Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Akan sentiasa ada yang memperbodohkan selagi masih ada yang rela diperbodohkan
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 70
Ahli: 0
Jumlah: 70




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 3 hari yang lalu


Jejak Dapur
Topik: tempoyak


Carian Forum

Moderator: Administrator, anis_zulaikha
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Dapur
    »» tempoyak

Please Mendaftar To Post


Oleh tempoyak

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 11:26


TEMPOYAK IKAN PATIN

ingredients :
ikan patin
lada kecil
kunyit
tempoyak
daun kesum
garam secukp rasa

method of cooking :
tumbuk lada,kunyit,garam sampai lumat..
masukkan dalam periuk tambah air dan tempoyak.
kemudian masukkan ikan patin dan daun kesum bersama..

p/s : boleh juga letak ikan2 yang lain.. ayam pun boleh.. kalau kat lipis mereka suka letak tulang lembu tapi kena rebus tulang sampai empuk baru letak bahan2 tadi.. kalau nak tukar dengan sayur batang keladi pun boleh.. sama saja cara masakkannya..


PAIS TALAPIA TEMPOYAK

ingredients:
ikan talapia merah
tempoyak
lada kecik
kunyit
garam sedikit

untuk membungkus:
daun kunyit
daun pisang

method of cooking :

tumbuk semua bahan2 di atas dan gaulkan dengan tempoyak..
apabila sudah siap,bentangkan daun pisang dilapisan bawah dan daun kunyit di lapisan atas. letak sedikit bahan2 tadi di atas daun kunyit dan berselang seli dengan ikan. pastikan permukaan ikan di tutup dengan bahan2 tadi. bungkus sekemas yang boleh.. cucuk lidi atau boleh staple kat daun pisang berkenaan..hehe buat ikut kreativiti anda.

bakarkan di dapur kayu ataupun di dapur gas anda..

p/s : boleh juga balut pakai aluminium foil dan boleh juga bakar dalam oven.. apa yang best,kedua resepi ini langsung tak menggunakan bawang


selamat mencuba..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

bintanghati2008
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.07.2008
Ahli No: 34147
Posting: 217
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 11:32


assalammualaikum

saya sangat suka makan ikan patin masak tempoyak...terutama kalau mak yang masak...best hingga menjilat jari... sesiapa yang tak pernak makan itu...cuba-cuba lah...rugi kalau tak try...hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintanghati2008Profil   Hantar PM kepada bintanghati2008   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 11:54


Pada 16-10-08 11:26 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

TEMPOYAK IKAN PATIN

ingredients :
ikan patin
lada kecil
kunyit
tempoyak
daun kesum
garam secukp rasa

method of cooking :
tumbuk lada,kunyit,garam sampai lumat..
masukkan dalam periuk tambah air dan tempoyak.
kemudian masukkan ikan patin dan daun kesum bersama..




kalau saya masak tempoyak ikan patin saya akan tambah 2 bahan lagi iaitu serai (diketuk) dengan asam keping.

masak tempoyak ni pada saya kategori makanan sihat sebab tak guna santan dan minyak :-)


-----------------
Tengoklah dengan mata,
Lihatlah dengan hati,
Renunglah dengan akal,
Fikirlah dengan iman.


Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

teruterubozzu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.05.2007
Ahli No: 29897
Posting: 86
Dari: Bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-10-08 12:30


yup sedapnya masak asam tempoyak ikan patin..betul cakap bintang hati2008..orang pahang memang tidak asing lagi dengan masakkan ni..hehe..yang mak buat paling best..huhu..tempoyak koi makan tapi durian sorry koi tak makan haa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For teruterubozzuProfil   Hantar PM kepada teruterubozzu   Quote dan BalasQuote

najdahsuraya
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.10.2008
Ahli No: 35253
Posting: 36
Dari: sepanyol

mexico  


posticon Posting pada: 21-10-08 09:38


bagusnya.......kegemaran 2......thank you sebab share resepi ini.....
boleh practise kat rumah....hehehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For najdahsurayaProfil   Hantar PM kepada najdahsuraya   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-10-08 10:15


terima kasih.. kalau gnti dengan ikan lain boleh kan.. saya pernah makan ikan patin tapi berlemak sangat so rasa muak sikit.. ngengade tol.. ikan lain boleh kan.. ikan trubok ke..

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 21-10-08 10:51


Pada 21-10-08 10:15 , irashahirah posting:

!!! QUOTE !!!

terima kasih.. kalau gnti dengan ikan lain boleh kan.. saya pernah makan ikan patin tapi berlemak sangat so rasa muak sikit.. ngengade tol.. ikan lain boleh kan.. ikan trubok ke..


Ikan flowerhorn pun boleh... 8-)


-----------------
Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

assakinah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12662
Posting: 53
Dari: universiti malaya kl

Perak  


posticon Posting pada: 21-10-08 10:53


sedap2.. tettelan air liur dah ni.. hehe..
my favorite memang gulai tempoyak...
seddddddaaaaaaapnyeee

Bookmark and Share

    


  Member Information For assakinahProfil   Hantar PM kepada assakinah   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-10-08 11:01


Pada 21-10-08 10:15 , irashahirah posting:

!!! QUOTE !!!

terima kasih.. kalau gnti dengan ikan lain boleh kan.. saya pernah makan ikan patin tapi berlemak sangat so rasa muak sikit.. ngengade tol.. ikan lain boleh kan.. ikan trubok ke..


ikan terubok tak berapa sesuai sangat. tapi kalau nak buat macam tu,ok saja.. ikan terubok sedap masak asam pedas,asam belimbing dan juga bakar. kalau taknak ikan patin,try lah guna kembung,kerisi,atau ikan sungai yang lain.. nak ganti dengan ayam pun boleh juga.



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-10-08 11:30


emmmm....pernah makan sekali saja......tu pun kawan yang belikan....sebab cakap beli apa-apa saja...
dia pun ambil sajalah...boleh tahan juga lah...
sebelum ni biasa makan tempoyak yang tak masak dengan kuah....suka sangat....
tapi kalau org kelantan makan tempoyak dengan budu....katanya sedap...tak rasa lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-10-08 11:30


emmmm....pernah makan sekali saja......tu pun kawan yang belikan....sebab cakap beli apa-apa saja...
dia pun ambil sajalah...boleh tahan juga lah...
sebelum ni biasa makan tempoyak yang tak masak dengan kuah....suka sangat....
tapi kalau org kelantan makan tempoyak dengan budu....katanya sedap...tak rasa lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-10-08 11:52


saya orang perak tapi tak pernah makan tempoyak lagi..:-(
betulkah sedap..:terliur:mak tak pandai masak pun..kalau nak makan balik kg belah ayah..tapi opah dah tue2 ni jarang nak masak da..:-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-10-08 12:23


ok.. terima kasih..
saya baru sekali makan masak tempoyak ini
kawan orang lipis masakkan..
memang sedap lah.. sampai hirup2 kuahnye..hehe..
resepi yang sedap2 baik dikongsi bersama-sama...

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

bintanghati2008
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.07.2008
Ahli No: 34147
Posting: 217
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-10-08 12:37


assalammualaikum

kepada imni_1612
kalau nak makan tempoyak...sila2 lah datang pahang...rumah saya sentiasa terbuka.. terutama kalau imni_1612 nak makan gulai tempoyak ikan patin... gerenti puas hati...hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintanghati2008Profil   Hantar PM kepada bintanghati2008   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 10:12


ia..??:terliur:
benarkah ini..hehe..terima kasih bintanghati2008..
insyaallah jika saya diizinkan Allah untuk melangkah kaki ke pahang akan saya singgah di rumah anda..:-)
lagi satu saya tak pernah makan ikan sungai..apatah lagi ikan keli..tak tau lah..sebab mak saya suka ikan laut so kalau ayah pun jadi jarang makan ikn sungai..:-(
iskh..3x..:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 24-10-08 10:32


ana suka sangat makan durian...tapi yang peliknya, ana tak suka makan tempoyak...bau pun tak boleh... Musykil..musykil.. :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 17:06


wahh... bintanghati.. ismi nak datang jugak...

setiap kali p rumah atuk kat pekan.. tak pernah tak ada tempoyak ikan patin...:terliur:
siap p tengok pukat lagi.. kot2 ada patin yang tersangkut, boleh bawa balik rumah pula..:terliur:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 18:17


saya suka makan durian tapi tak suka makan tempoyak.tapi semenjak da berumahtangga , saya da boleh tahan dengan bau tempoyak sebab suami saya suka makan tempoyak.sambal ikan bilis+ tempoyak menu kegemaran suami saya..bla da bersuami segala-galanya akan berubah..hehehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 21:09


salamun alaik..
ana tak makan ikan sungai so tak pernah lah rasa ikan patin masuk tempoyak..slalunya mak ana masuk asam pedas tempoyak ikan tenggiri or kembung..sedapnya..mari ana ajr cara msknya..senang saja..hehe..

bahan2:
-ikan tenggiri atau kembung(ikut suka nak letak berapa ekor)
-1biji bawang merah
-serai atau asam keping
-serbuk kunyit
-tempoyak
-cili padi(ikut suka)
-garam secukup rasa
-air
-gula(jika suka)

cara-cara:
1.mula-mula,tumbuk atau kisar bawang,cili padi dan sedikit garam.masukkan sedikit serbuk kunyit dalam pes yang telah dikisar tadi.
2.lepas itu,masukkan pes tadi bersama air serta ikan dalam periuk.(ikut suka nak kuah banyak atau ckt).masukkan tempoyak dalam 1 senduk(agk2 lah).
3.gaulkan atas api.masukkan serai atau asam keping.biar sampai mendidih..tambah garam atau gula ikut selera masing-masing..
4.tutup api dan hidangkan dalam mangkuk..
5.sedia untuk dimakan..hehe..

tryla..kalau nak masuk lemak tempoyak pula,cara sama saja cuma antum semua perlu tambah santan.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 11:15


Dulu saya tak suka sangat tempoyak walau pun saya ni org Perak. Tapi lama kelamaan, makin suka pula saya dengan tempoyak. org Perak sejatilah katakan. Tambah2 pulak kalau makan sambal tompoyak ikan bilis. Sedapnya. Hehehe!


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 09-11-08 00:17


macam best saja.. :terliur: ..baru saja try tempoyak..sedap rupanya walaupun bau dia kurang sikit..tapi kat johor jarang lah jumpa lauk tempoyak ni.. :-(

boleh buat sendiri ek tempoyak?huhu :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-11-08 00:34


:terliur: Wah sedap pula bila baca resepi yang halesolurun_84 posting ni..tapi malangnya saya memang tak dapat makan tempoyak..ini kerana sebab yang paling utama saya tak makan durian.. :kelip: so macam mana nak buat resepi ni..walaupun saya suka masak nampak gayanye tak boleh lah cuba resepi ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 09-11-08 00:55


Pada 09-11-08 00:34 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

:terliur: Wah sedap pula bila baca resepi yang halesolurun_84 posting ni..tapi malangnya saya memang tak dapat makan tempoyak..ini kerana sebab yang paling utama saya tak makan durian.. :kelip: so macam mana nak buat resepi ni..walaupun saya suka masak nampak gayanye tak boleh lah cuba resepi ni...


lah..napenya tak makan durian..sedap tu..hehe..resepi ni boleh adjust agaknya..bahan same cuma tak perlu masuk tempoyak.. :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-11-08 01:08


cuba yang ni pulak pasti :terliur:

bahan:
- tempoyak
- ikin bilis
- cili padi
- sedikit garam

cara membuat :
tumbuk cili hingga lumat (jangan pergi blend nanti tak original lah)
masukkan ikan bilis dan garam secukup rasa...

cara hidang :
letakkan bahan-bahan yang di tumbuk bersebelahan tempoyak tadi....ha apa lagi gaul lah dengan nasi....kadang-kadang nasi dengan tempoyak pun ambo bedal saja...:sopan: ....


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-11-08 16:20


Pada 09-11-08 00:17 , Strawberry_Ungu posting:

!!! QUOTE !!!

macam best saja.. :terliur: ..baru saja try tempoyak..sedap rupanya walaupun bau dia kurang sikit..tapi kat johor jarang lah jumpa lauk tempoyak ni.. :-(

boleh buat sendiri ek tempoyak?huhu :berfikir:



erk kat johor,durian dibuat lempuk.. macam ala2 jem begitu.. makan dengan roti.. sebab nenek saya memang tak reti buat tempoyak.. buat lempuk saja..makan tempoyak tu reti lah.. hehe..

bagaimana nak buat dia?..
senang saja.. pisahkan isi durian dengan bijinya.. lepas itu bubuh garam sesuka hati.. nak tahan lama masuk dalam peti ais.. lagi satu tak mo kasi tempoyak baru tu meletup,masukkan separuh saja tempoyak dalam bekas,bagi ada ruang bernafas.. hehe

shimaku.. belajar lah makan tempoyak.. rugi tau.. maybe shimaku belum terkena tempoyak sedap lagi agaknya sebab tu tak boleh nak makan.. :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

lemochi_adachi
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2008
Ahli No: 35332
Posting: 420
Dari: SABAK BERNAM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-11-08 20:03


:terliur: :terliur: :terliur: :terliur: :terliur: :terliur: :terliur:


-----------------
"Hari ini adalah realiti impian kelmarin, impian hari ini adalah reliti besok hari..."


Bookmark and Share

    


  Member Information For lemochi_adachiProfil   Hantar PM kepada lemochi_adachi   Quote dan BalasQuote

azzna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.04.2006
Ahli No: 24310
Posting: 46
Dari: jengka, pahang

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-11-08 21:18


erm sedapnya makan tempoyak....lagi-lagi bila kena dengan ikan patin....wah sedapanye.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For azznaProfil   Hantar PM kepada azzna   Quote dan BalasQuote

niesa217
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.01.2008
Ahli No: 32266
Posting: 56
Dari: pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-12-08 09:53


satu lagi resepi...

bahan2 :

tempoyak secukup rasa
ikan bilis
petai
cili api ikut suka pedas tahap mana
garam
sedikit air
sedikit santan
daun kunyit di hiris halus

cara-cara :

campurkan tempoyak, ikan bilis, cili api, petai, garam, air dalam kuali or periuk..masak atas api...dah agak-agak masak petai dan ikan bilis isi santan dan daun kunyit

Bookmark and Share

    


  Member Information For niesa217Profil   Hantar PM kepada niesa217   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.21123 saat. Lajunya....