Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Rahsia kejayaan hidup adalah persediaan seseorang untuk menyambut datangnya kesempatan.
-- Benjamin Disraeli

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 61
Ahli: 0
Jumlah: 61




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 6 jam, 57 minit yang lalu


Klinik Ukhwah
Topik: Siang mengantuk malam berjaga


Carian Forum

Moderator: Administrator, Meow, dramian219
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Klinik Ukhwah
    »» Siang mengantuk malam berjaga

Please Mendaftar To Post


Oleh Siang mengantuk malam berjaga

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 09:28


Salam...
ada tak sesiapa terkena simptom diatas..
malam tak boleh tidur..masuk saja subuh mula ngantuk..


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 09:33


salam..
hehe itu spesis jenis apa ek? ala ala keluang man begitu.

dulu saya memang kerja malam2 so malam tak tidur.. pas balik kerja,solat subuh baru lelapkan mata.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 305
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 09:36


Assalamualaikum...
Ana tak ada masalah ni...alhamdulillah,ana biasa saja..
Tapi ada berlaku kat sahabat ana..dah jadi burung hantu..huhu..
malam tak dapat tidur..dia dah cuba nak tidur awal, tapi xdpt2..
dalam pukul 3 or 4am, baru terlena..yang sedihnya, kadang-kadang subuh terlajak..ana ajk dok serumah dengan ana,senang nak kejutkan, tapi dia tak nak..tak ada privacy katanya..dah lah rumah dia sekarang jauh dari rumah ana..kol pun, xbgn2...
kadang-kadang tu, menjadi masalah masa hari ada kuliah pukul 8am..
Ada sesiapa ke yang ada penyelesaian untuk masalah ni?? :berfikir:


-----------------
"Put Our Trust In ALLAH"




Bookmark and Share

    


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 09:37


kena tanya doktor atau ahli psikology kat ukhwah ni
ada siapa-siapa boleh kongsi maklumat?


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 09:38


Saya tak adalah sampai subuh baru terlelap.. Tapi memang susah nak tidur selalunya, mula-mula rasa ngantuk bila nak tidur macam segar saja mata ini. :roll: :roll: :roll:


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 305
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 09:50


Assalamualaikum..

Ana ada suarakan masalah sahabat ana ni kat murabbi ana..murabbi ana ni adalah lcturer sahabat ana ni..dan sahabat ana ni agak kerap xhdir kelas lecturer ni..sebab kelas dia pukul 8am..huhu..
Murabbi ana cerita pengalaman dia kat jepun dulu..antara cara nak mudah tidur, mandi air panas before tidur..tapi tak boleh kerap, xelok... 1 lagi, amalkan bersenam..masalah lagi, bila ajk sahabat ana ni bersnam, ada saja alasannya..banyak kerja lah..husnu dzon..
tak tahu lah..kadang-kadang kasihan jugak..kadang-kadang geram pun ada..huhu..macam mana ni.. :berfikir:


-----------------
"Put Our Trust In ALLAH"




Bookmark and Share

    


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 30-10-08 09:58


Wawa memang dilahirkan sebagai 'Kaki tidur' :-D so .. ALHAMDULILLAH, Wawa dikategorikan sebagai "Narcolepsy" agaknya?? -- tidur d mana-mana saja tak kira waktu .. :-D

Pngalamn Wawa kerja shift waktu kat MAS KLIA dulu memang tak cukup rehat .. ye lah, condition flight ni tak mnentu kan?? kadang-kadang flight dah departed pun, boleh Return to bay balik .. So agak presure lah .. tidur pun sampai termimpi2 tkanan kerja :-D .. Balik rumah, Wawa ni kadang-kadang ada 10 jam untuk rehat.. Main dengan anak.., dating dengan "Ustaz Akhil Hayy".. Bla .. Bla.. kadang-kadang Wawa tidur 4 jam shari. So.. Berbaloi sebab Wawa memang tak susah nak tidur walaupun Wawa dok dalam ERL dalam prjalann balik rumah.. Hehehe .. :-D

P/S : siapa susah nak tidur. U all kerja dan berfikir sbanyak2 yang boleh sampai otak u all penat .. then, boleh jadi macam Wawa .. Tidolah dengan tenang ,.. Hihihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 09:58


Pada 30-10-08 09:50 , RijaludDeen posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum..

Ana ada suarakan masalah sahabat ana ni kat murabbi ana..murabbi ana ni adalah lcturer sahabat ana ni..dan sahabat ana ni agak kerap xhdir kelas lecturer ni..sebab kelas dia pukul 8am..huhu..
Murabbi ana cerita pengalaman dia kat jepun dulu..antara cara nak mudah tidur, mandi air panas before tidur..tapi tak boleh kerap, xelok... 1 lagi, amalkan bersenam..masalah lagi, bila ajk sahabat ana ni bersnam, ada saja alasannya..banyak kerja lah..husnu dzon..
tak tahu lah..kadang-kadang kasihan jugak..kadang-kadang geram pun ada..huhu..macam mana ni.. :berfikir:



Tapi sekarang cuaca panas, sesuai ke nak mandi air panas ye..


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 10:00


kadang-kadang jadi macam ni juga...tapi bila time nak study terus automatik boleh tidur...hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 305
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 10:03


Pada 30-10-08 09:58 , Hanan posting:

!!! QUOTE !!!



Tapi sekarang cuaca panas, sesuai ke nak mandi air panas ye..



entah lah..mybe masa kat jepun,sjuk agaknya... :-D


-----------------
"Put Our Trust In ALLAH"




Bookmark and Share

    


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 10:47


sometimes memang macam tu....especially exam week....
bukan study last minit pun...tapi macam tak tenang selagi tak jawab kertas exam...
habis exam saja...baru lah puas nak tidur...

tapi buat masa ni...saya try tukar cara baru pula....tidur awal dan bangun awal...
bangun qiyamullail, subuh dan terus study sampai ke petang...tengah hari memang ngantok..tapi tahan sajalah....buka portal ukhwah lah if nak hilangkan ngantok siang...heheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 11:43


kadang-kadang saya malas tidur kalau malam. biasanya tidur pun da nak pagi dalam pukul 3am macam tu. siang pun jarang tidur, tertidur pun sebab kalau dah ngantuk or penat sangat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 11:52


Eh...apa tajuk macam nak nyanyi SI Nenek Bongkok Tiga..

Nenek --nenek si bongkok tiga,
Siang mengantuk malam berjaga,
Mencari cucu di mana berada...
...

Macam cerita Musang Berjanggut...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 11:54


Pada 30-10-08 09:28 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Salam...
ada tak sesiapa terkena simptom diatas..
malam tak boleh tidur..masuk saja subuh mula ngantuk..



Ianya adalah disebabkan tidak mendapat tidur yang berkualiti. Serta disebabkan kurang pelancaran darah serta faktor masalah jantung dan buah pinggang.

Walaupun tidur yang banyak ianya sama kes dengan orang tidur tidak cukup masanya...


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama


Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 30-10-08 12:17


erm,kekadang ada juga tak boleh tidur memalam ni..lelebih lagi kalau tengah musim exam..tension betul bila tak boleh tidur..pukul 12 dah naik katil..mata dah susah nak buka..tapi lenanya tak mahu..aduh..seksa betul..dahlah penakut.. pukul 5 lebih dekat-dekat subuh tu barulah nak lelap..


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 30-10-08 12:26


tengah mengahdapi masalah ni dengan tahap yang kronik rasanya huhu...tatau nak buat bagaimana? huhuhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

abang_d
Warga Rasmi
Menyertai: 30.09.2008
Ahli No: 35212
Posting: 4
Dari: baling

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 12:55


cara mudah nak tidur baca al quran,... insyaAllah
tapi abang_d semalam tak boleh lena jugak sampai
ke pagi teringatkan peristiwa ngeri yang berlaku
pada anak seorang sahabat yang meninggal xcden
kancil dengan lori.

Bookmark and Share

    


  Member Information For abang_dProfil   Hantar PM kepada abang_d   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-10-08 17:11


Pada 30-10-08 09:58 , Wawa_83 posting:

!!! QUOTE !!!

Wawa memang dilahirkan sebagai 'Kaki tidur' :-D so .. ALHAMDULILLAH, Wawa dikategorikan sebagai "Narcolepsy" agaknya?? -- tidur d mana-mana saja tak kira waktu .. :-D

memang 1 spesis ni, kalau bab tidur ni... "anytime, anywhere" :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-01-09 16:46


Sekarang saya mengalami simptom macam ni.. kadang-kadang susahnya nak lelapkan mata.. bukan tak cuba nak lelapkan mata..

pelik,hairan.. mungkin kekadang masalah yang kita ada menjadi punca berlakunya perkara begitu.. itu yang saya perasan lah..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

neoryzer
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.12.2008
Ahli No: 36407
Posting: 74
Dari: kelantan

blank   avatar


posticon Posting pada: 07-01-09 17:33


jangan jadi macam kawan saya dah lah... tak boleh nak tidur malam-malam upanya ada jin dalam badan dia...

elakkan main mesej sewaktu nak tidur kerana radiasi tel akan menganggu kesuburan untuk kita tidur...

tenangkan hati dan fikiran dengan berzikir dan membaca Quran pada waktu mlm.... jangan buat kerja malam-malam..... kl ada anak main dengan anak-anak dan isteri opsss jangan salah faham sih...


yang penting hati dan fikiran anda lapang....


macam saya Kalau fikir bab kerja malam-malam memang sukar nak tidur...

Kalau dengar ceramah dan tazkirah malam2 mesti cepat tidonya :)....... tak percaya cuba lah......

Bookmark and Share

    


  Member Information For neoryzerProfil   Hantar PM kepada neoryzer   Pergi ke neoryzer's Website   Quote dan BalasQuote

ibusoleha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.10.2008
Ahli No: 35512
Posting: 69
Dari: KL-JB-B.Mertajam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-01-09 18:21


Salam, I think this sindrom always happens to students...sebab' mereka selalu stay up late studying...I notice my children are like that...tapi, masa I study dulu..stay up jugak...tak ada pula sampai jadi macam tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibusolehaProfil   Hantar PM kepada ibusoleha   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-01-09 18:36


ingatkan macam lagu saja, siang terbayang malam merindu..hehe..sama saja lah kes..kadang-kadang payah nak tidur mlm....biasanya tunggu mata ni da bengkak..barulah tertidur...tu pun nak subuh da...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-01-09 23:34


salamun alaik..uish tajuk macam nak berpantun pula..hehe..
ada beberapa petua untuk mudah tidur..antaranya minum minuman panas sebelum tidur..minumla susu..jangan minum nescafe pula..memang tak boleh tidur macam itu..lagi satu,elakkan bersenam berat apabila menghampiri waktu tidur..lepas itu tiap-tiap hari cuba setkan waktu yang sama untuk tidur dan bangun..jangan makan berat sebelum tidur contohnya nasi..kalau lapar cuma ambil biskut atau snek ringan saja..tak pun cubala baca buku2 yang tebal2..hehe..berkesan kut..itulah serba sedikit..ana ini kalau badan dan otak terlampau letih sangat-sangat jadi tak boleh tidur..2 yang pelik sikit..huhu..insyaAllah petua yang tersenarai berkesan..ikut masing-masing..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

maestra_dila
WARGA SETIA
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31514
Posting: 404

spain   avatar


posticon Posting pada: 08-01-09 00:20


Assalamualaikum...

saya pun terkena simptom ni.. susah nak tidur, mata pejam tapi tak terlelap, siang bangun awal, lepas subuh kadang-kadang tidur kadang-kadang tak tidur.. siang mengantuk malam berjaga ni kiranya simptom insomnia ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For maestra_dilaProfil   Hantar PM kepada maestra_dila   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-01-09 09:07


Alhamdulillah saya tak ada simptom ni...senang saja nak tidur. sometimes ada juga lah sekali dua tak dapat nak tidur malam...susah sangat nak tidur...tapi bawa baca buku alhamdulillah pas tu akan pasti lena lah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

mie_sya
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.12.2007
Ahli No: 31925
Posting: 27
Dari: Ipoh, Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 01:56


pernah terjadi pada saya...
disebabkan siang dah tentunya sibuk dan penat...
tu yang mengantuk..
bila malam..
dah tentu mengantuk tapi susah nak tidur...
tapi kalau saya nak tidur, sebelum itu baca apa-apa bahan yang boleh menyebabkan saya mengantuk..
contohnya novel...

~Ukhwah itu di hati, walau bersendirian pasti ditemani, setiap yang manis mampu dikenangi, walau tiada di mata kini ia hadir bila dirindui, kerana asasnya tetap di hati~

Bookmark and Share

    


  Member Information For mie_syaProfil   Hantar PM kepada mie_sya   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-01-09 08:35


Pada 30-10-08 09:37 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

kena tanya doktor atau ahli psikology kat ukhwah ni
ada siapa-siapa boleh kongsi maklumat?



insomnia agaknya :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.10876 saat. Lajunya....