib tinggalkan demokrasi kerana ia sistem kufur (bagi HT), ok fine, saya terima cara anda, buatlah kerja anda betul-betul...

kalau tak ada apa-apa, saya rasa cukuplah dulu ye setakat ni, melainkan ada yang dah tertutup hati untuk menerima penjelasan orang, nak juga orang cakap "iye, HT betul, HT betul, Pas salah... Pas kena tinggalkan demokrasi, semua ini (termasuk riba) berpunca dari demokrasi!!!" :sopan:

saya quote balik kata-kata saya yang anda quote tu, harap boleh faham, buka sikit pintu hati tu...

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 07-11-08 14:37


!!! QUOTE !!!

saya tak pernah kata riba tu halal ye, riba tetap haram, dan tak perlu saya sampaikan muhasabah anda ini kepada Pas, saya pasti mereka pun berpegang dengan keharaman riba', itulah yang sedang diusahakan supaya Islam dapat diterapkan secara kaffah!


Maksudnya kerajaan Kelantan tetap membayar riba' walaupun tahu ia haram, begitu? Tak sepatutnya berlaku bagi sebuah gerakan Islam.

!!! QUOTE !!!

saya quote balik kata-kata saya yang anda quote tu, harap boleh faham, buka sikit pintu hati tu...


Buka pintu hati untuk menerima hakikat kerajaan Kelantan bayar riba'?

Sepatutnya antum pun kena buka pintu hati menerima teguran ini. JANGAN ULANGI RIBA TU, BERTAUBAT. Sepatutnya terima muhasabah ini dengan hati yang terbuka kerana terimalah kebenaran walaupun ia pahit.


-WUZARA-

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 14:48


Pada 07-11-08 14:37 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

saya tak pernah kata riba tu halal ye, riba tetap haram, dan tak perlu saya sampaikan muhasabah anda ini kepada Pas, saya pasti mereka pun berpegang dengan keharaman riba', itulah yang sedang diusahakan supaya Islam dapat diterapkan secara kaffah!


Maksudnya kerajaan Kelantan tetap membayar riba' walaupun tahu ia haram, begitu?

!!! QUOTE !!!

saya quote balik kata-kata saya yang anda quote tu, harap boleh faham, buka sikit pintu hati tu...


Sepatutnya antum pun kena buka pintu hati menerima teguran ini. JANGAN ULANGI RIBA TU, BERTAUBAT. Sepatutnya terima muhasabah ini dengan hati yang terbuka kerana terimalah kebenaran walaupun ia pahit.


-WUZARA-

well, seperti yang dah saya sebut berkali2 sebelum, perkara ini di luar bidang kuasa Pas mahupun HT sendiri, itu bukan hutang Pas kepada Umno, tapi hutang kerajaan negeri kepada kerajaan pusat, insyaAllah akan dapat diubah bila kekuasaan telah dicapai.

anda suruh saya buka pintu hati? pintu hati anda yang tertutup rapat tak boleh nak terima pandangan orang lain langsung, nak juga orang terima pandangan dia, HT yang betul Pas salah, HT betul Pas salah... bla bla bla

belum selesai lagi ke? terpulang... den layan saja :sopan:

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 14:51


Pada 07-11-08 14:37 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

saya tak pernah kata riba tu halal ye, riba tetap haram, dan tak perlu saya sampaikan muhasabah anda ini kepada Pas, saya pasti mereka pun berpegang dengan keharaman riba', itulah yang sedang diusahakan supaya Islam dapat diterapkan secara kaffah!


Maksudnya kerajaan Kelantan tetap membayar riba' walaupun tahu ia haram, begitu?

!!! QUOTE !!!

saya quote balik kata-kata saya yang anda quote tu, harap boleh faham, buka sikit pintu hati tu...


Sepatutnya antum pun kena buka pintu hati menerima teguran ini. JANGAN ULANGI RIBA TU, BERTAUBAT. Sepatutnya terima muhasabah ini dengan hati yang terbuka kerana terimalah kebenaran walaupun ia pahit.


-WUZARA-


Begini ..kalau saya katakan Kelantan terpaksa membayarnya walaupun ianya Haram bagaimana...apa pandangan tuan
Ya PAS telah berbuat dosa sebagai pembayar riba,atas perjajnjian oleh kerajaan BN dahulu,, tapi ia taklah sampai mengatakan riba itu halal....

Sebab itu saya minta apa pandangan tuan jika HT memerintah kelantan. begini jika dengan izin Allah HT memerintah kelantan dan memutuskan tak ada perkongsian kuasa dengan Federal, yakni memiliki daulah islamiah sepenuhnya...adakah perjanjijan itu akan terbatal...

tidak wahai HT ..tuan juga kena bayar walaupun sudah tiada pertalian antara daulah tuan dan Kerajaan malaysia.sebab perjanjian tetap perjanjian..ia kan menjadi perjanjian antara kerajaan kelantan (HT) dan kerajaan Malaysia yang sudah berpecah.yang meminjam tetap kena bayar.walaupun tuan negara islam sepenuhnya..tapi perjanjian antara negara perlu dihormati.


Sememangnya memang perkara itu tak diulangi ..kerana segala perjanjian kewangan negeri sepanjang tok guru memerintah dibuat mengunakan sistem kewangan islam


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 07-11-08 15:01


Zulman,

Jika khilafah tertegak, bayangkan berapa billion hutang yang mungkin perlu dibayar. bukan setakat hutang kepada kerajaan pusat, tetapi hutang kepada IMF, World Bank, Bank2 Jepun dll.

Perjanjian yang mengandungi riba adalah perjanjian yang bathil. Hutang pokok wajib dibayar, tetapi riba' daulah tidak akan bayar kerana haram membayar riba'.

Untuk membolehkan wujud kekuatan political will sebegitu menyebabkan dakwah ini perlu dilakukan mengikut thariqah Rasulullah tanpa sembarang kompromi.

Syeikh, perjalanan menegakkan sebuah daulah Islamiah bukan semudah yang dijangka.Ia bukan sekadar menang pilihanraya, tumbangkan BN, kemudian kerajaan Islam akan tertegak. saya tak nafikan itulah minda ramai penyokong Islam di Malaysia. Dulu saya pun begitu sebelum datang ke halaqah Hizbut Tahrir.

Harap ia menjawap persoalan akhi Zulman.
JZKK

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 15:08


sedih jugak dengar...negara mengamalkan sistem ini..mengapa kerajaan kelantan pula yang dipersalahkan???

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

lebai_y2k
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3792
Posting: 176
Dari: Pokok Sena

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 15:21


The 1st thing tok guru nik aziz buat bila dapat perintah kelantan adalah mengeluarkan wang kerajaan dari bank konvensional,dan memindahkannya ke akaun bank islam..sampaikan pengurus² bank di Kota Bharu datang merayu dan akhirnya bank konvensional di Kota Bharu mewujudkan kaunter perbankan Islam di bank masing-masing..Jelas nampak cara tok guru,membawa perubahan di Kelantan..Praktikal dan bukan sekadar idea² yang nak buat,tapi tak buat²,dan asyik menyalahkan org lain...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lebai_y2kProfil   Hantar PM kepada lebai_y2k   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 07-11-08 15:27


Pada 07-11-08 15:21 , lebai_y2k posting:

!!! QUOTE !!!

The 1st thing tok guru nik aziz buat bila dapat perintah kelantan adalah mengeluarkan wang kerajaan dari bank konvensional,dan memindahkannya ke akaun bank islam..sampaikan pengurus² bank di Kota Bharu datang merayu dan akhirnya bank konvensional di Kota Bharu mewujudkan kaunter perbankan Islam di bank masing-masing..Jelas nampak cara tok guru,membawa perubahan di Kelantan..Praktikal dan bukan sekadar idea² yang nak buat,tapi tak buat²,dan asyik menyalahkan org lain...


Apabila kita tidak mengikut thariqah Islam, maka perlulah kita mengkompromikan antara Islam dan kekufuran.

Apakah Bank Islam itu benar Islam? Apabila asas pemberian pinjaman telah salah iaitu komersil(sedangkan dalam Islam adalah nilai kemanusiaan), maka banyak istilah2 perbankan konvensional yang terpaksa diArabkan.

Majmu' Fiqh Islami pun dah bagitahu, semua perbankan Islam di Malaysia tidak comply dengan syarat2 yang dikemukakan majmu'. Tapi tak tahulah apa tindakan ulama' yang membenarkan 'perbankan Islam' ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 15:36


alternatif yang ada dan trbaik ketika ini ialah bank Islam...

HT sebuah organisasi yang sangat besar di dunia ini.. Kenapa HT tidak mengambil langkah mewujudkan sebuah sistem perbankan Islam seperti yang diwarwarkan selain dari menyalahkan orang lain? tubuhkan lah sebuah bank yang berlandaskan Islam yang seperti di katakan oleh HT.. Insya Allah umat Islam akan beralih ke arah itu..

dan incik wuzara sekarang ni ada beli rumah ? ada beli kereta ? guna bank apa ye ?? ke guna cash ? kalau ada menggunakan pinjaman dari bank .. adakah ini bermakna incik wuzaraa turut sama menyokong dan bersekongkol dengan sistem perbankan tersebut...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

mie05
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.11.2005
Ahli No: 20348
Posting: 318
Dari: melaka

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 16:15


Pada 05-11-08 13:16 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-11-08 13:03 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!

Salam,

Inilah padahnya bila perjuangan tidak mengikut tariqah Rasulullah. Bagaimana mungkin dakwah yang dibawa diterima dan difahami oleh umat sehingga membekas pada pemikiran seterusnya diperaktikkan dalam amal perbuatan mereka. Jika kita sendiri sebagai parti pembawa dakwah Islam melakukan perkara yang kontradik dengan apa yang kita war-warkan.

Tidak bermakna perkara yang haram yang dilakukan oleh negeri-negeri yang ditadbir BN apabila dilakukan oleh PAS menjadi halal. Tidak juga bermakna apabila ada pihak yang melakukan keharaman maka kita juga diperbolehkan untuk melakukan perkara yang sama. Mesti ada garis pemisah yang jelas antara Parti Islam dangan Parti Kafir.

Ini adalah teguran ikhlas kepada sesama Parti Islam. Buanglah mentaliti "bukan anak Mak Andeh sahaja yang mati" sebab ia akan hanya menyerlahkan kepandiran kita sendiri.

Wasalam.

biasala, geng yang sentiasa claim mereka saja yang ikut tariqah Rasulullah, orang lain tak ikut... bila muncul saja perbahasan dengan puak2 ni, itu lah dia kata-kata yang mula-mula akan depa taip :sopan:

kalau betul Pas tak ikut tariqah Rasulullah jadi amalan riba belum dapat dihentikan, HT lagi lah tak ikut tariqah Rasulullah, sebab depa hanya mampu mengkritik, tak dapat selesaikan apa-apa pun...

tak ada siapa yang kata riba kalau Pas yang buat halal, kalau Umno haram, silalah kemukakan bukti ye yang orang2 Pas telah halalkan riba, kalau anda tak nak dicop sebagai penfitnah!

masa Nabi berdakwah dulu pun, bukannya terus dapat settle masalah... bukan terus dapat hentikan riba, hentikan arak, judi dan sebagainya... itu tercapai setelah umat Islam mendapat kekuasaan.

dalam hal ni, HT pun tak mampu nak buat apa-apa, sedarla sikit... kalau dah mentaliti suka cari gaduh dan suka cari salah orang tu, macam ni lah hasilnya... buanglah penyakit hati tu ye, jangan sampai kronik.

sekadar teguran dari saudara seIslam jua, wassalam.jangan lah asyik tuduh-menuduh, kita tak tau, pekara yang sebenarnya.. kita tidak berada ditempat, dimana kita adalah pengawal kewangan kerajaan kelantan, mungkin pemberian ni, ataupun jumlah kewangan yang diambil merupakan pelaburan, dan ianya telah menyebabkan pembanguan, mesti ada untung ruginya...


janganlah perkara yang kecik ni, digaduhkan sesama islam...
ambillah pendekatan,yang kita tak tahu mana yang benar....
kita tak boleh mendegar dari sebelah pihak saja..

wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mie05Profil   Hantar PM kepada mie05   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 07-11-08 16:17


Pada 07-11-08 15:36 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

alternatif yang ada dan trbaik ketika ini ialah bank Islam...

HT sebuah organisasi yang sangat besar di dunia ini.. Kenapa HT tidak mengambil langkah mewujudkan sebuah sistem perbankan Islam seperti yang diwarwarkan selain dari menyalahkan orang lain? tubuhkan lah sebuah bank yang berlandaskan Islam yang seperti di katakan oleh HT.. Insya Allah umat Islam akan beralih ke arah itu..

dan incik wuzara sekarang ni ada beli rumah ? ada beli kereta ? guna bank apa ye ?? ke guna cash ? kalau ada menggunakan pinjaman dari bank .. adakah ini bermakna incik wuzaraa turut sama menyokong dan bersekongkol dengan sistem perbankan tersebut...Assalamualaikum rdwira,

Seluruh dunia hari ini menerapkan sistem kapitalisme. segala asas interaksi sama ada politik, ekonomi, luar negara dsbnya telah diatur oleh ideologi kapitalisme ini.

Hizbut Tahrir meniru thariqah dakwah rasulullah, di mana pada fasa Mekah Rasullah mengkritik dan mengecam sistem jahiliah melalui wahyu2 yang diturunkan Allah. Walaupun wahyu2 mengecam sistem jahiliah tersebut, tiada pula rasulullah melaksanakan sistem ekonomi islam, melancarkan jihad dsbnya.

Tetapi, setelah hijrah dan terwujudnya daulah, Rasulullah membina struktur pemerintahan, dasar luar negara termasuk ekonomi. Hizbut Tahrir yang menjadikan Islam sebagai panduan, menjadikan metodologi Rasulllah ini sebagai panduan menegakkan kembali daulah Islam.

Kalau Rdwira nak lebih faham, sila datang ke halaqah Hizbut Tahrir.

Berkenaan pinjaman bank? saya dah berkerja 5 tahun dan telah berkeluarga. Sampai saat ini saya tidak pernah membuat pinjaman bank. Saya beli kereta murah dan kumpul duit untuk beli rumah. Adik saya yang diuniversiti pun tak mengambil pinjaman riba PTPTN,bukanlah banyak duit tapi nak lari dari riba. Dia sendiri rela tak melanjutkan pelajaran di universiti dari menanggung dosa riba'.

Itulah antara suasana keimanan yang dijaga dalam Hizbut Tahrir, bukan soal riba' saja. Sebelum ini saya ada juga ikut pentarbiahan jemaah lain, tapi tak dapat suasana begini. Alhamdulillah dengan jemaah kita lebih kuat untuk memegang bara api hidup akhir zaman ini.

wuzara
http://jemaah-islam.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 16:20


terima kasih diatas penerangan dari incik wuzara

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 07-11-08 16:22


Pada 07-11-08 16:20 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

terima kasih diatas penerangan dari incik wuzara


afwan ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 16:48


Pada 07-11-08 15:27 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!


Apabila kita tidak mengikut thariqah Islam, maka perlulah kita mengkompromikan antara Islam dan kekufuran.

Apakah Bank Islam itu benar Islam? Apabila asas pemberian pinjaman telah salah iaitu komersil(sedangkan dalam Islam adalah nilai kemanusiaan), maka banyak istilah2 perbankan konvensional yang terpaksa diArabkan.

Majmu' Fiqh Islami pun dah bagitahu, semua perbankan Islam di Malaysia tidak comply dengan syarat2 yang dikemukakan majmu'. Tapi tak tahulah apa tindakan ulama' yang membenarkan 'perbankan Islam' ni.

soalan tambahan; boleh bagi link/bukti yang majmu` fiqh ada tetapkan begitu, selain kata-kata anda sendiri? boleh?

ooo, maksudnya wuzaraa dan keluarga tak menyimpan duit di bank langsung lah ye, termasuk bank Islam, begitu? simpan di mana, di rumah sendiri? atau ada wujudkan bank di peringkat keluarga?

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 07-11-08 17:08


Ibnu Musa,

Saya dapat kenyataan tersebut dari Ustaz Akhtaruzzaman Al Hafiz, seorang penceramah di tempat saya. Dia mengajar muamalat di Masjid Jamek Batu Pahat. beliau banyak menyampaikan fatwa2 dari majmu' fiqh Islami. memang ceramahnya tidak disenangi beberapa pihak terutama pemuja perbankan.

Wahai Murid Fadzli,
enta berhujah pakai dalil atau pakai akal. pada saya cara anda berhujah amat memalukan apatah lagi dari graduan pengajian Islam. soalan anda gaya seoarang yang jahil agama, minta maaflah saya kata begitu kerana itu yang saya rasa apabila berhujah dengan anda.

Berhujah dengan anda tidak perlu kekuatan dalil, kerana anda suka bawa soalan2 corner begini. Saya tak tergamak nak nak berhujah style suadara kerana saya rasa ia memperlekehkan keilmuan islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 17:35


Pada 07-11-08 17:08 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Ibnu Musa,

Saya dapat kenyataan tersebut dari Ustaz Akhtaruzzaman Al Hafiz, seorang penceramah di tempat saya. Dia mengajar muamalat di Masjid Jamek Batu Pahat. beliau banyak menyampaikan fatwa2 dari majmu' fiqh Islami. memang ceramahnya tidak disenangi beberapa pihak terutama pemuja perbankan.

Wahai Murid Fadzli,
enta berhujah pakai dalil atau pakai akal. pada saya cara anda berhujah amat memalukan apatah lagi dari graduan pengajian Islam. soalan anda gaya seoarang yang jahil agama, minta maaflah saya kata begitu kerana itu yang saya rasa apabila berhujah dengan anda.

Berhujah dengan anda tidak perlu kekuatan dalil, kerana anda suka bawa soalan2 corner begini. Saya tak tergamak nak nak berhujah style suadara kerana saya rasa ia memperlekehkan keilmuan islam.

berhujah dengan dengar2 dan tahu2, tapi buktinya tak ada... lain kali, cakap macam ni: "ustaz HT saya cakap majmu` fiqh keluarkan statement sekian2," baru betul... :sopan:

maaflah ye wuzaraa, saya diajar percaya perkara2 yang ada bukti lebih-lebih lagi soal agama, yang tak ada bukti tu saya tak boleh nak percaya, saya tak taklid dengan mana-mana tokoh dalam Pas pun, apa lagi nak taklid dengan anda (wuzaraa), anda tiada autoriti apa-apa pun... kalau itu cara anda, bertaklid dengan ustaz anda terpulang... jelas cara kita tak sama :jangan:

soalan2 yang corner? adakah anda maksudkan tentang bank?

sungguh menghampakan, lepas saya tanya soalan itu, saya agak dalam 80% anda akan jawab begini: "ya, saya tak simpan langsung dalam bank, termasuk bank Islam, sebab majmu` fiqh kata tak Islamik, apalagi bank konvensional... saya simpan di bla bla bla..."

saya bayangkan anda akan jawab dengan bangga sekali, saya sempat berhusnul-zhann dengan anda sekejap, tapi bila jawapan anda menyerang saya balik, terbukti hampesss rupanya orang ni :sopan:

saya tanya dengan niat yang baik, tapi bila dibalas dengan sebegini, nak buat macam mana... orang2 HT memang pantang ditanya tentang dalil, sejak saya berdebat dengan orang2 HT dari tahun 2006 di ukhwah ni boleh kata semuanya sama, maybe sebab tarbiah pun style yang sama saja.

maaflah ye sebab tak nak bertaklid dengan wuzaraa dan ustaz anda tu, maaf banyak-banyak, wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 17:58


IM apa kena mengena menyimpan duit dalam bank dengan mengambil riba atau membayar riba?

Orang yang menyimpan duit dalam bank sekadar menggunakan perkhidmatan menyimpan duit untuk keselamtan dan kemudahan. Jika mereka tidak mengambil dan memanfaatkan faedah yang dimasukan dalam akaun mereka setiap bulan, tidak boleh dikatakan terlibat dengan riba'.

Jika anda tergamak guna wang faedah dalam akaun simpanan anda...jangan anggap semua orang sama macam anda.

Tak perlu lah tanya soalan off topic...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 18:15


Pada 07-11-08 17:58 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!

IM apa kena mengena menyimpan duit dalam bank dengan mengambil riba atau membayar riba?

Orang yang menyimpan duit dalam bank sekadar menggunakan perkhidmatan menyimpan duit untuk keselamtan dan kemudahan. Jika mereka tidak mengambil dan memanfaatkan faedah yang dimasukan dalam akaun mereka setiap bulan, tidak boleh dikatakan terlibat dengan riba'.

Jika anda tergamak guna wang faedah dalam akaun simpanan anda...jangan anggap semua orang sama macam anda.

Tak perlu lah tanya soalan off topic...

penfitnah datang lagi berkunjung di ukhwah.com ni ye, dipersilakan menabur fitnah2 anda itu, tak puas kan, boleh sampai ketagih... :sopan:

saya tanya soalan itu kepada wuzaraa, sebab dia yang bangkitkan tentang isu bank Islam di Malaysia tak islamic, sebagai respons kepada lebai_y2k yang menyebut "Tok Guru Nik Aziz telah mengeluarkan wang kerajaan dari bank konvensional,dan memindahkannya ke akaun bank islam.."

lalu wuzaraa balas begini:

!!! QUOTE !!!

Apakah Bank Islam itu benar Islam? Apabila asas pemberian pinjaman telah salah iaitu komersil(sedangkan dalam Islam adalah nilai kemanusiaan), maka banyak istilah2 perbankan konvensional yang terpaksa diArabkan.

Majmu' Fiqh Islami pun dah bagitahu, semua perbankan Islam di Malaysia tidak comply dengan syarat2 yang dikemukakan majmu'. Tapi tak tahulah apa tindakan ulama' yang membenarkan 'perbankan Islam' ni.

kemudian, wuzaraa juga ada nyatakan tentang ini:

!!! QUOTE !!!

Berkenaan pinjaman bank? saya dah berkerja 5 tahun dan telah berkeluarga. Sampai saat ini saya tidak pernah membuat pinjaman bank. Saya beli kereta murah dan kumpul duit untuk beli rumah. Adik saya yang diuniversiti pun tak mengambil pinjaman riba PTPTN,bukanlah banyak duit tapi nak lari dari riba. Dia sendiri rela tak melanjutkan pelajaran di universiti dari menanggung dosa riba'.

so, Kenapa nak melenting bila saya tanya soalan yang seringkas ini???:

Pada 07-11-08 16:48 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!


soalan tambahan; boleh bagi link/bukti yang majmu` fiqh ada tetapkan begitu, selain kata-kata anda sendiri? boleh?

ooo, maksudnya wuzaraa dan keluarga tak menyimpan duit di bank langsung lah ye, termasuk bank Islam, begitu? simpan di mana, di rumah sendiri? atau ada wujudkan bank di peringkat keluarga?

wassalam.


tentang majmu` fiqh tu, cuba fikrul_mustanir bawa mana-mana bukti/link yang membuktikan itu keputusan/pandangan majmu` fiqh, saya tak nak bertaklid dengan orang2 HT seperti anda yang tiada apa-apa autoriti.

nasihat saya kepada fikrul_mustanir, jangan menyampuk tak tentu pasal kalau anda tak tau hujung pangkal cerita ye. kalau soalan tu susah, tak perlu lah anda jawab bagi pihak wuzaraa ye, saya tak minta pun.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 18:39


Sapa yang menyampuk? Wahai IM...saya yang buka topik ini tak boleh lah kata saya yang menyampuk...mungkin anda yang menyampuk...tiba-tiba keluarkan pertanyaan bergini pada akhi wuzura:-

!!! QUOTE !!!

ooo, maksudnya wuzaraa dan keluarga tak menyimpan duit di bank langsung lah ye, termasuk bank Islam, begitu? simpan di mana, di rumah sendiri? atau ada wujudkan bank di peringkat keluarga?


Apa kena mengena topik ini dengan menyimpan duit dalam bank?

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 18:44


t

!!! QUOTE !!!

entang majmu` fiqh tu, cuba fikrul_mustanir bawa mana-mana bukti/link yang membuktikan itu keputusan/pandangan majmu` fiqh, saya tak nak bertaklid dengan orang2 HT seperti anda yang tiada apa-apa autoriti.


Sapa minta anda bertaklid dengan HT...anda nak ikut atau tidak itu taklif bagi anda...taklif kami menyampaikan.

Jika anda anggap kerajaan Kelantan harus dibiarkan bergelumang dengan dosa riba' dalam usaha menuju penerapan Islam Kaffah...ya apa boleh kami buat! Kami hanya menyampaikan dan kita dah sepakat menerima hukum riba' adalah haram...sebab keharamannya adalah qatie.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 18:54


Pada 07-11-08 18:44 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!

t

!!! QUOTE !!!

entang majmu` fiqh tu, cuba fikrul_mustanir bawa mana-mana bukti/link yang membuktikan itu keputusan/pandangan majmu` fiqh, saya tak nak bertaklid dengan orang2 HT seperti anda yang tiada apa-apa autoriti.


Sapa minta anda bertaklid dengan HT...anda nak ikut atau tidak itu taklif bagi anda...taklif kami menyampaikan.

Jika anda anggap kerajaan Kelantan harus dibiarkan bergelumang dengan dosa riba' dalam usaha menuju penerapan Islam Kaffah...ya apa boleh kami buat! Kami hanya menyampaikan dan kita dah sepakat menerima hukum riba' adalah haram...sebab keharamannya adalah qatie.

saya dah jawab semua ni kat atas, malas nak ulang2... eh, minta dalil pun tak boleh ke... hehehe, biasala... orang HT :sopan:

memang menyampaikan, tapi tanpa apa-apa sandaran, dengar2 dan tahu2 saja... btw, saya ada balas soalan2 anda ikut PM saja, malas nak menyemak2 kat sini, baca ye...

anda tak perlu lah nak cover untuk rakan anda tu, kalau wuzaraa tak nak balas jangan risau, saya bukannya nak paksa...

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 18:58


Pada 07-11-08 16:48 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-08 15:27 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!


Apabila kita tidak mengikut thariqah Islam, maka perlulah kita mengkompromikan antara Islam dan kekufuran.

Apakah Bank Islam itu benar Islam? Apabila asas pemberian pinjaman telah salah iaitu komersil(sedangkan dalam Islam adalah nilai kemanusiaan), maka banyak istilah2 perbankan konvensional yang terpaksa diArabkan.

Majmu' Fiqh Islami pun dah bagitahu, semua perbankan Islam di Malaysia tidak comply dengan syarat2 yang dikemukakan majmu'. Tapi tak tahulah apa tindakan ulama' yang membenarkan 'perbankan Islam' ni.

soalan tambahan; boleh bagi link/bukti yang majmu` fiqh ada tetapkan begitu, selain kata-kata anda sendiri? boleh?

ooo, maksudnya wuzaraa dan keluarga tak menyimpan duit di bank langsung lah ye, termasuk bank Islam, begitu? simpan di mana, di rumah sendiri? atau ada wujudkan bank di peringkat keluarga?

wassalam.


just a very simple question, susah sangat ke nak jawab sampai melenting2?

p/s: apa, kalau Nik Aziz buat jatuh haram, tapi kalau orang HT buat halal, begitu ke? :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 20:52


huh...semakin tegang topik ni....ana bukannya pandai dalam bab ini.. Tapi percayalah setiap yang dilakukan dan setiap apa perlaksanaan kerja yang dilakukan oleh pemimpin Pas telah dibincangkan di oleh majlis syura...adakah saudara yang kuat melenting di sini lebih hebat dari Tuan Guru Nik Aziz ataupun saudara ni faham mengenai tindakan majlis syura..???sekiranya anda-anda yang kuat melenting ini nakkan lebih penjelasan yang mendalam..mengapa tak jumpa sahaja apa memimpin Pas di kelantan dan kalau nak cepat direct jumpa Tuan Guru Nik Aziz..kan mudah tak payah lah nak masuk kat forun ni katakan HT yang terbaik..Aku nak tanya lah semua orang-orang HT ni ada tak pakai kereta dan beli rumah....aku rasekan memang ada...so anda bayar Kereta dengan Rumah tu melalui pinjaman kan??..mustahil lah kalau anda bayar CASH saja rumah dan kereta tu...aku nak tanya jugak kalau anda pelajar..anda pernah pinjam PTPTN tak? kalau tak pernah pinjam tak apa lah... di sini aku nak kata semua pinjaman di bank dan tak kira lah pinjaman apa benda pun semuanya mengamalkan riba...so kalau puak-puak HT ni melenting sangat lah kan...so mengapa diturut juga sisitem riba ni...sibuk sangat nak menyatakan salah orang lain....

aku bukan akur sangat sistem yang diamalkan ini...tapi Pas dalam usaha puntuk menghapuskan sistem ini..so pas tak goyang kaki nak akur kepada sistem kewangan yang diamalkan oleh pemerintah sekarang.ingat..pas sentiasa berusaha menjadikan negara ini sebagai negara uang memabangun menurut islam..ingat PAS TIDAK GOYANG KAKI...so dalam masa sekarang ini..negara mempunyai pemerintahan yang zalim dan tidak mengamalkan ajaran islam..bukan bermnakna kami redha dengan semua ini...kita lihat semasa Nabi Muhammad sebelum menakhluk kota mekah..apa yang nabi boleh buat semasa pemerintahan Kafir di makkah..nabi tak boleh buat apa-apa kerana majoriti di makkah ditabir oleh kaum kafir...Tapi Bukan bermakna Nabi akur...dan lihatlah apa yang berlaku selepas Nabi berjaya menakhluk kota makkah...apa yang nabi buat???..Nabi mengubah segala-galanya dan mentadbir menurut islam...Persoalannya sekarang ini adalah kuasa..kalau pemompin pas ada kuasa di sesebuah negara..Insyaallah dan semestinya dasar kewangan dan segala pentadbiran akan diubah...Contoh sendiri negeri kelantan yang mewujudkan sistem gadaian dan simpanan emas..saya tidak nampak ada unsur2 riba yang dibawa oleh pemimpin kelantan...So apa masalahnya..dan saya rasa puak HT ni tersilap menuding jari..ibarat meludah ke langit...

sekadar pandangan dah harap jangan terasa....amminnnnnnn..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 07-11-08 21:42


!!! QUOTE !!!

..Aku nak tanya lah semua orang-orang HT ni ada tak pakai kereta dan beli rumah....aku rasekan memang ada...so anda bayar Kereta dengan Rumah tu melalui pinjaman kan??..mustahil lah kalau anda bayar CASH saja rumah dan kereta tu...aku nak tanya jugak kalau anda pelajar..anda pernah pinjam PTPTN tak? kalau tak pernah pinjam tak apa lah... di sini aku nak kata semua pinjaman di bank dan tak kira lah pinjaman apa benda pun semuanya mengamalkan riba...so kalau puak-puak HT ni melenting sangat lah kan...so mengapa diturut juga sisitem riba ni...sibuk sangat nak menyatakan salah orang lain....


Akhi muslimin23,

Ada beberapa perkara yang suka untuk saya jelaskan:

1)    Hukum riba’ ini tak boleh kita kompromikan atas alasan maslahah, atau kerana kita sendiri terlibat, atau kerana perjanjian. Kerana aqad yang mengandungi riba adalah bathil disisi syara’. Akad yang bathil adalah berdosa dan harta yang diakadkan tidak sah.
2)    Adalah keji jika sanggup nak kompromi dengan riba’ kerana nak justitifikasi kehendak kita nak kereta, rumah, masuk universiti dsbnya. Hawa nafsu wajib ditundukkan kepada hukum syara’, bukan Hukum Allah tunduk kepada kehendak kita. Contohnya, Kerana nak Proton Perdana kita sanggup bayar riba, kerana nak berkuasa sanggup bayar riba’.
3)    Saya rasa akhi Muslimin23 telah salah menganggap Hizbut Tahrir sama macam sesetengah jemaah Islam lain, bercakap pasal riba, mentarbiah hawa nafsu, tetapi masih beli kereta, rumah dengan riba’. Hukum Allah hanya dibibir tetapi tak diterjemahkan dalam perbuatan.
a.    Allah memberi amaran kepada mereka yang beginii bahawa Allah amat membenci mereka. Rujuk Surah As Shaf 2-3 dan Albaqarah 44.
b.    Manakala dalam hadith Mutafaq Alaih, diceritakan bahawa mereka yang tidak berbuat apa yang mereka sampaikan perutnya terburai dan berguling dengan isi perutnya mililiti.

4)    Sebelum join pentarbiahan Hizbut Tahrir, ramai yang terlibat dengan riba’ walaupun dah join jemaah Islam lain sebelumnya. Apabila join Halaqah HT, tanpa disuruh. InsyaAllah syabab faham sendiri untuk meninggalkan perkara yang ma’belum minaddin bi addharurah haram, salah satunya riba’. Jadi suka saya tegaskan bahawa tuduhan saudara bergelumang dengan riba tetapi masih complain tentang riba’ adalah suatu tuduhan sembarangan.

wuzara

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 22:11


siapa yang berkompromi dengan riba? anda menuduh siapa berkompromi dengan riba??ilmu kita tidak tinggi untuk menuduh seseorang itu berkompromi dengan riba..benar hawa nafsu wajib ditundukkan..tetapi saya nak jelaskan adakah ingin memiliki kereta sebagai keperluan boleh dianggap bernafsu??

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 07-11-08 22:19


Pada 07-11-08 22:11 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

siapa yang berkompromi dengan riba? anda menuduh siapa berkompromi dengan riba??ilmu kita tidak tinggi untuk menuduh seseorang itu berkompromi dengan riba..benar hawa nafsu wajib ditundukkan..tetapi saya nak jelaskan adakah ingin memiliki kereta sebagai keperluan boleh dianggap bernafsu??


Ramai yang tahu riba' itu haram.

Tetapi ramai yang beli rumah, kereta, dengan riba?

Pada pandangan muslimin23 apakah diperbolehkan oleh syara' unntuk terlibat dengan riba' untuk membeli rumah dan kereta?

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

pemburu_harimau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2008
Ahli No: 33850
Posting: 559
Dari: Di kawasan yang ada Harimau

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 05:09


Pada 07-11-08 18:15 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!


ada orang terikut-ikut dengan pemburupokok di sini ye, bosnya dah lama tak online tapi masih ada konco2nya :sopan:assalamualaikum warga ukhwah.com...

anda semua boleh lihat perangai ibnu_musa ketagih memfitnah
pemburupokok....

perangai ibnu musa bekas budak pengajian islam!!


-----------------
Harimau adalah makhluk Tuhan,
Kenapa mahu memburu harimau yang comel ini?    


  Member Information For pemburu_harimauProfil   Hantar PM kepada pemburu_harimau   Quote dan BalasQuote

pemburu_harimau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2008
Ahli No: 33850
Posting: 559
Dari: Di kawasan yang ada Harimau

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 05:12


Pada 07-11-08 18:15 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!


penfitnah datang lagi berkunjung di ukhwah.com ni ye, dipersilakan menabur fitnah2 anda itu, tak puas kan, boleh sampai ketagih... :sopan:


anda puaskan taburkan fitnah terhadap pemburu_pokok!!
memang perangai anda macam tu! Murid Fadzli Pemfitnah!!


-----------------
Harimau adalah makhluk Tuhan,
Kenapa mahu memburu harimau yang comel ini?    


  Member Information For pemburu_harimauProfil   Hantar PM kepada pemburu_harimau   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 05:21


!!! QUOTE !!!

HT mempunyai kekuatan idealisme Islam yang tuntas & kental, manakala PAS mengambil jalan sederhana tetapi dengan gerak kerja yang amat rapi & kemas serta terbukti dek masa dan ruang yang ada.

Mengenai isu ini, hamba yakin perkara riba ini telah diperhalusi oleh Majlis Syura PAS. Mungkin ada wakil mereka disini yang boleh memberi pencerahan. Kita nantikan. Benar, yang Haram tetap Haram.

Suatu keindahan jika kedua-dua entiti Islam terbabit pada suatu tika akhirnya berganding bahu bersama menegakkan Haq Allah & Syiar Islam dibawah panji warisan Rasulullah S.A.W...

Biiznillah...!ALHAMDULILLAH...

TAKKBBIIRRRRR..!!!!


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 05:29


!!! QUOTE !!!

anda puaskan taburkan fitnah terhadap pemburu_pokok!!
memang perangai anda macam tu! Murid Fadzli Pemfitnah!!


Errr, pemburu_rimau..
Aku nak menyampuk boleyy..??

Aku nengok hujah Ibnu Musa tu betul jugak.. Berkenaan penyelesaian riba' secara pendekatan sederhana oleh PAS.

Aku sokong hujah Ibnu_Musa..
Bagilah hujah sikit bro rimau.. :berfikir:

Tapi apa pun aku bersimpati terhadap pemburu_pokok..
Rasanya beliau tak balik lagi dari hutan Pahang (Aku tak ingat last ym dia..) Susah nak online rasanya kat sana..

Err,, hang tak berburu rimau ke hari ini..??HambaNYA yang jahil,
-- Muddathsir


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

pemburu_harimau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2008
Ahli No: 33850
Posting: 559
Dari: Di kawasan yang ada Harimau

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 05:32


Pada 04-11-08 17:59 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!

Kelantan bayar riba RM57.46 juta kepada kerajaan Pusat?

KOTA BHARU 30 Okt - Mengikut laporan dari harakahdaily, jumlah hutang yang ditinggalkan kerajaan Barisan Nasional (BN) di Kelantan sehingga kini adalah sebanyak RM220.26 juta yang telah dibayar oleh kerajaan PAS. Berdasarkan kepada jumlah tersebut RM57.46 juta adalah kadar faedah (bunga) yang dikenakan, manakala jumlah pokok hutang yang dibayar adalah sebanyak RM162.8 juta .

Walhal Allah SWT secara jelas telah mengharamkan riba dan ada mengancam pelakunya dengan perang. Firman Allah,

“Wahai orang-orang yang beriman! Bertaqwalah kamu kepada Allah dan tinggalkanlah sisa riba (yang belum dipungut), jika benar kamu orang- orang yang beriman. Maka, jika kalau kamu tidak mengerjakan (meninggalkan sisa riba), maka ketahuilah kamu bahawa Allah dan RasulNya akan memerangimu. Dan jika kamu bertaubat (dari pengambilan riba), maka bagimu hanyalah pokok hartamu. Kamu tidak menganiaya dan tidak (pula) dianiaya.”

Di dalam sebuah hadis riwayat Muslim dari Jabir ra,

“Rasululllah saw melaknat pemakan riba (yang mengambil riba), yang membayar riba, yang menjadi pencatat dan dua orang yang menjadi saksi dan baginda bersabda, ‘Mereka semua sama”.

Dalam ayat dan hadis di atas serta banyak lagi ayat dan hadis lainnya, haramnya riba itu teramatlah terang lagi bersuluh. Firman Allah,

“Orang-orang yang memakan (mengambil) riba itu tidak dapat berdiri melainkan seperti berdirinya orang yang kemasukan syaitan lantaran (tekanan) penyakit gila. Keadaan mereka yang demikian adalah disebabkan mereka berkata: “Sesungguhnya jual beli itu sama dengan riba” padahal Allah telah menghalalkan jual-beli dan mengharamkan riba. Orang-orang yang telah sampai kepadanya larangan dari Tuhannya lalu ia berhenti (dari mengambil riba), maka apa yang telah diambilnya dahulu (sebelum pengharaman itu) dan urusannya terserah kepada Allah. Orang yang mengulangi (perbuatan mengambil riba itu) maka orang itulah adalah penghuni neraka, mereka kekal di dalamnya.”

www.mykhilafah.com/
Nik aziz dan Pak lah


Aku sedih PAS parti islam pun bayar riba RM57.46 juta kepada
kerajaan pusat..
tak ada bezanya dengan negeri-negeri yang diperintah oleh BN
yang mengamalkan riba..

p/s: emmm... Kenapa PAS perlu bayar riba RM57.46 juta
kepada kerajaan pusat?
bukankah kerajaan UMNO Kelantan yang berhutang?

kalau ya pun PAS baik hati nak bayar pokok hutang UMNO
sebanyak RM162.8 juta (UMNO guna duit, PAS tolong bayar)...
Kenapa PAS perlu bayar riba RM57.46 juta pula?

atau sebab Nik Aziz pemimpin PAS...
Nik Aziz boleh terlepas dosa riba? :berfikir:

p/s: dah semakin lari perjuangan asal PAS sekarang ni...
tak ada beza dengan UMNO yang bayar riba!!

Terima kasih Hizbut Tahrir kerana memuhasabah pemimpin
dan penyokong PAS yang dah lari dari perjuangan Islam...
semoga Pemimpin PAS dan penyokong PAS sedar perkara ni*...

*UMNO pun sama jugak.. lagi teruk!


-----------------
Harimau adalah makhluk Tuhan,
Kenapa mahu memburu harimau yang comel ini?    


  Member Information For pemburu_harimauProfil   Hantar PM kepada pemburu_harimau   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 05:34


beginilah bunyinya sekiranya golongan yang agak brikmu tidak memahami dan agak susah untuk menyatakan persoalannya kepada yang berhak...sebelum mendapat jawapan yang kukuh tak perku dan usah memberikan persoalan kepada yang tidak berhak menjawab...adakah dengan terbukanya topik ni dapat golongan HT mencari jawapan yang kini golongan ini terbelit sendiri dengan persoalan mereka...sebelum mendapat kepastian dan penerangan eloklah dirujuk kepada yang berhak..tak perlulah menjaja persoalan ini dan yang mudaratnya tentunya pihak yang mempersoalkannya sekiranya ianya tidak betul...bergurulah dengan seramai ulamak dan ustaz-ustaz..jangalah berguru dengan seorang sahaja ulamak ataupun ustaz..kerana mereka juga adalah manusia yang tidak lari dari kesilapan...rujuklah Al-Quran dan fahami dan teliti ayatnya serta rujuk kepada ramai pentafsir..jangan merujuk kepada seorang pentafsir kerana manusia itu kadang kala melakukan kesilapan...sekiranya tersilap sebelum bertanya..mudaratnya pasti kita akan terima....kerana itulahnya terciptanya majlis syura....berkongsi pandangan dan menetapkan pandangan...bukan menetapkan pandangan hanya dari mata seorang manusia.....semua manusia adalah khalifah..dan terpulanglah dimana kita akan letakkan diri kita....Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 06:16


hehe..ada orang terkantoi tak mengaku pemburupokok.

ibnu_musa tulih

!!! QUOTE !!!

orang terikut-ikut dengan pemburupokok di sini


terus dibalas

!!! QUOTE !!!

lihat perangai ibnu_musa ketagih memfitnah
pemburupokok....


persoalannya,Kenapa pemburu_rimau ni terasa? :-D

ye lah.semua bank dalam dunia ni pakat tak islamic belaka.semuanya mengamalkan riba.jadi harapnya geng HT dapat lah kiranya tubuhkan bank sendiri yang mungkin dapat menarik ramai muslim supaya menggunakan bank tersebut.bersih dari riba.ahli ramai dari serata dunia tapi tak reti manfaatkan,jadinya sampai bila pun dok takuk tu saja lah.


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

pemburu_harimau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2008
Ahli No: 33850
Posting: 559
Dari: Di kawasan yang ada Harimau

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 06:31


Pada 08-11-08 06:16 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

hehe..ada orang terkantoi tak mengaku pemburupokok.

ibnu_musa tulih

!!! QUOTE !!!

orang terikut-ikut dengan pemburupokok di sini


terus dibalas

!!! QUOTE !!!

lihat perangai ibnu_musa ketagih memfitnah
pemburupokok....


persoalannya,Kenapa pemburu_rimau ni terasa? :-D

ye lah.semua bank dalam dunia ni pakat tak islamic belaka.semuanya mengamalkan riba.jadi harapnya geng HT dapat lah kiranya tubuhkan bank sendiri yang mungkin dapat menarik ramai muslim supaya menggunakan bank tersebut.bersih dari riba.ahli ramai dari serata dunia tapi tak reti manfaatkan,jadinya sampai bila pun dok takuk tu saja lah.anda pun pembela ibnu_musa memfitnah pemburu_pokok?
anda pun ada masalah dengan pemburu_pokok?

:berfikir:


-----------------
Harimau adalah makhluk Tuhan,
Kenapa mahu memburu harimau yang comel ini?    


  Member Information For pemburu_harimauProfil   Hantar PM kepada pemburu_harimau   Quote dan BalasQuote

pemburu_harimau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2008
Ahli No: 33850
Posting: 559
Dari: Di kawasan yang ada Harimau

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 06:35


Pada 08-11-08 05:32 , pemburu_harimau posting:

!!! QUOTE !!!
/
Nik aziz dan Pak lah


Aku sedih PAS parti islam pun bayar riba RM57.46 juta kepada
kerajaan pusat..
tak ada bezanya dengan negeri-negeri yang diperintah oleh BN
yang mengamalkan riba..

p/s: emmm... Kenapa PAS perlu bayar riba RM57.46 juta
kepada kerajaan pusat?
bukankah kerajaan UMNO Kelantan yang berhutang?

kalau ya pun PAS baik hati nak bayar pokok hutang UMNO
sebanyak RM162.8 juta (UMNO guna duit, PAS tolong bayar)...
Kenapa PAS perlu bayar riba RM57.46 juta pula?

atau sebab Nik Aziz pemimpin PAS...
Nik Aziz boleh terlepas dosa riba? :berfikir:

p/s: dah semakin lari perjuangan asal PAS sekarang ni...
tak ada beza dengan UMNO yang bayar riba!!

Terima kasih Hizbut Tahrir kerana memuhasabah pemimpin
dan penyokong PAS yang dah lari dari perjuangan Islam...
semoga Pemimpin PAS dan penyokong PAS sedar perkara ni*...

*UMNO pun sama jugak.. lagi teruk!jawab soalan aku wahai pemimpin PAS...
(dan kepada pengikut-pengikut PAS seperti Ibnu_musa pun
boleh jawab jugak soalan aku)

Kenapa beria-ia sangat nak bayar hutang UMNO tu?
UMNO berhutang... UMNO lah yang bayar....
Kenapa PAS nak tunjuk baik nak bayar hutang...
siap bayar ribanya sekali! :sopan:


-----------------
Harimau adalah makhluk Tuhan,
Kenapa mahu memburu harimau yang comel ini?    


  Member Information For pemburu_harimauProfil   Hantar PM kepada pemburu_harimau   Quote dan BalasQuote

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 06:41


!!! QUOTE !!!

ye lah.semua bank dalam dunia ni pakat tak islamic belaka.semuanya mengamalkan riba.jadi harapnya geng HT dapat lah kiranya tubuhkan bank sendiri yang mungkin dapat menarik ramai muslim supaya menggunakan bank tersebut.bersih dari riba.ahli ramai dari serata dunia tapi tak reti manfaatkan,jadinya sampai bila pun dok takuk tu saja lah.


Hehehe...bila ditegur sikit mula lah dok kata, "kamu buat sendiri saja lah! Dok pandai komen saja!" Apa lah punya childish kamu ni trouver_99!

Hai..! Jika mentaliti dok mempertahan dan tunduk pada status qou...sampai bila pun umat ini tidak akan berubah.

Kerja buat bank ni bukan kerja HT. HT adalah parti politik bukan badan perniagaan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 06:43


hehehehe...tak ada masalah pun.cumanya ayat mananya yang kata ibnu_musa fitnah pemburupokok?pemburupokok suka tulih terus nama beliau Murid Fadzli tu.tup tup geng HT lain kat ukhwah ni pun tulih sama.terikut-ikut lah tu.kat mana pula fitnahnya?


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

pemburu_harimau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2008
Ahli No: 33850
Posting: 559
Dari: Di kawasan yang ada Harimau

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 06:46


Pada 08-11-08 06:41 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

ye lah.semua bank dalam dunia ni pakat tak islamic belaka.semuanya mengamalkan riba.jadi harapnya geng HT dapat lah kiranya tubuhkan bank sendiri yang mungkin dapat menarik ramai muslim supaya menggunakan bank tersebut.bersih dari riba.ahli ramai dari serata dunia tapi tak reti manfaatkan,jadinya sampai bila pun dok takuk tu saja lah.


Hehehe...bila ditegur sikit mula lah dok kata, "saudara/I buat sendiri saja lah! Dok pandai komen saja!" Apa lah punya childish kamu ni trouver_99!

Hai..! Jika mentaliti dok mempertahan dan tunduk pada status qou...sampai bila pun umat ini tidak akan berubah.


hehehe jugak untuk Trouver_99,

anda ada ambil pinjaman riba ke Trouver99?
anda bayar hutang riba sama kes Nik Aziz bayar hutang riba kepada
kerajaan pusat ke Trouver_99? sekadar bertanya...
:berfikir:


-----------------
Harimau adalah makhluk Tuhan,
Kenapa mahu memburu harimau yang comel ini?    


  Member Information For pemburu_harimauProfil   Hantar PM kepada pemburu_harimau   Quote dan BalasQuote

pemburu_harimau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2008
Ahli No: 33850
Posting: 559
Dari: Di kawasan yang ada Harimau

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 06:50


Pada 08-11-08 06:43 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

hehehehe...tak ada masalah pun.cumanya ayat mananya yang kata ibnu_musa fitnah pemburupokok?pemburupokok suka tulih terus nama beliau Murid Fadzli tu.tup tup geng HT lain kat ukhwah ni pun tulih sama.terikut-ikut lah tu.kat mana pula fitnahnya?lantak lah Murid Fazli ke, murid fadla ke, murid tadika ke...
biar mereka selesaikan masalah mereka...
anda pun ada masalah Trover_99? :berfikir:

orang sedang sembang "kemuliaan Nik Aziz" bayar riba kepada
kerajaan pusat ni.... dia dok sibuk dengan murid-murid!


-----------------
Harimau adalah makhluk Tuhan,
Kenapa mahu memburu harimau yang comel ini?    


  Member Information For pemburu_harimauProfil   Hantar PM kepada pemburu_harimau   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 06:50


hai,walk the talk lah.

kalau dah mentaliti suka salahkan orang macam mana nya nak berkembang.childish betul pemikiran encik pemburu_rimau.bila masa pula tulih salahkan orang suruh buat sendiri.sekurangnya kalau disediakan alternatif orang akan berfikir juga untuk ikut perkara mana yang lagi elok.

sebab tak ada alternatif lah orang pakat kena pakai sistem 'kufur' tu.ye.kena pakai sistem Islam tapi alternatif untuk pakai sistem Islam ni tak ada.kalau dah HT nampak kelompongan takkan tak mahu tampung pula.contohnya kalau semua ada satu jenama kereta saja,takkan tiba-tiba terus salahkan company yang bawa masuk satu jenama saja.padahal peluang bisnes yang besar kat situ.

ye lah tu.mahukan umat berubah tapi HT sebagai salah satu wadah sendiri tak pernah berubah.


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

pemburu_harimau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2008
Ahli No: 33850
Posting: 559
Dari: Di kawasan yang ada Harimau

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 06:59


Pada 08-11-08 06:50 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

hai,walk the talk lah.

kalau dah mentaliti suka salahkan orang macam mana nya nak berkembang.childish betul pemikiran encik pemburu_rimau.bila masa pula tulih salahkan orang suruh buat sendiri.sekurangnya kalau disediakan alternatif orang akan berfikir juga untuk ikut perkara mana yang lagi elok.

sebab tak ada alternatif lah orang pakat kena pakai sistem 'kufur' tu.ye.kena pakai sistem Islam tapi alternatif untuk pakai sistem Islam ni tak ada.kalau dah HT nampak kelompongan takkan tak mahu tampung pula.contohnya kalau semua ada satu jenama kereta saja,takkan tiba-tiba terus salahkan company yang bawa masuk satu jenama saja.padahal peluang bisnes yang besar kat situ.

ye lah tu.mahukan umat berubah tapi HT sebagai salah satu wadah sendiri tak pernah berubah.Anda bertanya aku alternatifnya?
jawapan aku...

"KALAU PEMBURU HARIMAU DITEMPAT NIK AZIZ...
aku sebagai mursyidul am PAS...
AKU TAKKAN BAYAR SATU SEN PUN HUTANG UMNO
KEPADA KERAJAAN PUSAT... APATAH LAGI UNTUK BAYAR RIBA!

UMNO berhutang... UMNO lah bayar...
Kenapa pulak PAS kena bayar?"

aku juga akan cakap kepada Kerajaan Pusat...
Kerajaan Pusat wajib mengagihkan sumber kewangan kepada
kerajaan negeri kerana itu tanggungjawab kerajaan pusat
sebagai "ayah", kalau tak nak bagi, kerajaan pusat telah
mengabaikan tangunggungjawabnya dan hukumnya berdosa....."

puas hati jawapan aku??..... :-D


-----------------
Harimau adalah makhluk Tuhan,
Kenapa mahu memburu harimau yang comel ini?    


  Member Information For pemburu_harimauProfil   Hantar PM kepada pemburu_harimau   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 07:07


ada lagi ke nak tulih,tak payah lah tulih satu satu.bila dah jawab dah ada posting yang lain pulak.

bagus lah jawapan macam tu kalau encik pemburu_rimau kat tempat Nik Aziz.tapi tu pun kalau ada kuasa yang mahukan pemburu_rimau jadi MB macam nik aziz.kalau tak,macam mana HT nak naik tapi kuasa tak ada?tapi umat Islam yang lain masih perlu bergantung kat sistem 'kufur' jugak pasal dah itu saja sistem yang ada.Daulah Islamiyah tak tertegak lagi pun.


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 07:13


!!! QUOTE !!!

sebab tak ada alternatif lah orang pakat kena pakai sistem 'kufur' tu.ye.kena pakai sistem Islam tapi alternatif untuk pakai sistem Islam ni tak ada.kalau dah HT nampak kelompongan takkan tak mahu tampung pula.contohnya kalau semua ada satu jenama kereta saja,takkan tiba-tiba terus salahkan company yang bawa masuk satu jenama saja.padahal peluang bisnes yang besar kat situ.


Memang ramai yang bergelumang dengan sistem yang sedia ada kerana belum terealisasinya sitem Islam dalam kehidupan. Tapi itu bukan satu-satunya faktor penyumbang kepada orang ramai bergelumang dengan sistem yang sedia ada. Ada faktor lain yang lebih utama, iaitu; kaburnya pemikiran Islam di kalangan orang ramai, kekaburan untuk memahami kaedah bagaimana merealisasikan pemikiran Islam dalam kehidupan, dan kegagalan untuk menghubungkan pemikiran Islam dengan kaedah mengembalikan pemikiran Islam dalam kehidupan.

HT adalah dalam usaha untuk menjernihkan pemikiran orang ramai terhadap perkara tersebut.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 07:45


udah-udah lah tu posting benda tulla saja pemburu pokok..aku memang tak ada masalah dengan engkau...kalau hang hebat sangat kenapa anda tak saja keluar fatwa kat media massa..kan senang cerita..setakat nak tunjuk hebat di ruang maya yang agak terhad ni tak guna..sekiranya anda pandai kan.perbetulkan pemimpin-pemimpin negara yang memerintah negara...orang-orang HT ni betul ke tak ada yang buat pinjaman bank nak beli rumah atau kereta...aku kurang percaya lah...bukan apa aku tak nak lah kalau anda orang-orang HT ni sedap cakap saja menghalalkan riba lah apekebenda lah tapi anda jugak joint vanture sekali... cukai adalah salah satu cabang riba..so hang bayar cukai ke ataupun tidak??janagn hang ingat orang yang bukan orang HT semua jahil-jahil belaka......dah lah tu malas aku nak panjanagkan lagi..hank pergi jumpa Nik Aziz sendiri kalau hang nak tegakkan apa yang kumpulan hang cakap tu...aku cabar hang...jangan pok pek saja kat ruang ni...Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 08-11-08 07:56


Pada 08-11-08 06:50 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!sebab tak ada alternatif lah orang pakat kena pakai sistem 'kufur' tu.ye.kena pakai sistem Islam tapi alternatif untuk pakai sistem Islam ni tak ada.kalau dah HT nampak kelompongan takkan tak mahu tampung pula.contohnya kalau semua ada satu jenama kereta saja,takkan tiba-tiba terus salahkan company yang bawa masuk satu jenama saja.padahal peluang bisnes yang besar kat situ.

ye lah tu.mahukan umat berubah tapi HT sebagai salah satu wadah sendiri tak pernah berubah.Assalamualaikum wbt...

akhi rdwira sebelum ini pun telah mengutarakan cadangan yang sama.Saya rasa persoalan ini telah saya jawab, malah dalam thread ini pun telah saya jelaskan. InsyaAllah bagi mereka yang mengikutinya dan membuka pintu hati insyaAllah boleh memahaminya.

Ekonomi(iqtisad) sebagai satu bahagian dari syariat Islam adalah suatu kewajipan yang telah terlantar sejak berakhirnya khilafah Islam. Selepas itu, ekonomi dunia dikendalikan oleh ideologi sosialisme dan kapitalisme.

Sosialisme membangun ekosistem ekonominya atas asas dialetika materialisme manakala kapitalisme membangun setiap cabang ekonomi dengan asas liberalisme dan riba’. Hari ini ekonomi kapitalisme walaupun sedang tenat tetapi segala asas ekonominya masih lagi merayap dan menancap kuat diseluruh dunia.

Mungkin bagi sesetengah pihak yang cintakan Islam mahu melihat ekonomi Islam dilaksanakan. Memang itulah niat dan kewajipan yang kita sebagai muslim wajib tunaikan. Tetapi ekonomi islam tidak boleh dilaksanakan sedangkan seluruh asas yang mendokongnya adalah kapitalisme. Umpama sebuah tubuh, minda, mata, kepala, telinganya masih lagi kapitalisme bagaimana mungkin si tangan mampu melaksanakn Islam. Sekiranya mahu dilakukan juga, natijahnya adalah campur aduk antara hukum Islam dengan kapitalisme. Hakikatnya Islam itu ditundukkan mengikut lunas2 ideologi kapitalisme. Inilah yang berlaku dengan produk2 kapitalisme yang cuba diislamisasikan seperti perbankan, insurans dan juga hukum Islam yang cuba dikapitaliskan dengan wajah Islam seperti gadaian dan syirkah.

Keharaman mencampur adukkan antara Islam dan kekufuran adalah perkara yang diketahui umum. Tetapi apabila sampai kepada perlaksanaan, maka ramailah yang cuba mengkompromikannya. Paling tidak pun dalihnya ” sekurang2nya ia lebih baik dari konvetional”, ” walaupun kita terpaksa melaksanakan sistem barat, tetapi kita tetap berusaha untuk menuju Islam kaffah”. Apatah lagi jika polisi2 tersebut ada terkait dengan kepentingan, manfaat, sokongan dan populariti maka lebih lagi ia dipertahankan. Sedangkan Allah berfirman yang bermaksud:

Apakah kamu tidak memperhatikan orang-orang yang mengaku dirinya telah beriman kepada apa yang diturunkan kepadamu dan kepada apa yang diturunkan sebelum kamu? Mereka hendak berhakim kepada thaghut, padahal mereka telah diperintah mengingkari thaghut itu. Dan syaitan bermaksud menyesatkan mereka (dengan) penyesatan yang sejauh-jauhnya. (QS. An-Nisa : 60)

Inilah yang terjadi. Mereka yang menampilkan diri sebagai pejuang Islam, hendakkan hukum Islam tetapi apabila sampai kepada perlaksanaan tunduk kepada tekanan dan hukum taghut.

Maka, ekonomi Islam yang sebenar yang patut diperjuangkan terselindung di balik ekonomi kapitalisme yang bertopeng Islam. Oleh itu, saya menyeru kita semua untuk berjuang menegakkan Islam secara keseluruhan, tanpa kompromi, tanpa cuba disesuaikan dengan realiti kufur yang sedang mendominasi. Semoga khilafah islamiah kembali tertegak. Di waktu itu bukan ekonomi saja, malahan seluruh aspek kehidupan dengan dokongan political will sebuah daulah Islamiah.

Tiada kompromi dalam soal hukum,
wuzara

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 09:33


!!! QUOTE !!!

Tiada kompromi dalam soal hukum,


persoalannya siapa yang berkompromi dalam menetapkan sebarang hukum Allah??Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 08-11-08 09:58


Pada 08-11-08 09:33 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

Tiada kompromi dalam soal hukum,


persoalannya siapa yang berkompromi dalam menetapkan sebarang hukum Allah??siapa yang berkompromi mebayar riba'?

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 10:14


rupanya masih lagi tak tahu makna berkompromi dan terpaksa...semua orang mahu islam dijadikan agama sesebuah perundangan..dan tiada siapa yang mahu berbuat dosa sekiranya orang itu berilmu..tiada orang yang berilmu yang mahu berkompromi untuk melakukan dosa...mudah bagi orang bercakap...kalaulah dunia ini semudah apa yang dinyatakan...tiada manusia akan melakukan kesalahan..dan tiada manusia yang akan dicatatkan kesalahan...cuma saya akan tunggu dan lihat apa tindakan seterusnya puak-puak HT ini...saya nak lihat sejauh mana dan seberapa agresifkah mereka dalam merubah sesuatu keadaan...jangan hanya melepaskan batuk ditangga sahaja...Saya akan tanya kembali mengenai isu ini kepada HT dari semasa ke semasa...apa yang mereka buat....Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 08-11-08 10:37


Pada 08-11-08 10:14 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

rupanya masih lagi tak tahu makna berkompromi dan terpaksa...semua orang mahu islam dijadikan agama sesebuah perundangan..dan tiada siapa yang mahu berbuat dosa sekiranya orang itu berilmu..tiada orang yang berilmu yang mahu berkompromi untuk melakukan dosa...mudah bagi orang bercakap...kalaulah dunia ini semudah apa yang dinyatakan...tiada manusia akan melakukan kesalahan..dan tiada manusia yang akan dicatatkan kesalahan...cuma saya akan tunggu dan lihat apa tindakan seterusnya puak-puak HT ini...saya nak lihat sejauh mana dan seberapa agresifkah mereka dalam merubah sesuatu keadaan...jangan hanya melepaskan batuk ditangga sahaja...Saya akan tanya kembali mengenai isu ini kepada HT dari semasa ke semasa...apa yang mereka buat....muslimin23, saya kira saudara lebih mudah dibawa bicara.

kerajaan kelantan tidak dalam keadaan ikrahul mulji (suatu istilah fiqh) untuk dikatakan sebagai dharurah/terpaksa secara syara.

!!! QUOTE !!!

cukai adalah salah satu cabang riba..so hang bayar cukai ke ataupun tidak??


muslimin23 faham ye keharaman cukai, baguslah. saya balik kampung di kota bharu, terpampang poster suruh bayar cukai. kerajaan kelantan pun kutip cukai, apa hukum tu? itu pun terpaksa juga ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 10:46


erm.. maaf ya nak tanya.. Kenapa lagi-lagi yang di keraskan kelantan?

saya rasa bila baca di web HT kutukan boleh dikatakan secara menyeluruh... semuanya tak kena... semua nya tak betul....

tapi Kenapa saudara wuzara sendiri melebihkan posting2 ke arah mengutuk kepimpinan PAS?

erm.. maaf lah ye.. sekadar nak tahu... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 08-11-08 11:11


Pada 08-11-08 10:46 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

erm.. maaf ya nak tanya.. Kenapa lagi-lagi yang di keraskan kelantan?

saya rasa bila baca di web HT kutukan boleh dikatakan secara menyeluruh... semuanya tak kena... semua nya tak betul....

tapi Kenapa saudara wuzara sendiri melebihkan posting2 ke arah mengutuk kepimpinan PAS?

erm.. maaf lah ye.. sekadar nak tahu... :)


cik eniliana,

cuba baca betul-betul, ada ke kutukan kepada gerakan Islam di website HT? Jika HT membongkar makar2 jahat dan dan kekufuran sistem kapitalisme berserta persengkokolan pemimpin ummat Islam dengan pihak kufar, ye itu memang satu kewajipan. Malah HT menerangkan pandangan Islam untuk masalah tersebut.

janganlah salah faham. saya tiada niat nak bashing, hentam gerakan Islam walau sekelumit pun. yang saya tegur adalah adalah tindakan mereka yang jelas bertentangan dengan hukum syara'. Kemudian ada pengikut2nya yang tak terima.

Yang saya fokuskan adalah keharaman riba' itu dan sikap sesetangah golongan yang suka kompromi bab hukum. "kami bayar riba' tapi kami tak halalkan riba", syar'ie ke tindakan begitu?

mungkin bagi sesetengah pengikut ikut saja tindakan ulama', bayar riba pun tak mengapa.Apa saja yang dibuat oleh ulama' mereka akan dipertahan hatta membuat perkara yang qath'ie(pasti) keharamannya.Janganlah begitu saja eniliana kerana Allah menemplak orang begini.


Mereka menjadikan orang-orang alim dan rahib-rahib mereka sebagai tuhan selain Allah serta mempertuhankan al-Masih putera Maryam. Padahal mereka hanya disuruh menyembah Tuhan Yang Maha Esa. Tidak ada Tuhan (yang berhak disembah) selain Dia. Mahasuci Allah dari apa yang mereka persekutukan. (QS at-Taubah : 31).

wuzara

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 11:21


!!! QUOTE !!!

erm.. maaf ya nak tanya.. Kenapa lagi-lagi yang di keraskan kelantan?

saya rasa bila baca di web HT kutukan boleh dikatakan secara menyeluruh... semuanya tak kena... semua nya tak betul....

tapi Kenapa saudara wuzara sendiri melebihkan posting2 ke arah mengutuk kepimpinan PAS?


hikhik..tepuk dada tanyalah iman masing-masing....berbeza jugak HT ek..ada yang kutuk menyeluruh..ada yang kutuk pemimpin pas sahaja...

persoallah encik wuzraa tu boleh dijawab oleh tuan perlaksana sahaja..saya tidak arif Kenapa dan mengapa kelantan juga memungut cukai..saya boleh kongsi di sini adalah segala keputusan pemerintahan di kelantan berdasarkan sistem syura...walauapa pun saya percaya terdapat sebab mengapa ianya berlaku...pemimpin islam yang agung memang tidak sama sekali mengkhianati rakyatnya..kalaulah Nik Aziz tu salah....secara jelas dah bukti yang jelas dimana salahnya..selidiklah dahulu mengapa dan Kenapa jangan hanya memutuskan keputusan kepada persoalan yang anda sendiri tidak tahu Kenapa ianya terjadi...Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

pemburu_harimau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2008
Ahli No: 33850
Posting: 559
Dari: Di kawasan yang ada Harimau

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 11:33


Pada 08-11-08 10:46 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

erm.. maaf ya nak tanya.. Kenapa lagi-lagi yang di keraskan kelantan?

saya rasa bila baca di web HT kutukan boleh dikatakan secara menyeluruh... semuanya tak kena... semua nya tak betul....

tapi Kenapa saudara wuzara sendiri melebihkan posting2 ke arah mengutuk kepimpinan PAS?

erm.. maaf lah ye.. sekadar nak tahu... :)


hehehe...dalam web HT kutukan menyeluruh?
melarang Nik Aziz bayar riba itu kutukan ke?
itu adalah muhasabah kepada Nik Aziz...

sebenarnya itu muhasabah tak kira kepada PAS, BN, KEADILAN,
Musyaraf, Paklah, Hamid Karzai dan semua pemimpin yang tak
ikut hukum syarak... supaya mereka sedar... kembali kepada Islam..
bukan kepada PAS saja!

ini adalah salah satu aktiviti Hizbut Tahrir iaitu
Kashfu khutat (membongkar rancangan jahat) negara-negara
kafir dan pemerintah kaum muslimin yang menjadi tali barutnya,
yang disusupkan ke dalam umat dan usaha mereka memutuskan
harapan umat (dari menegakkan islam)!!

apabila rancangan jahat mereka dibongkar,
umat akan sedar bahawa sistem mereka sudah rosak..
dan umat akan beralih kepada sistem islam...

contoh sistem yang rosak macam ni laaaa....
Kerajaan PAS Kelantan bayar riba kepada kerajaan pusat...
Kerajaan PAS Kelantan kutip cukai daripada rakyat...


-----------------
Harimau adalah makhluk Tuhan,
Kenapa mahu memburu harimau yang comel ini?    


  Member Information For pemburu_harimauProfil   Hantar PM kepada pemburu_harimau   Quote dan BalasQuote

pemburu_harimau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2008
Ahli No: 33850
Posting: 559
Dari: Di kawasan yang ada Harimau

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 11:36


Pada 08-11-08 07:07 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

ada lagi ke nak tulih,tak payah lah tulih satu satu.bila dah jawab dah ada posting yang lain pulak.

bagus lah jawapan macam tu kalau encik pemburu_rimau kat tempat Nik Aziz.tapi tu pun kalau ada kuasa yang mahukan pemburu_rimau jadi MB macam nik aziz.kalau tak,macam mana HT nak naik tapi kuasa tak ada?tapi umat Islam yang lain masih perlu bergantung kat sistem 'kufur' jugak pasal dah itu saja sistem yang ada.Daulah Islamiyah tak tertegak lagi pun.persoalan sekarang...
Kuasa sekarang ada pada Tok Guru Nik Aziz..

tetapi Nik Aziz tak guna kuasanya untuk
tidak membayar riba.....

Nik Aziz tetap bayar riba sama dengan kerajaan
negari lain... sama juga kedah pun, perak pun,
selangor pun!

Tok Guru Nik Aziz Langsung tak tegas dalam soal riba ni!


-----------------
Harimau adalah makhluk Tuhan,
Kenapa mahu memburu harimau yang comel ini?    


  Member Information For pemburu_harimauProfil   Hantar PM kepada pemburu_harimau   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 11:39


hehe terima kasih ye cik rimau.. saya tanya tu.

lebih kepada secara peribadi pada encik wuzara.. bukan kepada jemaah... saya tanya Kenapa dia.. bukan Kenapa HT...

tapi mungkin .. anda dan wuzaraa org yang sama... kira ok lah..
saya acept... saja saja tanya.. tak nak counter....sebab saya tak bayaq sekupan pun untuk server ukhwah ni...kalau saya pun join jadi ketegaq.. tak pasal2.. ukhwah jadi semak dengan perbalahan..

sekadar nak tengok.. versi jawapan tu.. menepati kehendak soalan atau tidak... :)

dan saya sama sekali tidak menempelak... saya bertanya... kalau terasa pedas.. tu lidah anda... anda sendiri yang nak rasa ditempelak :)
itu saja wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

pemburu_harimau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2008
Ahli No: 33850
Posting: 559
Dari: Di kawasan yang ada Harimau

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 11:43


Pada 08-11-08 11:21 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!


hikhik..tepuk dada tanyalah iman masing-masing....berbeza jugak HT ek..ada yang kutuk menyeluruh..ada yang kutuk pemimpin pas sahaja...

persoallah encik wuzraa tu boleh dijawab oleh tuan perlaksana sahaja..saya tidak arif Kenapa dan mengapa kelantan juga memungut cukai..saya boleh kongsi di sini adalah segala keputusan pemerintahan di kelantan berdasarkan sistem syura...walauapa pun saya percaya terdapat sebab mengapa ianya berlaku...pemimpin islam yang agung memang tidak sama sekali mengkhianati rakyatnya..kalaulah Nik Aziz tu salah....secara jelas dah bukti yang jelas dimana salahnya..selidiklah dahulu mengapa dan Kenapa jangan hanya memutuskan keputusan kepada persoalan yang anda sendiri tidak tahu Kenapa ianya terjadi...pemerintahan Kelantan berdasarkan sistem syura?
:sopan:

Kenapa ahli-ahli dalam majlis syura kelantan tu
tak nasihat Nik Aziz supaya tidak jangan pungut cukai
daripada rakyat kelantan... cukai kan haram dalam islam...

Kenapa ahli-ahli dalam majlis syura kelantan tu
tak nasihat nik aziz supaya tak payah bayar hutang
yang dipinjam oleh umno... jangan bayar riba?

    :sopan:


-----------------
Harimau adalah makhluk Tuhan,
Kenapa mahu memburu harimau yang comel ini?    


  Member Information For pemburu_harimauProfil   Hantar PM kepada pemburu_harimau   Quote dan BalasQuote

pemburu_harimau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2008
Ahli No: 33850
Posting: 559
Dari: Di kawasan yang ada Harimau

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 11:47


Pada 08-11-08 11:39 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

hehe terima kasih ye cik rimau.. saya tanya tu.

lebih kepada secara peribadi pada encik wuzara.. bukan kepada jemaah... saya tanya Kenapa dia.. bukan Kenapa HT...

tapi mungkin .. anda dan wuzaraa org yang sama... kira ok lah..
saya acept... saja saja tanya.. tak nak counter....sebab saya tak bayaq sekupan pun untuk server ukhwah ni...kalau saya pun join jadi ketegaq.. tak pasal2.. ukhwah jadi semak dengan perbalahan..

sekadar nak tengok.. versi jawapan tu.. menepati kehendak soalan atau tidak... :)

dan saya sama sekali tidak menempelak... saya bertanya... kalau terasa pedas.. tu lidah anda... anda sendiri yang nak rasa ditempelak :)
itu saja wassalam


sama-sama.....
:-)

cuba lah PAS ka, UMNO ka laksanakan hukum syarak
dalam pemerintahan....

Hizbut Tahrir tak akan memuhasabah punya...
sebab dah ikut hukum syarak... nak muhasabah apa lagi?

ini tidak... PAS, nama parti islam... tetapi bayar riba...
PAS memungut cukai... apa ni?? :berfikir:


-----------------
Harimau adalah makhluk Tuhan,
Kenapa mahu memburu harimau yang comel ini?    


  Member Information For pemburu_harimauProfil   Hantar PM kepada pemburu_harimau   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 11:53


salam...

bagi mengungkai sebarang kesulitan yang terjadi di topik ini,saya sudah emailkan surat saya berkenaan dengan persoalan ini kepada salah seorang YB di kelantan...insyaallah sekiranya surat saya dibalas saya akan paste kan surat itu di sini tungglah mukin akan memakan masa...saya begitu menghapkan berlakulah adil dalam posting anda...elok lagi sekiranya YB tersebut menerangkan sendiri kepada anda...

seribu kemaafan daripada ana sekiranya tindakan ana ini adalah salah dari segi etika berforum...daripada terlihatnya syakwasangkan dan fitnah..lebih baik dijelaskan supaya tidak timbunya kekeliruan...

wassalam...Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

lebai_y2k
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3792
Posting: 176
Dari: Pokok Sena

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 11:57


Pada 08-11-08 11:33 , pemburu_harimau posting:

!!! QUOTE !!!apabila rancangan jahat mereka dibongkar,
umat akan sedar bahawa sistem mereka sudah rosak..
dan umat akan beralih kepada sistem islam...

contoh sistem yang rosak macam ni laaaa....
Kerajaan PAS Kelantan bayar riba kepada kerajaan pusat...
Kerajaan PAS Kelantan kutip cukai daripada rakyat...Nak tanya lah kan,di mana yang tertegaknya sistem Islam yang sebenarnya,yang saudara suruh beralih tu? saudara wuzaraa pun kata sistem perbankan Islam pun tak betul² Islam..

Sekurang-kurangnya,Tuan Guru Nik Aziz wujudkan Ar-Rahnu (pajak gadai Islam),sebagai satu contoh untuk melaksanakan sistem Islam,daripada asyik suruh beralih kepada sistem Islam,tapi tak wujudkan satu alternatif yang syar'ie...

Di atas pemburu rimau kata,Kelantan sanggup bayar riba' untuk berkuasa? Cuba fikirkan apa yang terjadi bila Kelantan dapat kat UMNO balik? Bukan menghalalkan kerajaan bayar riba' tu,tapi kita kena tengok banyak aspek...Kalau tak berkuasa,boleh ke buat kuliah macam yang boleh buat kat kelantan sekarang ni? Kerajaan kelantan pun tak ajak semua rakyat kelantan terlibat dengan riba',tapi dah berusaha mewujudkan perbankan Islam sebagai alternatif..

Seingat ana belajar dulu,ada kaedah fiqh yang lebih kurang bermaksud,kalau tak boleh buat semua,jangan tinggal semua..Yang ana boleh relate kan dengan kerajaan elantan,mereka tak boleh nak laksanakan keseluruhan sistem Islam,tapi setakat mana yang mampu,mereka cuba laksanakan...

Nampak tindakan untuk mengajak kembali kepada sistem Islam dari asyik menghentam orang,tapi tak bagi penyelesaian..Penyelesaian yang diberi oleh HT,suruh ikut sistem Islam,tapi,mana sistemnya?


-----------------
Sesungguhnya solatku,amalku,hidup dan matiku adalah kerana ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For lebai_y2kProfil   Hantar PM kepada lebai_y2k   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 11:59


Pada 08-11-08 11:36 , pemburu_harimau posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-11-08 07:07 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

ada lagi ke nak tulih,tak payah lah tulih satu satu.bila dah jawab dah ada posting yang lain pulak.

bagus lah jawapan macam tu kalau encik pemburu_rimau kat tempat Nik Aziz.tapi tu pun kalau ada kuasa yang mahukan pemburu_rimau jadi MB macam nik aziz.kalau tak,macam mana HT nak naik tapi kuasa tak ada?tapi umat Islam yang lain masih perlu bergantung kat sistem 'kufur' jugak pasal dah itu saja sistem yang ada.Daulah Islamiyah tak tertegak lagi pun.persoalan sekarang...
Kuasa sekarang ada pada Tok Guru Nik Aziz..

tetapi Nik Aziz tak guna kuasanya untuk
tidak membayar riba.....

Nik Aziz tetap bayar riba sama dengan kerajaan
negari lain... sama juga kedah pun, perak pun,
selangor pun!

Tok Guru Nik Aziz Langsung tak tegas dalam soal riba ni!
Kenapa pula menyalahkan TGNA dalam isu ini?.anda pernah jadi MB ke?anda tak tahu ke yang MB hanya ada kuasa yang terhad saja sedangkan yang berkuasa penuh adalah perdana menteri?.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

pemburu_harimau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2008
Ahli No: 33850
Posting: 559
Dari: Di kawasan yang ada Harimau

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 12:06


Pada 08-11-08 11:53 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

bagi mengungkai sebarang kesulitan yang terjadi di topik ini,saya sudah emailkan surat saya berkenaan dengan persoalan ini kepada salah seorang YB di kelantan...insyaallah sekiranya surat saya dibalas saya akan paste kan surat itu di sini tungglah mukin akan memakan masa...saya begitu menghapkan berlakulah adil dalam posting anda...elok lagi sekiranya YB tersebut menerangkan sendiri kepada anda...

seribu kemaafan daripada ana sekiranya tindakan ana ini adalah salah dari segi etika berforum...daripada terlihatnya syakwasangkan dan fitnah..lebih baik dijelaskan supaya tidak timbunya kekeliruan...

wassalam...tindakan saudara hantar email kepada YB kelantan adalah tindakan
yang bijak....
/

sila tanya YB kelantan tu....
Kenapa kelantan kena bayar riba kepada kerajaan pusat?
padahal yang berhutangnya kerajaan umno!

tanya YB kelantan tu... tahu atau tidak cukai tu haram dalam
islam... kalau dia tahu haram... Kenapa "kerajaan islam kelantan"
mengutip cukai sama seperti kerajaan umno!

dah dapat jawapan... paste kat sini ya....


-----------------
Harimau adalah makhluk Tuhan,
Kenapa mahu memburu harimau yang comel ini?    


  Member Information For pemburu_harimauProfil   Hantar PM kepada pemburu_harimau   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Kelantan bayar riba RM57.46 juta kepada kerajaan Pusat?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar

  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 
Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri
Loading: 0.200451 saat. Lajunya....