Oleh |
tempoyak |
halesolurun_84
 Menyertai: 14.08.2008 Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut
|
Posting pada: 16-10-08 11:26
TEMPOYAK IKAN PATIN ingredients : ikan patin lada kecil kunyit tempoyak daun kesum garam secukp rasa method of cooking : tumbuk lada,kunyit,garam sampai lumat.. masukkan dalam periuk tambah air dan tempoyak. kemudian masukkan ikan patin dan daun kesum bersama.. p/s : boleh juga letak ikan2 yang lain.. ayam pun boleh.. kalau kat lipis mereka suka letak tulang lembu tapi kena rebus tulang sampai empuk baru letak bahan2 tadi.. kalau nak tukar dengan sayur batang keladi pun boleh.. sama saja cara masakkannya.. PAIS TALAPIA TEMPOYAK ingredients: ikan talapia merah tempoyak lada kecik kunyit garam sedikit untuk membungkus: daun kunyit daun pisang method of cooking : tumbuk semua bahan2 di atas dan gaulkan dengan tempoyak.. apabila sudah siap,bentangkan daun pisang dilapisan bawah dan daun kunyit di lapisan atas. letak sedikit bahan2 tadi di atas daun kunyit dan berselang seli dengan ikan. pastikan permukaan ikan di tutup dengan bahan2 tadi. bungkus sekemas yang boleh.. cucuk lidi atau boleh staple kat daun pisang berkenaan..hehe buat ikut kreativiti anda. bakarkan di dapur kayu ataupun di dapur gas anda.. p/s : boleh juga balut pakai aluminium foil dan boleh juga bakar dalam oven.. apa yang best,kedua resepi ini langsung tak menggunakan bawang selamat mencuba..
|
bintanghati2008
Warga 4 Bintang Menyertai: 24.07.2008 Ahli No: 34147
Posting: 217
Dari: kuantan
|
Posting pada: 16-10-08 11:32
 saya sangat suka makan ikan patin masak tempoyak...terutama kalau mak yang masak...best hingga menjilat jari... sesiapa yang tak pernak makan itu...cuba-cuba lah...rugi kalau tak try...hehehe
|
triptofana
WARGA SETIA Menyertai: 22.02.2005 Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR
|
Posting pada: 16-10-08 11:54
Pada 16-10-08 11:26 , halesolurun_84 posting:!!! QUOTE !!! TEMPOYAK IKAN PATIN
ingredients : ikan patin lada kecil kunyit tempoyak daun kesum garam secukp rasa
method of cooking : tumbuk lada,kunyit,garam sampai lumat.. masukkan dalam periuk tambah air dan tempoyak. kemudian masukkan ikan patin dan daun kesum bersama..
kalau saya masak tempoyak ikan patin saya akan tambah 2 bahan lagi iaitu serai (diketuk) dengan asam keping. masak tempoyak ni pada saya kategori makanan sihat sebab tak guna santan dan minyak  ----------------- Tengoklah dengan mata, Lihatlah dengan hati, Renunglah dengan akal, Fikirlah dengan iman.
|
teruterubozzu
Warga 3 Bintang Menyertai: 10.05.2007 Ahli No: 29897
Posting: 86
Dari: Bumi Allah
|
Posting pada: 18-10-08 12:30
yup sedapnya masak asam tempoyak ikan patin..betul cakap bintang hati2008..orang pahang memang tidak asing lagi dengan masakkan ni..hehe..yang mak buat paling best..huhu..tempoyak koi makan tapi durian sorry koi tak makan haa..
|
najdahsuraya
Warga 1 Bintang Menyertai: 06.10.2008 Ahli No: 35253
Posting: 36
Dari: sepanyol
|
Posting pada: 21-10-08 09:38
bagusnya.......kegemaran 2......thank you sebab share resepi ini..... boleh practise kat rumah....hehehe...
|
irashahirah
WARGA SETIA Menyertai: 08.10.2005 Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee
|
Posting pada: 21-10-08 10:15
terima kasih.. kalau gnti dengan ikan lain boleh kan.. saya pernah makan ikan patin tapi berlemak sangat so rasa muak sikit.. ngengade tol.. ikan lain boleh kan.. ikan trubok ke..
|
mizie_hafiz80
WARGA SETIA Menyertai: 28.08.2003 Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia
|
Posting pada: 21-10-08 10:51
Pada 21-10-08 10:15 , irashahirah posting:!!! QUOTE !!! terima kasih.. kalau gnti dengan ikan lain boleh kan.. saya pernah makan ikan patin tapi berlemak sangat so rasa muak sikit.. ngengade tol.. ikan lain boleh kan.. ikan trubok ke.. Ikan flowerhorn pun boleh...  ----------------- Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...
|
assakinah
Warga 2 Bintang Menyertai: 29.11.2004 Ahli No: 12662
Posting: 53
Dari: universiti malaya kl
|
Posting pada: 21-10-08 10:53
sedap2.. tettelan air liur dah ni.. hehe.. my favorite memang gulai tempoyak... seddddddaaaaaaapnyeee
|
halesolurun_84
 Menyertai: 14.08.2008 Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut
|
Posting pada: 21-10-08 11:01
Pada 21-10-08 10:15 , irashahirah posting:!!! QUOTE !!! terima kasih.. kalau gnti dengan ikan lain boleh kan.. saya pernah makan ikan patin tapi berlemak sangat so rasa muak sikit.. ngengade tol.. ikan lain boleh kan.. ikan trubok ke.. ikan terubok tak berapa sesuai sangat. tapi kalau nak buat macam tu,ok saja.. ikan terubok sedap masak asam pedas,asam belimbing dan juga bakar. kalau taknak ikan patin,try lah guna kembung,kerisi,atau ikan sungai yang lain.. nak ganti dengan ayam pun boleh juga.
|
insyirah_hr
WARGA SETIA Menyertai: 08.08.2006 Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah
|
Posting pada: 21-10-08 11:30
emmmm....pernah makan sekali saja......tu pun kawan yang belikan....sebab cakap beli apa-apa saja... dia pun ambil sajalah...boleh tahan juga lah... sebelum ni biasa makan tempoyak yang tak masak dengan kuah....suka sangat.... tapi kalau org kelantan makan tempoyak dengan budu....katanya sedap...tak rasa lagi...
|
insyirah_hr
WARGA SETIA Menyertai: 08.08.2006 Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah
|
Posting pada: 21-10-08 11:30
emmmm....pernah makan sekali saja......tu pun kawan yang belikan....sebab cakap beli apa-apa saja... dia pun ambil sajalah...boleh tahan juga lah... sebelum ni biasa makan tempoyak yang tak masak dengan kuah....suka sangat.... tapi kalau org kelantan makan tempoyak dengan budu....katanya sedap...tak rasa lagi...
|
imni_1612
Warga 4 Bintang Menyertai: 10.09.2008 Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur
|
Posting pada: 21-10-08 11:52
saya orang perak tapi tak pernah makan tempoyak lagi..  betulkah sedap..  mak tak pandai masak pun..kalau nak makan balik kg belah ayah..tapi opah dah tue2 ni jarang nak masak da..
|
irashahirah
WARGA SETIA Menyertai: 08.10.2005 Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee
|
Posting pada: 21-10-08 12:23
ok.. terima kasih.. saya baru sekali makan masak tempoyak ini kawan orang lipis masakkan.. memang sedap lah.. sampai hirup2 kuahnye..hehe.. resepi yang sedap2 baik dikongsi bersama-sama...
|
bintanghati2008
Warga 4 Bintang Menyertai: 24.07.2008 Ahli No: 34147
Posting: 217
Dari: kuantan
|
Posting pada: 21-10-08 12:37
 kepada imni_1612 kalau nak makan tempoyak...sila2 lah datang pahang...rumah saya sentiasa terbuka.. terutama kalau imni_1612 nak makan gulai tempoyak ikan patin... gerenti puas hati...hehehe
|
imni_1612
Warga 4 Bintang Menyertai: 10.09.2008 Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur
|
Posting pada: 24-10-08 10:12
ia..??  benarkah ini..hehe..terima kasih bintanghati2008.. insyaallah jika saya diizinkan Allah untuk melangkah kaki ke pahang akan saya singgah di rumah anda..  lagi satu saya tak pernah makan ikan sungai..apatah lagi ikan keli..tak tau lah..sebab mak saya suka ikan laut so kalau ayah pun jadi jarang makan ikn sungai..  iskh..3x..
|
syira_qistina
WARGA SETIA Menyertai: 08.10.2003 Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem
|
Posting pada: 24-10-08 10:32
ana suka sangat makan durian...tapi yang peliknya, ana tak suka makan tempoyak...bau pun tak boleh... Musykil..musykil..
|
ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA- Menyertai: 14.12.2003 Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH
|
Posting pada: 24-10-08 17:06
wahh... bintanghati.. ismi nak datang jugak... setiap kali p rumah atuk kat pekan.. tak pernah tak ada tempoyak ikan patin...  siap p tengok pukat lagi.. kot2 ada patin yang tersangkut, boleh bawa balik rumah pula..
|
lailasuhaila
Warga 5 Bintang Menyertai: 23.09.2008 Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...
|
Posting pada: 24-10-08 18:17
saya suka makan durian tapi tak suka makan tempoyak.tapi semenjak da berumahtangga , saya da boleh tahan dengan bau tempoyak sebab suami saya suka makan tempoyak.sambal ikan bilis+ tempoyak menu kegemaran suami saya..bla da bersuami segala-galanya akan berubah..hehehehehe
|
nurzatul
WARGA SETIA Menyertai: 03.09.2006 Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...
|
Posting pada: 24-10-08 21:09
salamun alaik.. ana tak makan ikan sungai so tak pernah lah rasa ikan patin masuk tempoyak..slalunya mak ana masuk asam pedas tempoyak ikan tenggiri or kembung..sedapnya..mari ana ajr cara msknya..senang saja..hehe.. bahan2: -ikan tenggiri atau kembung(ikut suka nak letak berapa ekor) -1biji bawang merah -serai atau asam keping -serbuk kunyit -tempoyak -cili padi(ikut suka) -garam secukup rasa -air -gula(jika suka) cara-cara: 1.mula-mula,tumbuk atau kisar bawang,cili padi dan sedikit garam.masukkan sedikit serbuk kunyit dalam pes yang telah dikisar tadi. 2.lepas itu,masukkan pes tadi bersama air serta ikan dalam periuk.(ikut suka nak kuah banyak atau ckt).masukkan tempoyak dalam 1 senduk(agk2 lah). 3.gaulkan atas api.masukkan serai atau asam keping.biar sampai mendidih..tambah garam atau gula ikut selera masing-masing.. 4.tutup api dan hidangkan dalam mangkuk.. 5.sedia untuk dimakan..hehe.. tryla..kalau nak masuk lemak tempoyak pula,cara sama saja cuma antum semua perlu tambah santan..
|
rimbabara
-WARGA AMAT SETIA- Menyertai: 03.03.2006 Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh
|
Posting pada: 08-11-08 11:15
Dulu saya tak suka sangat tempoyak walau pun saya ni org Perak. Tapi lama kelamaan, makin suka pula saya dengan tempoyak. org Perak sejatilah katakan. Tambah2 pulak kalau makan sambal tompoyak ikan bilis. Sedapnya. Hehehe! -----------------
|
Strawberry_Ungu
WARGA SETIA Menyertai: 13.05.2007 Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor
|
Posting pada: 09-11-08 00:17
macam best saja..  ..baru saja try tempoyak..sedap rupanya walaupun bau dia kurang sikit..tapi kat johor jarang lah jumpa lauk tempoyak ni.. boleh buat sendiri ek tempoyak?huhu
|
shimaku
WARGA SETIA Menyertai: 11.07.2008 Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~
|
Posting pada: 09-11-08 00:34
 Wah sedap pula bila baca resepi yang halesolurun_84 posting ni..tapi malangnya saya memang tak dapat makan tempoyak..ini kerana sebab yang paling utama saya tak makan durian..  so macam mana nak buat resepi ni..walaupun saya suka masak nampak gayanye tak boleh lah cuba resepi ni...
|
Strawberry_Ungu
WARGA SETIA Menyertai: 13.05.2007 Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor
|
Posting pada: 09-11-08 00:55
Pada 09-11-08 00:34 , shimaku posting:!!! QUOTE !!! Wah sedap pula bila baca resepi yang halesolurun_84 posting ni..tapi malangnya saya memang tak dapat makan tempoyak..ini kerana sebab yang paling utama saya tak makan durian.. so macam mana nak buat resepi ni..walaupun saya suka masak nampak gayanye tak boleh lah cuba resepi ni...
lah..napenya tak makan durian..sedap tu..hehe..resepi ni boleh adjust agaknya..bahan same cuma tak perlu masuk tempoyak..
|
awan_biru85
WARGA SETIA Menyertai: 03.12.2006 Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam
|
Posting pada: 09-11-08 01:08
cuba yang ni pulak pasti bahan:- tempoyak - ikin bilis - cili padi - sedikit garam cara membuat :tumbuk cili hingga lumat (jangan pergi blend nanti tak original lah) masukkan ikan bilis dan garam secukup rasa... cara hidang :letakkan bahan-bahan yang di tumbuk bersebelahan tempoyak tadi....ha apa lagi gaul lah dengan nasi....kadang-kadang nasi dengan tempoyak pun ambo bedal saja...  .... -----------------  MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia
|
halesolurun_84
 Menyertai: 14.08.2008 Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut
|
Posting pada: 26-11-08 16:20
Pada 09-11-08 00:17 , Strawberry_Ungu posting:erk kat johor,durian dibuat lempuk.. macam ala2 jem begitu.. makan dengan roti.. sebab nenek saya memang tak reti buat tempoyak.. buat lempuk saja..makan tempoyak tu reti lah.. hehe.. bagaimana nak buat dia?.. senang saja.. pisahkan isi durian dengan bijinya.. lepas itu bubuh garam sesuka hati.. nak tahan lama masuk dalam peti ais.. lagi satu tak mo kasi tempoyak baru tu meletup,masukkan separuh saja tempoyak dalam bekas,bagi ada ruang bernafas.. hehe shimaku.. belajar lah makan tempoyak.. rugi tau.. maybe shimaku belum terkena tempoyak sedap lagi agaknya sebab tu tak boleh nak makan..
|
lemochi_adachi
WARGA SETIA Menyertai: 10.10.2008 Ahli No: 35332
Posting: 420
Dari: SABAK BERNAM
|
Posting pada: 26-11-08 20:03
|
azzna
Warga 2 Bintang Menyertai: 20.04.2006 Ahli No: 24310
Posting: 46
Dari: jengka, pahang
|
Posting pada: 30-11-08 21:18
erm sedapnya makan tempoyak....lagi-lagi bila kena dengan ikan patin....wah sedapanye.....
|
niesa217
Warga 2 Bintang Menyertai: 09.01.2008 Ahli No: 32266
Posting: 56
Dari: pahang
|
Posting pada: 01-12-08 09:53
satu lagi resepi... bahan2 : tempoyak secukup rasa ikan bilis petai cili api ikut suka pedas tahap mana garam sedikit air sedikit santan daun kunyit di hiris halus cara-cara : campurkan tempoyak, ikan bilis, cili api, petai, garam, air dalam kuali or periuk..masak atas api...dah agak-agak masak petai dan ikan bilis isi santan dan daun kunyit
|