Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila sesuatu telah sempurna akan mulalah kelihatan cacat celanya.

-- Saidina Abu Bakar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 60
Ahli: 0
Jumlah: 60




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 18 hari yang lalu
muslimiman: 23 hari yang lalu
tornado: 42 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Apakah pandangan anda mengenai wanita berpakaian ketat?


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Apakah pandangan anda mengenai wanita berpakaian ketat?

Please Mendaftar To Post


Oleh Apakah pandangan anda mengenai wanita berpakaian ketat?

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-10-03 16:18


Wanita diharamkan berpakaian yang menampakkan susuk tubuh.Bukankah didalam ayat al-quran ada menyebutkan bahawa wanita digalakkan melabuhkan tudung di bawah paras dada.Pakaian yg singkat juga tidak boleh dalam islam apatah lagi pakaian yg nipis...Lagipun pakaian yg seperti ini tidak sopan di pandang.Apa pula pandangan anda mengenai hal ini????

Bookmark and Share

    


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

muslimahsejati
WARGA SETIA
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1091
Posting: 1009
Dari: kota tinggi,johor

Johor  


posticon Posting pada: 20-10-03 17:16


Betul tue.....perempuan nie tak boleh berpakaian yang menjolokkan mata ia boleh menimbulkan perkara yang tak baik....lagi satu Allah melarang wanita berpakaian sebegitu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

poqya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.09.2003
Ahli No: 3840
Posting: 208
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-10-03 03:22


jangan laa ade antara kamu..kaum perempuan yg berpakaian sebegitu..igtlah hari akhirat kelak dan jugak generasi akan datang!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For poqyaProfil   Hantar PM kepada poqya   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-10-03 15:07


assalamualaikum
bagi seorang muslimah ..pakaian amat penting...salah pakai ..timbul syak...pakaian ketat ni bukan sahaja tidak digalakkan malah diharamkan kerana menampakkan aurat..walau pun pakai pakaian yg menutup aurat tapi kalau ketat pun tak baik juga...kadang2 malu juga kalau jumpa muslimah yg pakai seperti ni
pakailah pakaian mengikut syariat..kerana pakaian melambangkan keperibadian kita

wassalam

-----------------
HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-10-03 16:20


MENGAPA ADA PENDAPAT YANG MENGATAKAN BAHAWA APABILA BERLAKUNYA KES ROGOL,ADA YANG MENYALAHKAN KAUM LELAKI SAHAJA?KAUM WANITA JUGA BERSALAH DALAM HAL INI KERANA MEREKA BERPAKAIAN YANG MENJOLOK MATA DAN MAMPU MEMBUATKAN LELAKI TIMBUL RASA....FAHAM...FAHAM SAJELAH KAN...SEBENARNYA WANITA NI PUN BERTANGGUNGJAWAB DALAM HAL INI.KITA SEBAGAI KAUM MUSLIMAH KENALAH JAGA ADAB BERPAKAIAN BAGI MENCEGAH MASALAH YANG MEMBAWA KEHANCURAN KEPADA DUNIA MASA KINI...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 905
Posting: 572
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-10-03 02:10


Quote:

On 2003-10-21 16:20, zubaidah wrote:
MENGAPA ADA PENDAPAT YANG MENGATAKAN BAHAWA APABILA BERLAKUNYA KES ROGOL,ADA YANG MENYALAHKAN KAUM LELAKI SAHAJA?KAUM WANITA JUGA BERSALAH DALAM HAL INI KERANA MEREKA BERPAKAIAN YANG MENJOLOK MATA DAN MAMPU MEMBUATKAN LELAKI TIMBUL RASA....FAHAM...FAHAM SAJELAH KAN...SEBENARNYA WANITA NI PUN BERTANGGUNGJAWAB DALAM HAL INI.KITA SEBAGAI KAUM MUSLIMAH KENALAH JAGA ADAB BERPAKAIAN BAGI MENCEGAH MASALAH YANG MEMBAWA KEHANCURAN KEPADA DUNIA MASA KINI...



Assalamualaikum.

Memang benar apa yang dikatakan saudari. Tetapi, silapnya sekarang ialah, ada media massa turut mengeluarkan kenyataan bahawa wanita tidak harus dipersalahkan apabila masalah gangguan seksual berlaku ke atas mereka. Ini kerana, ada satu rancangan TV kita yang dok sibuk buat kenyataaan bahawa gaya pemakaian adalah hak individu dan 100% wanita tidak boleh dipersalahkan.

Nampak betul jahil dan kolotnya idea yang cuba disampaikan mereka. Sayang, sudahlah akal wanita tipis, mereka pula semakin menunjuk2kan ketipisan gaya pemikiran mereka, memang kasihan..

Kalau macam tu, kita lihat, adakah wanita yang menutup aurat dengan erti kata yang sebenar dicabul kehormatan atau menghadapi masalah gangguan. Ada ke?? Tapi, masih ada mereka berfikiran bahawa pakai tak cukup kain ke, ketat ke, nampak pusat atau sebagainya bukanlah faktor yang mengakibatkan gangguan seksual berlaku ke atas wanita.

Inilah apa yang akan terjadi apabila diri sendiri sudah tidak dapat memberi dan menerima pertimbangan yang rasional terhadap sesuatu perara, walaupun ianya berkait rapat dengan diri kita dengan tuntutan yang mengekori kita selepas terucapnya kata Syahadah. Jangan jadikan syahadah kita tidak bermakna, hanya sebagai omongan kosong yang langsung tidak membawa makna dan kesan ke atas diri kita.

Namun lelaki, mereka tetap harus dipersalahkan. Hanya beri saja laluan untuk minda anda menerima apa sahaja yang sememangnya terbukti kesahihannya. Jangan jadi seperti mereka, disebabkan ingin miliki kebebasan, sanggup menghalang otak membuat sebarang pertimbangan yang wajar dan demi kebaikan sendiri.

Back to the topic. Wanita yang berpakaian ketat? Pandangan ana, mengancam! Daring sungguh. Dengan bangganya mereka menjual maruah mereka tanpa untung se sen pun! Tapi, masih bangga untuk berbuat demikian. Oh suami kepada isteri2 begitu.. Merupakan suami yang terbijak kalau ana pernah jumpa.

Walaubagaimanapun, sekadar pandangan sahaja. ( Sebenarnya geram dengan sikap mereka yang tak reti jaga diri. Harapkan umur saja yang matang. ) Diharapkan, kita semua akan sentiasa bernaung di bawah lembayung rahmat dan hidayat Allah. Janganlah kita terdiri dari kalangan wanita yang disebut tadi. Nauzubillah. Wassalam.



FRieNDSHiP iS aLL aBouT
CaRiNG, TRuSTiNG aND LoViNG
No DiaMoNDS oR PeaRLS
CouLD eVeR RePLace
WHaT FRieNDSHiP MeaNS To uS

[ Posting ini telah di edit oleh: MuSaFiR_SaYYaFF pada 2003-10-22 02:17 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

aDiB_SaaT
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 21.07.2003
Ahli No: 2513
Posting: 137
Dari: MaiN CaMPuS UIA, GomBaK.

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 22-10-03 09:10


Kalau dalam kitab feqah aurat yang ikhwan dan akhawat patut tutup ialah launul aurat...
iaitu Warna aurat...

Warna aurat yg dimaksudkan ialah bentuk fizikal aurat...

Kalau pakai pakaian ketat aurat secara zahir dah tutup tetapi laun aurat tak tutup lagi..

Wallahu A'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For aDiB_SaaTProfil   Hantar PM kepada aDiB_SaaT   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-10-03 15:13


mmm..
apa susah sangat ke nak pakai labuh2 sket..
kenapa la org perempuan ni nak tunjuk2 pusat..
kalo boleh nak tunjuk semua la...
ish ish ish...

kalau ikut saya...
saya tak suka...
tapi sebagai lelaki...ada kalanya mata ini tdk tahan juga dengan godaan...hehehe..
tapi dihati...jgnlah jadi bini aku..

p/s...bila ditegur kita dimarahi..
camne nak buat..

-----------------
Cintailah ALLAH sepenuh jiwa.
Sayangilah rasul setulus budi.
Kasihkanlah ibu bapa seikhlas hati
rindukan syurga firdaus sejujur rasa

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-10-03 16:02


ASSALAMUALAIKUM...
MEMANG BETUL KATA FIRDAUS AZIMI TU...BILA KITA TEGUR,MEREKA MARAH...BILA KITA TAK TEGUR KESIAN PULAK DGN DOSA YG MEREKA BUAT...TAK TAHULAH APA DAH JADI DGN DUNIA SEKARANG NI KAN...APABILA KITA TAK MAMPU TEGUR...KITA BENCI SAJALAH DALAM HATI.ITULAH SATU-SATUNYA YG MAMPU KITA BUAT WALAUPUN DALAM HATI NI RASA BENCI YG AMAT SANGAT...WASSALAM...


Bookmark and Share

    


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-10-03 16:05


ASSALAMUALAIKUM...
MEMANG BETUL KATA FIRDAUS AZIMI TU...BILA KITA TEGUR,MEREKA MARAH...BILA KITA TAK TEGUR KESIAN PULAK DGN DOSA YG MEREKA BUAT...TAK TAHULAH APA DAH JADI DGN DUNIA SEKARANG NI KAN...APABILA KITA TAK MAMPU TEGUR...KITA BENCI SAJALAH DALAM HATI.ITULAH SATU-SATUNYA YG MAMPU KITA BUAT WALAUPUN DALAM HATI NI RASA BENCI YG AMAT SANGAT...WASSALAM...


Bookmark and Share

    


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-10-03 19:06


Jikalau perempuan pakai seksi ,
Org lelaki menjadi seksa,
Mana larat nak benci setakat benci dihati,
Dan juga yg bujang asyik kena puasa....

Syaitan tak berhenti menggoda,
Dari Nabi Adam sehingga seakhir -akhir manusia,
Dedah sana dedah sini buat selamba,
Nanti puasaku jadi sia-sia...

Nak alih mata dan nak tahan nafsu cukup mencabar..
Dia tahu nak cantik...jer..
Iman bergoncang jatuh luluh yg lemah Iman

Fuh...!
Pantun Prof sbg peringatan



-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 23-10-03 03:23


assalamualaikum.............
bagi shah jangan salahkan orang pompuan semata-mata dan usah menunding jari ke arah kaum wanita hanya kerana mereka berpakaian sedemikian. kita sebagai orang islam seharusnyabertanya pada diri kita sendiri,
"apa yang telah aku buat untuk mereka?"
"berapa banyak aku berdoa untuk mereka?"
"berapa kali aku menasihati mereka?"
"berapa kali aku kutuk mereka?"
"apa yang patut aku buat untuk menyedarkan mereka?"
apa yang shah tahu, kebanyakan lelaki ni hanya tahu nak kutuk orang pompuan kerana mereka pun jahil dengan t/jawab mereka sebagai seorang lelaki. marilah kita bersama-sama berdoa untuk mereka dan mungkin allah akan memberkati doa salah seorang daripada kita ini.
insya allah..
wassalam.....

-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-10-03 11:53


Quote:

On 2003-10-23 03:23, shah_sobriyanie wrote:
assalamualaikum.............
bagi shah jangan salahkan orang pompuan semata-mata dan usah menunding jari ke arah kaum wanita hanya kerana mereka berpakaian sedemikian. kita sebagai orang islam seharusnyabertanya pada diri kita sendiri,
"apa yang telah aku buat untuk mereka?"
"berapa banyak aku berdoa untuk mereka?"
"berapa kali aku menasihati mereka?"
"berapa kali aku kutuk mereka?"
"apa yang patut aku buat untuk menyedarkan mereka?"
apa yang shah tahu, kebanyakan lelaki ni hanya tahu nak kutuk orang pompuan kerana mereka pun jahil dengan t/jawab mereka sebagai seorang lelaki. marilah kita bersama-sama berdoa untuk mereka dan mungkin allah akan memberkati doa salah seorang daripada kita ini.
insya allah..
wassalam.....

-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama



Prof tak berniat nak kutuk mereka semata-mata..kaum Hawa...

Tetapi.... kalau kena pun bukan semua..tetapi pada mereka...yg sengaja...
Walaupun dia tahu hakikatnya..

Prof pernah jumpa...perempuan pakai seluar pendek dan pakai singlet..lepak depan rumah..
Bila Prof lalu kebetulan pakai kpiah..maka larilah mereka mcm lipas kudung...

Tapi sebelum dah ada ramai lelaki yg ada kat depan rumah....tak lari pun mereka....

So, ...apa nak dikata..?

Maka....diharap anta mengerti...
[email protected] salah..

Prof juga tak menafikan ulasan anta tue..
shah_sobriyanie



-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

muslimahsejati_unicgirlz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 653
Posting: 83
Dari: balik pulau

PulauPinang  


posticon Posting pada: 23-10-03 20:46


assalamualaikum
saya paling benci melihat kaum wanita yg memakai baju ketat...sungguh memalukan dan mengggelikan...

-----------------
engkau wanita terbaik sebaik manusia
namamu tetap menjadi sejarah
engkaulah sumayyah
hanya Tuhan yg tahu

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahsejati_unicgirlzProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati_unicgirlz   Pergi ke muslimahsejati_unicgirlz's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-10-03 01:37


ermm.. selalu juga saya berpeleseran di kawasan2 utama warga kota berkumpul atau meluangkan masa bersama keluarga atau pon org yg mereka cintai.. mmg ramai wanita yg berfesyen mengikut susuk tubuh badan.. kita tidak boleh sama sekali salahkan mereka 100%.. sebaliknya banyak pihak yg boleh dipersalahkan bersama.. ingin menegur.. rasanya belum mampu utk menegur.. cuma memandang dan melihat sahaja.. masalah ini takkan selesai jika pelbagai pihak saling menuding jari di antara satu sama lain.. sebaliknya marilah kita bersama2 bersatu utk menyelesaikan sesuatu masalah yg berpunca dari kita sendiri sebagai khalifah-NYA..

-----------------
" we support anti zionist movement "

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

UsTaZaH_CuTe
Warga 5 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 962
Posting: 389
Dari: siNtOk

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-10-03 17:45


MuSaFiR_SaYYaFF ...hmm..ana tahu rancangan apa yang cakap fesyen adalah hak peribadi...hmm..ana tak setuju sangat2!!! geram jugak bila diorang cakap macam tu...so, lagi ramai lah perempuan yang seronok berfesyen yang pelik2...ahh...menyakitkan mata sahaja...sakit hati ana tengok diorang pakai macam tu...

semalam, masa ana nak naik teksi, ana terserempak dgn seorang perempuan pakai jubah seluar...ahhh...sempurna sungguh auratnya tapi yang sayangnya...ana nampak dia tanpa segan silu bergaul dgn beberapa orang lelaki...sayang sungguh...aurat dah orait tapi perangai pulak yang buat hal...

-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Pergi ke UsTaZaH_CuTe's Website   Quote dan BalasQuote

UsTaZaH_CuTe
Warga 5 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 962
Posting: 389
Dari: siNtOk

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-10-03 17:48


Prof_Muslim..wah..wah...siap berpantun lagi...

-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Pergi ke UsTaZaH_CuTe's Website   Quote dan BalasQuote

permata_islam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4241
Posting: 132
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 24-10-03 18:42


sememangnya ada hikmah mengapa allah melarang wanita mendedahkan aurat.dari segi islamnya,pakaian yg ketat boleh menimbulkan shahwat lelaki,pastu mulalah kalut laki tu pegang sana pegang sini..hamboih,dah diri sendiri yang tayang body..mm takpelah,dari segi sains pula, pakaian yang ketat akan menyekat perjalanan darah.sebab tu lah,tak elok.so pikir2 renung2.. org laki zaman skrg pun bkn kebuluq kat pompuan yg tayang sana sini,tapi mereka mahukan yang asli.... betui dak??

Bookmark and Share

    


  Member Information For permata_islamProfil   Hantar PM kepada permata_islam   Pergi ke permata_islam's Website   Quote dan BalasQuote

kim
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2003
Ahli No: 3965
Posting: 243
Dari: bawah kerajaan Allah

Selangor  


posticon Posting pada: 25-10-03 09:18


assalamualaikum....
ana setuju dengan apa yang teleh diperkatakan iaitu jangan menyalahkan kaum hawa 100%....sememangnya kini ramai wanita yang berpakaian ketat dan orang yg melihatnya hanya mengutuk & mencaci....tidak kasihankah anda yang melihat wanita seperti ini..kemungkinan mereka begini adalah disebabkan tiada didikan agama yang cukup...oleh itu kita sebagai khalifah Allah di muka bumi cubalah bimbing mereka ke jalan yg benar...jika tidak mampu doakanlah mereka agar terbuka hati mereka untuk bertaubat kepada Allah ....
wassalam....

-----------------
"kita ingin segalanya indah,
semurni pantai yang putih bersih,
indahnya bagai tersusun madah,
BERSEMI UKHWAH DIPUPUK KASIH"

Bookmark and Share

    


  Member Information For kimProfil   Hantar PM kepada kim   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-10-03 09:36


Bila sebut tutup aurat sahaja... orang akan terbayangkan tudung... kadang2 cara tarbiyah yang disampaikan juga tak kena.. jadi kepada yang selalu bagi ceramah atau tazkirah tentang aurat sebutlah dengan jelas... tentang aurat muslimah yang digariskan dalam Islam..

bagi yang tak faham, mungkin tanggungjawab bersama untuk pupuk kesedaran tentang aurat ini.. dan majalah2 yang menunjukkan pakaian muslimah juga seharusnya lebih bertanggungjawab kerana setakat ini kebanyakan fesyen pakaian bertudung yang ditunjukkan masih mengenakan pakaian yang ketat dan kadangkala senteng kain pula tu...

namun yang mendukacitakan adalah bagi golongan yang faham dan tahu,,, mereka yang bertudung labuh dan berjubah pun masih ada yang mengenakan pakaian ketat seperti fesyen jubah hari ini yang menampakkan pinggang,,

sama2 kita muhasabah diri.. kepada yang tahu jadilah contoh untuk yang tidak tahu.. dan yang tidak tahu... kita bukan duduk dalam hutan.. kerana mengikut yang ana belajar, pada zaman teknologi ini tiada alasan untuk mengatakan tidak tahu pada sesuatu hukum yang memang dah jelas kerana sumber maklumat terlalu pantas...

wassalam


-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

are_rule1981
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3442
Posting: 293
Dari: Ampang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-10-03 10:29


pada pandangan ana,mmg menyakitkan mata..
kan ke elok pakai yg sopan.. sejuk je mata memandang...



Bookmark and Share

    


  Member Information For are_rule1981Profil   Hantar PM kepada are_rule1981   Quote dan BalasQuote

scotjr
Warga Rasmi
Menyertai: 28.06.2003
Ahli No: 1757
Posting: 19
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 25-10-03 11:59


bagi saya kita mmg tak boleh salahkan wanita 100%.mungkin mereka lebih ikutkan fesyen tanpa ada niat yang lain.lagipun,semua wanita nak kelihatan cantik kan.lagi satu,bukan semua orang yang pakai pakaian ketat ni orang yang rendah akhlak dan moral. saya ade ramai kawan yang lagi bagus akhlak dan moral mereka daripadamereka yang KONONNYA menutup aurat dan kita patutu hormati kepututsan mrk utk tidak menutup aurat dgn sempurna.
DONT JUDGE A BOOK BY ITS COVER!

Bookmark and Share

    


  Member Information For scotjrProfil   Hantar PM kepada scotjr   Pergi ke scotjr's Website   Quote dan BalasQuote

BrotherMon
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.07.2003
Ahli No: 2708
Posting: 1087
Dari: Kuala Lumpur

congo   avatar


posticon Posting pada: 25-10-03 12:09


maybe rasa bangga kot.....sebab dapat tayang body....solid gold la konon........

Bookmark and Share

    


  Member Information For BrotherMonProfil   Hantar PM kepada BrotherMon   Pergi ke BrotherMon's Website   Quote dan BalasQuote

UsTaZaH_CuTe
Warga 5 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 962
Posting: 389
Dari: siNtOk

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-10-03 18:22


Quote:
saya ade ramai kawan yang lagi bagus akhlak dan moral mereka daripadamereka yang KONONNYA menutup aurat dan kita patutu hormati kepututsan mrk utk tidak menutup aurat dgn sempurna.
DONT JUDGE A BOOK BY ITS COVER!



hah!!! inilah yang cuba diperkatakan ramai...don't judge the book by it's cover!!! tak semua keadaan boleh kita gunakan pepatah ni...kononnya hak berfesyen adalah hak peribadi!!! so??? apsal pulak mereka yg bertudung labuh dihalang??? mereka yg berkopiah diminta ditanggalkan??? itulah masyarakat masa kini...yg tak tutup aurat kita tak kisah....tapi yg tutup pulak kita kisahkan...so???

memanglah tak semua yg bertutup aurat tu baik tapi at least mereka telah mengerjakan satu perkara yg telah diwajibkan bagi mereka...hal perangai mereka, itu perkara kedua...

Quote:
kita patutu hormati kepututsan mrk utk tidak menutup aurat dgn sempurna.



hormati??? bukan hormati...tapi menasihati...lagipun hal2 aurat ni banyak kali disuruh dalam al-Quran dan hadis...kita takleh tolak tentang tu...terutamanya dalam surah An-Nur...

wallahuallam...

p/s:-maaf kalau tersalah kata...

-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Pergi ke UsTaZaH_CuTe's Website   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-10-03 22:43


Assalamualikum...
Memang benar apa yang sahabat semua katakan..
Wanita adlah kaum yang mesti menjga maruah diri.Pakaian itu melambangkan keperbadian kita sebagai umat Islam..
Akibat pakaianlah yg myebbkan ramai wanita rosak.
Inagtlah Keperibadian wanita MUSLIM itu terletak pada pakaian dan pekertinya..
P/S kepada semua wanita..WANITA YANG BAIK ADALAH UNTUK LELAKI YANG BAIK....INYAALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 26-10-03 00:13


tak payah diberi pendapat lagi, semua jelas dalam al-Quran. tak perlu dipersoalkan lagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

UsTaZaH_CuTe
Warga 5 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 962
Posting: 389
Dari: siNtOk

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-10-03 00:55


ana sokong 100% dengan pendapat izdham tu...

-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Pergi ke UsTaZaH_CuTe's Website   Quote dan BalasQuote

ukay_gurl_14
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 801
Posting: 71
Dari: Somewhere i belong..from Allah

uk  


posticon Posting pada: 26-10-03 01:08


assalamualaikum wbt..ermm,pasal baju ketat ni?? .Well,depends on the iMvironment larr...Lihatlah,cam mane keadaan skrg..Kat M'sia pon dah terikut cara barat .Kat uk ni,camtulah gax..dimana mmg tempat barat..so,terikut2 lah .But alhamdulillah,i'm not dat bad tho'..Still obey Islam rules 'n' try to give advise to the others but sometimes i felt like really shy to tell them lots coz sum of them that woring that kinda kloth is much older than us.but insya-Allah..i'll try

-----------------
:~ÝΜΡĩąňķāŐĨĦ~:
||Lif3 is An Act Of Art,It works by those who lives in it||

Bookmark and Share

    


  Member Information For ukay_gurl_14Profil   Hantar PM kepada ukay_gurl_14   Pergi ke ukay_gurl_14's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-10-03 13:22


Tidak berniat atau sengaja Prof katakan,
Asyik nak salahkan kaum perempuan,
Namun juga peranan kaum lelaki kan?
Tapi kalau dah sengaja menggoda berapa lama boleh tahan?

Pakai tudung punya bersilang,
Konon ikut edaran zaman..
Yang bawah pakai jarang,
takyah cakap tak makan saman...

mmg kita takyah beri pendapat lagi,
sebab semua dah ada dalam al-Quran,
Tapi masih ada yg tak reti-reti,
pakai hukum sekerat jalan....




-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-10-03 13:30


Ana sependapat dengan UsTaZaH_CuTe..
bagaimana kita nak mendefinisikan perkataan baik itu.... mereka yang secara terang2an telah melanggar perintah Allah SWT tapi menjaga hubungan dengan manusia boleh dikatakan baik???

rasanya tak perlullah nak dibandingkan akhlak yang menutup aurat sempurna dengan tidak.. kerana menutup aurat tu adalah suruhan Allah bukan satu perkara yang sengaja dibuat2...


-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

ratu_balqis
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4645
Posting: 38
Dari: gombak

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-10-03 16:39


assalamualaikum...ana punyai pandangan tersendiri mengenai pakaian wanita akhir zaman ini.. sesungguhnya..ana nak menyeru pada semua mujahidah..jangan takut menutup aurat..jangan takut dipandang remeh oleh masyarakat.haruslah diingati.. islam itu bermula dengan asing dan akan berakhir dengan asing..ana harap antum faham kata kata ana.kita haruslah mempunyai prinsip yang teguh ke atas diri kita.jgn mudah goyah hanya kerana peredaran zaman.jgn persalahkan sesiapa di dlm hal ini tetapi mainkanlah peranan anda untuk menegur sahabat2 anda.manusia itu haruslah sentiasa diperingati agar dirinya tidak terleka.inilah salah satu petanda kiamat...wanita berpakaian ketat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ratu_balqisProfil   Hantar PM kepada ratu_balqis   Pergi ke ratu_balqis's Website   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-10-03 00:36


saya yakin, ramai yang memasuki laman ukhwah.com ini tidak pakai pakaian ketat.

so ramai yg kita lihat atau kawan kita sendiri

apa yg boleh kita buat selain melabel mereka?
ajak la mereka.cakap elok2.
rasanya sebab utama pakai ketat2 ni sbb 'fesyen'.
sbb ikut sgt fesyen la tu.

bagi tau kat mereka
sekali skala tu cuba pulak pakai 'fesyen' islam.
kan fesyen jugak tu..

-----------------
kaze tech

Bookmark and Share

    


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

nawra_albahira
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.08.2003
Ahli No: 3005
Posting: 141
Dari: taman tun dr ismail

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 27-10-03 01:23


balik-balik cerita panas pasal org pompuan....

so..yg perempuan,gadis,wanita,anak dara,muslimah,mukminah semua.....jage diri anda,jage lah pakaian,akhlak dan tatasusila islam..

tak rimas ke bila asyik dipersoalkan pasal kaum kite???

-----------------
jadikan pengalaman itu sebuah kenderaan yg memandu dlm kehidupan agar kita menjadi lebih berhati-hati

Bookmark and Share

    


  Member Information For nawra_albahiraProfil   Hantar PM kepada nawra_albahira   Pergi ke nawra_albahira's Website   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-10-03 15:23


AssaLaMuaLaikUm...
Bercakap mengenai pasal pakaian ketat ni, teringat pula saya mengenai satu kisah yg terjadi kpd abang saya.Dia sangat sayang pada muslimah ni sampaikan dia sanggup fotostat berpuluh-puluh keping risalah dan gambar mengenai pakaian yang paling afdal dan ada juga gambar contoh pakaian yang tidak sempurna.Dia dapat risalah ni dari masjid UUM masa dia belajar kat sana dulu.Yang paling lawaknya semasa dia naik motor tu dia sanggup bawa ke sana ke sini untuk di sebarkan kepada wanita seperti ini di tepi-tepi jalan menuju ke bandar kuala terengganu.Abg saya tu masukkan risalah tu dalam sampul surat la...sampaikan satu orang wanita tu takut nak ambil risalah tu dari abg saya ni.Bagi saya ia lawak lah jugak sikit-sikit....Tapi sekarang ni dah lama tak sebarkan risalah macam tu because tak ada masa.Tapi biasanya bila ada masa2 lapang.Itulah cara kami sekeluarga nak sebarkan gambar2 pakaian yang paling afdal dalam islam.
ISLAM IS RELIGION FROM ALLAH S.W.T...
ALLAH TAHU APA YANG TERBAIK UNTUK HAMBA-HAMBANYA...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-10-03 15:28


Quote:

On 2003-10-28 15:23, zubaidah wrote:
AssaLaMuaLaikUm...
Bercakap mengenai pasal pakaian ketat ni, teringat pula saya mengenai satu kisah yg terjadi kpd abang saya.Dia sangat sayang pada muslimah ni sampaikan dia sanggup fotostat berpuluh-puluh keping risalah dan gambar mengenai pakaian yang paling afdal dan ada juga gambar contoh pakaian yang tidak sempurna.Dia dapat risalah ni dari masjid UUM masa dia belajar kat sana dulu.Yang paling lawaknya semasa dia naik motor tu dia sanggup bawa ke sana ke sini untuk di sebarkan kepada wanita seperti ini di tepi-tepi jalan menuju ke bandar kuala terengganu.Abg saya tu masukkan risalah tu dalam sampul surat la...sampaikan satu orang wanita tu takut nak ambil risalah tu dari abg saya ni.Bagi saya ia lawak lah jugak sikit-sikit....Tapi sekarang ni dah lama tak sebarkan risalah macam tu because tak ada masa.Tapi biasanya bila ada masa2 lapang.Itulah cara kami sekeluarga nak sebarkan gambar2 pakaian yang paling afdal dalam islam.
ISLAM IS RELIGION FROM ALLAH S.W.T...
ALLAH TAHU APA YANG TERBAIK UNTUK HAMBA-HAMBANYA...



Tahniah Zubaidah atas usaha anti sekeluarga.. Boleh dijadikan ikutan oleh semua sahabat dalam menjalankan dakwah.. memang luas cabang dakwah itu..

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-10-03 13:02


Kita patut sama ikut juga cara....Zubaidah..dan abangnya...mungkin itu salah satu cara berdakwah..kan?

Hanan...

Enti pun nak try...?



-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-10-03 13:07


Quote:

On 2003-10-29 13:02, Prof_Muslim wrote:
Kita patut sama ikut juga cara....Zubaidah..dan abangnya...mungkin itu salah satu cara berdakwah..kan?

Hanan...

Enti pun nak try...?




sama2 lah kita buat prof.. lepas ni kalau ada program ukhwah, kita edar ramai2 ye...

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

nawra_albahira
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.08.2003
Ahli No: 3005
Posting: 141
Dari: taman tun dr ismail

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 30-10-03 22:20


#mm...ok jugak ek?saya pun tak terpikir cara tu...
#kak hanan,jom arr kite wat ramai2..

-----------------
jadikan pengalaman itu sebuah kenderaan yg memandu dlm kehidupan agar kita menjadi lebih berhati-hati

Bookmark and Share

    


  Member Information For nawra_albahiraProfil   Hantar PM kepada nawra_albahira   Pergi ke nawra_albahira's Website   Quote dan BalasQuote

mafish_84
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4287
Posting: 120
Dari: serambi madinah

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-11-03 00:19


assalamualaikum , ader yg muslimat ni pakai ketat2 pastu pandai pulak pakai tudung , situ tu dah jadi fitnah agama dah tu , so pikir2 kan lah..... wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For mafish_84Profil   Hantar PM kepada mafish_84   Quote dan BalasQuote

sedamai_ukhwah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.10.2003
Ahli No: 4699
Posting: 47
Dari: Serambi Mekah KELANTAN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-11-03 16:56




bagi pendapat ana sebagai seorang muslimah ..perempuan yang memakai pakaian ketat nii bagi ana pakaian ketat nii menjijikan bagi muslimah coz drpd pemakaiannya hilanglah rasa malu dan kelembutan dan kesopanan seorang muslimah...sesungguhnya muslimah digalakkan menutup aurat.pakaian ketat nii boleh timbul fitnah..

nak cam muslimah nii hilangnya dara antaranya hilangnya sifat malu...fikir-fikirkanlah.

................

manis bicara indah tutur kata,
manis senyuman pengikat ukhwah.
hati yang manis bercahaya,
kemanisan iman terasa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sedamai_ukhwahProfil   Hantar PM kepada sedamai_ukhwah   Pergi ke sedamai_ukhwah's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 23-11-03 23:37


Camna nak nasihatkan dorang. Saya dah takde idea. Saya disuruh diam ketika saya buka topic ni. Setiap kali saya bukak topic ni mesti dorang bising.

Awek saya salah sorang yang berpakaian ketat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-11-03 00:52


aik Jackie_uniten7 takkan diam je kot, ala cuba je cakap selalu, lama┬▓ dia mesti terima gak sikit. kan chief CSI kita ni ceh

cuba cara ni, "apa kata, belila pakaian kat dia, pakaian yg tak ketat la, kira hadiah la ni, so suruh dia pakai, & ofcoz puji la sikit, kata lawa pakai baju ni, (tak pe kuar duit sikit utk 'mnolong', kan)

skadar cadangan utk semua....

-----------------
kaze tech

Bookmark and Share

    


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 24-11-03 01:41


Saya mana tau nak beli baju pompuan. Memang fail kalau part beli hadiah. Tapi part puji tu dah biasa. Kalau time kelas dia reti pakai pakaian tutup aurat.

Kalau selalu cakap dia marah lak. Baru kena marah.

Bila lak saya jadi chief CSI? tak layak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

sobrey7
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.08.2003
Ahli No: 3068
Posting: 33
Dari: penang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 24-11-03 13:11


......
Ana pun setuju dgn pendapat ahli┬▓ yg lain.So.... kepada perempuan┬▓ terutama gadis┬▓ remaja tu, elakkanlah diri anda drpd terjebak ke dalam kancah yg sememangnya tidak sihat ini!! Kan lebih elok pakai pakaian yg sopan,sejuk mata memandang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sobrey7Profil   Hantar PM kepada sobrey7   Pergi ke sobrey7's Website   Quote dan BalasQuote

aza
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 27
Posting: 834
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-12-03 21:05


...
ana pun sokong cakap Jackie_uniten7...bukannya senang sangat kalau nak bagi nasihat atau apa2 pasal bab ni kat kawan2...bila2 je ana nak start cakap pasal benda2 ni...diorang semua mesti cakap "yela...yela...cik ustazah oi..."so...maknanya diorang ni memang tak berminat nak dengar pasal benda2 ni...apa lagi ek cara untuk buat kawan2 ana dengar...tapi ana pun sedar..ana pun bukannya bagus sangat...lagipun seumur ngan diorang semua...itu yang menyebabkan diorang lagi tak nak dengar sangat pasal bab ni dari ana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azaProfil   Hantar PM kepada aza   Quote dan BalasQuote

nawra_albahira
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.08.2003
Ahli No: 3005
Posting: 141
Dari: taman tun dr ismail

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 05-12-03 22:01


pada pandangan saya...

saya berasa cukup malu yg teramat sgt...maklum le..kaum sejenis.

-----------------
jadikan pengalaman itu sebuah kenderaan yg memandu dlm kehidupan agar kita menjadi lebih berhati-hati

Bookmark and Share

    


  Member Information For nawra_albahiraProfil   Hantar PM kepada nawra_albahira   Pergi ke nawra_albahira's Website   Quote dan BalasQuote

mohd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 401
Posting: 283
Dari: kl

ireland  


posticon Posting pada: 05-12-03 23:18


....wbt
best gak topik ni...janganlah dipersalahkan mereka ... yg tak bertudung....bukannya mereka tak mau pakai...sesungguhnya wanita yang memakai tudung ni adalah pilihan ALLAH... jadi ALLAH tak memilih mereka untuk memakai tudung, ALLAH tak memberi hidayat kepada mereka, jadi berbanyak syukur....satu cara untuk tarik hidayat ALLAH wujudkan suasana agama dalam masyarakat selalu mengamalkan sunnah.. taat perintah ALLAH ikut cara nabi... asbab usaha atas iman ini ALLAH akan turun hidayat kalau bukan untuk kita untk umat seluruh alam.. INSYAALLAH....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdProfil   Hantar PM kepada mohd   Quote dan BalasQuote

aimanqistina
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.10.2003
Ahli No: 4710
Posting: 57
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-12-03 17:00




Baik tak payah pakai baju kalau camtu....kalau pakai ketat2 dan sendat2 sama le cam tak pakai baju....kenalak jarang....peh...buat malu jer.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aimanqistinaProfil   Hantar PM kepada aimanqistina   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-02-06 11:10


Yang pakai ketat tu, tak ada lain..nak tarik perhatian lah tu? nak kata bodoh. entahlah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

ibnuabbas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16231
Posting: 346
Dari: Al-Azhar As Assyarif

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-02-06 12:27


wanita berpakaian ketat.....
golongan inilah yang di maksudkan nabi saw. yang mafhum hadisnya "perempuan yang berpakaian tetapi telanjang" iaitu bepakaian ketat yang menampakkan bentuk tubuh badannya dan perempuan inilah juga yang menjadi panahan daripada panahan iblis kerana menggoda kaum lelaki dan mendekatkan dirinya dan oranglain ke arah zina...
apa salahnya jika berpakaian menurut apa yang digariskan oleh islam...

wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuabbasProfil   Hantar PM kepada ibnuabbas   Pergi ke ibnuabbas's Website   Quote dan BalasQuote

SautulJannah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15806
Posting: 153
Dari: ippm

Kelantan  


posticon Posting pada: 13-02-06 22:55


nauzubillah...mereka inilah yang menjadi punca berlakunya kes-kes rogol...yang jadi mangsanya orang yang tak bersalah...kalau nafsu dah meguasai diri...tak kira siapa dah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SautulJannahProfil   Hantar PM kepada SautulJannah   Quote dan BalasQuote

almumtahanah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.01.2004
Ahli No: 6367
Posting: 145
Dari: depan komputer

egypt   avatar


posticon Posting pada: 14-02-06 02:18


:-( ish...malu nak tengok.... :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For almumtahanahProfil   Hantar PM kepada almumtahanah   Pergi ke almumtahanah's Website   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 14-02-06 02:29


Perempuan yang memakai pakaian ketat seolah-olah dia tak menjaga auratnya sebab susuk badan dapat dilihat dengan jelas....tu lah era zaman muktahir ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

khairuzzaman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14729
Posting: 252
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-02-06 07:40


"tutup aurat, tutup aurat...
jangan bagi dilihat...
maruah tinggi peribadi mulia...
itulah tuntutan agama"


faktor didikan semasa kecil rasanya memainkan peranan besar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairuzzamanProfil   Hantar PM kepada khairuzzaman   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-02-06 08:32


geram ana pada pmuan macam tu, tak respek wanita lain. tak payah jadi wanita pun tak apa la...jadi benda lain...laki2 pun jangan!

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

shahirah_huda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1982
Posting: 335
Dari: AS

japan  


posticon Posting pada: 14-02-06 10:26


ASSALAMUALAIKUM..
ana sedih juga tentang perempuan yang berpakaian macam ni...sedih betul...ada setengah tu pakai tu tapi bajunya pula macam baju zaman kanak2....mga2 Allah memberi petunjuk kepada insan2 ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shahirah_hudaProfil   Hantar PM kepada shahirah_huda   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 15-02-06 02:43


Tidak menampakkan tubuh

PAKAIAN yang jarang sehingga menampakkan aurat tidak memenuhi syarat menutup aurat. Pakaian jarang bukan saja menampak warna kulit, malah boleh merangsang nafsu orang yang melihatnya.
Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Dua golongan ahli neraka yang belum pernah aku lihat ialah, satu golongan memegang cemeti seperti ekor lembu yang digunakan bagi memukul manusia dan satu golongan lagi wanita yang memakai pakaian tetapi telanjang dan meliuk-liukkan badan juga kepalanya seperti bonggol unta yang tunduk.
Mereka tidak masuk syurga dan tidak dapat mencium baunya walaupun bau syurga itu dapat dicium daripada jarak yang jauh." (Muslim)

Pakaian tidak ketat

TUJUANNYA adalah supaya tidak kelihatan bentuk tubuh badan

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

m_husna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22606
Posting: 85
Dari: kepong

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 15-02-06 02:49


zaman sekarang ramai yang bertudung tapi pakaian ketat,to me;btter tak payah pakai tudung kalau begitu.kononnya aurat tu khusus pada rambut smata2 saja..
isk3...

Bookmark and Share

    


  Member Information For m_husnaProfil   Hantar PM kepada m_husna   Quote dan BalasQuote

zana
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.12.2004
Ahli No: 12740
Posting: 45
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 15-02-06 14:01


perempuan berpakaian ketat???
em...pada pendapat ana tak elok perempuan berpakaian ketat..
ia menaikan nafsu kaum adam yang melihat..
itu yang berlaku bermacam2 masalh sekarang ni...
seeloknya pakailah pakaian yang melambangkan muslimah sejati...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zanaProfil   Hantar PM kepada zana   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
ę Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.170263 saat. Lajunya....