Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 08-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
.....dan janganlah kamu berputus asa daripada rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa daripada rahmat Allah melainkan kaum yang kafir.
-- Yusuf: 12

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 55
Ahli: 0
Jumlah: 55




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 8 hari yang lalu
muslimiman: 13 hari yang lalu
tornado: 33 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: mari tengok pesawat VIP malaysia


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» mari tengok pesawat VIP malaysia

Please Mendaftar To Post


Oleh mari tengok pesawat VIP malaysia

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 26-10-08 20:41


salams,ada sesiapa tahu tak harga setiap satu pesawat VIP yang berada dalam pegangan kerajaan malaysia?.setahu saya dalam pegangan kerajaan ada lebih kurang 5 buah pesawat untuk kegunaan VIP yang diletak dalam pegangan TUDM.

dan ini adalah pesawat2 VIP dalam pegangan kerajaan



dan dalam gambar ke 2 pesawat seperti gambar pertama ini dilihat berada di helsinki,finland(mak aih,jauhnya pergi)






ini lagi





ha dan ini gambar yang sama dengan gambar yang ke 3 tapi ia berada di London(mak aih,2 enjin pun sampai juga London ye)




dan ini






serta yang terbaru pesawat ini



dan ia dilihat berada di zurich



Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 26-10-08 20:49


ada masalah ke kalau flight ni kat negara tu semua ?? ada urusan kerajaan..tak salah digunakan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 26-10-08 20:53


Pada 26-10-08 20:49 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

ada masalah ke kalau flight ni kat negara tu semua ?? ada urusan kerajaan..tak salah digunakan...



apa salahnya sewa saja dari MAS tu.dah banyak duit kan?.lainlah Agong nak pakai boleh naik kapal terbang ni.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

mujahadah_solehah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.10.2008
Ahli No: 35601
Posting: 49
Dari: UKM, Bangi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-10-08 21:33


salamualaikum.
Sekadar pendapat.
saya rasa...tak patut dan tak perlu pun setakat VIP kita nak beli kapal terbnag..bukan 1 atau 2..tapi, 5..
lagipun, kita ada flight sendiri...tak perlu lah nak membazir...membazir tu kan amaln syaitan..sedangkan kita dituntut untuk besedrhana dalam setiap perbuatan.
setuju dengan rashdin...sewa saja dr MAS..sekurg2 nya menjana pendapatan..duit yang p beli flight tu boleh buat benda-benda yang berfaedah sikit.
Wallahua'alam..hanya pendapat peribadi

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadah_solehahProfil   Hantar PM kepada mujahadah_solehah   Pergi ke mujahadah_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3084
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 27-10-08 01:53


!!! QUOTE !!!

ada masalah ke kalau flight ni kat negara tu semua ?? ada urusan kerajaan..tak salah digunakan...


saya rasa tak ada masalah sekiranya rashdin ingin memberi maklumat ini kepada kita..saya sendiri tak tahu akan hal ini..



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-10-08 02:42


KAPAL TERBANG VIP MALAYSIA??

BERAPA HARGA SEBUAH PESAWAT?

BERAPA UNIT ADA?

UNTUK APA?

SIAPA YANG NAIK?

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 27-10-08 10:06


!!! QUOTE !!!

ada masalah ke kalau flight ni kat negara tu semua ?? ada urusan kerajaan..tak salah digunakan...


!!! QUOTE !!!

saya rasa tak ada masalah sekiranya rashdin ingin memberi maklumat ini kepada kita..saya sendiri tak tahu akan hal ini..




memang tak ada masalah pun... tunjuk gambar dan cerita tak mengapa.... Kenapa seperti di petikaikan dimana pesawat tersebut berada...

contoh macam ayat ni

!!! QUOTE !!!

dan dalam gambar ke 2 pesawat seperti gambar pertama ini dilihat berada di helsinki,finland(mak aih,jauhnya pergi)

dah tu takkan nak guna uk pergi negeri2 di malaysia saja... kalau macam tu baru kira membazir...

!!! QUOTE !!!

ha dan ini gambar yang sama dengan gambar yang ke 3 tapi ia berada di London(mak aih,2 enjin pun sampai juga London ye)

ha ni pula macam pertikai pesawat 2 enjin tak boleh pergi jauh ke??


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-10-08 10:29


gambar dalam pesawat tu tak ada ke??nak juga tengok...baru menarik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 27-10-08 11:53


Pada 26-10-08 21:33 , mujahadah_solehah posting:

!!! QUOTE !!!

salamualaikum.
Sekadar pendapat.
saya rasa...tak patut dan tak perlu pun setakat VIP kita nak beli kapal terbnag..bukan 1 atau 2..tapi, 5..
lagipun, kita ada flight sendiri...tak perlu lah nak membazir...membazir tu kan amaln syaitan..sedangkan kita dituntut untuk besedrhana dalam setiap perbuatan.
setuju dengan rashdin...sewa saja dr MAS..sekurg2 nya menjana pendapatan..duit yang p beli flight tu boleh buat benda-benda yang berfaedah sikit.
Wallahua'alam..hanya pendapat peribadi


Sokong sbarang bentuk sokongan kewangan pada MAS .. hehehee!! Hidup MAS .. Support our national carrier tau ... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 27-10-08 12:18


Pada 27-10-08 02:42 , muhamad_azrul86 posting:

!!! QUOTE !!!

KAPAL TERBANG VIP MALAYSIA??

BERAPA HARGA SEBUAH PESAWAT?

BERAPA UNIT ADA?

UNTUK APA?

SIAPA YANG NAIK?



harga pesawat------->rasanya ada dalam lingkungan beratus juta sebuah


berapa unit ada?------->ada dalam 9 unit


untuk apa?-------->penerbangan rasmi pemimpin kerajaaan tapi kos selenggaraan ditanggung duit rakyat

siapa yang naik?------>sudah tentu Agong,PM dan TPM.family2 pemimpin pun naik juga



kepada rdwira----->apa salahnya jika pemimpin kita naik pesawat penerbangan komersil macam PM dan Ratu UK?.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 00:07


Pada 27-10-08 10:29 , marul posting:

!!! QUOTE !!!

gambar dalam pesawat tu tak ada ke??nak juga tengok...baru menarik...



ada saja


boleh tengok di sini



ni gambar kokpit pesawat yang dilihat berada di london tu

yang ini pula gambar kokpit pesawat bernombor M48-02



yang ini gambar dalaman boeing bbj(gambar yang pertama)




yang ni kokpit a319




ini pula gambar kokpit pesawat kecil yang berenjin 3





Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 29-10-08 00:11


boleh mampuih...benda macam ni pun jadi isu..rashdin,hang ni boleh ganti abng nuar...:))

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 00:49


Pada 29-10-08 00:11 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

boleh mampuih...benda macam ni pun jadi isu..rashdin,hang ni boleh ganti abng nuar...:))



aiyak,ni pengetahuan am lah solkjaer.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 29-10-08 07:28


Salam Alaik

ni antum semua baru tengok pesawat VIP Malaysia. Kalau antum tengok private jet PM Malaysia, lagi lah rasa membazir yang teramat2..huhu.. tapi ana tak dapat nak tunjukkan kat sini...sebab P&C...



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 07:43


syira kroje kat mana? mesti dapat tau banyak pasai ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 29-10-08 07:54


Pada 29-10-08 07:43 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

syira kroje kat mana? mesti dapat tau banyak pasai ni...


syira kerja tak ada kena mengena dengan benda ni pun. errr...ada somebody yang kerja bidang ni. sebab tu syira tahu jugak lah pasal2 aircraft ni...huhu...



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 10:57


Pada 29-10-08 07:54 , syira_qistina posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-10-08 07:43 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

syira kroje kat mana? mesti dapat tau banyak pasai ni...


syira kerja tak ada kena mengena dengan benda ni pun. errr...ada somebody yang kerja bidang ni. sebab tu syira tahu jugak lah pasal2 aircraft ni...huhu...




ayah saya kerja dalam bidang ni.pesawat boeing tu dia bawa balik :-)


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 11:19


!!! QUOTE !!!

ayah saya kerja dalam bidang ni.pesawat boeing tu dia bawa balik


bawa balik rumah ke???

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 11:21


Rashdin, ayah meke juruterbang ke? hebat lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 11:24


Pada 29-10-08 11:21 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Rashdin, ayah meke juruterbang ke? hebat lah...



masa muda2 saja.tu pun sekejap.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 11:26


Pada 29-10-08 11:19 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

ayah saya kerja dalam bidang ni.pesawat boeing tu dia bawa balik


bawa balik rumah ke???



bawa balik ke malaysia.pergi US sebab nak tengok pesawat ni.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

tiqa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10800
Posting: 29
Dari: jb

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 12:33


salm...
nak tengok bahagian dalam flight?
seat untuk vip 2 lah...
macam best saja kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tiqaProfil   Hantar PM kepada tiqa   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 12:58


Pada 29-10-08 12:33 , tiqa posting:

!!! QUOTE !!!

salm...
nak tengok bahagian dalam flight?
seat untuk vip 2 lah...
macam best saja kan...


aduh,banyaknya permintaan :roll:


dan kepada syira qistina,VIP tu termasuk sekali Agong dan PM


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 29-10-08 13:04


Pada 29-10-08 10:57 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-10-08 07:54 , syira_qistina posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-10-08 07:43 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

syira kroje kat mana? mesti dapat tau banyak pasai ni...


syira kerja tak ada kena mengena dengan benda ni pun. errr...ada somebody yang kerja bidang ni. sebab tu syira tahu jugak lah pasal2 aircraft ni...huhu...




ayah saya kerja dalam bidang ni.pesawat boeing tu dia bawa balik :-)



ooo...pilot rupanya...interesting.. :-) hmm...somebody yang saya mention tadi, kesemua aircraft sama ada private or gomen yang telah diregister dan dibawa masuk ke dalam Malaysia...dia perlu check the whole aircraft sebelum meluluskan aircraft2 tersebut untuk membuat penerbangan. so, kalau dia tak sign...then aircraft2 tersebut tak boleh terbang. huhu... so, serba sedikit saya tahu jugak lah pasal benda-benda ni.



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 13:09


Pada 29-10-08 13:04 , syira_qistina posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-10-08 10:57 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-10-08 07:54 , syira_qistina posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-10-08 07:43 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

syira kroje kat mana? mesti dapat tau banyak pasai ni...


syira kerja tak ada kena mengena dengan benda ni pun. errr...ada somebody yang kerja bidang ni. sebab tu syira tahu jugak lah pasal2 aircraft ni...huhu...




ayah saya kerja dalam bidang ni.pesawat boeing tu dia bawa balik :-)



ooo...pilot rupanya...interesting.. :-) hmm...somebody yang saya mention tadi, kesemua aircraft sama ada private or gomen yang telah diregister dan dibawa masuk ke dalam Malaysia...dia perlu check the whole aircraft sebelum meluluskan aircraft2 tersebut untuk membuat penerbangan. so, kalau dia tak sign...then aircraft2 tersebut tak boleh terbang. huhu... so, serba sedikit saya tahu jugak lah pasal benda-benda ni.



pilot pun kejap saja.masa zaman muda saja.dah tua2 ni tak boleh dah.tapikan dalam semua pesawat VIP ni,hanya pesawat airbus tu registration dia tidak bermula dengan huruf M tapi huruf D kerana dengar khabar pak lah cuma sewa saja.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: Terengganu+Selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 13:11


Fuhh...5 bijik tuu...'Comel2' pula semua pesawat tu ek...Mesti harga setiap pesawat tu pun 'comel'...Duit siapa lah tu ek...Hehehe... :D

Ana setiap kali tengok gambar kapal terbang mesti rasa sedih...sebab tak tercapai lagi cita-cita nak jadi pilot...Waaaa!! :(

Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 29-10-08 13:16


all these thing P&C... So, tak kisah lah mula dari huruf M or D.... :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 13:18


Pada 29-10-08 13:11 , zam_rizal posting:

!!! QUOTE !!!

Fuhh...5 bijik tuu...'Comel2' pula semua pesawat tu ek...Mesti harga setiap pesawat tu pun 'comel'...Duit siapa lah tu ek...Hehehe... :D

Ana setiap kali tengok gambar kapal terbang mesti rasa sedih...sebab tak tercapai lagi cita-cita nak jadi pilot...Waaaa!! :(



samalah dengan saya juga uwaaaa :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:


penerbangan rasmi ketua-ketua negara malaysia.
pesawat (v)vip milik kerajaan malaysia:
1 airbus a319j
1 boeing 737-700 bbj
1 bombadier global express
1 dassault falcon 900b
1 fokker f-28 1000 fellowship


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 14:06


Isu Jet Mewah Dipermudah

1. PM kata kerajaan tak beli tapi sewa;

2. Yang beli adalah Penerbangan Malaysia Berhad (PMB);

3. PMB adalah anak syarikat milik penuh Khazanah Nasional Berhad (KNB);

4. KNB dimiliki kerajaan melalui Menteri Kewangan Diperbadankan (MKDp -- Minister of Finance Incorporated);

5. Pengerusi KNB adalah PM;

6. Menteri Kewangan adalah PM;

7. PM dan kerajaan dipilih oleh rakyat jelata; dan

8. Rakyat jelata bayar cukai untuk membiayai kerajaan.

Kesimpulan

1. Beli atau sewa, pembayar cukai tetap terpaksa tanggung perbelanjaannya;

2. PMB, KNB, MKDp, Menteri Kewangan dan PM adalah entiti yang sama dan berkaitan;

3. PMB kini menanggung beban hutang yang besar dan mustahil akan membeli jet mewah kalau tidak diarahkan atau direstui entiti-entiti di atas;

4. Malah PMB sedang berusaha menjual beberapa buah kapal terbang miliknya jenis Fokker 50; dan

5.PM selaku Ketua BN yang mendapat mandat paling besar dalam sejarah pilihan raya umum Malaysia adalah juga Menteri Kewangan dan pengerusi KNB ā€œtelah membeliā€ jet mewah berharga antara RM175 juta hingga RM200 juta dan memajaknya kepada Kerajaan Malaysia yang dipilih dan dibiayai oleh rakyat jelata.

Perbelanjaan mewah ini berlaku pada saat rakyat jelata disarankan supaya mengubah gaya hidup bagi menghadapi kenaikan kos sara hidup akibat kenaikan harga minyak, gas memasak, elektrik, air, tol dan pelbagai lagi yang kesemuanya dengan restu kerajaan sendiri.

Nota kaki: Pembesar negara sudah pun disediakan empat buah pesawat eksekutif yang terdiri daripada Boeing Business Jet, Bombardier Global Express, Dassault Falcon 900B dan Fokker F-28 serta beberapa buah helikopter. Untuk rombongan besar ke luar negara, kerajaan sering menyewa khas pesawat Mas.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 29-10-08 14:36


Pada 29-10-08 14:06 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Isu Jet Mewah Dipermudah

1. PM kata kerajaan tak beli tapi sewa;

2. Yang beli adalah Penerbangan Malaysia Berhad (PMB);

3. PMB adalah anak syarikat milik penuh Khazanah Nasional Berhad (KNB);

4. KNB dimiliki kerajaan melalui Menteri Kewangan Diperbadankan (MKDp -- Minister of Finance Incorporated);

5. Pengerusi KNB adalah PM;

6. Menteri Kewangan adalah PM;

7. PM dan kerajaan dipilih oleh rakyat jelata; dan

8. Rakyat jelata bayar cukai untuk membiayai kerajaan.

Kesimpulan

1. Beli atau sewa, pembayar cukai tetap terpaksa tanggung perbelanjaannya;

2. PMB, KNB, MKDp, Menteri Kewangan dan PM adalah entiti yang sama dan berkaitan;

3. PMB kini menanggung beban hutang yang besar dan mustahil akan membeli jet mewah kalau tidak diarahkan atau direstui entiti-entiti di atas;

4. Malah PMB sedang berusaha menjual beberapa buah kapal terbang miliknya jenis Fokker 50; dan

5.PM selaku Ketua BN yang mendapat mandat paling besar dalam sejarah pilihan raya umum Malaysia adalah juga Menteri Kewangan dan pengerusi KNB ā€œtelah membeliā€ jet mewah berharga antara RM175 juta hingga RM200 juta dan memajaknya kepada Kerajaan Malaysia yang dipilih dan dibiayai oleh rakyat jelata.

Perbelanjaan mewah ini berlaku pada saat rakyat jelata disarankan supaya mengubah gaya hidup bagi menghadapi kenaikan kos sara hidup akibat kenaikan harga minyak, gas memasak, elektrik, air, tol dan pelbagai lagi yang kesemuanya dengan restu kerajaan sendiri.

Nota kaki: Pembesar negara sudah pun disediakan empat buah pesawat eksekutif yang terdiri daripada Boeing Business Jet, Bombardier Global Express, Dassault Falcon 900B dan Fokker F-28 serta beberapa buah helikopter. Untuk rombongan besar ke luar negara, kerajaan sering menyewa khas pesawat Mas.


hanya mampu tersenyum saja... :-) nak komen lebih-lebih...tak pasal2 kena gam nanti.. huhu...



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 14:41


Pada 29-10-08 14:36 , syira_qistina posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-10-08 14:06 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Isu Jet Mewah Dipermudah

1. PM kata kerajaan tak beli tapi sewa;

2. Yang beli adalah Penerbangan Malaysia Berhad (PMB);

3. PMB adalah anak syarikat milik penuh Khazanah Nasional Berhad (KNB);

4. KNB dimiliki kerajaan melalui Menteri Kewangan Diperbadankan (MKDp -- Minister of Finance Incorporated);

5. Pengerusi KNB adalah PM;

6. Menteri Kewangan adalah PM;

7. PM dan kerajaan dipilih oleh rakyat jelata; dan

8. Rakyat jelata bayar cukai untuk membiayai kerajaan.

Kesimpulan

1. Beli atau sewa, pembayar cukai tetap terpaksa tanggung perbelanjaannya;

2. PMB, KNB, MKDp, Menteri Kewangan dan PM adalah entiti yang sama dan berkaitan;

3. PMB kini menanggung beban hutang yang besar dan mustahil akan membeli jet mewah kalau tidak diarahkan atau direstui entiti-entiti di atas;

4. Malah PMB sedang berusaha menjual beberapa buah kapal terbang miliknya jenis Fokker 50; dan

5.PM selaku Ketua BN yang mendapat mandat paling besar dalam sejarah pilihan raya umum Malaysia adalah juga Menteri Kewangan dan pengerusi KNB ā€œtelah membeliā€ jet mewah berharga antara RM175 juta hingga RM200 juta dan memajaknya kepada Kerajaan Malaysia yang dipilih dan dibiayai oleh rakyat jelata.

Perbelanjaan mewah ini berlaku pada saat rakyat jelata disarankan supaya mengubah gaya hidup bagi menghadapi kenaikan kos sara hidup akibat kenaikan harga minyak, gas memasak, elektrik, air, tol dan pelbagai lagi yang kesemuanya dengan restu kerajaan sendiri.

Nota kaki: Pembesar negara sudah pun disediakan empat buah pesawat eksekutif yang terdiri daripada Boeing Business Jet, Bombardier Global Express, Dassault Falcon 900B dan Fokker F-28 serta beberapa buah helikopter. Untuk rombongan besar ke luar negara, kerajaan sering menyewa khas pesawat Mas.


hanya mampu tersenyum saja... :-) nak komen lebih-lebih...tak pasal2 kena gam nanti.. huhu...




jangan takut,sebab isu ini sudah ramai orang bangkitkan dan meminta penjelasan tapi sampai sekarang kerajaan berdiam diri.

tentang registration tu,pesawat airbus tu cuma disewa saja bukan beli jika beli ia akan diletak dalam registration M yang membawa maksud military.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 14:55


sedikit teguran ye dik din.

sebelum posting tolong pastikan image tu tak sebesar begitu..

akak tolong resize pic tu untuk awak..

harap maklum..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 15:11


Pada 29-10-08 14:55 , kasih_kekasih posting:

!!! QUOTE !!!

sedikit teguran ye dik din.

sebelum posting tolong pastikan image tu tak sebesar begitu..

akak tolong resize pic tu untuk awak..

harap maklum..



Sorry ek hehehehe

takut nanti ada yang tak nampak tu yang besarkan gambar tu


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 22:01


oh ya,sebelum ini ada orang meminta supaya ditunjukkan bahagian dalaman tempat VIP ditunjukkan


dan inilah gambarnya tapi kecil sangat.harap mode2 boleh besarkan ya


.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 10:37


Pada 29-10-08 22:01 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

oh ya,sebelum ini ada orang meminta supaya ditunjukkan bahagian dalaman tempat VIP ditunjukkan


dan inilah gambarnya tapi kecil sangat.harap mode2 boleh besarkan ya


.



wah cantiknye.. mesti empuk saja kan.. selesa yang teramat sangat..
erm,swimming pool tak ada ke rashdin? :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 10:38


dan baru saja bertanya kepada ayah saya tentang pesawat boeing tu.kata ayah saya boeing tu memang berada di bawah tentera sebab itu registration dia bermula dengan M dan bahagian dalaman dia di buat di switzerland

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 03-11-08 10:46


Pada 30-10-08 10:37 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-10-08 22:01 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

oh ya,sebelum ini ada orang meminta supaya ditunjukkan bahagian dalaman tempat VIP ditunjukkan


dan inilah gambarnya tapi kecil sangat.harap mode2 boleh besarkan ya


.



wah cantiknye.. mesti empuk saja kan.. selesa yang teramat sangat..
erm,swimming pool tak ada ke rashdin? :lol:


swimming pool?tu kena beli yang lagi besor hehehe


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 18:20


Rasanya beli helicopter penyerang untuk tentera darat lagi berfaedah...Tak tahu lah kalau pesawat VIP ni boleh digunakan untuk mengebom kawasan musuh... :-P


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 21:00


Pada 04-11-08 18:20 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Rasanya beli helicopter penyerang untuk tentera darat lagi berfaedah...Tak tahu lah kalau pesawat VIP ni boleh digunakan untuk mengebom kawasan musuh... :-P




ni bagi rosmah pergi shopping sakan :lucu: :lucu: :lucu:


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 22-01-09 14:56


oh ya pesawat fokker tu sekarang ni selalu menunjukkan tanda-tanda keuzuran yang mana ia selalu rosak dan terpaksa berpatah balik jika mengalami kerosakan dan alat ganti pula semakin mahal dan susah nak dapat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 22-01-09 15:04


hebattt sangat hebat..sangat canggih...begini kah pemimpin kita berlumba-lumba menunjukkan kekayaan..tak mengamalkan pemimpin di zaman Rasulullah SAW yang mana beliau duduk sama rendah, berdiri sama tinggi..tiada beza antara pemimpin dan rakyat bawahan..semuanya sama disisi Allah SWT..hanya amalan yang akan membezakan kita semua..ingatlah wahai pemimpin sekalian, ramai lagi rakyat yang tinggal di reban ayam, berbumbungkan angkasa kelabu, lantainya retak seribu:-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 22-01-09 15:10


Pada 22-01-09 15:04 , ardani posting:

!!! QUOTE !!!

hebattt sangat hebat..sangat canggih...begini kah pemimpin kita berlumba-lumba menunjukkan kekayaan..tak mengamalkan pemimpin di zaman Rasulullah SAW yang mana beliau duduk sama rendah, berdiri sama tinggi..tiada beza antara pemimpin dan rakyat bawahan..semuanya sama disisi Allah SWT..hanya amalan yang akan membezakan kita semua..ingatlah wahai pemimpin sekalian, ramai lagi rakyat yang tinggal di reban ayam, berbumbungkan angkasa kelabu, lantainya retak seribu:-(



hmm yang ini saya ada pendapat saya.jika sekarang faktor zaman memainkan peranan jika dulu nak ke mana-mana kena naik kapal dan kini sebagai memendekkan perjalanan kita ada kapal terbang cuma yang tak berapa berkenan adalah berapa ramai yang dapat merasa naik pesawat ni?.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.141766 saat. Lajunya....