Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk
-- Al-Baqarah: 45

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 59
Ahli: 0
Jumlah: 59




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 22 jam, 7 minit yang lalu


Klinik Ukhwah
Topik: Pisang turunkan berat


Carian Forum

Moderator: Administrator, Meow, dramian219
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Klinik Ukhwah
    »» Pisang turunkan berat

Please Mendaftar To Post


Oleh Pisang turunkan berat

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 10:24


Diet terbaru di Jepun diasaskan ahli farmasi untuk suami

TOKYO: Satu cara diet baru yang dikatakan dapat menurunkan berat badan dengan pantas dan tidak mendatangkan tekanan kini melanda Jepun dinamakan 'Diet Pisang Waktu Pagi', lapor akhbar Sydney Morning Herald.

Kaedah itu berkemungkinan cara pemakanan paling mudah diikuti di dunia. Malah, populariti diet itu menyebabkan masalah kekurangan pisang paling teruk teruk dihadapi di negara Matahari Terbit.

Akibatnya, harga pisang meningkat, namun permintaan untuk buah itu tidak menunjukkan tanda menurun dan lebih 600,000 salinan buku mengenai diet berkenaan terjual.

Kegilaan itu mencapai tahap baru bulan lalu apabila Sistem Penyiaran Tokyo menyiarkan program televisyen menunjukkan bekas penyanyi opera Jepun yang gemuk, Kumiko Mori, kehilangan tujuh kilogram berat badan selepas ikut diet itu.

Diet itu diasaskan ahli farmasi Osaka yang begitu berminat dengan perubatan herba China.

Sumiko Watanabe mulanya memikirkan diet untuk suaminya, Hitoshi.

Selepas enam bulan, Hitoshi makin langsing dengan berat 59 kilogram daripada 72 kilogram. - Agensi


http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Friday/Dunia/20081024084816/Article/indexworld_html


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

angahfarah
Warga Rasmi
Menyertai: 08.10.2008
Ahli No: 35303
Posting: 12
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 12:19


salam..patutlah berat ana tak naik2...rupanya sebab pisang..ana memang suka sangat makan pisang...kira da macam desert lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For angahfarahProfil   Hantar PM kepada angahfarah   Pergi ke angahfarah's Website   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 24-10-08 13:25


Ha ... jangan tak tau, 'penternak' Pisang .. Ni peluang u all untuk pasarkan pisang ke Jepun ... :-D Wah .. Mak kaya Nyahh... hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 13:51


o iyakah....satu info yang menarik...

tapi, orang yang kencing manis, tak digalakkan makan pisang...especially diabetes...disebabkan kandungan gula di dalam pisang yang tinggi...

walauapapon.....bersederhanalah...
dan jaga kesihatan dengan baik....

ingat! sihat sebelum sakit...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 13:54


kalau macam ni saya nak makan pisang selalu..
dulu tak suka makan pisang sebab buah dia kering tak berair..
nampak gaya nya nak maintain badan ni..:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

khairulmukminah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2007
Ahli No: 28415
Posting: 180
Dari: Gombak, Selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 13:58


Oh..ye ke..herm..baru tahu pula tentang ni...tapi sebelum ada terfikir juga tentang kebaikan pisang ni...cumanya tahu saja dalam pisang ni ada pottasium * boleh juga maintain badan...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairulmukminahProfil   Hantar PM kepada khairulmukminah   Pergi ke khairulmukminah's Website   Quote dan BalasQuote

Minleen
Warga Rasmi
Menyertai: 24.10.2008
Ahli No: 35559
Posting: 2
Dari: Shah Alam

Perak  


posticon Posting pada: 24-10-08 14:18


Saya tak suka pisang mentah tapi goreng pisang suka banget. nasib baik berat cuma 48~50 kg.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MinleenProfil   Hantar PM kepada Minleen   Quote dan BalasQuote

Tangi
Warga Rasmi
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28294
Posting: 19

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 14:19


pisang tinggi kandungan kalium dan fiber.
Sunah Rasulullah bersarapan dengan kurma, pisang dan buah2an. orang Islam tak mahu mengkaji. Orang kafir mengkaji sunah Rasul dan mendapat faedah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For TangiProfil   Hantar PM kepada Tangi   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 14:45


Never, put your banana in the refrigerator!!!
This is interesting.
After reading this, you'll never look at a banana in the same way again.

Bananas contain three natural sugars - sucrose, fructose and glucose combined with fiber. A banana gives an instant, sustained and substantial boost of energy.

Research has proven that just two bananas provide enough energy for a strenuous 90-minute workout. No wonder the banana is the number one fruit with the world's leading athletes.

But energy isn't the only way a banana can help us keep fit. It can also help overcome or prevent a substantial number of illnesses and conditions, making it a must to add to our daily diet.

Depression: According to a recent survey undertaken by MIND amongst people suffering from depression, many felt much better after eating a banana. This is because bananas contain tryptophan, a type of protein that the body converts into serotonin, known to make you relax, improve your mood and generally make you feel happier.

PMS: Forget the pills - eat a banana. The vitamin B6 it contains regulates blood glucose levels, which can affect your mood.

Anemia: High in iron, bananas can stimulate the production of hemoglobin in the blood and so helps in cases of anemia.

Blood Pressure: This unique tropical fruit is extremely high in potassium yet low in salt, making it perfect to beat blood pressure. So much so, the US Food and Drug Administration has just allowed the banana industry to make official claims for the fruit's ability to reduce the risk of blood pressure and stroke.


Brain Power: 200 students at a Twickenham (Middlesex) school were helped through their exams this year by eating bananas at breakfast, break, and lunch in a bid to boost their brain power. Research has shown that the potassium-packed fruit can assist learning by making pupils more alert.

Constipation: High in fiber, including bananas in the diet can help restore normal bowel action, helping to overcome the problem without resorting to laxatives.

Hangovers: One of the quickest ways of curing a hangover is to make a banana milkshake, sweetened with honey. The banana calms the stomach and, with the help of the honey, builds up depleted blood sugar levels, while the milk soothes and re-hydrates your system.

Heartburn: Bananas have a natural antacid effect in the body, so if you suffer from heartburn, try eating a banana for soothing relief.

Morning Sickness: Snacking on bananas between meals helps to keep blood sugar levels up and avoid morning sickness.

Mosquito bites: Before reaching for the insect bite cream, try rubbing the affected area with the inside of a banana skin. Many people find it amazingly successful at reducing swelling and irritation.

Nerves: Bananas are high in B vitamins that help calm the nervous system.

Overweight and at work? Studies at the Institute of Psychology in Austria found pressure at wor k leads to gorging on comfort food like chocolate and crisps. Looking at 5,000 hospital patients, researchers found the most obese were more likely to be in high-pressure jobs. The report concluded that, to avoid panic-induced food cravings, we need to control our blood sugar levels by snacking on high carbohydrate foods every two hours to keep levels steady.

Ulcers: The banana is used as the dietary food against intestinal disorders because of its soft texture and smoothness. It is the only raw fruit that can be eaten without distress in over-chronicler cases. It also neutralizes over-acidity and reduces irritation by coating the lining of the stomach.

Temperature control: Many other cultures see bananas as a "cooling" fruit that can lower both the physical and emotional temperature of expectant mothers. In Thailand , for example, pregnant women eat bananas to ensure their baby is born with a cool temperature.

Seasonal Affective Disorder (SAD): Bananas can help SAD sufferers because they contain the natural mood enhancer tryptophan.

Smoking &Tobacco Use: Bananas can also help people trying to give up smoking. The B6, B12 they contain, as well as the potassium and magnesium found in them, help the body recover from the effects of nicotine withdrawal.

Stress: Potassium is a vital mineral, which helps normalize the heartbeat, sends oxygen to the brain and regulates your body's water balance. When we are stressed, our metabolic rate rises, thereby reducing our potassium levels. These can be rebalanced with the help of a high-potassium banana snack.

Strokes: According to research in The New England Journal of Medicine, eating bananas as part of a regular diet can cut the risk of death by strokes by as much as 40%!

Warts: Those keen on natural alternatives swear that if you want to kill off a wart, take a piece of banana skin and place it on the wart, with the yellow side out. Carefully hold the skin in place with a plaster or surgical tape!

So, a banana really is a natural remedy for many ills. When you compare it to an apple, it has four times the protein, twice the carbohydrate, three times the phosphorus, five times the vitamin A and iron, and twice the other vitamins and minerals. It is also rich in potassium and is one of the best value foods around So maybe its time to change that well-known phrase so that we say, "A banana a day keeps the doctor away!"

sumber : http://www.tokeikedai.net.my/forum/viewtopic.php?f=23&t=11076


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-10-08 04:35


Pada 24-10-08 13:25 , Wawa_83 posting:

!!! QUOTE !!!

Ha ... jangan tak tau, 'penternak' Pisang .. Ni peluang u all untuk pasarkan pisang ke Jepun ... :-D Wah .. Mak kaya Nyahh... hehehe

Pisang ni Siti Normakwa ada kandungan potasium yang baik untuk kesihatan kita ni. Teman cadangkan wawa makan pisang juga. Seperti Siti NorMakwa tanya teman dulu pasai lunch, adekalenye meke perlu makanan seperti ini untuk kesihatan 'rather than' makanan moden seperti Pizza yang Siti NorMakwa amalkan...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

puterilindunganbulan2005
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2004
Ahli No: 12283
Posting: 102
Dari: klang,selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 27-10-08 08:55


ooo macam tu eh? ha3.. boleh makan.. pisang pas.. ni.. ha3...

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterilindunganbulan2005Profil   Hantar PM kepada puterilindunganbulan2005   Pergi ke puterilindunganbulan2005's Website   Quote dan BalasQuote

viozaax
Warga Rasmi
Menyertai: 18.10.2008
Ahli No: 35460
Posting: 10
Dari: nomaden

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-10-08 09:17


Pada 24-10-08 12:19 , angahfarah posting:

!!! QUOTE !!!

salam..patutlah berat ana tak naik2...rupanya sebab pisang..ana memang suka sangat makan pisang...kira da macam desert lah..


saya jarang sangat makan pisang tapi tak bertambah berat badan...


-----------------
http://viozaax.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For viozaaxProfil   Hantar PM kepada viozaax   Pergi ke viozaax's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-10-08 12:27


.. saya makan pisang agar saya dapat membuang hajat dengan mudah.. kalau tidak berkerut dan berpeluh juga dahi ni wooo:lol:.. adehh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-10-08 20:14


Pada 24-10-08 13:54 , imni_1612 posting:

!!! QUOTE !!!

kalau macam ni saya nak makan pisang selalu..
dulu tak suka makan pisang sebab buah dia kering tak berair..
nampak gaya nya nak maintain badan ni..:-D


hm, saudari imni tak payah susah2..
badan da memang maintain kan..
hehe.

saya memang suka makan pisang..
breakfast, lunch, dinner makan pisang pun tak apa..hehe.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-10-08 21:08


Pada 27-10-08 08:55 , puterilindunganbulan2005 posting:

!!! QUOTE !!!

ooo macam tu eh? ha3.. boleh makan.. pisang pas.. ni.. ha3...


:lol: hah shida makan lah pisang banyak-banyak ye..biar slim pas ini..
:-o saya ini lah paling tak suka makan pisang..entahlah memang tak dapat nak masuk tekak.. :berfikir: lagi pulak if makan pisang bertambah lah slim saya nanti...dah saya ini kecil saja orangnya.. :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 08:18


hm, saudari imni tak payah susah2..
badan da memang maintain kan..
hehe.

saya memang suka makan pisang..
breakfast, lunch, dinner makan pisang pun tak apa..hehe.


wahai ukhti shahadahtul_nur..
jangan lah perli saya macam tu..bukan apa semenjak saya memula kan praktikal saya ni terlalu banyak acara makan2 yang tak mampu untuk saya tinggalkan..:lol:


-----------------
::teruskan kejayaan menuju keunggulan::



Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 11:15


Pada 29-10-08 08:18 , imni_1612 posting:

!!! QUOTE !!!

hm, saudari imni tak payah susah2..
badan da memang maintain kan..
hehe.

saya memang suka makan pisang..
breakfast, lunch, dinner makan pisang pun tak apa..hehe.


wahai ukhti shahadahtul_nur..
jangan lah perli saya macam tu..bukan apa semenjak saya memula kan praktikal saya ni terlalu banyak acara makan2 yang tak mampu untuk saya tinggalkan..:lol:



saudari imni janganlah marah..saya berniat bergurau saja.hehe.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 11:31


pengetahuan asas:

makan pisang boleh melawaskan perkumuhan...


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 11:40


emmm...kena makan ni..
kena bagitau roomate juga
dia dalam proses menurunkan berat badan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 12:20


bukan setakat pisang saja.. banyak lagi buah yang boleh menguruskan badan...
contohnya macam ni :

1. Limau gedang

Kajian mendapati buah limau besar berkenaan mempunyai asid sitrik yang dapat menghambat kehadiran kalori dalam makanan.

2. Oren

Berbanding buah lain, oren dipercayai mempunyai kandungan serat paling tinggi. Serat yang ada dalam buah itu juga adalah dari jenis larut di dalam air dan amalan pemakanan oren mampu mengurangkan keinginan seseorang menikmati karbohidrat.

3. Epal

Ada kajian mendapati seseorang yang mengambil sebiji epal sebelum menikmati hidangan mampu mengurangkan kadar kenaikan berat badan sebanyak 33 peratus berbanding orang yang tidak mengamalkannya.

4. Beri

Buah dari kumpulan beri adalah antara jenis buah yang kaya dengan kandungan antioksidan dan dapat meningkatkan kadar metabolisme tubuh.

5. Tembikai

Buah ini terdiri daripada 92 peratus air dan mampu memberikan signal kenyang kepada otak dalam tempoh singkat apabila reseptor di dalam perut terangsang.

6. Anggur

Kandungan antioksidan di dalam buah ini mampu mencegah gula di dalam darah menjadi lemak. Anggur juga mencegah pembentukan lemak di dalam perut.

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 29-10-08 12:44


erm,nak turunkan berat jugak..sekarang dah 48kg..dapat turun 2-3kg cukup aa..hehe..tapi tak berapa nak boleh masuk dengan pisang ni..erm...kalau oren tu bolehlah..


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

runuzaakmal
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.09.2004
Ahli No: 11507
Posting: 52
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 31-10-08 10:49


Assalamualaikum.............
boleh lah ana mencube.......moga-moga ada hasilnyer

Bookmark and Share

    


  Member Information For runuzaakmalProfil   Hantar PM kepada runuzaakmal   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 31-10-08 11:41


Pada 27-10-08 04:35 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-10-08 13:25 , Wawa_83 posting:

!!! QUOTE !!!

Ha ... jangan tak tau, 'penternak' Pisang .. Ni peluang u all untuk pasarkan pisang ke Jepun ... :-D Wah .. Mak kaya Nyahh... hehehe

Pisang ni Siti Normakwa ada kandungan potasium yang baik untuk kesihatan kita ni. Teman cadangkan wawa makan pisang juga. Seperti Siti NorMakwa tanya teman dulu pasai lunch, adekalenye meke perlu makanan seperti ini untuk kesihatan 'rather than' makanan moden seperti Pizza yang Siti NorMakwa amalkan...



Aduh ... Malunyaaa... (Ditempelak oleh Abangku ini .. Aduh..)

abang Daeng .. mana ada org delivery pisang kat Ofis Wawa .. bukan Wawa seorang saja yang makan delivery ni tapi boleh kata semua.. memang malas nak keluar .. tapi kan, ada 1 info yang best ... Hihihi .. :-D

www.mangkuktingkat.com --- Delivery nasi + lauk .. InSYA ALLAH, Nx month kami mula mendaftar :-D 2 pun kalau dia dah ready nak deliver kat USJ .. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

nazliahnazeer
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2008
Ahli No: 34872
Posting: 56
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-10-08 11:48


pisang ni kalori tinggi, same dengan sepinggan nasi..if u take pisang dengan nasi, mee, and apa-apa lah yang berat, boleh turunkan berat ke?hehe..
then makan pisang sajalah..jangan tambah dengan makanan lain yang heavy..
selalu panjat gunung or masuk hutan pun bagus makan sebab bagi tenaga.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nazliahnazeerProfil   Hantar PM kepada nazliahnazeer   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 31-10-08 12:41


sebiji pisang sama sepinggan nasi..kalau dah 2 biji,2 pinggan nasi dah makan..mak aih..kalau makan sebiji saja,mana nak kenyang sangat..tambah-tambah kalau pisang emas.kan ke kecil tu..tapi pisang memang bagus..mengenyangkan perut..pelawas yang baik..selalunya orang kurus yang nak interview kerja beruniform,mereka akan makan pisang sebelum interview untuk tambah berat badan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 31-10-08 13:01


ni saya baru dapat info tentang pisang dari sebuah majalah..

PISANG mempunyai kandungan vitamin B6 yang tinggi dan berfungsi untuk membantu dalam penghasilan seretonin dalam otak. Seretonin berfungsi dalam mengawal nafsu makan, mengurangkan tekanan dan rasa sakit. Kandungan karbohidrat yang tinggi, vitamin c, potassium dan sedikit karotena membezakan pisang dengan buah-buahan yabg lain. Daripada segi perubatan tradisional pula, pisang juga dikatakan mampu membantu sistem penghadaman dan menyembuhkan bisul perut..

P/S: jadi marilah kita makan pisang selalu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 31-10-08 13:02


tapi harga pisang sekarang mahal lah.. baik makan nasik.. puas hati.. :P

lagi satu Kenapa biasanya buah2an dikategorikan sebagai pencuci mulut atau dessert? Kenapa bukan pembuka mulut ataupun appertiser(betul tak ejaan tu)?
yang sepatutnya buah tu untuk hadam makanan so kita kena makan buah dahulu sebelum menjamah hidangan heavy yang lain.. supaya makanan kita senang dihadam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 31-10-08 13:59


entahla Kenapa dipanggil pencuci mulut..agaknya masa makan tu buah tu cuci mulut kita agaknya dengan air yang ada dalam buah tu..memang seeloknya makan buah dulu sebelum makan makanan yang heavy..untuk penghadaman dan juga mengurangkan jumlah makanan yang akan kita ambil..pisang dah mahal ye? tak tahu lah pulak..so tanam lah pokok pisang kat rumah..hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 31-10-08 14:07


Pada 24-10-08 12:19 , angahfarah posting:

!!! QUOTE !!!

salam..patutlah berat ana tak naik2...rupanya sebab pisang..ana memang suka sangat makan pisang...kira da macam desert lah..


Assalamualaikum
lorr...patutlah..ni ke puncanya si TT tu tak membeso... :berfikir:
lepat pisang my mum...urmm.... :terliur: penuh pisang...bukan penuh krim... :-D

P/S : penangan orang barat lah ni...buah²an menjadi pencuci mulut..bahaya tu..sebab dia akan mencuci perut anda sebaik saja anda selesai main course...memang benar, sepatutnya buahan adalah appetizer...itukan sunnah Rasul.. ;-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-10-08 14:20


Pada 31-10-08 12:41 , adieq85 posting:

!!! QUOTE !!!

sebiji pisang sama sepinggan nasi..kalau dah 2 biji,2 pinggan nasi dah makan..mak aih..kalau makan sebiji saja,mana nak kenyang sangat..tambah-tambah kalau pisang emas.kan ke kecil tu..tapi pisang memang bagus..mengenyangkan perut..pelawas yang baik..selalunya orang kurus yang nak interview kerja beruniform,mereka akan makan pisang sebelum interview untuk tambah berat badan..

pisang ni, walaupun nampak sebiji tu kecil saja, tapi berpotensi dalam menjana tenaga, macam kalau nak bersukan and kat rumah ada pisang, saya akan makan pisang tu dulu baru bertenaga :-D

p/s: wah, rancak ye perbincangan tentang pisang ni, dan ramai yang nampak berminat dengan info2 tentang buah pisang, adakah ini petanda akan terbentuknya 1 lagi kelab di ukhwah.com ni (kelab pisang ukhwah)??? :sopan:

p/s2: ngeh3x


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 31-10-08 14:27


terima kasih untuk info niiii.....pisang ye..emm...tapi pisang goreng boleh ke? ke lagi menambah kan zat22 yang tak sepatutnya..hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

nazliahnazeer
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2008
Ahli No: 34872
Posting: 56
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-10-08 15:08


kalau boleh jangan lah selalu makan pisang goreng..apa-apa saja yang bgoreng kan memang tak bagus amk selalu..bminyak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nazliahnazeerProfil   Hantar PM kepada nazliahnazeer   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 31-10-08 18:30


erm..boleh ini nak mencuba makan pisang...jarang makan pisang..pas ini boleh selalu makan pisang....

ibnu_musa: jangan ibnu musa masin mulut anda...dulu pun macam itu juga...masa topik semut...sebijik ayat awak ...ddalam topik semut...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 31-10-08 18:32


ibnu musa tu kan makan banyak pisang,,,sebab dah ada org jaga makan minum,,,,hehhee,,,,saya ni makan banyak pisang begitu saja,,,makin mekar ada lah,,,,,ops,,silap,,,hari itu makan pisang,,tercampur mauripan,,huhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 31-10-08 18:43


huhu.. very good info... thankz ya.. i like pisang very much!! diet tak 3!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 31-10-08 18:48


Pada 31-10-08 18:43 , Putri_Cahaya posting:

!!! QUOTE !!!

huhu.. very good info... thankz ya.. i like pisang very much!! diet tak 3!!!!



pisang pun boleh buat sesorg itu tembam tau...heheheheh...tapi cute...

eh betul ke fakta yang aku kuarkan ni?????kang kan belasah kang ...



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 31-10-08 18:52


Pada 31-10-08 18:48 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-10-08 18:43 , Putri_Cahaya posting:

!!! QUOTE !!!

huhu.. very good info... thankz ya.. i like pisang very much!! diet tak 3!!!!



pisang pun boleh buat sesorg itu tembam tau...heheheheh...tapi cute...

eh betul ke fakta yang aku kuarkan ni?????kang kan belasah kang ...



aiii... perli ke ni?.. :berfikir: :jangan:


-----------------
I'm a million different people from one day to the next..


Bookmark and Share

    


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 31-10-08 21:25


buah buahan dan sayur sayuran memang baik untuk kesihatan ... tak kira lah... diet atau tidak.... tapi, buah buahan tak boleh makan dengan cara berlebihan... apa yang saya belajar masa kat hospital dulu, buah yang kita makan dengan berlebihan, boleh kena kencinga manis...

sebaik baiknya, makan alar kadar, dan rajin lah bersenam untuk kurangkan berat badan

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

areyien
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34006
Posting: 168
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-10-08 21:57


erm kalau nak naik kan berat badan pula.....? :berfikir:
ada sesetengah orang yang agak payah sikit nak naik kan berat badan..even dia suka makan...

p/s sorry terkuar topic..hehe :-D


-----------------
Insan yang mulia ialah insan yang selalu mengakui kelemahannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For areyienProfil   Hantar PM kepada areyien   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-11-08 12:57


Pada 31-10-08 18:30 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

erm..boleh ini nak mencuba makan pisang...jarang makan pisang..pas ini boleh selalu makan pisang....

ibnu_musa: jangan ibnu musa masin mulut anda...dulu pun macam itu juga...masa topik semut...sebijik ayat awak ...ddalam topik semut...

aik...? :berfikir: :-?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-11-08 13:33


Pada 31-10-08 14:20 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-10-08 12:41 , adieq85 posting:

!!! QUOTE !!!

sebiji pisang sama sepinggan nasi..kalau dah 2 biji,2 pinggan nasi dah makan..mak aih..kalau makan sebiji saja,mana nak kenyang sangat..tambah-tambah kalau pisang emas.kan ke kecil tu..tapi pisang memang bagus..mengenyangkan perut..pelawas yang baik..selalunya orang kurus yang nak interview kerja beruniform,mereka akan makan pisang sebelum interview untuk tambah berat badan..

pisang ni, walaupun nampak sebiji tu kecil saja, tapi berpotensi dalam menjana tenaga, macam kalau nak bersukan and kat rumah ada pisang, saya akan makan pisang tu dulu baru bertenaga :-D

p/s: wah, rancak ye perbincangan tentang pisang ni, dan ramai yang nampak berminat dengan info2 tentang buah pisang, adakah ini petanda akan terbentuknya 1 lagi kelab di ukhwah.com ni (kelab pisang ukhwah)??? :sopan:

p/s2: ngeh3x



hai ibnu_musa..nak buka kelab pisang pulak ke? :lucu: ho..IM makan pisang dulula sebelum sukan..kalau tak ada pisang, ganti lah makan biskut TIGER..untuk tenaga yang kuat..berlari dapat nombor 1.. :-D :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-11-08 21:46


Emm..bagus juga ni... suka juga makan pisang... terutama masa org sedekah masa nak solat Jumaat tu..hehehe! Apapun, jaga makan dan buat senaman.. itu yang paling baik untuk turunkan berat badan secara sihat..
Agaknya, kalau selalu makan pisang, kan ia macam pelawas,... selalulah buang air besar... agaknya tu yang turun berat badan tu...hehehe!


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-11-08 23:41


salamun alaik..
dulu ana pernah terbaca dalam majalah kesihatan salah satu kelebihan pisang ialah dapat mengelakkan kanser..1 biji pisang sehari mampu mncegah kanser..rasanya kanser berkaitan usus tak silapla..hmm..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

haffiss86
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.10.2008
Ahli No: 35488
Posting: 24
Dari: pendang

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 20:42


salam semua.....

ni berita baru kepada orang yang terlebih berat badan dan terlebih sihat....hehehe.....

kalau nak tau try lah cuba....
ana rasa ana dah ok sekrang dari dulu sampai sekarang...
tak perlu lagi makan pisang banyak.....

kepada mereka yang berkenaan selamat mencuba k.....

wassalam..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For haffiss86Profil   Hantar PM kepada haffiss86   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-12-08 07:37


Ada tak pisang yang boleh tambah berat badan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.129971 saat. Lajunya....