Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak ada yang perlu kita takuti, kecuali ketakutan itu sendiri.
-- Franklin di. Roosevelt

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 52
Ahli: 0
Jumlah: 52




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 1 hari, 10 jam, 36 minit yang lalu


Bantuan dan Simpati
Topik: ...bagai kucing tak ada gigi...


Carian Forum

Moderator: Administrator, sadiqah
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bantuan dan Simpati
    »» ...bagai kucing tak ada gigi...

Please Mendaftar To Post


Oleh ...bagai kucing tak ada gigi...

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 01-11-08 11:04


salam..

saya ada benda nak cerita lah...

seperti yang sbagian kalian tau, saya ni seorang guru..
masalah saya ialah..saya macam tak ada satu talent yang biasanya ada pada seog guru...iaitu,kegarangan !

actly saya memang dr awal da fikir-fikir boleh ke dengan raut wajah yang tenang dan tak nampak bengisnya, boleh jadi guru yang pandai mengawal kelas?

saya tak nafikan guru kena ada sifat sabar, baik hati, lembut (?) dan segala benda mahmudahnya, tapi kadang-kadang kena ada juga 'senjata' ampuh yang boleh menggerunkan sesiapa yang tak dengar kata, meant murid2 lah..

spanjang setahun saya akui, saya gagal dalam mendisiplinkan budak-budak yang nakal..yang baik-baik biasalah..ikut saja cakap..tu yang lege sikit hati..tapi yang nakal tahap godzila tu bagaimana nak setel? marah2 tak jalan..sengeh memanjang..cubit rotan tak taubat jugak..mereka fikir saya guaru2..kalau taobat pun tak lama lepas tu buat havoc balik..pening kepala saya..

sampai kan satu masa tu GPK geleng kepala tengok kelas masa saya mengajar, 2 3 budak ada yang tawaf satu kelas...da suruh duduk (bila saya nampak GPK tu) tapi dia buat dono..

saa malu dengan kadaan ini..bagaimana ek nak bagi muka garang..atau ada apa-apa benda or cara yang boleh budak-budak takut dengan saya?

saya bukanlah nak mereka melutut kat saya...hanya nak pastikan mereka 'gerun' dan hormat dengan ketegasan cikgu mereka ni..nak kata saya ni jenis funny, tak lah rasanya..entah lah..

kadang2saya jadi fobia nak masuk kelas..huhu... :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 01-11-08 11:16


Syamerly ... :-) awak tak perlu garang .. tapi awak perlu tegas. :-) Bhaya tau kalau awak 'baik hati' sangat pada anak murid sebab .. mereka masih lagi 'boleh dibentuk' pada usia tu .. Apa kata awak tukar sikit jadi tegas..?? Hm ..?? jangan rajin sangat senyum .,, kena ada 'space' between u dan them untuk wujudkn rasa hormat..

Adakalanya, memang awak kena denda tapi .. rasanya denda berdiri atas kerusi tu dah 'expired'.. awak cipta revolusi untuk denda anak2 didik awak tu dengan .. Erm, suruh mereka duduk barisan hadapan sekali ke? spaya mereka tak ada peluang nak leka time awjk mengajar..? awak kena tegas dan mesti ada sedikit kasih sayang .. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

saidatul_aisyah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.07.2008
Ahli No: 33897
Posting: 34
Dari: Bidor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-11-08 11:23


erm,rasa kelakar dengar cerita saudari ini....saya bukan guru,tapi saya seorang guru tuisyen...mungkin situasi kita berbeza sikit,,,sebab bil murid kita...saya sikit dan saudari mungkin 40 org satu kelas...erm,pada mulanya2 saya memang buat-buat garang...biar dia takot dengan kita...muka kena serius....rotan bawa lah satu...bak kata org "1st impression tueh petang"...biar bebudak tueh fikir "takotnye cikgu ini"garang toi...gerenti dia tak berani nak kaco...agak-agak boleh cope dan boleh ctrl kelas tueh,baru lah saudari berlemah lembut dengan mereka...tapi kan,bukan senang nak jadi cikgu favorite kan...huhuhuhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For saidatul_aisyahProfil   Hantar PM kepada saidatul_aisyah   Pergi ke saidatul_aisyah's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 01-11-08 11:35


Pada 01-11-08 11:23 , saidatul_aisyah posting:

!!! QUOTE !!!

erm,rasa kelakar dengar cerita saudari ini....



sedari..saya ni saudara, k.. tu pasal lah saya pening kepala..yelah..saya tengok rakan-rakan sejawat lelaki lain mereka digeruni kawan dan lawan..hehe..
saya ni pula disenangi kawan..yang lawan tentunya suka...

bayagkanla..
ada satu program kat sekolah tu..semua pelajar diberi group..
semua guru da dapat group tinggal saya dan seorang lagi kawa llaki..

budak-budak pun ada 2 group lagi tak tau siapa facy mereka..

last2 mc cakap group xxx dengan cikgu emi, nak tau ap respon mereka? 'yaahoooooooooooooo.................!!!'

manakala group yang lagi satu pula, 'ala....dengan cikgu daus?'..

memula rasa bangga lah..hehe...

tapi nak tau..spanjang buat LDK tu..major budak bol lah ikut kata..tapi ada seorang dua budak yang tak makan saman..hmm..tu baru gruping tak sampai 20 org..bayangkan Kalau satu kelas?..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

tasbihsufi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26849
Posting: 21
Dari: Gombak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-11-08 11:40


student cikgu ni semua lelaki ke laki and perempuan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbihsufiProfil   Hantar PM kepada tasbihsufi   Quote dan BalasQuote

nique_hanna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5934
Posting: 141
Dari: darul takzim.

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-11-08 11:42


Pada 01-11-08 11:04 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

salam..


spanjang setahun saya akui, saya gagal dalam mendisiplinkan budak-budak yang nakal..yang baik-baik biasalah..ikut saja cakap..tu yang lege sikit hati..tapi yang nakal tahap godzila tu bagaimana nak setel? marah2 tak jalan..sengeh memanjang..:-P


huhu...macam comey saja nakal tahap godzila.. ;-)

erm..pernah juga jadi 'cikgi'..tapi sementara saja lah..memang tak boleh nak berharap dapat student yang baik saja semua.tapi 2 lah...kira macam 1 cabaran untuk kita nak handle mereka semua dalam 1 masa.

pada saya lah..semuanya kena tengok pada keadaan..kalau student itu still dak2 kecik lagi..boleh lah guna pendekatan yang agak 'garang' & 'tegas'..tapi kalau da masuk alam remaja...kaedah itu macam kurang sesuai saja.. maybe boleh guna cara lagi berhemah agaknya..cuba untuk faham & jadi kawan dia.sebab selalunya kalau da besar..lagi kita marah lagi lah mereka buat... :-)

maybe kena bagi perhatian yang lebih kat mereka ini..kekadang mereka ini jadi begitu sebab nak tarik perhatian cikgu..

wallahualam...


-----------------
'gantikanlah yang telah hilang..tumbuhkanlah yang telah patah..ku inginkan bahagia..di dunia dan akhirat..pada Mu tuhan ku mohon segala.......'


Bookmark and Share

    


  Member Information For nique_hannaProfil   Hantar PM kepada nique_hanna   Quote dan BalasQuote

tasbihsufi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26849
Posting: 21
Dari: Gombak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-11-08 11:47


saya rasa things like this kena tengok gender juga..
kalau cikgu ni lelaki,students perempuan..senang lah nak handle..
sebab as usual, girls akan suka dengan cikgu2 yang berwajah tenang ini...
tapi..kalau students cikgu pun lelaki...quite a big trouble juga untuk cikgu..
tapi saya tengok cikgu2 saya time sekolah dulu..
salute juga lah..the way they handle such thing..
apa-apa pun cikgu..
saya rasa experience is the most precious knowledge untuk cikgu berdepan dengan budak-budak nakal ni..
tak perlu muka garang pun...
as long as ukhwah cikgu rapat dengan mereka...
cikgu senang lah nanti nak handle mereka tu..
tapi dengan ilmu dan kebijaksanaan cikgu mengawal situasi lah..
mereka tu ambik kesempatan terhadap kebaikan cikgu..
cikgu pun kena ambil kesempatan juga terhadap kebaikan cikgu...

-saya sentiasa merindui dan menghormati guru-guru saya di semua Maahad Muhammadi...LOve them very well...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbihsufiProfil   Hantar PM kepada tasbihsufi   Quote dan BalasQuote

sofya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.06.2007
Ahli No: 30381
Posting: 156
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-11-08 14:09


salam....

sekadar nak berkongsi..


tegas memang perlu bila kita jadi cikgu, kalau kita lembut memang ada yang akan ambil peluang...tu biasalah..
bila kita jadi ckgu mesti ada yang suka dan mesti ada yang tak..
tu pun perkara biasa,jadi lah apa pun mesti ada suka dan tak..

masa form 4 dan form 5 dulu...saya ada seorang ckgu yang cukup garang..
budak baik ke budak degil ke sama saja dia layan...
masuk kelas saja siapa tak dok tempat kena ketuk kepala...
so bila dia masuk saja, mesti semua dah ready kat tempat..
siapa tak tengok time dia mengajar mesti kena baling dengan duster or kapur.. dan apa-apa sajalah kat tangan dia...
masa mula-mula memang tak suka dan menyampah kat dia...

siapa tak siap kerja sek ,buku terbang turun bangunan...
tapi setiap kali dia masuk dia akan kongsi cerita lawak...
apa yang dia terang tentang pelajaran pun kadang-kadang ada lawaknya...

tiap kali dia tanda buku..dia akan cop kata-kata semangat dan pengajaran...
yang degil2 2 lah dia buat kawan...ajak pergi minum ke...buat aktiviti hjg mggu ke...

dan yang degil2 2 lah akan tolong dia hantar buku kat bilik dia...

bila dah habis sek... budak-budak yang tak suka dia lah yang akan cari dia kat sek untuk minum2... dan dia pun layan macam kawan-kawan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sofyaProfil   Hantar PM kepada sofya   Quote dan BalasQuote

saidatul_aisyah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.07.2008
Ahli No: 33897
Posting: 34
Dari: Bidor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-11-08 15:13


!!! QUOTE !!!

sedari..saya ni saudara, k..


ops....sorry ye cikgu...name cikgu comey sangat...hehehehe
erm,saya ingat lagi ada seorang cikgu saya ini...cikgu bm...dah tueh lelaki pula tueh...dia selalu sangat sangat cari pasal dengan saya...satu hari jumaat tueh,saya melawan cikgu ini..yelah,saya geram lah dia tendang meja saya..hehehe..semua org terkejut and ramai jugak yang tak suka.yelah sebab saya buat muka selamba badak juga..macam tak ada apa-apa berlaku.siap basuh kaen lagi sebelum balek kg..huhu...saya pun tak sure apa yang merasok saya time tueh...huhuhu..muda lah katakan..balek juga rumah,saya nangih2 cerita dengan mak saya.takot paper bm saya kantoi sebab time tueh spm dan takot name saya busuk kat sekolah...mak saya suruh say tulih "surat cinta" minta maaf dengan cikgu tueh...walaupun hakikatnye cikgu tueh yang salah,mak saya kata "kita mesti hormat cikgu,walaupun dia yang salah".isnin tueh,saya bagi cikgu tueh surat yang ditandatangani oleh mak saya dan saya sendiri sebgai tanda minta maaf..masuk kelas dia puji saya.sebab tak pernah ada murid minta maaf secara terang-terangan dengan dia...bangga juga lah time tueh...erm,naseb paper bm saya score...huhuhuu..terima kasih cikgu...sebab lepas tueh saya jadi murid kesayangan cikgu tueh...sekarang ini,cikgu tueh bising lama tak jumpa saya dan sebok suruh saya datang beraya rumah dia...tapi,waktu membatasi pertemuan itu...huhu..rindu sangat dengan cikgu tueh...

jadi,cikgu emy....biar lah awak jadi cikgu favorite murid2 tueh...supaya senang awak nak menjalinkan ukhwah dengan mereka...senang lah awak ngajo depa nanti...wallahuallam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For saidatul_aisyahProfil   Hantar PM kepada saidatul_aisyah   Pergi ke saidatul_aisyah's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 01-11-08 18:24


saya bukanlah nak garang mganas kat budak-budak..cuma apa yang saya harapkan agar mereka respect kat saya..paling mudah, bila saya lalu saja kelas tu mereka akan cepat 2balik ke kerusi masing-masing..atau masa saya bcakap kat depan tak ada sapa yang bcakap kat belakang..

tapi realitinya, saya lalu kat kelas2 mereka tak ada pun mereka rasa gelabah..relax saja.. sebab dia tau saya takkan marah2 kat mereka..tu yang saya bengang..mereka ambil kesempatan..dan saya pulak bukan tak ada perasaan nak marah..cuma kemarahan saya tak terbias ke wajah dan penampilan..konon-konon saya marah2 sayang lah..padahal..hati ni menggelegak..

dan saya memang frendly dengan budak-budak..yang baik ke yang nakal saya anggap macam adik sendiri (macam pelik saja Kalau anggap kawan dengan budak sekolah rendah!) so, saya tak nampak berapa ia cara betul bagi mmbuatkan mereka 'gerun' dengan saya..so..perlukah saya 'memutuskan' rasa frendly saya dengan mereka?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-11-08 21:19


erk..kasihan juga kat sedara ni..ana pula dulu..muka garang sangat agaknya..asat lalu saja kelas..macam malaikat lalu..siap cikgu2 kat situ..if ada mesyuarat..ana kena jaga..

tapi kunci penting..tegas dalam sayang tu penting...
pernah juga murid ngamuk baling kerusi kat ana..heheeh sekali ana pun ngamuk juga lah..hehehe
tau takut budak tu...
ana tak ngadu pun kat guru besar..tapi anak2 murid yang lain pergi ngadu ..adeshla..
tapi bila datang hari guru..ase syahdunya tengok bebudak ni..yang bukan dari kelas yang kita ajar pun bagi hadiah..
memang nenagis lah..

syermaly..jadi lah guru tegas dalam sayang...baik dalam marah..

mesti boleh punya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 01-11-08 23:39


Assalamualaikum
respect tak terbina dalam sehari...kalau nak macam yang awak cakap tu..

!!! QUOTE !!!

paling mudah, bila saya lalu saja kelas tu mereka akan cepat 2balik ke kerusi masing-masing..atau masa saya bcakap kat depan tak ada sapa yang bcakap kat belakang..


kalau ia terbina dalam masa singkat, biasanya ia bukan respect..ia adalah takut...tapi, melainkan awak seorang guru yang hebat..benar² hebat...

ia akan terbina dalam suatu jangka masa...jangan putus asa... :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-11-08 14:35


tak mengapa jadi kucing tsk bergigi asalkan kucing masih sekali sekala mencakar dengan kukunya... :-)


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

hurul_inn
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.03.2008
Ahli No: 32879
Posting: 107
Dari: Darul Iman-Darul Naim-Darul Ehsan-Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-11-08 17:04


Salamun ‘alaik..
kasihan kat adik ye…tapi itu lah cabarannya dalam bidang pendidikan
Akak dulu pun macam tu jugak…sukar nak mengawal kelas kerana pelajar dah menganggap kita baik..itu masa awal-awal akak mengajar..
mula-mula masuk kelas, kita tak boleh tunjukkan keseluruhan ‘baik’ kita..mesti tunjukkan ketegasan bukan garang. Pelajar sekarang bukan macam zaman dulu-dulu..tak takut guru..

Jadi, akak sarankan adik mesti pamerkan ketegasan adik..belum terlambat rasanya..
Tapi mesti study dulu perangai pelajar2 ni..apa yang menjadi kebimbangan mereka..
Itulah yang kita gunakan sebagai ‘modal’..tak salah untuk tujuan mendidik mereka..

Contohnya…awal persekolahan dulu..akak masuk kelas dan bagitahu kepada pelajar2 akak tidak dibenarkan sesuatu pun ada di atas meja melainkan buku teks….walaupun sbatang pensil..dan sekiranya ada di kalangan mereka yang bermain waktu akak mengajar..akak akan tulis nama mereka di whiteboard..sekiranya lebih tiga kali mereka bermain..mereka akan dikenakan denda..biasanya akak denda lewatkan rehat atau tak bagi rehat langsung (zalim jugak rasanya)…pelajar2 akak memang tak sanggup Kalau tak boleh rehat..

Ini hanya contoh sahaja.Akak pun bukan yang terbaik..just berkongsi pengalaman..adik boleh bandingkan dengan situasi sekolah adik..akak yakin adik dah masak dengan perangai pelajar2 adik..Kita sebagai guru perlu kreatif.

Kita perlu tegas , dalam masa yang sama sayang pada mereka..nak friendly dengan budak biar kena pada masanya..bagi pendapat akak biarlah friendly di luar kelas..

Nak mengajar memang senang..tapi nak mendidik memang susah…

Akak suka tengok filem The Triumph..banyak pengajaran dr cerita tu..
:-) :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hurul_innProfil   Hantar PM kepada hurul_inn   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-11-08 17:11


honestly takut nak jadi cikgu...
budak-budak zaman sekarang ni jauh berbeza dengan zaman dulu kala...
budak zaman sekarang tak makan saman...malah sanggup saman cikgu...
budak saman dulu...hormat patuh pada cikgu...gerun tengok muka cakap..dengar kata dan tak berani melawan...

saya setuju sangat...yang guru tak perlu garang sangat tapi TEGAS...
tegas perlu dimula dr awal perkenalan dengan murid...
boleh saja nak main-main...tapi ada hadnya...
friendly dengan murid tak salah...tapi ada batasnya...
dengan sikap friendly ni jugak boleh memupuk rasa hormat pada guru..
bentuk secara senyap2 dan tarbiyyah sedikit2 dr bawah...
jangan berubah dengan tiba-tiba...nanti terus anak murid tak respect langsung pula...
ataupun, minta pengalaman guru2 yang lebih banyak makan garam...

semoga jadi pendidik yang baik! :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 03-11-08 15:53


Salamun alaikum..

beruntung rasanya menjadi pioneer PISMK, kami diberi 3 kali peluang praktikum..alhmdulillah setakat ni dah 2kali menjalani praktikum..banyak pengalaman berharga yang amat berguna untuk memperbaiki teaching skills..antara cadangan untuk syemarly:

1. first masuk kelas kena tegas..jangan senyum..bagi arahan saja..
2. kena detect siapa "ketua" dalam kelas tu (i mean yang paling berpengaruh) then betul-betul perhatikan dia..sebolehnya kalau dia buat salah terus saja denda..supaya the rest respect kat kita since "ketua" pun dah kena denda
3. beritahu peraturan2 kita

kesimpulannya..tak perlu garang..cuma kena tegas supaya murid tahu cikgu ni ok bila mereka dengar kata dan tegas bila mereka nakal..

sekian,
yang tengah improve teaching skills

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-11-08 21:34


Pada 01-11-08 18:24 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!


dan saya memang frendly dengan budak-budak..yang baik ke yang nakal saya anggap macam adik sendiri (macam pelik saja Kalau anggap kawan dengan budak sekolah rendah!) so, saya tak nampak berapa ia cara betul bagi mmbuatkan mereka 'gerun' dengan saya..so..perlukah saya 'memutuskan' rasa frendly saya dengan mereka?


assalamualaikum

saudara syemarly ni cikgu sekolah rendah atau menengah?

berdasarkan pengalaman saya mengajar sekolah rendah dan juga sekolah menengah (maaf, pengalaman saya belum pun lagi setahun seperti syemarly), ketara perbezaan pendekatan yang perlu kita guna antara mengajar pelajar menengah & rendah.


bila berdepan dengan pelajar sekolah menengah, barangkali senang saja nak handle keadaan & kawalan kelas. cuma lebihkan menjadi kawan kepada mereka atau dalam kata lain jadi friendly ..in fact tak berapa nak friendly pun..cuba berkongsi cerita, hobi & buat lawak di awal kelas. kurangkan marah-marah (perlu sangat-sangat mengawal kemarahan) sebab pelajar-pelajar akan lebih melawan


pertama kali masuk ke bilik darjah sekolah rendah, saya pun agak terkejut dengan kerenah murid. memang akan wujud 3 kategori murid, pertama: murid yang diam saja & ikut arahan cikgu. kategori ni rasanya tidak ada masalah untuk dihandle tetapi kepuasan mengajar tu berkurang sebabnya respon kurang & kebanyakan kategori ni murid-muridnya adalah slow learner (maaf, ini realiti)...slow dalam memahami arahan cikgu, slow untuk buat kerja sekolah, slow untuk faham pengajaran cikgu & bergantung sepenuhnya pada cikgu.


kategori kedua: murid yang aktif dalam kata lain nakal tapi still boleh dilentur. untuk murid-murid dalam golongan ni pada pengalaman saya, biasanya mereka ni lebih teruja dengan cikgu. mereka tidak akan buat latihan yang diberi selagi cikgu tak beri perhatian pada mereka. memang nakal tapi kita boleh guna teknik pujuk-pujuk, gosok-gosok belakang sikit, puji-puji sikit, tepuk-tepuk bahu


kategori ketiga: terdiri dari murid-murid yang bukan setakat hyperaktif tapi sampai ke tahap melawan cikgu & buat-buat tak nampak kewujudan cikgu di depan kelas. memang timbul masalah untuk cikgu-cikgu baru sebab aura kecikguan tu tak berapa dirasai. memang pengalaman tu 5-10 tahun tu penting tapi sebelum nak menginjak ke angka 10 tahun berkhidmat, cikgu perlu lakukan sesuatu. contohnya, buang sifat friendly tu bila mereka masih tak dengar kata. guna teknik denda, denda berdiri di depan atau luar kelas, guna nada suara yang tinggi, tunjukkan muka tegas, rasanya denda cubit & jentik dah tak berkesan memandangkan kulit-kulit mereka ni tebal sikit agaknya :-D , guna ugutan sikit:-D

apapun saudara syemarly, pada saya jangan lebihkan senyuman, kena tunjukkan muka tegas, suara kena kuat, kalau tak mampu, bawa rotan tiap kali masuk kelas

rasanya cikgu perempuan & cikgu lelaki berbeza dari segi penerimaan pelajar terhadap mereka. jadi cikgu perempuan, rasanya lebih senang nak handle student lelaki yang nakal & rata-rata yang nakal memang student lelaki



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 03-11-08 22:00


Pada 03-11-08 21:34 , azzahrah posting:

!!! QUOTE !!!



assalamualaikum

saudara syemarly ni cikgu sekolah rendah atau menengah?




rasanya syemarly ni cikgu sekolah rendah..sebab KPLI kat maktab semuanya untuk cikgu sekolah rendah..am i alright? :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 10:16


Pada 03-11-08 22:00 , Strawberry_Ungu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-11-08 21:34 , azzahrah posting:

!!! QUOTE !!!



assalamualaikum

saudara syemarly ni cikgu sekolah rendah atau menengah?




rasanya syemarly ni cikgu sekolah rendah..sebab KPLI kat maktab semuanya untuk cikgu sekolah rendah..am i alright? :berfikir:


yeah..thats true..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.097238 saat. Lajunya....