Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 30-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Activity gets you busy. But productivity gets you results. Activity consumes time. Productivity frees it.

-- ummimq

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 65
Ahli: 0
Jumlah: 65




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 3 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Pelajar Tendang GURU


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Pelajar Tendang GURU

Please Mendaftar To Post


Oleh Pelajar Tendang GURU

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-10-08 11:48


Pelajar tendang guru, modal insan gagal
Bashir Ishak
Sat | Oct 18, 08 | 6:48:07 am MYT - HARAKAHDAILY.NET

KANGAR, 18 Okt (Hrkh) - Dewan Pemuda PAS Perlis (DPPPs) melahirkan rasa kesal dan terkejut dengan insiden pelajar perempuan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Perlis di sini yang didakwa menendang dan memukul seorang guru kelmarin.
Kejadian tersebut berlaku ke atas ke atas seorang guru wanita, Azahana Ibrahim, 27, yang mengajar pendidikan Sivik di sekolah berkenaan.

Ketuanya, Ustaz Ya'akub Abu Seman menyifatkan kejadian sedemikian adalah satu tamparan hebat ke atas pembentukan modal insan yang digembar-gemburkan oleh kerajaan Umno-BN selama ini.

"Ini adalah satu contoh yang buruk ke atas pembentukan modal insan apabila para pelajar seawal usia 14 belas tahun (tingkatan) dua sudah menunjukkan ciri-ciri yang begitu kurang ajar apatah lagi terhadap guru yang mendidik mereka.

"Modal insan yang disebut-sebut itu pula lebih mementingkan aspek material berbanding spritual, akhlak dan keagamaan,"katanya mengulas insiden yang berlaku itu.

Menurutnya lagi, kejadian seumpama ini dan banyak lagi permasalahan yang menimpa para pelajar sekolah pada masa ini menunjukkan kegagalan sistem pendidikan negara.

"Sistem pendidikan yang ada sekarang lebih berorientasikan peperiksaan dan gagal melahirkan manusia yang beretika. Walaupun adanya pendidikan moral, namun ianya gagal. Dalam kejadian ini, lebih memalukan apabila yang dipukul oleh pelajar itu ialah seorang guru yang mengajar pendidikan sivik.

"Sekarang sudah sampai masanya sistem pendidikan negara kembali kepada landasan Islam yang memberikan satu penyelesaian untuk umat manusia sejagat. Untuk yang bukan Islam sendiripun, pendidikan moral itu harus diperkasakan,"ujarnya.

Justeru, DPPPs menggesa pihak yang berwajib mengambil tindakan segera keatas kejadian tersebut.

Tengahari semalam, Ustaz Ya'akub bersama-sama Exco DPPPs mengunjungi Azahana di rumahnya di Taman Suriani dekat sini bertanyakan khabar dan melahirkan rasa simapti di atas insiden yang berlaku.

Menurut Azahana, beliau terkejut apabila berita tentang kejadian tersebut mula diketahui para pemberita dan disirkan oleh media.

Jelasnya, beliau melaporkan kejadian di Balai Polis untuk memastikan keselamatan dirinya terjamin.

"Manalah tahu, pelajar berkenaan ada ramai kawan atau saya ditahan ditengah jalan, tapi saya terkejut bila ramai pemberita menghubungi saya dan berita kejadian tersebut pula tersiar di televisyen kelmarin.

"Saya memanggil pelajar berkenaan untuk berbincang bagaimana untuk memberikannya markah selepas lewat menghantar tugasan dan pada belakang kertas folionya pula tertulis perkataan kasar 'gila bab*'.

"Dia datang dengan seorang kawan dan selepas ditegur dan dimarahi tentang tugasan dan perkataan kasar itu, berlakulah insiden kekasaran seperti yang dilaporkan media itu," jelasnya.

Laporan Buletin Utama TV3 kelmarin turut memaparkan kejadian itu yang dirakamkan menggunakan kamera video telefon bimbit oleh seorang pelajar kelas terbabit.

Dalam tempoh tidak sampai dua minggu, SMK Perlis terus menjadi tumpuan orang ramai. Minggu lalu, berlaku insiden di mana lapan orang pelajar Muslim telah terbabit menyertai pancaragam sekolah mengiringi perarakan di Tokong Cina. - mks._


;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

salam...
adakah hanya nak menyalahkan kerajaan memandangkan kes ni berlaku di kawasan bukan taklukan pihak pembangkang?

kalaulah berlaku dikawasan pihak pembangkang, saya rasa org yang cakap ni tak kan cakap.

dinilai modal insan tak berjaya hanya kerana satu kes, mungkin banyka kes lagi tapi adakah ini pengukuran nilai sebenar?..

tiada lain niat kata-kata begini adalah Sekadar mencari salah kerajaan sahaja.....


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

AUS_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16977
Posting: 172
Dari: KL

Perak  


posticon Posting pada: 18-10-08 13:33


macam lawak juga sebab tetiba boleh masuk politik.

paperpun yang pasal budak ini . memang mangkuk betul. patut ikat kaki tangan dengan guni pasir then campak kat sungai saja so besar sok tak ada lah nak nyusahkan org. parent diepun patut buat macam tu juga sebab fail dalam mendidik anak sindri.

And secara seriousnyer Goverment sepatutnya buat satu akta ke apa supaya semua parent kena setuju sebelum hantar anak diarang pergi sekolah dimana kalau anak2 diarang mangkuk macam ini diarang boleh kena saman atau diarang tak boleh ambil tindakan(contohnya saman cikgu) kalau cikgu tu penyepak balik budah itu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AUS_85Profil   Hantar PM kepada AUS_85   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-10-08 15:25


semua pihak memainkan peranan dalam membentuk jati diri setiap muslim dan muslimat,terutamanya kepada ibu bapa penekanan ilmu agama amat dititik beratkanpada anak-anak.terutamanya solat,solat mencegah dari melakukan kemungkaran.cuba kita selidik berapa ramai di malaysia yang bersolat dari yang tidak bersolat khusus pada orang islam.


hanya pandangan maaf jika tersilap

......................................................................................................
http://www.e-jariah.net/wafie86

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

Al-Mashoori
WARGA SETIA
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25170
Posting: 483
Dari: Bandar Baru Gaza

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-10-08 21:14


Benda yang sama juga dilakukan oleh BN melalui media yang dimonopoli mereka. Dah banyak malahan bersepah-sepah. Rakyat pun makin sakit kepala...

-Berbalik kepada tajuk asal- tajuk yang tak ada kaitan dengan politik- pelajar tendang guru ni memang ana respect kat pelajar tu. Dia berani menghilangkan keberkatan ilmu yang diberikan oleh gurunya sendiri. Harap-harap lepas ni cuba tendang orang-orang kafir yang nak menghancurkan Islam. Jangan pula tiba-tiba bertukar menjadi aaauuuwwwwww... :lol:


-----------------
zwani.com myspace graphic comments


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MashooriProfil   Hantar PM kepada Al-Mashoori   Quote dan BalasQuote

unanjaga
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.08.2008
Ahli No: 34507
Posting: 190
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-10-08 21:15


begini lah situasi yang telah terjadi kini dalam negara yang berintikan modal insan,dan ini lah hasil buah dari benih yang telah ditanam...dan kita sudah mula melihat kebenaran bila setiap satu soal itu tidak berlandaskan kehendak ugama dalam membuat keputusan,pasti akan lahir berbagai kepincangan dari apa jua tindakan itu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For unanjagaProfil   Hantar PM kepada unanjaga   Pergi ke unanjaga's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-10-08 22:05


Pada 18-10-08 21:14 , Al-Mashoori posting:

!!! QUOTE !!!

Benda yang sama juga dilakukan oleh BN melalui media yang dimonopoli mereka. Dah banyak malahan bersepah-sepah. Rakyat pun makin sakit kepala...

-Berbalik kepada tajuk asal- tajuk yang tak ada kaitan dengan politik- pelajar tendang guru ni memang ana respect kat pelajar tu. Dia berani menghilangkan keberkatan ilmu yang diberikan oleh gurunya sendiri. Harap-harap lepas ni cuba tendang orang-orang kafir yang nak menghancurkan Islam. Jangan pula tiba-tiba bertukar menjadi aaauuuwwwwww... :lol:

nasiblah saya tak sempat bagi posting kat tajuk 'sidang parlimen dan pembangkang' , dah kena lock pula..hehe...awar marah sangat brother..rilek lah...semua org ada akal kepala otak sendiri....so, jangan nak pksa org lain nak ikut kepala otak kita pula..asyik cakap saja mengacau-bilaukan portal, siapa yang mengacau bilaukan sebenarnya?..look, see, lihat , tengok pada realitinya sejauh mana kacau bilau yang diperkatakan tu pihak satu saja yang buat.. :jangan:


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-10-08 22:41


Walaupun saya penyokong parti berlambang bulan, tapi saya kurang bersetuju apabila berita ini dikaitkan dengan isu politik kepartian..terlalu jauh saya rasakan..sebenarnya isu ini terpencil, sebab ia berlaku di negeri utara..tak perlu media membesar2kan..saya berpandangan TV3 silap pertimbangan menyiarkan video tersebut..cukupla sekadar berita tanpa video..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mashoori
WARGA SETIA
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25170
Posting: 483
Dari: Bandar Baru Gaza

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-10-08 22:50


Pada 18-10-08 22:05 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-10-08 21:14 , Al-Mashoori posting:

!!! QUOTE !!!

Benda yang sama juga dilakukan oleh BN melalui media yang dimonopoli mereka. Dah banyak malahan bersepah-sepah. Rakyat pun makin sakit kepala...

-Berbalik kepada tajuk asal- tajuk yang tak ada kaitan dengan politik- pelajar tendang guru ni memang ana respect kat pelajar tu. Dia berani menghilangkan keberkatan ilmu yang diberikan oleh gurunya sendiri. Harap-harap lepas ni cuba tendang orang-orang kafir yang nak menghancurkan Islam. Jangan pula tiba-tiba bertukar menjadi aaauuuwwwwww... :lol:

nasiblah saya tak sempat bagi posting kat tajuk 'sidang parlimen dan pembangkang' , dah kena lock pula..hehe...awar marah sangat brother..rilek lah...semua org ada akal kepala otak sendiri....so, jangan nak pksa org lain nak ikut kepala otak kita pula..asyik cakap saja mengacau-bilaukan portal, siapa yang mengacau bilaukan sebenarnya?..look, see, lihat , tengok pada realitinya sejauh mana kacau bilau yang diperkatakan tu pihak satu saja yang buat.. :jangan:



Ana tak khususkan untuk satu pihak saja, siapa sahaja pun yang menyebarkan fitnah ana akan cuba tegur. Jangan anggap ana hentam 'puak' enta sahaja. Tak kiralah dia tu dari pihak mana sekalipun jangan cuba sebarkan fitnah di sini. Peringatan untuk diri ana juga.
-Salahkah kalau ana menegur? Ataupun tak suka dengan teguran? :berfikir:


-----------------
zwani.com myspace graphic comments


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MashooriProfil   Hantar PM kepada Al-Mashoori   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-10-08 23:16


Pada 18-10-08 22:50 , Al-Mashoori posting:

!!! QUOTE !!!



Ana tak khususkan untuk satu pihak saja, siapa sahaja pun yang menyebarkan fitnah ana akan cuba tegur. Jangan anggap ana hentam 'puak' enta sahaja. Tak kiralah dia tu dari pihak mana sekalipun jangan cuba sebarkan fitnah di sini. Peringatan untuk diri ana juga.
-Salahkah kalau ana menegur? Ataupun tak suka dengan teguran? :berfikir:

tak salah pun menegur, lagi bagus dan saya suka teguran tapi biarlah kepada perbincangan yang dirasakan baik untuk kedua2 pihak bukan hanya berbalah.bgusla anda berfikiran macam tu.banyak lagi pihak2 anda yang sebarkan entah apa-apa entah yang lebih kepada sekadar penilaian sendiri tapi kita yang membacanya mmberi pendapat yang sekurang-kurangnya tidak lari daripada landasan pemahaman sbenar.walaupun ada sesetngah pihak anda dan pihak saya bermcm2 fiil...so, kenalah harungi dengan usrah dan teguran yang dirasakan untuk memberi pembetulan or sebaliknya.


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

AUS_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16977
Posting: 172
Dari: KL

Perak  


posticon Posting pada: 18-10-08 23:34


Pada 18-10-08 22:41 , azemi posting:

!!! QUOTE !!!

saya rasakan..sebenarnya isu ini terpencil, sebab ia berlaku di negeri utara..tak perlu media membesar2kan..saya berpandangan TV3 silap pertimbangan menyiarkan video tersebut..cukupla sekadar berita tanpa video..


actually, lagi elok kalau kalau tv3 pergi temuramah sekali budak ini macam mana dia boleh jadi sengal sampai tahap macam ini.

apa yang dilakukan adalah lebih daripada biadap. kalau tak ada tindakan tegas diambil generasi pas ni akan fikir " tak mengapa sepak cikgupun, habis-habis kena gantung seminggu saja. Cikgu pula bukan boleh buat paper"

then habis lah malaysia pas ini akan penuh dengan sampah sarap yang macam ini

Bookmark and Share

    


  Member Information For AUS_85Profil   Hantar PM kepada AUS_85   Quote dan BalasQuote

Al-Mashoori
WARGA SETIA
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25170
Posting: 483
Dari: Bandar Baru Gaza

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-10-08 23:36


Pada 18-10-08 23:16 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-10-08 22:50 , Al-Mashoori posting:

!!! QUOTE !!!



Ana tak khususkan untuk satu pihak saja, siapa sahaja pun yang menyebarkan fitnah ana akan cuba tegur. Jangan anggap ana hentam 'puak' enta sahaja. Tak kiralah dia tu dari pihak mana sekalipun jangan cuba sebarkan fitnah di sini. Peringatan untuk diri ana juga.
-Salahkah kalau ana menegur? Ataupun tak suka dengan teguran? :berfikir:

tak salah pun menegur, lagi bagus dan saya suka teguran tapi biarlah kepada perbincangan yang dirasakan baik untuk kedua2 pihak bukan hanya berbalah.bgusla anda berfikiran macam tu.banyak lagi pihak2 anda yang sebarkan entah apa-apa entah yang lebih kepada sekadar penilaian sendiri tapi kita yang membacanya mmberi pendapat yang sekurang-kurangnya tidak lari daripada landasan pemahaman sbenar.walaupun ada sesetngah pihak anda dan pihak saya bermcm2 fiil...so, kenalah harungi dengan usrah dan teguran yang dirasakan untuk memberi pembetulan or sebaliknya.



Betul tu. Itulah akibatnya kalau kita ni menjadi terlalu susah untuk ditegur. Apa sahaja teguran dianggap sebagai cacian atau makian sehinggakan menyalahkan orang lain pula. Itulah masalahnya umat Islam negara ini. Masing-masing keras kepala dan tak mahu beralah. Itulah salah satu punca utama umat Islam terus ditindas sehina-hinanya. Seperti contoh di atas, pelajar terbabit tak dapat menerima teguran gurunya lalu melakukan 'counter attack' terhadap gurunya itu.

KANGAR: Seorang guru di sebuah sekolah menengah, di sini, mendakwa diserang sekumpulan pelajar termasuk diterajang berkali-kali pada perut oleh salah seorang daripada mereka di dalam bilik darjah sekolah terbabit, di sini, pagi semalam.

Kejadian dipercayai berlaku kira-kira jam 10 pagi selepas guru terbabit, Azahana Ibrahim, 27, menegur seorang pelajar perempuannya berhubung kelewatan menghantar tugasan diberikan, terutama kandungan kata-kata kesat 'Gila bab*' yang diconteng pada kerja kursus yang dihantar.

Tidak cukup dengan insiden di dalam kelas itu, pelajar perempuan berusia 14 tahun itu yang dikatakan masih belum berpuas hati dengan teguran guru berkenaan, dikatakan memanggil beberapa lagi rakannya dari kelas lain untuk membalas dendam.

Mereka kemudian 'menyerang' dan membuat kacau di kelas terbabit ketika Azahana yang juga guru mata pelajaran Fizik itu sedang mengajar, sehingga memaksa mangsa lari menyelamatkan diri ke bilik guru.

Azahana ketika ditemui bagaimanapun enggan memberikan sebarang komen dengan alasan bimbang ia akan mendatangkan kesan termasuk diserang sekali lagi oleh kumpulan pelajar terbabit.

Bagaimanapun, Azahana yang masih fobia dan ketakutan ketika ditanya mengaku ditendang pelajar perempuan terbabit pada perut. Dia kemudian lari menyelamatkan diri ke bilik guru, sebelum dibawa ke Balai Polis Kangar untuk membuat laporan.

Difahamkan, Azahana baru saja berpindah ke sekolah berkenaan pada awal tahun lalu dari Johor, selepas menghadapi masalah kesihatan.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kangar, Superintendan Mohd Yusof Diah, ketika dihubungi mengesahkan laporan dibuat mangsa kira-kira jam 12 tengah hari, semalam.

Beliau berkata, siasatan awal mendapati kejadian berpunca daripada tindakan mangsa menegur salah seorang pelajar perempuan dari tingkatan dua berhubung kelewatannya menghantar tugasan kerja kursus.

"Pelajar terbabit dikatakan tidak dapat menerima teguran sehingga menyebabkan berlaku kekalutan, sebelum mangsa ditendang dua atau tiga kali pada perut.

"Sehingga kini, kes masih disiasat dan diklasifikasikan mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan kerana dengan sengaja mendatangkan kecederaan," katanya.

-Ini juga bukan merupakan kes yang pertama. Sudah banyak kali kita jumpa dalam media...


-----------------
zwani.com myspace graphic comments


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MashooriProfil   Hantar PM kepada Al-Mashoori   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 19-10-08 08:20


gerooooooooonnye ..

kes2 macam ni biasa berlaku..Kalau dulu-dulu setakat kereta cikgu calar dan moto tayar pancit da jadi kebiasaaan .. sekarang makin hebat lagi ... seram juga .. budak-budak sek rendah pun da makin ganaz ... kedudukan guru makin terancam .. !!

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-10-08 15:58


salamun alaik..
memang kurang ajar budak-budak cmnie..kedudukan guru dipandang remeh..tak takut undang-undang langsung budak sekarang..nasib baik tak jadi cikgu..hehe..dulu mak ana pun pernah ada insiden dengan anak murid dia..budak 2 ambil dan buang kasut mak ana waktu mak p surau..dia marah kat mak sebab selalu tegur dia pakai subang lebih-lebih..las2 dapat tgkp juga siapa yang membuat angkara.kena tindakan disiplin budak 2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 19-10-08 21:18


hakikatnye para pelajar masa kini memang memerlukan perhatian yang jitu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-10-08 21:58


Pada 18-10-08 22:41 , azemi posting:

!!! QUOTE !!!

Walaupun saya penyokong parti berlambang bulan, tapi saya kurang bersetuju apabila berita ini dikaitkan dengan isu politik kepartian..terlalu jauh saya rasakan..sebenarnya isu ini terpencil, sebab ia berlaku di negeri utara..tak perlu media membesar2kan..saya berpandangan TV3 silap pertimbangan menyiarkan video tersebut..cukupla sekadar berita tanpa video..
baguslah anda berfikiran macam tu. sikit-sikit dilibatkan dengan modal insan, tanpa modal insan pun jika penguasaan agama tidak diterapkan dalam kehidupan akan macam ni lah jadinya. kekadang generasi guru sekarang ini makin sukar untuk membentuk pelajar dengan keadaan yang macam ni, melawan guru.


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

lebai_y2k
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3792
Posting: 176
Dari: Pokok Sena

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-10-08 07:59


cikgu sekarang pun dah makin tak berkualiti..mengajar kerana terpaksa,jadi guru hanya kerana dah tak ada kerja lain yang boleh dia buat,so jadi lah cikgu..macam mana lah nak didik anak² kita jadi anak yang baik? (nanti ada anak nak hantar pergi PASTI dan sekolah YIK lah,terjaga sikit,insya ALLAH)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lebai_y2kProfil   Hantar PM kepada lebai_y2k   Quote dan BalasQuote

bintanghati2008
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.07.2008
Ahli No: 34147
Posting: 217
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-10-08 09:34


assalammualaikum

budak zaman sekarang memang kurang ajar. cikgu bagaikan lilin yang menerangi hidup kita. mengapa perlu buat sebegitu. hormat lah cikgu walaupun kita tak menyukai cikgu.

saya tak setuju dengan pendapat ustaz ya'akub abu seman. pembentukan modal insan adalah salah satu cara untuk mengatasi masalah sosial pelajar. sekurang-kurangnya kerajaan mengambil alternatif untuk pembangunan insan. kita sebagai rakyat malaysia sepatut membantu apa yang kurang.

kepada pelajar terbabit... minta maaf dengan cikgu... agar ilmu yang di ajar selama ini di berkati Allah. sekali guru tidak memberkati ilmu yang di beri... hidup kita pasti ada kekurangan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintanghati2008Profil   Hantar PM kepada bintanghati2008   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-10-08 10:18


Pada 20-10-08 07:59 , lebai_y2k posting:

!!! QUOTE !!!

cikgu sekarang pun dah makin tak berkualiti..mengajar kerana terpaksa,jadi guru hanya kerana dah tak ada kerja lain yang boleh dia buat,so jadi lah cikgu..macam mana lah nak didik anakĀ² kita jadi anak yang baik? (nanti ada anak nak hantar pergi PASTI dan sekolah YIK lah,terjaga sikit,insya ALLAH)
saya harap anda berpendapat tak semua guru macam tu. ni bukan soal guru berkualiti atau tidak, tapi diri pelajar itu sendiri. zaman dulu pun ada kes macam-macam...so, bukan hanya pada guru tu. apa pun pekerjaan guru adalah mulia. mybe walaupun terpaksa pada awalnya, mereka akan sedar betapa bernilainya tugas seorang guru. sekarang makin besar dan banyak cabaran, tak tahu pula masa saya dan kawan-kawan sekarang ni dah keluar U ni...all the best....


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

viozaax
Warga Rasmi
Menyertai: 18.10.2008
Ahli No: 35460
Posting: 10
Dari: nomaden

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-10-08 10:38


Faktor pergaulan dan lingkungan juga sangat mempengaruhi kondisi psikis pelajar...

Jadi, janganlah saling menyalahkan... ada baiknya orang tua juga memperhatikan pergaulan putera-putrinya...


-----------------
http://viozaax.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For viozaaxProfil   Hantar PM kepada viozaax   Pergi ke viozaax's Website   Quote dan BalasQuote

hurul_inn
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.03.2008
Ahli No: 32879
Posting: 107
Dari: Darul Iman-Darul Naim-Darul Ehsan-Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-10-08 10:58


tak semua guru tak berkualiti. semua yang menjadi guru telah dilatih..macam akhie sya_rin kata...walaupun terpaksa tapi lama kelamaan akan sedar betapa mulianya kerjaya guru..
zaman sekarang ni..nak selesaikan pelajar yang bermasalah bukan dengan satu cara..banyak caranya...kita perlu selidik keadaan pelajar sebelum m'hukumnya...mendidik pelajar pada masa sekarang banyak cabarannya...hatta pelajar sekolah rendah.dan kita sebagai guru pun perlu juga muhasabah tentang diri sendiri dan cara kita mengajar pelajar kita kerana perilaku kita kadang kala menjadi ikutan pelajar kita..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hurul_innProfil   Hantar PM kepada hurul_inn   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-10-08 11:21


kalau tengok rakaman vdeo tu macam pelajar keturunan cina..tapi tak pasti juga..pelajar sekarang memang berani..berani tak bertempat..bukan di sekolah menengah harian biasa saja..di sekolah berasrama penuh pun same..ada saja pelajar yang ada masalah disiplin..:-(
MALAYSIA KU GEMILANG...:-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

Jaafar072286
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2008
Ahli No: 34934
Posting: 84
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-10-08 12:59


memang pelajar keturunan siam... kat sini(perlis) kalau pelajar siam memang biadap... tahap kebiadapannya ialah sanggup kutuk cikgu balik dalam bahasa siam+ibu bapa siam bawa parang ke sekolah semata-mata tak dapat bantuan untuk anaknya+pukul cikgu kat luar dll...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jaafar072286Profil   Hantar PM kepada Jaafar072286   Quote dan BalasQuote

eira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2341
Posting: 182
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-10-08 13:56


budak tu memang biadap. tak tau hormat org tua. menakutkan bila tengok budak-budak zaman sekarang.

budak yang rakam video tu agak-agaknya kena hukum tak, sebab bawa hanset kat sek. hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For eiraProfil   Hantar PM kepada eira   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-10-08 16:18


Pada 18-10-08 11:48 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

salam...
adakah hanya nak menyalahkan kerajaan memandangkan kes ni berlaku di kawasan bukan taklukan pihak pembangkang?

kalaulah berlaku dikawasan pihak pembangkang, saya rasa org yang cakap ni tak kan cakap.

dinilai modal insan tak berjaya hanya kerana satu kes, mungkin banyka kes lagi tapi adakah ini pengukuran nilai sebenar?..

tiada lain niat kata-kata begini adalah Sekadar mencari salah kerajaan sahaja.....


macam mana pelajar tak kurang ajar kalau mereka tak dibenarkan "diajar" dengan sebetulnya di sekolah? pantang kena hukum sikit, mak bapak terus serang guru2 dengan sekolah2 sekali? siap boleh saman cikgu dan sekolah?

hukuman rotan tidak dibenarkan? mana tak manja anak2? manja tak apa, yang kurang ajar tu lagi lah...

punca masalah ni sebenarnya mudah saja... pelajar tidak dididik dengan pendidikan agama yang mencukupi, sukatan pelajaran hanya untuk membolehkan pelajar2 dapat kerja yang bagus2... asyik sangat dok kejar dunia sampai agama terabai...

modal insan yang tertinggi adalah agama, tanpa agama manusia akan sesat, semua orang setuju itu... semuanya ngaku orang Islam, semua ngaku Islam itu agama universal, tapi Kenapa tak nak praktik? Islam hanya diajar dalam subjek pendidikan Islam saja, atau kelas2 fardhu ain... itu saja ke Islam?

selagi sistem pendidikan tidak dipulihkan, tidak diislamkan, selagi tu masalah ini takkan selesai, dan masalah gejala sosial akan terus meningkat, percayala.... (ala2 siti)

sekadar pandangan dari saya, wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Abahh
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31212
Posting: 33
Dari: kl

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-10-08 17:23


zaman aku dulu.....jangankan nak tendang/pukul cikgu nak bertentang mata pun punya lah takut........nampak saja kelibat cikgu, cepat-cepat lari, menyorok takut nya pasal. pada hal tak ada salah apa pun.....nak kata dia garang tak lah juga....
tak macam zaman lah ni... guru disiplin pun (yang terkenal dengan kegarangannya)
pun kena pukul......alahai...alahai...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AbahhProfil   Hantar PM kepada Abahh   Quote dan BalasQuote

lebai_y2k
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3792
Posting: 176
Dari: Pokok Sena

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-10-08 18:21


memang tidak dinafikan yang budak² ni pun memang kurang ajar dan macam² lagi.tapi kalau dididik oleh insan yang betul,insya ALLAH boleh dibentuk..memang lah cikgu tu dilatih secara teori dan praktikal untuk mengajar tapi tidak ditarbiyyah jiwanya dengan amalan yang membentuk jiwa dan akhlak,maka perangai mereka sendiri pun kurang elok,dengan bercouple,dan ada yang dah berzina..mana mungkin org seperti ini mampu memberikan didikan kepada murid²

Bookmark and Share

    


  Member Information For lebai_y2kProfil   Hantar PM kepada lebai_y2k   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-10-08 20:48


Zaman sekarang ni memang zaman mencabar, anak menderhaka pada ibubapa, murid melawan guru..hormat menghormati semaking kurang, kasih sayang semakin nipis, dendam semakin tebal.. :-( :-( :-( :-(
-
Apa kata cikgu-cikgu kat ukhwah ini... kak nur_indah, kak nurkamar, kak iman hayati.. siapa lagi ye.. :berfikir: :berfikir: :berfikir:


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-10-08 22:20


Pada 20-10-08 07:59 , lebai_y2k posting:

!!! QUOTE !!!

(nanti ada anak nak hantar pergi PASTI dan sekolah YIK lah,terjaga sikit,insya ALLAH)


kompem sungguh ke semua menjadi?
setakat yang saya jumpa dari zaman saya kecik sampai dah tua ni ++ dari 'anak anak' saya sendiri yang dah berjumlah ribuan hingga kini, sama saja. seimbang yang baik dengan yang hancur lebur.

bagi saya, benih yang baik campak manapun kan tumbuh subur meski di tanah yang gersang

guru menyemai nilai, ibu bapa pembentuk peribadi. sebagai guru, saya tak menyalahkan pelajar tersebut 100%

wallahua'lam


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 22-10-08 22:27


Ayah teman seurang guru, guru veteran yang berumor 55 tahun, sepatutnya tahun ni dah pencen dah, tapi ayah sambung 2 tahun lagi. katanya masih kuat lagi, kagum teman dengan semangat guru2 dulu. Kaum kerabat teman juga golongan pendidik sejak dari seluluri dari salasilah ke atas.

Ayah teman seurang guru yang garang, dulu pernah merangkap guru displin. Teman dah berapa kali dah kena pelempang dengan ayah, kena sebat dengan rotan dan tali pinggang tu biasa lah.

Teman pernah tengok ayah pelempang anak murid dengan kuat kat kepala. Fuh, kuat sungguh, teman yang rasa sakitnye... Guru dulu mengajo untuk mendidik. Ayah teman sanggup mengajo sebaik mungkin, pernah merungut yang guru2 sekarang ni tak ada semangat nak mengajo. Semangat dan Aura mengajo tu tak dipersembahkan. Mengajor hanya sampaikan apa yang dirancang dalam buku perancangan mengajor...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

alhikam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31028
Posting: 361
Dari: Syamal

Perlis  


posticon Posting pada: 23-10-08 02:38


Pada 22-10-08 22:20 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-10-08 07:59 , lebai_y2k posting:

!!! QUOTE !!!

(nanti ada anak nak hantar pergi PASTI dan sekolah YIK lah,terjaga sikit,insya ALLAH)


kompem sungguh ke semua menjadi?
setakat yang saya jumpa dari zaman saya kecik sampai dah tua ni ++ dari 'anak anak' saya sendiri yang dah berjumlah ribuan hingga kini, sama saja. seimbang yang baik dengan yang hancur lebur.

bagi saya, benih yang baik campak manapun kan tumbuh subur meski di tanah yang gersang

guru menyemai nilai, ibu bapa pembentuk peribadi. sebagai guru, saya tak menyalahkan pelajar tersebut 100%

wallahua'lam



betul ke benih elok letak kat mana pun boleh tumbuh . Dalam Islam semua kena selari . Persekitaran .. amar makruf nahi mungkar semuanya seiring sejalan .

Pelajar tu memang tak salah 100% . bagi ana pelajar tu 50% selebihnya ditanggung oleh keluarga ..persekitaran ..sistem ..guru ..rakan ...........

Kalau dah akhil baligh ..dosa 100% kena tanggung sendiri tak ada nak bahagi2 ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alhikamProfil   Hantar PM kepada alhikam   Quote dan BalasQuote

mulukhiyyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.08.2008
Ahli No: 34681
Posting: 82

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 23-10-08 07:57


akhir zaman ini macam-macam hal berlaku,anak zaman sekarang dah banyak yang melampaui batas dalam pergaulan mereka,akhlak mereka semakin parah,bagi saya ini semua disebabkan kita tidak mengikut dan melaksanakan hukum allah.
cuba lihat dalam surah al-maidah ayat 44,45 dan 47,memang dah nyata Allah terangkan bagi mereka yang tidak melaksanakan hukum Allah meka mereka akan tergolong dalam kumpulan tersebut.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mulukhiyyahProfil   Hantar PM kepada mulukhiyyah   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-10-08 17:05


Memang banyak dugaan menjadi guru ni. kadang-kadang rasa bersyukur sangat kerana mengajar di sekolah orang asli di pedalaman. Murid2 disana cuma nakal sahaja, tetapi sangat hormat guru. Begitu juga ibu bapanya.
Dalam kes ni, memang pelajar ini tidak sepatutnya buat begitu. Namun, kita mesti juga selidik latar belakang pelajar tersebut sebelum menghukum. Mungkin dia terdiri dari keluarga yang bermasalah. Dia terabai dan tiada tempat mengadu.
Kepada guru pula, kadang-kadang garang tidak bertempat dan tidak memahami situasi pelajar. Jangan kerna kita guru, maka semua yang kita buat akan betul. kadang-kadang kita terlalu mendesak pelajar dan memprovoke mereka tanpa disedari. Jika terkena pelajar yang bermasalah, jadi perkara seperti ini tidak boleh dielak. Guru perlu dibekalkan ilmu kaunseling dan bukan sahaja mengajar tetapi juga mendidik. Mesti kadang-kadang jadi kawan-kawan kepada murid, kakak dan abang kepada mereka dll. Jangan terlalu mudah menghukum jika contoh mereka tidak membuat kerja sekolah. Cuba sisat dahulu...
Insya Allah, ada jalan penyelesaiannya...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-10-08 17:21


Ok berbalik kepada kes tersebut. Masih ada kekeliruan pada prof melihat rakaman tu. Dari luar kelas atau dalam kelas ? Mengikut laporan akhbar ianya kebetulan dirakam oleh oleh seorang guru.

Namun rasanya kedudukan macam dalam kelas dan prof ingatkan dari seorang pelajar juga yang merakamnya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 08:07


Prof, saya rasa rakaman tu dibuat didalam kelas..nampak perakam tu semacam duduk dengan selesa saja sambil membuat rakaman.hehe..jika anda seorang guru, apa reaksi anda ketika itu?bertahan, melindungi diri, atau membalas?ngeh3..prof, Kalau prof kena macam tu, prof buek apo?Kalau eden lah yang kena, den buka silat gayung baldi yang eden ada..bior tokojut beruk student tu dibueknyo.hehehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

pdaus87
Warga Rasmi
Menyertai: 12.01.2008
Ahli No: 32293
Posting: 4
Dari: muar

egypt  


posticon Posting pada: 27-10-08 15:50


salam..
entah ..budak-budak sekarang ini makin kurang ajar..
tak reti nak hormat org itu..
maybe kurang didikan agame agaknya..
family perlu memainkn peranan yang penting dalam hal ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For pdaus87Profil   Hantar PM kepada pdaus87   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-10-08 23:03


kita semua memang baik...

terlalu baik sampai cukup rajin mendoakan seseorang yang dianggap tak sebaik kita terus hancur dalam kehidupannya.....
** kata-kata ibarat doa... maka ucapkanla yang baik.... bukan menghukum


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 13:15


Pada 24-10-08 08:07 , azemi posting:

!!! QUOTE !!!

Prof, saya rasa rakaman tu dibuat didalam kelas..nampak perakam tu semacam duduk dengan selesa saja sambil membuat rakaman.hehe..jika anda seorang guru, apa reaksi anda ketika itu?bertahan, melindungi diri, atau membalas?ngeh3..prof, Kalau prof kena macam tu, prof buek apo?Kalau eden lah yang kena, den buka silat gayung baldi yang eden ada..bior tokojut beruk student tu dibueknyo.hehehe..


Itulah masih jadi keliru dalam kes ini. Keadaan macam selesa dan sepatutnya tidak mudah seorang cikgu melihat rakan sekerjanya ditendang oleh seorang murid. Atau kebetulan pun tidak pasti...

Prof tak pasti nak buat apa. Memang bagi ubat supaya dia oleh duduk diam dan tak melawan. Nak silat tak pandai... hehe


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama


Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

ana_nur
Warga Rasmi
Menyertai: 24.10.2008
Ahli No: 35570
Posting: 4
Dari: penang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 03-11-08 18:57


budak makin kurang ajar...cikgu nak tegur pun tak boleh..

kalau begini takut lah ana nak jadi cikgu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_nurProfil   Hantar PM kepada ana_nur   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.135605 saat. Lajunya....