Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 03-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Betapa banyak lukisan tiruan Mona Lisa, tetapi orang ramai masih lagi berusaha nak melihat lukisan Mona Lisa yang asli.
-- Louis Amstrong

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 49
Ahli: 0
Jumlah: 49




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 6 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Konpius..Hukum memakai topi bersudu.


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Konpius..Hukum memakai topi bersudu.

Please Mendaftar To Post


Oleh Konpius..Hukum memakai topi bersudu.

fahim_mumtaz
Warga Rasmi
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35351
Posting: 15

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-10-08 01:42


Salam..saya sebenarnya masih ragu2,apa sebenarnya hukum memakai topi bersudu..ada setengah orang kata,tidak boleh sebab menutup dahi..ada pula yang kata,boleh kalau nak berlindung dari panas..

Malangnya,semua tu tidak dsertakan dengan sebarang dalil pun.sekiranya ada di antara ahli ukuwwah yang boleh menjawab persoalan ni,saya harap agar dapat menghilangkan keraguan saya dan kawan-kawan saya di luar sana..
wsalam


-----------------
kUukIr rasa rInDu,
kUhEmBus kE aNgIn Lalu,
mOga aNgIn yaNg mEnYaPamU Itu,
aDaLah hEmBusaN rIndUku..


Bookmark and Share

    


  Member Information For fahim_mumtazProfil   Hantar PM kepada fahim_mumtaz   Pergi ke fahim_mumtaz's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 28-10-08 07:39


pakai saja lah,bukannya buka aurat pun yang tu.nak pakai dipersilakan,takmau sudah.bergantung kepada diri sendiri lah.


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

MARIAH_SMILE
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12955
Posting: 71
Dari: banting, selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-10-08 09:18


saya pun tak pernah jump dalil yang melarang pemakaian sedemikian..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MARIAH_SMILEProfil   Hantar PM kepada MARIAH_SMILE   Quote dan BalasQuote

fahim_mumtaz
Warga Rasmi
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35351
Posting: 15

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-10-08 11:41


tapi saya pernah dengar kita tak boleh memakai topi yang menutup dahi..
pernah dengar tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahim_mumtazProfil   Hantar PM kepada fahim_mumtaz   Pergi ke fahim_mumtaz's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 28-10-08 11:43


Ada sesetengah golongan berpandangan memakai topi bersudu merupakan tasyabbuh bil kuffar (menyerupai orang lafir). antaranya sebilangan anggota jemaah tabligh berpandangan sedemikian.

Ini adalah satu pandangan yang sangat lemah. Jika begitu memakai t shirt, kemeja, tie juga boleh ditakwil sedemikian.

Yang dimaksudkan keharaman meniru orang kafir adalah perkara yang berbentuk hadharah, iaitu ia datang dari satu pandangan fundamental (aqidah) yang bertentangan dengan Islam. Ia bukan terbatas dalam soal pakaian, tetapi juga soal2 lain seperti cara hidup dsbnya.

wuzara
http://jemaah-islam.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.099035 saat. Lajunya....