Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 12-05-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang yang berada di puncak gunung itu tidak diletakkan di situ, sebaliknya mendaki dari bawah
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 75
Ahli: 0
Jumlah: 75




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 2 hari yang lalu
ucu_nuriman: 6 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: bahasa arab


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» bahasa arab

Please Mendaftar To Post


Oleh bahasa arab

haffiss86
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.10.2008
Ahli No: 35488
Posting: 24
Dari: pendang

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-10-08 19:18


bahasa arab.....
dengar saja bahasa arab tentu semua sahabat-sahabat fikir susahya nak bercakap bahasa tu.....

saya nak ketengahkan bahasa arab sebagai satu bahasa yang mudah dipelajari dan kelebihanya...


1 bahasa arab ialah bahasa al-quran
2 bahasa arab ialah bahasa nabi muhammad s.a.w
    kerana nabi berbangsa arab.....kita patut bangga kalau
    kita dapat......
    bertutur dalam bahasa yang baginda ucapkan....
3 bahasa arab juga ialah bahasa yang mudah dipelajari,banyak
    pelajar-pelajar kita yang menyambung pengjian mereka di uni al-
    azhar mesir....sekaligus mereka akan cepat belajar dan    
    bergaul dengan orang yang berbangsa arab.....
4 bahasa arab terbahagi kepada 2 bahagian yang terbesar

    * bahasa arab fasohah (bahasa baku @ bahasa surat)
    * bahasa arab aami ( bahasa pasar @ bahasa kampung)

bahasa arab aami terdapat banyak dialek atau lonhgat kawasan,kampung,negeri atau daerah.....

ini serba sedikit ilmu yang untuk di kongsikan bersama sahabat-sahabat semua..
ada masa insyallah saya sambung lagi.....
wassalam.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For haffiss86Profil   Hantar PM kepada haffiss86   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 21-10-08 19:44


Pada 21-10-08 19:18 , haffiss86 posting:

!!! QUOTE !!!



saya nak ketengahkan bahasa arab sebagai satu bahasa yang mudah dipelajari dan kelebihanya...


kelebihan telah anda nyatakan.. bagaimana pula dengan kata-kata anda untuk mengetengahkan bahasa arab sebagai satu bahasa yang mudah dipelajari ? explain sikit..

:berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

haffiss86
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.10.2008
Ahli No: 35488
Posting: 24
Dari: pendang

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 13:56


kepada syemarly.......macam saya cakap tadi....ia mudah dipelajari

cb kita baca qurran yang ada tfsir..mesti kita faham maknanya kan....dari situ kita dah ml belajar tanpa kita sedari......

umi satu panggilan pada mak atau ibu....
kadang ada nama dalam bahasa arab kan....
contohnya...abdul rahman,abdul rahim....macam-macam lagi lah....
semua perkataan 2 ada dalam al quran....

Bookmark and Share

    


  Member Information For haffiss86Profil   Hantar PM kepada haffiss86   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 17:45


Dulu masa tingkatan 1 hingga 3, sek saya mewajibkan pelajarnya mengambil subjek Bahasa Arab. Tapi pada masa tu, saya tak minat sangat dan rasa susah sangat. Markah pun dapat cukup-cukup makan saja lulus. Lepas tingkatan 4, dah tak wajib dah. Tapi bila fikir balik, rugi tak belajar betul-betul masa tu. Setakat niat nak lulus periksa saja. Ialah, masa tu masih boleh dianggap kanak-kanak lagi. Hehehe!
Apapun, banyak kelebihan kalau tahu bahasa Arab ni. Bila baca Al Quran, tentu lebih kusyuk kerana dapat memehami bahasa tersebut dan ayat2 yang dibaca. Ini terutama masa solat.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 21:39


Pada 21-10-08 19:44 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-10-08 19:18 , haffiss86 posting:

!!! QUOTE !!!



saya nak ketengahkan bahasa arab sebagai satu bahasa yang mudah dipelajari dan kelebihanya...


kelebihan telah anda nyatakan.. bagaimana pula dengan kata-kata anda untuk mengetengahkan bahasa arab sebagai satu bahasa yang mudah dipelajari ? explain sikit..

:berfikir:


sebenarnya memang bahasa arab mudah dipelajari...
hanya nak dengan tak nak saja...
sebenarnya tanpa disedari kita berbahasa arab setiap hari...
beri salam...jawab salam...baca quran...
bahasa harian kita juga menggunakan bahasa arab...kerusi, madrasah, kitab, kertas, hal, soal, jawab, du'a, tasbih, darurat, hajat, amal, ilmu.....terlalu banyak untuk ditulis di sini...
memang mudah dipelajari jika ditambah dengan minat yang mendalam...

berbahasa arablah...
kerna ia bahasa yang ditutur Rasulullah..
bahasa Quran...
bahasa ahli syurga...
bahasa yang sangat indah...


-----------------
Dalam Kerendahan Diri, Ada Ketinggian Budi,
Dalam Kemiskinan Harta, Ada Kekayaan Jiwa,
Dalam Kesempitan Hidup, Ada Keluasan Ilmu....


Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 22:04


ishk2...sapa kata susah nak belajar...cuma susah nak paham saja.. :D
actly untuk arab komunikasi biasanya tak susah nak belajar dan fahami..
cuma untuk text kefahaman dan penulisan tu..ia memrlukan kemahiran tinggi untuk memahami..
dan dalam alquran nampaknya kita boleh mamahimnya walaupun hanya beajar bahasa arab komunikasi..tapi kefahaman kita hanyalah secara literal sahaja lah..maka untuk lebih memhaminya kita perlu belajar segala aspek bahasa dari segi nahu, saraf, mantiq, dan lain-lain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

haffiss86
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.10.2008
Ahli No: 35488
Posting: 24
Dari: pendang

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 15:31


memang ana tak nafikan bahasa arab ni kena bermula dr bawah lagi...
dari asas hingga seterusnya.....

kefahaman text ni.....memerlukan kita belajar nahu dan saraf...dan banyakan perkataan arab dalam otak baru kita boleh buat satu karangan.....

mantiq pula ialah satu ilmu untuk kita buat hujah pada orang lain....

Bookmark and Share

    


  Member Information For haffiss86Profil   Hantar PM kepada haffiss86   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 30-10-08 16:17


salam
minat nak belajar bahasa ni...dulu masa belajar tak sempat...
pernah sekali join kelas bahasa arab,diajar oleh orang arab sendiri dalam bahasa inggeris++ tapi tak teruskan pengajian sebab environment tak membantu...perempuan duduk dalam bilik dan ada yang bawa baby...so pengajaran tak berapa nak lancar huhu saya tak dapat dengar dengan jelas apa yang diajar..huhu terus tak pergi dah...huuuu
belajar sikit-sikit melalui pemahaman tafsir Quran saja :)
wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 18:24


lakin anta satadrus bakdin...yumkin?tahfam au pula?


best kalau pandai cakap arab,,,boleh jadi bahasa kat rumah bahasa arab sebagai bahasa rasmi .....

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 18:46


Pada 30-10-08 18:24 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

lakin anta satadrus bakdin...yumkin?tahfam au pula?
quote]



lah afham..ana lah adri lima tatakallam fih..! man hua taquul li satadrus bakdin? ahassu annal lughatul arabiah hial lugahtun yusahhil litadris fih..bal, ana hattal aann, lah ujid li takallam jiddan jidda..alal aqal..hazal lughah syadid li tadrisiha..hmm...
:-(


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

shah_hidayah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.03.2008
Ahli No: 32774
Posting: 84
Dari: SHAH ALAM

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 20:44


Salam...
ahlan wasahlan....
saya mula mengenali bahasa Al quran ni sejak dr kecil time tadika lagi...
pas 2 sekolah agama rakyat dari darjah 1-darjah 6..tapi pendidikan tak formal...
sebab pas habis sekolah rendah waktu pagi, sebelah petang pergi sekolah agama pulak...
habis darjah 6. masuk SMKA...belajar lagi selama 5 tahun..
best sangat-sangat sb dalam bnyak2 adik beradik, saya yang belajar bahasa asing selain bahasa inggeris...
buat diploma selepas SPM, terus terkubur pmbelajaran Bahasa Arab...
alhamdulillah, futher degree last year, ada choices 3rd language, terus register masuk kelasa Bahasa Arab...
apa yang membanggakan, saya jugak satu-satu nya student dalam kelas saya yang ambik Bahasa Arab berbanding rakan-rakan yang lain, yang mgambil france, jepun dan mandarin....
ini membuat kan saya berasa seronok belajar Bahasa ARAB.....
sebab saya lain dr yang lain...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_hidayah86Profil   Hantar PM kepada shah_hidayah86   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-10-08 09:17


saya dulu sekolah agama..:-)
so memang wajib lah belajar bahasa arab..
erm..tapi sampai form 5
asal time bahasa arab..kepala pusing 360 tu..haha..:lol:
walaubagaimanapun alhmdulilah..
bahasa arab ni mudah di pelajari tapi kena selalu amalkan jangan tinggal kan untuk mmpelajarinya..:kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 31-10-08 10:34


Wawa pernah dapat RM2K dari seorang passengger Arab sebab tolong dia cari "Ambassador Arabic" kat Airport bulan April tahun ni .. Wawa tak ada lah reti cakap Arab .. tapi ALHAMDULILLAH, Ada kawan yang reti cakap Arab .. org Arab tu dalam kesusahan .. Dia tak reti cakap Inggeris, Wawa pun tak reti cakap Arab.. Wawa cakap pada dia "Ana Muslim.. AssaLamu'aLaikum .. Innallaha ma'as sobirun".. (Sambil tunjuk kat dia spaya bersabar.. ) Lucu sgh .. rupa-rupanya masalah dia ialah, dia bawa masuk barang kemas seberat 13Kgs dalam Kargo Kapal.. Aduh.. ALHAMDULILLAH Wawa dapat trace awal-awal .. kalau tak, agaknya dah kena fired lah Wawa ni .. :-( Hm .. penting sebenarnya bhasa arab ni .. sebab dalam bulan 5-9, org arab rajin datang Malaysia .. so, u all boleh buat Part time untuk assist mereka .. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-10-08 10:44


wah...
menariknye cerita wawa.....
ada kerja kosong tak wawa..??
saya suka sangat bhasa arab...
alhamdulillah memang practise cakap bahasa arab...di uia memang guna bahasa arab, even bukan cakap pun dengan kawan-kawan tapi memang berusaha untuk cakap bahasa arab ni...
tak nak tinggal macam tu saja...
ni dah nak grad, risau dah tak guna lagi bahasa arab time kerja nanti..
kalau ada kerja ksg, bagitahu ek...hehe
syukran :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 31-10-08 11:57


sekarang dah tak kerja kat KLIA dah .. tapi Just FYI, dalam bulan 5 ke 9 tu, Airport selalu cari org yang reti brbahasa Arab .. untuk tolong Pak2 Arab ni .. Erm, dengan Pak Arab memang kena sabar..dan Bijak. mereka adakalanya hot temper (Dah lah Wawa pun Hot temper juga .. Hm ...) Any Info, i will PM u later on .. please leave your hp no to me my Little Dear .. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

haffiss86
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.10.2008
Ahli No: 35488
Posting: 24
Dari: pendang

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-11-08 10:45


salm wawa.....
hebat story...hehehe....kat kolej ana belajar sekarang semua pnsyrah org arab sendiri....kbyakanya pnsyrah dari al-azhar mesir...

ml2 ana masuk kolej ni penng juga lah dulu masa sek main agama pun guru org melayu mngjar dalam bahasa mly juga....kali ni nah kan pak arb ajar sendiri bahasa dalam kls bahasa arb sepenuhnya.....

perkataan ana dulu asas sangat bulan pertama 2 memang perit lah...balik asrm kan tengok kamus balik....masa pak arab mngjar dia ketawa semua ikut tapi kalau ty Kenapa cnfem tak tahu....hehehe...ambk hati dia kan....

alhmduliilah dalam bulan kedua dah ml nampak...dalam kls pun dapat faham apa yang dktor cb smpaikan....sampai lah sekarang

penglamn ana yang kedua 2 tahun lepas kerajaan Kedah ada buat tawarn pada student kuin jadi pmandu pelancong untuk org arab...ana join skl lah cuti 3 bulan p lgkawi...org arab ni cakap sekolah kalau kat dapat cakap bahasa dp tmbah2 cakap bahasa a'mi...orang arab nak tengok keindahan plu langkawi tmpat2 yang mnrk semua ana bawa p....

2 antara pengalaman ana lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For haffiss86Profil   Hantar PM kepada haffiss86   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-11-08 10:48


salam

dulu masa sekolah ada belajar tapi nampaknya "tak berbakat"...

dah lupa dah semuanya...


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 03-11-08 14:43


Bismillahhirrahmanirrahim

erm,memang tak ada basic arabic langsung..masuk uia kena belajar arabic..ya Allah,pening..hehe..lepas habis exam arabic kat matriks terus lupa..hehe..kat main campus ni pun kena belajar arabic jugak..baru 2 sem lepas ambik arabic tapi biasalah,lepas exam saja,hilang segalanya2 arabic tu..hanya 2-3 patah saja yang ana ingat dan boleh cakap sekarang..hehe..teruk betullah..


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-11-08 09:01


salam,
bagusnya tengok sahabat-sahabat ukhwah yang lain pandai dan belajar bahasa arab ni.
saya sebenarnya teringin sangat nak belajar bahasa Al-Quran ni. dulu masa sek rendah agama ada belajar bahasa arab dan saya lihat saya mempunyai kelebihan dalam subjek ini. setiap kali exam pasti markah saya tinggi, alhamdulillah. tapi sejak sambung ke sekolah menengah saya da tak belajar lagi subjek kegemaran saya ini dan terus lupa da apa yang saya pelajari sebab tak praktikkan. saya pernah dapat tawaran belajar ke smka dan di situ ada subjek bahasa arab tapi atas beberapa masalah saya tak dapat nak belajar di situ. hm, kalau saya belajar di smka pastinya major study yang saya akan ambil di ipt ialah pengajian bahasa arab..hehe. walaupun study kos yang lain tapi saya sekarang still dalam learning untuk belajar bahasa arab. so, kena lah mula dari basic. saya bercita2 untuk menguasainya..........insyaAllah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

haffiss86
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.10.2008
Ahli No: 35488
Posting: 24
Dari: pendang

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-11-08 15:28


hai sahabat-sahabat semua.....

untuk memahami dan mempktikan bahasa arab ni bukan mudah ia memerlukan pegorbanan dan usaha yang berterusan.....

macam ana libry kat cmpus hampir 80% kitab-kitab arab semua....
kalau kat buat bahas semua dalam bahasa arab(bahas ni macam assgment lah)tidak dapat ana memang kena mengusai bahasa arab....

dah pensyrah arab cakap dalam bahasa arab,kalau tak tahu memang susah lah nak skro pointer tinggi..kena rujuk kitab ky libry lah nak beli kitab kat luar memang mhal.sebuah kitab boleh jangkau ratusan...jadi pinjam saja lah kat libry...

Bookmark and Share

    


  Member Information For haffiss86Profil   Hantar PM kepada haffiss86   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-11-08 18:11


kalau mereka yang belajar di sek agama kerajaan negeri terengganu seperti SMAASZA,(sek warisan tokoh-tokoh pemimpin seperti Wan Mokhtar, Tok Guru Hj Hadi dll ) memang akan berpeluang belajar dengan ustaz Arab tulen.

saya belajr sewaktu form 4 atau Thanawi 1...mulanya memang sukar yang amat.. hatta kena bagi bahasa isyarat..kalau kita tak dapat nak faham. nak bertutur bahasa lain, ustaz tak reti..so nak taknak, time dia cakap..minta excuse-belek kamus..

Setiap hari kena tasmi' Al-Quran.. hafaz madah sebanyak 15 semuany. ambil SPM, belajar sendiri kecuali 5 sbjek teras. Tu pun, 1-2 kali saja seminggu. Setiap hari berdepan dengan bahasa arab..

Tapi, sayang..sebab tak dapat nak kuasai keseluruhannya. sebab balik sekolah, kat asrama..kekal bertutur bhasa melayu..

Anyway, masih dapat faham sikit banyak kitab-kitab arab. Alhamdulillah!cuma kadang-kadang tersasar nahu nya.. ish..

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.127158 saat. Lajunya....